0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #80 -: Септември 14, 2014, 22:21:45 pm »
Пеше, на карамела за крем - карамел - винаги слагам чаена лъчжичка оцет ;) Апропо - ей тоя пиниз го научих в час по трудово в началното училище, имахме готварски "кабинет". Киселина се слага, за да не нагорчава захарта при печене и карамелизиране. За сладкото от сини сливи (което също се пече) - логиката е същата.

Ей тоя номер не го знаех. Ни за карамел, ни за печените сливи. Аз както виждаш реших, че е за друго. Полезно е да се знае де.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #81 -: Септември 14, 2014, 22:37:35 pm »
Имай предвид, че се суши на резенчета обаче, не да пляснеш някое контра филе цялото. ;)
Баш така си представях, че става  :lol:
Ще се поразгледам и за други уреди.

О, ти се смееш, ама бая кухи лейки има. Като разрових за рецепта - една се оплакваше, че нейният уред нещо бил скапан, а тя сложила някакъв бут цял и го чакала да съхне... :lol: Че затова се сетих и споменах, че на резенчета.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #82 -: Септември 14, 2014, 22:50:20 pm »
Жбрул, нещо не схванах с реотанчето и вентилаторчето  :lol: Моя сякаш като сешоар духа бе  :lol: :lol: :lol: разликата от твоя е, че "духалката" е отгоре, отдолу имам плътна тава. Домати сложих по обяд да суша 5 тави и им отидоха 11часа, дори една тава по-влажни сбрах(не са ми еднакво големи доматите и сякаш са два сорта) и досушавам с новата партида, но смятам да ги извадя и да оставя да духа до сутринта, че утре да сложа още едни. Събра ми над 3кг домати в едно зареждане. Пастърмата супер звучи, аз телешко също нямам, но да знам за прасешкото  :lol: пък баш на филета си направих сметката да го редя  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #83 -: Септември 14, 2014, 23:09:14 pm »
А не Марго, "разликата от моя" е, че моя няма духалка, само реотан. ;) Което пък го прави абсолютно безшумен и ако реша да си го ползвам в града - нЕма да ми къса нервите, че аз изключително се дразня на някакъв постоянен шум, дори тихичко да е... Ще видим утре за колко време ще суши доматите и ще сравним с, или без вентилатор дали дава голяма разлика.  То всъщност - вентилаторът не следва да намали времето за сушене драстично, ами да разнася равномерно топлия въздух, че да се сушат равномерно нещата. Обаче пък сливите се изсушиха еднакво бързо и без вентилатор. Само, че чалъмът на моя е друг - мога да пренареждам тавите постоянно и да ги въртя - с цел да се сушат равномерно продуктите.

С пастърмата ще я мислим. Който пръв направи  - ще сподели за детайлите и ползваната техника и най-вече....става ли за ядене.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #84 -: Септември 14, 2014, 23:44:32 pm »
Е, ти що си мислиш, че аз не пренареждам тави  :lol: отдолу ми съхне първо. Не ми пречи шума, щото не е при мен, изнесох го в коридора, мога и в друга стая да го затворя ако се чува де  :D
Няма причина да не стане пастърма, просто няма да е великото чакане  :D

Ще взема утре и бланширани домати да сложа, днес имах много ентусиазиран помощник и нямаше шанс просто  :D
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #85 -: Септември 15, 2014, 08:20:19 am »
Имай предвид, че се суши на резенчета обаче, не да пляснеш някое контра филе цялото. ;)
Баш така си представях, че става  :lol:
Ще се поразгледам и за други уреди.
О, ти се смееш, ама бая кухи лейки има. Като разрових за рецепта - една се оплакваше, че нейният уред нещо бил скапан, а тя сложила някакъв бут цял и го чакала да съхне... :lol: Че затова се сетих и споменах, че на резенчета.
Ама ти не си ме разбрала.... и аз съм от "кухите лейки"   8O
Не съм правила такива неща, но си го представям, че трябва да са цели луканки и цели пастърми, за да има смисъл. Ако е на парченца трябва да е за еднократно изяждане, а не за няколко месечно съхранение или греша?
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #86 -: Септември 15, 2014, 09:09:22 am »
Така ,благодаря на всички за рецептите .Ето ,какви ги сътворих и аз :)



Първо рецептата на моята -

Лютеница

9 кг.домати
5 кг чевени пиперки
2 кг патладжан
1 кг моркови
0,600 олио
сол,захар ,черен пипер на вкус ,аз добавих и малко магданоз .Доматите са смлени без люспите и без семките ,пипера и патладжана печени и белени,смелени са през машинката за месо ,морковите сварени.Първо изварихме доматите ,след което сложихме останалите продукти .Олиото прибавях постепенно за да поеме хубаво ,подправките сложих накрая .Затворихме горещо в бурканчета и заварихме за 15 мин.Да ви е сладко !:)

Майка ми, за първи път от много години ,реши и тя да прави лютеница ,признавам ,че нейната е станала по -добра от моята и следващата година ще направя по нейната рецепта ,а тя е :
4 кг.домати
7 кг червени пиперки
3 кг патладжан
1 кг моркови
Доматите смлени през машинката за месо и отцедени в тензух .Пиперките и патладжана печени ,белени и също през машинката за месо ,както  и сварените моркови  .Всичко се слага наведнъж в тавата и се бърка ,сол ,захар и черен пипер на вкус .Олио около 0,600 .Насипано в бурканчета и заварено за 15 мин.

А за всички любители на лютото ще дам рецепта за прекрасна апетитка ,която обожава цялото ни семейство ,без мен понеже не ям люто ,за мен се приготвя в омекотен вариант :)
Рецептата:
36 кг домати
0.600 гр олио
сол,захар,чесън (5-6 глави ),черен пипер,кимион,босилек,магданоз,люти чушлета и лют червен пипер .Всички тези подправки се слагат на вкус .
Доматите се смилат без люспите и без семките.Слагат се в голяма тава и започва голямото бъркане ,прибавя се олиото постепенно ,след това сол ,захар и черен пипер ,към края когато течността е сгъстена се слага чесъна босилека и магданоза. Когато вече е свалено от огъня се прибавя лютия червен пипер и нарязаните на ситно люти чушлета .

« Последна редакция: Септември 19, 2014, 06:51:46 am от mishanta »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #87 -: Септември 15, 2014, 09:28:09 am »
Валерия, чудесно изглежда лютеницата!

Смайл, на този уред тавите са му плитки и нещо по-дебело от 2 пръста няма да влезе. Та цели луканки ок, но филетата ще трябва да се намалят. Аз по принцип ги режа на по-малки, че да съхнат по-бързо. Освен това са кръгли тави с дупка по средата, малко по-големи от тави за пица.
Може би този тип сушилни

биха били по-удачни за месо. Не съм сигурна как влизат тавите вътре, но на моята се подпират една на друга. Точно на тази, цената и е много солена, но сега не ми се търси да видя има ли по-евтини такива.
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #88 -: Септември 15, 2014, 09:36:01 am »
Смайл, на този уред тавите са му плитки и нещо по-дебело от 2 пръста няма да влезе.
Те пастърмите на баща ми не са повече от два пръста дебели (може би пръст и половина), но са широки и дълги (напр. 15 см х 7 см).
Нямах време да проуча, но ще се поразровя днес или утре.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #89 -: Септември 15, 2014, 09:45:52 am »
Има ширина 7см. на пръстена който остава, пък и те се свиват като се сушат, дължината предполагам ще събира две такива парчета.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #90 -: Септември 15, 2014, 11:08:32 am »
Валерия, взех да слюноотделям при тази снимка. Ударно!  :lol: Страхотно изглежда наистина! И се присетих, че...моят казан за лютеница е пукнат, т.е. май "тава" се нарича, ама все тая де. Като това на твоята снимка изглежда. Комшията каза, че ми трябва калайджия и щял да стане като нов, ама при купища цигани на село, когото и да попитам - ми нямало от тях такива, не познавали такива. Баси! Помня, че едно време с баба ми го купихме въпросния съд за 20лв. (комунистически) точно от циганите, които ходеха от врата на врата и продаваха такива и подобни съдове. Но от години вече - не съм мяркала такива. Ако няма кой да ми поправи наличния казан, не знам дори откъде мога да си купя нов такъв. Някакви идеи по въпроса? Пък при пропорциите, които пишете - пълен абсурд е да ми се събере бъдещата лютеница дори в най-голямата тенджера, че на котлон да я варя... Пък и би било тъпо, при все, че съм на село, имам голямо огнище точно за такива цели, дърва - бол...да кукна да бъркам лютеница на електрическо котлонче.  :? Та, ще съм благодарна за информация относно тези съдове, за ремонт, или покупка на нов - откъде, кой...

Смайли, без да искам те обидих  :lol: :lol: :lol: Извинявай! Тази дето сложила бута, не е сложила нещо 2 пръста дебело жИната, ами буквално бут, който е по-дебел от на Дани кълката да кажем. Такова нещо да го печеш на фурната иска 3-4 часа, задушаване и пр., сещай се на сушилка за плодове и зеленчуци дали червеи няма да завъди преди да изсъхне. Ще изсъхне - нанайци.  :lol: Аз си мисля, че ако едно контра филе се разреже на 3-4 парчета по дължината му например, така че отделните напречни парченца после, да стават за рязане все пак - ще може да изсъхне в уреда. Вместо да го режеш на слайдове, както би го купила от магазина във вакуумна опаковка например. Преди сушенето пък, като го осолиш както трябва - още по-бързо ще съхне и подправките му се слагат "на мокро" още. Не съм пробвала, ама...мисля, че би могло да се получи. Не ми се разкарва сега до града, заради едното контра филе, че да пробвам веднага рецептата. Пък и смятам едно 10 кила домати да захващам от днес и уреда ми ще е бизи тия дни. Може пък в края на седмицата да успея да пробвам и с пастърма и ще видим. Веднага ще докладвам, ако я захвана. В тавите на моя уред - спокойно на една тава може да се събере едно филе, което е разрязано по дължина на 3 части си мисля. Дълбочината на една тава е 3 см., диаметърът е 32 см., в които влиза и 6,5 см. в диаметър отвор в средата на тавичката (неизползваеми), откъдето циркулира топлия въздух (освен през решетъчното дъно де). Ако суша така на цели парчета - бих заредила само една тава, на едно ниво. Ако ще суша на слайдове - може и 5-те. За консумацията - в книжката пише, около седмица след сушенето са годни за ядене, но те всичките рецепти там са (според мен) за непосредствена консумация след сушенето. Явно идеята е като имаш такъв уред и да си сушиш нещо на момента в него, амен-амен когато смяташ да го ядеш, пък ние тука - други цели гоним хахаха
Снощи оглеждах вакуумни машинки аз. Първия линк, който ми излезе беше леко потресаващ като цени....400лв. машинка, по 40лв. рулата с найлон... 8O  8O 8O Ай сиктир бе! Най-евтината машинка на тая фирма беше 180лв. (марката е като от снимката на цигу). Та си казах първо, че явно ще минем и без този уред, ама после се разрових из "продавалника" и намерих по 60-80лв. съвсем прилични вакуумни машинки, вкл. на "Крупс", не само кучи марки. Новички за тия пари, не ползвани. Ползвани имаше и по 35-40лв. Абе...една стотачка и нагоре ще иде и за това чудо, ама мсиля да купувам и такава де. Та за пастърмата конкретно, ако се изсуши добре и порционира във вакуумни опаковки и се сложи в хладилника - не виждам причина да не изкара годна за ядене и 2-3 месеца. Макар, че кой щи я държи 2-3 месеца, много преди това ще е ометена до дупка...с червено винце за "гарнитура". :lol:

м-и, ами мислех че наличието на вентилаторче прави излишно пренареждането на тави. За какво е тогава това вентилаторче? Че не суши то - ясно. Да ти кажа - моите съхнеха почти равномерно, независимо на кое ниво са. За целия процес - пренаредих тавите 3-4 пъти, но нямаше фрапантна разлика между вида на сливите в най-долната и най-горната тава да кажеш. Все пак си мисля, че моята сушилка суши по-бавно от твоята, баш щото няма вентилаторче, ама защо съм толкова убедена по въпроса - не мога да ти обясня съвсем ясно. :lol: Предполагам логиката ми е като за нормалната ми фурна с грил и тази тука, дето ми е наборче и само на реотани бичи. Хайде пиши как става с бланшираните домати, пък вземи и ги снимай де. И според мен - слагай в бурканите със зехтин и ги стерилизирай. Все по-убедена съм, че стерилизирани могат да си откарат мнооого дълго време. Просто няма логика да не става баш с доматите, като става с всичко друго и то далеч по-влажно от сушените домати.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #91 -: Септември 15, 2014, 15:06:26 pm »
Предполагам, че моята има вентилатор, защото е отгоре, при теб естествено топлината се качва горе, сега дали е точно така не знам и може би си е само теория, може и просто по-бързо да става знам ли  :lol: След като се усетих, че зехтин имам само от гадния пък с олио не ми се слага, ще изчакат покупка на зехтин доматите. Излезе, че и аз имам книжка с рецепти(силно казано) ама не съм я разгледала. Днес с предполагаемите дъждове реших да си прибера квото мога от градината. Бланширани, сушени домати и печени камби довечера ще правя  :D
Ще ви пусна по-късно рецепта и за камбите, че и снимки. Аз снимам ама как ме мързи да качвам  :lol:
За тавата за лютеница, прав е съседа калайджии ги правят, преди години идваха и лагеруваха по няколко дни във всяко село. Съответно циганката с циганчетата просят от всяка къща по един буркан с нещо си, докато мъжете калайдисват  :D Онзи ден познати правиха някакъв ремонт у нас, че нямали ток в базата и чух заварчика да казва, че едно време ги калайдисвали. Та ако познаваш някой заварчик може да ти я оправи тавата. Сигурно само парче калай трябва да има или специален електрод, не ги разбирам много, ама ушите ми бачкат  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #92 -: Септември 15, 2014, 15:47:50 pm »
Ами ако на твоя уред реотанът е отгоре - да, требе да има вентилатор. Ако е отдолу както на моя...не ми се вижда мега належащо и вентилатор, ама като не съм пробвала и двата варианта, няма как да знам всъщност.  Точно, защото топлият въздух се качва нагоре, като гледах какъв модел да си купя - ми се видя странен един (в Амазон го мернах), че реотаните му са на капака и имаше и вентилатор. То ако няма - няма как да суши, много ясно.
Аз си купих одеве 14 и нещо кила домати "Рома", бланширах първата партида и я сложих да се суши преди малко. Някъде около 3,5 кг. влязоха (+-200гр.) Ще има да сушаааа - до неделя поне.  :lol: Не знам защо за сушене баш "Рома" препоръчват, айде за буркани и пюрета - ОК. Месести, ама не са много месести ми се струва. Първите дето ги суших ги взех от ЛИДЛ, какъв сорт са нямам хабер, но бяха мънички, кръгли, по-месести от тия и според мен - по-добър материал за сушене точно. Едни на клонка са въпросните домати, така си пише и на касовата бележка, буквално: "месести домати на клонка". Та в бъдеще, като хукна да суша - ще търся от тях аз.

Понеже дъските ми хлопат все по-здраво...кЪт ходих да си взимам доматите, гледам едни червени пиперки, амааааа...само за снимка.  :lol: Големи, червено-лилави, ухаят отдалече. И награбих една торба и от тях с цел да ги суша и меля за домашен червен пипер. Аз много го ползвам, за какво ли не и ако ми се получи - супер ще е.  :D Сега ще чета по-подробно за технология и пинизи на сушене и ще ги мисля. Някъде четох, че е добре да се почистят и да се оставят няколко дни така да се "сбръчкат" и после на резенчета да се сушат. Звучи логично, но ще видим в практиката какво ще се получи  :lol:

П.П. Почвам да мисля за заварчик тогава, имам близо година да намеря нужното ми лице, ха дано!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #93 -: Септември 15, 2014, 15:56:07 pm »
И аз в събота бях консервна фабрика - направихме 2 дози лютеница и 1 доза доматено пюре + 12 бурканчета сладко от сини сливи.
Рецептата ми за Лютеница за 2те дози:
20кг домати
16кг червен пипер
6кг патладжан
5кг моркови
1кг лук
около 600гр чесън
малко под 1 литър олио
около 500гр захар
сол...около 200-300гр
магданоз

Втори път правя такава и става много вкусна, солта и захарта са малко на вкус добавяни. Излезнаха ми 66 бурканчета от средните (с големи капачки, но по-ниски от компотените, май конфитюрени се водят).
« Последна редакция: Септември 19, 2014, 06:54:43 am от mishanta »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #94 -: Септември 15, 2014, 16:30:22 pm »
Снощи оглеждах вакуумни машинки аз. Най-евтината машинка на тая фирма беше 180лв. (марката е като от снимката на цигу).

Толкова, ние май го купихме за около $120, а тук, знаеш, е евтино.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #95 -: Септември 15, 2014, 17:13:43 pm »
Снощи оглеждах вакуумни машинки аз. Най-евтината машинка на тая фирма беше 180лв. (марката е като от снимката на цигу).

Толкова, ние май го купихме за около $120, а тук, знаеш, е евтино.

Ами толкова, ама не е като 400лв. баси.  :lol: Тази за 180 даже не го и гледах де...направо напуснах страницата.  :lol: Може би самата марка е скъпа, но на други марки, които са все пак висок клас (като Крупс) - нови вакуумни машинки са по 80лв. Чааааак толкова пък да се различават - не вярвам. Ще видим де...когато взема някаква как ще е хавата с нея.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #96 -: Септември 15, 2014, 17:49:59 pm »
Аз винаги много разчитам на потребителски коментари в Амазон, дори когато не купувам от Амазон. Там е обсъждано какво ли не. Струва си да провериш конкретен артикул - ако се продава в Америка, ще има писани похвали и оплаквания.

Моята сметка беше следната: Колко месо съсипваме, защото не го готвим навреме и не го замразяваме? Тоест колко пари хвърлям в кофата редовно всеки месец и струва ли си да купя машината, за спре това безобразие. (Ще кажеш, лошо организирано домакинство, за да се стигне дотам, ама ей на, много ядем и много готвим, затова пълним хладилника и често забравяме какво има в дъното на рафтовете.) За мен машинката вече се е изплатила многократно през 5-те години, в които я ползваме.

Такъв уред е полезен, ако човек има достъп до големи количества добро месо, сирене или зеленчуци няколко пъти в годината. Вакуумираните пакети запазват по-добре замразените продукти във фризера, и удължават трайността на охладените в хладилника.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #97 -: Септември 15, 2014, 18:33:16 pm »
Домашен червен пипер

Аз за Домашен червен пипер, взимам червен пипер,режа на тънки кръгчета и редя върху една решетка с дупки,наследство от татко. Суша на приветливо място и когато изсъхнат меля в една машинка за кафе,от едно време,която ползвам само за това.

Печени камби

А печените камби ги обожавам. Изчиствам камбите, редя в тавичка,във всяка слагам нарязана скилидка чесън, сол, захар, олио и оцет по една кафена лъжичка.  Запичам ги, още горещи заедно със сока които е в камбите пълня в буркани, обръщам ги върху капачката и завивам с одеяло. Не варя, не слагам аспирин.
« Последна редакция: Септември 22, 2014, 17:51:10 pm от mishanta »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #98 -: Септември 15, 2014, 21:01:48 pm »
цигу, напълно съгласна съм с мнението ти т.е. как се избира уред (този, или друг). Аз много пазарувам от "Амазон", ама и да не купя оттам - ползвам твоя метод за проучване - чета коментарите, там са много и подробни.
На мен просто не ми трябва такава машинка колкото на теб т.е. не бих я ползвала с подобна честота, в пъти по-малко ще я употребявам и не си струва да вкарам в нея 200-300лв. Аз не пазарувам меса и бързо развалящи се храни както вие в САЩ - по много и веднъж седмично. Имам постоянен достъп до качествени пресни меса - къде домашни, къде, че под апартамента ми е магазина на една от добрите местни вериги за меса, които имат и собствена марка колбаси. За зеленчуците - същия филм. Т.е. такива неща - излизам си от блока, купувам пресни и ги готвя. Замразявам месо, примерно като съм поръчала 10 домашни пилета и ми ги донесат наведнъж, или от сорта. Иначе - не.
Та за момента - да си вакуумирам изсушените сливи, червения пипер, ако направя домашна пастърма. Като изсуша ябълките, някои от подправките и...това е. Естествено, ако я имам - в бъдеще в нея ще си замразявам и всичко за фризера, ама то просто не е много, че да купя особено скъпа машинка. Може би не трябва да бързам, а да си харесам някоя в "Амазон" и да я изчакам на флаш-промоция.  :D

Стоека, мерси за указанията за червения пипер. Значи и в сушилката би трябвало да стане и ще го смеля после в робота. Аз камби не ям, ама майка ми обича, може да й затворя няколко бурканчета по твоята рецепта. Оххх много неща наведнъж хукнах да правя, трябва да си наема "помощник-кухня" май.  :lol: :lol: :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #99 -: Септември 15, 2014, 21:52:43 pm »
За червен пипер съм виждала, че сушат тънък пипер не месест но може и от него да става.

Рецептата ми за камбите е почти като на Стоека, ама оцет, олио, сол и захар. По същия начин горещи в бурканчета и ги обръщам, дори не ги и завивам. Останеха за утре де, помагах за лютеницата  :lol:
пп. Жбрул, Лидълските зеленчуци не ги долюбвам и не съм виждала доматите, но по-месести е по-добре да се сушат. Моите така са смесени едните са месести другите стават на люспа като се изсушат.
« Последна редакция: Септември 24, 2014, 11:23:22 am от mishanta »