0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #60 -: Септември 12, 2014, 22:38:53 pm »
Момичета, днес пропуснах да пиша навреме, че всички лютеници в Била бяха с 25% намалени.
Нямаше от лютеница Велика, за да купя да пробвам, но си допълних запасите от моето Гурме.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #61 -: Септември 12, 2014, 22:46:46 pm »
Аз купувам предимно Велика или Царица, максимално се доближават до бабината, която ми беше любима - едро-смляни и леко сладнят. Майка ми прави лютеница, но слага повечко патладжан и не ми е толкова вкусна, но жената така си я харесва.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #62 -: Септември 12, 2014, 22:57:45 pm »
Додич, аз ям всякакви подправки и то по много. Г-н Павлов "има проблем" с кимиона, ама май е от проклетия повече  :lol: ...не знам. Ще направя кетчупа по оригиналната ти рецепта, пък ако ще да го яде. Да си купи от магазина, като не му е по вкуса.
За гроздето...лично аз го консумирам само "ферментирало добре", само червенките сортове... :lol: :lol: :lol:  Ама и за любителите на грозде под други форми и "видове консерви" - годината е ужасна просто, хубаво грозде - никой и никъде няма. Ако някой ще прави нещо - бива да е с вносно грозде от сигурен доставчик.

Смайли, имаше я в БИЛА, когато аз купувах, но това е преди повече от година и половина. Мисля, че в "Карфур" - също съм виждала от нея.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #63 -: Септември 12, 2014, 22:59:42 pm »
Смайли, имаше я в БИЛА, когато аз купувах, но това е преди повече от година и половина. Мисля, че в "Карфур" - също съм виждала от нея.
Нашата Била е малка. Може и затова да я е нямало.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #64 -: Септември 12, 2014, 23:13:41 pm »
И аз съм любител на силните червени вина - миналата зима консумирах редовно едно чилийско  :wine:  :) Сестра ми се е специализирала в домашното вино и аз тъкмо се наканих и годината излезе калпава. Цялата ми рода са разбирачи химици  :D  :D  :D та като стигна до реално изпълнение ще помагат с акъл.

Смайли, Великата я продават в Кауфланд и във Фантастико.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #65 -: Септември 12, 2014, 23:33:06 pm »
Аз да се запиша с рецепта за лютеница  :D

Домашна лютеница

5кг смлени домати
10кг червени чушки(аз обичам месести капии  :lol: )
3кг патладжан
2кг моркови
около 750мл олио
подправките У нашта лютеница са сол и магданоз
Продуктите може да не са точно до грам естествено  :D

Та мелят се доматите и се слагат да заврат, в тях се сипва нарязан и почистен суров пипер и като му се бели люспата се смила всичко в машинката дето маха люспи. Патладжана се пече и бели, морковите се варят. Смилат се и двете и се слагат при доматите и пипера. Накрая се слага олиото и се овкусява.



този казан ако знаете къде е може никой да не прави лютеница  :lol:

пп Жбрул, никога не съм сушила сливи 48 часа :))) наистина за 12-14 са готови, не съм и бланширала.  Точно като теб, на сурово ги цепя, да не съм луда на полуопечена слива да се клепотя да вадя костилки :) То може би и защото цели затворени ги дават да се сушат, та толкова часове, знам ли. Нямам книжка с рецепти. Ако има нещо интересно можеш да я сканираш някой ден.
« Последна редакция: Септември 19, 2014, 06:39:36 am от mishanta »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #66 -: Септември 13, 2014, 00:34:56 am »
Викам аз, да издирим казана от тази снимка и да си направим "уъркшоп за лютеница". К'во ще му е? 10 кокошки - ще си варим, ще си клюкаме, ще си пийваме кой каквото обича и като приключим - сипваме по бурканите, товарим по колите и цяла зима - муАй лютеница на корем.  :lol: Само ще трябва да направим рецепта комбинирана от разните вкусове и това е.

м-и, аз четох инсталационните инструкции главно и като взех да кормя сливите - подпрях книжката да чета и другото. Та тогава вече видях за "ма с костилки ги сушете", ама пък ги бланширайте...ама то отиде. Същото ми хрумна и на мен, че са дали "2 дни", за цели сливи и то на 5 нива. Сега на половинки, пък бланширани...не мисля, че до неделя ще ги чакам. Одеве ги нагледах..."дръпват", видимо е. Чудя се да ги оставям ли цяла нощ, да не ги ли... Ще ги пренаредя пак преди да легнем, ама в 8ч.  няма да станем...да не ги пресуша пък.  :? Не, че са ми безценни, ами все пак да знам кое за какво време става ОК. Средно. Пък и вече сливи няма, та ако бастардисам тези - ще Одя на пазара. Да ми се смеят хората.  :lol:

П.П. Утре като прочета подробно книжлето, ако ми се види някоя рецепта интересна - ще споделя и ще я метна тука. Е...ся какво? Аз ли се оказах "пионерчето" за сушилниците в нашата темичка?  :lol:

Kато казах да се посмеете...я да се редактирам. Какво ще рече "вакуумни пликчета за съхранение". откъде да си купя, с какво изтеглям въздуха от тях? Пише, че в такива се съхранявали сушените плодове и зеленчуци. Досега съм замразявала разни неща във фризера в съвсем обикновени пликчета, та...нямам ясна идея за какво става дума при тези. Само предположения.
« Последна редакция: Септември 13, 2014, 01:21:20 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #67 -: Септември 13, 2014, 06:47:44 am »
Жбрул, аз съхранявам сушените по-стандартен начин плодове от майка в хартиени пликове.
Чудни са си, бях забравила едни почти цяла година, все едно са вчера прибрани.
Идея нямам какви са тези, дето ги споменаваш!

А уреда е трепач, дано да е функционален, чакаме отзиви  :P
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #68 -: Септември 13, 2014, 07:31:49 am »
Браво и на вино минахте  :lol:

Чакам  всеки момент вече наш приятел гроздар, който  успя да запази мавруда и да го тропна на мое отглеждане.
Любимото ми вино е червено, на първо място мавруд от новите подобрени сортове, тънка ципа и много сок, ранно зреене,  невероятен мирис и вкус, а не оня стария дървен сорт дето и слана да падне пак е киселяк.

marsi, имам и аз рецепта за лютеница с патладжан и моркови, но количествата са промишлени, последно преди шест години я правих, излязоха около 70 бурканчета от 300 грамовите. От тогава тази хамалогия е зачеркната.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #69 -: Септември 13, 2014, 23:15:34 pm »
Тара, значи имаш рецепта за голямата тава  :lol:
Жбрул, вакумни пликчета не съм купувала, но някъде четох, че като нямаш машинка за вакум им изтегляш въздуха със сламка  :D също и че някой плодове са склонни да образуват червеи и затова е по-добре да се съхраняват в такива, а не в книжни.
Днес гледах и едни сушени домати в мазнина(пиша мазнина, защото беше процент олио и два пъти по-малък процент зехтин) на Алнатура и нямаха консерванти, само сол. Та срокът им беше но 2016, значи си трае доматът в мазнина дълго време  :D
Аз днес се справих с пипера и не ми остана хала за домати, та тях утре ще ги слагам  :D
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #70 -: Септември 14, 2014, 02:53:28 am »
м-и, доколкото знам вакуумните пликчета за дрехи например - им дърпаш въздуха с прахосмукачка. Предполагам и за тия за храни е същото...ти пък ся сламка  :lol: Но като не ми се е налагало досега да ползвам - не знам ни какви са, ни как изглеждат, къде се продават и пр.
Моята логика за съхранение на сушени храни, ако не са в марината и стерилизирани е като казаното от Мишето. Ако има остатъчна влага, която да развали продукта - в хартиен плик би се обрала. Ако е твърде влажен обаче - във вакуум - пак ще се стопират разните процеси на гниене и плесенясване. До някое време поне.
Това което си видяла на етикета на сушените домати в марината е обнадеждаващо за моя "консервен метод" на същите. Ха дано сме го нацелили!  :D

За времето на сушене на сливи - няма да съм точна, понеже стана издънка. На село сме с 1000 разклонителя и Иван пускал микровълнова, кафемашина, изключил е сушилката и не я е включил, ама дали за 4, дали за близо 11 часа - не знаем. Въпреки изклчюването - вече са почти готови според мен сливите. Категорично - бланшираните стават по-бързо и по-добре. Суровите ще искат 5 час отгоре поне, че да ги докарам до същия вид. Т.е. всичко, което е годно за бланширане - да се бланшира преди слагане в уреда .
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #71 -: Септември 14, 2014, 04:52:41 am »
м-и, доколкото знам вакуумните пликчета за дрехи например - им дърпаш въздуха с прахосмукачка. Предполагам и за тия за храни е същото...ти пък ся сламка  :lol: Но като не ми се е налагало досега да ползвам - не знам ни какви са, ни как изглеждат, къде се продават и пр.

Не ща да ти пускам нова муха под опашката, ама и за това си има специална машинка и пликчета за комсуматив.  :D


Основно се ползва за месо и риба, за да им се удължи живота в хладилника, без да се замразяват. А ако се замразяват, да не са в досег с въздух и да изсъхват от скрежа. Ако някой има мерак, за вакуумиране става всичко - плодове, зеленчуци, ядки, готвено - но нямам опит в тази графа. Туй нещо се ползва от нашето домакинство поради особеностите на пазаруването на храна в Америка - по-нарядко и по много.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #72 -: Септември 14, 2014, 09:40:56 am »
Точно такова вакумиране имах предвид и тук явно някой си купуват само торбичките и си ги изтеглят, знам ли как точно  :lol:
За слагане на сливи конкретно в тях също писах защо е.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #73 -: Септември 14, 2014, 14:33:49 pm »
Аз си изтеглям въздуха, моля не се смейте с приставка на системата ми Рейнбоу. Така си вакумирам и зимните дрехи и одеалата, че заемат по малко място. Като си на квартира, всяко местенце е кът.

Лютеницата на Мама

И рецепта за лютеница по системата 3-5-7 на мама:
3 кг домати
5 кг патладжан
7кг пипер

Доматите се смилат на сок, патладжан и пипер печени и после смлени. Всичко се смесва, слага се да се сгъсти и горе долу половин час преди да е готова започва да се прибавя по малко олио, поема около една  бутилка.
Подравки черен пипер, кимион, индийско орехче и наситнрн магданоз
« Последна редакция: Септември 19, 2014, 06:42:31 am от mishanta »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #74 -: Септември 14, 2014, 15:44:35 pm »
Сладурани, много ви се радвам на ентусиазма. Само да мине утрешния ден
и ще направя нов раздел в Рецептурника, до тогава обявявам кОнкУрс за име!
Моето предложение е Консервна фабрика  :lol:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #75 -: Септември 14, 2014, 18:58:12 pm »
цигу, без бой си признавам, че първата ми мисъл беше да си взема такава машинка.  :oops: После си помислих, че може би има някакви пликчета, от които се издърпва въздуха както Стоека описа. Казах си, че за една шепа сливи да купувам пореден уред е тъпо, после си помислих за какво още мога да го ползвам, сега като ти видях поста - вече извъртях 10-ина приложения на същия... :lol: Ще проверя цена на машинка и консумативи и ако не веднага - май скоро ще си купя. Че сега с тия ремонти на покрив ми идват ташкън разходите и ако и това е 100-ина кинта, ще изчака седмица-две. Но ще ми е полезно в домакинството си мисля все пак.

Мише, явно четеш мисли. Точно възнамерявах тези дни да те подръчкам да направиш раздел за консервиране и зимнина в Рецептурника и ти хоп - сама предложи  :D Само дотук колко приятни и изкусителни рецепти се събраха, докато опрем до туршиите - ще има за половин книга. В кОнкУрса за заглавие - не става да участвам и аз, щото съм пристрастна.  :lol: :lol: :lol: Ще споделя само, защо избрах това заглавие за тази тема - понеже хем има закачка в него, хем обединява всичките чалъми и поводи да съхраняваме храни - фризери, буркани, сушене и пр., което си е консервиране на същите по същество. Но, нека и другите предложат каквото им се нрави на тях.

Да се отчета за сушените сливи. Поне 30 бройки изсушени вече ги храносмилам - т.е. годни са за ядене.  :lol: Общото време за сушене на тази партида е около 24 часа, не можах точно да засека, както по-горе споменах, но средно толкова отне. За такова количество и 5 тави - мисля е ОК времето. Ако се сушат 2-3 тави ще падне доста. Бланшираните сливи - се изсушиха по-бързо и станаха по-вкусни, сравнено с небланшираните. Така, че бих ви посъветвала с чиста съвест - по какъвто и метод да сушите нещо, ако е годно за бланширане - бланширайте. Утре ще бланширам доматките преди да ги режа и нареждам в сушилнята и ще снимам пак и ще докладвам как са се получили.
В книжката на уреда - има интересни рецепти, особено ме настърви една за телешка пастърма. Ако не ме примързи - ще я препиша после и ще я метна, ако ме хване мързел - като се прибера ще сканирам рецептите и така ще ги кача. Абе...само ми хрумват нови и нови играчки и разходи, ама...така сме ние лудите, не е сефте.  :lol:

Ето ги и сливките:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #76 -: Септември 14, 2014, 19:04:39 pm »
Сладко от сини сливи

Консултирах се с първоизточника за сините сливи. Така било - на 3 кг. изчистен плод около 800 гр. захар (зависи колко са сладки). Така наръсени престояват една нощ. Преди да са достатъчно сгъстени се слагало 1 чаена чаша оцет. Не се стряскайте - изпарява се острият мирис и киселото и не личи по нищо, че е имало оцет. Той явно замества лимонтозуто, но за него нямам мярка. Идеята е да не се захароса.
« Последна редакция: Септември 19, 2014, 06:49:31 am от mishanta »
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #77 -: Септември 14, 2014, 20:11:00 pm »
Jbrul, този уред викаш става и за пастърма ли? Сигурно и за луканки?
Моят баща е ловец и непрекъснато суши някакви луканки и пастърми (в Стара Загора е и той, гледай, че и комшия може да ти се окаже  :lol: ). Скоро има РД и ако става, да взема да му купя за подарък  :ask:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #78 -: Септември 14, 2014, 20:45:25 pm »
Пеше, на карамела за крем - карамел - винаги слагам чаена лъчжичка оцет ;) Апропо - ей тоя пиниз го научих в час по трудово в началното училище, имахме готварски "кабинет". Киселина се слага, за да не нагорчава захарта при печене и карамелизиране. За сладкото от сини сливи (което също се пече) - логиката е същата.

Смайли, не съм пробвала с пастърмата, та не мога да си заложа главата, че става. Пише го като рецепта в книжката на уреда, а м-и каза, ако видя интересна рецепта там - да кажа. И казвам.  :lol: Каквото пишеше за сливите като препоръки за приготвяне обаче - беше вярно и да, така стават по-добре (сливите визирам). С доматите ще се захващам пак от утре. Щом са писали, че става - явно става. Няма как сега да пробвам, понеже нямам на чалъм добро телешко, прясно пък - съвсем. Щом суши баща ти - мисля, че ще му хареса такъв уред и ще му е полезен. Разгледай обаче, дали няма такъв, който освен с реотанче е оборудван и с вентилаторче, което да раздухва топлия въздух. Според мен - трябва да има и такъв и ще суши по-бързо. Имай предвид, че се суши на резенчета обаче, не да пляснеш някое контра филе цялото. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #79 -: Септември 14, 2014, 21:27:42 pm »
Имай предвид, че се суши на резенчета обаче, не да пляснеш някое контра филе цялото. ;)
Баш така си представях, че става  :lol:
Ще се поразгледам и за други уреди.