0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #40 -: Септември 09, 2014, 23:44:18 pm »

м-и, ако имаш наистина троен комунистически чушкопек (ха честит ви 9-и септември  :lol: :lol: :lol:) - от тия с три отделни керамични гнезда - веднага ти предлагам замяна срещу два нови от тройните. От магазина ще ти ги купя, с гаранцийка, само да докопам истинска "тройка" от соц-а.  :lol: Търсих, втора, трета употреба - нямаааа. Аз си купувам "калибровани" чушки - дето да влизат в чушкопек просто и предпочитам старата версия на тези уреди. По-бързо пече.
П.П. "доматената лютеница", мисля е баш онова пИре на "Първомай" дето го ядях едно време и не щях от домашната. Будала!
И кетчуп си купуваш като моя  :lol: :lol: :lol:

Мерси за честитка! Не мисля, че е с цели керамични гнезда, просто една тройна ламарина дето не се вади. Не съм го вадила поне от 3г. и нямам спомени. Калибровани чушки няма как да си купя 70кг. ще откачи или продавача или мъжкото тяло  :lol:
Лютеница "Първомай" и аз обичах едно време. Последно съм купувала хубава от тая дето цигу я е постнала.
В рецептата на майка ми има патладжан със сигурност, мисля и моркови и доматите са някъде на половина на пипера, който се бланшира предимно (и с печен става вкусна де  :lol: ). Всичко е претрито щото едно гевезе у нас не яде със семена и люспи, то с люспи и аз не обичам де.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #41 -: Септември 10, 2014, 00:09:31 am »
м-и, значи твоя троен е като моите, ама...по-тъпа версия  :lol: Тройка с керамични гнезда съм виждала само на снимка в една от моите книги: "Инвентарна книга на социализма" и откакто го видях - много искам да си купя такъв, но ядец. Че вече ново производство на такива няма - ясно, ама и на старо не го намирам, хем ровя, питам...
И ти ще пишеш рецепта за лютеница. Подробна! Но аз лично - чаааак догодина мисля да се пробвам с това чудо, просто нямам сили в момента за такава хамалогия.

Е...70 кила си е друго. Аз 20 кила си ги подбрах за около 15-ина минути. Първия път си ги взех от централния пазар, в НЕПРОЗРАЧЕН чувал (нали съм овца). Отгоре и докъдето мога да разровя - чуднииии. Едни прави, еднакъв размер, красота....еми надолу какво чудо беше - сещаш се. Ама до нас има една зеленчукова борсичка и се знаем с мацката там - та ме остави жената да си избирам на воля тази година и така. Влизаха в чушкупеците, все едно по поръчка за тях са раснали ;) Да ви кажа обаче, за чушките специално - много тъпо постъпвам аз. То над месец им е сезон на тях, аз тази година ще откарам над два месеца на къщата. Вместо да си купувам по 5-6 кила на няколко дни и да ги правя малко по малко, без да се напрягам и товаря....аз юруууууш - всичко наведнъж. Куха лейка съм си де.  :lol: Купих ги 20 кила, че после се замислих за гореспоменатото....и след като ги отметнах за ден - ми не ми се поглеждат вече. Не и този сезон.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #42 -: Септември 10, 2014, 00:39:53 am »
Кофтито с непрозрачните чували е, че съм купувала и е имало развалени вътре, в гаците пък ми се закачат (то угодия няма) та от един познат купуваме последните години. Печем на ламарина, т.е. аз не участвам в тази част и е още една причина да ми е удобно. Предимно ги чистим от люспа и семена и после в бурканчета, но и във фризера нечистени добре отлежават  :lol: много меки ми стават в бурканчетата.
Я като извади "комунистическата библиотека". Търся Готварска книга разпространявана със списание Икономия и домакинство това 28г  :D
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #43 -: Септември 10, 2014, 00:48:58 am »
Хахахах, тя тая библиотека цитираната е нова бре. Ето това: http://www.helikon.bg/books/290/-%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0_124070.html Купих я бременна с Дани, защото исках (и все още искам) някой ден да мога адекватно да му разказвам за "онова време", вкл. и в битов план какво е било. Там е сниман пустия троен чушкопек , с три отделни керамични гнезда от който сън не ме лови  :lol:

Чак толкова старо издание като търсеното от теб обаче не притежавам, като готварска книга. Имам на Чолчева оригинална, много си я кътам. Ама тя е от соц-време. Тази дама имам предвид: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0_%D0%A7%D0%BE%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0 На някой антикварен пазар - можеш да я намериш самата книга предполагам, ама скъпо се харчи.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #44 -: Септември 10, 2014, 08:21:34 am »
Аз нали съм яко капризна, пък и с гастрит, та лютеницата на свеки я избягвам. Тя патладжани не слага. А майка ми и баба ми слагаха. Помня един номер от баба обаче. За да не я вари дълго (щот нале трябва да се икономисват дървата), тя като си намелеше доматите ги слагаше в едни тензухени торби, да се оцедят. Като им изтече повечето вода, по-бързо ставаше после на огъня.
Имам един спомен от една апетитка на леля - две лета само това ядяхме като идем на село. Беше гъст доматен сос и чорбаджийски чушки, нарязани на едро. Няко от тях са били люти явно, та апетитката поналютяваше, но много леко. Не знам ако я питам лелята, дали ще помни рецептата, че тя от години такива трудоеммки неща не прави. Ама то нормално де, все пак е на 86 години.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #45 -: Септември 10, 2014, 08:32:08 am »
Доматите така се прецеждат и от естетична гледна точка, че си сменят цвета от много варене, за кетчуп също така се прави :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #46 -: Септември 10, 2014, 08:44:03 am »
И моя чушков ден завърши снощи в 22.00 само чистене и печене, днес ще ги слагам във фризера.
Няма да ги беля, не мога да си го причиня, 15 броя чушки еднократно полуразмразени
всичко пада с едно движение. Сама 15 килограма не е моя филм  :P
Jbrul, моя чушкопек е нов, от миналата година и много добре си пече, подвижна му е вътре
ламаринката и хваща 3 големи и 2 по-малки отгоре. Точно поради тази причина си избирах
различна големина чушки. На село също пекат с горелка или на ламарина върху огън.
Аз с горелка не ги харесах, после са като варени, а върху огън няма как да ми се случи
и затова варианта с чушкопека е идеален за всякакви условия.

Лютеница домашна е върховна хамалогия, поклон до земи за който се захваща.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #47 -: Септември 10, 2014, 09:07:46 am »
Момичета, какви са тези сита, през които пристъргвате доматите?
Ние използваме машинка за мелене на месо на най-ситното (от тези металните, ръчните, едновремешните). Нито една доматена семка не остава. С нея се отделят и люспите.
Чушките пък ги мелим на по-едричко. Тяхните семки се отстраняват ръчно заедно с люспите преди меленето .

Лютеницата става и с купешко доматено пюре (за да се спести поне хамалогията по неговото приготвяне), но трябва много да се внимава за съдържанието (да е чисто, да няма примеси).

Цигу, тази лютеница Велика не съм я опитвала. Ще купя и ще сравня с моето Гурме.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #48 -: Септември 10, 2014, 09:09:22 am »
майка ми също прави лютеница, слага белени домати, чушки и патладжан, мога да я питам за пропорциите. става страхотна. от няколко години прави и домашен кетчуп, който също е изключително добър, при проявен интерес ще питам за рецепта и за него :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #49 -: Септември 10, 2014, 14:38:04 pm »
Стефи - интерес има, искай рецептите и ги мятай тука.  :D

Мише, моите двата тройни - са същите като твоя. И те пекат, не е като да не пекат, ама сравнено с античната единичка (мой набор поне) - по-бавно е и не така както аз обичам - еднакво и изцяло изпечена чушката. Все има с тях местенце дето да ми се пекне по-малко, на друго да ми прегори... И понеже аз подбирам чушките по размер просто - истинска соц-тройка ще ми върши много повече работа, но....явно само на снимка ще я гледам нея.  :lol: Новите тройки пък - са по-добри наистина, ако купуваш чушки без да ги избираш по размер, или пък сам си ги гледаш и каквато се пръкне - такава печеш. Едно време и у нас ги печаха на тенекия, главно аз ги печах, защото съм пироман, даяня на жега и обичам да се занимавам с такива неща.  :lol:  И сега бих изкарала тенекията да ти кажа, ами няма къде да пална огън в двора. Голямата му част е райграс, а там където може да се пали (по циментираните алеи) - отгоре пък има асми и пак не става... С тенекия е най-бързо по мои наблюдения и хубаво се изпичат. Отделно, че не жулиш ток 2-3 часа за чушкопеци, ама...

Смайли сега ме подсети, че и у нас трябва да има такава метална месомелачка. Да взема да я потърся, че за кетчупа - ще ми трябва сигурно. Всъщност - довлякла съм тука онова огромно чудо кухненския робот, че вече в къщи не го ползвам....на него дали не мога да смеля продуктите за кетчуп конкретно? Всякакви чаркалъци има - рендета, бъркалки, резачки, три са блендерите... Домашна кайма си правех с него, та едни домати да му се опрат - едва ли.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #50 -: Септември 10, 2014, 23:02:28 pm »
Жбрул, не знам какъв ти е робота, но домати всички трябва да могат да мелят  :D Аз меля с една стара руска мелачка и мъж помощник  :D
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #51 -: Септември 10, 2014, 23:24:07 pm »
Ами, къФ да е... "Мулинекс"  :lol: Моят беше първия, който пуснаха изобщо от тази серия и някакви луди пари (преди повече от 10 години). Скоро гледах в един техно-магазин, че все още го продават, ама просто фейслифтче. От любопитство ходих да го огледам - нямаше кардинални разлики с моя, освен картинка някоя, попроменена форма на съдове....ей такива. То питането ми беше по-скоро - дали нещо в технологията налага да се прави баш с мелачка за месо, или мога да си хвърля провизиите в робота и той да си ги мели , а аз да му се любувам?  :D

Не ми каза ти дали пробва уреда за сушене? Какъв е точно, с колко нива, марка и пр.? Щото пощурях за такъв уред и тия дни ще си купя, пък после ще се хваля (или по-вероятно ще се жалвам). Докато гледах за уред - то ми щукнаха още сумати неща за запазване сушени. Ужааас.  :lol: Всякакви сушени плодове, пък гъби, стафиди, сливи сушени, ябълков "чипс". Като знам колко ме слуша главата - до няколко дни ще ви разправям "как суши уредъъът"  :lol:

Сините сливи ги затворих одеве в "собствен сос", ако ми щукне да правя сладкиш и да ги бухна в него (аз и сладкиш, ама нейсе  :lol:). Обаче много ги обичам сушени и все си купувам такива, ей ся ако имах уред налЕ.... Никога не ми стига домакинската техника.  :? Четох за сушен чесън на прах как се прави, домашна "Вегета", все неща които ползвам много, та ще се мятам аз на сушилката.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #52 -: Септември 10, 2014, 23:37:40 pm »
Нищо в технологията не налага да ползваш специална месо(домато)мелачка смятам аз  :D кой квото има или му е по-лесно и удобно. Аз примерно домати в буркани не слагам, всичко ми е на сос и много ми е удобно мъжО кат ги смели  :D Като откаже някой ден ще искам на ток  :lol:

За доматите-не съм сушила още. Чакам да ми донесат или в петък ще купя от пазара. Резултат другата седмица в понеделник най-рано, че събота и неделя с пипера ще се разправям.
Машината за сушене е от Метро, те продават два вида едни с прозрачни и едни с бели тави. Ползвала съм и двата вида вече(първо с прозрачните, отидох да купувам такъв и или е нямало или съм се отплеснала и купих другия), та сушат сливи и ябълки със сигурност, на другото му беше минал реда миналата година. Някой неща леко на сляпо ги купувам и излизат сполучливи, за други чета и мисля и после се хапя за г**а  :lol: Чесън не съм сигурна как да се изсуши на прах, ама може и да има начин.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #53 -: Септември 11, 2014, 00:41:01 am »
Някой неща леко на сляпо ги купувам и излизат сполучливи, за други чета и мисля и после се хапя за г**а  :lol:

Това е моя реплика трябваше аз да я кажа!!!  :lol: Разгледах ползваните тук  (в БГ) уреди и отзиви за тях - отзивите са добри, всичките уреди са "куча марка", вкл. за тези от "Метро" говорят добри неща. Установих, че има с 5 тави, има и с три. Аз искам с 5 (много ясно  :lol:). С 5 тави ми излиза един, марка "Елит" за няма и 50лв., та мисля до края на седмицата да се сдобия с него. Ако не е ОК...къде не съм ги дала 50лв., ама като си знам опита - като забърша нещо такова "куче" та - може да ме погребе. Пък с много марковите и подбраните и скъпите...често е някоя гредица. Като дойде и го употребя - ще споделя как е.

За чесновото брашно - режела се скилидката на две и се сушала. После смилаш. С какво смилаш - не разбрах. На въпросния робот, най-малкият блендер е за мелене на ядки, кафета и други дреболии. Предполагам, че ще може да смели сушен чесън. Ако не може - и ръчни мелачки имам. За стафидите - супер ставали на такава сушилка, НО се слага сорт грозде без семки за целта. Ако има семки - сещай се какво ще ти се получи. Една мацка беше абсолютно права, че сушените гъби сред зима са на баси цената. Та ако човек има пресни и си ги суши сам - много изгодно е. Що манатарки съм изхвърляла като се сетя, а една мършава тарелка като ми дотрябват - 10 лв. Аз по други прични изобщо хукнах да се занимавам с буркани и зимнина, ама колкото го гледам - то не само ми е по-полезно и вкусно, ами и далеч по-изгодно така откъм финанси.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #54 -: Септември 11, 2014, 08:50:45 am »
Жбрул, откак върви темата все си мисля защо не си купила още уред за сушене,
ми мъчиш доматите и зехтина  :lol: После да споделиш, да не ни забравиш!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #55 -: Септември 11, 2014, 12:31:32 pm »
Жбрул, той един път да изсъхне чесъна, ко ще и в хаванче ще го счукам  :lol: предполагам и в кафемелачка става (и от тях имам, моята майка е купувала не на шега  :lol: ) А уредите за сушене и в Метро са куча марка, Ронсън май беше единия, цените там някъде, може и промоция да има, нали им е сезон  :lol: :lol: :lol:
Аз съм голям карък, капаците дето съм ги купила за бебешките буркани им Лопат  :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #56 -: Септември 11, 2014, 14:37:35 pm »
Жбрул, откак върви темата все си мисля защо не си купила още уред за сушене,
ми мъчиш доматите и зехтина  :lol: После да споделиш, да не ни забравиш!


Мише
, ти хубаво се чудиш, ами и аз си се чудя, мани... :lol: :lol: :lol: Снощи към 01:00ч. го поръчах, утре ще е в Ст. Загора. Уж пробно реших да видя с доматите, цъкнах в нета и ми попаднаха статии и постове за сушене на фурна, та така ги започнах. После като разцъках за уред - май само гащите си не сушат в тия сушилки... :lol: Ще докладвам дали е читав, като го тествам.

Марго, само да го изсушим пустия чесън, все някак ще го смелим...има си хас!  :D Сещам, се че и аз имам такава мелничка за кафе, соц...може да я преназнача за чесъномелачка нея.



 Ей тоя поръчах, ако не суши добре - поне да не съм вътре с много пари.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #57 -: Септември 11, 2014, 16:10:44 pm »
Ето и рецептата за Домашен Кетчуп:

 - около 5 л. доматен сок, получен след смилане на домати (без люспи и семки) и сваряването им до достигане на 1/3 от първоначалното количество

 - към изварения доматен сок се добавят: 1.5 ч.ч. (чаена чаша) оцет; 4 ч.ч. захар; 2 каф.ч. сол; 3 ч.ч. олио; разбърква се периодично и се вари 10 мин.

 - накрая се добавят подправките - всички са смлени: 4 ч.л. (чаена лъжичка) чер пипер; 4 ч.л. кимион; 1 ч.л. индийско орехче

Всичко се обърква добре, налива се в шишета и се стерилизира.
Спомените са ми за страхотен вкус. Майка ми обаче от години не го прави, че е хамалогия, а се изяжда за норматив.  :eat:
« Последна редакция: Септември 19, 2014, 06:34:02 am от mishanta »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #58 -: Септември 12, 2014, 22:07:04 pm »
Додич, благодаря ти! Само няколко дни да поотметна другите задачи, (че не стига консервирането, ами и ремонтирам едновременно) и ще пробвам да направя няколко дози. После ще докладвам. Имам едно питане по рецептата обаче. Може ли без кимион да се направи и да не му разваля вкуса? Аз обичам кимион, ама нЕкои хора - тцъ. Ако го надуши и язък ми за труда. Или може би ще е по-добре да сложа, че така ще има повече за мен....  :lol: :lol: :lol:

Да докладвам за уреда за сушене. Днес го взех, към 20:00ч. го включих с първата партида мат'рЯл - в случая - сини сливи. Домати ще сложа в неделя, защото тогава очаквам да ми ги доставят. Като "технология" - изключително просто нещо, поради което се надявам и да върши работа, че те много сложните.... :lol: В петте тави - събрах между 3 и 4 килограма сини сливи на половинки (не ги теглих точно). В книжката пишеше, че костилките се вадели някъде по средата на процеса на сушене, ама аз вече бях махнала повечето, та.... :lol: Пишеше да се бланшират за около 2 мин. във вряща вода, преди да ги наредя. Бланширах 4 тави, 5-тата я заредих с небланширани, че да видя кои как стават, дали, за колко време и пр. По книжка - искали 2 дни сушене  8O 8O 8O Според писанията по форумите 12-14 часа. Кое е вярното - ще знам тези дни. Важен момент - всичко се мие в миялна машина, че ако трябваше на ръка с тия ми ти решетчици...брррр.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #59 -: Септември 12, 2014, 22:27:48 pm »
Jbrul, у нас се яде много кимион и къри, слагам ги на почти всяко ядене и лично на мен би ми било по-безвкусно ако го няма. Но моите вкусови възприятия поне по отношение на тези подправки са силно изкривени, така че не съм критерий. За съжаление майка ми спря да прави кетчуп, а на мен съвсем не ми се занимава. Ползвам няколко вида купешки сосчета и съм много доволна.

Сега идва и сезона на гроздето. Ако не сте правили да дам идея, че става страхотен компот от хамбургски мискет. Свеки прави много хубави компоти от бодливо немско грозде и арония, като последната на сок също е прекрасна, но май й мина времето.