0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #20 -: Септември 08, 2014, 20:48:48 pm »
Много сложни операции са изброените дотук. Аз търся нещо много по-просто: изпробвана и лесна рецепта за бърза туршия. Ще ми се да включва моркови, карфиол, и чушки, други съставки по желание. Имам голям буркан и зеленчуци целогодишно, без зелени домати. Предварително благодаря.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #21 -: Септември 08, 2014, 20:52:04 pm »
Много сложни операции са изброените дотук. Аз търся нещо много по-просто: изпробвана и лесна рецепта за бърза туршия. Ще ми се да включва моркови, карфиол, и чушки, други съставки по желание. Имам голям буркан и зеленчуци целогодишно, без зелени домати. Предварително благодаря.
С тоз голям буркан и без зелени домати се сещам за така наречената Сурова туршия. Става много хрупкава, ще питам майка за рецепта и ще ти пиша  :D

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #22 -: Септември 08, 2014, 21:10:12 pm »
Да, качествените зехтини в хладилника (или на студено) позамръзват. Ако е голямо количество (бутилка да кажем) - прави "кора" отгоре. Ако например сте овкусявали с него маслини, или кисели краставички (не да ги заливате) и после ги приберете в хладилник - чисто си замръзва.

Тара, мерси за инфото .  :D  С м-и обсъждах за догодина, да си направя подобни приспособления за сушене на слънце, в двора. Тази няма за кога вече. Пък да ги суша няколко дни и да се разходят отгоре им 20-ина дворни котки (болни, крастави и пр.) - силно съм "мерси".  :lol: Супер, че в хладилник, без стерилизиране изкарват година. Значи както ги направих аз - няма защо да не изкарат поне толкова. Въпреки, че имам огромен хладилник-фризер (от тия "гардеробите") - не мисля, че ще ми е удобно да трясна 20-ина буркана в него... То може човек да си суши домати по всяко време на годината де, ама нали кондиката сега е И да са домашни, да са в сезон, че и подправките им, ако може...
Днес направих още - версия с чили чушки вътре, само с босилек, с босилек, чесън и магданоз...не е истина как ме сърбят ръцете да замезя с жалкото количество вече готови доматки.  :lol: Днес докато слагах в бурканчетата и поне 5 бр. ометох. Което прави 2 и половина домата.  :oops:

П.П., ако се сушат на фурна - по-добре режете на половинки. Иначе остава една люспа от домата. Първите ги суших без сол, сега ги суших с готварска сол. Другите ще ги пробвам с морска.

Пеше, я дай рецепта за т'ва сладко, че като кажа на Иван: "Донеси сливи за детето, да яде пресни..." и познай дали не ми довлече 2 щайги, вече тръгват да се скапват... Пък са хубави, тлъсти, сладки - жал ми е да ги изхвърля. "Стенлей" са като сорт, доколкото знам са подходящи за конфитюри и пр.

Цигу, аз не обичам сладки и туршии с "особен вкус". Тази която правя е по рецепта на свекито - солена, всичко остава хрупкаво обожавам я и друга не ям. Лесно се прави с продуктите, които имаш. Като затваряш в буркани - 10-ина дни само обръщаш от дъно на капак и това е... Аз от лакомия, я правя в два бидона по 10 литра, та я претаках... :lol:  За маринатата ти трябва само морска сол, винен оцет и вода (вари се набързо) заливаш с нея зеленчуците и така.
« Последна редакция: Септември 08, 2014, 21:16:23 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #23 -: Септември 08, 2014, 21:14:47 pm »
Като затваряш в буркани - 10-ина дни само обръщаш от дъно на капак и това е... За маринатата ти трябва само морска сол, винен оцет и вода (вари се набързо) заливаш с нея зеленчуците и така.

Давай съотношението сол:оцет:вода и още утре я почвам!
Аспирин слага ли се?
На каква температура десетте дни? Тук още е горещо вън, но вътре поддържаме 22 градуса.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #24 -: Септември 08, 2014, 21:25:18 pm »
Като затваряш в буркани - 10-ина дни само обръщаш от дъно на капак и това е... За маринатата ти трябва само морска сол, винен оцет и вода (вари се набързо) заливаш с нея зеленчуците и така.

Давай съотношението сол:оцет:вода и още утре я почвам!
Аспирин слага ли се?
На каква температура десетте дни? Тук още е горещо вън, но вътре поддържаме 22 градуса.

Давам, ама за 10 литра съд са ми пропорциите  :? Зеленчуци каквито харесаш. Чушките, ако няма да ги режеш - ги надупчи с вилица на няколко места поне. Ако имаш кервиз - сложи няколко стръка.
В 7 литра вода, сипваш 400мл. качествен винен оцет и около 300гр. морска сол. Разбъркваш чат-пат, за да се разтвори всичко добре във водата. Изчакваш да кипне, оставяш да си покъкри 2-3 мин. и спираш котлона. Изчакваш да се охлади маринатата и заливаш зеленчуците. Трябва да ги покрива плътно! Ако имаш - усукваш лозова пръчка като "тапа" да не изплува нищо до капака, или слагаш камъче. И....това е. Можеш да я опитваш чат-пат, ако ти се струва много солена - изливаш част от маринатата и заместваш с чиста вода.
Аз туршиите ги правих октомври и ги държа в мазето на къщата, докато втасват. Тогава тук е около 10-12 грдауса, до 15 (средно)... Сложи си буркана където е най-хладно при вас, опитвай го по-честичко и това е. Най-много да ти втаса по-бързо, едва ли ще се скапе с варена марината.

П.П. Никакъв аспирин и други лекарства не се слагат.  :lol:
« Последна редакция: Септември 08, 2014, 21:58:06 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #25 -: Септември 08, 2014, 23:14:58 pm »
Сладко от сини сливи

Сладко от сините сливи правя така: режа на половинки, слагам в тавата, наръсвам хубаво със захар, да побелее. Правя ги вечер, оставям цяла нощ да пусне сок. Сутринта включва фурна и чакам да клокне. Изключвам фурната и верта доизпичам. Още горещо слагам лимонтузо наа върха на ножа, разбърква се слага се горещо в буркана обръщам и готово.  Може и без лимонтузо.
« Последна редакция: Септември 19, 2014, 06:08:24 am от mishanta »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #26 -: Септември 08, 2014, 23:26:36 pm »
Мерси Стоека.  Захар на око ли слагам? То не, че ще има кой да го яде това сладко, ама нали съм кукувица и аз...да го направя там пък после ще хвърляме.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #27 -: Септември 09, 2014, 08:25:32 am »

Мисля, че на 3 кг. изчистени сливи - 1 кг. или 800 гр. захар. „свекървата слага и 1 лъжица оцет.
Иначе както каза Стоетка - в дълбока тава и печеш във фурната.
« Последна редакция: Септември 19, 2014, 06:48:18 am от mishanta »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #28 -: Септември 09, 2014, 08:31:39 am »
Айде и Мара да тръсне една мерудия  :lol:

Днес ако не ми мине малка мишка път и дъжд ще пека чушки... това ще ми е на мен зимнината!
Чушки, кисели краставички и домати, но домати имам доволно от Пиринско миналогодишни
и ми отпадна ангажето за тях, а краставички, ще търся готови, просто не ми попаднаха хубави.
Миналата година си купих си революционното за онова време бг откритие чушкопек
и много добре ми се получи заниманието.Чистя от семки, пека, изцеждам сока и небелени ги прибирам във фризера.
После преди употреба 15 чушки се белят много по-бързо отколкото всичкото чувал сега!

Цигу, туршия правих няколко години, карфиол, обикн. зеле и морков,
но миналата година не ми се получи и съм леко обезкуражена и тази
ще мина изцяло на прясната салата на Стефи!
Според майсторките карфиола е бил нитратен и затова се е "смил", буквално на желе беше.
15 килограма изхвърлих, направо ми беше лошо, при целия труд и отделено време.

Забравих  8) сладко правя, но с малко захар и стабилизирам с фиксовете на д-р Йоткер!
Ми не съм привърженик на тези неща, но това точно е много добро.
Имаме малинак на село и сладкото е като злато, няма такъв вкус.
Но тази година нямаше череши и вишни, та само ягоди и малини правих.





Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #29 -: Септември 09, 2014, 09:42:03 am »
И на мен явно морковите ми са били нитратни, щото се скашаха и съответно и аз изхвърлих всичко. Рецептата беше само вода и сол, явно се получава, защото две баби ми я дадоха, но не и при мен  :( От тяхното производство виждам и че е доста солена-14 части вода и 1 част сол, но сложих с идеята да не омекнат и да не се развалят. Тази година мисля изобщо да не се занимавам де, едната баба слага за две села поне, то бидони, буркани, че кутии  :lol:

пп Как печете пипер в чушкопек не ми е ясно, аз купувам едни капии по-големи от ръката ми, освен смачкан или нарязан друг шанс да влезе не виждам.
« Последна редакция: Септември 09, 2014, 09:58:37 am от м-и »
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #30 -: Септември 09, 2014, 09:52:00 am »
Видях, че в Джъмбо продават много подходящи буркани за трушии.
PVC са, но са с хубава капачка - с винт и дръжка. Има различни литражи.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #31 -: Септември 09, 2014, 13:56:12 pm »
м-и, за по-големите чушки - използвам тройните чушкопеци, а за по-малките - единичния. "Тройките" имат една подвижна преграда в средата и поради тази причина - безгрижно натикваш вътре и голяма чушка, преградата има "луфт" откъм стените на чушкопека и си я накланяш според нуждата от място. ;) В интерес на истината - единичният пече по-бързо, понеже чушката опира отвсякъде в керамиката и реотаните, но аз 20 кила чушки ги изпекох за няма и 2 часа тази година с двата тройни и единичния чушкопек. Правя ги в буркани, просто защото обичам вкуса на белена, печена чушка, която си е отвисяла в собствен сос някой и друг месец. А и мразя беленето, та предпочитам да го отметна наведнъж, само един път в годината, вместо на всяко готвене да се разправям. Пък и винаги дебна майка ми да е тук когато ги правя, тя пък обича да ги бели, та повечето ги бели тя, а аз си намирам "много спешна друга раУта" в този момент.  :lol:

Киселите краставички ги направих най-напред аз. Много вкусни ми се получават, аз много ги ям (и не само аз де) и да ви кажа - освен на "Бондюел" (дето е 4 кинта едно малко бурканче) - не са ми попадали аналогични на вкус и хрупкавост по магазините. Веднъж само на "Крина" бях нацелила хубави, ама е било случайност, защото на второто купуване - бяха едни меки и гадни.  :? На село едни хора гледат био-корнишончета, та ми е лесно - поръчвам си и ми ги носят в къщи, веднага след брането. Не, че финансовата причина ми е водеща да ги правя, но и тя не е за подценяване. Тази година - 15 кила ги платих 18лв., от тях ми станаха 33 буркана (720мл.), а две кила поне ги оставих за прясно хапване (по-едричките). Шише ябълков оцет, малко сол, захар, бахар, ч.пипер и копър - това ми е разхода по тях. За тия пари - ще си купя 3-4 малки бурканчета хубави краставички.

Мише, върло ти завиждам за малинарника. Аз не съм много по плодовете, ама малините са нещо, което мога да ям ежедневно и целогодишно. Ама...все от пазара са моите и каквото случа там - това е. Варих веднъж на конфитюр, хубав ми се получи, ама у нас просто не се ядат такива неща особено. Чат-пат за плънка на някоя палачинка... И малини и други плодчета предпочитам да ги сложа в бурканче, с маааалко захар и нищо друго и да ги стерилизирам. Пускат си собствения сок и после стават и за директно хапване и за плънка в сладкиш и за плънка на палачинка, без да са набухани яко със захар. Аз кафява захар слагам, ама....захар си е все пак, пък по конфитюрите и сладката е просто в безумно количество въпросната.

Така консервираните малини например и Иван и Дани ги опоскват с палачинки и все ми вадят душата да им направя под следната форма: Отварям бурканчето, отцеждам го, колкото да не е чорбаливо и смесвам плодовете в една купа с извара (ако имам хубава), ако нямам - част цедено кис. мляко, част заквасена сметана и разбърквам. На вкус е подобно на йогурт с плодове, ама по-вкусно, малко и на чийзкейк бие  :lol: И сядат с палачинките и яко ги пълнят с тази смес. Ако все пак ми остане излишна (което е рядкост), в малки купички - смилам няколко обикн. бисквити, заливам ги със сиропа от бурканчето, после допълвам с "йогурта" и  - в хладилника да стегне. Чуден десерт става. Така съм правила и за гости по спешност, че като не съм "сладкоядна" - редовно забравям да купя нещо сладко и така спасявам положението.  :lol: По същата схема става и с праскови на кубчета, боровинки, къпини. Обяснявам го подробно, защото така консервирани плодовете - имат много повече приложения отколкото чист конфитюр, пък и захарта в тях така е нюню. ;) Ако сами по себе си са достатъчно сладки - може да не слагате никаква.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #32 -: Септември 09, 2014, 19:00:55 pm »
Точно троен комунистически чушкопек имам  :lol: не мръдва ламарината, имах надежда да се вади, но не би. Това с бурканчетата без вода много ме заинтригува. И у нас само с палачинки се ядат сладка и конфитюри. Сега ще взема така да си затворя крушите, вместо да ги варя на сладко  :D
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #33 -: Септември 09, 2014, 19:36:42 pm »
Да се присъединя и аз, чушките ги печем на една ламарина с пърлачка(такава дето пърлят прасетата ) на  газ ,стават страхотни защото не се изпичат много а само омекват и се изпича обвивката обелвам ги и заварявам .Чушките стават твърди и не се разпадат ,нито се късат ако реши човек да ги пълни с нещо . Обожавам ги,панирани или бюрек   :eat:
  Имам  въпрос към вас  ,понеже съм голям почитател на лютеницата ,всяка година експериментирам с рецептите ,бихте ли споделили вие как я правите ?
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #34 -: Септември 09, 2014, 19:58:52 pm »
Валерия, майка ми прави вкусна сладка лютеница, претрива я през сито май за да излязат всички люспи, семки и подобни и да стане по-фина. Мога да я питам за рецепта. Моят мъж обичал доматена лютеница  :lol: идея нямам кво е това.
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #35 -: Септември 09, 2014, 20:18:06 pm »
Имам  въпрос към вас  ,понеже съм голям почитател на лютеницата ,всяка година експериментирам с рецептите ,бихте ли споделили вие как я правите ?
Лютеницата ми е любимата зимнина.
Обичам лютеницата с повече чушки. Имам наблюдения, че в някои краища на България (например Шуменско) я правят с много домати и тяхната определено не ми харесва.
Когато свекърва ми прати от тяхната я използвам за готвене.

А по нашия край (Старозагорския) я правимс повече чушки. Ето рецептата за нашата:

Старозагорска лютеница с повече чушки

25 кг чушки
2 кг доматено пюре (или т.нар. сгъстено домати) - обичайно го правим една седмица преди самата лютеница
олио (малко по-малко от 1 л.) - добавя се накрая, а не както в други рецепти да се запържва в него
сол, захар и кимион на вкус

И ние отделяме всички семки (няма нито от доматите, нито от чушките).

PS. Любимата ми купешка лютеница, която е с повече чушки:
« Последна редакция: Септември 19, 2014, 06:27:21 am от mishanta »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #36 -: Септември 09, 2014, 20:45:42 pm »
Лютеницата ми е голям мерак, но все още непокорен "консервен връх"  :lol: Точа й се уж 3-а година, ама понеже набързо опитвам да направя куп разнородна зимнина, а лютеницата е много трудоемко нещо - все ми отича баш тя. Аз обичам обаче едросмялната, с всичко вътре, мисля и процент патладжани се слагат. И засега карам на "марка" лютеница "бившото свеки"  :lol:  - мнооого е добра и баш по моя вкус. Навремето баба ми правеше подобен вид лютеница, а аз с келешкия си акъл - нееее, искам купешка (на "Първомай") дето беше като доматено пюре. Сега да рече баба да ми направи от нейната, ама....нямаааа. Следя рецепти за лютеници и технология на приготвяне, който прави - да пише подробно, МОЛЯ!

м-и, ако имаш наистина троен комунистически чушкопек (ха честит ви 9-и септември  :lol: :lol: :lol:) - от тия с три отделни керамични гнезда - веднага ти предлагам замяна срещу два нови от тройните. От магазина ще ти ги купя, с гаранцийка, само да докопам истинска "тройка" от соц-а.  :lol: Търсих, втора, трета употреба - нямаааа. Аз си купувам "калибровани" чушки - дето да влизат в чушкопек просто и предпочитам старата версия на тези уреди. По-бързо пече.
П.П. "доматената лютеница", мисля е баш онова пИре на "Първомай" дето го ядях едно време и не щях от домашната. Будала!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #37 -: Септември 09, 2014, 21:02:45 pm »
Майка ми правеше уникален домашен кетчуп, но от доста години не се захваща. Ще питам за рецептата и ще я споделя. Като студентка изяждах количества с препечени филии с масло или мас - няма по-вкусно нещо :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #38 -: Септември 09, 2014, 21:20:54 pm »
PS. Любимата ми купешка лютеница, която е с повече чушки:

Ето я и моята, Велика - дори у Америка ни я доставят редовно и друга вече не ядем.  :)
« Последна редакция: Септември 09, 2014, 21:32:32 pm от цигу »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #39 -: Септември 09, 2014, 21:42:47 pm »
Цигу, от купешките - само тази признавам и аз  :lol: На свекито и на баба ми лютениците са същия тип, ама още по-вкусни.
Dodich, искай рецепта и я мятай тука. У нас се Арчи кетчупа доста. Аз го обичам върху принцеси с кашквал, или кайма и кашквал и от сорта. Ама направо ги поливам ахахах. Купувам "Хейнц" за тези цели, ама ако не е 9 дена и 8 часа (като с лютеницата) да си направя домашен - с удоволствие бих пробвала още този сезон.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!