0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #740 -: Септември 15, 2016, 13:33:26 pm »
Разбирам от хормони и още как, и след като съм написала това значи мога да посоча и източник  :x
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #741 -: Септември 15, 2016, 14:07:22 pm »
Благодаря ви много, момичета! аз си съставих план. утре ще пусна за антимюлеровия, пък после ще си го пусна, когато каже лекарят. Яд ме е, че не прочетох този форум преди да пусна тия тъпи изследвания, можех вече да знам колко е антимюлеровият и да ми е мирна главата, а сега трябва да чакам.

 Утре отивам и в Щерев за да си запиша час, ще взема и направление за гинеколог да ме види междувременно, за цветна снимка не знам дали да изчакам все пак какво ще кажат там или направо да видя и това.

Аз поначало не чувствам добре тялото си тази година. Изведнъж от много здрав човек , започнах да се чувствам недобре. появиха ми се бели кос отпред на главата, а до 34 нямах никакви, напълнях и подпухнах, появи ми се целулит. Имаше и дни, в които не се чувствах никак добре. Та сег ще гледаме щитовидна, въпреки, че според лекари не било това. Дано това общо недобро усещане да не е свързано и с фертилността....
« Последна редакция: Септември 15, 2016, 14:10:13 pm от Иви »
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #742 -: Септември 15, 2016, 14:22:38 pm »
Иви, опитай се да бъдеш по-търпелива и да запазиш самообладание. Не е необходимо да ходиш при гинеколог и да правиш цветна снимка, след като вече си се насочила към репродуктивен специалист. Аз самата изгубих повече от година по гинекологични кабинети, където нито един лекар не ми каза, че имам проблем, при ясен такъв само от хормоналните ми изследвания. В репродуктивната клиника това стана ясно още след първото посещение и оттам нататък вече имахме план как да продължим. Остави лекарят да прецени какво, кога и как да бъде изследвано. Преди цветна снимка се прави микробиологично изследване, за да се види дали всичко е наред и едва тогава се пристъпва към манипулацията. Има и други начини за установяване състоянието на тръбите и матката (хидротубация, лапароскопия...)- не се знае към кой от тях би те насочил лекарят ти, предвид твоето състояние. Понякога прибързаните и необмислени решения и нетърпението могат да ти изиграят лоша шега, а и да забавят допълнително по-нататъшните ти действия. В клиника Щерев можеш да запишеш час и онлайн чрез сайта им (аз така направих преди първото си посещение), както и на телефона на клиниката - разгледай или питай за свободните часове на лекарите, не е необходимо да ходиш до там.
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #743 -: Септември 15, 2016, 14:34:04 pm »
Иви,

Доколкото разбирам си човек, който обича да е наясно с нещата и да планира.
За да можеш да си си максимално полезна и да не губиш излишно време в лутане, можеш да прочетеш в сайта на клиниката, към която си се насочила (или някоя от другите репродуктивни клиники) статиите, които касаят планирането на преглед в клиниката, както и какви изследвания се изискват или се правят при жената и мъжа. Хубаво е да отидеш на първия преглед освен с твоите хормонани изследвания и с готова спермограма, направена в лаборатория на някоя от репродуктивните клиники, за да може коментира лекаря репродуктивното здраве и на двамата партньори. Това е всичко, което ти е необходимо на първо време. Оттам нататък се довери на репродуктивния специалист да прецени какви доплнителни изследвания са необходими и каква ще бъде репродуктивната ви стратегия.

В библиотеката на сайта на Зачатие също има полезни статии, които могат да ти дадат основни насоки по някои от темите, които те вълнуват.

Пътят към осъществяването на мечтата често не е лек, но и ние допълнително си го усложняваме емоционално. Знам, че е трудно, но бих те посъветвала да се опиташ да си максимално спокойна и да вярваш, че всичко ще се нареди по най-добрия начин, вместо да се панираш и стресираш. Стискаме ти палци и успех!

п.п. Злате, ние пак паралелно сме писали ;)
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #744 -: Септември 15, 2016, 15:13:52 pm »
Иви,

Исках да допълня и още нещо, което може да ти е от полза.
Пишеш, че пробвате за бебе от 6 месеца и то не много сериозно. Това е доста кратък период, така че не се обезкуражавай. Понякога ключът към успеха е просто да нацелите точния моминт. Не знам дали проследяваш овулацията си (с тестове за овулация, измерване на базалната температура, а може и с ултразвуково проследяване на фоликулите), но си струва да използваш някой от тези методи, за да планирате кога е най-подходящото време за контакт.

Предполагам, че вече пиеш фолиева киселина като подготовка за предстояща бременност. Ако не, можеш да започнеш да я пиеш, а може и комбинирани пренатални витамини. Посъветвай се с репродуктивния специалист кои са подходящи за теб.

Тук е темата, в която пишат момичтата, които правят опити за бебе и можеш да намериш още подкепа, съмишленици и съвети.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=51415.800
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #745 -: Септември 15, 2016, 17:51:31 pm »
Иви, и аз да се включа с препоръка да не се настройваш негативно и да си изчакаш търпеливо прегледа при репродуктивния специалист.
Смисълът да прочетеш малко допълнителна информация на репродуктивна тема, е да си подготвена донякъде за разговора с лекаря, но не си прави прибързани изводи :).

благодаря много. ще излрдвам всички тези неща. препоръчайте ми моля ви специалист. на 34г. съм ...................
След 30г. може да се очаква намаляване на резерва, но не би трябвало да се правят изводи от едно изследване, тъй като оценката е комплексна (освен ФСХ, АМХ и Инхибин-Б, също ултразвукови прегледи, евентуално допълнителни изследвания по преценка на лекаря), изчакай си спокойно прегледа. На мен също ми се струва излишно да записваш час за гинеколог преди това.
А и да кажа, че консултацията с репродуктивен специалист не означава непременно подготовка за инвитро, а по-скоро да се направят в кратък срок необходимите изследвания и да получиш компетентно мнение и насоки.

Според мен на първичен преглед (дали сега в този цикъл или в следващ зависи от свободните часове на избрания от теб лекар) може да отидеш с направените дотук изследвания, а на прегледа ще уточните какво допълнително да изследваш в началото на следващия МЦ (евентуално с УЗ проследяване на фоликули, което обикновено започва на 2-3 ден от цикъла).

......
аз едно не разбирам как антимюлеровия хормон се гледа по всяко време, а антралните фоликулите се броят в началото на цикъла? този хормон нали се отделя от антериалните  фоликули?
Да, за АМХ няма изискване за ден от цикъла, в който да бъде изследван, докато Инхибин-Б трябва да се изследва на 3-5 ден от цикъла (най-добре на 3-ти)  заедно с останалите хормони.
Относно втория ти въпрос, намерих тази допълнителна информация за разликите при тестване на АМХ и Инхибин-Б:
"За разлика от АМХ стойностите на Инхибин Б се повлияват от фазата на месечния цикъл. Това е така понеже този хормон участва в хипоталамо-хипофизната регулация..............." - цитатът е от тук:
Инхибин Б
АМХ
Слагам линкове и към две статии от библиотеката на "Зачатие", предполагам ще намериш полезна информация:
Тестове за определяне на яйчниковия резерв
Шест теста за определяне на яйчниковия резерв и какво Ви казват те?
« Последна редакция: Септември 15, 2016, 17:57:34 pm от marsi »

*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #746 -: Септември 15, 2016, 22:14:42 pm »
.......   напълнях и подпухнах, появи ми се целулит. Имаше и дни, в които не се чувствах никак добре. Та сег ще гледаме щитовидна, въпреки, че според лекари не било това. Дано това общо недобро усещане да не е свързано и с фертилността....

Иви, при това, което описваш, освен щитовидната жлеза, другото което си мисля, че е редно да се провери, е инсулинова резистентност - глюкозотолерантен тест или като начало глюкоза и инсулин на гладно (с изчисляване на индекс НОМА).

Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #747 -: Септември 15, 2016, 23:45:20 pm »
момичета извинявам се за спама. Много благодаря на всички. Писах много съобщения и после г трих, за д не разводнявам темата.

моят проблем идва от това, че живея в Германия, но там нямам усещането, че съм в добри ръце.

не искат да ме изследват , освен ако наистина не виждат проблем.

май месец отидох за инсулинова резистентност и щитовидна жлеза като се наложи да лъжа, че ги имам тези проблеми по принцип.
Там никога не ми дават изследванията на мен, те отиват в лабораторията при лекаря и аз нямам достъп.

Тогава ми пуснаха пълна кръвна картина, всички показатели бяха добри.

Направиха ми инсулинова резистентност. Думите на лекарка, която е ендокринолог, но специалист по диабет, а не по репродукция, бяха следните:

имате сравнително висока кръвна захар нагладно, но после при подаването на глюкоза (нали се пие там нещо) панкреасът секретира инсулин достатъчно и изчиства глюкозата, спадам до хипогликемия. Май има свръхсекреция на инсулин, но не мога да кажа. Нейните думи бяха, че всичко е наред засега. Да се храня правилно, да спортувам и да поддържам стабилно тегло и нямало проблем. Но явно има нещо, макар  в начални фази, щом се стига до свръхсекреция на инсулин и хипогликемия.

За ТХС отново--тогава той ми беше 2.64 и всичко ми било супер, нямало проблеми. Тук в Цибалаб даже 2.9-3 ми излиза.


При гинеколог пак: за какво ще изследваме, вие имате редовен цикъл, значи няма проблем.
Микробиология--там аз съм с течения и какво ли не, но пак нито кандида, нито бактериоза, нито трихомони не ми откриха, даже за сифилис ме изследваха  8O. цитонамазка = 1 степен - това тук г вярвам, защото винаги съм с такава степен.

Заради това за мен единственият шанс е тук да се изследвам и тук да забременявам. Там просто има достъп до селски лекари.
« Последна редакция: Септември 15, 2016, 23:48:30 pm от Иви »
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #748 -: Септември 16, 2016, 00:16:27 am »
Иви, тъй като беше писала, че имаш уговорен час за консултация с д-р Начев в събота, препоръката ми е, ако можеш да направиш натоварването с глюкоза утре сутринта или поне глюкоза и инсулин на гладно, за да може да коментираш и това изследване с д-р Начев.
Мой близък сравнително скоро прави ГТТ в Цибалаб (има няколко лаборатории в С-я, провери в интернет, на място може да се вземе и глюкозата) или пък в друга удобна за теб лаборатория.

Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #749 -: Септември 16, 2016, 17:56:08 pm »
момичета, не издържах и днес отидох при Начев. Много го харесах и се поуспокоих. Марси, ужасно ти благодаря, ще си направя глюкозното зареждане за следващата визита, защото нямах търпение с тия мои паранои.

Видяха ми жлезата, тя е нормална и е съвсем леко увеличена, което било при 50% от българите, изменение на структурата няма. Данни за хашимото нямало. Първо и той каза, че тсх-то ми е супер, но после се съгласи, че за бременност трябва да е до 2. Той се съгласи, че ТСХ е  високо щом има желание за бременност и износване и ще приемам еутирокс, който после ще спрем след износването и кърменето.

Той каза, че са ми идеални хормоните, няма какво да се притеснявам,  само евентуално да изследвам и за мъжки --конкретни ми каза, за всеки случай. но тях мога само на 3ти ден, та ще ги пусна с антимюлеровия. Каза ми да почнем много сериозно със секса и следенето. Ще изследвам и ИР, за вс случай.Изобщо от него засега само позитивн неща чух и се успокоих. Наруга ме, че съм стара, че до 27 се раждало, но ме бяха предупредили, че той това на всички го казва. имаше по-големи от мен бременни жени, и се поуспокоих.

Датата за Щерев ми е в края на месеца.
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #750 -: Септември 16, 2016, 18:25:28 pm »
Аз дето съм на 32 никой никога не ми е казвал стара си и защо никога досега не съм забременявала, нито пък че трябвало да заременея до 27 според мен това са глупости  :x
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #751 -: Септември 16, 2016, 19:02:46 pm »
Иви,

Радвам се, че си се поуспокоила след прегледа. Излишното натоварване със стрес допълнително затормозява организма, така че колкото си по-спокойна и уверена, толкова по-добре.

На тема възраст, аз съм на 41, така че всеки се захваща с тази важна задача, когато му дойде момента и както му се стече живота. Разбира се възрастта има влияние върху качеството на яйцеклетките и сперматозоидите и фертилността, но сама по себе си изобщо не е пречка да имате дечица. Много от лекарите коментират тази тема, но с времето ще се научиш да се абстрахираш от подобни коментари и да се съсредоточиш върху това, с което могат да ти помогнат.

Действайте смело и се настройвай положително! Успех! :)
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #752 -: Септември 20, 2016, 22:18:24 pm »
Здравейте момичета :)
На 32 год . съм имам 3 мисед аборта в 6-7 седмица.След поредица от изследвания и всичко в норма ,направих и полови хормони ,ще пратя резултатите да изкажете мнение,че аз съм малко притеснена и нз сега накъде .
Инхибин б- 13,42-N>45
Амх 2,95 ng\ml,N>0,7,
Fsh- 11,93, фол.фаза 3,85-8.78, овулация- 4,54-22,51,лутеална фаза- 1,79-5,19
Lh-7,02, фол.фаза 2,11-10,89; овулация 19,18-103,3;
Естрадиол-102; фол.фаза-24-114;овулация-62-534;
Изследването е правено на 3-4 ден от МЦ. Днес бях на преглед и видяха доминантен фоликул 15мм.Какво мислите за тези резултати?
БЛАГОДАРЯ !
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #753 -: Септември 22, 2016, 12:37:51 pm »
Здравейте момичета :)
На 32 год . съм имам 3 мисед аборта в 6-7 седмица.След поредица от изследвания и всичко в норма ,направих и полови хормони ,ще пратя резултатите да изкажете мнение,че аз съм малко притеснена и нз сега накъде .
Инхибин б- 13,42-N>45
Амх 2,95 ng\ml,N>0,7,
Fsh- 11,93, фол.фаза 3,85-8.78, овулация- 4,54-22,51,лутеална фаза- 1,79-5,19
Lh-7,02, фол.фаза 2,11-10,89; овулация 19,18-103,3;
Естрадиол-102; фол.фаза-24-114;овулация-62-534;
Изследването е правено на 3-4 ден от МЦ. Днес бях на преглед и видяха доминантен фоликул 15мм.Какво мислите за тези резултати?
БЛАГОДАРЯ !
Здравей, много съжалявам за неуспешните ти бременности, дано скоро се радваш на здраво бебче! Аз няма да коментирам приложените от теб резултати, защото не съм добре запозната с АМХ и Инхибин б. По принцип хубаво е, че си направила и тези хормони, дано някой се включи с мнение за тях и FSH-то, което очевидно е високо, тъй като коментарът трябва да е на база на резултатите от трите хормона.
Имам обаче въпрос - правила ли си генетични и имунологични изследвания, изследване на хормона Пролактин и изследване на щитовидната жлеза? Също така с какъв резус фактор сте ти и партньора ти?
Прилагам тема от форума, която също можеш да разгледаш, ако все още не си: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=43737.0
« Последна редакция: Септември 22, 2016, 12:43:42 pm от kati_vm »
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #754 -: Септември 22, 2016, 12:53:26 pm »
Благодаря за пожеланията :)
Всичко сме правили и е в норма, никой не ми е казвал нищо за пролактин , предстой ми изследване на прогестерон . В момента съм на имуностимулираща терапия изписана от доц.Конова че съм с намален имунитет.Тя предполага че това може да е причина, но тогава все още нямах резултат от половите хормони.
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #755 -: Септември 22, 2016, 13:06:12 pm »
Здравейте момичета :)
На 32 год . съм имам 3 мисед аборта в 6-7 седмица.След поредица от изследвания и всичко в норма ,направих и полови хормони ,ще пратя резултатите да изкажете мнение,че аз съм малко притеснена и нз сега накъде .
Инхибин б- 13,42-N>45
Амх 2,95 ng\ml,N>0,7,
Fsh- 11,93, фол.фаза 3,85-8.78, овулация- 4,54-22,51,лутеална фаза- 1,79-5,19
Lh-7,02, фол.фаза 2,11-10,89; овулация 19,18-103,3;
Естрадиол-102; фол.фаза-24-114;овулация-62-534;
Изследването е правено на 3-4 ден от МЦ. Днес бях на преглед и видяха доминантен фоликул 15мм.Какво мислите за тези резултати?
БЛАГОДАРЯ !
Здравей, много съжалявам за неуспешните ти бременности, дано скоро се радваш на здраво бебче! Аз няма да коментирам приложените от теб резултати, защото не съм добре запозната с АМХ и Инхибин б. По принцип хубаво е, че си направила и тези хормони, дано някой се включи с мнение за тях и FSH-то, което очевидно е високо, тъй като коментарът трябва да е на база на резултатите от трите хормона.
Имам обаче въпрос - правила ли си генетични и имунологични изследвания, изследване на хормона Пролактин и изследване на щитовидната жлеза? Също така с какъв резус фактор сте ти и партньора ти?
Прилагам тема от форума, която също можеш да разгледаш, ако все още не си: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=43737.0

Здравей, Благодаря за пожеланието :)
Генетични и имунологични изследвания сме правили, пролактин никой не ми е казвал да пускам, сега ще изследвам прогестерон. В момента съм на имуностимулираща терапия предписана от доц.Конова, че съм със занижен имунитет.Според нея това може да е причина за неуспехите, но тогава нямах резултат от половите хормони.
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #756 -: Септември 22, 2016, 14:46:26 pm »
Зори, Пролактинът също може да е причина за спонтанни аборти. А щитовидната жлеза проверявала ли си? Хормонът TSH, който се произвежда от щитовидната жлеза, при  стойност над 2, може също да доведе до спонтанен аборт. По-високите му стойности са свързани със заболявания на тази жлеза.
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #757 -: Септември 22, 2016, 17:03:39 pm »
Зори, Пролактинът също може да е причина за спонтанни аборти. А щитовидната жлеза проверявала ли си? Хормонът TSH, който се произвежда от щитовидната жлеза, при  стойност над 2, може също да доведе до спонтанен аборт. По-високите му стойности са свързани със заболявания на тази жлеза.

Това са резултатите от щ.жлеза:
Ft4-1,2; ref: 0,89-1,76
Tsh-1,97;ref: 0,55-4,78
Mat- <10,0; ref: <35
Tat- < 20.0; ref: < 40
Доктора каза че са добре, а относно пролактина има ли значение кога се пуска?
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #758 -: Септември 22, 2016, 18:22:20 pm »
Има 3-5 ден от Мц, при спазени условия, сън 8 часа без кафе, на гладно, без секс предната вечер, покой в лабораторията поне 10-15 минути  :P
*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане - Тема 2
« Отговор #759 -: Септември 22, 2016, 20:51:02 pm »
Пролактинът може да бъде изследван през целия цикъл.