0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета, не знам и аз към коя група спадам вече, но след 5 неуспешни бременности, от които 1 извънматочна, 2 спонтанни аборта и 2 биохимични бременности, и някои изследвания (генетични) и всичките нормални, не знам накъде да поема!!
Нито съм изцяло със стерилитет (нали забременявам все пак) нито пък имам отговор за неуспехите. Моля помогнете със съвет!
Досега сме изследвали следните:
Prolactin
Factor V Leiden mutation
Prothrombin G20210A mutation
Homocysteine
Activated protein C resistance
Antitrombin III & reflex Antigen
Protein C levels
Protein S levels
Lupus anticoagulant
Anticardiolipin AB (IgG, IgM)
Karyotype(само при мен)
TSH (аз съм с хашимото- последно бях с резултати 1.2)
Еstradiol & FSH на 3ти и 10ти ден от цикъла.

Последния лекар/специалист при който ходих без никакви изследвания и тн, обяви, че може би всичките ми бремености са в тръбите и трябва да направим ин-витро.. Разбира се, каза, че само спекулира с това изявление, но че по всяка вероятност е така. Аз съвсем се обърках от този коментар!Преди да предприема каквото и да било искам да си направя имунологични изследвания, но не знам какви.. При нас бременностите приключват преди дори да сме чули сърдечен ритъм.. 5/6 седмица.
Живея в Колорадо, Сащ, много ми е трудно с лекарите тук, колко ги смених вече, и с всеки следващ лекар се отчайвам все повече. Лекарката, която ми направи генетичните като, че ли се вълнува от моя случай повече от другите, но и тя вдига рамене като я питам какво друго да изследваме. Помогнете ми със съвет какво още да си тествам, ще си направя един лист и ще и го занеса! Вече започвам да си мисля, че ако аз не си помогна някак, никой лекар тук няма да ми помогне! А са все "светила"!
« Последна редакция: Октомври 09, 2010, 10:58:31 am от Гальонди »

Миличка, освен това което си написала, аз съм изследвала и:
NK клетки
Антинуклеарни антитела
Антифосфатидилсеринови антитела
Антианексин IgG/IgM
HLA циркулиращи антитела
Кросмач м/у двамата
Щитовидна жлеза/ ТАТ и МАТ
вирусология - хепатит В С, хламидия - стара и нова инфекция, сифилис

Хубаво е мъжа ти да направи кариотип и ДНК фрагментация на сперматозоидите.
С какъв резус фактор сте двамата?

Виж,Гальонди, незнам дали е необходимо да правиш всичко, което съм ти написала. Просто споделям какво аз съм изследвала заради 3 миседа.
Ако се сетя още нещо ще го напиша.

Успех  :)

*
Мила Надеж,
Всички мнения са ми еднакво важни. Благодаря ти, че ми отговори. Надявам се да събера колкото се може повече информация и после да залея лекарката от въпроси...
Ако не е неудобно да те попитам, при теб каква се оказа причината за миседите?

Ами честно казано никой от всички доктори не ми каза конкретна причина, просто назначават още изследвания и предлат терапия при следваща бременност.
Правих и активна имунизация.

*
Здравей Гале,

аз също съм с два спонтанни аборта в 5,6 седмица.
 Ние също никога не сме стигали до преглед за установяване на плоден сак и сърдечна дейност.
Правила съм всички изследвания които сте описали тук.
При мен излизат само повишени НК клетки .
Сега последно се консултирах с доктор Райхел (при нея правих активна имунизация).
Тя също предположи, че е напълно възможно и двете бременности да са били в мат. тръби.
И на мен ми се стори много странно, правила съм цветна снимка - тръбите са си съвсем наред.
Тя също ми каза да пробваме с ин-витро.
Каза също че мога да пия DHEA за подобряване на качеството на яйцеклетките.
Също спомена да изследвам антимюлеров хормон и Инхибин Б - за да се види яйчниковият резерв.
В момента чакам резултати от изследванията.
Също при мен андростендиона е на горна граница (повишен е обикновенно при поликистоза). Препоръча ми да вземам по една таблетка Дексаметазон 0,25 за няколко месеца за да го свалим. Каза че по-този начин ще се подобри качеството на яйцеклетките.
Дано да съм ти била полезна Гале.
*
Момичета, страхотни сте! И много ми помагате.. Сега съм се разчела кое какво е от тези изследвания, които сте правили, че си нямам на идея..
Мелодийке, аз съм с една запушена тръба(там където беше извънматочната) но другата е добре и останах много учудена от коментара "може би бременностите са все в тръбите" Още повече, че аз така съм си изучила тялото, че знам от коя страна ми е Ову-то и все забременявам като е отдясно..  :?

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Какви изследвания след повтарящи се спон&
« Отговор #6 -: Октомври 10, 2010, 22:32:01 pm »
Аз пак ще повторя - провери си тръбите с рентген или направо лапароскопия.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
evro,
Как се проверяват тръбите с ренген? Имам направена цветна снимка, която може би ще трябва да повторя. Лапароскопия правихме също, през 2008.. Никакви проблеми и там.  :balk_88:

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Да, цветна снимка имах предвид. Но по спомени ти май не беше в България, а за на вън често чувам че не снимат вече, а правят сонографии за това подчертах с рентген.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Хубаво е мъжа ти да направи кариотип и ДНК фрагментация на сперматозоидите.
С какъв резус фактор сте двамата?
Пропуснах да кажа, че мъжа ми има 10 годишен син и лекарката ми (а и при другите лекари, при които сме ходили) усилено избягват да го изследват за каквото и да било, защото имал вече дете (а и приятелката му- последната, преди да се оженим, била забременяла и, понеже не искали да имат дете, се наложило да направи аборт, почти в 3ти месец) Една спермограма му направиха само и това беше.. За резус фактор също питахме, и там цъкат, че не било причината, защото аз съм А+, а мъжа ми милия, все мрънка, че не си знаел неговата кръвна група...

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Какви изследвания след повтарящи се спонтанни аборти?
« Отговор #10 -: Октомври 11, 2010, 11:14:17 am »
Гальонди, от далече трудно се дават съвети, а и подходите в медицината в различните краища на света понякога много се разминават.

В твоята ситуация ние бихме изяснили първо няколко основни въпроса.

1. Състоянието на репродуктивните органи. Ако последният тест за проходимост на маточните тръби /независимо дали е било ХСГ или по време на лапароскопия/ е бил през 2008 г., той е загубил давност. Освен състоянието на тръбите трябва да се уточни състоянието на ендометриума в различните фази на менструалния цикъл, както и размерите на фоликулите, някои хормони да се проследят по време на фоликулометрия и т.н.

2. Наличието на инфекциозни причинители. Ние правим стандартен пакет от микробиологични проби, преди и по време на бременност. Вероятно и при тебе са направени, макар да не ги споменаваш. Примерно хламидия?

3. Работата на ендокринната система. Освен щитовидната жлеза, да се провери чрез серия хормонални изследвания как работят и другите жлези с вътрешна секреция, които имат отношение към бременността /примерно панкреас, надбъбречна жлеза/.

4. Вредности от страна на професия и начин на живот. Много непопулярно и трудно, но важно изследване. Има десетки странни източници на ембриотоксини в околната и в професионалната среда.

5. Генетични проблеми. Някои генетични дефекти водят до повишена честота от спонтанни аборти в ранна бременност. Част от тях можеш да прочетеш тук http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=67:2010-03-09-12-58-54&catid=39:2010-03-09-20-21-58&Itemid=56

6. Имунологични причини, водещи до имплантационни неуспехи. Редица показатели могат да бъдат изследвани, вкл. и такива в ендометриум.

7. При мъжа - инфекциозни причинители, оценка на спермалния хроматин, кариотип, кръвна група и по преценка допълнителни изследвания /примерно за оксидативен стрес/.

Това като начало.  :)
Виждаш, че нещата дори на прима виста са доста сложни и обемни, а и скъпи, затова трябва да имаш лекар, който да те съветва и на когото да се доверяваш. Иначе рискуваш да затънеш в ненужни изследвания и да пропуснеш важните.

Пожелавам ти успех!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Какви изследвания след повтарящи се спонтанни аборти?
« Отговор #11 -: Октомври 13, 2010, 23:15:47 pm »
Мели, изключително много съм ти благодарна за отговора! Благодаря ти за всичко, с което ни помагаш тук във форума!
Аз също съм на мнение, че трябва да се дълбае и изследва какъв е проблема, вместо това, обаче побързаха да ме пратят на ин-витро в този прехвален лекарски кабинет.
Заемам се да си записвам часове, прегледи и тн, надявам се да изкочи "зайчето" отнякъде най-после! :a_rabbit_01:

Привет Гальонди,
На теб и всички момичета с неизяснен стерилитет препоръчвам книгата която чета в момента:"Is Your Body Baby-Friendly?: Unexplained Infertility, Miscarriage & IVF Failure - Explained and Treated" Др. Алан Биър
http://www.amazon.com/gp/product/images/0978507800/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=283155&s=books
Надявам се да е преведена и на български. На мен ми дава отговор на много въпроси. Др.Биър е един от малкото лекари в САЩ който сериозно е проучвал връзката между имунология и стерилитет,  и е лекувал успешно пациенти с неизяснен стерилитет.
Също така може да провериш в сайта на Миленова Лабораторис относно видовете панели от имунологични тестове които се правят в САЩ. Ето тук: http://www.millenova.com/test.cfm (Предлагам ти да ги отпечаташ и отнесеш на твоя лекар)
Аз живея в Boston,МА и се "лекувам" тук от неизяснен стерилитет в Mass General Hospital. Моето мнение е че докторите тук са много добри (или поне моя е)но не смеят да прилагат лечения извън установената схема т.е.системата здраво ги притиска и съответно ощетява нас.
Надявам информацията да е от полза.
Успех на всички във форума.
*
Привет MissD,
Благодаря ти, че се включи в темата.. Аз съм започнала един лист с имена на изследвания, които ще занеса на лекаря/или лекарката ми! Имам си двама, единия ми е обикновен ОB/GYN, другия репродуктивен специалист! (и ендокринолог) Не знам при теб как е, но когато аз искам някакво изследване да ми се направи, все едно се удрям в стена.. Имам си историята на спонтанните аборти ( нали искат да имаш поне 3 , за да ти обърнат внимание) и пак имам чувството, че никoй не го вълнува. Вдигат рамене или говорят наизуст.. Преди 3 дена повторихме и цветната снимка, и там същия резултат като и от 2008 .. въртим се в кръг!

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
А резултата какъв е? (от цв. снимка)

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Аз също имам 2 спонтанни рани аборта (5-та седмица). За изследванията е важно какви са абортите - ранни или късни. Аз отидох при професор Кременски в майчин дом. Той ми направи изследвания като едното беше ДНК изследване което се бави 1 месец. Там се оказа и проблема ми и ми каза че има 50% вероятност да задържа бременноста. След 3-тия път когато забременях отново тръгнаха симптомите за спонтанен аборт (кървене) и една ьена ми беше казала да пия ленено масло (бях си купила от Фантастико една бутилчица като олио)и сутрин и вечер пиех по една лъжица. Така до 12-та седмица и после кървене не се появи и успях да задържа бременноста. Сега имам прекрасна дъщеря на 6 месеца.
Той ми направи изследвания като едното беше ДНК изследване което се бави 1 месец. Там се оказа и проблема ми и ми каза че има 50% вероятност да задържа бременноста.

ili_ana, кажи по-конкретно какво е ДНК изследването и какво коментира проф.Кременски за проблема?

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
А резултата какъв е? (от цв. снимка)
Сори, къде съм дремала та не съм го написала - не знам! Лява запушена, и дясна идеална тръба!! Предния път като правихме цветната снимка, течността се засили из лявата тръба, но не се изля в коремната кухина! Този път и това не направи! Изцяло запушена! Но дясната за мое безкрайно успокоение е добре! Искам да заведа мъжа си за един SDI  тест. Що нещо изчетох по въпроса... възможно е и там да ни е проблема..

ДНК изследването е просто изследват ДНК-то на теб и мъжът ти дали всички хромозоми са наред. При мен се оказа че имам балансирана перицентрична инверсия на 9-та хромозома и същност когато яицеклетката се оплоди и започне деленето там става грешка в генетичният материал на детето и организма изхвърля плода.Тези аномалии на ДНК-то се срещат с честота 1/500 и проблема моье да е както при теб така и при мъжът ти, за това се прави и на двамата.Моят съвет е да отидеш при проф. Кременски. Консултациите са безплатни, но не всички изследвания са безплатни. Специално това изследване беше безплатно иначе до колкото знам струва към 300 лв.
Забравих да спомена и за лененото масло - не е лошо да го пиеш. Аз си киснех и ленено семе в киселото мляко и така го консумирах също, както и фолиевата киселина - пиех по 2 хапчета, а не по едно (по предписание на Кременски)