0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета, не знам и аз към коя група спадам вече, но след 5 неуспешни бременности, от които 1 извънматочна, 2 спонтанни аборта и 2 биохимични бременности, и някои изследвания (генетични) и всичките нормални, не знам накъде да поема!!
Нито съм изцяло със стерилитет (нали забременявам все пак) нито пък имам отговор за неуспехите. Моля помогнете със съвет!
Досега сме изследвали следните:
Prolactin
Factor V Leiden mutation
Prothrombin G20210A mutation
Homocysteine
Activated protein C resistance
Antitrombin III & reflex Antigen
Protein C levels
Protein S levels
Lupus anticoagulant
Anticardiolipin AB (IgG, IgM)
Karyotype(само при мен)
TSH (аз съм с хашимото- последно бях с резултати 1.2)
Еstradiol & FSH на 3ти и 10ти ден от цикъла.

Последния лекар/специалист при който ходих без никакви изследвания и тн, обяви, че може би всичките ми бремености са в тръбите и трябва да направим ин-витро.. Разбира се, каза, че само спекулира с това изявление, но че по всяка вероятност е така. Аз съвсем се обърках от този коментар!Преди да предприема каквото и да било искам да си направя имунологични изследвания, но не знам какви.. При нас бременностите приключват преди дори да сме чули сърдечен ритъм.. 5/6 седмица.
Живея в Колорадо, Сащ, много ми е трудно с лекарите тук, колко ги смених вече, и с всеки следващ лекар се отчайвам все повече. Лекарката, която ми направи генетичните като, че ли се вълнува от моя случай повече от другите, но и тя вдига рамене като я питам какво друго да изследваме. Помогнете ми със съвет какво още да си тествам, ще си направя един лист и ще и го занеса! Вече започвам да си мисля, че ако аз не си помогна някак, никой лекар тук няма да ми помогне! А са все "светила"!
« Последна редакция: Октомври 09, 2010, 10:58:31 am от Гальонди »

Миличка, освен това което си написала, аз съм изследвала и:
NK клетки
Антинуклеарни антитела
Антифосфатидилсеринови антитела
Антианексин IgG/IgM
HLA циркулиращи антитела
Кросмач м/у двамата
Щитовидна жлеза/ ТАТ и МАТ
вирусология - хепатит В С, хламидия - стара и нова инфекция, сифилис

Хубаво е мъжа ти да направи кариотип и ДНК фрагментация на сперматозоидите.
С какъв резус фактор сте двамата?

Виж,Гальонди, незнам дали е необходимо да правиш всичко, което съм ти написала. Просто споделям какво аз съм изследвала заради 3 миседа.
Ако се сетя още нещо ще го напиша.

Успех  :)

*
Мила Надеж,
Всички мнения са ми еднакво важни. Благодаря ти, че ми отговори. Надявам се да събера колкото се може повече информация и после да залея лекарката от въпроси...
Ако не е неудобно да те попитам, при теб каква се оказа причината за миседите?

Ами честно казано никой от всички доктори не ми каза конкретна причина, просто назначават още изследвания и предлат терапия при следваща бременност.
Правих и активна имунизация.

*
Здравей Гале,

аз също съм с два спонтанни аборта в 5,6 седмица.
 Ние също никога не сме стигали до преглед за установяване на плоден сак и сърдечна дейност.
Правила съм всички изследвания които сте описали тук.
При мен излизат само повишени НК клетки .
Сега последно се консултирах с доктор Райхел (при нея правих активна имунизация).
Тя също предположи, че е напълно възможно и двете бременности да са били в мат. тръби.
И на мен ми се стори много странно, правила съм цветна снимка - тръбите са си съвсем наред.
Тя също ми каза да пробваме с ин-витро.
Каза също че мога да пия DHEA за подобряване на качеството на яйцеклетките.
Също спомена да изследвам антимюлеров хормон и Инхибин Б - за да се види яйчниковият резерв.
В момента чакам резултати от изследванията.
Също при мен андростендиона е на горна граница (повишен е обикновенно при поликистоза). Препоръча ми да вземам по една таблетка Дексаметазон 0,25 за няколко месеца за да го свалим. Каза че по-този начин ще се подобри качеството на яйцеклетките.
Дано да съм ти била полезна Гале.
*
Момичета, страхотни сте! И много ми помагате.. Сега съм се разчела кое какво е от тези изследвания, които сте правили, че си нямам на идея..
Мелодийке, аз съм с една запушена тръба(там където беше извънматочната) но другата е добре и останах много учудена от коментара "може би бременностите са все в тръбите" Още повече, че аз така съм си изучила тялото, че знам от коя страна ми е Ову-то и все забременявам като е отдясно..  :?

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Какви изследвания след повтарящи се спон&
« Отговор #6 -: Октомври 10, 2010, 22:32:01 pm »
Аз пак ще повторя - провери си тръбите с рентген или направо лапароскопия.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
evro,
Как се проверяват тръбите с ренген? Имам направена цветна снимка, която може би ще трябва да повторя. Лапароскопия правихме също, през 2008.. Никакви проблеми и там.  :balk_88:

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Да, цветна снимка имах предвид. Но по спомени ти май не беше в България, а за на вън често чувам че не снимат вече, а правят сонографии за това подчертах с рентген.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Хубаво е мъжа ти да направи кариотип и ДНК фрагментация на сперматозоидите.
С какъв резус фактор сте двамата?
Пропуснах да кажа, че мъжа ми има 10 годишен син и лекарката ми (а и при другите лекари, при които сме ходили) усилено избягват да го изследват за каквото и да било, защото имал вече дете (а и приятелката му- последната, преди да се оженим, била забременяла и, понеже не искали да имат дете, се наложило да направи аборт, почти в 3ти месец) Една спермограма му направиха само и това беше.. За резус фактор също питахме, и там цъкат, че не било причината, защото аз съм А+, а мъжа ми милия, все мрънка, че не си знаел неговата кръвна група...

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Какви изследвания след повтарящи се спонтанни аборти?
« Отговор #10 -: Октомври 11, 2010, 11:14:17 am »
Гальонди, от далече трудно се дават съвети, а и подходите в медицината в различните краища на света понякога много се разминават.

В твоята ситуация ние бихме изяснили първо няколко основни въпроса.

1. Състоянието на репродуктивните органи. Ако последният тест за проходимост на маточните тръби /независимо дали е било ХСГ или по време на лапароскопия/ е бил през 2008 г., той е загубил давност. Освен състоянието на тръбите трябва да се уточни състоянието на ендометриума в различните фази на менструалния цикъл, както и размерите на фоликулите, някои хормони да се проследят по време на фоликулометрия и т.н.

2. Наличието на инфекциозни причинители. Ние правим стандартен пакет от микробиологични проби, преди и по време на бременност. Вероятно и при тебе са направени, макар да не ги споменаваш. Примерно хламидия?

3. Работата на ендокринната система. Освен щитовидната жлеза, да се провери чрез серия хормонални изследвания как работят и другите жлези с вътрешна секреция, които имат отношение към бременността /примерно панкреас, надбъбречна жлеза/.

4. Вредности от страна на професия и начин на живот. Много непопулярно и трудно, но важно изследване. Има десетки странни източници на ембриотоксини в околната и в професионалната среда.

5. Генетични проблеми. Някои генетични дефекти водят до повишена честота от спонтанни аборти в ранна бременност. Част от тях можеш да прочетеш тук http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=67:2010-03-09-12-58-54&catid=39:2010-03-09-20-21-58&Itemid=56

6. Имунологични причини, водещи до имплантационни неуспехи. Редица показатели могат да бъдат изследвани, вкл. и такива в ендометриум.

7. При мъжа - инфекциозни причинители, оценка на спермалния хроматин, кариотип, кръвна група и по преценка допълнителни изследвания /примерно за оксидативен стрес/.

Това като начало.  :)
Виждаш, че нещата дори на прима виста са доста сложни и обемни, а и скъпи, затова трябва да имаш лекар, който да те съветва и на когото да се доверяваш. Иначе рискуваш да затънеш в ненужни изследвания и да пропуснеш важните.

Пожелавам ти успех!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Какви изследвания след повтарящи се спонтанни аборти?
« Отговор #11 -: Октомври 13, 2010, 23:15:47 pm »
Мели, изключително много съм ти благодарна за отговора! Благодаря ти за всичко, с което ни помагаш тук във форума!
Аз също съм на мнение, че трябва да се дълбае и изследва какъв е проблема, вместо това, обаче побързаха да ме пратят на ин-витро в този прехвален лекарски кабинет.
Заемам се да си записвам часове, прегледи и тн, надявам се да изкочи "зайчето" отнякъде най-после! :a_rabbit_01:

Привет Гальонди,
На теб и всички момичета с неизяснен стерилитет препоръчвам книгата която чета в момента:"Is Your Body Baby-Friendly?: Unexplained Infertility, Miscarriage & IVF Failure - Explained and Treated" Др. Алан Биър
http://www.amazon.com/gp/product/images/0978507800/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=283155&s=books
Надявам се да е преведена и на български. На мен ми дава отговор на много въпроси. Др.Биър е един от малкото лекари в САЩ който сериозно е проучвал връзката между имунология и стерилитет,  и е лекувал успешно пациенти с неизяснен стерилитет.
Също така може да провериш в сайта на Миленова Лабораторис относно видовете панели от имунологични тестове които се правят в САЩ. Ето тук: http://www.millenova.com/test.cfm (Предлагам ти да ги отпечаташ и отнесеш на твоя лекар)
Аз живея в Boston,МА и се "лекувам" тук от неизяснен стерилитет в Mass General Hospital. Моето мнение е че докторите тук са много добри (или поне моя е)но не смеят да прилагат лечения извън установената схема т.е.системата здраво ги притиска и съответно ощетява нас.
Надявам информацията да е от полза.
Успех на всички във форума.
*
Привет MissD,
Благодаря ти, че се включи в темата.. Аз съм започнала един лист с имена на изследвания, които ще занеса на лекаря/или лекарката ми! Имам си двама, единия ми е обикновен ОB/GYN, другия репродуктивен специалист! (и ендокринолог) Не знам при теб как е, но когато аз искам някакво изследване да ми се направи, все едно се удрям в стена.. Имам си историята на спонтанните аборти ( нали искат да имаш поне 3 , за да ти обърнат внимание) и пак имам чувството, че никoй не го вълнува. Вдигат рамене или говорят наизуст.. Преди 3 дена повторихме и цветната снимка, и там същия резултат като и от 2008 .. въртим се в кръг!

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
А резултата какъв е? (от цв. снимка)

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Аз също имам 2 спонтанни рани аборта (5-та седмица). За изследванията е важно какви са абортите - ранни или късни. Аз отидох при професор Кременски в майчин дом. Той ми направи изследвания като едното беше ДНК изследване което се бави 1 месец. Там се оказа и проблема ми и ми каза че има 50% вероятност да задържа бременноста. След 3-тия път когато забременях отново тръгнаха симптомите за спонтанен аборт (кървене) и една ьена ми беше казала да пия ленено масло (бях си купила от Фантастико една бутилчица като олио)и сутрин и вечер пиех по една лъжица. Така до 12-та седмица и после кървене не се появи и успях да задържа бременноста. Сега имам прекрасна дъщеря на 6 месеца.
Той ми направи изследвания като едното беше ДНК изследване което се бави 1 месец. Там се оказа и проблема ми и ми каза че има 50% вероятност да задържа бременноста.

ili_ana, кажи по-конкретно какво е ДНК изследването и какво коментира проф.Кременски за проблема?

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
А резултата какъв е? (от цв. снимка)
Сори, къде съм дремала та не съм го написала - не знам! Лява запушена, и дясна идеална тръба!! Предния път като правихме цветната снимка, течността се засили из лявата тръба, но не се изля в коремната кухина! Този път и това не направи! Изцяло запушена! Но дясната за мое безкрайно успокоение е добре! Искам да заведа мъжа си за един SDI  тест. Що нещо изчетох по въпроса... възможно е и там да ни е проблема..

ДНК изследването е просто изследват ДНК-то на теб и мъжът ти дали всички хромозоми са наред. При мен се оказа че имам балансирана перицентрична инверсия на 9-та хромозома и същност когато яицеклетката се оплоди и започне деленето там става грешка в генетичният материал на детето и организма изхвърля плода.Тези аномалии на ДНК-то се срещат с честота 1/500 и проблема моье да е както при теб така и при мъжът ти, за това се прави и на двамата.Моят съвет е да отидеш при проф. Кременски. Консултациите са безплатни, но не всички изследвания са безплатни. Специално това изследване беше безплатно иначе до колкото знам струва към 300 лв.
Забравих да спомена и за лененото масло - не е лошо да го пиеш. Аз си киснех и ленено семе в киселото мляко и така го консумирах също, както и фолиевата киселина - пиех по 2 хапчета, а не по едно (по предписание на Кременски)
*
ДНК изследването е просто изследват ДНК-то на теб и мъжът ти
Ако става въпрос за кариотип аз го имам направен, изследвахме го при мен Януари, т.г и всичко беше наред.
На мъжа ми не му правиха, заради това, че вече има дете..
Аз искам да му пуснат теста с ДНК фрагментации на сперматозоидите. НА 18ти сме в университетската клиника(където ми е репродуктивния лекар) и ще питам... Тук в Сащ май много не ги практикуват тези тестове(поне така четох из нета)ама да минем прегледа първо, нали гледам да мисля позитивно!  osi_9

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Аз продължавам да си миля че проблема ви е тубарен, т.е. прекъсване/ампутиране на "болната " тръба.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Това което пише на изследването е ДНК анализ...
*
Аз продължавам да си миля че проблема ви е тубарен, т.е. прекъсване/ампутиране на "болната " тръба.
евро,
не разбирам, ако проблема е тубарен, как е възможно нито една бременност да не се "развие" в там?? Както се случва при по-голямата част от извънматочните бременностти? При нас докато видим + теста и .... туто финито. Ако отстраним тръбата това с какво ще помогне? Тя е изцяло запушена...

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Ти забременяваш от другата тръба - каква извънматочна в болната да се случи, трябва да си невероятне карък, не че не е възможно хипотетично но... едва ли.
Логиката ми по-скоро е ако имаш хидросалпингс в болната тръба и той вероятно компроментира бременностите ти в толкова ранен етап.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
трябва да си невероятне карък, не че не е възможно хипотетично
На този етап съм склонна да вяврам, че всичко е възможно  :lol:
Четох из нета, че хидросалпингс може да е причина за спонтанни аборти наистина, но досега не са ми я поставили тази диагноза "хидросалпингс" НА ЦС не се видя нищо от ляво, ама нищичко.. А на видеозон са ме гледали също  8O
Сега на 18ти сме при нашия "дофтор" пак, фертилния специалист  :o ще го питам как стоят нещата..

Здравейте! Искам да попитам възможно ли е  RH  фактора да е причина за ранните спонтанни аборти? Вече два пъти ми се случва след седмица закъснение. Иначе цикъла ми е редовен. Аз съм с 0-, а съпруга ми 0+. Имам един син от първия си брак, но таткото беше също с RH -. Имам и един аборт по желание от сегашния ми партньор преди доста време направен някъде в 8г,с,Не са ми поставяни никакви инжекции за това.Иначе след направените изследвания до сега единствения проблем е FSH - завишено,На 39 г съм.Благодаря!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Резус факторът не може да е причина за ранни спонтанни аборти. По-скоро търси причината във възрастта.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Здравейте! Искам да попитам възможно ли е  RH  фактора да е причина за ранните спонтанни аборти? Вече два пъти ми се случва след седмица закъснение. Иначе цикъла ми е редовен. Аз съм с 0-, а съпруга ми 0+. Имам един син от първия си брак, но таткото беше също с RH -. Имам и един аборт по желание от сегашния ми партньор преди доста време направен някъде в 8г,с,Не са ми поставяни никакви инжекции за това.Иначе след направените изследвания до сега единствения проблем е FSH - завишено,На 39 г съм.Благодаря!
А сигурна ли сте, че е ранен аборт а не просто биохимическа? Иначе и аз съм на мнението на Джам, резус фактора няма никакво отношение!