0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Хайде на училище
« Отговор #180 -: Август 12, 2015, 12:08:46 pm »
Ами за голямото междучасие сутрин, обяд и следобяд докато са на занималнята. Ще ги взимам към 17.30ч. Със сигурност ще им приготвям, просто не съм си и помисляла друго :)
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #181 -: Август 12, 2015, 13:44:13 pm »
Мими, като закусят сутрин, голямото междучасие може плодче или зеленчук, но пък ако са ящни децата ти си ги знаеш, слахай сандвич и за тогава. :) Деси голямото междучасие си яде плод, защото не яде закуските коите им дават, само мазната баница харесва :lol:
Re: Хайде на училище
« Отговор #182 -: Август 12, 2015, 14:27:35 pm »
При нас стола беше под всякаква критика и децата не желаеха да ядат там та се разнасяха почти целия клас с кутии с домашна храна направо ми бе дошло до гуша,но нямаше как,вместо да се тъпче със сандвичи се съобразявах какво да готвя,че да мога да и сложа за обяд...сега е по-лесно прибира се наобед и хапва у дома,но два дни е до 17ч. и ходят където си решат,косите ми се изправиха първоначално,но свикнах вече :lol: учи в 55-то в Дървеница и ми се казва" днес ядохме в KFC" е как така,то няма в Дървеница,еми с метрото до Младост на пазара,после друг ден в The Mall ходили,а бе ужас :lol: верно,че ще е шести клас,но наистина вкусовете се възпитават от малки,защото като цяло обядват по-често от топлата витрина на Фантастико,отколкото в KFC,пицарии и др.сандвичи... :)
 
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #183 -: Август 12, 2015, 17:22:35 pm »
Алекс, аз мисля, че повечето имат период Макдоналдс или подобен боклучав. После им минава. Ако родителите им не го ядат и не им го купуват, и децата няма да го направят. Но в пубертета, а и знаеш как е с обществения натиск, та понякога може да се случи да поддадат.
При нас не знам как ще е храната. В градината си имаха готвач и всеки ден им готвеха прясна храна. Друг е въпросът, че аз невинаги бих ги яла тези неща, просто не са ми по вкуса, а и щерката е каприз.

*
Re: Хайде на училище
« Отговор #184 -: Август 12, 2015, 18:45:28 pm »
От септември моят син ще обядва в градината два дни, за пръв път извън къщи.

Ще приготвям сандвичи, но освен с резени шунка/пуйка и кашкавал ще редувам и с пълнеж от варени яйца, риба тон или сардини - намачкани с вилица и смесени със ситно нарязани домати, краставици, лук, стрък целина и овкусени с майонеза/кисело мляко, за да се маже на филията.

Пастата е добър вариант, но не спагети - това трудно се яде от дете. Предпочитам други форми. Смесвам с настърган кашкавал, риба тон, варено яйце, нарязани домати, краставици, маслини или царевица. Може и доматен сос, но моето дете е малко и не му се доверявам с течни сосове, освен ако не се храни на масата у дома.

Между другото, сардините в консерва са прекрасна и недооценена морска храна. Това е дребна средиземноморска риба без живак и с много полезни съставки - протеин, калций, фосфор и омега киселините. На двете деца им въведох сардините рано, на по 7 месеца, и ги ядем охотно поне веднъж седмично.
Re: Хайде на училище
« Отговор #185 -: Август 12, 2015, 19:42:07 pm »
цигу звучи много вкусно, но защо ще се налага да слагаш храна за детската градина? Там няма ли да им дават такава?
Стефи в колко ставате сутрин, че успявате да закусите всички вкъщи? Направо съм впечатлена, то вероятно твоите деца стават лесно и се оправят сами, което не може да се каже за моите, но все пак, приготвянето на закуска за 4 човека изисква доста време. Аз единственото, което правя е закуска за Явор, защото той не яде нищо и ако не закуси вкъщи ще стои гладен в яслата. Правя му и филийка със сирене за обяд. Все още отказва всичко. Ако успея по някоя филийка за нас, ако не топли закуски от хлебарницата. Мия си обядва в училище. Готвят добре и на нея й харесва, а и тя си е от доста ящните деца. Вода си има винагиДомашната храна е прекрасно нещо, но когато е топла. В кутия сложена сутрин, няма как да бъде топла. За мен така се губят голяма част от качествата й, а пък и в топлото време си е доста опасно да се слага готвена храна. Не се ли притеснявате да не се развали?
Относно раниците, понеже знаех, че няма как да изкараме с една няколко години, затова и отказах да купувам раница от 100 лева, купихме по-евтина, на втората година друга раница, сега ще купуваме трета. Просто при моето дете няма как да стане с една раница няколко години.
<br />[link=http:
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #186 -: Август 12, 2015, 21:10:44 pm »
Мешко, живея в Америка, а тук хората са с толкова разнообразни предпочитания, алергии и културни/религиозни ограничения откъм храната, че в градините просто не може да се угоди на всички родители. Чувала съм за много малко места, които предлагат храна за обяд - това е изключение. Затова всяко дете си носи храната от къщи. Веднъж седмично им купуват топла пица.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
Re: Хайде на училище
« Отговор #187 -: Август 12, 2015, 22:45:17 pm »
цигу, благодаря за идеята за сардинките!

мешко, нашата раница е Лего - скъпа, но много яка. започва третия си клас без никакви поражения. дъното е от твърда пластмаса.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Хайде на училище
« Отговор #188 -: Август 12, 2015, 23:25:54 pm »
Закуската в къщи я приготвя баща им, който става в 7 часа, аз ставам в 7.15 и започвам събуждането на децата. Не бих казала, че стават лесно, или пък че се оправят съвсем сами, зимата дори съм ги обличала :wink:
Закусваме, оправяме се и към 8 сме излезли, оставяхме Ели на ДГ и в 8.15-20 оставяхме Деси.
В топлото не слагаме храна, ваканция е, не се налага :wink:
Това със сардините и аз ще го пробвам, за сега само тон от консерва и някакви други малки мариновани рибки от Лидл съм предлагала, но идея нямам какви са :oops: Иначе прясна всякаква, но тя наистина не става за носене. Правя им сандвичи със скумрия, стават чудесни. Пека рибата без нищо на фурна, обезкостявам, слагам в кутия със зехтин, сол и лимон и така поне 2-3 дни има за сандвичи, че и за вечеря я ядат :)
Re: Хайде на училище
« Отговор #189 -: Август 13, 2015, 07:22:59 am »
Гледам, че доста майки слагат или ще слагат храна в кутии. Аз това го правя с огромно удоволствие. Понякога като забравя и метвам едни полуготови пилешки/рибни филета и сварявам ориз в оризоварката. Слагам храната в доларамски (магазин за един долар) кутии, сега купих комплект 26 икейски. Веднъж седмично омлет, веднъж картофки с месо, задушени зеленчуци с ориз/червени боровинки и кашкавал, риба - както Стефи я прави, мусака, грах с гъби, телешко в крок пот, сандвич - най-обикновен или принцеси с айце и кашкавал, кашкавал на фурна, сирене от г/вече (йена, че нямам гювече), паста във всички разновидности. слагам и айрян или доматени сокчета.
За тази година ни местят в друго училище, та може би ще сме на стол.

за закуски приготвям страшно много неща, но плодове винаги има, последните месеци слагам за първа закуска и кисело мляко в малка кутийка, домашно, със стафиди и мед. Грозде накъсано, бейби моркови с пръстчета кашкавал, солени крекери пак с кашкавал, краставичка, банани, портокали нарязани с кората на резенчета, малко като лимони за текила, мюсли бар, бисквити с овесени ядки, домашни сладкиши.

Има хубави термоси, кръгли и термокутии. Изплакват се с вряла вода, слага се топлата храна вътре и издържа часове наред.

Ние приготвяме всичко или сутринта или вечерта и слагаме в хладилника, направо в кутията за обяд, която е с фолио отвътре. закусва се в нас и после кой на където е.

Миналата година попаднах на тема в мамата за кутии за обяд за 50 $ и се  8O направо. Цветна, яка, кой не иска такава, а те са контейнери и като на един изгубиш капака хвърляш цялата кутия. Тук всички деца са с доларамски контейнери, дори в частните училища/колежи, слагат се в доларамски кутии за обяд.

За сардините не знаех, аз самата не съм яла никога. Ама винаги съм си мислила, че е нещо миризливо и за котките :lol:

[/url][/url]
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #190 -: Август 13, 2015, 09:32:33 am »
Вени какви са тези доларамски контейнери? :)
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #191 -: Август 13, 2015, 10:09:49 am »
Вени какви са тези доларамски контейнери? :)
Предполагам, просто добре затварящи се, пластмасови кутии, които не струват майка си и баща си :)
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #192 -: Август 13, 2015, 10:22:30 am »
Понеже говорите за раници, аз с две ръце препоръчвам Ташев.Имам една която купих '99та година като влязох студентка.Какво съм влачила в нея само аз знам.В момента моя мъж я използва като ходи на очни.Е няма същия външен вид, но е желязна.

Re: Хайде на училище
« Отговор #193 -: Август 13, 2015, 10:53:15 am »
jam, относно раницата, проблемът не е в здравината, защото миналогодишната си е съвсем здрава. Проблемът е, че Мия не я иска вече. Затова и познавайки си детето, предвидливо отказах да купя раница за 100 и повече лева, която след няколко месеца да се чудим какво да правим.
<br />[link=http:
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #194 -: Август 13, 2015, 11:11:05 am »
Относно раниците мога да ви дам съвет от погледа на учителя. Колкото и да са хубави и здрави раниците от 1 клас, в трети вече ги наричат " бебешки" и масово родителите купуват Найкове, Адидаси, Пуми, които са здрави, на средна цена (ако ги вземеш от Спортсдирект, дори са по 30 лв парчето) и децата се чувстват с тях малко по-големи. Все пак да не забравяме за акселерацията, ако по наше време децата играеха с кукли и колички до 5 клас, сега вече в 3 клас почват да си разменят любовни бележки, да си щракат селфита и да се мислят за тийнове. Особено момичетата.


Всеки миг е още един шанс...
Re: Хайде на училище
« Отговор #195 -: Август 13, 2015, 23:32:07 pm »
Доларамските контейнери са кутии по долар-два. Има много хубави такива навсякъде и има и с винтове за супа.
Тук яденето на домашна храна е култ и всеки си носи. Супи, манджи...нормално е за тях да ядат поне веднъж дневно нещо топло.
[/url][/url]
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
Re: Хайде на училище
« Отговор #196 -: Август 14, 2015, 11:01:58 am »
моят редовно си забравя плода, който му е сложен в раницата... ако сложа някакво промишлено десертче - никога не го забравя!

добре, че закусва в къщи, а обядва в малко ресторантче, иначе сигурно щеше да ми се отели вола с тия кутийки и домашни храни, а раницата и дрехите щяха да са целите омазани, подозирам го...
за мен остава само един следобеден плод да сложа, който не знам кога изяжда, честно казано. хем и в училище им дават плод за закуска в голямото междучасие (който понякога е баничка или четвърт необелена краставица), но не винаги се изяжда.

честно да ви кажа, голямо изкуство е това с носенето на храна от дома и единственото по-безрисково от към безопасност нещо са сандвичите с трудноразвалящи се храни. ако работя в офис в хладилник, може да си сипя сутринта една манджа в кутийката, да я занеса в офиса, да я метна в хладилника и на обяд да я стопля и изям. но не си представям манджа или каквато и да било "топла храна", сипана в кутийки и подмятана на стайна температура в ученическа раница няколко часа, преди да бъде изядена. рискът от разваляне не е малък. отделно разправиите с прибори, прибиране на изцапани съдове обратно и прочие. ако се наложи аз да осигурявам на детето храна за обяд, бих заложила на сухи неща, удобни за бързо изяждане без пипане с пръсти, съчетани с нещо течно за пиене, а "топлата храна" ще я оставя за вечерното хранене....


"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Хайде на училище
« Отговор #197 -: Август 14, 2015, 11:31:16 am »
Далече ми е това време още, но разсъждавам по темата.
Не мога да си представя, ако само моето дете си носи храна от къщи- как ще седне и ще яде от нея, а всички други деца да ядат разни боклуци от лафката.
При всеки удобен случай говоря за вредните храни, но не съм убедена, че ще издържа на изкушението. Ако пък не дам пари, ще се чувства и унижена.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
Re: Хайде на училище
« Отговор #198 -: Август 14, 2015, 11:38:56 am »
Аля, аз все още пари не давам, пък не ми изглежда унизен. :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Хайде на училище
« Отговор #199 -: Август 14, 2015, 11:45:21 am »
Аля, не се притеснявай от сега, всяко нещо с времето, а и едно мислим друго става. Пак казвам, личния пример е много важен, а и неспирните обяснения от които мазоли имаме вече :lol:
Деси не си купува от лафката нищо, на 2 седмици веднъж ако си вземе едно малко шоколадче Своге от една машина в коридора, в която има всевъзможни десертчета. Не е защото няма пари, има си, не е защото никой около нея не купува, напротив, просто детето си знае, че са вредни храни, не е свикнала да ги яде, няма изградени навици и не й липсват, че да не може да устои на изкушението. :) Не ми е казвала някой да й се подиграва за това, така че нямаме драма никаква.
На нея "порока" и е кетчупа, за вкъщи сме решили проблема с домашен или на Хейнц, но веднъж на 2м. иска и чипс с кетчуп, знам че е гнусен, но знае че се купува в къщи, а не в училище и така се черпим дружно с него, та да не го изяжда сама :lol:
Иначе за цапането и аз като сложих за първи път храна, хем сухичка, брах страх цял ден, защото си знам детето :lol: Обаче нямаше поражения, само в джоба за храна, който обаче е с подходящото покритие и с едно забърсване е като нов. Но се е случвало примерно плода да си го разнася цел ден и като я вземем да го яде, защото го е забравила.
« Последна редакция: Август 14, 2015, 11:47:09 am от StefiZ »