www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Темата е започната от: kassi в Август 23, 2014, 20:35:48 pm

Титла: Хайде на училище
Публикувано от: kassi в Август 23, 2014, 20:35:48 pm
Предварително се извинявам, ако има такава тема, но не я намерих  :?. Моите момчета са първолаци, а познавам и още такива дечица на "Зачатие"  :wink:, и в тази връзка, моля, тези с опит вече да споделят за най-важните неща, за които трябва да сме подготвени: първи учебен ден, какво ще учат в първи клас, хранене в училище, облекло, спорт, джобните, носенето на храна от вкъщи, занималнята, евентуални проблеми, които може до очакваме. Относно усвояването на материала, нямам големи тревоги, добре се справят, особено с математиката, по-скоро ме тревожи адаптацията от градината към училището и дисциплината, с оглед на това, че са по-буйни.  :)

Моите момчета ще учат в Младост, в 81 СОУ, вече съм напазарувала повечето неща по списък от училището, но приемам всякакви съвети и в тази посока, ако мога с нещо да улесня и тях, и себе си след това, защото при нас предстои по същото време и друго важно събитие  :).
Излишно е да казвам, че се тревожа за конкуренцията помежду им, приемам съвети и в тази посока. Повечето родители дори разделят близнаците си в отделни класове, но засега нямам сили да предприема такава драстична мярка.  :(
На всички дечица на "Зачатие" пожелавам успешна нова учебна година!  :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Алекс 77 в Август 25, 2014, 22:43:36 pm
Здрасти Каси и честити ти първолаци :)
Относно първият учебен ден ти ще се вълнуваш повече отколкото те :lol: ще се запознаете с учителката,ще си вземете учебниците,ще ви обяснят в общи линии как ще им минава денят и там и ще си ви пуснат да подвързвате тетрадки и учебници...веселба при теб двойна :lol: за храненето ако има стол записваш ги там купувате купони за седмицата и така,ако не се ангажираш всеки ден да им слагаш храна,джобни в първи клас съм давала по 1 лв.на ден стига им...занималнята при нас бе готино,че тази която им бе сутрин си им водеше занималтята и ако нещо пропуснат следобед наваксват домашни имаха само за почивните дни инак там се готвеше не съм се занимавала у дома..относно дисциплината ще свикнат,ще се адаптират с времето не ги мисли :lol:
Надявам се всичко е наред с теб и бебка то не остана много май :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: z22 в Август 26, 2014, 00:08:34 am
Жорето ще е първолаче другата година,но от сега ги мисля и аз нещата.
 Каси,как избра училището -като най-близко или имаш добри отзиви. Аз съм учила в 81-во и беше доста добро.В Дружба не се носи добра слава на училищата,а на мен никак не ми се ще да е твърде далеч. За сега смятам да прочета отзиви за 125-то,81-во и 144 -то (имали паралелки с рисуване,а той много обича).
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: kassi в Август 26, 2014, 10:01:11 am
Жорето ще е първолаче другата година,но от сега ги мисля и аз нещата.
 Каси,как избра училището -като най-близко или имаш добри отзиви. Аз съм учила в 81-во и беше доста добро.В Дружба не се носи добра слава на училищата,а на мен никак не ми се ще да е твърде далеч. За сега смятам да прочета отзиви за 125-то,81-во и 144 -то (имали паралелки с рисуване,а той много обича).

Зори, избрах 81-о защото ни е най-близо, там играят почти всеки ден, познато им е, а и има добри отзиви. По-важно е учителят в тази възраст, така казват миналите по този път. С каквото мога ще съм ти полезна догодина  :). Другите две също били добри, особено 125-о, но не сме в неговия регион, а и пак казвам за мен на този етап с бебето ми е важно да ми е удобно да ги водим и прибираме ако се наложи и пеш.  :)

Алекс, благодаря, сигурно си права, но аз много се притеснявам  :). Не знам как едно дете на 7 издържа от 8 до 18 на едно място, те отсега се канят да излизат навън и да играят баскет и футбол  :lol:. Иначе за джобните и аз мисля по левче на ден, опитвам се да ги убеждавам, че по-добре да ги спестяват за нещо по-голямо като скейброд, сноуборд, почивка  :lol:, но едва ли ще мине номера ми.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 26, 2014, 10:18:22 am
каси, ако попаднете на добра госпожа ще се научат да стоят, няма начин, разбира ще имат около месец адаптационен период, но ще свикнат :) Много е важно да си харесат госпожата, същото е като ДГ, ако я харесват и заобичат ще я слушат, ако ли не тя да му мисли, шегувам се разбира се :)
И аз давах на Деси по 1 лв. джобни, обаче тя е скруч като майка си и не си ги харчеше за "боклуците от барчето" както казва и си ги спестяваше. Но разбира се и да харчи не е проблем, но тя наистина не обича джънка, който се предлага и просто няма за какво :)

Другото което се сещам и не е никак маловажно проучи как ще е занималнята. Какво имам предвид, дали ще е само техния клас, дали ги събират от 2-3 класа и т.н., важно е коя госпожа ще е на занималнята. При нас от 4 първи класа ги събираха в две занимални, което ще рече по 30 деца, мисия невъзможна. Но това аз го знаех още на първата родителска среща, което беше през лятото и намерих една частна в района. Много е трудно за първолаците първо да се концентрират, да се абстрахират от постоянния шум и да се справят с домашните. Може би вече 2-3 клас, когато придобият някакви ученически навици да е ок занималня с 30 деца, но за първи клас според мен е изключително неподходяща.
За друго май не се сещам. Тетрадки и други принадлежности ще ви каже госпожата какво е необходимо, но не е нещо различно от моливи, флумастери, пластелин, гланцово блокче, лепило, ножичка и т.н. :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Август 26, 2014, 10:21:51 am
При Александра нямаше проблем с адаптацията от детската към предучилищната в училището.
Нещо повече, искаше да ходи и събота и неделя, даже ме помоли да известя учителките, за да са там и те  :lol:
Ние сме късметлии, защото учителката от предучилищната ще продължи с тях до 4 клас. Децата направо не искаха да ходят ваканция.

В нашето училище бяха по около 2 часа ежедневно навън. Сега предполагам ще е предимно следобяд.

За джобните - аз не мисля да давам. А и учителката твърди, че няма даа ги пуска до лафката. Нищо ценно няма в лафката, което ще пропусне.
Закусва вкъщи, имат някаква безплатна закуска към 9 часа, после в 12 е обядът (в нашия случай пращам кутия с храна от къщи, защото за половин срок я е изяла 3-4 порции, я не. А давах по 30 лв на седмица за купони :x) После към 3 и половина, 4 имат следобедна закуска. Та аз не виждам смисъл от пари на ръка на 7 годишно, за което няма нищо по-ценно от шоколадовите монетки в лъскава опаковка. :lol:


Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 26, 2014, 10:25:40 am
Сиа, имат само една закуска на ден, ако са първа смяна е в голямото междучаие сутринта, ако са втора съответно следобед, т.е. нямат и сутрин и следобед. За следобед ти трябва да й приготвяш, плод, сандвич, каквото обича :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Август 26, 2014, 10:44:45 am
Може и аз да не съм разбрала, но сякаш продаваха купони за следобедна закуска и за първи и втори клас при нас, не само за подготвителния клас. Или пък всяко училище си решава кое как ще е. На първата родителска среща през юни учителката каза, че със стола положението ще е същото като миналата година.

При нас безплатната закуска вече е задължително само плодове, със заповед на директора. Никакви меденки, кексчета и подобни.

Аз в началото купувах купони и за следобедна закуска, защото тя искаше да слиза да яде с другите деца, но след третата филия с масло и течен шоколад престанах и започнах да я взимам преди закуската, като й носех плод или нещо домашно приготвено.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 26, 2014, 11:32:54 am
да, да моя грешка, аз разбрах, че имате две безплатни закуски, с купони може :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Август 26, 2014, 12:01:00 pm
Мен другата година ще ме затресе тази треска. В момента гледам дали има ден на отворените врати в двете училища, които сме избрали.
В Берлин децата почват училище на 6 г. или дори и на 5, ако същата година ще навършат 6. Т.е. всички деца от набор 2008 тази година са на училище. Дъщеря ми дори ще започне на 5, защото е родена през ноември.
За джобните и аз съм си мислела, че няма смисъл да се дават, но мъжът ми твърди, че е важно да се научат да боравят с пари, да разберат, че ако тази седмица ги дадат за нещо, нови ще има чак другата и прочие. За това не се бях замисляла, честно казано.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Август 26, 2014, 12:16:06 pm
истината е, че няма какво толкова да ви тресат трески.

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: marmotche в Август 26, 2014, 14:51:04 pm
Класната на Дани хич не насърчаваше децата да ходят до лавката, даже през първия срок не ги и пускаше по-далече от тоалетната в съседство и машината в коридора, откъдето можеха да си вземат вода. Тя самата не напуска стаята в междучасията, малки са, понякога скачат буйно, случва се момченцата и да се посбият, тя не смееше да ги оставя сами никога. Носили сме в началото разни занимавки за междучасията - листчета за оцветяване, забавни задачки, тя им ги раздава, когато прецени. Можеше да носят и книжки, да си ги разглеждат заедно.

През първия срок пари не съм давала, през втория имаше 1 левче в раницата, за една година си е купил една вода. Но той не ядеше на стола и не ходеше на занималня. Вземаме го на обяд и си пише домашните у дома, с една жена, която ми помага с децата от малки и им е вече като истинска баба. Тя ще взема и Димана наесен.

Безплатата закуска е плод в 1-2 дни в седмицата и тогава я яде, като е меденки и кифли - не обича и не яде. Обаче Димана обича сладко и не знам как ще се разберем по този въпрос наесен. На практика всички деца от класа си носят кутии с нещо от вкъщи за голямото междучасие, някои и за обяд. Аз слагам солети, домашни соленки или мъфин и винаги плод, често яде само плода.

Шкафчетата в класната стая са голям плюс - там може да се оставят нещата, които няма смисъл да се разнасят - всичко за физическо, рисуване, пластелини, лепило, ножици, учебниците по музика. Екипът го вземах за пране в края на седмицата, гуменките на 1-2 месеца. Стаята на Димана е единствената в нашето училище, където нямаше шкафчета, сега ги правим, ще са монтирани за началото на учебната година, за да олекнат раниците. Сега чувам, че тази година може да има втори комплект учебници за първолаците и няма да ги разнасят. Дано.

Аз много се притеснпвах от контакта с големите ученици и справянето с тоалетната с клекала. Но в почти всички училища началната степен са в отделен коридор или смяна, а с тоалетните всеки се научава след 1-2 проби-грешки.

В много училища има извънкласни дейности и това много разнообразява времето на децата, за да не са седнали на един чин по цял ден.

На всички ученичета - успех и дано училището е по-приятно, отколкото го мислят майките им :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: asi73 в Август 26, 2014, 17:09:36 pm
Ние тръгнахме на училище вече в Америка са от 6 години,свикнаха за  5 дни от както ходят ,справят се и с храната в стол ги водят и си избират какво да ядът и си взимат сами,бързо се приобщават децата и с всичко свикват даже и езика не е такъв голям проблем,но ни помогна предучилищната много понеже там е същия режим и навици на слушане,седене на едно място,потготвяне вкъщи на домашни и т.н.
Каси успех на първолаците.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: z22 в Август 26, 2014, 17:57:09 pm
мерси,Каси!
 А наистина ли в 125-то и в 81-во втори клас са цяла година 2-ра смяна децата?Това ми се струва много гадно - сутрин да се уморят на занималнята и баш,когато трябва да учат сериозно ,да не са много в кондиция.
 То сега с тези райони ,не знам как ще се класираме изобщо ,ама да видим.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: ema2 в Август 26, 2014, 18:21:00 pm
Свикват децата, няма проблеми. Повече внимание и постоянство и нещата си идват на местата
Успех на малките ученици

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: kassi в Август 28, 2014, 17:34:57 pm
Зори, с класирането може да успееш, ако си преместиш регистрацията при баба ти  :wink:.
Иначе чух за втората смяна, дори на общата родителска юни месец се повдигна въпроса, но директора отказа категорично промяна в това отношение.  :?

Благодаря за мненията на всички! Иначе няма как да не ме тресе треска, майка съм  :wink:. Ще ме тресе и като почнат да ходят по мацки  :wink:.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mishanta в Септември 04, 2014, 15:22:14 pm
И у дома ще има първокласник :)
Не съм предполагала, че вълнението ще бъде така голямо, но иначе кроткия ми Митак ме изненада.
Говори за тези си емоции, задава въпроси и пали с това приповдигнато настроение всички!
Пожелавам на цялата Зачатъчна група набор 2007 успех в училище!
Скъпи Деца, нека са интересни науките, прекрасни преподавателите ви и и добри приятелите.

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: cygnus в Септември 04, 2014, 19:57:18 pm
истината е, че няма какво толкова да ви тресат трески.
:P

Каси, поздравления за темата :) Тази година са повече учениците вече :)
Нашата родителска среща ще е в понеделник и тогава ще ни кажат какво да носим, смятам да не купувам нищо повече преди това - вече купх тесни и широки и големи квадратчета, а се оказа, че май ще пишем вече на малки квадратчета и на широки редове във втори клас и тези ако не се наложи да се използват ще останат за упражнения.

За парите - давала съм няколко пъти и всеки път си казвам повече да не давам, но те гледат от другите и ми искат. Случвало се е няколко пъти да дам - по левче на всеки или по 2. Купуват боклуци откровено казано. Дори ме е яд, че в училището продават такива неща - цигарени дъвки, течни бонбони, близалки. Не го ядат естествено, хвърлят го, разопаковат го. Така че ще продължа да се въздържам в даването на пари, има време да свикнат да разполагат, нека първо окончателно свикнат с училището.

В първи клас основното, което ще научат е да се адаптират в училище, да се научат да учат, да слушат, да изпълняват, да се концентрират, да свикнат с училище. Материалът в първи клас може да е най-лесен, но според нашата класна най-големият скок, който прави един човек, е точно през тази година, в която е в първи клас. От пълна нула (повечето де, има някои които вече владеят материала за трети клас преди да ходят на училище  :wink: ) в края на учебната година вече са грамотни хора, които могат да четат да пишат и да правят най-елемантарните математически операции.

В първите 1-2 седмици се пишат ченгелчета, чертички, наклонени , бастунчета и т.н. След това много бързо започват буквите и до март са минали всички букви. Четивна техника - нормата за втория срок е 40 думи в минута (без съюзи , предлози и др. малки думи) а за началото на втори клас е 60. Диктовки започват още след като минат гласните и сонарните съгласни л. м. р. н - ламарина. Граматиката е - изречения в текст, кога се слага точка, кога се пише главна буква. Обеззвучаването на съгласните в края на думата - как се прави проверка. Звуков състав на думите - колко звука и колко букви има дадена дума. Кога дадена буква изобразява един или два звука и т.н. Кога се пише ь и кога й в дадена дума. Подреждане на думи в изречение. По-нататък подреждане на изречения в малък текст.

По математика - започват с цифрите до 10 - изписване, аритметични операции - събиране, изваждане, сравняване. Втория срок започват от 20 нататък - първо без преминаване на десетицата (12+4) а после с преминаване (9+6).  Решават и текстови задачи по-елементарни само с една или максимум 2 (в края на учебната година) аритметични операции.

Това е за първи клас. За втори, доколкото разбрах първо започваме с числата до 100, събиране изваждане, а втория срок таблицата за умножение. Деление също е тази година. Периметър и лице мисля, че също сега ще учим, но не съм сигурна. Ще се правят и преразкази.

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: kassi в Септември 04, 2014, 21:16:49 pm
Дони, благодаря за полезната и подробна информация.  :)
Ние с математиката сме доста напред, както писах, дано заобичат и четенето и писането, като майка си  :wink:.
За парите, и мен ме е яд, че ги има тези лафки, но като ходят другите и купуват ..  :(

Дони, кажи ми, имате ли проблеми, че са двамата в един клас, те вярно са от различен пол и имат различни интереси и приятели предполагам. Всичко в тази посока ще ми е полезно. Съревновават ли се в ученето, моите много. Мишо е по-отворен и все показва, че той е по-добър от брат си, а не е вярно. Е, рисува много красиво и се старае повече в краснописа и оцветяването. Говоря, говоря, поощрявам Хриси, той пък смята по-добре и прави много хубави неща от пластелин например, без да му се помага, абе въобще всеки си има своите плюсове и минуси, но проблема със съревнованието го има. Ще се радвам да споделиш, ти и другите близнашки майки.  :wink:

Не ви питах за телефони, гледам масово децата имат телефони, аз въобще не искам да им купувам. От няколко дни ме тероризират с моите телефони, крият се, звънят на мен и на тате, баба, леля, един на друг и въобще голям купон им е. Наистина ли е необходимо да имат, не че няма да се тревожа, но пък ние как сме расли без телефони  :wink:. Да не говорим за тези смартфони и други подобни из*ъзици  :lol:.
Знам, че ще гледат от другите, но ако ми звънят по 100 пъти на ден....., а и гаранция ще ги губят.

Още нещо ме интересува, става въпрос за ботушите зимата. То аз като голям човек пощръклявам цял ден обута на работа, а пък тях не ги мисля, дали е удачно да имат по-леки обувки за там, все пак по 10 часа ще прекарват в училището.  :)

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Септември 04, 2014, 21:36:48 pm
Телефоните при нас са забранени. Учителката го обяви на първата родителска среща и се надявам всички да се съобразят с това.

За ботушите - миналата зима Алекс си имаше едни ниски кожени обувки, с които да е в училище. Щото наистина няма как да е с едни ботуши на -10 на снега и на 22 градуса вътре в клас. Тази година пак така ще я пращам.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mishanta в Септември 04, 2014, 22:09:07 pm
Благодарности и от мен Дони за всеки аспект който си засегнала, важно и интересно ми беше!

За телефоните и ние решихме без, макар да видях няколко укорителни погледа от родители.
Според нашата госпожа това е нещо което ще ги разсейва излишно,
ще всее паника у родител, не успял да се свърже с детето си, подкрепих я.
Ще имаме постоянна връзка с нея, ще ги водим и взимаме, първи клас без телефон.
А дано, ама ... да не стане като в песента  8) нека майките на второкласниците да споделят.
Митака много иска телефон, но съм му обяснила, че не е необходимо да има на този етап
и дори и да му подарим апарат за рождения ден няма да го носи в училище ...
Голяма драма се разигра като донесоха на племенницата от Англия, брат ми искаше и на него да вземе,
но аз отказах още в проекта на това начинание и обещах, че има достатъчно поводи да получи и той.
Сега ме ориентирайте от къде да вземем качествен и удобен стол за ученика?
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: cygnus в Септември 04, 2014, 22:29:54 pm
Каси, при нас не се състезават, те са  много различни като темперамент и интереси. Пожелаха да са в един клас, но изрично помолих класната да са на различни чинове. Той е много разсеян и неорганизиран, а тя е активна и веднага тръгва да прави и неговата задача (много съм ядосана на госпожите в детската градина за това, че я караха).  Освен това на един чин означава непрекъснато закачане и нарушаване на учебния процес. Исках той да свикне да е самостоятелен.
Приятелите им са различни повечето. Той не се е ориентирал към конкретен приятел постоянен, те момчетата по-късно се усещат на тази тема. Играе с когото му падне. Тя има приятелки, веднъж е една после друга, сега се ориентират и в социално отношение да общуват повече. И игрите на момчетата са по-различни, не влагат много емоция в отношенията помежду си. Важното е да върви играта. Иначе това, което държа е да поощрявам и двамата еднакво при напредък и при постижение, а не да ги сравнявам. Почти не използвам думите тя го направи , а ти не или обратно. Сравнявам само с това, което съответния е направил преди това. Те са различни личности с различни възможности, различни интереси, освен това децата не съзряват едновременно. Забелязали сте как има скокове в развитието и периоди на застой, които са различни при различните деца. Съревнованието го има при нас, но не е за ученето, а за игри и внимание.

Телефони на нас специално не ни трябваха. Има деца, които имат, предимно от тези, които са на занималнята в училище. Ние ги взимаме на обяд, а следобяд за няколко часа идва пенсионирана начална учителка, от която съм много доволна и с нея се подготвят. Имам телефона на госпожата и ако се наложи ще й звънна. Но в класа има деца, които започнаха да носят дори таблети, и дори на родителската среща госпожата направи забележка, че цъкат на тях в час.

Ботуши сме носили много малко, само в най-студените дни. Боти по-точно. Масово при нас в дните с физическо отиват направо с долнище на анцунг (тъмно) и бяла тениска - това ни е униформата. А отгоре блузка с дълъг ръкав. Така не се налага преобличане изобщо лятото ако играят навън и само смяна на боти с цвички, когато са в салона. Забелязах, че това правят всички майки в класа.

Имам и още много разочарования от институцията българско училище, освен това което продават в лафката, вероятно и затова ще стане дума, но нека не обобщавам, защото явно много неща зависят от конкретната учителка и училищно ръководство. Някои неща ми харесват в нашето училище, но други просто яд ме хваща.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: kassi в Септември 05, 2014, 09:46:59 am
За ботушите, не мисля да ходят с тежки ботуши за планина  :wink:, но все пак си е затворена и уж топла обувка. Ще видим, то ще си покаже ...  :wink:

Очевидно на родителската другата седмица ще се изяснят някои неща, които ме тревожат, и сигурна съм нещата ще се наредят от само себе си. Дано устискам все пак  :lol:.

Дони, моите също няма да седят на един чин, то е ясно. Иначе и аз ги поощрявам, особено гледам Християн повече, защото Михаил сам си се поощрява и се обича много. Хриси се смята за много силен и с това превъзхожда брат си, смята го като нещо много важно  :lol:. Но той си е много здрав и силен от малък, набляга на физич. подготовка  :lol:. Мишо е по-нагаждач и хитрец. Абе, различни хора са си, както казваш и ти, нормално.
За физическото ще питам специално, сигурно и аз ще практикувам така като теб. Не знам дали не може да си оставят екипите и кецовете там, и да ги връщат в петък за пране да кажем.

Мише, за столове, аз няма да им вземам сега нищо на тях, ще пишат на масата в хола или в кухнята По-натам сигурно и бюра ще им вземем, но сега на преден план е сестра им. Надявам се да не се чувстват пренебрегнати, но те не държат на тези неща, за тях е важно да ходят на 10 вида спорт ако може.  :)
Видях оферта на Метро, но не знам дали са хубави.
 
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mishanta в Септември 05, 2014, 10:04:10 am
Касита, първокласници и новородена кралица ще е превъзходна комбинация!Успех и прегръдки!

Относно екипите и останалите пособия и учебници, които няма да се прибират у дома
ще им поръчаме голям шкаф в който ще се прибират, а ние ще взимаме в петък.
Такива бяха родителските намерения преди лятото, сега какво ще стане на практика ще видим :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Септември 05, 2014, 10:25:07 am

Сега ме ориентирайте от къде да вземем качествен и удобен стол за ученика?

И аз съм на тази вълна. Обновихме стаята с ново легло, че спеше на едно легло 70 на 140. Взехме и бюро с 2 чекмеджета. Само стол остана. Даже днес мислим да ходим да видим в Икеа едни - да ги пробва дали ще й е удобно.

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: albenanedelcheva в Септември 10, 2014, 00:49:38 am
истината е, че няма какво толкова да ви тресат трески.


Подкрепям :balk_47:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: hope-love в Септември 10, 2014, 01:35:41 am
истината е, че няма какво толкова да ви тресат трески.
След този пост и да имах някакви дребни терзания,изчезнаха и не виждам вече смисъл да ги споделям. :)Без майтап,ние майките май излишно се тревожим,а повечето деца на тази възраст да твърде адаптивни и ако учителката си е на мястото,нещата потръгват някак леко от само себе си.Аз утре вечрр съм на родителска среща и ако има нещо интересно ще пиша.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: hope-love в Септември 10, 2014, 01:55:28 am
И нашата стая е новообзаведена,но нямаме стол.Мисля на първо време един,който имаме в къщи,лек за местене,но стабилен-с метални крака и кожена тапицерия на седалката и облегалката,по подобие на тези от училище по мое време в по-горните класове,но те бяха дървени без тапицерия.
Признавам,че покрай нашите новородени близнаци предвсрителните ми вълнения за първолака май са някак по-слаби.И по-добре май-да ме не се фиксирам толкова върху тях.Мисля,че така детето ми получава шаннс да стане по-самостоятелно точно в подхофящия момент.
За телефоните -и аз съм против а младежа напираЩе видим утре на срещата какво ще каже учителката и какво мислят другите родители.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Jbrul в Септември 10, 2014, 02:00:50 am
Далечен ми е въпросът с учениците, но следя темата с интерес. След супер излишната ми "лична драма" преди ДГ - не мисля, че ще се притесня за училище. Но категорично ще го забия в училище с целодневно обучение, поне в началния курс. Да не виждам из къщи буквари, тетрадки, да пиша ченгелчета - "мерси" съм. Да си идва написал и научил и да си общуваме по други теми когато сме заедно. Ще получи еднакво калпаво образование навсякъде - та не ми е дерт. Ако пропише грамотно - ще се радвам. Ще проверявам докъде е , ако не е ОК - ще се гърчи на частни уроци, но АЗ да карам 1-12 клас пак - НЕ. Ако не е много тъп - ще прокопса и с родната образователна система. Ако е тъпак - каквито и пари и усилия да налея - няма да стане по-умен.
Бюро и стол има и сега у нас (неизползваеми, мои), като стане ученик - ако пише нещо в къщи ще е по корем на пода, или в леглото, ама не и на бюро със стол - та...излишен разход и бърсане на прах е това.  :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: hope-love в Септември 10, 2014, 02:06:47 am
Жбрул,ти що не спиш,бре?Твоя дивак зчспа ли?Че у дома един трудно заспиващ още от сега се очрттава,а няма два месрца.Хубаво е,че имаш от сега концепция са училището.С доста неща от нея съм склонна да се съглася. :(
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Jbrul в Септември 10, 2014, 02:33:34 am
Заспа Хоупче, ама...преди 10 мин. Станал е в 10.30 днес, цял ден вилня по двора със съседчето (ай ся накой да ми каже как просто трябвало да се умори  :lol:). Не е лягал следобед. Може би като се приберем в С.З. - трябва да проуча за специалист, който да може да диагностицира хиперактивност. Все по-малко нормално ми изглежда това неговото, след 12-13 часа беснеене - да е като надрусан с добър кокаин. Начаках се на периоди, начетох се на теории...м...няма таква "теория" просто  :lol:

За училището - нямам "концепция", а просто нямам нереалистични очаквания, предвид къде живеем. Аз бях ученичка в едно много халтаво време - смяна на системи, учебници, учебни планове... без никакви частни уроци - са ме приели в която гимназия пожелах, после и в университет. Поради което съм наясно, че тия неща са въпрос на личен капацитет, мотивация и справяне въпреки системата, а не щото тя била добра (ако е). Искам детето ми  да е успешен човек, но не мисля, че може да бъде такъв, само ако непременно го "превъртя" през всичките елитни учебни заведения, частни уроци и накрая - да имам един образован и неспособен тъпак (каквито познавам доста). Ако ще да е стругар - ама кадърен стругар, щастлив със занаята си и изкарващ пари, вместо калпав юрист, дето не може едно дело да спечели, без протекциите на мама и тати. Аз не очаквам детето ми да е няк'во бахти умното и кадърното, щото е моето, нито да прави, да го влекат и да му идат отръки нещата които аз искам. Каквото - такова. Искам да чете и пише грамотно, да може да смята прилично, да има прилична обща култура и да не повтаря класове. Ако има данни при него - бих настояла и натиснала - поне един чужд език да научи добре и това е. Оттам насетне - колкото му е багажа и амбицията - ще подкрепям. Не мога аз вместо него.
Та в този ред на мисли - как ли да не се втелясам с 1-и клас. Ако не пише грамотно във втори - лично ще го вкарам в пътя по темата, поне това мога. Пък, че органичната химия му е мъгла - не ми дреме. На мен като ми е ясна, че закърших амааааа.  :lol: Ако на МЕН ми е удобно ТОЙ да има мобилен - ще има, когато аз реша. Какво мислят другите родители по темата и какво имали другите деца в класа - не ме бърка никак.
За целодневното обучение - считам, че точно в началните класове - докато е още толкова малък, лигав, манипулативен и пр. - в училище, в среда в която "не е да ходим на мама по нервите" - ще се напъне повече и ще има по-добри резултати. Той има някакъв върло състезателен дух апропо, та това да се справи по-добре и по-бързо от някой друг - също му е силен мотив, което в клас - идеално сработва. Удобството за мен лично - даже не го коментирам. Къде е тя да се прибера от бач и да ми е споко, къде оттам насетне да оправям къща, да пишЕМ домашни по нощите, да ми се тръшка и истерясва... Неговата ДГ е с училище до 8-и клас после, таман ще си знае другарчетата. Жив и здрав - като свърши с ДГ - излита в 1-и клас там и това е.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mishanta в Септември 10, 2014, 08:53:49 am
Днес съм на тази вълна :)

ЧАНТА ЗА УТРЕ

Браво чедо, няма
липсваща тетрадка:
всичко по програма —
в първата преградка!
Сместил си пергела,
сместил си и блока.
С право съм ти взела
чанта по-дълбока.
Леле, ще те смажат
нотите, чертежът.
Милото, багажът
колко му е тежък!
Олеле, и прашка
в другата преградка!
И стрела с опашка
и перо на патка!
А и летви-саби,
и тояги-шпаги
с тез ръчички слаби
как ще носиш, драги?
— Няма нищо, мамо,
толкоз недей страда —
тежка ми е само
първата преграда...

Марко Ганчев
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: м-и в Септември 10, 2014, 08:55:59 am
Жбрул, само да те светна, че не знам кво правят на целодневното училище(аз също бих предпочела такова де), през седмицата нямат домашни, но в петък се прибират с количество, доволно да пишеш поне един ден.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Септември 10, 2014, 09:46:55 am
Момичета, не знам дали съм писала по нагоре, но мисля че е практично, та да споделя. Миналата година купих червена и синя опаковъчна хартия и облякох под найлоновите подвързии всичко по български език и литература с червено съответно със синьо по математика. Защото имат по 5-6 помагала, учебници, тетрадки и т.н., на тетрадката за домашна сложих по една червена и съответно синя точка от картонче, за лесна ориентация. Особено в началото когато и не могат да четат толкова бързо си знаят, вадя всичко червено в часа по Бг :) Отделно всеки предмет Бг и мат. в найлонов джоб с копче и така в раницата, това с цел да не се забравят половината учебници, защото Деси е много разсеяна. да ви кажа успешно сработи технологията, защото тези които не бяха така подвързани и в джоб - природо, ДБТ и т.н. ги губихме по два пъти :lol:

Сега, да кажа за телефоните. И според мен не са необходими. Деси нямаше телефон, от частната занималня я взимаха от училище, а ние от там и категорично не мисля, че имат нужда от такова устройство. Дори един ден като бяха втора смяна, госпожата им беше организирала ходене до военния музей, но Деси и още едно момиченце ги завели от занималнята по-късно, нещо не сме се разбрали. Отиват, стаята заключена, няма я госпожата и те сами двечките, другото детенце се разплакало, а моята учудващо проявила изключила съобразителност и я завела в Б клас, т.е. отишли в другия клас и останали там докато се върне техния. Точно тогава си представих ако имаше телефон каква какафония щеше да стане, защото аз посмъртно нямаше да се сетя да им кажа да отидат в друг клас...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: albenanedelcheva в Септември 10, 2014, 10:23:30 am
Стефи, браво на детето, съобразително и оправно :)

За столовете, гледах сте дискутирали. Само да кажа за нашия случай :) Ние купихме такъв ученически стол, ерго се води, с регулиране на гърба, седалката, с колелца. Е да, ама моето диване има таралеж в гащите.... никога не седи нормално, или на колене, или на половин кълка че и изправена... Ужас, много ме е яд като я гледам, непрекъснато правя забележки, за да не се изкриви, ... засега без успех..
Та ако и вашето дете е като моето, и златен стол да вземете, няма да помогне :D

Дара си носи хенди-то /моето старо/, когато ходи сама на гимнастика, флейта и други. Все недалечни места, разбрали сме се, като пристигне, да ми звънне, че вече е там, така ми е спокойно, намирам го за практично
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Алекс 77 в Септември 10, 2014, 10:49:38 am
По повод това което Стефи написа до 5-ти клас учебниците им,физкултарата,рисуването им стояха в училище по предложение на госпожата в 1-ви клас учебниците и помагалата по даден предмет ги прибираха в папка найлонова с тик так копче по Бел бе червена,по математика синя и т.н. наистина много удобно и практично за първолаци които са разсеяни...между другото то си им остана като навик и до 4-ти клас си караха така...
Инак и ние бяхме на целодневно обучение като в петък само ни даваха домашни по 1 лист А4 по БЕЛ и Мат. и по Немски е проблема идва във втори и трети клас когато се включват разказвателните предмети които се подготвят в къщи и така единия почивен ден ти е скапан изпитваш проверяш и т.н. междувременно ходим и на плуване,лека атлетика и английски,а бе сложно е...сега се вълнуваме,защото ще сме в 5-ти клас и я записахме в частно у-ще преценихме,че като даваме пари по-добре да ги даваме там вместо да я побъркваме от частни уроци по всичко,защото държавното ни у-ще е под всякаква критика мое мнение по нататък ще пиша как сме в новото...успешна година на всички
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Септември 10, 2014, 10:57:30 am
Момичета, не знам дали съм писала по нагоре, но мисля че е практично, та да споделя. Миналата година купих червена и синя опаковъчна хартия и облякох под найлоновите подвързии всичко по български език и литература с червено съответно със синьо по математика. Защото имат по 5-6 помагала, учебници, тетрадки и т.н., на тетрадката за домашна сложих по една червена и съответно синя точка от картонче, за лесна ориентация. Особено в началото когато и не могат да четат толкова бързо си знаят, вадя всичко червено в часа по Бг :) Отделно всеки предмет Бг и мат. в найлонов джоб с копче и така в раницата, това с цел да не се забравят половината учебници, защото Деси е много разсеяна. да ви кажа успешно сработи технологията, защото тези които не бяха така подвързани и в джоб - природо, ДБТ и т.н. ги губихме по два пъти :lol:

И при нас така се решени нещата. И зелено за Роден край (или както там се казваше предмета). Опаковки за учебниците и точки за тетрадките.
Това с отделните прозрачни джобчета е супер идея, ще се възползвам.  :)

Взехме стол от Икеа. Алекс пробва 5-6 стола и си избра този. http://ikea.bg/DefaultM.aspx?page=productview&iID=84373 С това стаята е завършена. Само остана да го сглобим.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Jbrul в Септември 10, 2014, 13:55:25 pm
Жбрул, само да те светна, че не знам кво правят на целодневното училище(аз също бих предпочела такова де), през седмицата нямат домашни, но в петък се прибират с количество, доволно да пишеш поне един ден.

м-и, на мои приятелки децата във въпросното целодневно (частно) училище - не са носили у дома парапатките и през уикенда. Та...за тука знам, че е така, за други места - може и друго да е, не споря. Относно качеството на обучение - имат си външно оценяване от МОН, та ще си лъсне, ако нещо не е ОК. Момченце от първия им випуск (вече е 7-мокласник) на много близка моя приятелка учеше там от първи до пети клас. Когато майката го премести в държавно училище (в 6-ти) - оказа се по-напред от другите деца всъщност. След една година в държавното - почна се ходенето по частни уроци и писането с мама у дома. Обаче не защото в държавното нещо не ти преподават ОК, ами той, в тази възраст после, сам у дома - нищо не пипваше ;) Малко дете, първолак - ще е същата блейка у дома след училище и ще трябва аз лично да вися с учебници и тетрадки, което съм готова да избегна, при каквато ще да е цена.  :lol: За щастие, живея в С.З., където цените за частно училище са приемливи, не е като София. Нещо от порядъка на 1200-1400 на година ми се върти, ама с всичко вкл. в тази цена - транспорт, целодневно обучение, храна, униформи, учебни пособия, та дори химкалките с които пишат. Май само маратонките за физическо се купуваха отделно. Та смятам да се разделя с такава сума на година като му дойде времето и да не се занимавам по половин ден с "ходене в първи клас". Мисля, че предостатъчно време посветих изцяло на детето си досега, та...нЕАм чувство на вина, че в бъдеще - искам някои неща да ги върши някой друг. Пък и все си мисля, че една начална учителка - по-добре от мен ще го мотивира да пише ченгелчета и да смята. Аз така обяснявам и така очаквам да  се справи някой с подобни неща - все едно е гимназист поне  :lol: Освен циврене и викове у дома - друго няма да се получи с домашните. Аз само ще проверявам чат-пат какво може, какво не може и ако не съм доволна - ще ходя да питам учителката му защо така и какво да направя. Ама си е доста по-различно така, отколкото всеки божи ден срички и ченгелчета...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Септември 10, 2014, 14:59:04 pm
Забравих да се изкажа за бюрото и стола :lol:
Имаме бюро в детската стая, стола е голям офис стол, просто си остана от преди ремонта, когато имахме бюроподобно за компютър. Но да ви кажа честно, особено в първи клас, незнам как ще е след това, но бюрото почти не се ползва, че чак за стол да мислите от сега :wink:
Според мен е много по-важно да инвестирате в една хубава ученическа раница, защото както при нас няма възможност да се оставят учебниците в класната стая и се мъкнат всеки ден, хубавата раницата се оказа доста добра инвестиция. :)
Колкото и странно да звучи, дори сега като бях в Мюнхен закупих и на Елена за догодина, хем беше на намаление, хем си спестих едни 10-15 евро за доставка след това :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Септември 10, 2014, 16:33:41 pm
искам и аз да живея в Стара Загора... тук плащам 3000 лв на година само за занималнята след училище.

25% намаление на обувки Капчица до 15 септември:
http://www.kapchitsa.net/bg/
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Септември 10, 2014, 17:26:47 pm
Джаме, все с добро ще те споменавам, да знаеш. Откога търся магазин и страница на Капчица?!

За училището - ами, ние още не сме почнали, т.е. детето, де, но другия месец е записването и си е хамалогия. Как няма да ме тресе треска?!
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: ema2 в Септември 10, 2014, 19:53:08 pm
Джаме, как така? В Петрич децата ги оставях на занималня и ги взимах 4-4.30, защото те така искаха, беше им по-лесно с учителката да си пишат домашните. Но нищо не сме плащали..

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Jbrul в Септември 10, 2014, 20:05:21 pm
Попова, все още ме напушва искрено на смях, когато някое "младо яре" с видим ужас в погледа и потрес в гласа ми каже: "Ама ти ДОБРОВОЛНО си се прибрала от София да живееш в Стара Загора?!" (явно яко ми хлопа нещо налЕ). Те още не знаят горките, че като мине студентският животец, дето само клубовете им най-важни, пък мама и тати кихат "за всичко това" - ще ги питам като дойде работа, деца и разходи на кинти и време дали в София ще им се живее баш ;)

За таксата - това е по инфо отпреди няколко години, не съм питала за актуалната сега (ако е променена), ама... пак няма да е 3000 годишно. А и да е - пак е по-добре от София, като това ти е цена за занималнята само. Когато на Дани му дойде ред за училище - трябва вече и плувният им басейн да е готов (ако не и преди това). Да сме живи и здрави само. :D
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Септември 10, 2014, 23:39:06 pm
Емче, в претъпканата София и училищата са претъпкани - особено по-търсените. В нашето квартално училище, имащо нещастието да се води най-доброто в квартала, просто няма достатъчно стаи, за да осигурят безплатна държавна занималня за всички желаещи, въпреки, че са длъжни по закон.
Ако искам да ходи на безплатна държавна занималня, трябва да ходи с още 35 деца в една група с един учител.

Затова плащам на частна занималня.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: hope-love в Септември 10, 2014, 23:58:45 pm
За раницата-съгласна със Стефи.Детето ме послуша и избра на gabol с хубав гръб,удобна и стабилна,макар да се изкушаваше от разни шарении с анимац. герои.А аз дори бях склонна да му задоволя прищявката,д идеята,че първи клас едва ли ще я носи сам на гърба.Той обаче разбра,че другата е по-удобна и качествена и така се сдобихме с нещо,което си заслужава и ще изкара дълго.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Септември 11, 2014, 09:39:51 am
хоупче, да и здравината беше също критерии, защото колкото майки, включително и племеницата ми, която ще е 7 клас вече, питах колко време им издържат раниците на децата, за които все пак дават по 30-40 лв., не по 10 лв. Ами отговора беше максимум 1 г.
Нашата след като я изпрах е като чисто нова :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Септември 11, 2014, 10:16:28 am
Не е задължително раницата да е инвестиция, ако си склонен на компромиси.  :)

Аз взех втора ръка комплект раница, сак за спорт и несесер Скаут от немския ибей. След изпирането е като нова. Само пластмасата е надраскана на места, но това не ми е проблем.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Септември 11, 2014, 10:37:52 am
Е това имах предвид, нашата е Лего, не струва милиони :wink: Купих я от немския ибей на намаленията. Под инвестиция имах предвид хубава раница, а не скъпа непременно :)

за да няма повече недоразумения, мисля че трябва да уточня. в Бг тези 3-4 марки които предлагат добри, анатомични, леки и здрави раница са безбожно скъпи, струват по 200 и нагоре лева. Аз лично не бих дала никога толкова пари за раница, затова казвам, че е по-добре от по-раничко да се оглеждате по сайтове и разпродажби, за да купите хубава раница на добра цена. Това беше целта на включването ми :) Защото както и сия е писала, тези раници са пълен комплект - пълен несесер, помощна раничка за маратонки или анцунг, бутилка за вода, кутия за храна, която аз лично използвах цяла година, защото си иманещо като хладилно джобче, т.е. облицовано е отвътре и си е точно за кутията. И това удоволствие, ако не се лъжа ми излезе някъде към 100-на лв. А сега както казах купих херлитц за Ели, която струваше 38 евро, със същия комплект, само без бутилка за вода, която така или иначе рядко използвахме, слагах такива за еднократна употреба.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: 47 Smiles в Септември 11, 2014, 11:26:25 am
Да се включа и аз за раниците и столовете.

Аз купих на моята племенничка раница от Orange на Esprit. За две години не е мръднала грам. Сега ще си я ползва трета (сега ще е в 7-ми клас). Скъпа е обаче - към 100 лв. Лятото имаха промоция и всички раници бяха намалени с 50%, но вече мисля, че не са.
Тя си избра ето този модел:
(http://igrachki-bg.com/image/cache/data/Esprit/16850-silver-600x600.jpg)

Взехме стол от Икеа. Алекс пробва 5-6 стола и си избра този. http://ikea.bg/DefaultM.aspx?page=productview&iID=84373 С това стаята е завършена. Само остана да го сглобим.
2 пъти сме купували този стол (за подарък на майка ми и за обзавеждането на една квартира). Много е сполучлив. А и цената е супер.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Септември 11, 2014, 14:00:01 pm
да, и нашия е нещо подобно, само че не е от Икея. основно се използва да се въртят на него :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: asi73 в Септември 12, 2014, 00:30:52 am
Как може да има такива цени на раници,в Америка масово са по 8-10 долара и са много хубави,предполагам има и маркови скъпи,но не виждам смисъл да се дават толко пари за раница,важното е да е удобна.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Септември 12, 2014, 09:09:07 am
Ако някой още не е пазарувал за учениците, в Джъмбо има почти всичко, и на много добри цени.

Взех оттам и от пликчетата с копчета за учебниците - всякакви цветове за организиране на учебниците.
СтефиЗ, мерси за идеята  :)

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: 47 Smiles в Септември 12, 2014, 09:17:00 am
Ако някой още не е пазарувал за учениците, в Джъмбо има почти всичко, и на много добри цени.
Сестра ми препоръчва да не се купуват найлонови облекла за учебниците и тетрадките, а найлоново фолио за обличане (продава се точно в Джъмбо). Поставя се лесно (разграфено е на квадратчета на гърба), става за всякакви формати и излиза по-евтино от облеклата.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Септември 12, 2014, 09:57:30 am
Ако някой още не е пазарувал за учениците, в Джъмбо има почти всичко, и на много добри цени.
Сестра ми препоръчва да не се купуват найлонови облекла за учебниците и тетрадките, а найлоново фолио за обличане (продава се точно в Джъмбо). Поставя се лесно (разграфено е на квадратчета на гърба), става за всякакви формати и излиза по-евтино от облеклата.

 И от него взех :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Алекс 77 в Септември 12, 2014, 09:59:42 am
Смайли, не се препоръчва това фолио,защото учебниците от втори клас трябва да се върнат в училището и госпожите се карат,фолиото става само за първолаците мисля,че те не си връщаха учебниците и остават за тях инак и аз основно пазарувам от Джъмбо,но тази година от Метро,защото ни искаха много канцеларски материали като папки,класьори и копирна хартия...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Mousyt в Септември 12, 2014, 10:03:42 am
Вчера ходих до Джъмбо за някои джунджурии за дома, и за да се вкарам в графика с цеденето реших да отида с отварянето на магазина (10ч). Пристигнах в 9:45-50 и вече имаше 10-ина човека чакащи пред магазина и продължаваха да прииждат 8O И се чуех какъв е този интерес - а то явно заради началото на учебната година ;)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: 47 Smiles в Септември 12, 2014, 10:07:05 am
Смайли, не се препоръчва това фолио,защото учебниците от втори клас трябва да се върнат в училището и госпожите се карат,фолиото става само за първолаците мисля,че те не си връщаха учебниците и остават за тях
Не знаех, но сестра ми не е споделила да има проблем. Каза, че залепя етикетите върху фолиото и после нямало проблем да се отлепят.
Поне за тетрадки и помагала към учебниците би трябвало да няма проблем тогава.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Септември 12, 2014, 10:12:50 am
вижте сега, с фолио, с найлонова безцветна облечка, цветна и т.н., няма значение, има всякакви размери облекла вече, важното е да се запази учебника или тетрадката, а не да станат на баница :wink:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mishanta в Септември 15, 2014, 06:49:16 am
Честит Празник на всички Първолаци,
които днес за първи път ще прекрачат прага на училището!
Бъдете здрави и вдъхновени, скъпи Деца!
Ние ви обичаме и ще бъдем до вас!

(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/266220_424810200889086_363945701_o.jpg)

На добър час!



.... Едно намигване от преди седем години  :photo: (http://images23.snimka.bg/005095085.jpg?r=0)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Септември 15, 2014, 07:50:03 am
Успешен старт на всички набори от количките и на всички малки и големи ученици :)

Мише, такива спомени нахлуха. И като се сетя, че даже не сме всички на снимката   :heartbeat:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Септември 15, 2014, 08:39:53 am
Честит първи учебен ден на всички деца на Зачатие! Нека бъдат здрави, весели, ученолюбиви и успешни!

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: м-и в Септември 15, 2014, 09:31:15 am
Честит първи учебен ден! Представям си емоциите у малки и големи  :heartbeat:

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: 47 Smiles в Септември 15, 2014, 09:38:14 am
Честит първи учебен ден и от мен на всички дечица на Зачатие  :P
Мишанта, ние по-новите съфорумки да познаваме ли кой кой е на снимката?  :P
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Dodich в Септември 15, 2014, 10:41:38 am
Честит първи учебен ден на всички малки и големи ученици! Да е спокойна и успешна годината за всички - родители и дечица! :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: ra4ko75 в Септември 15, 2014, 17:56:17 pm
Честит първи учебен ден на всички дечица и техните родители! Попътен вятър през новата учебна година.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Мецани в Септември 15, 2014, 20:06:35 pm
Честит първи учебен ден на най-прекрасните деца - децата на Зачатие!
На добър час!
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: gery_k77 в Септември 15, 2014, 21:37:41 pm
Честит първи учебен ден на учениците на Зачатие! Да им върви по вода, и да ходят с желание на училище!

Ели пита кога ще стане утре, че да ходи на училище...  :lol: Утре вечер ще я видя дали все още ще е толкова ентусиазирана :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Септември 15, 2014, 21:55:06 pm
Честит първи учебен ден, на всички ученици! :D
ей, пораснаха ни децата....
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: hope-love в Септември 16, 2014, 00:44:12 am
Нашият първи учебен ден мина перфектно! Атмосферата в класната стая обещаваше хубава година-благодарение на усърдието и чара на госпожата,но и всички дечица ми се видяха умнички и добрички.Дано си прекарват спокойно и щастливо.Пожелавам го на всички ученици!
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mishanta в Септември 16, 2014, 06:47:29 am
Мишанта, ние по-новите съфорумки да познаваме ли кой кой е на снимката?  :P

Усмивке, реално от майките на снимката пишем тук все още само, аз и Сия!
Но тя ми изплува, когато си мислех за това колко бързо лети времето!
2006, 2007, 2008 се родиха няколко групи  бебета на Зачатие от който се създадоха
много приятелства между майките, децата и семействата!
Това огънче дето тук го палим се пренасе в домовете ни!

Моето момче беше много спокойно, за разлика от мен  8)
Аз не помня неговото раждане, защото така се случи тогава
и вчера изпитах тези емоции с пълна сила.
Сякаш преди дни само беше онова вързопче живот, което толкова много чаках да зърна,
да прегърна, а сега е малък философ със свое мнение, ангажименти и изисквания!
Само едно се моля и то е за всички деца, да са здрави, да се получи онази вдъхновяваща химия
между тях и учителите им и да си намерят приятели.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: magi_st в Септември 16, 2014, 08:06:19 am
Честит първи учебен ден на новата група Зачатски деца.Нека попаднат на най-страхотните учители и те да запалят в тях любовта към училището и науките.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: dani_ j в Септември 16, 2014, 09:14:41 am
Успех и попътен вятър на всички Зачатски ученици!
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: kassi в Септември 16, 2014, 21:27:26 pm
И от мен най-хубави пожелания за здраве, късмет и успехи на набор 2007 на Зачатие! Да ни радват децата и дано обикнат училището, и да ходят с желание, и усмивка! Емоциите са големи и за тях и за нас.  :D

п.с. ама много тежки тези раници  :lol:.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: 47 Smiles в Септември 17, 2014, 09:13:07 am
Малко смях (или сълзи)

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/s720x720/10696468_10152755420539189_6861560728722689535_n.jpg?oh=ab907d82919f0f69bfb6b3a88390928d&oe=5492655E)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: kassi в Септември 17, 2014, 12:21:53 pm
По-скоро тъжно. В крайна сметка всеки има право на избор. Жалкото е, че има родители, които купуват такива тетрадки на децата си. Е, моите не знаят кой е Азис, но знаят кой е Левски, защо са го наричали Левски и т.н. Сигурна съм, че всички деца тук са като моите.  :) Жалко, че не се издават такива тетрадки с лика на Левски или Ботев например, поне аз не видях никъде.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Ники в Септември 17, 2014, 13:22:55 pm
Жалко, че не се издават такива тетрадки с лика на Левски или Ботев например, поне аз не видях никъде.
Ето, намерих онлайн  :D
http://bguchebnik.com/izdaniya-na-bg-uchebnik.html
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: gery_k77 в Септември 17, 2014, 21:36:56 pm
п.с. ама много тежки тези раници  :lol:.

Тежки са да им се не види - 4 килограма беше на Ели чантата вчера  :?. А уж само математика, български и трудово имаха. И майка и да вземе да забрави да сложи помагалото по математика "Медун и Медунка в царството на математиката", ама реших че това е за ЗИП-а, при условие, че сложих учебник, учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас и домашна тетрадка, ама не било...  :lol: Хич не е лесно да си първокласник или по скоро майка му ;)

Иначе, Ели е интусиазирана, харесва и в училище. За ученето и писането в час, използва думата "работихме". Вчера каза, мамо, само аз носех ябълка, всички носят солети, бисквити и сандвичи... :?, но тя закусва в къщи, а днес дори са им давали безплатна закуска, някакви питки.  Днес е успяла и да се заключи в тоалетната  :(, но след кратка паника се е отключила сама. Абе детето ще се оправи, ама майка му не е ясно... ;)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: marmotche в Септември 18, 2014, 18:33:08 pm
На добър час на всички ученици. Дано ходенето на училище им бъде интересно и полезно, да попаднат на добри учители и добри хора, да намерят приятели! И да избегнат успешно капаните на недомислените учебници, прелестите в лавките и агресията.

Нашият първи учебен ден беше много вълнуващ, училището имаше 60-годишен юбилей и бяха подготвили чудесен празник с участието на настоящи и бивши възпитаници, имаше танци и народни песни, а програмата закри Хорът на даскалите. Първолачетата бяха много сладки треперушки. Дано и в края на годината толкова да им се ходи на училище.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Септември 24, 2014, 13:35:32 pm
копирам от друг сайт синтезирана информация за математическите турнири в училищата през 2014/2015 г. (непроверена):

1. Математика без граници - есенно състезание
18 - 26 октомври 2014 г.
относително ниска трудност и широка насоченост
4 кръга - есенен, зимен, пролетен и финално състезание през лятото
Задачи и отговори: http://klasirane.com/MBG.asp

2. Математически турнир Черноризец Храбър
1 ноември 2014
Към всяка задача са дадени 5 възможности за отговор.
2 - 6 клас
За верен отговор на всяка задача - по 7 точки.
Задачи и отговори: http://klasirane.com/CHH.asp

3. ХVI Софийски математически турнир - СМТ
ноември 2014 (края на октомври или в началото на ноември)
Брой задачи - 13, като 10 от тях са с избираем отговор (от 4 възможни), две задачи са със свободен отговор, а тринадесета задача се решава подробно от състезателите.
за верен отговор от първа до десета задача се дават по 5 точки;
за непопълнен отговор – по 2 точки;
за грешен отговор – 0 точки.
За верен отговор на 11 и 12 задачи се дават по 7 точки, а за грешен или непопълнен отговор се дават 0 точки.
Тринадесета задача при вярно решение се оценява с 10 точки.
Задачи и отговори: http://klasirane.com/SMT.asp

4. Математически турнир Иван Салабашев
декември 2014
15 задачи, първите десет от които са с избираем отговор, а останалите са с открит (числов) отговор. Верен отговор на всяка от първите десет задачи носи по 3 точки, а за верен отговор на всеки от последните пет въпроса се получават 6 точки.
Задачи и отговори: http://klasirane.com/SAL.asp

5. Коледно математическо състезание
декември 2014
Задачи и отговори: http://klasirane.com/KMS.asp

6. Математика без граници - зимно състезание
24 януари - 1 февруари 2015 г.
Задачи и отговори: http://klasirane.com/MBG.asp

7. Математическо състезание Европейско кенгуру, Областен кръг
март 2015
За ученици със средни математически възможности. В първи кръг участват повече от 3,5 милиона ученици от над 40 държави.
18 задачи за първата възрастова група – 2 клас
Задачи и отговори: http://klasirane.com/EK.asp

8. SASMO - Азиатско математическо състезание 2-12 клас
8-10 април 2015
Задачите са на английски.
Primary 2 / Клас 2 - 10 въпроса с избираем отговор (1 точка за всеки верен) и 5 нестандартни задачи (с по 3 точки за всеки верен отговор), общо 25 точки.
Задачи и отговори: http://klasirane.com/SASMO.asp

9. Великденско математическо състезание
април 2015
Задачи и отговори: http://klasirane.com/VMS.asp

10. Математика без граници - пролетно състезание
21 - 29 март 2015 г.
Задачи и отговори: http://klasirane.com/MBG.asp

11. Математически турнир Акад. К. Попов
април / май 2015
Състезанието се провежда в Шумен.
Задачи и отговори: http://klasirane.com/KPOP.asp

12. Математическо състезание Европейско кенгуру, Национален кръг
юни 2015 г., София
Задачи и отговори: http://klasirane.com/EK.asp

13. Турнир Математически звезди, Академия 21 век, Пловдив
юни 2015, Пловдив
Състезанието се провежда в Пловдив. Качествено състезание с предварителен подбор на участниците, базиран на резултатите им от други състезания през годината.
http://klasirane.com/MZP.asp

14. Математика без граници - финално състезание
27 - 29 юни 2015 г., Несебър
Задачи и отговори: http://klasirane.com/MBG.asp"
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Октомври 02, 2014, 11:42:52 am
момичета, ако не сте разбрали в понеделник е неучебен ден за ВСИЧКИ училища, не само тези в които ще има секции.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: z22 в Януари 29, 2015, 10:53:33 am
Здравейте!Искам да попитам ,децата ви в 1-ви клас,колко езика учат и как се справят? Започнах да подавам документи за 1-ви клас за Жорето .В началото се бях засилила за 5 училища ,но се отказах.Пуснах молба в най-близкото до нас  и ще подам за 2 в Младост,които са ни по-удобни.        Едното е 125-то ,където не знам ще имаме ли шанс изобщо,че има голям наплив.
 Другото е 145-то - към сдружението" Дикенс ".Стори ми се добър вариант ,понеже учат усилено език ,а таксата е доста приемлива.То и без това ще ходи на английски ,независимо къде учи .Пък там е удобно,че е всичко на едно място.Обаче видях  ,че ще учат и немски и английски в 1-ви клас .И  се чудя няма ли да му дойде нанагорно да учи 2 чужди езика и български .Майка ми казва,че много съм го жалила и е по-добре за него да се натоварва повече ,обаче ме притеснява да не стане някаква каша накрая с 3-те езика .
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Януари 29, 2015, 11:05:38 am
И аз имах същата дилема. Аз бях За да е в немска паралелка, а пък да си продължи в Британика, но баща й настоя засега да е само с английски и български. И сега ходи и допълнително на английски в Британика, и в училище учат по 3 часа на седмица.
Аз в първи клас съм учила български, руски и английски в училище, и допълнително от 6 годишна английски в Алианса и съм се справяла екстра.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Алекс 77 в Януари 29, 2015, 11:35:27 am
Дъщеря ми учеше в 145,но към сдружение Шилер т.е. с немски :) от втори клас я записах на частни уроци по английски и се справя чудесно с трите езика мисля вече да и включа руски или испански   :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: 47 Smiles в Януари 29, 2015, 15:27:55 pm
Наскоро се вълнувах покрай разни дечица около мен за избора на основно училище. Мисля си, че най-важното е училището да подготвя добре за матурите в края на 7 клас. А езикът може да се учи и с извънучилищна подготовка.

В класацията на училищата спрямо резултатите от матурите 2014 г. 145-то училище е на 13-то място, а 125-то училище е на 22-ро място. И двете места са добре по принцип като се има предвид, че в класацията участват почти 200 столични училища.

Ето за справка
https://drive.google.com/file/d/0BxA7XVqwJbW7TGUtcE9WSVdZNWc/edit (https://drive.google.com/file/d/0BxA7XVqwJbW7TGUtcE9WSVdZNWc/edit)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Януари 29, 2015, 16:07:10 pm
Зори,
избери онова училище, което ще ти е най-близо до дома или най-удобно за водене/прибиране на детето!

много са еднакви училищата, и в най-прехвалените училища преподават скапани учители, като много често са маскирани зад отлични препоръки и титли.

избери удобно, близко, непретъпкано и спокойно училище! това е познание, което родителят научава след като мине първия клас...

не знаех, че си в Младост-1, ако гледаш училища в района - помисли за 10-то училище със сдружение Луис Карол.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: meshko106 в Януари 29, 2015, 16:47:37 pm
Подкрепям съвета на Джам. Факторът време за водене и прибиране е изключително важен, особено, когато децата са две и трябва да успееш да заведеш едното на ясла, а другото на училище и да отидеш навреме на работа. Ние примерно работим извън София, имаме служебен тарнспорт в 8.20, така че аз дотогава трябва да съм завела децата на ясла и на училище. За целта трябва да ми е на път, не мога да обикалям. Това беше единия показател, другият беше, че училището, което избрахме имаше добра база, прогресивност в идеите за обучение, има разширено изучаване на италиански език в горен курс, ако остане в същото училище. A и логопедката ни, която работеше в едно от училищата в квартала и имаше поглед върху останалите, ни го препоръча. Обаче истината е, че си е късмет на каква учителка ще попаднете. Ние нямахме късмет с нашата, за съжаление.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Януари 29, 2015, 17:22:30 pm
Зори, подкрепям горните две мнения, в повечето случаи прихвалените училища лежат на стари лаври.
Най-важното е да случите на добра учителка.
Иначе относно езиците и аз съм на мнение да не го жалиш. Ако пък видиш, че не се справя ще спрете нещо до 2 клас. Деси ходи на британика от 3 група, от първи клас учи испански, а от тази година ходят и в Сервантес института. Мисля с Елена схемата да е същата, тя също ходи в британика от миналата година и на испански от тази.
Хич не виждам нещо да са се затормозили или пък да са научили нещо кой знае какво :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: z22 в Януари 29, 2015, 21:40:19 pm
благодаря ви!
 Джам,в Дружба живеем (до Джъмбо точно),но Георги ще го води баща му на училище ,а на него му е удобно и в Младост ,заради работата.Иначе баба ми живее в Младост 3 ,а аз съм учила в 81-во.     

  В квартала имам препоръчана госпожа .Притеснява ме това,че след 4-ти клас ще трябва да го местя,защото всички отзиви са такива за училищата в Дружба - "до 4-ти клас,ако попаднеш на учител,после става много зле".
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: 47 Smiles в Януари 29, 2015, 21:57:08 pm
z22, и аз съм в Дружба, до 150-то училище. Може ли да те питам коя госпожа ви е препоръчана? Моят племенник ще тръгва и той скоро на училище (а и те са в Дружба, в един вход сме  :P). Аз познавам лично Катя Алексиева и много я харесвам. Тя е учител и по народни танци.

Това за близостта на училището е другото важно нещо. Моята племенничка учи в 120-то и пътува 30-40 мин с автобус до там. Много е неудобно, особено зимата, първа смяна. Преди родителите й работиха в района на училището, но си смениха работата и сега е по-сложно.

На мен добър вариант ми се вижда до 3-ти клас в най-близкото училище и после в СМГ, ако го приемат детето  :lol: 
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Януари 29, 2015, 22:25:34 pm

Цитат
"до 4-ти клас,ако попаднеш на учител,после става много зле".

Цитат
до 3-ти клас в най-близкото училище и после в СМГ

тия два цитата, вервайте ми, съм ги чувала и чела един милион пъти. всеки де що разбира и не разбира, това повтаря като мантра.

намеренията на почти цяла софия са такива - децата им след 4-ти клас в СМГ. ама то, съгласете се, ще се пръсне по шевовете и не може да побере всички...
но всеки тайно си вика, е, моето ще влезе и се почват курсовете по математика от първи клас.

такова чудо никога не е било - всичко живо ходи на допълнително математика, още от първи клас, ама няма заложби, няма пет лева - ще вървим в семегето, щото само там има живот....

бих приемала с повече скептицизъм горните цитати. прекарайте една година, огледайте се, разберете сами кое как е...

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: z22 в Януари 29, 2015, 22:50:14 pm
47 Smiles,за 150-то ми препоръчаха от няколко места Вени Димитрова .На нас то ни е по-близо,но аз предпочитам 163-то.За там имам по-добри отзиви за сега (за  Марияна Петкова като учител).

 С тази математика наистина е лудница.Само за математически турнири и уроци и СМГ чета по форумите .Ако не е СМГ,то е 125-то математическа паралелка, след 4-ти клас или ПЧМГ ( Питагор). 
 От любопитство отворих линковете ,показани от Джам , за турнирите и свалих няколко на Жорето да го пробвам.Реши 2 за ПГ и 2 за 1-ви клас ( от състезанията ноември и коледното ).Доста бързо се справи със задачите.Ще видим дали ще обича математиката като мен (аз обожавах математиката и си решавах задачи ей така за кеф ,завършила съм и НПМГ)  или ще е като баща си . 
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: 47 Smiles в Януари 30, 2015, 08:23:30 am
Z22, мерси   :P

Jam, защо да е лошо, когато родителите искат да вкарат децата си в най-хубавото училище? То е ясно, че няма място за всички и само най-добрите ще влезнат (+ връзкарите, ако има, не знам как е точно там). Това не значи да не се пробва детето, ако му се отдава математиката.

Понеже проучвам кандидатсването в Американския колеж покрай племенницата. Децата от СМГ се справят меко казано блестящо без подготовка.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Ники в Януари 30, 2015, 08:58:23 am
Зори,
избери онова училище, което ще ти е най-близо до дома или най-удобно за водене/прибиране на детето!

много са еднакви училищата, и в най-прехвалените училища преподават скапани учители, като много често са маскирани зад отлични препоръки и титли.
Далече съм още от тези вълнения, но не пречи да имам мнение по въпроса  :lol:
Това мисля и аз по въпроса. Имаме училище срещу блока. Снаха ми и близка приятелка, която живее в нашия блок, с деца на възрастта на моето казват: Няма да ходи в училището срещу блока, ще ходи в елитно /това определение дори не го разбирам за дете в първи клас/!

Мой близък приятел записа детето си в елитното 32 СОУ, с жена му са разведени, та детето малко на самотек вървеше. Очакваше се от него да е добра само, защото е в елитно училище. И познайте, едва буташе класовете. Накрая я преместиха в някакво училище в Надежда, да може да завърши 5-ти клас.

Да, аз вярвам, че родителите на това дете са изключение и повечето от нас няма да оставят детето си само да се оправя. Разказах случая, за да дам още един поглед на нещата, че елитното училище само по себе си не учи детето  :wink:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Януари 30, 2015, 11:52:11 am
Jam, защо да е лошо, когато родителите искат да вкарат децата си в най-хубавото училище? То е ясно, че няма място за всички и само най-добрите ще влезнат (+ връзкарите, ако има, не знам как е точно там). Това не значи да не се пробва детето, ако му се отдава математиката.

защото, както написах вече, не се пробват онези, дето им се отдава математиката, а всички! всички знаят, че след 4-ти клас трябва да се ходи в Семеге на всяка цена. и затова се записват децата на подготвителни курсове за кандидатстването там още от втори клас, всичко живо ходи на математика, на състезания, които вече станаха безчет. няма лошо, но родителската амбиция съсипва много детски животи.

завършила съм тази гимназия и знам колко беше интересна навремето, преди да се светнат всички, че ИТ-то е пътят към голямата заплата на Запад... :)

аз лично също записах сина си на курс по т.н. "занимателна математика" в училище (не е подготовка за семегето!), но втория срок няма да продължи. видях, че още му е рано за това и прецених, че няма да го мъча засега.

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Nedda в Януари 30, 2015, 13:43:56 pm
И ние сме на вълна "първокласник".
Зори, не е ли рано за подаване на заявленията? Аз си мислех. че се подават април, май... :?
Засега съм се спряла на варианта "най-доброто училище е най-близкото училище".
Връщам се да чета цялата тема  :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Януари 30, 2015, 14:12:41 pm
Зори, не е ли рано за подаване на заявленията? Аз си мислех. че се подават април, май... :?

провери си конкретно за избраното училище - това се определя индивидуално. има училища, които приемат от първия работен ден на годината.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Февруари 07, 2015, 18:52:12 pm
http://www.capital.bg/interaktiv/debati/53_da_ima_li_ranen_priem_za_ezikovite_i_matematicheskite
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: danny22 в Февруари 18, 2015, 12:03:30 pm
Зори,
избери онова училище, което ще ти е най-близо до дома или най-удобно за водене/прибиране на детето!

много са еднакви училищата, и в най-прехвалените училища преподават скапани учители, като много често са маскирани зад отлични препоръки и титли.
Далече съм още от тези вълнения, но не пречи да имам мнение по въпроса  :lol:
Това мисля и аз по въпроса. Имаме училище срещу блока. Снаха ми и близка приятелка, която живее в нашия блок, с деца на възрастта на моето казват: Няма да ходи в училището срещу блока, ще ходи в елитно /това определение дори не го разбирам за дете в първи клас/!

Мой близък приятел записа детето си в елитното 32 СОУ, с жена му са разведени, та детето малко на самотек вървеше. Очакваше се от него да е добра само, защото е в елитно училище. И познайте, едва буташе класовете. Накрая я преместиха в някакво училище в Надежда, да може да завърши 5-ти клас.

Да, аз вярвам, че родителите на това дете са изключение и повечето от нас няма да оставят детето си само да се оправя. Разказах случая, за да дам още един поглед на нещата, че елитното училище само по себе си не учи детето  :wink:

Джам, аз също съм завършила СМГ през далечната 1989 г. да не се окажем съученички :D

И по темата, малкия ми син тази година ще бъде първокласник и мисля да го запиша в близкото до
нас училище с музика и хореография, предвид засиления му интерес в тази материя и страхотния
музикален педагог, която ще им е класна.
Баткото ще кандидатства тази година след 7 клас, но ако зависи от мен в никакъв случай няма да е ПМГ /живея в Бургас/, нищо че е училище № 1. Крайното решение, обаче ще е негово.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Dodich в Февруари 18, 2015, 13:05:25 pm
danny22, ако детето няма наклонности за математиката си е истинско издевателство да се записва в такова училище, както и обратното - при подчертана математическа и аналитична мисъл да се ходи зорлем в хуманитарна гимназия. Аз съм завършила МГ (1995) и поне в онези години си даваше много добра подготовка по всички предмети и за мен това е отличен вариант. Сега всички училища от този калибър предлагат засилена подготовка по езици, отделно има много добри школи. Ако моето дете прояви наклонности с две ръце бих го насочила и настоявала за СМГ (ако още живеем в София).
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: 47 Smiles в Юни 07, 2015, 13:31:10 pm
Момичета, в Orange има ранички намалени на 50%.
Май и преди бяха писала, че съм подарявала на племенничката оттам на Еспри и издържа 3 години без проблем (5-7 клас).
https://www.orangecenter.bg/proletno-namalenie-50-sale/ranitsi-za-uchilishte (https://www.orangecenter.bg/proletno-namalenie-50-sale/ranitsi-za-uchilishte)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Юни 08, 2015, 11:33:33 am
благодаря, смайлче :)

хайде, първолаците, споделяйте, записахте ли децата вече?

ние сме приети в 129 ОУ, при кака  :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: asi73 в Юни 15, 2015, 13:29:31 pm
Ние завършихме първи клас,тази година ще са втори от август.Голямо вълнение с този първи клас после става рутина.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Юни 15, 2015, 13:40:31 pm
Стеф, и моят момък е записан. Раницата е избрана. При нас първият учебен ден е на 5 септември.
В градината научиха буквите. Моят човек се научи да чете сам. А аз се притеснявам, че ще му е скучно. Добре, че поне ще има и френски. Там ще е предизвикателство с четенето.

В този ред на мисли може ли някой да ми препоръча читав буквар? Все пак и българските букви искам да научи.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mishanta в Юни 15, 2015, 14:12:26 pm
Блу, ще питам Митака и ще ти дам неговия Буквар и Читанка :)
Ще ми бъде приятно да ги ползвате, тъкмо щях да ги прибирам за спомен.
Трябва само да се уговорим как да ти ги изпратя.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: hope-love в Юни 15, 2015, 14:53:34 pm
И нашето момче завърши първи клас.Сега четем книгите от списъка за лятото.Много ми е приятно в компанията на Патилан и Пипи.Другите са сборници с приказки и малко ми доскучава да ги слушам,та съм го изпратила с едната при баба.Е-е-х,осем години му четох,четох,сега-той на мен.Чувството е много особено.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Юни 15, 2015, 17:30:30 pm
Блу, по професия съм начален учител и за буквари ще ти препоръчам тези на издателство Просвета - пчелица и на Анубис. Ние работим с обикновения на Просвета и той не е лош, но като текстове и начин на поднасяне горните два буквара са по-добри.
(http://www.ciela.com/media/catalog/product/cache/4/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/7/5/75547.jpeg)
(http://www.book.store.bg/prdimg/22004/bukvar-za-1-klas.jpg)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Юни 15, 2015, 21:15:44 pm
Мише, няма ли да ви трябва букварът за Калина? Аз ще се прибирам през лятото. Надявам се да се видим, ако сте в София.

Синеочка, благодаря ти много! Ще видя Мишето какво ще ми предложи и ще преценя.
Тук има българско училище, но за съжаление е през седмицата от 15,30 ч., а нормалното му у-ще е до 16 ч. И няма как да стане, де. Мисля да му търся учител за два часа в събота или неделя.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Юни 15, 2015, 21:39:04 pm
Блу, няма ли вариант за учител в група от 3-4 до 10 деца.  Ограмотяването става  много по-лесно в група, отколното индивидуално. При децата в начална училищна възраст се проявява елемент на конкуренция и това се превръща в главен стимул за учене. Те разсъждават на принципа щом Теди може и аз го мога. Докато при индивидуалната работа, учителят трябва да се постарае да грабне детето от първия момент, не го ли направи се получава демотивация.
Чувала ли си за сугестопедията? Това е методика създадена от българин за бързо ограмотаване. Така нареченото учене чрез емоция. Доказано е, че дете на 6-7 години се ограмотява за около месец с тази методика, при стандартни 6 месеца в училище. Ако си идвате за по-дълго време в бг може да се поинтересуваш. Мисля, че на детето много ще му допадне.
Друго, което мога да ти дам, като насока е да използваш сайта krokotak.com Там има много образователни картинки за оцветяване( на цялата азбука) и други образователни картинки.
(http://bg2.ms01.st.msrv.stor.bg/prdimg/84953/da-si-pyrvoklasnik-to-ne-e-shega-.jpg) Това помагало също е много добро,а и струва само 3 лв :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Юни 15, 2015, 22:09:29 pm
А за писането тези не са лоши
(http://bglog.net/ClientFiles/af8927d2-4b4d-42c1-83cb-81e22b79159c/%D0%90%D0%B7%20%D0%B8%20%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0.jpg)
(http://www.galaxy.bg/media/catalog/product/cache/1/small_image/144x214/17f82f742ffe127f42dca9de82fb58b1/f/i/file_10_2.jpg)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mishanta в Юни 15, 2015, 22:38:37 pm
Блу, първокласниците получават индивидуален комплект учебници!
Митко ползваха учебниците на Просвета. Тях бе избрала учителката им!

(http://www.e-uchebnik.bg//f/resources/11/o_b856567c581cf71397207012f787aadb.jpg) (http://www.ciela.com/media/catalog/product/cache/4/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/7/5/75369.jpeg)

Сега ги разгледах и си припомних всъщност, че върху тях е работено.
Оцветявали са срички, свързвали са отделни букви, срички и думи
и моето желание да ти помогна всъщност няма как да стане.
Моя съвет е да си поръчаш пълен комплект - Буквар, Читанка, Математика и
помагалата към тях включващи тетрадки със задачи към уроците!
И тук Синеочка може да ти бъде полезна :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: цигу в Юни 15, 2015, 23:29:15 pm
Блу, мислиш ли, че ще можеш да поддържаш писането и четенето на български и занапред?
Възхищавам се на майки и баби (изборът на думи е нарочен), които учат децата в чужбина и на българско четмо.

Аз обаче отсега си мисля, че ще полагам усилия само да говори, но не и да чете и пише. Достатъчно са им на децата заниманията в училище на основния език, за да слагам допълнителен товар на плещите им. Да не говорим, че трябват сериозни организационни и възпитателни усилия да им се осигури време за игра навън.  :( А на мен това още ми се струва най-важно, дори в ранна училищна възраст.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: asi73 в Юни 17, 2015, 08:59:47 am
В  България учат по 1,2 езика не виждам проблем и ако се живее в чужбина да се учат,аз държа на българския с английския са ок ще се огледам за още един език.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Юни 17, 2015, 09:13:16 am
Цигу, когато децата са билингли( владеят освен майчиния си език и този на страната, в която живеят) учат много по-бързо езици. В случая ограмотяването на няма да представлява  проблем.  Ако е представено занимателно детето , дори може да го приеме като игра и да го прави с удоволствие. Не е нужно да бъде натоварвано с много домашни и огромно количество материал наведнъж. Аз съм против принципа количество за сметка на качество, който за съжаление е един от основнодействащите при ограмотяване от учителите.
Разбира се, твой личен избор е как да възпиташ и образоваш децата си и съм сигурна, че ще го направиш по възможно най-добрия начин.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Юни 17, 2015, 12:45:25 pm
Цигу, смятам, че ще се справи. В никакъв случай не очаквам да пише романи на български. Нямам илюзии. Ясно ми е, че е половин германче, живеещо в Германия, и няма как немският да не му е най-силен. Той дори реално е триезичен.
Както казах, няма да са повече от два часа през уикенда. И то не с мен, а с учител. Група родители с малки деца искаха да организират езиково обучение, но за момента май все още нищо не е станало. Така че, ще трябва да му потърся учител, защото ми се иска да ги учи паралелно. Всъщност, за това не съм убедена дали е най-доброто или е по-смислено да изчакам първо да научи другите букви добре (не че не ги знае самите букви, на немски може и да чете, но с френския ще пада голяма борба). Ще се радвам, ако споделите опит.

Целта ми е да има основа и ако някой ден наистина му потрябва български за нещо, да може да чете и да пише и да надгражда.
Знам, че има хора, които дори не учат детето си на български. Не ги съдя. Техен избор. Но аз искам да може да си говори с баба си, да не се чувства като извънземно, когато е в България и т.н. Ясно ми е, че никога няма да има с езика или страната връзката, която имам аз. Но държа да има връзка.  :) Това е важно за мен. Мисля, че и за него.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Tamara в Юни 17, 2015, 17:58:47 pm
Моето дете тази година ще е в първи клас в 125 СОУ. Записах го с руски.
Виждам че темата е от миналата година, но ме заинтригува това.

... Чувала ли си за сугестопедията? Това е методика създадена от българин за бързо ограмотаване. Така нареченото учене чрез емоция. Доказано е, че дете на 6-7 години се ограмотява за около месец с тази методика, при стандартни 6 месеца в училище. Ако си идвате за по-дълго време в бг може да се поинтересуваш. Мисля, че на детето много ще му допадне.

Намерих и курс по сугестопедия. Но дали е подходящо за деца преди или след първи клас?
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Юни 17, 2015, 18:02:49 pm
Подходящ е за всяка възраст. Основно се използва, като интензивен курс за чужди езици, но идеята на проф. Лозанов е била именно ограмотяването на 6-7 г деца. Самият курс е много интересен  имат цяла стая обзаведена цветно, в която всеки предмет е написан. Пеят песни, обличат се в костюми. Водещо е ученето чрез емоция.
 P.S. http://vihrovenia.bg/ (http://vihrovenia.bg/) Тук със сигурност имат занимания с деца.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Юни 17, 2015, 19:03:14 pm
Аз започнах да уча английски в четвърти-пети клас по метода на сугестопедията.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: klio в Юни 18, 2015, 04:51:58 am
На моите деца , живот и здраве им предстои да тръгнат тази година на училище , тук в чужбина ще бъдат  предучилищна . Много държа да могат да четат и пишат на български , миналата година започнах да ги уча на буквите , доста добро начало имаха , докато по някое време започнаха да ми пишат някои английски букви , които са видяли по телевизията , и да ме питат коя е тази буква , аз им отговарях че тези букви ще ги учат в училище , ние сега учим българските. Сега съм им дала почивка , но от есента планирам да ги запиша евентуално на Българско училище , притесняваме да не им дойде много , но много държа да могат да четат и пишат на български . Дори сега на родителската среща , докато директорката ни говореше , учителите бяха събрали децата и ги бяха накарали да си напишат имената , нашите ги написали на български .
За езика да кажа , от една година от както сме тук , само от гледане на телевизия и от програмите , които се провеждат в библиотеките, на които им четат приказки и ги занимават , децата вече доста знаят и разбират , дори едното знае по-добре английски от мен :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Юни 18, 2015, 09:23:34 am
Не мисля, че ще им дойде много с втори език.
Алекс извън училището ходи 2 пъти в седмицата на английски. През изминалата учебна година се научи да чете и пише и двата езика.
Разбира се, по английски чете на доста базово ниво и запасът й от думи е сравнително малък, но се справя добре и с годините ще надграждаме.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Юни 18, 2015, 10:33:12 am
Да се отчета и аз :lol:
Дес, и ние имаме раница, от миналата година още. Довлачих я от Мюнхен чак  :lol:

Деси също учи испански от първи клас, Елена и тя ще е така. На английски ходят от 2 г. в Британика.
Не виждам нещо да се затрудняват, честно да си кажа, но пък и не са на кой знае какво ниво :wink:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Юни 18, 2015, 16:18:27 pm
Стеф, имат време да учат езици и да ги научат добре.

За раницата не мога да се разправям повече. Има и по-евтини, ама баща му като си е решил, че ще е тази, не мога да го разубедя. И без това бабата и дядото искат да му я подарят.
Поръчвам я от ибей, мъжът ми я плаща, неговите родители му дават парите и си свиркам.
Не че аз имам толкова скъпа чанта. Дори и за половината пари нямам.  :lol: Ама друго си е Made in Germany.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Юни 18, 2015, 16:35:36 pm
Стеф, имат време да учат езици и да ги научат добре.


а да, далеч съм от мисълта, че на 10 г. ще говорят перфектно 3 езика, живеейки в България :)

Дес, тази която влачих е такава, само че друг десен и струваше 40 евро :)
http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/cPath/376_1793_2394/products_id/56182?osCsid=cd91873c4fcac3877e1f247095b01c4e
а в родна България й искат майка си и баща си...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Tamara в Юни 19, 2015, 10:06:31 am
Не една колежка сестра й с племенниците живее в Германия. И колежката като разбра, че моето голямото е в първи клас много държеше да ми донесе раницата, с която нейните племенници са ходили в началните класове. Анатомична, олекотена... и с динозаври. Аз бях безумно учудена, защото предполагах че ще прилича на раница, която е ритана от Германия до тук по асфалта. Но тя беше съвсем като нова. Моето дете също я носи известно време и не мръдна. Беше мисля на Scout. Не зная как ги правят, но ако си харесам немска раница хич няма да й гледам парите.
Проблемът на тази раница беше анатомичния гръб. Сигурно за децата е удобен. Но ние живеем далече от училище и раницата я носех аз, а на мен ми беше много неудобна, ръбава... Бях купила едни колелца от ориндж. На тях се закрепваше идеално и хлапето я влачеше така. Сега още си е като нова, та няма да купувам от този тип.

Когато големият трябваше да тръгва в 1 клас си харесах една свежа раница в спортен магазин. Не беше евтина (60 лева на промоция), но аз си мислех, че ще остане за мен и я купих, като резервна за детето. Все си мислех, че хлапето ще иска нещо със Star Wars, Ben 10, Sponge Bob... или някое друго кратуунче. Но не би. Тази раница наистина я риташе по земята, влачеше по стълбите, защото по негово време децата не можеха да си повдигнат раниците. И до сега е здрава. Но понеже е светла, вече е много захабена и изглежда мръсна, дори и прана.

Купихме на прехваления Габол раница, но за месец се скъса страничния джоб за водата. Разбира се виновно беше детето, че я влачи по земята, а не я носи. Но... не мога да похваля и марката.

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: z22 в Юни 19, 2015, 23:04:13 pm
супер е тази раница и аз ги гледах тук,но са ми много скъпи,пък имат много хубави и момчешки.Жалко,че няма как и аз да купя от Германия  :lol:
 Ние записахме Георги в кварталното училище.Много го умувах и се колебаех между нашето,125-ти и 145-то (сдружението Дикенс).В крайна сметка избрах нашето- близо е ,ще бъде при много добра госпожа (похвалена ми от 5 различни места ) ,имат занималня до 4-ти клас и са все първа смяна ( за разлика от 125-то ),имат курсове по английски в училището - АВО-Бел,та няма да се налага да го водя далеч.До 4-ти клас ще е там,после ще го мислим.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Rib4o в Юли 12, 2015, 15:13:15 pm
Записах близнаците в 76. ОУ "Уилям Сароян". Намира се на бул. "Тодор Александров", съвсем близо до кръстовището с бул. "Христо Ботев". Водещи в избора ми на училище бяха мненията на майки на деца от училището, и по специално на тези, които имат седмокласници там. Работя в близост до училището и имам преки контакти с тези родители. Иначе, живея в ж.к. "Гоце Делчев", но с трамвай 7 стигам бързо. Това, което майките споделят, е че децата им получават стабилна подготовка по всички учебни предмети, а на тях не им се е налагало да плащат частни уроци. Резултатите от НВО на випуска са много добри. Мисля, че за БЕЛ споменаха успех 4,60. При четвъртокласниците резултатите са отлични, т.е. над 5,50. На сайта на училището видях, че в часовете по литература е гостувал единственият наследник на Ботев - Боян Ботйов. Правят смесени уроци по различните учебни предмети. Използват интерактивни методи на преподаване и мултимедия. Имат и спортни изяви. Според бивши вече родители децата им са учили, докато се забавляват, а знанията им очевидно са трайни и задълбочени. Хареса ми и обстановката. Детето е поставено в центъра и към всеки ученик се прилага индивидуален подход. Това бяха моите съображения при избор на училище.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Юли 12, 2015, 15:34:40 pm
Ние записахме Георги в кварталното училище.Много го умувах и се колебаех между нашето,125-ти и 145-то (сдружението Дикенс).В крайна сметка избрах нашето- близо е ,ще бъде при много добра госпожа (похвалена ми от 5 различни места ) ,имат занималня до 4-ти клас и са все първа смяна ( за разлика от 125-то ),имат курсове по английски в училището - АВО-Бел,та няма да се налага да го водя далеч.До 4-ти клас ще е там,после ще го мислим.

много правилен избор си направила!
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Nedda в Юли 21, 2015, 14:08:09 pm
Ние записахме Георги в кварталното училище.

И ние така. Училището ни е съвсем близо, дори улица не се налага да се пресича. Колко е добро - не знам, нямам и мнения и впечатления от учителката, при която ще е. Дано да има късмет и акъл...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: hope-love в Юли 28, 2015, 21:11:20 pm
Е,Неда,за акъла на Тео знаем от "бисерите."Дано учителката му да е ниво. :)
Извинете ме за спама,но не се сдържах.
Успех на всички тазгодишни първокласници!
Нашата първа година мина леко и безпроблемно.Само аз дето толкоз се вълнувах и притеснявах в началото.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Nedda в Август 02, 2015, 23:03:12 pm
Е,Неда,за акъла на Тео знаем от "бисерите."Дано учителката му да е ниво. :)

Ааааа, знаете за Коко, за Тео тепърва ще научавате  :lol: :lol: :lol:
Колко често и аз им бъркам имената, не е истина...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: alia_alia в Август 06, 2015, 11:33:17 am
Моля, споделете наблюдения относно децата родени в началото на годината-кога е по-добра идея да започнат училище на 6,5 г. или на 7,5г.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: petqst в Август 06, 2015, 11:46:54 am
Аля, и аз това си мислех тези дни!
Рано е още за Стаси, но... да си имам едно наум!
Хайде мамите с по-големи деца да кажат.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 06, 2015, 11:53:20 am
Труден въпрос, според мен си зависи от детето.
Ели ще тръгне на училище на 6г. и 6м., не бих си и помислила да я оставя още една година в ДГ. Първо защото това не е нейното място, изобщо не й харесваше да ходи. Второ, доста е напред с материала за възрастта си и би било чиста загуба на време да стои в ДГ още една година с деца, които дори не могат да говорят хубаво. Учудващо за мен, на тържеството им за края на годината (иначе не контактувам с деца и родители от групата й) половината деца бяха с говорни дефекти и това са деца на 7+ години, тя е най-малката. Трето, адаптивна е, не е чувствителна, умее да се оправя сама в трудни ситуации и не би било шок за нея да попадне в нова среда с по-големи деца.
Но, питай ме пак към декември, за да ти кажа дали са се харесали и с госпожата, защото това е единственото ми притеснение на този етап. :lol:

Аз съм тръгнала на 6г. и 1м. на училище, винаги  съм била най-малката в класовете през които съм минала. Нямах никакви проблеми, завърших с най-висок успех от класа и основно и средно образование - да не се чете като хвалба, искам да кажа, че наистина не съм чувствала никакво по различно отношение, например. :)
Аз също не обичах да ходя на ДГ, много исках да тръгна на училище.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: asi73 в Август 06, 2015, 12:33:57 pm
Ние тръгнахме на 6.5 месеца,сега ще са втори клас,добре се справиха децата и то на чужд за тях език,ако си бяхме в България обаче нямаше да ги пусна година по рано въпреки,че смятам детската за загуба на време нищо не научиха там докато ходеха.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 06, 2015, 13:07:11 pm
Аси, има голяма разлика Бг и чужбина, където децата си започват първи клас на навършени 6г., което ще рече че всички са на една възраст. Отделно системите на обучение са съвсем различни, така че сравнението не е съвсем удачно в случая :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: meshko106 в Август 06, 2015, 14:10:44 pm
Стефи, а как практически прескачате последната година в детската градина? нали, за да я запишат в училище искат свидетелство за завършена предучилищна? Тъй като Явор е роден февруари и аз се бях замислила за всичко това, дали може да тръгне на градина преди да е навършил 3. Ами оказа се, че не може, просто няма класиране за набор 2013 и няма да има додогодина, затова, когато тръгне живот и здраве на градина ще бъде на 3,7 години, съответно после ще тръгне и по-късно на училище. От друга страна си давам сметка, че няма никаква полза да тръгва по-рано на училище. Завършвайки по-рано, какво печели -повече възможности за по-добра реализация??! Няма закъде да бързаме. сега друг е въпросът, че може да му е скучно.  Аз съм тръгнала на 7 и всичко ми беше супер, но на детска градина не съм ходила, само на предучилищна и всичко беше доста по-различно.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 06, 2015, 15:49:00 pm
Мешко, не сме я прескочили :)
Елена е набор 2009 г., поради ред причини я гледах доста до късно, след това посещава частната градина известно време и като дойде време да кандидатстваме за държавната вече беше на 3.6 г., приеха я, но както знаеш във филиала няма всяка година първа група, а аз държах да е там, при сестра си. Говорих с директорката и тя ми каза да подам молба свободен текст, че искам детето да започне директно втора група, защото ... причините по горе. Не мисля, че изпусна нещо като не е ходила точно там в първа група, напротив, получи й се перфектно :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: meshko106 в Август 06, 2015, 15:59:23 pm
Ясно, тя всъщност е тръгнала от втора група. :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 06, 2015, 16:04:05 pm
Да, с набор 2008 г.  :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: цигу в Август 06, 2015, 18:14:59 pm
Стефи, системите на обучение и възрастта на класа са без особено значение.

Последните няколко години се публикуваха резултати от много изследвания, които потвърждават отколешното мнение на добрите детски педагози и психолози: началото на образованието да се отложи, вместо да се почне по-рано. Проследени са много деца в продължение на години. В крайна сметка започналите по-рано не постигат по-добри резултати и ползи, дори обратното: много деца се повлияват отрицателно.

Погрешно е да се мисли за свободната игра като загуба на време. Децата научават много важни умения точно играейки и общувайки с други деца в неструктурирана среда (разбирай, не строени на чинове, със задачи и занимания под строй, стремейки се към определни резултати, и под командата на възрастни).

Аз не съм изправена пред този избор - и двете ми деца ще тръгнат на училище на почти навършени 7 години, защото са родени в края на годината. (В Пенсилвания ги разделят на родени преди и след 1ви септември.) Но ако не бяха, щях да направя каквото е възможно, за да ги оставя да играят още една година. Само като си представя какво ги чака после, бих им дала на вяка цена още една година свобода.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 06, 2015, 22:04:04 pm
Така е Цигу, никога няма да има единно мнение по този въпрос, аз затова започнах с - всичко си е до дете.
Повярвай ми, твоите са малки още, но след 2-3-4 г. ще имаш наистина идея дали или... :)
Аз също Деси не бих я пуснала по-рано, добре че нямах тази дилема, защото и тя е в края на годината, та беше почти на седем в първи клас.

Пак казвам, не мисля че имам травма или не добри резултати тръгвайки на 6 г. и 1м., баща им също е тръгнал на 6 г. и 3 м., не мисля че са лоши резултатите, поне при нас, на 100% добри са :wink:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Август 06, 2015, 22:47:45 pm
При нас децата започват училище в годината, в която навършват 6 г. Синът ми започва през септември, когато ще е колкото Стефи, когато е започнала. Предучилищната им е много силна. Научи страшно много неща. Не виждам смисъл да го отлагам (възможно е, по преценка на родителите и на училищния лекар, но синът ми изкара пълен набор от точки на теста и според лекарката е напълно готов).
Дилема имам обаче с дъщеря ми. Тя е родена през ноември. И от другата година влиза в сила нов закон, според който училище започват само децата, които са навършили шест до 30 септември. Мога да подам молба, ако желая да започне по-рано. Или може да започне на почти седем. Да, де, ама момиче, второ дете, ще е с някакви момченца бебешори. А и в пубертетът разликата ще стане още по-голяма. Притеснявам се, че първо ще си загуби една година в градината скучаейки. И второ. В някакъв момент ще се окаже едва ли не най-голямата и много развита и няма да може да общува с останалите деца, които ще са по-назад от нея (визирам момчетата специално).

Самата аз съм започнала на 6.5 години и не мисля, че е имало някаква разлика между мен и по-големите.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: 47 Smiles в Август 07, 2015, 13:00:36 pm
Момичета, аз съм започнала училище на 6.3 г. Нямах проблем с усвояването на материала, а с физическата умора. Още си спомням колко уморена се чувствах. Пътят от училище до вкъщи ми се струваше цял километър, а живеехме съвсем наблизо. Вечер не издържах до сънчо, заспивах преди това. Бях една такава дребна и кльощава. Много разсеяна бях. Все си забравях ацузите след физическо. Забравях да кажа на майка ми кога какво трябва да се плаща... Понякога просто сутрин решавах, че няма да отида на училище, защото ми се спи...
НОООО, въпреки това съм много доволна, че започнах и приключих по-рано с училището.
Даниелето също ще трябва да решавам след време дали да го пусна на 6.5 или на 7.5 г., но има много време до тогава.  :D
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 07, 2015, 13:31:20 pm
 Да, това също е важно да се има предвид. Моята Еленка не спи на обед от 4 годишна и това ни беше най-голямата драма в ДГ. Но това по никакъв начин не й се отразява, защото така или иначе до 9 часа са в леглата. Никога не е имало драма, хленчене от превъзбуда или умора. Отделно е с размерите на третокласничка, така че и това не е нещо поради което да я задържа още една година в ДГ.  :)
Основния проблем при нея е чепатия й характер, но това няма промяна с възрастта, така че .....  :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: alia_alia в Август 07, 2015, 14:39:13 pm
Според моите съвсем странични наблюдения, основния проблем при децата в началото на 1-ви клас е да свикнат да седят мирно на чина си и толкова време и да се концентрират.
А моята мома е мнооого разсеяна ....толкова разсеяна, че днес я закарах при баба й с долнище на пижама под роклята. (Видях го като я свалих от колата й я гушнах.)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: gery_k77 в Август 07, 2015, 23:08:53 pm
И Стефан тръгва на 6, роден е края на януари. Както каза Стефи за нейната Ели и аз така ще кажа за Стефан, нечуствутелно дете, абсолютен непукист и природен талант да става център на вниманието, така че съм сигурна, че още първия ден всички ще му знаят името. И тъй като той не е прескачал групи, т.е. сега завърши така наречената подготвителна група 5 годишни, някъде около май месец ги бяха събрали всички деца които ще ходят от 6 годишни на училище и им бяха правили тест, дали са готови. Моя калпазанин беше изкарал една точка в повече от средното ниво, но психоложката която им беше давала теста ме привика да ме светне, че той има проблеми с "пространствено времевия континиум", демек не реди нещата от ляво на дясно отгоре надолу и това можело да му създаде проблеми в училище и да му обърнем внимание. Аз не, че не си го зная, че си спомня как УТРЕ ял еди какво си или правил еди какво си, та определено не е наред с понятията за време, но както се казва в момента май това ми е най малкия проблем. При всички случаи, на есен тръгва в първи клас, ще докладвам как се справя. Аз също съм от 6 годишните и не съм имала проблеми, ама съм момиче и съм доста по кротка от Стефан, или иначе казано нищо общо нямам с него освен, че съм го родила  и външно докарваме някаква прилика ;).
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Ники в Август 08, 2015, 07:30:00 am
Дилема имам обаче с дъщеря ми. Тя е родена през ноември. И от другата година влиза в сила нов закон, според който училище започват само децата, които са навършили шест до 30 септември. Мога да подам молба, ако желая да започне по-рано. Или може да започне на почти седем. Да, де, ама момиче, второ дете, ще е с някакви момченца бебешори. А и в пубертетът разликата ще стане още по-голяма. Притеснявам се, че първо ще си загуби една година в градината скучаейки. И второ. В някакъв момент ще се окаже едва ли не най-голямата и много развита и няма да може да общува с останалите деца, които ще са по-назад от нея (визирам момчетата специално).

Самата аз съм започнала на 6.5 години и не мисля, че е имало някаква разлика между мен и по-големите.
Аз също съм тръгнала на 6 на училище и не мисля, че на големите им е било проблем да общуват с мен. Винаги съм учила с по-горен набор, тамън си ни беше на всички.
Но нека порасне София и ще мислиш дали да променяш обстоятелствата около тръгването й на училище  :D

Приятелка и снаха ми, с деца родени през март са категорични,че ще ги пуснат в годината, в която навършват 7, т.е на по 7.6 г.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Алекс 77 в Август 08, 2015, 10:20:23 am
И аз така пуснах Вера и тя е март и реално си бе на 7,5 г. изобщо не съжалявам и през ум не ми е минавало да я пусна на 6,5г. оставих я да си върви с набора...с Алек ще видя как,еми той ще е като мен явно малко преди да навърши 7г.,защото и двамата сме октомври родени :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: м-и в Август 08, 2015, 14:55:54 pm
Аз пък съм тръгнала на училище след 7, скучно си ми беше в първи клас, защото вече можех да чета и пиша, те сричаха букви, но тогава не ме вземаха преди да съм ги навършила.
Видях по-назад, че е ставало дума за раници, а днес гледах че в Метро ще има от Херлиц от 13-ти за около 110лв, също несесери за 5-8лв.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: z22 в Август 10, 2015, 15:55:15 pm
в един немски сайт има някои намалени модели на Херлиц и раница с 2 несесера и торба някаква е 100 лв. ,а тук тези модели са по 160.Обаче Георги се е заинатил за определен десен и сега се чудя,какво да правя.

 Георги ще тръгне на 7г. и 7м. на училище.Аз много исках да го преместя втората година от яслата в първа група,защото при нас яслената група е една и първата година добре,но втората беше на 3,5г. и в една група с деца на по 1,2 - ами то вместо да научи нещо,той даваше назад един вид(имитираше бебетата как говорят и т.н.).При нас се оказа,че не позволяват такова прескачане и той си остана с набора и беше нямаше и как да го пусна по-рано.
 Но пък аз съм много доволна от детската градина  и  съм много щастлива,че Никола ще е при същите учители сега  - много добри,отговорни ,амбициозни.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Август 10, 2015, 19:06:19 pm
в класа на моето дете имаше само 7-годишни и единствен 6-годишен, който завърши с грамота за най-добър ученик.
едри на вид, но госпожата се оплакваше постоянно, че не се концентрират, не слушат, нямат базови навици за писане и четене... на тържеството за буквите през март, почти всички сричаха безумно.

според мен, 7 години си е ОК като зрялост за стандартно училище с часове. по-рано - само по изключение. на Запад ги юркат по други причини, не щото са много узрели...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Август 10, 2015, 23:01:36 pm
Поради какви причини, джаме? Специално в Германия образованието е безумно дълго. Отделно, че младите често си взимат година или две почивка и обикалят света или са доброволци. Та, така. Като нищо си стават на 30 г., докато си изкарат магистратурата. Има и много (за моите разбирания), които правят и докторантура. И това често към 40, понякога и с деца. И като се сетят да раждат, той влакът отпътувал вече.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: цигу в Август 11, 2015, 03:21:38 am
В Щатите родителите охотно си пращат децата на учлище по-рано, ако може, за да плащат една година по-малко за детска градина. Тези пари са сериозно спестяване. Влязат ли децата в обществената образователна система, парите на данъкоплатците в общината вече покриват разходите.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jasmin_veni в Август 11, 2015, 07:09:22 am
Аз с голямо притеснение изпратих Ники на пред-пред училищна, вместо на градина, ситуацията ни беше такава просто.
Но съм очарована от напредъка му, в социален и психологически аспект. Това му помогна да се адаптира, да израсте, абе направо не е онова бебе от преди година.
Като започнем от самостоятелното хранене и стигнем до умението да седи в кръг в организирана игра, всичко това на два езика, от това лято попива и трети, аз съм ЗА ранното обучение.

За Катерина ще решавам след 4 години, предвид, че тя ще расте в тукашната система.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Август 11, 2015, 07:39:10 am
Момичета, имайте предвид драстичната разлика в образователните системи. Доколкото съм запозната в САЩ децата започват бавно и постепенно ограмотяване, което приключва към 3 клас, което имайки предвид възрастта, на която тръгват на училище е 7-8 г възраст.
У нас има огромна разлика от първолак на 6 и такъв на 7(разбира се всяко правило си има изключения). Нивото на концентрация на 6 г дете е около 25 мин, в най-добрите случаи 30 мин. А един учебен час в 1 клас е 35 мин. Иначе и при нас въведоха задължителното предучилищно възпитание  за 5 г деца. Това е почти същото, като на запад. В нашите училища има групи за 5-6 г деца. Лично за мен децата по-бързо се адаптират в учебния процес, ако са били на предучилищна в училище, а не в ДГ. Повечето родители предпочитат обаче градините, защото тези групи в училищата са предимно до обяд т.е. полудневни са, а това затруднява хората, които са работещи по 8-10 часа. На пръсти се броят училищата в страната, които предлагат целодневно обучение за 5-6-годишните.
Мисълта ми беше, че в училище по-рано може да влезе детето само в подготвителните групи, за 1 клас е най-добре да си върви с наборчетата. Разбира се, всеки родител сам си решава кое е най-добро за неговото дете.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mimi26 в Август 11, 2015, 10:07:25 am
И моите тази година ще са първолаци. Останаха да купим раници и тетрадки. Униформите ги взехме още юни. Растат децата....
Не съм имала никаква идея да ги пускам по-рано, въпреки че се справят повече от успешно, според моите разбирания. До първи клас им е времето за игра - истинското детство, не исках да им го крада.
Сега казаха, че ще са най-добрите ученици, ще ги видим какви разбойници ще са  :lol:
Я кажете сега отзиви за раниците, защото тези цени от по над 100 лв. не ме устройват.Все пак всичко е по 2 и повече от 50-60лв няма как да отделя.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 11, 2015, 10:38:34 am
Е Мими, твоите все пак ще са на 7 г. и 2м., то няма какво да му мислиш за по ранно, тук става дума за децата в началото на годината които са родени :)
аз за раниците съм писала преди, на Елена още миналата година я довлачих от Мюнхен, щото и на мен не ми се даваха 100+ лв., а там я намерих съвсем случайно на намаление за 35 евро с 2 несесера, допълнителна раничка за физическо, абе чудна на Херлитц е.
На Деси е Лего, на времето с джам и цигнус ги купихме от немския ибей и ни ги донесаха от германия, т.е. не плащахме много за доставка, та пак бяха на добри цени. Детето вече две години си я носи, нямам никакви забележки. Нейни съученички смениха по 2-3 раници вече, щото нали по евтини, колко да са по евтини - 50 лв.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: м-и в Август 11, 2015, 10:48:42 am
Мими, заслужава си инвестицията за добра раница, защото може да изкара много. Преди години(близо 20) купувахме на брат ми раница адидас, още е здрава, има лека забележка вътре на едната преграда, но няма никакво износване отвън, а е ползвана през повечето време и е пълнена на макс. Също е и по-удобна от всяка друга раница, която съм слагала на гръб, гледам ги Херлиц са и леки, предвид колко учебници мъкнат...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Август 11, 2015, 13:12:26 pm
На Алекс раницата я взех от ибей Скаут втора ръка за 16 евро. Със сак за плуване с мокри отделение, и с несесер.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mimi26 в Август 11, 2015, 13:39:01 pm
С тоз Ибей още не съм се запознала  :lol: То и аз не че не искам да им взема хубави раници (коя майка не иска), обаче едно е да вземеш за едно дете раница от 100лв, друго е за 2. Пък и то само искане не стига, трябват и пари ;) Ще се оправим, просто исках съвет, защото не мислех, че всички се ръсят по 100+, но явно съм грешала.
Стефи аз съм януарско, тръгнах си с набора на училище - на 7г и 8м. Сестра ми тръгна на 6 (родена е май), ами тя си беше детенце, никаква нагласа за училище - тетрадката си е прала на чешмата, да маха червеното, на учителката казваше "Аз от теб няма да уча, ти остана в първи клас, пък кака мина" и какво ли не още (не е за разправяне  :lol: ).
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 11, 2015, 14:29:09 pm
така е Мими, както писахме по-горе примери много и от едните и от другите. аз можех да чета на 4.5 г., да смятам, та на 6.1 г. в първи клас чак ми беше скучно, не ми се мисли ако не ме бяха пуснали, та така :lol:
Иначе за раниците, виждаш че сме ти дали варианти и то не за 100+, нищо че тук точно тези струват толкова. Просто разгледай чуждите сйтове, имаш време да поръчаш и да дойдат :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: White в Август 11, 2015, 15:21:37 pm
Миналата година в магазините http://mercari.bg/frontpage/ имаше раници от типа на Лего за около 20 лв. Не бяха толкова шарени, но пак са леки и с анатомичен гръб.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: nimika в Август 11, 2015, 16:16:11 pm
На мен не ми е  дошло до главата  , но като  се купи раница за 100  лева и нагоре-ами няма ли да му омръзне на детето да ходи все  с нея , нищо, че е здрава . То все ще има някой с раница с някакъв  нов герой , която да им хареса повече   или ако реши , че не  иска да ходи с нея ? Аз си  мисля само   :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 11, 2015, 16:27:11 pm
Е да, сигурно го има и този момент. На Деси не е омръзнала, но тя не е била вманиачена на тема герои, цветове и т.н. от малка та до сега, така че ще си я носи поне до 5 клас  :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: цигу в Август 11, 2015, 17:14:58 pm
... няма ли да му омръзне на детето да ходи все  с нея , нищо, че е здрава . То все ще има някой с раница с някакъв  нов герой , която да им хареса повече   или ако реши , че не  иска да ходи с нея ? Аз си  мисля само   :lol:

И сандали с нов герой, и маратонки с нов герой, и играчка за/с нов герой, после одеало и чаршафи с нов герой... До следващия филм на Дисни или Пиксар. Край няма, маркетинг и мърчъндайзинг (ще прощавате за изкилифирчените думи) предимно за децата и юношите, защото за тях пари не се жалят.

Само че на моя син вече му отговарям, че нямаме пари да купим всичко. И парите първо се харчат за храната, за къщата, за ваканции, за книги, а другите неща ако остане. И само ако много, много, много иска точно това и се откаже от друго желание. Но на първо място просто не го водя по магазини - като не знае какво има, не го иска. Телевизия не гледа, значи и реклами не вижда. Това е засега моето разрешение на проблема. Сигурно за още година-две.

Много встрани от темата се разписах, и изобщо не искам да звучи назидателно. Обаче живея в страната на патологичното консуматорство, при всяко пазаруване ми призлява. Гледам им количките на американците, с играчки, джаджи и всякакви вещи за деца. После им виждам къщите, заринати с тези вещи. Децата свикват все да им се купува и да ги отрупват с нови играчки.  А като пораснат и не могат да изкарат пари за играчките на големите, се превръщат в най-депресираната нация в света, на всичкото имане и охолство. Аз туй за децата си не го ща. Да реват, да се разочароват, но ще се учат да се радват на малкото отрано. Може и да си фантазирам, че ще се справя, но със сигурност ще опитам. А то точно от раничките се почва...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: м-и в Август 11, 2015, 17:24:11 pm
Цигу, напълно съм съгласна с теб. Аз си го водя в магазина, но подминавам исканията, баща му прави грешката да се поспре и настъпва голямо тръшкане и рев, затова без симптоми на колебание пазаруваме и вчера примерно излязохме без играчка и без боклуци. Аз неща с герои нарочно не купувам, дори дрехите гледам да са изчистени.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 11, 2015, 17:34:20 pm
О Цигу, ще се справиш и още как, ти вече го правиш. :)
Аз съм на абсолютно същото мнение като теб, ерго че не живеем в Америка, но повярвай и в Бг нещата не са по-различни. Масово хората се чудят как да свържат двата края, но за златното отроче всичко се купува и то се превръща в поредното тръшкащо се и вечно искащо дете.
Аз смело мога да кажа, че вече на възрастта на която са моите деца си личи дали това е преодоляно или не и че съм успяла да се справя. Защото като всяко малко дете и те са искали всичко което видят, но точно така, с много обяснения и личен пример нещата се получават. :)

То не е по темата с раниците, но пък е по темата с парите, попаднах миналата седмица на книжката "Къде растат парите" на Дениса Прошкова, но за съжаление е преведена и издадена в много ограничен тираж на български и я има само в библиотеките. Така че ако на някой му е интересно да я потърси, аз се снабдих вече и ще я връча на госпожиците да четат. :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: klio в Август 11, 2015, 17:58:35 pm
Нашите раници са най-обикновени от по 20 долара, тук в САЩ цените на раниците са от 10-20 долара , изключвам марковите . Децата няма да разнасят учебници , а само една кутия за храна .Иначе съм се подготвила за сериозно учене тази година, поне от думите на другите майки , доста ги юркат децата в предучилищна,  ще видим живот и здраве .На родителската среща директорката каза че ще четат до края на януари,  хм.
Дано да не е така всъщност,  че още са си малки.
Иначе малко в страни от темата, надявам се никой да не се обиди , но в БГ много се робува на марковото , чак се шегуваме с мъжа ми , че като се заприбираме към  БГ трябва да си купим някоя маркова дреха , че ще ни гледат иначе странно. Хаха!
Хайде , пожелавам ви приятни приготовления !
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: м-и в Август 11, 2015, 18:44:28 pm
Клио, робуваме на марките заради боклуците, не за да сме нещо по от другите, или поне аз съм така. На детето примерно си позволявам да купя евтина тениска, защото тя и така ще е 10 пъти облечена, но на нас избягвам. На мен лично не ми пречи да си нося дрехите и 10г. като са в добро състояние.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: gery_k77 в Август 11, 2015, 23:17:27 pm
 Аз пък от години обличам и мен и децата от втора употреба. И въпроса при мен е принципен не е до парите. А и е факт, че от там нещата са доста запазени и доста издържливи, изобщо не им гледам марките, гледам да са удобни и практични.
 За раница на Ели дадохме 50 лева на Габол е, нямам оплаквания за една година носене. Но Ели по си пази нещата. За Стефан, ще сляза и под 50 лева, както се казва той е "талантливо" дете и само с поглед троши и къса, пък както се казва, не сме чак толкова богати ;)
 И също не съм от тези, дето постояно да купуват щяло и нещяло на децата си. Даже, вече чувам от тях реплики от рода на "аз искам еди какво си, но знам, че ще кажеш, че не може". И двамата имат касички, въпреки че Стефан не е от най прибраните и все го избива да си играе със стотинките си, но Ели си събира пари (от феята на Зъбките и намерени на пътя стотинки :)).
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Август 12, 2015, 01:04:45 am
Моят син е предупреден, че това е раницата за началното училище. Няма не искам, няма недей. Още му е нова и като дойде някой на гости и той си я слага на гърба и обикаля, за да я показва.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: nimika в Август 12, 2015, 09:31:49 am
...
Само че на моя син вече му отговарям, че нямаме пари да купим всичко. И парите първо се харчат за храната, за къщата, за ваканции, за книги, а другите неща ако остане. И само ако много, много, много иска точно това и се откаже от друго желание. Но на първо място просто не го водя по магазини - като не знае какво има, не го иска. Телевизия не гледа, значи и реклами не вижда. Това е засега моето разрешение на проблема. Сигурно за още година-две.
...

Цигу ,  едно към едно   ситуацията  у дома е същата .Целия ти пост все едно аз съм го писала.Ние у дома нямаме телевизор   :lol:  .
И аз  обяснявам на сина ми  , че нещата струват пари или , че в определен момент нямам пари , за да купя нещо  и детето ме разбира.
Винаги пита - имаш ли парички ?
Един ден беше много сладък , след като му обясних , че всичко  струва пари - май искаше на батут да играе и след това пита-"А пързалките с пари ли са, а водата с пари ли е ?" -питаше за всяко  нещо.
И не че  нямам пари , просто го уча  , че не може всяко нещо , което пожелае да има . 
И в  магазин съм  отговаряла  без  да се притеснявам  пред хората -нямам пари .
И  виждам  редовно родители , които може да са  затруднени   финансово ,но  не отказват на децата   с аргумента-ами иска.


Мисълта ми  беше , че може нещо да не им е удобно  , да не им харесва-  все пак и те са характери и имат право на мнение    ,когато растат .
Например  за дрехи - аз го оставям сам да избира  какво да му купим ,  за да няма драма , че  не иска това или онова , като разбира се обработвам и насочвам  желанията му  :lol:

Отклонихме темата , ама  с училището усещам  ще дойде ред и на другата щекотлива тема- храненето в училище - храна в кутия, училищна лафка   ...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Август 12, 2015, 09:51:49 am
Това за храненето в училище ми е много болна тема. Кетъринг фирмите в началото готвят добре, докато мине проверката от ХЕИ и после ноемери-декемери, като почнат едни долнопробни продукти да използват - кремвирши от най-евтините, спагети с кайма(без кайма) с един тон кетчуп, пак купен на прИмоция, сухи пасти с изтичащ срок на годност. Все вкусни и здравословни храни. А" най-обичат децата" кИбапчета за помен с гарнитура от зеле и картофи.
Лафката..Боже, от къде да започна, продават боклук до боклук. Идва ХЕИ глобява ги и след седмица две пак така. Ми не искали дЯцата да ядат ябълки и банани, искали кубети и чипс. Пък бизнесът си е бизнес. Нашият чичко на лафката сигурно правеше 500 лв оборот до обяд.
Най-добре е храната в кутия, приготвена от мама или от самите деца, когато са по-големи. Много са ми сладки как сядат и почват братски да си споделят, това което имат. Лошото е, че има много родители, които нямат време да приготвят закуска и обяд на детето си, а предпочитат да му бутнат парички, че така по-лесно и чиста работа не си играеш да режеш и мажеш филии за сандвичи.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 12, 2015, 10:03:50 am
Синеочка, не е до време, до желание е от страна на родителите, за съжаление :(
Аз съм малко маниачка на тази тема и готвя по нощите, приготвям кутиите с плодовете и т.н., само за да имат децата ми домашна храна. Колко му е да си легна и да се наспя вместо това :lol:
Не знам дали е благодарение на усилията ми или просто децата са си такива, но няма нещо което да не ядат - плодове, зеленчуци, всякакви манджи и супи, а най-хубавото е че Деси не обича и сладко. Еленка е друга работа, тя милата може да погълне огромни количества без значение от вида храна :lol: При нея обаче самоконтрола е на високо ниво, защото от съвсем малка си знае че бъбрека й е "черен" и ако яде вредни храни ще стане още по-черен и ще трябва да го оперираме... та си знае детето и не прекалява :wink:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Август 12, 2015, 10:18:38 am
И аз мисля, че е до желание, Стефи, просто повечето родители, без да ми се обиждат, но се изкалпазаниха. То, нали , на магазина всичко има. Ама друго си е домашната храна. А тези кетъринг фирми, които последните години хранят учениците се възползват да точат държавни пари -дават на децата евтини и дилнопробни храни, като ни ги пробутват за здравословни. Радвам се, че все пак имам и такива мами , като теб, които с любов приготвят храната за децата си. Все пак никой не може да се погрижи за детето ти по-добре от самия теб.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: magi_st в Август 12, 2015, 10:31:01 am
Като говорите за пазаруване моя племенник е на 4г и е точно на темата ИСКАМ.Той иска всичко като влезем в магазин, миналата седмица дори поиска чадър?! което предизвика безумен смях в мен.Аз, сестра ми, баща му обясняваме, че не може да има всичко, че всичко струва пари, и че нямаме парички сега.Бабите и дядовците са друга бира.

За готвенето също е както Стефи казва.Аз на Моника и взимах точно 1 месец детска кухня и я спрях, просто не ми хареса това което даваха за детето.Да в началото ми беше зор, но така свикнах да готвя, че не ми прави впечатление.Редовно се предлагат плодове и зеленчуци и тя ги яде с удоволствие.Да малка е знам и всичко се променя, но знам че вкуса се възпитава от сега и се старая, защото ми писна да гледам 9-10 клас момичета със задници двойни на моя.Ми извинявайте то това не е само ген.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mimi26 в Август 12, 2015, 11:30:59 am
Не мога да не се похваля :) Докато вчера се чудих, днес попаднах на тази оферта и вече са поръчани 2 раници :)
http://www.schulranzen.com/toito/toito-schulranzen-set/space_005 (http://www.schulranzen.com/toito/toito-schulranzen-set/space_005) За сравнение тук са по 169лв, направо уцелих десятката :)

Стефи, понеже и аз смятам да им приготвям обяда, дай идея какво е най-удачно.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 12, 2015, 11:39:21 am
Чудни ранички и на добра цена си нацелила, браво! :)

Мими, аз обяд не приготвям, Деси се храни в частната занималня, а там храната е добра. Имат договор с едно заведение, което им готви, не е голяма кетъринг фирма и нещата са ок.
Аз приготвям сандвич и плодове, а и закусваме всички в къщи, това е закон божи от както са се родили, не се излиза сутрин без закуска.
Но е имало случаи в които не ходи на занималня, защото има някакви следобедни занимания в училище и съм и слагала обед - печени кюфтета, мусака, печени тиквички и във фолио завивам наразяни краставички, моркови и маслини примерно. Слагала съм и крем супа в чашка на авент, тези с винтовете ако се сещаш за кърмата, която да изпие и да няма опастност да разлее из цялата раница :lol:
Така че всичко което не е много течно е подходящо според мен.
А да ви кажа един трик за сандвичи, сухарите са много подходящи. Намазвам от вечерта, завивам във фолио и слагам в хладилника, сутринта са меки, прибирам в кутийката и в раничката. Не се и ронят като се ядат. Иначе с домашен хляб, не купуваме хляб от почти 7г., от както имаме машина. А хляба от лимец ако знаете колко вкусен става... :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mimi26 в Август 12, 2015, 11:44:57 am
       Благодаря за идеите :) И при нас ще има кетъринг, но заради алергиите им няма да ми е много голяма опция, а и поради гореописаното от Синеочка не са ми и присърце.
      Те ще закусват сутрин в къщи (досега само мляко пиеха, че закусват в градината), но ще трябва да им подготвям храна за през деня - общо 3 хранения  :lol:

      Отпадна и проблема с раниците, останаха канцеларските принадлежности :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: marmotche в Август 12, 2015, 11:48:09 am
За раниците - виждала съм в училище доста деца с Dakine, които са леки и удобни за носене и от родителите, има и по около 60 лв. - http://breakpointshop.com/bg/damski/1875--dakine-girls-grom.html (http://breakpointshop.com/bg/damski/1875--dakine-girls-grom.html). Нашите са DerDieDas, на едно намаление от немски сайт ги купих, определено ще се носят до края на 4 клас, вече са ползвани съответно 1 и 2 години и са като нови. Децата са разумни, на времето си избраха сами десените между десетината, които бяха в промоция и си ги харесват, през ум не им е минало да искат нова всяка година.

Храна - аз слагам в кутия за междучасията (винаги плодове, домашни соленки или напр. мъфини с мед и лимец; понякога солети; като е сезон - чери домати, малки краставички, моркови, т.е. лесни за ядене и не цапащи зеленчуци). Дани обядва у дома, Дими ходи на занималня и за нея слагам отделна кутия с обяда, пак готвен от мен - мусака, пиле с ориз, кюфтенца, леща, прясно зеле, боб яхния, спагети, пилешки пръстчета със зеленчуци. Има едни кутии с четворно затваряне, никога нищо не са пропуснали, а слагам общо взето всичко без супа. Яде си го в стола, с другите деца, просто си носи кутийката там. Има и други дечица като нея, макар да не са много.

Пари имат у себе си - 1-2 лв, но съм казала, че са само за вода или солети, ако са много гладни и нямат храна. За всичко друго от лавката съм обяснила напоителни колко е вредно, един единствен път са купили нещо не по протокол, обясних отново и сами го изхвърлиха. Изкушения ще си има много, но ако се говори с децата и с е обяснява защо и как, като цяло постъпват доста разумно.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 12, 2015, 11:49:25 am
Мими, кетъринг за цяло училище и кетъринг за 15 деца е различен, така че приготвяй им на момчетата храна. И защо три при положение, че сутрин ще закусват, остават им обед и следобедна закуска, примерно, която може да е сандвич и един плод. Между другото гроздето е много удачно, накъсано в кутийка на зърна. Иначе почти няма плод, който да не е подходящ де :wink:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mimi26 в Август 12, 2015, 12:08:46 pm
Ами за голямото междучасие сутрин, обяд и следобяд докато са на занималнята. Ще ги взимам към 17.30ч. Със сигурност ще им приготвям, просто не съм си и помисляла друго :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 12, 2015, 13:44:13 pm
Мими, като закусят сутрин, голямото междучасие може плодче или зеленчук, но пък ако са ящни децата ти си ги знаеш, слахай сандвич и за тогава. :) Деси голямото междучасие си яде плод, защото не яде закуските коите им дават, само мазната баница харесва :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Алекс 77 в Август 12, 2015, 14:27:35 pm
При нас стола беше под всякаква критика и децата не желаеха да ядат там та се разнасяха почти целия клас с кутии с домашна храна направо ми бе дошло до гуша,но нямаше как,вместо да се тъпче със сандвичи се съобразявах какво да готвя,че да мога да и сложа за обяд...сега е по-лесно прибира се наобед и хапва у дома,но два дни е до 17ч. и ходят където си решат,косите ми се изправиха първоначално,но свикнах вече :lol: учи в 55-то в Дървеница и ми се казва" днес ядохме в KFC" е как така,то няма в Дървеница,еми с метрото до Младост на пазара,после друг ден в The Mall ходили,а бе ужас :lol: верно,че ще е шести клас,но наистина вкусовете се възпитават от малки,защото като цяло обядват по-често от топлата витрина на Фантастико,отколкото в KFC,пицарии и др.сандвичи... :)
 
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Август 12, 2015, 17:22:35 pm
Алекс, аз мисля, че повечето имат период Макдоналдс или подобен боклучав. После им минава. Ако родителите им не го ядат и не им го купуват, и децата няма да го направят. Но в пубертета, а и знаеш как е с обществения натиск, та понякога може да се случи да поддадат.
При нас не знам как ще е храната. В градината си имаха готвач и всеки ден им готвеха прясна храна. Друг е въпросът, че аз невинаги бих ги яла тези неща, просто не са ми по вкуса, а и щерката е каприз.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: цигу в Август 12, 2015, 18:45:28 pm
От септември моят син ще обядва в градината два дни, за пръв път извън къщи.

Ще приготвям сандвичи, но освен с резени шунка/пуйка и кашкавал ще редувам и с пълнеж от варени яйца, риба тон или сардини - намачкани с вилица и смесени със ситно нарязани домати, краставици, лук, стрък целина и овкусени с майонеза/кисело мляко, за да се маже на филията.

Пастата е добър вариант, но не спагети - това трудно се яде от дете. Предпочитам други форми. Смесвам с настърган кашкавал, риба тон, варено яйце, нарязани домати, краставици, маслини или царевица. Може и доматен сос, но моето дете е малко и не му се доверявам с течни сосове, освен ако не се храни на масата у дома.

Между другото, сардините в консерва са прекрасна и недооценена морска храна. Това е дребна средиземноморска риба без живак и с много полезни съставки - протеин, калций, фосфор и омега киселините. На двете деца им въведох сардините рано, на по 7 месеца, и ги ядем охотно поне веднъж седмично.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: meshko106 в Август 12, 2015, 19:42:07 pm
цигу звучи много вкусно, но защо ще се налага да слагаш храна за детската градина? Там няма ли да им дават такава?
Стефи в колко ставате сутрин, че успявате да закусите всички вкъщи? Направо съм впечатлена, то вероятно твоите деца стават лесно и се оправят сами, което не може да се каже за моите, но все пак, приготвянето на закуска за 4 човека изисква доста време. Аз единственото, което правя е закуска за Явор, защото той не яде нищо и ако не закуси вкъщи ще стои гладен в яслата. Правя му и филийка със сирене за обяд. Все още отказва всичко. Ако успея по някоя филийка за нас, ако не топли закуски от хлебарницата. Мия си обядва в училище. Готвят добре и на нея й харесва, а и тя си е от доста ящните деца. Вода си има винагиДомашната храна е прекрасно нещо, но когато е топла. В кутия сложена сутрин, няма как да бъде топла. За мен така се губят голяма част от качествата й, а пък и в топлото време си е доста опасно да се слага готвена храна. Не се ли притеснявате да не се развали?
Относно раниците, понеже знаех, че няма как да изкараме с една няколко години, затова и отказах да купувам раница от 100 лева, купихме по-евтина, на втората година друга раница, сега ще купуваме трета. Просто при моето дете няма как да стане с една раница няколко години.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: цигу в Август 12, 2015, 21:10:44 pm
Мешко, живея в Америка, а тук хората са с толкова разнообразни предпочитания, алергии и културни/религиозни ограничения откъм храната, че в градините просто не може да се угоди на всички родители. Чувала съм за много малко места, които предлагат храна за обяд - това е изключение. Затова всяко дете си носи храната от къщи. Веднъж седмично им купуват топла пица.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Август 12, 2015, 22:45:17 pm
цигу, благодаря за идеята за сардинките!

мешко, нашата раница е Лего - скъпа, но много яка. започва третия си клас без никакви поражения. дъното е от твърда пластмаса.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 12, 2015, 23:25:54 pm
Закуската в къщи я приготвя баща им, който става в 7 часа, аз ставам в 7.15 и започвам събуждането на децата. Не бих казала, че стават лесно, или пък че се оправят съвсем сами, зимата дори съм ги обличала :wink:
Закусваме, оправяме се и към 8 сме излезли, оставяхме Ели на ДГ и в 8.15-20 оставяхме Деси.
В топлото не слагаме храна, ваканция е, не се налага :wink:
Това със сардините и аз ще го пробвам, за сега само тон от консерва и някакви други малки мариновани рибки от Лидл съм предлагала, но идея нямам какви са :oops: Иначе прясна всякаква, но тя наистина не става за носене. Правя им сандвичи със скумрия, стават чудесни. Пека рибата без нищо на фурна, обезкостявам, слагам в кутия със зехтин, сол и лимон и така поне 2-3 дни има за сандвичи, че и за вечеря я ядат :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jasmin_veni в Август 13, 2015, 07:22:59 am
Гледам, че доста майки слагат или ще слагат храна в кутии. Аз това го правя с огромно удоволствие. Понякога като забравя и метвам едни полуготови пилешки/рибни филета и сварявам ориз в оризоварката. Слагам храната в доларамски (магазин за един долар) кутии, сега купих комплект 26 икейски. Веднъж седмично омлет, веднъж картофки с месо, задушени зеленчуци с ориз/червени боровинки и кашкавал, риба - както Стефи я прави, мусака, грах с гъби, телешко в крок пот, сандвич - най-обикновен или принцеси с айце и кашкавал, кашкавал на фурна, сирене от г/вече (йена, че нямам гювече), паста във всички разновидности. слагам и айрян или доматени сокчета.
За тази година ни местят в друго училище, та може би ще сме на стол.

за закуски приготвям страшно много неща, но плодове винаги има, последните месеци слагам за първа закуска и кисело мляко в малка кутийка, домашно, със стафиди и мед. Грозде накъсано, бейби моркови с пръстчета кашкавал, солени крекери пак с кашкавал, краставичка, банани, портокали нарязани с кората на резенчета, малко като лимони за текила, мюсли бар, бисквити с овесени ядки, домашни сладкиши.

Има хубави термоси, кръгли и термокутии. Изплакват се с вряла вода, слага се топлата храна вътре и издържа часове наред.

Ние приготвяме всичко или сутринта или вечерта и слагаме в хладилника, направо в кутията за обяд, която е с фолио отвътре. закусва се в нас и после кой на където е.

Миналата година попаднах на тема в мамата за кутии за обяд за 50 $ и се  8O направо. Цветна, яка, кой не иска такава, а те са контейнери и като на един изгубиш капака хвърляш цялата кутия. Тук всички деца са с доларамски контейнери, дори в частните училища/колежи, слагат се в доларамски кутии за обяд.

За сардините не знаех, аз самата не съм яла никога. Ама винаги съм си мислила, че е нещо миризливо и за котките :lol:

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 13, 2015, 09:32:33 am
Вени какви са тези доларамски контейнери? :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: м-и в Август 13, 2015, 10:09:49 am
Вени какви са тези доларамски контейнери? :)
Предполагам, просто добре затварящи се, пластмасови кутии, които не струват майка си и баща си :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: magi_st в Август 13, 2015, 10:22:30 am
Понеже говорите за раници, аз с две ръце препоръчвам Ташев.Имам една която купих '99та година като влязох студентка.Какво съм влачила в нея само аз знам.В момента моя мъж я използва като ходи на очни.Е няма същия външен вид, но е желязна.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: meshko106 в Август 13, 2015, 10:53:15 am
jam, относно раницата, проблемът не е в здравината, защото миналогодишната си е съвсем здрава. Проблемът е, че Мия не я иска вече. Затова и познавайки си детето, предвидливо отказах да купя раница за 100 и повече лева, която след няколко месеца да се чудим какво да правим.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Август 13, 2015, 11:11:05 am
Относно раниците мога да ви дам съвет от погледа на учителя. Колкото и да са хубави и здрави раниците от 1 клас, в трети вече ги наричат " бебешки" и масово родителите купуват Найкове, Адидаси, Пуми, които са здрави, на средна цена (ако ги вземеш от Спортсдирект, дори са по 30 лв парчето) и децата се чувстват с тях малко по-големи. Все пак да не забравяме за акселерацията, ако по наше време децата играеха с кукли и колички до 5 клас, сега вече в 3 клас почват да си разменят любовни бележки, да си щракат селфита и да се мислят за тийнове. Особено момичетата.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jasmin_veni в Август 13, 2015, 23:32:07 pm
Доларамските контейнери са кутии по долар-два. Има много хубави такива навсякъде и има и с винтове за супа.
Тук яденето на домашна храна е култ и всеки си носи. Супи, манджи...нормално е за тях да ядат поне веднъж дневно нещо топло.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Август 14, 2015, 11:01:58 am
моят редовно си забравя плода, който му е сложен в раницата... ако сложа някакво промишлено десертче - никога не го забравя!

добре, че закусва в къщи, а обядва в малко ресторантче, иначе сигурно щеше да ми се отели вола с тия кутийки и домашни храни, а раницата и дрехите щяха да са целите омазани, подозирам го...
за мен остава само един следобеден плод да сложа, който не знам кога изяжда, честно казано. хем и в училище им дават плод за закуска в голямото междучасие (който понякога е баничка или четвърт необелена краставица), но не винаги се изяжда.

честно да ви кажа, голямо изкуство е това с носенето на храна от дома и единственото по-безрисково от към безопасност нещо са сандвичите с трудноразвалящи се храни. ако работя в офис в хладилник, може да си сипя сутринта една манджа в кутийката, да я занеса в офиса, да я метна в хладилника и на обяд да я стопля и изям. но не си представям манджа или каквато и да било "топла храна", сипана в кутийки и подмятана на стайна температура в ученическа раница няколко часа, преди да бъде изядена. рискът от разваляне не е малък. отделно разправиите с прибори, прибиране на изцапани съдове обратно и прочие. ако се наложи аз да осигурявам на детето храна за обяд, бих заложила на сухи неща, удобни за бързо изяждане без пипане с пръсти, съчетани с нещо течно за пиене, а "топлата храна" ще я оставя за вечерното хранене....


Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: alia_alia в Август 14, 2015, 11:31:16 am
Далече ми е това време още, но разсъждавам по темата.
Не мога да си представя, ако само моето дете си носи храна от къщи- как ще седне и ще яде от нея, а всички други деца да ядат разни боклуци от лафката.
При всеки удобен случай говоря за вредните храни, но не съм убедена, че ще издържа на изкушението. Ако пък не дам пари, ще се чувства и унижена.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Август 14, 2015, 11:38:56 am
Аля, аз все още пари не давам, пък не ми изглежда унизен. :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 14, 2015, 11:45:21 am
Аля, не се притеснявай от сега, всяко нещо с времето, а и едно мислим друго става. Пак казвам, личния пример е много важен, а и неспирните обяснения от които мазоли имаме вече :lol:
Деси не си купува от лафката нищо, на 2 седмици веднъж ако си вземе едно малко шоколадче Своге от една машина в коридора, в която има всевъзможни десертчета. Не е защото няма пари, има си, не е защото никой около нея не купува, напротив, просто детето си знае, че са вредни храни, не е свикнала да ги яде, няма изградени навици и не й липсват, че да не може да устои на изкушението. :) Не ми е казвала някой да й се подиграва за това, така че нямаме драма никаква.
На нея "порока" и е кетчупа, за вкъщи сме решили проблема с домашен или на Хейнц, но веднъж на 2м. иска и чипс с кетчуп, знам че е гнусен, но знае че се купува в къщи, а не в училище и така се черпим дружно с него, та да не го изяжда сама :lol:
Иначе за цапането и аз като сложих за първи път храна, хем сухичка, брах страх цял ден, защото си знам детето :lol: Обаче нямаше поражения, само в джоба за храна, който обаче е с подходящото покритие и с едно забърсване е като нов. Но се е случвало примерно плода да си го разнася цел ден и като я вземем да го яде, защото го е забравила.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: alia_alia в Август 14, 2015, 11:45:52 am
Браво на теб!
А децата, с които контактува също ли са не получават  пари?

Аз говоря малко наизуст, защото не съм в ситуацията още, просто отстрани погледнато...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: alia_alia в Август 14, 2015, 11:49:36 am
Стефи, много дисциплинирани твоите деца! А в ситуациите, когато някой черпи-рожден ден или някакъв друг повод?

Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 14, 2015, 11:54:27 am
е когато черпят ядат разбира се, ти пък :lol
просто аз не купувам в къщи и не предлагам, лоша майка съм и това е, не за друго, а защото и аз не ям сладко, та щом оцеляла до сега значи и те могат :lol:
ела ги виж как муат сладолед всеки ден :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: nimika в Август 14, 2015, 12:11:01 pm
На моя приятелка  първокласничката   ,   опитала и  кафе от училищния автомат   :lol: и май до там беше  отиването с пари в  училище .

.. обядва в малко ресторантче,

...честно да ви кажа, голямо изкуство е това с носенето на храна от дома и единственото по-безрисково от към безопасност нещо са сандвичите с трудноразвалящи се храни.
Чудесно  е ,че наблизо има подходящо място за обяд.
Аз самата и мъжа ми си носим обяд в кутия най-често  - домашна храна  , и аз понякога си омацвам торбата с кутията  , какво остава за дете в  раницата :)  да носи  подобна гозба.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: alia_alia в Август 14, 2015, 12:16:37 pm
е когато черпят ядат разбира се, ти пък :lol
просто аз не купувам в къщи и не предлагам, лоша майка съм и това е, не за друго, а защото и аз не ям сладко, та щом оцеляла до сега значи и те могат :lol:
ела ги виж как муат сладолед всеки ден :lol:
Oх, успокоих се!  :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: м-и в Август 14, 2015, 13:06:24 pm
Аз не мога да си представя да трябва детето ми да обядва от лавката или някакъв буламач, ще видим като му дойде ред. Сигурна съм, че има какво да се сложи в кутия, че да става за ядене. Има си и термо кутии, не е такава жега целогодишно, та ще измислим начин надявам се.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Август 14, 2015, 13:08:35 pm
alia, то си е до дете - моят не е капризен, не е мрънчо, другите деца и да купуват, той ако няма пари - няма да купува и няма да иска. по едно време давах левче за всеки случай, ако свърши водата. имахме два вида ситуации - или левчето си седеше със седмици непипнато, или пък изчезваше всеки ден, защото еди кой си го накарал да си купят солети от лавката с нашите пари, защото на еди кой си му се ядяло. обяснявахме защо това е неправилно, като не вдяна 3 пъти и спрях режийните.

nimika,

да, оценявам наличието на това място много високо, макар че и там едва ли храната е много качествена. но поне се яде на чиста маса, с прибори и салфетка, с първо и второ. водят ги там от частната занималня и госпожата следи като орел да няма неизядено.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Август 14, 2015, 13:13:35 pm
Джаме, какво значи, че следи да няма неизядено? Ако не иска детето да яде, тя какво ще направи?
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Август 14, 2015, 14:37:13 pm
Един винен кебап се върна в насипно състояние, защото Алекс не е успяла да завие хубаво капачка. Отворила и не й харесал студен.
В стола им готвят добре и доста си поговорихме, че е по-добре да яде по малко от топлата храна от колкото да яде сандвич.
Тя е голям каприз, не яде всичко, но при нас има опция за комбиниране на две менюта. Та успявам да подбера така купоните, че поне едно да изяде.
Джобни още се чудя дали да давам, защото се подвежда по другите деца и иска да си купува боклуци.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Август 14, 2015, 16:55:43 pm
Джаме, какво значи, че следи да няма неизядено? Ако не иска детето да яде, тя какво ще направи?

агитация и пропаганда :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Август 14, 2015, 18:37:21 pm
Да взема да й пратя малката освен?  :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: gery_k77 в Август 14, 2015, 21:33:50 pm
Ели яде в училищния стол. И Стефан там ще яде. Толкова са капризни, че в къщи за вечеря едвам им измислям какво да ядът, че остава и за обяд. Ели което не и харесва на стола, просто не го яде. Пращам в кутийка ябълка или банан. По едно време взе да се връща с разни соленки или сладки, разменяла си ябълка с едно от децата. А донесеното си го делеше с брат си. Пари и давах всеки понеделник за купони и до към края на годината нямаше проблем. После един път беше загубила купоните и аз и дадох пари само за един купон на следващия ден, а тя се върна с цели 3 купона. Питали я за цялата ли седмица иска и тя казала "да" и те и дали за 2.50 - 3 купона  :lol:. След това, взех да правя като всички майки в понеделник, аз да купувам купоните и да и давам по един на ден. Пари за лавка не и давам, госпожата им е казала, че там не пускат първокласниците и тя, слуша и изпълнява (но не всички слушат). Иначе много добре, знае кое са "боклуци", но знае и че все пак понякога може да изядеш и нещо в шарена и шумулкаща опаковка ;). Да не говорим, че ми се връщаше редовно с намерени стотинки в двора, не случайно хвана портомонето на прощапулника си ;).
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Август 14, 2015, 21:55:58 pm
Да взема да й пратя малката освен?  :lol:

ако не си я "развалила" непоправимо - прати я, ще я оправи. гусжата е на 79 - стара школа... и мен ме е учила.  на тия никакви номера не им минават.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Август 14, 2015, 22:52:11 pm
Е, джаме, как ще съм я развалила?!  :lol: Просто си имам едно ящно и едно злоядо дете. Всички ядем едно и също. Не готвя по 50 манджи, за да угодя на всички. Просто не ги насилвам да изяждат всичко. Имат свободата да ядат каквото искат и колкото искат (от това, което е на масата).
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: м-и в Август 16, 2015, 07:37:17 am
Блу(аз яко извън темата, извинете ме), а ако не се е наяла не търси ли после нещо за похапване? Моят почва с искам бисквитка, бонбон и накрая се налочва с мляко, че то е достъпно  :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jasmin_veni в Август 16, 2015, 21:08:34 pm
На мен досега един път са ми връщали кутията омазана.
Всъщност то е мека кутия, този тип:
https://www.google.ca/search?q=lunch+box+dollarama&espv=2&biw=1366&bih=677&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI6bfJxpeuxwIVxTs-Ch144gEa#imgrc=7B-oPhagopfxFM%3A

А вътре обяда седи в такъв тип кутии:
https://www.google.ca/search?q=lunch+box+dollarama&espv=2&biw=1366&bih=677&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI6bfJxpeuxwIVxTs-Ch144gEa#tbm=isch&q=+box+dollarama&imgrc=CREatsSZRfOTzM%3A

Но във всяко училище има хладилници като тези, в които се държи колата и другите напитки по магазините и поне една микровълнова.
Сутрин децата влизат и слагат обяда в големи пластмасови контейнери, всяко си има група. В 9 часа ги носят в хладилника и в 11:30 докато единия от сервиз дьо гарда строява децата за измиване на ръце, другия топли обядите. Децата сами си подреждат салона с масички и столчета за обяд, после пак сами си чистят.

Не би трябвало да е голяма инвестиция един голям хладилник и една-две микровълнови в едно училище, нали?
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Август 16, 2015, 22:47:32 pm
М-и, не, не търси после да яде. Синът ми го прави този номер. Явно не се наяжда достатъчно на закуска и към 11 ч. почва да мрънка, че е гладен.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 17, 2015, 09:17:40 am
Не съвсем по темата, но да ви кажа че тази седмица от днес в Лидл има по 4.50 лв. кутии. На брошурата поне изглеждаха много добре, има в комплект по 2-4-6 бр. в зависимост от размера. :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: nimika в Август 17, 2015, 10:59:44 am
Аз точно за кутиите щях да пиша , макар предполагам повечето от нас  знаят  , но  напомням -не купувайте кутии от магазин тип левче или разни китайски с несигурен произход на пластмасата . Пластмасата   може да бъде токсична  , да има отлагания ,проникващи в храната . За това е важно  кутиите да са качествени.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: 47 Smiles в Август 17, 2015, 11:02:17 am
Не съвсем по темата, но да ви кажа че тази седмица от днес в Лидл има по 4.50 лв. кутии. На брошурата поне изглеждаха много добре, има в комплект по 2-4-6 бр. в зависимост от размера. :)
Има и разни ученически пособия тази седмица.
А от 27 август ще има раници по 50 лв. Не знам дали са им качествени, но ако съдя по другите им неща, трябва да са  :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mimi26 в Август 19, 2015, 09:19:32 am
Нашите раници вчера пристигнаха - перфектни са :)
Препоръчвам сайта с 2 ръце.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 19, 2015, 12:01:26 pm
браво, един дерт по-малко :)
аз сега ще си правя списък и ще атакувам кварталната книжарница, че да накупя всичко необходимо за двете ученички. Да подвържа поне тетрадките, а учебниците като ги дадат на 15 септември, че за една вечер малко нагорно ще ми дойде да подвържа всичко :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: blue_sky в Август 19, 2015, 13:39:40 pm
Мими, и доставят безплатно до България, нали?
Скоро гледах там раници за децата на съфорумка.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mimi26 в Август 19, 2015, 16:53:41 pm
Мими, и доставят безплатно до България, нали?
Скоро гледах там раници за децата на съфорумка.
Над 50 евро е безплатна доставката.
Стефи, с готови подвързии ли подвързваш? Едни прозрачни найлонови?
Или с бели листи като едно време  :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 19, 2015, 17:16:17 pm
подвързвам математиката в синьо, а българския в червено с едни цветни хартии, които са нещо средно между хартия и картон на дебелина и отгоре слагам прозрачна найлонова подвързия. Така правих на Деси 1 и 2 клас, тази година мисля само с прозрачна найлонова и етикетче нейните, но на Ели ще са пак така, защото госпожата им го изисква. Отделно за улеснение на детето аз купувам и цветни джобчета с копче, папки едни найлонови ако се сещаш и така в червената слагам всичко по БЕЛ, в синята по мат, в зелената по роден край и т.н., за да не се рови из раницата безпомощно, а просто хваща папката и вади всичко по съответния предмет :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Август 19, 2015, 17:24:17 pm
хартия цветна отде зимаш?

за малките ученици цветовото кодиране е важно - за папката и тетрадките в нея. но учителката съветваше учебниците и помагалата да са в прозрачна подвързия, защото при малките не се вади "учебника по математика", а "учебника с петлето", примерно... :) и трябва да се вижда.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: sia в Август 19, 2015, 17:43:02 pm
Цветни папки миналата година взех от Джъмбо. Тази година пак мисля така да е, защото безспорно е по-удобно. Нашата учителка беше уточнила цветовете на основните предмети и бяхме залепили съответния цвят точки, но аз по съвет на СтефиЗ си взех цветни папки, за да и е по-лесно за вадене. Всичко по математика в червената, БЕЛ в синя, роден край в зелена.

Джам, те папките не са плътни, така че дори и през цветните се виждат петлета, таралежчета и други такива.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Август 19, 2015, 17:46:41 pm
Джам, те папките не са плътни, така че дори и през цветните се виждат петлета, таралежчета и други такива.

аз имах предвид да не се подвързва и учебника с цветна хартия...
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 19, 2015, 19:27:08 pm
хартия цветна отде зимаш?

за малките ученици цветовото кодиране е важно - за папката и тетрадките в нея. но учителката съветваше учебниците и помагалата да са в прозрачна подвързия, защото при малките не се вади "учебника по математика", а "учебника с петлето", примерно... :) и трябва да се вижда.

хартията я купувам от една малка книжарница срещу нашето училище, големи листи средно дебела, не е картон.
нашата госпожа иска и учебниците облечени, та голямо подвързване ще пада пак :lol:
но поне ей сега след работа накупих почти всичко, само подвързии нямаха в кварталната книжарничка още, та този дерт го отметнах, остана сега подвързването :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: bebe_13+15 в Август 20, 2015, 07:24:53 am
Като ви чета ме 3аливат едни спомени от моето детство - и3биране на тетрадки, етикетчета, обличане, раници, цялата радостна подготовка 3а новата учебна година :) Сякаш беше вчера, а утре, живот и 3драве, ще го правя с моите деца.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mimi26 в Август 20, 2015, 08:28:40 am
Ние в списъка с помагалата имаме написани по 4 цветни папки, сигурно затова ще е. Ще трябва да потърся и аз такава хартия - ще питам пак на родителската дали и учебниците да са с хартия или само с найлонови подвързии.
Ами тетрадките нали си ги избират с картинки, като ги подвържем ще скрием картинките  :lol:
Ох, голямо чудо ще е  :lol: Смятам от днес да почвам да им бродирам имената на униформите, че каквито са разсеяни или ще се приберат голи или с по 2 ризи  :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 20, 2015, 13:46:20 pm
о да, ние нямаме униформи, но всичко друго надписвам, дори на Деси на раницата вътре има етикетче с моя телефонен номер, написано с перманентен маркер :lol:

И от опит да кажа, купете от всичко по две, имам предвид по-дребните нещица - лепило, ножичка, молив, химикал, защото да не се налага по среди нощи да търсите. Деси губи на година поне по 10 ножички и лепила :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Август 20, 2015, 13:54:39 pm
Не по две, по 10 трябва да вземете. Особено в първи клас, когато все още нямат навика да си прибират и подреждат нещата. Аз в 1 клас им бях направила кутия за "Изгубени вещи" и каквото чистачката или аз, а и някои от децата намерим го пускахме в тази кутия. Не е кой знае какво, но спести излишни харчове на родителите. А и ако някой не си разпознае своето, там винаги имаше резерва, за забраванковците.
Иначе по мои наблюдения най-много губеха червено-синия молив за звуковите модели.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 20, 2015, 14:36:47 pm
о да, и нашата госпожа им беше направила, но знаеш ли кое е най-смешното, всички викаха - това не е мое :lol: :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Август 20, 2015, 14:49:10 pm
Децата да, ама майките си познаваха вещите, защото си слагаха нишанчета -драскотина, лепенка или нещи подобно. Което не беше разпознавано оставаше за обща употреба, че все на някой нещо му липсва.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mimi26 в Август 21, 2015, 09:08:19 am
       Децата да, ама майките си познаваха вещите, защото си слагаха нишанчета -драскотина, лепенка или нещи подобно. Което не беше разпознавано оставаше за обща употреба, че все на някой нещо му липсва.
       Аз на тези дребошляци съм свикнала да слагам етикети за градината, че там ги искаха така - та пак така смятах да правя.
       Вчера докато умувах се сетих да взема трансферна хартия и да разпечатам имената им и после с ютията на подгъва ;) (Така правих пиратски кърпи за миналия им р.д.). Само трябва да видя такава, която няма да пада при пране.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 21, 2015, 19:50:53 pm
Мими, не знам до колко ще ти помогне, защото трябва ти да ходиш да им търсиш дрехите. При нас в училище има 2-3 места където се събират загубени вещи и както е известно вече Деси е цар на губенето. В началото вдигах врява, след това спрях, нали уж да не травмирам детето..., обааааче три поредни дни си дойде без дреха - шапка, блуза и сутчър, е познай, не ми издържаха нервите и след като предните 2 дни съм казала мило и кротко, да отиде да си ги потърси в загубени вещи и тя да ми вика забравих, й се случи случка :lol: След сканадала да видиш дали забрави, на другия ден донесе и трите неща :lol:
Та мисълта ми е, че няма нужда от надписи, те не се крадат, а се губят, а те си познават дрехите, предполагам, така че важното е да не забравят да си ги търсят след това :lol:
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: mimi26 в Август 21, 2015, 22:31:20 pm
Стефи, те ще са с униформи - ризи, вратовръзки, жилетки, а по физическо бели тениски. Да успея да намеря нашите между още десетина изгубени ще е мисия невъзможна, а и на тях да им е по лесно да си познават дрехите като се преобличат по физическо.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 21, 2015, 22:54:12 pm
мда, пропуснах го това с униформите, ние нямаме. :)
можеш да им избродираш и буквичките, примерно някъде на скришно :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Август 21, 2015, 23:59:08 pm
Мими, при нас фирма Бонита, която шие униформите, предлага срещу 3 лв да зашие персонален етикет с името на детето на всички поръчани елементи от униформата. Питай дали и при вас няма такава опция.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: kassi в Август 22, 2015, 19:12:44 pm
Имам въпрос към майките на по-големите ученици. Какви тетрадки ще са необходими за втори клас по БЕЛ и математика? Дали пак с тесни и широки редове, и дали с малки или големи квадратчета. Ние няма да имаме родителска среща и чак на първия учебен ден сме щели да разберем какво е необходимо :?, а аз не искам да чакам първия учебен ден.
Благодаря!
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Синеочка в Август 22, 2015, 19:27:22 pm
Каси, в началото на 2 клас децата продължават да пишат на тесните и широки редове и големите квадратчета. Постепенно се прави преход към широки. Всеки учител преценя на кои деца кога да позволи, но до Нова година всички вече са преминали към широките редове и малките квадратчета.
Вземи и от двата вида тетрадки, като тези с тесни и широки редове и големи квадрати да са в по-малък брой. Ако се забави преходът,винаги може да купиш още.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: StefiZ в Август 22, 2015, 22:38:07 pm
При нас госпожата поиска първите тетрадки да са с тесни и широки редове и съответно с големи квадратчета, след като ги изписаха за около месец преминаха на широки редове и малки квадратчета.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Алекс 77 в Август 22, 2015, 23:26:51 pm
Каси и при нас бе така...така,че вземи и от двата вида тетрадки :)
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: kassi в Август 23, 2015, 09:44:26 am
Много благодаря на всички за отговорите! Успешна година на всички ученици!  :D
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: ara в Март 22, 2018, 10:33:29 am
Здравейте, виждам ,че темата е стара, но все пак ще я продължа.
Много моля за мнения за училищата в Младост / София /за първи клас и Подготвителна група.
Ако някой има нова информация за условия, учители и всичко, което би могло да бъде полезно, нека сподели.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: jam в Март 22, 2018, 10:38:45 am
Здравей, ara! Отдавна не съм те "виждала" тук, добре дошла отново!

Училищата в Младост не са малко, а и Младост е огромен по площ район. За къде по-конкретно се интересуваш?
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: ara в Март 22, 2018, 10:59:46 am
 :D Добре заварила.
Сложено е jam. Ние сме в Младост 2 , но съпругът ми работи на граждански договор в 125 у-ще.
В 125 няма Подготвителни групи. Най-близо ни е 39-то, но то пък е далеч от 125-то, а по принцип децата ги обслужва баща им. Трябва ми да има и помощен екип - ресурсен, логопед, психолог. Ситуацията е объркана, но искам да съм информирана, за да знам на къде да се ориентирам.
Титла: Re: Хайде на училище
Публикувано от: Tamara в Април 05, 2018, 16:51:14 pm
ara, моето дете беше подготвителна група в 10 СУ. То е близо до 125 СУ и има логопед и ресурсен. Предполагам вие имате някакъв документ, с който логопедката да ви обърне внимание. На мен ми хареса логопеда - според мен наистина може, стига да иска. Но е по-добре да й се обадиш преди края на май, за да ви планира за догодина.
Що се отнася за подготвителните групи - хлапето попадна на много добра учителка, но тя напусна. Сегашната не я познавам. Но като цяло децата в нормалните подготвителни групи (не Луис Карол, Шилер и подобни) са наистина много толерантни. И при големия и при малкия е имало деца със СОП, които са приемани нормално.
Големият беше в 144 СУ подготвителна. Също бях много доволна. На детенцето със СОП позволиха да ходи с баба на училище. В подготвителната група ходеше само, но от първи клас вече се наложи с баба. Там децата със СОП ги записват с предимство за тренировки в басейна и им обръщат специално внимание. Не зная какво е положението с логопед и ресурсен, но може да се попита по телефона - мили са и отговарят.
И двете ми деца от първи клас са учили в 125 СУ, така че ако имаш други въпроси, питай.