0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Хайде на училище
« Отговор #20 -: Септември 04, 2014, 22:09:07 pm »
Благодарности и от мен Дони за всеки аспект който си засегнала, важно и интересно ми беше!

За телефоните и ние решихме без, макар да видях няколко укорителни погледа от родители.
Според нашата госпожа това е нещо което ще ги разсейва излишно,
ще всее паника у родител, не успял да се свърже с детето си, подкрепих я.
Ще имаме постоянна връзка с нея, ще ги водим и взимаме, първи клас без телефон.
А дано, ама ... да не стане като в песента  8) нека майките на второкласниците да споделят.
Митака много иска телефон, но съм му обяснила, че не е необходимо да има на този етап
и дори и да му подарим апарат за рождения ден няма да го носи в училище ...
Голяма драма се разигра като донесоха на племенницата от Англия, брат ми искаше и на него да вземе,
но аз отказах още в проекта на това начинание и обещах, че има достатъчно поводи да получи и той.
Сега ме ориентирайте от къде да вземем качествен и удобен стол за ученика?
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #21 -: Септември 04, 2014, 22:29:54 pm »
Каси, при нас не се състезават, те са  много различни като темперамент и интереси. Пожелаха да са в един клас, но изрично помолих класната да са на различни чинове. Той е много разсеян и неорганизиран, а тя е активна и веднага тръгва да прави и неговата задача (много съм ядосана на госпожите в детската градина за това, че я караха).  Освен това на един чин означава непрекъснато закачане и нарушаване на учебния процес. Исках той да свикне да е самостоятелен.
Приятелите им са различни повечето. Той не се е ориентирал към конкретен приятел постоянен, те момчетата по-късно се усещат на тази тема. Играе с когото му падне. Тя има приятелки, веднъж е една после друга, сега се ориентират и в социално отношение да общуват повече. И игрите на момчетата са по-различни, не влагат много емоция в отношенията помежду си. Важното е да върви играта. Иначе това, което държа е да поощрявам и двамата еднакво при напредък и при постижение, а не да ги сравнявам. Почти не използвам думите тя го направи , а ти не или обратно. Сравнявам само с това, което съответния е направил преди това. Те са различни личности с различни възможности, различни интереси, освен това децата не съзряват едновременно. Забелязали сте как има скокове в развитието и периоди на застой, които са различни при различните деца. Съревнованието го има при нас, но не е за ученето, а за игри и внимание.

Телефони на нас специално не ни трябваха. Има деца, които имат, предимно от тези, които са на занималнята в училище. Ние ги взимаме на обяд, а следобяд за няколко часа идва пенсионирана начална учителка, от която съм много доволна и с нея се подготвят. Имам телефона на госпожата и ако се наложи ще й звънна. Но в класа има деца, които започнаха да носят дори таблети, и дори на родителската среща госпожата направи забележка, че цъкат на тях в час.

Ботуши сме носили много малко, само в най-студените дни. Боти по-точно. Масово при нас в дните с физическо отиват направо с долнище на анцунг (тъмно) и бяла тениска - това ни е униформата. А отгоре блузка с дълъг ръкав. Така не се налага преобличане изобщо лятото ако играят навън и само смяна на боти с цвички, когато са в салона. Забелязах, че това правят всички майки в класа.

Имам и още много разочарования от институцията българско училище, освен това което продават в лафката, вероятно и затова ще стане дума, но нека не обобщавам, защото явно много неща зависят от конкретната учителка и училищно ръководство. Някои неща ми харесват в нашето училище, но други просто яд ме хваща.
« Последна редакция: Септември 04, 2014, 22:33:13 pm от cygnus »
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Хайде на училище
« Отговор #22 -: Септември 05, 2014, 09:46:59 am »
За ботушите, не мисля да ходят с тежки ботуши за планина  :wink:, но все пак си е затворена и уж топла обувка. Ще видим, то ще си покаже ...  :wink:

Очевидно на родителската другата седмица ще се изяснят някои неща, които ме тревожат, и сигурна съм нещата ще се наредят от само себе си. Дано устискам все пак  :lol:.

Дони, моите също няма да седят на един чин, то е ясно. Иначе и аз ги поощрявам, особено гледам Християн повече, защото Михаил сам си се поощрява и се обича много. Хриси се смята за много силен и с това превъзхожда брат си, смята го като нещо много важно  :lol:. Но той си е много здрав и силен от малък, набляга на физич. подготовка  :lol:. Мишо е по-нагаждач и хитрец. Абе, различни хора са си, както казваш и ти, нормално.
За физическото ще питам специално, сигурно и аз ще практикувам така като теб. Не знам дали не може да си оставят екипите и кецовете там, и да ги връщат в петък за пране да кажем.

Мише, за столове, аз няма да им вземам сега нищо на тях, ще пишат на масата в хола или в кухнята По-натам сигурно и бюра ще им вземем, но сега на преден план е сестра им. Надявам се да не се чувстват пренебрегнати, но те не държат на тези неща, за тях е важно да ходят на 10 вида спорт ако може.  :)
Видях оферта на Метро, но не знам дали са хубави.
 


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Хайде на училище
« Отговор #23 -: Септември 05, 2014, 10:04:10 am »
Касита, първокласници и новородена кралица ще е превъзходна комбинация!Успех и прегръдки!

Относно екипите и останалите пособия и учебници, които няма да се прибират у дома
ще им поръчаме голям шкаф в който ще се прибират, а ние ще взимаме в петък.
Такива бяха родителските намерения преди лятото, сега какво ще стане на практика ще видим :)
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #24 -: Септември 05, 2014, 10:25:07 am »

Сега ме ориентирайте от къде да вземем качествен и удобен стол за ученика?


И аз съм на тази вълна. Обновихме стаята с ново легло, че спеше на едно легло 70 на 140. Взехме и бюро с 2 чекмеджета. Само стол остана. Даже днес мислим да ходим да видим в Икеа едни - да ги пробва дали ще й е удобно.

Re: Хайде на училище
« Отговор #25 -: Септември 10, 2014, 00:49:38 am »
истината е, че няма какво толкова да ви тресат трески.


Подкрепям :balk_47:

Re: Хайде на училище
« Отговор #26 -: Септември 10, 2014, 01:35:41 am »
истината е, че няма какво толкова да ви тресат трески.
След този пост и да имах някакви дребни терзания,изчезнаха и не виждам вече смисъл да ги споделям. :)Без майтап,ние майките май излишно се тревожим,а повечето деца на тази възраст да твърде адаптивни и ако учителката си е на мястото,нещата потръгват някак леко от само себе си.Аз утре вечрр съм на родителска среща и ако има нещо интересно ще пиша.
Re: Хайде на училище
« Отговор #27 -: Септември 10, 2014, 01:55:28 am »
И нашата стая е новообзаведена,но нямаме стол.Мисля на първо време един,който имаме в къщи,лек за местене,но стабилен-с метални крака и кожена тапицерия на седалката и облегалката,по подобие на тези от училище по мое време в по-горните класове,но те бяха дървени без тапицерия.
Признавам,че покрай нашите новородени близнаци предвсрителните ми вълнения за първолака май са някак по-слаби.И по-добре май-да ме не се фиксирам толкова върху тях.Мисля,че така детето ми получава шаннс да стане по-самостоятелно точно в подхофящия момент.
За телефоните -и аз съм против а младежа напираЩе видим утре на срещата какво ще каже учителката и какво мислят другите родители.
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #28 -: Септември 10, 2014, 02:00:50 am »
Далечен ми е въпросът с учениците, но следя темата с интерес. След супер излишната ми "лична драма" преди ДГ - не мисля, че ще се притесня за училище. Но категорично ще го забия в училище с целодневно обучение, поне в началния курс. Да не виждам из къщи буквари, тетрадки, да пиша ченгелчета - "мерси" съм. Да си идва написал и научил и да си общуваме по други теми когато сме заедно. Ще получи еднакво калпаво образование навсякъде - та не ми е дерт. Ако пропише грамотно - ще се радвам. Ще проверявам докъде е , ако не е ОК - ще се гърчи на частни уроци, но АЗ да карам 1-12 клас пак - НЕ. Ако не е много тъп - ще прокопса и с родната образователна система. Ако е тъпак - каквито и пари и усилия да налея - няма да стане по-умен.
Бюро и стол има и сега у нас (неизползваеми, мои), като стане ученик - ако пише нещо в къщи ще е по корем на пода, или в леглото, ама не и на бюро със стол - та...излишен разход и бърсане на прах е това.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Хайде на училище
« Отговор #29 -: Септември 10, 2014, 02:06:47 am »
Жбрул,ти що не спиш,бре?Твоя дивак зчспа ли?Че у дома един трудно заспиващ още от сега се очрттава,а няма два месрца.Хубаво е,че имаш от сега концепция са училището.С доста неща от нея съм склонна да се съглася. :(
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #30 -: Септември 10, 2014, 02:33:34 am »
Заспа Хоупче, ама...преди 10 мин. Станал е в 10.30 днес, цял ден вилня по двора със съседчето (ай ся накой да ми каже как просто трябвало да се умори  :lol:). Не е лягал следобед. Може би като се приберем в С.З. - трябва да проуча за специалист, който да може да диагностицира хиперактивност. Все по-малко нормално ми изглежда това неговото, след 12-13 часа беснеене - да е като надрусан с добър кокаин. Начаках се на периоди, начетох се на теории...м...няма таква "теория" просто  :lol:

За училището - нямам "концепция", а просто нямам нереалистични очаквания, предвид къде живеем. Аз бях ученичка в едно много халтаво време - смяна на системи, учебници, учебни планове... без никакви частни уроци - са ме приели в която гимназия пожелах, после и в университет. Поради което съм наясно, че тия неща са въпрос на личен капацитет, мотивация и справяне въпреки системата, а не щото тя била добра (ако е). Искам детето ми  да е успешен човек, но не мисля, че може да бъде такъв, само ако непременно го "превъртя" през всичките елитни учебни заведения, частни уроци и накрая - да имам един образован и неспособен тъпак (каквито познавам доста). Ако ще да е стругар - ама кадърен стругар, щастлив със занаята си и изкарващ пари, вместо калпав юрист, дето не може едно дело да спечели, без протекциите на мама и тати. Аз не очаквам детето ми да е няк'во бахти умното и кадърното, щото е моето, нито да прави, да го влекат и да му идат отръки нещата които аз искам. Каквото - такова. Искам да чете и пише грамотно, да може да смята прилично, да има прилична обща култура и да не повтаря класове. Ако има данни при него - бих настояла и натиснала - поне един чужд език да научи добре и това е. Оттам насетне - колкото му е багажа и амбицията - ще подкрепям. Не мога аз вместо него.
Та в този ред на мисли - как ли да не се втелясам с 1-и клас. Ако не пише грамотно във втори - лично ще го вкарам в пътя по темата, поне това мога. Пък, че органичната химия му е мъгла - не ми дреме. На мен като ми е ясна, че закърших амааааа.  :lol: Ако на МЕН ми е удобно ТОЙ да има мобилен - ще има, когато аз реша. Какво мислят другите родители по темата и какво имали другите деца в класа - не ме бърка никак.
За целодневното обучение - считам, че точно в началните класове - докато е още толкова малък, лигав, манипулативен и пр. - в училище, в среда в която "не е да ходим на мама по нервите" - ще се напъне повече и ще има по-добри резултати. Той има някакъв върло състезателен дух апропо, та това да се справи по-добре и по-бързо от някой друг - също му е силен мотив, което в клас - идеално сработва. Удобството за мен лично - даже не го коментирам. Къде е тя да се прибера от бач и да ми е споко, къде оттам насетне да оправям къща, да пишЕМ домашни по нощите, да ми се тръшка и истерясва... Неговата ДГ е с училище до 8-и клас после, таман ще си знае другарчетата. Жив и здрав - като свърши с ДГ - излита в 1-и клас там и това е.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Хайде на училище
« Отговор #31 -: Септември 10, 2014, 08:53:49 am »
Днес съм на тази вълна :)

ЧАНТА ЗА УТРЕ

Браво чедо, няма
липсваща тетрадка:
всичко по програма —
в първата преградка!
Сместил си пергела,
сместил си и блока.
С право съм ти взела
чанта по-дълбока.
Леле, ще те смажат
нотите, чертежът.
Милото, багажът
колко му е тежък!
Олеле, и прашка
в другата преградка!
И стрела с опашка
и перо на патка!
А и летви-саби,
и тояги-шпаги
с тез ръчички слаби
как ще носиш, драги?
— Няма нищо, мамо,
толкоз недей страда —
тежка ми е само
първата преграда...

Марко Ганчев
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #32 -: Септември 10, 2014, 08:55:59 am »
Жбрул, само да те светна, че не знам кво правят на целодневното училище(аз също бих предпочела такова де), през седмицата нямат домашни, но в петък се прибират с количество, доволно да пишеш поне един ден.
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #33 -: Септември 10, 2014, 09:46:55 am »
Момичета, не знам дали съм писала по нагоре, но мисля че е практично, та да споделя. Миналата година купих червена и синя опаковъчна хартия и облякох под найлоновите подвързии всичко по български език и литература с червено съответно със синьо по математика. Защото имат по 5-6 помагала, учебници, тетрадки и т.н., на тетрадката за домашна сложих по една червена и съответно синя точка от картонче, за лесна ориентация. Особено в началото когато и не могат да четат толкова бързо си знаят, вадя всичко червено в часа по Бг :) Отделно всеки предмет Бг и мат. в найлонов джоб с копче и така в раницата, това с цел да не се забравят половината учебници, защото Деси е много разсеяна. да ви кажа успешно сработи технологията, защото тези които не бяха така подвързани и в джоб - природо, ДБТ и т.н. ги губихме по два пъти :lol:

Сега, да кажа за телефоните. И според мен не са необходими. Деси нямаше телефон, от частната занималня я взимаха от училище, а ние от там и категорично не мисля, че имат нужда от такова устройство. Дори един ден като бяха втора смяна, госпожата им беше организирала ходене до военния музей, но Деси и още едно момиченце ги завели от занималнята по-късно, нещо не сме се разбрали. Отиват, стаята заключена, няма я госпожата и те сами двечките, другото детенце се разплакало, а моята учудващо проявила изключила съобразителност и я завела в Б клас, т.е. отишли в другия клас и останали там докато се върне техния. Точно тогава си представих ако имаше телефон каква какафония щеше да стане, защото аз посмъртно нямаше да се сетя да им кажа да отидат в друг клас...
Re: Хайде на училище
« Отговор #34 -: Септември 10, 2014, 10:23:30 am »
Стефи, браво на детето, съобразително и оправно :)

За столовете, гледах сте дискутирали. Само да кажа за нашия случай :) Ние купихме такъв ученически стол, ерго се води, с регулиране на гърба, седалката, с колелца. Е да, ама моето диване има таралеж в гащите.... никога не седи нормално, или на колене, или на половин кълка че и изправена... Ужас, много ме е яд като я гледам, непрекъснато правя забележки, за да не се изкриви, ... засега без успех..
Та ако и вашето дете е като моето, и златен стол да вземете, няма да помогне :D

Дара си носи хенди-то /моето старо/, когато ходи сама на гимнастика, флейта и други. Все недалечни места, разбрали сме се, като пристигне, да ми звънне, че вече е там, така ми е спокойно, намирам го за практично

Re: Хайде на училище
« Отговор #35 -: Септември 10, 2014, 10:49:38 am »
По повод това което Стефи написа до 5-ти клас учебниците им,физкултарата,рисуването им стояха в училище по предложение на госпожата в 1-ви клас учебниците и помагалата по даден предмет ги прибираха в папка найлонова с тик так копче по Бел бе червена,по математика синя и т.н. наистина много удобно и практично за първолаци които са разсеяни...между другото то си им остана като навик и до 4-ти клас си караха така...
Инак и ние бяхме на целодневно обучение като в петък само ни даваха домашни по 1 лист А4 по БЕЛ и Мат. и по Немски е проблема идва във втори и трети клас когато се включват разказвателните предмети които се подготвят в къщи и така единия почивен ден ти е скапан изпитваш проверяш и т.н. междувременно ходим и на плуване,лека атлетика и английски,а бе сложно е...сега се вълнуваме,защото ще сме в 5-ти клас и я записахме в частно у-ще преценихме,че като даваме пари по-добре да ги даваме там вместо да я побъркваме от частни уроци по всичко,защото държавното ни у-ще е под всякаква критика мое мнение по нататък ще пиша как сме в новото...успешна година на всички
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #36 -: Септември 10, 2014, 10:57:30 am »
Момичета, не знам дали съм писала по нагоре, но мисля че е практично, та да споделя. Миналата година купих червена и синя опаковъчна хартия и облякох под найлоновите подвързии всичко по български език и литература с червено съответно със синьо по математика. Защото имат по 5-6 помагала, учебници, тетрадки и т.н., на тетрадката за домашна сложих по една червена и съответно синя точка от картонче, за лесна ориентация. Особено в началото когато и не могат да четат толкова бързо си знаят, вадя всичко червено в часа по Бг :) Отделно всеки предмет Бг и мат. в найлонов джоб с копче и така в раницата, това с цел да не се забравят половината учебници, защото Деси е много разсеяна. да ви кажа успешно сработи технологията, защото тези които не бяха така подвързани и в джоб - природо, ДБТ и т.н. ги губихме по два пъти :lol:

И при нас така се решени нещата. И зелено за Роден край (или както там се казваше предмета). Опаковки за учебниците и точки за тетрадките.
Това с отделните прозрачни джобчета е супер идея, ще се възползвам.  :)

Взехме стол от Икеа. Алекс пробва 5-6 стола и си избра този. http://ikea.bg/DefaultM.aspx?page=productview&iID=84373 С това стаята е завършена. Само остана да го сглобим.
« Последна редакция: Септември 10, 2014, 10:59:24 am от sia »
*
Re: Хайде на училище
« Отговор #37 -: Септември 10, 2014, 13:55:25 pm »
Жбрул, само да те светна, че не знам кво правят на целодневното училище(аз също бих предпочела такова де), през седмицата нямат домашни, но в петък се прибират с количество, доволно да пишеш поне един ден.

м-и, на мои приятелки децата във въпросното целодневно (частно) училище - не са носили у дома парапатките и през уикенда. Та...за тука знам, че е така, за други места - може и друго да е, не споря. Относно качеството на обучение - имат си външно оценяване от МОН, та ще си лъсне, ако нещо не е ОК. Момченце от първия им випуск (вече е 7-мокласник) на много близка моя приятелка учеше там от първи до пети клас. Когато майката го премести в държавно училище (в 6-ти) - оказа се по-напред от другите деца всъщност. След една година в държавното - почна се ходенето по частни уроци и писането с мама у дома. Обаче не защото в държавното нещо не ти преподават ОК, ами той, в тази възраст после, сам у дома - нищо не пипваше ;) Малко дете, първолак - ще е същата блейка у дома след училище и ще трябва аз лично да вися с учебници и тетрадки, което съм готова да избегна, при каквато ще да е цена.  :lol: За щастие, живея в С.З., където цените за частно училище са приемливи, не е като София. Нещо от порядъка на 1200-1400 на година ми се върти, ама с всичко вкл. в тази цена - транспорт, целодневно обучение, храна, униформи, учебни пособия, та дори химкалките с които пишат. Май само маратонките за физическо се купуваха отделно. Та смятам да се разделя с такава сума на година като му дойде времето и да не се занимавам по половин ден с "ходене в първи клас". Мисля, че предостатъчно време посветих изцяло на детето си досега, та...нЕАм чувство на вина, че в бъдеще - искам някои неща да ги върши някой друг. Пък и все си мисля, че една начална учителка - по-добре от мен ще го мотивира да пише ченгелчета и да смята. Аз така обяснявам и така очаквам да  се справи някой с подобни неща - все едно е гимназист поне  :lol: Освен циврене и викове у дома - друго няма да се получи с домашните. Аз само ще проверявам чат-пат какво може, какво не може и ако не съм доволна - ще ходя да питам учителката му защо така и какво да направя. Ама си е доста по-различно така, отколкото всеки божи ден срички и ченгелчета...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Хайде на училище
« Отговор #38 -: Септември 10, 2014, 14:59:04 pm »
Забравих да се изкажа за бюрото и стола :lol:
Имаме бюро в детската стая, стола е голям офис стол, просто си остана от преди ремонта, когато имахме бюроподобно за компютър. Но да ви кажа честно, особено в първи клас, незнам как ще е след това, но бюрото почти не се ползва, че чак за стол да мислите от сега :wink:
Според мен е много по-важно да инвестирате в една хубава ученическа раница, защото както при нас няма възможност да се оставят учебниците в класната стая и се мъкнат всеки ден, хубавата раницата се оказа доста добра инвестиция. :)
Колкото и странно да звучи, дори сега като бях в Мюнхен закупих и на Елена за догодина, хем беше на намаление, хем си спестих едни 10-15 евро за доставка след това :)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Хайде на училище
« Отговор #39 -: Септември 10, 2014, 16:33:41 pm »
искам и аз да живея в Стара Загора... тук плащам 3000 лв на година само за занималнята след училище.

25% намаление на обувки Капчица до 15 септември:
http://www.kapchitsa.net/bg/
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!