0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #620 -: Октомври 31, 2014, 05:30:32 am »
:thankyousign: Рачко, рецептата за борша пътува за рецептурника!

Момичета, цял следобед ми горяха ушите, викам си, дано е за добро  8)
Много висока оценка ми давате,  :flower: Благодаря!


Днес заминаваме и няма да готвя, брат ми има рожден ден и от мен две козуначени рула
с мармалд от сини сливи за него, много обича!
А майка ще направи задушен заек в гювеча по ТАЗИ рецепта от Рецептурника :)ТУК
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #621 -: Октомври 31, 2014, 19:17:27 pm »
Агнешко със спанак - ядене, Тапиока - крем

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #622 -: Октомври 31, 2014, 21:19:30 pm »
Не съм се включвала отдавна  :oops:
През седмицата:
Гъбена супа, яйца по панагюрски, Зелеви сърмички с кайма, свински ребърца с грах :)
Днес: скумрия на фурна със доматен сос и кисели краставички :) и за детето бисквитена тортичка  :wink:
Подготовка за утрешната Задушница: варено жито,питка и пилешка супа.
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #623 -: Ноември 01, 2014, 00:10:14 am »
Баница
Кюфтета по чирпански
Торта
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #624 -: Ноември 01, 2014, 08:01:20 am »
Свинско със зеле
Пълнени чушки и сърми
салатка домати краставици
Сладкиш със карамелизирани ябълки (в случая круши и манго  )
Това за вчера ,днес към това прибавям и една памук погача за задушница .
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #625 -: Ноември 01, 2014, 18:49:11 pm »
Лазаня с бекон, гъби, гауда и сметана, Сладкиш с извара

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #626 -: Ноември 01, 2014, 19:13:44 pm »
-любимата  юфка за закуска
-Заек капама в гювеча с картофи и зеленчуци -невероятен вкус

-Пухкави кифли за  нас и за раздаване -тестото по тази рецепта е страхотно .
https://de-de.facebook.com/vivomaya.bg/photos/a.471984872863062.108252.465540593507490/734509173277296/
Едната част  направих на големи кифли с мармалад,а другата на малки тънки  по -хрупкави кифлички с плънка от канела,захар ,малко шоколад  и кокос

-Турски сиропирани сладки шекерпаре
-омлет със сирене и праз


*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #627 -: Ноември 02, 2014, 08:32:47 am »
-Турски сиропирани сладки шекерпаре

Нимика, напиши рецептата, моля те!

Ние сме още в бабин дом , персонално готвене от утре  :P


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #628 -: Ноември 02, 2014, 12:56:30 pm »
Май я писах и я има вече в рецептурника :)

Днес сварих един ориз без нищо ,за да правя баница с ориз и праз.
Част от него набързо стана ориз със зеленчуци на тиган-по шепа замразени грах,царевица и сурова чушка.

А мъжът ми импулсивно реши да запалят огънче и изпекат кренвирши

Салата домати с маслини
« Последна редакция: Ноември 02, 2014, 12:59:12 pm от nimika »


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #629 -: Ноември 02, 2014, 17:58:06 pm »
Супа топчета
салата домати и краставици

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #630 -: Ноември 03, 2014, 11:24:03 am »
С молба за сполучлива рецепта за Баклава ?


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #631 -: Ноември 03, 2014, 11:39:04 am »
С молба за сполучлива рецепта за Баклава ?
Искаш да я точиш или?

Бял боб, палачинки, ръжен хляб, туршия
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #632 -: Ноември 03, 2014, 11:43:22 am »
С молба за сполучлива рецепта за Баклава ?

Баклава

1 пакет готови кори
4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 кг захар
70 гр. масло (може и повече според вкуса) или 1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ч.ч. орехи минимум (може до 400 гр.)

Корите се изваждат и изсушават един ден предварително. Ако не е направено предварително се изваждат и се натрошават в тава. Слагат се във фурната, за да порозовеят и изсъхнат.
Разбиват се яйцата с 1 ч.ч. от захарта, брашното и бакпулвера. След като всичко се разбърка се прибавят и орехите.
В намаслена тава се слагат половината изсушени кори, половината от мазнината и се изсипва плънката. Отгоре се изсипват останалите кори и се добавя останалата мазнина.
Пече се на около 170-180 градуса за 45-50 мин, максимум час според фурната (проверява се с клечка за зъби).
След като изстине се прави врящ сироп от останалата захар и 800 гр. вода. Залива се студената баклава с врящия сироп. Покрива се с фолио, за да се задуши и като изстине е готова за консумация.

*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #633 -: Ноември 03, 2014, 11:54:42 am »
за довечера патладжан с домати, яйца и сирене. има и пържолки за дояждане :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #634 -: Ноември 03, 2014, 13:50:37 pm »
Май я писах и я има вече в рецептурника :)

Извинявай Нимика :oops: видях я,
но липсва шекерпаре в заглавието и затова не си я спомних и ме заинтригува!

Моята рецепта за Баклава прилича много на тази на Усмивката,
но аз оставям 6 броя кори и постилам с три дъното и след това с останалите три
покривам баклавата нарязвам я, заливам с маслото и пека! Заповядай точната рецепта:

* Баклава с плънка * :photo:

-това е рецепта на майка ми.
Става много вкусна и умерено сладка!

1 пакет фини кори

* за плънката

4 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч брашно
1 ч.ч натрошени орехи
1 бакпулвер
1-2 ванилии
1 пакетче масло

* за сиропа

3 чаши захар
5 вода
1 ванилия

Включваме фурната и взимаме корите от тях заделяме 6,
три за отдолу и три за отгоре на баклавата!
Останалите слагаме в тавичка(ползвам дълбоката от комплекта към фурната)
и една по една корите за минута две
да се запекат във фурната, идеята е да се натрошат като
домашна юфка и да се сложат във плънклата!

Разбъркваме яйцата, захарта, брашното, бакпулвера,
ванилията, орехите (натрошени колкото едро обичате,
аз ги слагам в торбичка и с една тежка чаша ги смачквам),
накрая добавям натрошените кори и обърквам добре!
Става тежка лепкава маса, която нанасям върху трите кори
които поставяме в намазнената за баклава тава!
Тавата трябва да е дълбока за да поеме сиропа след това.
Нанасяме плънката, завиваме с останалите три кори,
режем с остър нож така, като после ще сервираме
и заливаме с разтопеното масло като го нанасяме
равномерно по цялата повърхност!
Печем в загрята фурна на 180-190 градуса до готовност
и след това като се поохлади заливаме със сиропа!

* Сироп

Карамелизираме захарта и след това разтопяваме карамела с водата,
добавяме ванилията и като се поохлади леко заливаме баклавата!
Това е сладкиш който има нужда от отлежаване,
аз го правя за Коледа или Нова Година от предния ден!

Да ви е Сладко!
« Последна редакция: Януари 22, 2016, 19:12:06 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #635 -: Ноември 03, 2014, 14:36:57 pm »
М-и , не бих могла да я разточа  - за баклавата точно корите са най-важното .

Мише ,  добави ги в рецептурника и ви благодаря . Питах тук , че не чета из други сайтове и тук ви  се доверявам безусловно . Но  аз искам да направя  класическа баклава   , без брашно и яйца  в плънката  .Остава да реша с какви кори , иначе рецептата  ще е тази :
http://www.mycookingbookblog.com/baklava-s-orexi-i-maslo/

Моите мъже чистиха орехи , и по-големия каза -Ще направиш ли баклава. А малкото дяволче  , което не знае какво е баклава , но усети , че ще е нещо вкусно  повтаря -Баклава, баклава . А не бих могла да я направя както баба  ни   -   уникално неповторима  е нейната .А нейните рецепти са в главата й и по усет и едва ли може да ми я предаде точно , но трябва да я питам

-зелеви сърми
-патладжан бюрек   
« Последна редакция: Ноември 03, 2014, 14:38:47 pm от nimika »


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #636 -: Ноември 03, 2014, 14:39:42 pm »
Пилешки бутчета с картофи на фурна, зелева салата.

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #637 -: Ноември 03, 2014, 15:57:56 pm »
Нинка и аз не мога да точа, като намеря точена рецепта я нося на майка ми  :lol:
За миналата Нова година правих баклава по една рецепта, уникална и е точно това, което аз искам-много сладка и хрупкава  :D Много обичам баклава, но рядко се сещам да правя.

Турска баклава

1кг кори за баклава
400 г масло
750 г белени не солени бадеми
150 г шам фъстък несолен
за сиропа:
1кг захар
800 г вода
сок от 2 лимона
малко от кората на лимона
пръчка канела
Дълбоката тава на печката е 37на 31 см. и ми излизат 42 парчета .
Разтопете маслото и отделете от него водичката която се получава за да остане чисто масло.Намажете тавата обилно и в страни.Разположете първите листове да излизат извън тавата.Оставете 5 листа за най отгоре.Другите ги разделете на две,нареждайте в тавата и мажете обилно с масло.В блендера смелете ядките и ги поставете по средата на баклавата,като оставяте 1/3 от сместа.Нареждайте останалите листове като мажете и ръсете по малко от останалата плънка.Завийте краищата които сте оставили навътре и подредете останалите 5 листа отгоре. Залейте баклавата отгоре с останалото масло.Нарежете на порционни парчета.На всяко едно може да забийте по една ядка или стръкче карамфил.Каква е тайната на гръцката баклава,или може би турската защото остава в Гърция пренесена от Анадолските търговци....оставете я една нощ в хладилник и на другият ден печете.Така стават после хрупкави корите и се чудим защо са толкова сладки баклавите в сладкарниците на Атина.След като я извадите от хладилника печете в предварително затоплена фурна на 140 градуса за 1 час и 30 мин. без вентилатор.
Сварете сиропа около 5 мин да се стопи захарта,извадете кората и пръчката канела и оставете да изстине.
Гореща баницата я залейте със изстиналият сироп.Оставете я часове да изстине много добре и тогава вадете парчетата...Който обича и още по сладко в чинийката може да залива баклавата и със шоколадов сос...


пп Понеже виждам, че никъде не е излязло, рецептата и на Албена Иванчева
« Последна редакция: Ноември 05, 2014, 05:55:19 am от mishanta »
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #638 -: Ноември 03, 2014, 16:14:44 pm »
през последните дни:

боб яхния
печени саламчета
млечна салата
салата печени чушки
палачинки
макарони с доматен сос
скумрия в тава като консерва
салата зеле и моркови
мъфини с банан

днес:

мусака


*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 20 !
« Отговор #639 -: Ноември 04, 2014, 06:49:20 am »
Нимика, свекърва ми прави постна баклава!Ще я питам за точната рецепта!
Аз правя и едни тригуни с плънка от бутер тесто, мое съчинение!
След като започнах да слагам плънка си станаха баклавички, но спазвам уважение към майка ми,
че тя им е автора в първия им вариант. Много са сполучливи и могат да се правят и мънички.

* Тригуни / баклавички/ с плънка * :photo:
/ извинявам се за качеството на снимката/

Много се чудих какъв десерт да направя за една
Нова Година и се сетих как когато бяхме малки
при повод и много гости майка правеше тригуни
от бутер тесто, които заливаше със сладък сироп!

Искаше ми се обаче да бъдат с плънка и в един кулинарен форум намерих следната рецепта,
която стана любима у дома и когато на диетуващия голям човек му се дояде сладко,
правя такова десертно бягство в страни от правилата и задръжките падат мигом!

Бутер тестото леко размразено се разгъва много внимателно и се нарязва с остър нож
(аз ползвах нож за пица) на квадрати с големина 10Х10 см.
Аз леко разточвам всеки квадрат и в средата на всеки се слага по 1 ч.л. плънка.
Квадратите се прегъват по диагонал и се пекат на 180 градуса в предв. загрята фурна!
Аз ги направих както с триъгълна, така и в правоъгълна форма!

Плънка
*1 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
*1/2 ч.ч. галета
*1 каф. чаша прясно мляко
* канела пожелание.
Съставките се смесват и се нагряват на котлона
(без да завират)
- аз ползвах микровълновата за 30 сек до минута!

Без плънка се правят по същия начин.


Сиропа като количество в рецептата ми се стори малко
и направих повече, станаха много сочни!
Карамелизирах 2 1/2 чаши захар с 4 1/2 чаши вода,
добавих ванилия, кипнах и когато сиропа изстина
залях тригуните! * Заливам обърнати и след като поемат
част от сиропа леко ги въртя с лице нагоре!

източник ТУК

Да Ви е сладко!

« Последна редакция: Ноември 05, 2014, 05:59:08 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)