0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #80 -: Декември 19, 2013, 22:28:53 pm »
Вчера, докато ѝ помагах да си обуе ботушите, забелязах, че са кални - извеждали ги били.
Сутринта па спореше, че блузата ѝ била тънка, госпожата казала по-дебела да е. В гардероба си има и елек и жилетка. Питам я студено ли ѝ е, а баща ѝ - „ на госпожата ѝ е студено :lol:“. Май беше прав, понеже едната е от моята порода.
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #81 -: Декември 19, 2013, 22:54:34 pm »
Ами и нашите сега не ги извеждат, но, когато беше по-топло ги извеждаха. Всъщност в нашата градина лятото махат килимите и децата ходят по сандали, чехли/ както ходят навън/. Тогава децата се извеждат по два пъти на ден. Когато сложиха килимите - мисля октомври беше - не мога да усетя дали и кога са ги извеждали, но нашите са още малки и не могат всички да се обуват сами, та сигурно си спестяват обуването на 20-30 чифта обувченца  :lol:
А за недоволните родители - ами винаги има такива. Имах случай лятото - малко по-малко слънчево /т.е. приятно прохладно/, една майка ми вика: гледай моля ти се - студено, а са ги извели навън:))))))))) Хахахах - умряха от студ на 30 градуса!

И защо, в такъв случай аз калявам детето си, при положение, че като го пусна в детската градина, всичките ми усилия ще отидат на вятъра!? :witch:

 
Ооооооо, има има ефект от каляването! Тези деца са най-редовни посетители на градините  :wink:
Едно от тях е моето, с малки изключения тази есен, но там игра роля и фактора "НЕКАДЪРЕН" лекар, та имахме по-сериозни пропуски де!

Само че аз като го взема от градина към 17ч. обикаляме по улиците поне до към 19ч. И пак си взимаме своето  :lol: Глътка "свеж" нефтозаводски въздух  :lol:  :lol:  :lol:

Сега очакваме с нетърпение снега / аз не де - да не си помислите нещо/, ама Злато тази година е очарован от мъъъъъничкото сняг, който прелетя покрай нас, та иска да прави снежен човек и със шейната да се пързалял! Мечти, мечтииииии - дано ни огрее тук по морето  :lol:
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #82 -: Декември 19, 2013, 23:31:42 pm »
при нас зимата рядко ги извеждат,точно защото много от майките не са съгласни.Аз като гледам как ги обличат= чорапогащник,панталон и грейка. 8OВ градината сутрин пада едно събличане по 15 мин.Аз не съм слагала нито чорапогащник,нито грейка някога на Георги,На 1,7г. тръгна на ясла и цяла зима беше с панталон и под него гол,ходим пеша.
Никола сега е всеки ден на разходка от 12 до 17. ч.,тогава взимаме бати и се прибираме.
На него сега му се появиха 2 кучешки през 2 дни и 3-тият ще е всеки момент,че вече има цепка.Ами направо е невъзможен(за съжаление това беше и причината ба пропусна Коледното парти).Само разходите ме спасяват от полудяване. :lol:

 В нашата градина има вече 2 месеца варицела,от групата повечето деца я изкараха.Жорето още държи фронта,да видим дали няма баш на празниците да ни изненада.
<br />
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #83 -: Декември 20, 2013, 00:05:48 am »
Елате у наше село бе :lol: Тука няма дъжд, сняг, няма значение с какво яке са облечени - дали е за дъжд или е за сухо време, все са навън :lol: Наскоро в най-големия дъжд ги бяха изкарали, аз не се усетих, че ще вали и не бях сложила яке за дъжд, беше мокра чак до бикините долу, щерката. Обаче са навън. Може само една обиколка на квартала да направят, но са навин. Лятото, бяхме на Дряновския манастир, видяхме се с Мари. Заваля ни дъжд - нащите деца дойдоха, поискаха си якетата за дъжд и продължиха да търчат под дъжда. Другите деца се изпокриха, все едно ще се разтопят :D До някъде е добре, нямам проблем, че ги извеждат по всяко време, ама понякога се притеснявам, повече от студено е, особено като духа, ама привички, какво да ги правиш. И като кажат - не било студено, ми свежо... то камъне и дърве се пукат, на тях им свежо 8O
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #84 -: Декември 20, 2013, 00:11:22 am »
В Германия, децата в ДГ, биват извеждани всеки божий ден / ако няма силни бури и дъждове естествено/.

Дацата имат специални непромокаеми гащеризони и якета / не знам на бг как е точното наименование,/ и гумени ботуши, които обличат и с които се въргалят в калта и мокротията.
 Аз лично извеждам децата си, независимо каква е Т навън, всеки ден, за мен разходките навън са здраве за децата и по-малко стрес за мен :D, щото навън са много по-търпими :D, в къщи се бият, врещят, чупят...

Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #85 -: Декември 20, 2013, 00:16:31 am »
Ганче, писали сме почти заедно :D.
Е не стоят ли мачхозе и регенсяке постояно в ДГ, що трябва да слагаш всеки ден.
Поне в тукашните ДГ такова е изискването, там си стои един комплект постоянно, плюс гумените ботуши

*
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #86 -: Декември 20, 2013, 00:24:07 am »
Гане, Албена, моя синковец почти не го извеждат навън. Мисля си, че им е зор да обличат 16 деца, но те повечето се обличат сами. И рано се стъмва. В четири вече е тъмно. А до 15,30 ч.им е следобедната закуска. Сутрин си имат други занимания и с изключение на лятото по това време са вътре.
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 00:40:45 am от blue_sky »

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #87 -: Декември 20, 2013, 00:32:23 am »
Бени, при нас няма такова изискване. Само гумените им ботуши стоят в градината. Останалото ние им го слагаме. Аз обикновено съобразявам дрехите с времето, но тоя ден тя се беше тръшнала, че си иска другото яке и не можело да я карам да облича яке за дъжд :lol:
Блу, тук си ги извеждат, даже в последно време, понеже ние живеем до градината много близо, непрекъснато ги чувам когато са на разходка. Почти нямат пропуск. Единствения ден мисля без, беше когато тук мина урагана и имаше някакви специални кодове, понеже духаше ужасно. Къде учителите помагат, къде децата сами се обличат, но не се пропуска. Лятото пък като беше горещо, което не се случва тук често, бяха купили надуваем басейн, напълнен с вода и ги бяха пуснали да се плацикат навън :)
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #88 -: Декември 20, 2013, 00:36:22 am »
През лятото ги пръскаха с маркуч. Питаха ни дали сме съгласни и трябваше да им носим бански. :-)

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #89 -: Декември 20, 2013, 00:37:40 am »
Ми то с това необичайно лято за тия ширини :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #90 -: Декември 20, 2013, 00:58:25 am »
Нали?! :-)

*
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #91 -: Декември 20, 2013, 02:45:34 am »
Сега ме вкарахте в чудене, дали в ДГ на Дани ги извеждат като стана вече студено, или не. За топлото - знам, че бяха много време навън по двора, но откакто захладня - не ми е хрумнало да питам даже. Нали съм от калпавите майки - нормално за мен  :lol:

Лично аз - нямам възражения и в снежна буря да го разхождат навън, като е на ДГ, важното е на мен да не ми се налага да излизам когато е студено.  :lol: В това отношение - нищо общо нямаме с дребния. За мен всичко под 20 градуса е студ, той и януари си шляпа бос в къщи и са му топли краката.  :D Обаче като се сетя как сутрин на автобуса Дани беше все още по маратонки и есенно яке, а всички останали с яко зимни дрехи - пухенки, ботуши, шапки, шалове...вероятно и в неговата ДГ би имало страшен вой от мнозинството майки, ако децата биват извеждани в лошо време. Вчера едната майка вЕрно доведе щерка си с гащериозн за ски  8O Говорим си с нея, защото сутрин и вечер се засичаме на спирката и я попитах защо чак пък толкова ( в СЗ е +6 градуса тези дни, няма сняг, няма вятър, изозват ги с отоплен автобус). От тях до спирката било почти...300 метра?!!! и ако настинела щерка й, то студът бил опасен, хладният въздух още повече, белите дробове можели да й настинат (което с гащи за ски явно се избягва). Записи страшни. Пък под ски-гащите - малката била с дънки, да не решите че нещо тънкажно  :lol: И като гледам другите "колежки" - и те така обличат, та май не е вероятно да извеждат децата в нашата ДГ. Ще чакаме да пукне пролет, че тогава.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #92 -: Декември 20, 2013, 08:27:14 am »
Едната учителка на Ники е с внуци на нейна въдраст и както казах, от моята порода - зиморничева. Та тя все ми правеше забележки, че леко е облечена. А миналата зима почти през цялото време си ходеше по клин и тънка блузка. В най-студените дни, като ходех да я прибирам, ѝ носех едни ватирани дънки, че сутрин баща ѝ я кара с колата, но се прибираме пеша - около 20 мин. Плътен чорапогащник още не съм обувала под панталоните - била съм в градината - ами достатъчно топло е вътре. Но и при нас съм виждала майки, които навличат ски-гащеризони над чорапогащника, та явно ги има навсякъде. Поне съм достатъчно умна (минутки за самореклама  :lol:) та да знам да не се водя по своите усещания за студ, че и аз съм като Jbrul - все ми е студено. Шапка, шал ръкавици давам, когато си ги поиска, достатъчно голяма е да се сеща.
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #93 -: Декември 20, 2013, 09:04:31 am »
Аз понеже съм "морж" не знам що очаквам, всички да са като мене  :lol: В смисъл, естествено е да има хора като Жбрул и Пешка, които са по-зиморничави и не понасят студ. Нямам нищо против, нито ги укорявам. Но при децата тоя праг е доста по-висок /поне от наблюдения върху своето/, те по-скоро не търпят топло, от колкото студено...И за тях несъмнено една разходка на "чист" въздух /дано наистина студеният да е по-чист, че то в големите градове, не знам какво точно влагаме зад тая дума :D/ е освен приятна и полезна...Иначе, до колкото те познавам, Жбрул, убедена съм, че няма да опищиш квартала, ако извеждат детето ти и надали ще свържеш някой сопол с разходките... :wink:
До колкото разбирам, някъде това се случва, другаде не... :wink: Сигурно на две моля другарки им е доста трудно да обличат х15 минути всяко дете, та затова надали извеждат тия дето им е невъзможно. По-големите може би...
Барбаронче, тя и наЩа шейна е на стенд бай. Сняг около Коледа чакай или най-късно около Нова година :crossfingers:
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #94 -: Декември 20, 2013, 10:54:36 am »
София също не я извеждат навън зимата. Но пък в градниката съм се наслушала на такива бисери за настиването на децата в ДГ, че лошо ми става.
Държали нарочно отворено и правели течение и затова децата настивали там. А тези същите ги влачат със сАполи и ич не им дреме.
За обличането и моята ходи с клин и блузка. Там е адска жега и не бих й причинила вечно потене.
Но пък племенницата я обличат с потник, блуза с дълъг ръкав и суичър, който понякога е поларен.
Хора всякакви, не може да се угоди на всички. За съжаление тези, които пищят, че децата настиват от извеждане те са с предимство  :?
Та, Бубулина, извода е - Извеждаш си го сам през зимата  :wink:

*
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #95 -: Декември 20, 2013, 13:59:53 pm »
Като водех детето на ясла, понякога съм оставяла две якета - едно тънко и едно дебело, за да преценят кое е подходящо за следобяда, като излязат навън. И отивам да си го прибирам и познайте! От него вода тече, облекли му и двете. И им казах на девойките да не го навличат толкова. Че аз нарочно съм ги оставила така. Ама други родители се оплаквали, че на децата им е студено. Разберете, че на децата им е много по-малко студено отколкото на нас. Моето дете се къпе с много по-студена вода отколкото бих могла да изтърпя аз. Не само на морето, а и всяка вечер у дома. И все спорим дали е гореща или вече е станала студена водата.

*
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #96 -: Декември 20, 2013, 14:22:30 pm »
... Разберете, че на децата им е много по-малко студено отколкото на нас. Моето дете се къпе с много по-студена вода отколкото бих могла да изтърпя аз. ....

мдам, съвършено вярно. именно поради тази причина моите деца цяла зима ходят с къс ръкав и памучна блузка от горе и госпожите в ДГ ме гледат странно, но Елена си преживява по къс ръкав цял ден там. Имам и снимки с дядо Коледа за доказателство ако не вярвате :lol: Никога не обличам чорапогащник под панталон, ако е мнооого студено -10 - 15 например обличам грейка до ДГ. Тази година дори не съм ги извадила още, ще ги събирам директно за ските :)

децата не настиват, децата хващат вируси и когато са изнежени ги изкарват тежко и усложняват.
*
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #97 -: Декември 20, 2013, 14:31:19 pm »
децата не настиват, децата хващат вируси и когато са изнежени ги изкарват тежко и усложняват.
така е, ама много хора не го вярват  :lol:

Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #98 -: Декември 20, 2013, 14:35:38 pm »
Ох, аз поне живея на една крачка от градината -днес видях децата навън, но не знам дали не изкарват само големите групи. Иначе с излизането ние проблем имаме с таткото. Много спорим по въпроса- той все не дава да го извеждам , все било студено , щяла съм да го разболея, ей до вчера в болница сме били, като съм искала да се разходя да сме ходели в Мола на топло . И колкото и да му обяснявам ,че в мола е сред хиляди хора, които носят Бог знае колко зарази, особено в претъпканите асансьори има поне 5 човека отгоре му,там е по -вероятно да хване някой вирус , отколкото да го изведа на двора за половин час, но с радио не се спори. Няколко дни не бяхме излизали и детето прежълтя едно такова, като че му излязоха и сенки под очичките и  се сдъвкахме с моя-изведох малкия за един час- е не мога да ви опиша разликата- лицето му грейна, бузките му се зачервиха. Ако е много студено-обличам го добре и пак го извеждам.  Наистина  малките жегата ги мъчи повече от студа. Ето, тези дни, малкия го къпехме с много топла вода-излязоха му едни червени петна и пъпки по гърба -педиатърката каза- ПРЕТОПЛЕН Е !. От 3 дни го къпем с нормална,за него,  вода - ами изчезнаха пъпките, ама аз защо ли го слушам моя тесногръд мъж -не знам- да се напарело детето- пу
*
Re: Месечна тема - Декември
« Отговор #99 -: Декември 20, 2013, 14:44:05 pm »

В старата ни детска градина /частна/ едно от задължителните условия беше да подсигурим зимен гащиризон, за да ги извеждат в снега и студа спокойно. Освен ако няма буря навън, не са пропускали ден без излизане.
Сега, в тази / държавна/, едната учителка им казала, че ще излизат навън само когато е слънчево и е над 10 градуса. Поради тази причина Константин иска да гледа прогнозата всяка вечер - да знае дали утре ще излизат...
Попитаха ме защо не му обувам чорапогащник, като било студено вече. А вътре е сигурно над 30 градуса. Ми аз досега такова чудо не съм купувала...Пък и вкъщи винаги сме поддържали около 22-23 градуса зимата.
Затова пък тези дни всеки ден ми се обажда, че е в парка и кара колело, нищо, "че наоколо няма от кого гък да чуеш". Чуди се къде са всичките му приятелчета от лятото.