0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #500 -: Юли 31, 2013, 08:23:09 am »
Синът ми няма криви зъби. Това, че при някой станало така, не значи, че и при вас ще стане.
Пък и постоянните зъби излизат след 6г.  :wink:
*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #501 -: Август 01, 2013, 01:15:20 am »
м-и, съгласна съм. Имах предвид до момента.

*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #502 -: Август 03, 2013, 16:36:27 pm »
м-и, съгласна съм. Имах предвид до момента.
Да де, просто ми се струва неоснователно някой да твърди, че малките деца, които си смучат пръстите, след години им излизат криви постоянни зъби  :)
*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #503 -: Август 03, 2013, 23:11:37 pm »
Ще докладвам след години.  :wink:

*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #504 -: Август 16, 2013, 15:36:54 pm »
И аз съм във същия филм със спането. Но, да ви успокоя, с месеците става по-добре. Никол започна да спи по цяла нощ, когато мина 2г. Трудно и късно заспива и дори ранното ставане за ясла не промени този и навик. Но, откакто си спи без прекъсване се наспивам и аз.  :)

Колкото до зъбите, като жена на зъболекар, да си кажа. :) Нито кариесите, нито смукането на пръст, докато зъбите са млечни, е безобидно.  .

А пък, ако някой ми каже да не се оплаквам, защото съм чакала дълго, ще го наглася аз :lol: Нали пак сме майки, и децата пак са си деца. Няма разлика. Още повече, че ние сме по-изнервени и повече им треперим като знаем как сме заченали трудно и понякога "на късмет".  Аз лично я разглезих моята щерка. Не се оплаквам. Много ми е хубаво с нея. Но, просто е много дива и е свикнала да и се обръща внимание. Снощи я оставихме да реве с възпитателна цел. Ей, сърцето ми се скъса! Едва се сдържах да не ида да я гушна веднага.

Да са ни живи и здрави дечицата!


*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #505 -: Септември 11, 2013, 15:28:50 pm »
Бях обещала, че ще разкажа как премина консултацията с детски психолог, която бяхме планирали за малката. Извинявам се, че все не намирам време да седна и да систематизирам в няколко изречения най-важното :oops: Предвид и другата тема за тръшкането, смятам, че моментът просто назря.
Прегледът протече по следния начин - първо се консултирахме с детски психиатър/при нас беше жена/, който задаваше въпроси, аз отговарях, разказах какво, кога и как се случва. Тя се опита да комуникира с детето, задаваше прости въпроси и команди, предполагам, за да провери психо-моторното развитие, степента на комуникация и разбиране. Като цяло се опитваше да установи има ли физиологична причина за изблиците и тръшкането, както и външни такива - като например нашето собствено държание като родители. Никога не съм изключвала варианта, че ние грешим някъде, не се смятам за перфектна и безгрешна, затова и потърсих професионална помощ, ако допускам грешка, да ми се посочи и да ме посъветват какво да правя. Според психиатъра детето се развива чудесно, не се наблюдават някакви смущения, нашето поведение с баща й също определи като нормално. Единствена забележка или по-скоро съвет към нас беше да се стремим именно да си контролираме нервите и да успяваме да издържим на напрежението :lol: Нещо, което и аз самата знам, че трябва да стане, ама не знам как :wink: В крайна сметка психиатъра заключи, че се касае за по-буен темперамент, трябва просто според всяка отделна ситуация да мислим различни подходи на момента, но разбира се - да оставаме абсолютно равнодушни и спокойни към разиграващите се сцени.
След разговора с психиатъра, последва оценка от психолога, също беше жена :) Изслуша ме каквото имах да казвам, като през цялото време се подсмихваше и кимаше. Накрая като свърших ми каза - много добре те разбирам, моето момиче, не е нужно да обясняваш повече, разбрах какъв е проблема. Малката ми дъщеря беше същата, само дето вместо да се тръшка от яд и инат, директно си гълташе езика и подбелваше очите 8O Няма вика да ти казвам как съм оцеляла. Водили са я по всякакви лекари /тогава са живеели в София/, нищо физиологично - просто инат. Та в крайна сметка жената си ми каза директно - това е характер, не мога да го променя. Каквито и методи да прилагам - все тая, просто трябва да премине. Разбира се, това не означава да не правя нищо, напротив, но просто да не чакам кой знае какви резултати, поне не и трайно. Като поотрасне - ще поулегне, но за сметка на това в пубертета ще е още по-зле :lol: В последствие, ако добре съм си свършила работата и съм я научила все пак да канализира както трябва тоя инат, ще е само в нейна полза.
Разясних какви са ми възглдите за възпитание, какви методи прилагам, защо за определени неща настоявам и т.н. и жената ме увери, че се движа в правилната посока и че нищо повече от това на този етап не мога да направя. Просто трябва да намеря начин да си сдържам нервите и да не реагирам твърде бурно, нещо, което доста трудна ми се удава напоследък. Явно ще трябва да взема някакви мерки за себе си, при това по-сериозни.
Наблюдава Габриела много добре през цялото време, задаваше й въпроси, поставяше й задачки, за да види как реагира. Категорична е, че детето се развива абсолютно нормално, дори каза, че е доста умна и интуитивна, но просто си е ината и своенравна. Даде ми един доста полезен съвет. Каза, че когато я карам да направи нещо не бива да бъда твърде толерантна и да повтарям по 100 пъти и да я моля 1 час примерно. Не, трябва да си определя някакъв брой пъти,които да казвам даденото нещо и след този брой просто да има последица. Дали ще я хвана за ръка и насила ще накарам да го свърши /образно казано, не става дума за насилие/, дали ще накажа, дали ще се карам и ще взема да речем предмета, обект на проблема, няма значение. Целта е детето да знае, че има граница, отвъд която винаги има последица и тази граница винаги е една и съща, без изключения. Според проведено изследване, повечето деца след първото казване/подканяне си знаят и изпълняват/съгласяват/правят каквото си им казал. Просто едно казване им стига, второто казване вече е с тон и те знаят, че си имат 1 опит, след него мама/тати/баба.... се ядосва/разстройва и сменя тона и подхода. За други деца, обаче границата е друга. Обикновено децата с по-силно изразен темперамент реагират след 3-ия път. В момента препредавам най-общо, това, което психоложката ми обясни, правя го със свои думи. Та при нас границата е добре да бъде 3 пъти. Но задължително трябва винаги да бъде 3 пъти - не повече! Може да е по-малко, разбира се, ако детето вземе че се усети и по-рано, но максимума трябва да е константа. Така детето изгражда навик, да го наречем, и си знае, че до 3 пъти е допустимо да се ослуша, след това винаги ще има последствие и така или иначе ще трябва да направи нещото, за което е помолено. Често срещана заблуда е, че децата, които имат безгранична свобода стават уверени и самостоятелни. Няма такова нещо, според психоложката. Тъкмо напротив - липсата на ясни граници прави детето несигурно, защото то не знае къде е предела, докъде може да стигне и това го обърква. Те може и да тестват нашите граници, но инстинктивно искат такива да има, ако и да изглежда друго.
В крайна сметка, заключението и на двамата лекари беше категорично - детето си е ок, с нормално развитие, по-буен нрав, инат в повечко и така. За мен лично тази консултаци беше от голяма полза, защото успях да сверя собствения си часовник. Уверих се, че все пак не съм откачена и не преувеличавам факта, че детето ми се тръшка в повече от нормалното. Затвърдих убедеността си във вижданията, които имам по повод възпитанието и методите за това. Успокоих се, че не допускам фатални грешки, защото напоследък започнах да се притеснявам, че хем много искам да държа контрола, хем пък, ако взема та отпусна малко хватката, ще отида в другата крайност и ще отърва положението с възпитанието. Знаете, терзания, които има всеки нормален и отговорен родител. За мен беше важно да знам, че не залитам в крайности. Оттук насетне вече, следва да намеря начин да си контролирам нервите - дали с посещение при психолог за възрастни, дали с терапия от невролог /подозирам 2-рото :lol:/, но някак трябва да намерим начин да преминем през това и да се озовем от другата страна без много щети.
Извинявам се за дългия и може би объркан постинг, надявам се да съм била полезна на някого. Ако имате някакви въпроси, питайте, може да съм пропуснала нещо.
Успех на всички и не се съдете много строго - нито себе си, а още по-малко другите! Всеки си знае през какво преминава и как му се отразява това. Нека бъдем по-умерени в коментарите и особено в квалификациите, темата е трудна, деликатна и болезнена. Пожелавам ви кротки и сговорчиви деца!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #506 -: Септември 16, 2013, 09:29:56 am »
Като чета за "3-те пъти" подканяне, та се сетих, че около 2 -3 годишна възраст при нашето също инато и темпераментно момче работеше броенето до 3, когато се инати и не ще да направи нещо. Казвахме "ще броя до три" с категоричен и малко заплашителен тов и започвахме "1-2..." Действаше, докато кажем "3" и въпросното нещо беше свършено. Стана някак случайно първия път. Баща му, иначе много търпелив и спокоен, се ядоса за нещо и много рязко и силно викна: "Ще броя до три, и ако не си го направил..." Като рипна онова дете и от тогава, чуеше ли, че почваме да броим до три, знаеше, че положението е сериозно и тряба да спре да се инати.
Просто споделям, как стана при нас. Може да пробвате с това броене до 3, като някакъв сигнал,че търпенитео на мама или тате вече се изчерпва. Успех на всички с инатливите деца!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #507 -: Септември 16, 2013, 14:55:25 pm »
За съжаление, при нас и тези методи почти не действат. Казвам почти, защото от време на време се получава, но не заради самия метод, а просто защото тя е решила, че ще се получи. Обикновено ме гледа ехидно, с една тънка палава усмивчица и си продължава да си прави, каквото си е наумила. Методът с 3-те пъти го прилагам, но предимно във вида - като не се наканиш да направиш даденото нещо след 3-ия път, не се пеня да наказвам, да заплашвам и т.н., ами директно принуждавам да се свърши. Защото иначе не става. Много нерви и енергия ми коства тази непрестанна ежедневна борба за всяко нещо :?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #508 -: Септември 16, 2013, 16:29:40 pm »
Ще има резултат, ще видиш! Просто се опитвай да бъдеш по-спокойна и да не се изнервяш за по-дребните неща, а да си настоятелна само за по-важните. И не коментирай пред детето ината му и внимавай да не казваш реплики от сорта на "ето, пак направи еди-какво си", "отново не ме послуша" и пр.
*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #509 -: Септември 16, 2013, 18:20:56 pm »
Когато запалиш от сутринта не знам как се отсяват нещата на дребни и едри  :lol: Аз най-трудно се справям с великия рев всъщност, всичко друго успявам да оправя някак, но тръгне ли сиренен рев, няма край  :x Предимно е при превъзбуда и преумора. Сега някой ще ми пише да избягвам такива ситуации. И аз си го казвам, но не мога да го накарам да спи на обяд в някой дни (когато не сме в къщи е най-често) и към 17ч. вече е започнал адът буквално. Рев и искам еди какво си, ако случайно угодя, започва да реве, че не иска и иска друго и така.....
*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #510 -: Септември 17, 2013, 00:30:57 am »
Много нерви и енергия ми коства тази непрестанна ежедневна борба за всяко нещо :?

Това е моя реплика от преди няколко месеца. Ама 1:1.  :lol:
Непрестанната ежедневна борба да се убедим да си измием зъбите, да се облечем за яслата или за други елементарни дейности ме е докарвала до ужас, рев, треперене и какво ли още не. Предполагам как се чувстваш, макар че при мен нещата не бяха толкова продължителни.
Сега нещата са различни. Не мога да ти кажа как точно се случи промяната, ама се случи. Разбира се, не стана от днес за утре, с вълшебната пръчица. Случи се постепенно, но не и прекалено бавно.
Промених навиците му, които водеха до тези изблици - един такъв навик беше гледането на детско филмче преди да си е измил зъбите и да се е облякъл за яслата. Обърнах последователността - първо зъби и дрехи, а после наградата. Два дни имаше рев, истерии, и нямаше филмче след това. На третия имаше измити зъби, прилежно облечен и любимата Дора за награда.
Поставих границите, за които ти е говорила психоложката. Тук, в една от темите, се препоръчваше една книга - "Преди децата ти да те побъркат, прочети това" на Найджел Лата. Доста противоречиви мнения се изказаха за нея, но по моему има полезни неща. Та там доста нагледно беше обяснена ефективността от поставянето на граници. Самите те имат нужда от тях, иначе се губят.
Постарах се да променя и себе си. Детето се води по мен, когато аз съм спокойна и търпелива и той е така. Опитвам се да говоря тихо и бавно. Обяснявам с примери, за да ме разбере, държа се с него като с голям човек. Засвидетелствам му цялото си внимание, а когато не мога , му обяснявам причините за това. Сега, в по-голяма част от времето ни, общуваме спокойно. Само в дните около цикъл, се справям по-трудно и тогава всичко отива на...в Пловдив. Ама пусти хормони, с тях не мога да се преборя ;)
« Последна редакция: Септември 17, 2013, 00:51:35 am от twin »
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #511 -: Септември 17, 2013, 00:58:25 am »
Е, има надежда значи :lol:
Сутрин не гледа телевизия моята, ставаме, оправяме се и излизаме. Не лъжа и не баламосвам. Обяснявам и говоря като на голям човек, винаги се аргументирам, старая се да съм спокойна, но не винаги се получава. Тя е много дива и хаотична и обикновено като се заинати, дори не ме чува като говоря, но определено с времето нещата се подобряват. Ясно ми е, че няма да стане изведнъж. Все още имаме проблем със заспиването и това ме докарва до тиха лудост :? Направихме й голямо легло вече и малко по малко започвам да я уча да си спи в стаята, засега - без успех. Иначе му се кефи, ляга в него, ама само на игра. Като я питам ще спи ли в него - казва да. Като дойде време да ляга и я питам пак - ще спиш ли в леглото? - утре, мамо :lol: Хитра е като стадо лисици :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #512 -: Септември 17, 2013, 08:44:33 am »
Аз за втори път го приучавам да спи сам. Лошото е, че този път си лягам с него докато заспи и като се събуди ме търси. И двата пъти минах с номера, че вече е голям и трябва да спи сам :) първо започвам да му го повтарям няколко дни и в последния казвам, "ето от днес ще спиш тук". 
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #513 -: Септември 19, 2013, 04:26:59 am »
Аз за втори път го приучавам да спи сам. Лошото е, че този път си лягам с него докато заспи и като се събуди ме търси. И двата пъти минах с номера, че вече е голям и трябва да спи сам :) първо започвам да му го повтарям няколко дни и в последния казвам, "ето от днес ще спиш тук".

Защо лягаш с него? Така ли беше свикнал, докато спеше при вас?

Тереза я отделихме наскоро. Настанихме я в стаята, която ползвахме за офис. Преместихме кошарата, махнахме решетката и сложихме преграда, която да може да преодолява, когато прецени, както и всичките нейни неща - лампа, шкафчета, играчки. Първият сън беше през деня. Отворихме вратите и й казахме, че това е стаята на Тереза. Втурна се набегом и се намуши в леглото. Използвах ситуацията и махнах биберона. Тя дори не си го потърси. След 2-3 дни ме пита за него, но й казах, че вече е голяма и тя се обърна и заспа  :lol:. Чувства се щастлива и самостоятелна в стаята си.

Аз определено не мога да се похваля с контролиране на нервите в последно време  :oops:. И не е свързано с проблеми с Тереза, а с нежеланието на батко й да учи. Никак не искам да омаловажавам усещанията на родителите с малки деца, да знаете. Просто с Тони съм обръгнала някак и тръшкането на сестра му не ме впечатлява толкова. Мислех си, че съм способна да устоя психически, обаче сгреших. Откакто започна учебната година /преди 3 седмици/, едвам издържам... Не му се чете на човека и туй то. Правя всичко възможно, за да го мотивирам - говорим, помагам, награждавам, наказвам. Това, което вършеше работа до миналата година, вече е в миналото. А мателиалът в училище се усложнява, не търпи и миг отпускане, особено при чужденец...

Започнах да крещя, да "извивам ръце". Естествено, че не работи, просто е признак на слабост. Продължавам да опитвам...
*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #514 -: Септември 19, 2013, 09:07:36 am »


Защо лягаш с него? Така ли беше свикнал, докато спеше при вас?

Тереза я отделихме наскоро. Настанихме я в стаята, която ползвахме за офис. Преместихме кошарата, махнахме решетката и сложихме преграда, която да може да преодолява, когато прецени, както и всичките нейни неща - лампа, шкафчета, играчки. Първият сън беше през деня. Отворихме вратите и й казахме, че това е стаята на Тереза. Втурна се набегом и се намуши в леглото. Използвах ситуацията и махнах биберона. Тя дори не си го потърси. След 2-3 дни ме пита за него, но й казах, че вече е голяма и тя се обърна и заспа  :lol:. Чувства се щастлива и самостоятелна в стаята си.



Да така е свикнал, много силно сгушен в мен или баща си, носене на ръце и пак му е малко и казва "гуш"  :D  то е денонощно и искам и 5 мин. пространство. Каква е тази преграда? Няма нещо, което да го задържи в леглото освен да настоявам, при което той реве, пробвам с носене и после го прегръщам отдалеч докато заспи, но баща му снощи пак го е приспал в леглото ни иии е ясно какво ще е днес  :)
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #515 -: Септември 24, 2013, 18:40:21 pm »
Мдаа, и при нас знаят, че на три следва наказание :? Обикновено на две още са приключили с това, което трябва да правят.
Еле, ние го имаме същия проблем. Хем е на занималня, не иска да чете, не иска да пише, много ме е яд, криво ми е, не знам на къде ще избие. Има дни - перфектен, всичко е ок, обаче има дни, в които нищо не върви. Ей го сега пише домашно от 3.30, вече е 6. Полудявам тихо, ама след малко ще се поразправяме по въпроса явно, щото така не става :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #516 -: Август 22, 2014, 23:24:22 pm »
Реших да поизвадя темата от шкафа... Няма да пиша, за да давам съвети на някого, не пиша и за да измрънкам"" и да се "жалвам, не пиша и за да търся помощ реално, понеже не мисля че по въпроса мога да получа такава. То не е такъв вид „въпрос“, че да може да се помага... Пиша просто, за да споделя, защото аз вече тотално не успявам да подредя в главата си някои неща.

Как ме определят околните, като майка – не ми е водещо, важно ми е аз сама за себе си да мога да го направя, трудно ми е да обясня защо, просто е така. Обичам да съм наясно със себе си да кажем. Та от всичко, което съм виждала и виждам около мен – считам, че ми се падна лесно за гледане дете по основните параметри. Това със спането – отдавна не го броя и го „преживях“ така да се каже, не може всичко да е по мед и масло.
Вече поотрасна – изключително комуникативен е, чудесно се вписва в компания с други деца, умее всичко типично за възрастта си, та с някои неща дори е напред, много му харесва да ходи на ДГ, говори като доста по-голямо дете, АКО ПОЖЕЛАЕ – самозанимава се с различни неща. Т.е. умее ги въпросните, при това добре и когато настоявя някой да му прави компания в тези занимания – то не е защото изпитва затруднения сам да се справи с тях, категорично. Уточнявам го това, защото като ме попитат: „Ама не се ли занимава сам вече?“ - аз не знам как точно да отговоря коректно. Ако кажа „Не“ -  не е съвсем вярно, понякога, се занимава сам но е рядко, а отговорът „Не“, предполага и неспособност да се занимава сам, не нежелание просто. Ако кажа „Да, занимава се“ - и това не е съвсем вярно, защото той просто НЕ ЖЕЛАЕ да се занимава с почти нищо сам, не и за приемливо дълго време.  Случва се, ама повече като изключение. Не е и да се разфокусира от дейността набързо (сиреч дефицит на вниманието). Ако кукна с него и три часа ще реди пъзели, предимно сам ги реди, но трябва някак и аз да съм въвлечена в цялата история , за да го прави. Просто да съм ангажирана физиесчеки с него и в невъзможност да върша нещо друго (различно от обръщане на внимание на принца) и заниманието му, ей така да „светя“, ама да светя. Много често в подобна ситуация – от чиста проба скука (само да седя и да зяпам) – понечвам да се включа пряко в заниманието. Обичайната му реакция обаче е: „Нееее, не пипай, аз сам мога, ето виж...“ т.е. не е целта да „играем заедно“ буквално, нито нещо иска да му показвам, помагам – тцъ. Само да вися при него е важното.
Стана ли обаче, зарязва всичко и се помъква подире ми. Буквално като опашка. И моментално захваща друг вид атака за ангажиране на вниманието ми  - дали ще е мотане в краката ми с несекващо питане къде отивам, защо отивам, коментари на дейността която извършвам, настоятелни оферти да ми помогнел и навиране (с което реално ми пречи де), после бърборене колко ми помогнал и „Нали мамо, нали мамо...“, но да е наврян там е важното. Понеже е вече и достатъчно хитър, ако не му е интересно какво правя в даден момент и това да ми „помага“ не му е по вкуса – моментално се измисля някакво искане от тези, на които по принцип знае, че не отказвам – жаден съм, гладен съм, топло ми е, студено ми е, в краен случай – искам еди какво си (което е на недостъпно място) и спира да го иска веднага след като го дам и се върна към моето си занимание и се мисли следващо нещо, с което да не бъда оставяна на мира. И за секунда!
Уточнявам, че не става дума за периоди, или че просто си има и такива дни. Той други дни – няма, не е и имал откакто се е родил. Също така – не го е страх от каквото и да било – тъмното, Торбалан, че ще се изпаря...т.е. това поведение не е от някакъв невротичен вид, на страхуващо се от нещо дете, че затова нали. Или необичано, негушкано, пренебрегвано... Постоянно бива гушен, целуван, казвам му колко го обичам по 10 пъти на ден поне, не само аз – и вербално и невербално е засипван с любов и то доста открито и напоително демонстрирана. От липса на време да си общува с мен, или други близки – също не е страдал никога, всъщност той има повече такова време, сравнено с други деца на неговата възраст по разни субективни причини. Та не е и опит да компенсира присъствие, което като цяло му е недостатъчно. Този му „кърлежов синдром“ (така взех да го наричам за себе си), който описвам, също така не се проявяа спрямо мен само да кажеш, той се държи така с всеки възрастен когото докопа в орбита. Просто аз го отнасям най-много, понеже аз съм с него най-много време. Да ми се струва само, че го има това дето го разправям – няма да е. Няма, защото най-различни по вид и възраст хора, вкл. хора с деца, дето по-добре от мен знаят как „Ма то те така са всичките деца“, та те, след няколко по-дълги, или по-честички срещи, започват със следните коментари: „Лелееее, ама той наистина няма ни спирка, ни умора“, или „Ама блазе ти на спокойствието, ти наистина имаш здрави нерви, не знам как го издържаш, той винаги ли така прави?“. Това дето го „прави“ не е вида досаждане, като писъци, тръшкане, вършене на глупави и опасни неща напук и пр. Неговите подходи за окупация на внимание са по-рафиниранички, от вида да заговори някого, да му попее, да му покаже това-онова дето можел – все едни такива благи и за аплодисменти неща, дето ни да се караш, ни да му обърнеш гръб...и после няма откачанее. Заговаря те за нещо, като изчерпа една тема, започва втора, трета, пета...безконечно може да го прави. Шансът за откачане е внезапна поява на нещо по-интересно от теб, като му се наслади обаче – връща се и те емва наново. Само когато има много деца наооколо – има рахат, защото само те са приоритет за него. Е хубуу, ама не мога да си народя една ДГ, че нали....

Защо започна това му поведение все повече да ме товари напоследък обаче? Защото вече е дете на 3 години и половина, което говори чудесно, има хиляди възможности да прави разни интересни и приятни за него неща, без постоянно да ми вади душата (или ако не моята , на когото докопа), обаче то не щееее. Само – не, трябва поне една жива жертва там да има и тогава. И когато беше във все още бебешорска възраст така да се каже – правеше съвсем същото, но с други средства. Споделяла съм и тогава, но ми казваха, че ще видя, ще поотрасне, ще може много неща сам, ще ги разбира и ще спре. Сега ме лазел постоянно (като беше по-малък), просто защото искал много работи, ама не можел самичък, скучно му е и това са само причините. Съгласна съм, че наистина до определена възраст това е типично за всички деца, ако и при Дани да беше доста по-остро проявено  та лежах на тая кълка, че още малко и налЕ.... Да, ама не. Колкото повече умения, знания и възможности придобива – те не са повод да намали този психо-емоционален терор, ами са средство, за да го практикува още по-умело и ефективно. Какво и защо обаче го подтиква да прави така – нямам вече идея, пък не е като да не съм мислила, оглеждала отвсякъде, вкл. съм допускала и някаква медицинска причина за това поведение, ама то на нищо медицинско не вързва.


За да не остане някакво съмнение, че на мен просто ми е дошло нещо ташкън майчинството, че затова ми се струват разни неща за детето ми, ще ви дам пример как всеки от нас би реагирал на възрастен човек, който се държи по този начин. С: „Егати и досаданика е тоя!“. Не луд, не невъзпитан, не нещо друго – просто досаден. Вярвам всеки е попадал на такъв човек, примерно в голяма компания – хваща те за слушател, дудне някакви скучни за теб неща едно след друго, всеки учтив опит да се изнижеш – не се отразява, досадникът ти се усмихва мило и подхваща следваща история, не ти дава възможност и едно „наздраве“ да кажеш на другите. Ако все пак те остави и за 5 мин., то е защото е успял да налази друга жертва, ако му избяга – пак налазва теб, ако опиташ да се направиш на глух – следва потупване по рамото, но не и отказване и пак те емва. Да кажеш нещо лошо за този човек по принцип – няма какво, ама реално – ти е спукал гьона от досаждане, скапал ти е вечерта и единственият начин да се измъкнеш от него – всъщност е да си тръгнеш от събитието. Ако досадникът те хареса – той се мъкне след теб и да си смениш мястото. Другият вариант нали е – да си груб и директен с „Абе я се разкарай и стига ми досажда“, което лично аз не съм посмяла да си позволя досега.
Дани по същество – прави същото. Уж нищо лошо, ама целият ефект е, че може да те подлуди, понеже тотално те обсебва, през повечето време. И опциите да се спасиш са същите. Да си Одиш, ама няма как хахаха, или да изпуснеш парата и нервите, да избухнеш, да се развикаш.... За какво? Защото те вика да рисувате уж заедно ли? То почти всичко дето му хрумва, за да те полази е едно такова благовидно, полезно, едва ако се изчерпа оттам – минава на вълна да шуми, да повтаря едно и също като развален грамофон (уж на себе си), но пак с цел да ти пречи на това, което правиш и не е пряко свързано с него. Не може бе! Докато пиша това – съм в постоянен диалог с него например, на каквато тема захване, така е спокоен, че ми е главен ангажимент явно. Спра ли да разговарям, ще измисли нещо, с което да ме откъсне физически от компа – едно, второ, трето, пето...колкото трябва.

Аз не съм изнервена да ви кажа. Може би в момемнта точно съм напрегната, заради разни битово-ежедневни неща, ама нищо фрапантно и преди е било, много пъти. По принцип не съм нервак. Да кресна – рядко е, хем ме мързи, хем не виждам смисъл. Понякога обаче, така ме изтощава с това си поведение Дани, особено когато сме само двамата за дълги периоди (както сега), че ми идва да изрева, ей така нечленоразделно в някакъв момент, защото се чувствам толкова напрегната, че имам усещането, че кожата ми ще се пръсне и костите ми пукат чак. Не го правя, защото бих му изкарала акъла най-малкото, а и това няма да го накара да спре с досаждането. Обичам си детето, благодарна съм че го имам, но все пак опитвам всякак да му се насладя на това майчинство, нали това е целта, голямата – да е хубаво и за мен и за детето. Но когато съм хронично напрегната от ей това му поведение и имам чувството, че ще гръмна вече при поредното мамосване за няма нищо, или ще го "гръмна" него – нещо не е по реда си съвсем. Това са момeнтите, в които си казвам, че явно съм калпава майка т.е. не калпава, но явно от по-непригодните за майчинство жени, че друга не би се натоварвала от такова поведение на детето си, че  аз просто съм нетърпелив човек, че , че... Обаче все по-често получавам доказателства, че не аз съм нетърпелива, ами то вЕрно не е за търпене. Като ми го каза и майка на три деца, с мъж който рядко си е у дома (пилот), че тя това не би могла да го издържи – вече се замислих, ама наистина. Аз каквото мога и е по силите ми, за да не се дразня – правила съм, правя и сега, самонатискам се всякак да не изпусна нерви. Обаче тези усилия се отразяват все по-негативно на собствената ми психика, което вече ме тревожи. Хайде, аз не съм най-важната в тази тема, ама все пак за детето си съм важна и бива да съм добре. Не спирам да обяснявам, че това, което прави не е хубаво, защо не е хубаво, по начин смилаем за него – ефект няма. Да се карам и наказвам, защото собственото ми дете ми досаждало – то първо звучи нелепо, второ – можеш да се скараш за нещо конкретно. Пък то досаждането е нещо комплексно и имагинерно, дето дърт човек не го разбира понякога, какво остава за Дани... Не виждам полезен ход, ама и все по-трудно се понася това му поведение, което пък и явно се задълбочава. Започвам да се притеснявам, че и на него ще вреди в бъдеще, хайде аз ще издаяня каквото ще да ми коства.

Моите благодарности към всеки имал сили и нерви да го прочете това всичкото, просто наистина имах нужда да го споделя. Знам, че не е в помощ на никого и не предлага решения за нищо, пък за капак звучи и много объркано. Помага ми на мен в случая, да знам че съм го казала на някого. Това е. Този път проявявам чист и неподправен егоизъм в този форум, вярвам че съм си заслужила този „бонус“ сега, защото обикновено съм „от другата страна“. Ще гледам да не се повтаря все пак ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #517 -: Август 23, 2014, 00:00:03 am »
 :bighug: :bighug: :bighug:

Не знам какво друго мога да направя или кажа :( Но те разбирам идеално, ако и Габи да не е като Дани. Тя пък си има други неща, знаеш добре. В едно се убедих, Сисо вече - няма оправия явно, докато не пораснат достатъчно. Дано поне дотогава ние издържим и не допуснем фатални грешки по отношение на възпитание и подобни. И на хапове съм вече и все тая.. Да, малко по-добре е положението като пия успокоителни, ама той проблемът изначално не се решава. Просто аз успявам да не откача все още.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #518 -: Август 23, 2014, 00:17:34 am »
Ние сме също в подобна ситуация, но намирам успокоение за себе си, че детето ми има нужда да наваксва в емоционално отношение, да изгражда връзки и да се чувства сигурен. Кураж и търпение  :bighug:
*
Re: Как да си контролираме нервите
« Отговор #519 -: Август 23, 2014, 00:23:56 am »
Сис, за мен поведението на Дани е нормално и не мисля че имаш повод за притеснение. Моят син е същия, а и не само той е така ( мои наблюдения). Не обича да се занимава сам, иска аз или баща му да сме до него, да играем заедно, изобщо да правим всичко заедно. В момента, в който започна да готвя, говоря по телефона, или просто искам сутрин да изпия едно кафе, Жорко започва да иска хиляди неща, които да получи на секундата. Иска вниманието ми да е насочено единствено и само към него  :)
Според мен няма нищо стряскащо. След някоя друга година, присъствието на майката и бащата вече няма да е така желано, дори ще има моменти, в които детето ще ни игнорира и избягва. Тогава пък ще ни е мъчно за отминалите моменти, в които детето е искало да бъде само и единствено с нас  :)