0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #60 -: Февруари 08, 2013, 11:46:11 am »
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #61 -: Февруари 08, 2013, 13:33:35 pm »
http://sofialive.bg/city/frontalno/119-da-otglejdash-carcheta.html петъчно четиво
Колко вярно! Това се опитах да кажа веднъж тук по същата тема, но чух само "детето ти е малко, като порастне пак ще си говорим" .... ;)

*
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #62 -: Февруари 08, 2013, 14:00:23 pm »
Много актуална и болна тема. Абсолютно съм съгласна с авторката на статията. Децата трябва да си знаят мястото в обществото (кое е допустимо и кое не) и колкото по-рано им го покажем, толкова по-лесно ще им бъде после. Разбира се всеки родител сам преценява с какви средства/методи ще го направи.
*

    бина

  • ****
  • 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #63 -: Февруари 08, 2013, 14:17:20 pm »
Абсолютно вярно,иска ми се по често да чета статии с правила възпитателна цел.

Благодаря за статията midge :P
*
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #64 -: Февруари 08, 2013, 14:33:11 pm »
Сууупер текст! Предава много точно моите мисли по въпроса
В очакване ....
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #65 -: Февруари 08, 2013, 14:45:56 pm »
Наистина ли ви хареса статията? За мен звучи претенциозно, надменно. Сякаш това е единствената жена на света, чиито деца не създават никога и по никакъв повод проблеми, а всички останали хора наоколо са олигофрени. И е написано някак толкова дистанцирано, че... да ме прости господ, но аз за момент се усъмних дали авторката наистина е майка. Това е моето впечатление. И не намерих нищо полезно, само поза, и опит за задоволяване на нагона за писане по някаква тема, с претенции за оригиналност, при това. Извинете ме за крайното мнение, но не съм почитател на подобен стил на писане, независимо по каква тема и не ми харесва това упражнение в оригиналничене, когато става дума за отглеждане и възпитание на деца - нещо  толкова съкровено и важно нещо в живота на човека! Това е от мен!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #66 -: Февруари 08, 2013, 14:52:54 pm »
... но аз за момент се усъмних дали авторката наистина е майка.
и аз това си помислих, макар че не я дочетох до края.


  
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #67 -: Февруари 08, 2013, 15:24:31 pm »
Тази тема с възпитанието е неизчерпаема...
Когато станах родител си купих доста книги - "Изкуството да бъдеш родител", "Всичко започва от детството", "Как се възпитават момчета" и още 5/6 подобни заглавия. Прочетох ги, което не значи, че се чувствам по-подготвена или както ми каза една приятелка - майка на 3 момчета - "И още един син да имам пак няма да имам точен отговор как да го възпитавам и то това не се научава от книгите".
Аз съм възпитавана много строго от баща си, дори когато сме ходили на гости всички са казвали за нас, че сме "памук деца" и деца за пример. Е, резултата е, че аз се страхувах от баща си и като дете, а и после в тинейджърските си години съм го избягвала и не съм разговаряла с него.
Друг пример - работих преди време в една детска градина и имаше едно момиче, което по цял ден седеше на пейката до госпожата и изобщо не искаше да се включи в игрите на другите деца. Аз лично съм говорила с това дете и съм го карала да се качи на пързалката, на люлката, да рови в пясъка а то ми отговаряше - "Не мога, ще се нацапам и после ще ми се карат". Е, това дете за всички учителки и лелки беше най-доброто дете, а за мен то беше много депресирано още от малко.
Със сигурност граници трябва да има, но нека не ги превръщаме във войници, те са деца и сега им е времето да правят бели. Моят брат казваше - "Та аз какво ще разказвам някой ден на децата си, като не съм направил и една беля."
Може би като родители, дълго чакали рожбите си се опитваме да им спестим отрицателния опит и да бъдем по-либерални, но това ми се струва, че е нормално.
Още един пример - последен - моя приятелка зъболекарка ми казваше, че трябва да му взема страха на Жорко още от бебе и да го оставям да плаче сам в стаята, за да се научи да заспива сам. Тя каза, че затваря вратата и отива в другата стая, за да не го чува и да не й се къса сърцето. Е, това аз не мога да го направя.
Формула за добро възпитание няма, всеки си има своя начин и подход.
Аз не знам дали съм и дали ще бъда добър родител, някой ден несъмнено ще си проличи.
« Последна редакция: Февруари 08, 2013, 15:32:25 pm от misi »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #68 -: Февруари 08, 2013, 15:32:03 pm »
в статията има някои зрънца истина, но е написана зле, хаотично, разхвърляно и дребнотемно.

няма анализ, няма изводи, няма обобщение. просто нещо от типа засърбя ме тук, и тук, и тук, и еее там доле... и се почесах на всичките тия места. от конкретния повод, който я е засърбял да си опита химикалката, е можело да се изкара нещо много по-добре - ама не всеки умее (да анализира и да пише). за сметка на това, има купища празно интернет пространство, които се нуждаят от запълване със съдържание, така че - пишете, момичета. и вие имате какво да кажете :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #69 -: Февруари 08, 2013, 15:36:06 pm »
на мен много ми хареса - това не е научна статия, това е текст за списание
В очакване ....
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #70 -: Февруари 08, 2013, 15:40:31 pm »
Мддаа, това отдавна и мен ме гризе - коя пътеката през лабиринта! Много ми трудно признавам, като съм лоша защо съм такава, като съм добра веднага използва намалението и ми се качва на главата!!! Какво ли ще стане накрая???
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #71 -: Февруари 08, 2013, 15:41:06 pm »
на мен много ми хареса - това не е научна статия, това е текст за списание

така де, ама и в статиите за списание си важат правилата за доброто писане :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #72 -: Февруари 08, 2013, 15:41:51 pm »
Именно - този стил, властващ в повечето списания напоследък в България, на мене лично не ми харесва и си намерих повод да си излея душата по тази тема :)
Джам, ти пък ме разби от смях с това почесване! Как ти идват на ум тез бисери...
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #73 -: Февруари 08, 2013, 16:10:16 pm »
Според мен, за някои неща е права, а за други - не. Крайностите принадлежат на Злото. А, любовта е тази, която уравновесява нещата. Трябва да сме понякога строги, да учим на дисциплина, самостоятелност, уважение и отговорност (и т.н.), но без любов всичко тава руши крехката детска душа и оставя дълбоки белези в нея. И обратното - ако, издигаме на пиадестал децата си изпадаме в другата крайност, която дава безгранична власт на слабия детски характер и те стават тирани. Но, пак любовта и мисълта да не превърнеш детето си в перфектния егоист и тиранин, би трябвало да ни спира и отново да търсим златната среда. Лесно е да се каже, трудно е да се изпълни. Но, дай Боже, винаги да се усещаме, когато изпадаме в крайности и да се коригираме своевременно. :)
« Последна редакция: Февруари 08, 2013, 16:15:22 pm от rosefromstars »
*
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #74 -: Февруари 08, 2013, 16:18:06 pm »
мдам, авторката пише, възпитавайте ги, хубаво, възпитаваме ги, само че никъде не казва тя как е възпитавала тези нейни примерни момичета, а само колко другите деца не са възпитани, защото майките им правели еди какво си....
така и аз знам, на теория, мноооого мога да говоря, а предполагам и повечето от вас. истината обаче не е една, не са и две, а са толкова колкото са децата ни, защото всяко едно от тях е различно.
Хубаво е човек да чете разни статии и статийки, книжки за възпитание, лесно е, но трудното е да успеем да намерим правилния подход, защото ако и в книгата да пише - като се тръшка направете това и това, за мен е безумно, няма рецепта, наистина няма и само можем да сгрешим следвайки сляпо такива съвети за възпитание.
Много е трудно да възпитаваме правилно дете, защото отнема ужасно много време и сили, трябва да се следи всяка реакция на детето, всяко негово настроение, негово преживяване на конкретна ситуация, а не да кажем простичкото НЕ не прави така.... а да намерим подхода, думите, дори правилното изражение на нашето лице, когато разговаряме с детето по всяка една тема. Трябва да изградим правилната връзка с децата, а не както миси пише по-нагоре, че е била много послушна, но не същото така е разбирала нещата, а защото я е било страх от баща й. Изобщо не мисля, че това е начина. аз искам моите деца да ме уважават, да, но и да им бъда приятел, да успеят да израснат възпитани, но и уверени хора, а не подтиснати и дисциплинирани, в онзи смисъл на думата-дресирани.
разсъждавам си петъшки, но истината е че когато чуеш от малкия човек искрени, спонтанни признания, че си най-добрата им приятелка, и колко си им липсвала през деня и чакай да ти споделя нещо... и т.н. мисля, че можем все пак тихичко да кажем, че се справяме, нищо че скачат във всяка локва по пътя :wink:
и да, важно е децата ми да са нахранени, не натъпкани, а добре хранени, това е една голяма част от възпитанието и отглеждането на здрави, весели и добри деца.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #75 -: Февруари 08, 2013, 16:22:48 pm »
е, не... пример за анализ и логично мислене:

"така от известно време детето на моя приятелка парира всеки неин порив да прояви авторитета си чрез репликата: „Я ходи се прегледай на психар, че не си добре!" или „Оди бери зеле, че не си си пила хапчетата..." Е, тя беше от онези всеотдайните майки, които с часове стоят пред ателието по тенис, курса по английски или частните уроци по актьорско майсторство и говорят за детето си като за бог."

тоест, прекалените грижи за всестранно развитие и образоване на детето са вредни за неговото възпитание и водят до липса на обноски и липса на уважение към родителя...
WTF, както казват на север?!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #76 -: Февруари 08, 2013, 16:28:50 pm »
На мен тези нейни "примери" ми звучат някак измислени и нагласени за нуждите на статийката...
*
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #77 -: Февруари 08, 2013, 16:33:33 pm »
Не съм родител, но съм виждала подобни деца.Но при тях го няма занимаването, приказването, споделянето, всичко за което говори Стефи.Те са оставени да живеят с компщтъра и телевизора, за да могат мама и тате да си починат и да не ги занимават с нищо.В същото време родителите са амбициозни и ги мъкнат напред-назад, за да знаели и можели повече от съучениците си.

*
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #78 -: Февруари 08, 2013, 16:44:26 pm »
да, има такива деца, но те не са такива, защото мама ги е водила на 5 занимания, а именно както Маги казва, деца на родители, които си мислят, че с това са изпълнили родителския си дълг. но авторката го подхвърля това сякаш всички деца посещаващи извънкласни занимания ще станат такива :P пак казвам, думичката е една - трудно е, но пък е готино :wink:
Re: Седмицата 4.02-10.02
« Отговор #79 -: Февруари 08, 2013, 16:46:08 pm »
Не съм родител, но съм виждала подобни деца.Но при тях го няма занимаването, приказването, споделянето, всичко за което говори Стефи.Те са оставени да живеят с компщтъра и телевизора, за да могат мама и тате да си починат и да не ги занимават с нищо.В същото време родителите са амбициозни и ги мъкнат напред-назад, за да знаели и можели повече от съучениците си.

"Но при тях го няма занимаването, приказването, споделянето, всичко за което говори Стефи."-това се провокира от любовта, уважението, занимаването на родителя с детето
"Те са оставени да живеят с компщтъра и телевизора, за да могат мама и тате да си починат и да не ги занимават с нищо."-безотговорност, липса на внимание и комуникация, а може и да има груба комуникация с (не)цензурни реплики
"В същото време родителите са амбициозни и ги мъкнат напред-назад, за да знаели и можели повече от съучениците си."-показност.
Но, децата копират това и показват, това на което са научени, безотговорността към чувствата на другите и липсата на любов, уважение, комуникация с тях, грубост и показност. Детското поведение е огледало на това, какво се случва в дома. Въпреки, че винаги има и изключения - като трудни характери, заболявания, хиперактивност и т.н.


Неде, как сте? :)
« Последна редакция: Февруари 08, 2013, 16:58:57 pm от rosefromstars »