0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #180 -: Ноември 22, 2015, 23:43:09 pm »
Здравейте, Фейт,
От  информацията, която предоставяте ( вие сте на 36 години, имате бременност и  родено  дете, две процедури – като при едната   са  извадени 4, а  при  другата – 9 яйцеклетки ) не бих ви съветвала  да се отказвате от дете със собствени  яйцеклетки.
Относно  решението дали  да се прави следващо ин витро с партньора  при наличен  тежък мъжки фактор или  да се правят  донорски инсеминации  ми е нужно  повече  информация относно  оплождането на яйцеклетките, качеството на трансферираните ембриони на ден 5 и т. н. Успехът на една инвитро процедура зависи  от много  фактори, като всеки етап е  много важен (подходящ индивидуален стимулационен план и дози на медикаментите, брой извадени яйцеклетки, опита на ембриолога при извършване на ICSI процедурата,брой  оплодени яйцеклетки, качество на трансферираните ембриони на ден 5, техника на ембриотрансфера, структура на маточната лигавица и други). А относно донорските    инсеминации, които при Вас са правени, предполагам, че сте наясно, че не винаги се  получава бременност от първия или втори път. Репродуктивния потенциал  при нас, хората като цяло не е висок -  около  20-30% на цикъл.  За успеха на инсеминациите  значение имат  също  редица фактори- момент на овулация, качество на семенния  материал, прием на медикаменти за стимулация, дебелина на лигавица и др.
Ако желаете заповядайте на консултация  при мен  за да обсъдим подробности от  Вашия казус  за да мога да Ви дам  отговор на  въпроса  в каква насока да  продължите.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #181 -: Декември 10, 2015, 11:44:06 am »
Здравейте д-р Димитрова!
Имам следния въпрос: Правилно ли е да се подложа на лапароскопия след цветна снимка, която показва пропускливост на тръбите, но фиксиране на дясната тръба към матката и не става ясно дали тръбата има връзка с яйчника? Досега е установена овулация само в дясно. Яйчниците са ми с поликистозна структура - има ли опасност при лапароскопия да бъдат увредени?
На деня на отворените врати мога ли да проведа консултация с екипа в клиниката, вкл. и с проф. д-р Щромер?
Предварително благодаря за отговорите!
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #182 -: Декември 15, 2015, 13:49:51 pm »
Здравейте, bzmal,
Да, съветвам Ви да бъде извършена лапароскопия във Вашия случай, тъй като тя дава най-пълна  и точна информация относно органите в малкия таз и тяхното разположение. Ако не се извършва оперативна намеса  върху  яйчниците, няма риск от уврежането им.
На деня на отворените врати  може да бъде направена консултация.
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #183 -: Април 01, 2016, 13:01:41 pm »
Уважаеми посетители на форум  “Зачатие”,
Добре дошли в консултантската тема на Виена ин витро център!
Проф. д-р Хайнц Щромер, д-р Ралица Сенкова и ембриолозите на центъра ще се радват да ви консултират индивидуално и да отговорят на възникналите въпроси във връзка с репродуктивното здраве и най-актуалните методи в сферата на асистираната репродукция.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #184 -: Април 15, 2016, 14:40:34 pm »
Здравейте,
Интересува ме следното:
От 1,5 г. с моя партньор се опитваме безрезултатно да имаме дете.
Не сме правили допълнителни изследвания, освен стандартните цялостни прегледи, които си правим ежегодно по КТД с нашия работодател и по време на тези прегледи не са ни откривани никакви здравословни проблеми. Нямаме и никакви оплаквания. При мен няколко пъти е имало съмнение за Хашимото, но при всички изследвания (общо 5 на брой през последните години) хормоните ми са били в норма.
Аз съм на 38 г. Имам една приключила неуспешно бременност преди 13 г. и една успешна бременност с двуяйчни близнаци преди 12 г.
Партньорът ми е на 40 г. и няма деца.
От известно време се замисляме за ин-витро, като желанието ни е всичко да се случи максимално бързо.
Необходимо ли е да си направим за целта някакви предварителни изследвания и в какъв най-кратък срок може да бъде извършена самата процедура? Колко време би отнела, съотв. необходимо ли е предварително да планираме някакви отпуски, ако се налага отсъствие от работа? Какви излизат приблизително цялостните разходи от първия преглед до потвърждаване или не на евентуална бременност? И съответно, как става записването на час и колко време предварително трябва да се планира първото посещение (трябва ли да се съобрази с момента от месечния цикъл)?
И още нещо, с което не съм запозната: трябва ли да имаме някакво изрично предписание за ин-витро или можем сами да го изберем като метод по желание!
Надявам се да получа отговор на въпросите, за което предварително благодаря.

*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #185 -: Април 21, 2016, 19:16:54 pm »
Здравейте!
Благодарим ви за изпратеното запитване!
Преди ин витро процедура се извършват определени изследвания, които имат отношение към правилното провеждане на процедурата. Важно е да се извърши спермограма на партньора, за да се прецени дали при него има проблем и да се избере подходящия метод - класическо ин витро или ИКСИ (или някоя от разновидностите му). При вас трябва да се пуснат хормонални изследвания и да се прецени яйчниковия резерв, което има отношение към стимулацията, подбора на медикаменти и техните дози.Тест за проходимост на тръбите е препоръчителен.Всички тези изследвания се извършват в определени фази на цикъла при жената и могат да бъдат завършени в рамките на един менструален цикъл. За мъжа се изисква въздържание между 3-5 дни преди спермограмата.
Самата ин витро процедура започва от 2я ден на цикъла на жената със стимулация-хормонална. Следи се развитието на фоликулите посредством ехографски прегледи и хормонални тестове. След около 8-12 дневна стимулация се назначава пункция на фоликулите. Последва се от обработка на семенния материал, оплождане и отглеждане на ембрионите до ден 5, когато се извършва ембриотрансфер.
За прегледите не се налага отсъствие от работа-отнемат максимум 30 мин. през 2-3 дни. За самата пункция е необходимо престой в клиниката за 2-3 часа и да не сте на работа в този ден.
Ин витро процедурата струва 2870 лв. за инвитро клсическо, 3220 лв. ИКСИ плюс допълнителни разходи за лекарства и изследвания. Лекарствата зависят от индивидуалния отговор на стимулацията. Средно една процедура излиза между 5000-6000 лв. общо.
Не е необходимо да имате изрично предписание за инвитро. Фактът, че не се получава бременност 1,5 г. и възрастта могат да бъдат достатъчни индикации.
За първичен преглед за предварителна диагностика няма значение кога ще дойдете - препоръчително е първите дни на месечния цикъл. Ин витро процедурата започва от 2я ден а цикъла.
Оставаме за въпроси насреща.
Надявам се да сме били полезни с отговорите си.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #186 -: Април 23, 2016, 10:08:59 am »
Здравейте от 2 години правим опити за бебе неуспешни имаме направени всички изследвания който не показват проблем.Преди 2 месеца пробвахме да направим инсеминация но поради грешни резултати на партньора ми за хепатит не я направихме до края.Бях стимулирана с менопур 75 за 6 дни и резултата беше един фоликул около 16 мм на 12 ден.Този месец започнахме пак стимуация с менопур 75 за 4 дни но яйчниците не отговориха на стимулацията ,нямаше нарастващ фоликул на какво може да дължи това.Лекаря ми назначи изследване на ФСХ и Антимюлеров хормон на 3 тия ден от цикъла ,съмнява се за намаляващ яйчников резерв.Аз съм на 38 години партьора ми на 40 .Нямам бремености и не съм забременявала до сега.
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #187 -: Май 02, 2016, 12:08:26 pm »
Здравейте Лорена!
Благодарим Ви за запитването!
При всички положения е важно да се изчакат резултатите от изследването на ФСХ и Антимюлеровия хормон.
Овариалният резерв може да бъде действително редуциран, което е типично за вашата възраст и би обяснило липсата на реакция на яйчниците при тази ниска доза. При това положение има два възможни подхода: инсеминация след стимулация с по-висока доза или директно преминаване към ин витро лечение. Успеваемостта на един ин витро цикъл е сравнима с общата успеваемост на няколко инсеминации, а предвид опасността от изчерпване на резерва Ви и свързаното с това влошаване на общата прогноза, е важно да се отчита и времевият фактор.  Серологичните изследвания, както знаете трябва да се негативни и е препоръчително да се направят преди започване на стимулацията.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #188 -: Май 02, 2016, 15:20:52 pm »
Благодаря ви за отговора.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #189 -: Май 26, 2016, 16:23:09 pm »
Здравейте,
От 1,7 г. пробваме за бебче,но без успех
При нас положението е следното:
Възраст : 28 Ж 33 М
Цикъл-редовен 30 дни
2013-премахнат субсериозен  миомен възел 4.5-5мм-лапароскопски
2014 –биопсия(CIN 2-3) и последваща конизация на шииката ,HPV 16 положителен
Последващи 6 ПАП теста- 1 гр,1гр,2гр,1гр,1гр,2гр
Миркобиология –без отклонения
Септември 2015 са открити 2  възела около 1,2мм в момента са около 1,8-интрамурални-не засягат мат.кухина за сега
Цветна снимка –проходими тръби
Хормони от последен цикъл:
3 ти ден                                                9 ти ден
Prolactin      415.40                         TSH                         1.930
LH                   7.31                          anti Tg ( TAT )             10.22
FSH                 5.21                          anti TPO ( MAT )     13.62 
Estradiol      105                               Prolactin              513.50 не са спазени изискванията

Последните няколко месеца,на няколко пъти имаше съмнение за полипи –симптомите ми бяха еднократно извън менструлно кървене.В последните дни от цикъла ми казваха ,че има нещо в кухината,ходех след това в началото на цикъла,казваха ,че няма нищо(проследяването се проведе 5 от 7 цикала).Някой доктори ми препоръчваха да направя хистероскопия,но да искам поне още едно мнение,други пък категорично казваха да не се подлагам в предвид гореописаните интервенции.
От всичкото това следене се появиха и съмнения за пропуск на овулация 2 пъти за 6 месеца
Лигавица 27 ден-около 20 мм ,5 ден – около  6 мм, 16 ден – около 8 мм
Спермограма-обикновенна,не е по критерии на Крюгер –Тератозооспермия.
Доктореът ми иска да ме стимулира няколко цикъла и да пробваме по естествен път.
Въпорсът ми е :
Да се подложа ли все пак на хистероскопия?
Това стимулиране ще повлиае ли негативно на миомните възли?
В предвид бързия растеж на възлите,колко време е препоръчително да пробвам само със стимулация?
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #190 -: Май 27, 2016, 23:55:20 pm »
Здравейте bebeshok0326,
Благодаря ви за изпратеното запитване.
По повод на диагностичната неизясненост относно евентуална находка в маточната кухина бих ви пропоръчал ехографско изследване по време на четвъртия ден от месечния ви цикъл. Лигавицата на матката (ендометриум) има свойството да нараства по време на менструалния цикъл и се смята за по-подходящо да се изследва в началото му. Ако при този преглед има съмнение за някаква патологична находка (полип, субмукозен миомен възел и др.) то може да се извърши Хистеросонография.
Хистеросонография е ехографско изследване, при което с помощта на катетър се въвежда течност, позволяваща по-ясното визуализиране на маточната кухина. Хистероскопията също е опция, но е относително по-инвазивна.
Бих пропоръчал на вашия партньор, да се обърне за консултация с уролог/андролог за доизяснявване и евентуална терапия с оглед оптимизиране на спермограмата . Бих ви помолил за повече подробности относно спермограмата му.
Смятам, че преди да се пристъпи към стимулация е необходимо да се изясни евентуален проблем в маточната ви кухина и да се направи опит за коригиране на патологичната спермограма на вашия партньор.
В отговор на вашите въпроси:
Бих ви препоръчал обстойно ехографско изследване в началото на месечния ви цикъл, при съмнения – Хистеросонография.
Вероятно има грешка в описанието на миомните ви възли, размер от 1.2мм е изключително малък. Този размер, както и дали миомите наистина нарастват, би могло да бъде уточнено по време на ултразвуковия преглед в началото на цикъла ви. 
В заключение бих ви препоръчал да обмислите варианта Вътрематочна инсеминация(IUI). Първата причина за това e патологичната спермограма. Доказано е, че чрез IUI може да се спомогне да настъпи бременност при определени изменения на спермограмата. За по-конкретна информация - бих ви помолил за конкретнитe стойности от спермограмата. Втората причина е, че според някои автори, след конизация се променя микроархитектурата на маточната шийка, което води до по трудно преминаване на сперматозоидите през нея. При вътрематочната инсеминация сперматозоидите се поставят директно в маточната кухина. 
Вътрематочна инсеминация(IUI) може да се комбинира със стимулация на овулацията, за по-добър ефект.
Пожелавам ви успех.
« Последна редакция: Май 28, 2016, 00:00:10 am от Др.Георги Станулов »
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #191 -: Май 28, 2016, 19:13:15 pm »
Здравейте д-р Станулов,
Благодаря за отговора.
Относно миомните възли да има грешка.В амбулаторен лист от 05.02.2016 са описани 12 и 13 мм,в такъв от 27.04.2016 и 05.05 са 17 и 18 мм.
Премахнатият възел-4.5/5 см(от епикриза) нарасна в рамките на 1 год.
Имам ли основание да се притеснявам,че с евентуална стимулация те ще нараснат?
Относно паталогичните изменения в кухината,съм гледана веднъж на 5ти ден от цикала-съмнения няма,но ще последвам съвета ви за поне още едно проследяване
Стойностите на спермограмата са:
-физико-химични параметри:обем: 5 мл;pH :7.8 ;вискозитет:нормален;цвят:бистър;наличие на желатинови конгломерати:не;наличие на аглутинати:не
-концентрация :бр.сперматозоиди:46.34 млн/мл;общ бр.спер.:231.7млн;
-подвижнот :бързо подвижни:26%;подвижни :21%;бавно подвижни:6%;неподвижни 47%;с добра подвижност:47;обща подвижност 53%;общ бр.подвижни:122.801 млн
-морфология:критерии:нестриктни;нормални форми:11%;нормални бързи:1.32532млн/мл
-наличие на клеки в еякулата:клетки на сперматогенезата:0.6млн/мл
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #192 -: Май 29, 2016, 01:44:37 am »
  Здравейте bebeshok0326,
  Благодаря ви за изпратеното запитване.
  Изключително съм доволен от факта, че следвайки съвета ми, ще доуточните проблемите свързани с лигавицата на маточната кухина (ендометриума). Смятам, че това е основното, с което трябва да започнете. Дебелина на ендометриума от 20мм. трябва несъмнено да бъде уточнена, преди започване на каквото и да е. Много важен е и самият ехографски изглед на маточната кухина.
  Фибромиомите на матката (известни като миоми) са изключително често срещани. Те се срещат при над 20% от жените (т.е. всяка пета жена има миома, а дори и по-често). Два факта, които трябва да имате предвид са: Честотата и размера на миомите нараства с възрастта. Миомите често са склонни да нарастват по време на бременност.
  На ваше място, не бих се притеснявал особено за нарастване на миомите по време на индукция на овулацията (стимулация), защото тя е с кратка продължителност - стандартно 5 дни. Всъщност има доказателства, че един от медикаментите използван за стимулация letrozole (Femara) спира развитието и дори намалява размера на миомите.  Надявам се да не ме разберете погрешно – естествено протоколите за стимулация и лечение на миоми са различни.
  По-скоро бих се притеснявал от бързия им растеж. Необходимоста е проследяване на нарастването им, преди да се пристъпи към стимулация е оправдано, с оглед на това, че чрез стимулация се цели бременност. Миомите са свързани с определени усложнения при бременността и често са склонни да нарастват по време на бременност.
  Желая да повторя, че миомите са изключително чести! Огромната част от бременностите протичащи при жени с миоми нямат никакви усложнения.
  Бих ви успокоил с факта, че ехографското изследване е относително субективно и понякога разлики в размерите на измерваните миоми от няколко милиметра са в рамките на стандартната грешка. Това не означава, че лекарят ви допуска грешка при измерването им, просто се налага проследяване.
Относно спермограмата смятам, че след консултация с уролог/андролог и евентуална терапия/промяна в лайфстайла има реален шанс стойностите и да се нормализират.
  В заключение: Смятам, че е необходимо известно проследяване и доуточняване (особено внимание обърнете на лигавицата на маточната кухина – ендометриума), след което по преценка на лекуващия ви лекар може да се пристъпи към стимулация.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #193 -: Юли 18, 2016, 13:44:08 pm »
Здравейте, проф. Щромер и д-р Станулов!

Благодаря Ви, че участвате в тази тема и консултирате пациентите!

Искам да Ви попитам какво е мнението Ви за инсеминациите? Ние правим опити за бебе от 2 години и досега нямаме никакъв успех. Вече съм на 33 години. Правила съм цветна снимка и тръбите са проходими, а съпругът ми има горе-долу нормална спермограма. Според Вас трябва ли веднага да се насочим към инвитро както ни съветват? Аз се притеснявам от процедурата и знам че се чака много дълго за одобрение на финансирането. Има ли полза да опитаме поне още една година с инсеминации?


резултати от спермограма?
« Отговор #194 -: Юли 18, 2016, 19:39:58 pm »
Здравейте, днес получих резултатите от спермограмата на мъжа ми. Понеже се притесних много, моля за мнение. Чакам заключението на докторката, но все пак искам да получа и вашето мнение. Благодаря предварително!
Материалът е:   даден на място             донесен   
Материалът е получен чрез: Мастурбация
Време на сексуално въздържание:  5 (норма 3-5 дни)   pH:  8.1 (норма 7.2-8.0)
Обем на еякулата:  4.0 (N 1.5-6ml)   Цвят:   Бял   Слонова кост   Жълтеникав   Кафяво-червен
Втечняване:   40 (норма до 60 мин.)   Агрегация:    ДА     НЕ
Визкозитет:   N (норма до 0-2см.)   Аглутинати:   1 (норма 0-1 степен)
Левкоцити:   N (норма <1.106/ml)   Епителни клетки:   N (норма 0-1/поле)
Незрели клетки: 3.10^6 (норма <1.106/ml)  Желатинови телца:  ДА   НЕ  Детрит:  ДА   НЕ
Брой сперматозоиди:  50 000 000 /ml (норма>15.106/ml)
Брой сперматозоиди:  200 000 000 /еякулат (норма>39.106)
Подвижност (групи СЗО):
Нормокинетични сперматозоиди - гр. a    0  %   (норма >25%)     гр. b  13
брой а+б:  6 500 000 /ml     гр. а+б  13 % (норма>32%)
Хипокинетични сперматозоиди - гр. с  37 %   Акинетични сперматозоиди - гр. d  50 %
Виталност: 69 % живи (N>58%)  31 % мъртви   


Тератозооспермален индекс по Kruger-Tygerberg`s strict criteria (TZI)
Брой изследвани сперматозоиди:   200   с дефекти на шийна/средна част   27%
с нормална морфология (N>4%)   0%   с опашни дефекти   7%
с абнормална морфология   100%   с цитоплазмен остатък   8%
с с главични дефекти   100%   TZI (N<1.6)   1.42
* преобладаващи дефекти:
Пириформени (severe) 20%, елонгирани, аморфни главички, сперматозоиди със задебелен, пречупен и абаксиално прикрепен среден сегмент.


Заключение:
Астенотератозооспермия.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #195 -: Юли 20, 2016, 08:04:36 am »
Скъпа peti_at, мнението ми за инсеминациите е изключително позитивно. Те са неотменна част от техниките за асистирана репродукция. Факт е, че успеваемостта им е значително по-ниска от тази на  ин-витро, но те са  с много по-щадящи за организма (стимулацията при тях е много по-мека). Имат и други предимства, като например не са инвазивни и са икономически по-достъпни.
   Чрез инсеминация могат да се преодолеят значителен брой пречки при репродуктивни проблеми. Неслучайно Законодателят е решил, че преди да се стартира ин-витро процедура при стерилитет с необяснима етиология е необходимо да се направят четири инсеминации.
   Важно е преди да се направи инсеминация, да е установено какво е състоянието на маточните тръби, както и някои други изследвания.Според хормоналния ви статус и това колко инсеминации сте направили досега, трябва да се прецени докога да се продължи.
 В заключение бих казал, че инсеминациите не са Панацея, но имат своето важно място, сред техниките за асистирана репродукция. Просто трябва да имаме повече търпение.
 
« Последна редакция: Юли 20, 2016, 09:03:34 am от Д-р Георги Станулов »
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #196 -: Юли 28, 2016, 13:43:33 pm »
Здравейте д-р Станулов!

Искам съвет какво да предприема и има ли място за притеснение при мен.Преди това малко предистория.На 35г съм, преди да забременея с първото ни дете правихме опити в продължение на 5 години.Диагностицирана съм с Хашимото и си пия хапчетата всеки ден като ТСХ е стабилен в рамките на 1,5-1,7.След направена цветна снимка се установи, че дясната ми тръба е увредена, последва лапароскопия и беше прекъсната.Спермограмата на мъжът ми е със заключение Нормозооспермия, Хиповолемия. Имам направени 2 инсеминации и 2 ин витро процедури на естествен цикъл.Няма настъпила бременност при тях. Лятото на 2013г забременях спонтанно и зимата на 2014г родих здраво детенце.

Шест месеца след раждането цикълът ми дойде и повече от година беше в рамките на 28 дни, както преди да забременея.От миналата есен обаче започна в определени месеци да е 28 дни, а в други да е 23 дни, като 2-3 месеца е 23 дни, 1 месец-28 дни.

Според вас, какви изследвания трябва да направя?Може ли да се предполага евентуално настъпване/намаляване на яйчниковия резерв.От раждането на дъщеря ми до момента ние не сме ползвали контрацептиви с надежда на второ спонтанно забременяване.Тъй като до момента то не е настъпило според вас, време ли е да пристъпим отново към АРТ процедура?

Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #197 -: Август 01, 2016, 09:33:05 am »
Здравейте скъпа magi_st,
Благодаря ви за въпроса.
 С оглед на е вашите симптоми, смятам ,че е необходимо да се оцени състоянието на яйчниковия резерв. Въпреки че сте едва на 35 години има възможност той да е намален.
Оценката на яйчниковия резерв става основно по три начина:
1.Ултразвуково изследване – преброяване на антралните фоликули.
2. Изследване на Фоликулостимулиращия хормон (FSH) на 2 до 4 ден от месечния ви цикъл.
3. Изследване на Антимюлеровия хормон (АМН).
Смятам, че е коректно решението как да продължите да се вземе след оценка на яйчниковия резерв.
Пожелавам ви успех.
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #198 -: Август 01, 2016, 16:22:58 pm »
Благодаря много за насоките!Остава да изчакам летните отпуски да минат и да започна с изследванията пак.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: резултати от спермограма?
« Отговор #199 -: Август 12, 2016, 10:27:06 am »
Д-р Станулов, бихте ли погледнали този въпрос? Потребителката е писала погрешка в отделна тема, вместо в консултантската. Благодаря!

Здравейте, днес получих резултатите от спермограмата на мъжа ми. Понеже се притесних много, моля за мнение. Чакам заключението на докторката, но все пак искам да получа и вашето мнение. Благодаря предварително!
Материалът е:   даден на място             донесен   
Материалът е получен чрез: Мастурбация
Време на сексуално въздържание:  5 (норма 3-5 дни)   pH:  8.1 (норма 7.2-8.0)
Обем на еякулата:  4.0 (N 1.5-6ml)   Цвят:   Бял   Слонова кост   Жълтеникав   Кафяво-червен
Втечняване:   40 (норма до 60 мин.)   Агрегация:    ДА     НЕ
Визкозитет:   N (норма до 0-2см.)   Аглутинати:   1 (норма 0-1 степен)
Левкоцити:   N (норма <1.106/ml)   Епителни клетки:   N (норма 0-1/поле)
Незрели клетки: 3.10^6 (норма <1.106/ml)  Желатинови телца:  ДА   НЕ  Детрит:  ДА   НЕ
Брой сперматозоиди:  50 000 000 /ml (норма>15.106/ml)
Брой сперматозоиди:  200 000 000 /еякулат (норма>39.106)
Подвижност (групи СЗО):
Нормокинетични сперматозоиди - гр. a    0  %   (норма >25%)     гр. b  13
брой а+б:  6 500 000 /ml     гр. а+б  13 % (норма>32%)
Хипокинетични сперматозоиди - гр. с  37 %   Акинетични сперматозоиди - гр. d  50 %
Виталност: 69 % живи (N>58%)  31 % мъртви   


Тератозооспермален индекс по Kruger-Tygerberg`s strict criteria (TZI)
Брой изследвани сперматозоиди:   200   с дефекти на шийна/средна част   27%
с нормална морфология (N>4%)   0%   с опашни дефекти   7%
с абнормална морфология   100%   с цитоплазмен остатък   8%
с с главични дефекти   100%   TZI (N<1.6)   1.42
* преобладаващи дефекти:
Пириформени (severe) 20%, елонгирани, аморфни главички, сперматозоиди със задебелен, пречупен и абаксиално прикрепен среден сегмент.


Заключение:
Астенотератозооспермия.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!