0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте,
това е нова консултантска тема в помощ на всички двойки, които имат репродуктивени проблеми.
На вашите въпроси ще отговарят специалистите на Виена Ин Витро център:
проф. д-р Хайнц Щромер, д-р Лилия Димитрова и д-р Ралица Сенкова
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #1 -: Януари 31, 2013, 08:51:56 am »
Здравейте проф. Щромер, много се радвам, че във форума има такава консултантска тема и се надявам да е полезна за всяка една от вас.
Успех в консултирането!

*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #2 -: Януари 31, 2013, 11:25:53 am »
Здравейте, проф. Щромер,
Сдружение "Зачатие" благодари на Вас, на д-р Лилия Димитрова и Д-р Ралица Сенкова за това, че ще консултирате безплатно потребителите на форума. Надяваме се, че темата ще бъде полезна и ще доведе до много положителни резултати!

Успех!


Кратки автобиографични данни за медицинските консултанти:

Проф. д-р Хайнц Щромер
Медицински директор на Виена Ин Витро център., Акушер – гинеколог, IVF специалист

• Роден 1964г. във Виена, женен с две дъщери (1996г.).
• През  1990г. завършва медицина в Медицински университет Виена, след което  работи като асистент  и специализант в Института по лечение на стерилитета  под  ръководството  на проф.  д-р Файхтингер. Реализира първата бременност след микроманипулационна техника  чрез  лазер при ин витро процедура.
• Работи в Клиниката по акушерство и гинекология на Обединената университетска болница на  Виена, като създава IVF сектор.
• През  1998г. придобива специалност по акушерство и  гинекология.
• Основава специализирана  клиника  за консултации  на пациентки с многоплодни бременности.
• През 1999г. се хабилитира като професор по акушерство и гинекология (тема на научната работа ”Влияние на различните фактори при лечение на стерилитета чрез  ин витро процедури ”).
• През юни 2000г. заедно с проф. д-р Андреас  Обруца основават частна ин витро клиника  Kinderwunschzentum Goldenes Kreuz, Виена, Австрия.
• През   2003г. основава  Австрийската IVF Асоциация  заедно с проф. д-р Обруца.                       
• Последователно разработва софтуерни програми ”Elia MED”, „Puredoc“ и „QuinniPro“  за документация и качествен контрол при лечението ин витро, като последния е внедрен в много европейски IVF центрове, както и във Виена Ин Витро Център.
• Автор е на редица публикации и лекции в областта на репродукцията и контрацепцията.
• Конултант е в международни медицински институти.

Д-р Лилия Димитрова
специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина


• 1997 г. завършва Медицински Университет - София с отличие „Златен Хипократ“.
• 2008 г. придобива специалност по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина
• В периода 2008 г.-2012г.  работи в Медицински Център  по Репродуктивна Медицина и Оплождане Ин Витро „София“
• Преминава продължителна  специализация  на тема  „ Репродуктивна ендокринология и  Стерилитет“  в Ин Витро Клиника  Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz , Виена, Австрия под ръководството на проф. Щромер и проф. Обруца.
• Завършила е курсове и специализации  по ехографска диагностика, колпоскопия и злокачествени заболявания.

Д-р Ралица Сенкова
специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина

• 2004 г. завършва Медицински Университет-София
• През 2011 г. придобива специалност по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.
• От  2008 г. до 2011 г. работи в САГБАЛ “Шейново“,  а от 2011 г. е част от екипа на ДКЦ “Асцендент“ – София.
• 2012 г.  преминава обучение в областта на стерилитета и репродуктивните  технологии  в Ин Витро Клиника  Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz , Виена, Австрия под ръководството на проф. Щромер и проф. Обруца.
• През  2007 г.  специализира  в областта на гинекологичната онкология в Университета  Есен-Дуисбург, Германия.
• Преминала е следдипломни квалификации  по ехография, колпоскопия и злокачествени заболявания.
 
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #3 -: Януари 31, 2013, 22:39:57 pm »
Зравейте
Бих искала да попитам дали мога да изпратя на някакъв е-мейл запитване за второ мнение по нашия случай, който остава неразрешен след лечение в друга клиника?
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #4 -: Септември 20, 2013, 19:48:21 pm »
Здравейте,

Преминала съм 3 неуспешни инсеминации. На 39 години съм, ФСХ – то ми 10,3, АМХ-то ми е 0,89. При мъжа ми всичко е наред. Има ли смисъл да продължавам с инсеминациите, защото ми предлагат още опити с инсеминация?
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #5 -: Септември 24, 2013, 10:29:44 am »
Здравейте DB,
с оглед  информацията, която представяте за Вашите изследвания,  и  за  лечението, проведено до момента, моето мнение, че  трябва да преминете към ин витро процедура.
Факт  е, че възрастта на жената е определящ фактор за изхода от IVF. Най-добра успеваемост се  постига до 35 години, като след   40г. процентът  реализирани бременности рязко спада. Причината е не само във  физиологичното намаление на яйчниковия резерв, но и свързаните с възрастта промени в генетичния материал на яйцеклетките. От стойността на AMH  и FSH при вас става ясно, че има тенденция към намаление резерва на яйчниците.
Освен това трябва да се отчете ниския процент успеваемост при вътрематочните инсеминации- между  5% и 10 %.
Затова  препоръката ми е стимулиран цикъл ин витро, като дозата  и вида на медикаментите, както и стимулационния протокол трябва да бъдат определени индивидуално във Вашия случай, след извършване на допълнителни изследвания.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #6 -: Септември 24, 2013, 16:09:56 pm »
Здравейте,

Благодаря за полезната тема и за възможността за консултации.

На 26 год. съм. Имам една инсиминация на естествен цикъл август месец, но фоликулът не се спука и прекратихме процедурата. На 17.09.13 г. след цветна снимка резултата е частично запушени траби. При съпругът ми всичко е наред. Според лекуващия доктор трябва да преминем към ин-витро процедура. Моля Ви за информация при тази ситуация има ли смисъл да се прави лапроскопия или да не губим време и започваме ин-витро?
Предварително благодаря за отделеното време и отговор!
« Последна редакция: Септември 24, 2013, 16:12:32 pm от Queen_ »
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #7 -: Септември 25, 2013, 15:53:47 pm »
Здравейте Queen,
задължителни условия за извършване на вътрематочна инсеминация са:
1.Проходими маточни тръби
2. Направена спермограма с морфология на сперматозоидите.
3. Овулация (спонтанна или индуцирана)

Проходимостта на маточните тръби се проверява чрез т. нар. цветна снимка, тест за проходимос т на тръбите под ултразвуков контрол или чрез лапароскопия. Недостатък на първите два метода е, че в много редки случаи е възможно настъпването на спазъм на маточните тръби, което би довело до фалшив резултат. Лапароскопията дава най-точна оценка за  анатомията  и състоянието на органите в малкия таз, включително и  за проходимостта на маточните тръби.

Всяко нарушение в проходимостта на тръбите би повлияло процеса на оплождане и имплантация на ембриона, като се повишава  риска от извънматочна бременност.

Диагностичната лапароскопия във  вашия случай би представила най- пълна   информация за репродуктивния тракт, вкл. тръбите, но  ако се установи непроходимост на тръбите, ин витро лечението е единствен вариант.  Ако, обаче, желаете да преминете директно  към ин витро, лапароскопията  не е задължително условие.
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #8 -: Септември 25, 2013, 22:05:57 pm »
Здравейте, д-р Димитрова,
Благодаря за консултацията!
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #9 -: Септември 29, 2013, 19:05:19 pm »
Здравейте!
Благодаря за предоставената ни възможност да зададем вълнуващите ни въпроси.
А, ето и моят въпрос - Възможно ли е след няколко стимулации с Клостилбегит /повече от шест, като при последните приема е бил 3х1табл. за около осем - десет дни/, да се стигне до блокиране на яйчниците, т.е до липса на отговор и невъзможност за нарастване на образуваните няколко фоликула до необходимите за овулация размери?
Искам да направя следните уточнения: Стимулациите са провеждани през известен период от време. При първите стимиулации в по-малки дози Клостилбегит 2х1табл. за пет дни се образуваха най-малко пет фоликула, а в съчетание с инжекции Меногон, се получаваха по седем - осем фоликула /първия път от образуваните 7 фоликула бяха извадени 7 хубави яйцеклетки, 6 оплодени и замразени; втория път - имаше 8 фоликула, но само 4 с размери над 17мм в деня на Прегнила, от които бяха извадени 3 хубави яйцеклетки, които бяха замразени/. След това последва стимулация 3х1табл. до Прегнила, при която се образуваха 7 фоликула, но не беше извадена нито една яйцклетка. След няколкомесечна почивка направихме нова стимулация с Клостилбегит 3х1табл. от 3-ти ден за осем дни + 3 Менопур, при която започнаха да се появяват фоликули, но ненрастваха повече от 9-12мм, поради което прекратихме опита.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #10 -: Септември 30, 2013, 12:46:00 pm »
Здравейте. Моят въпрос е следния правих изследване на ФСХ на 2 ден от цикъла който за последните 1-2 години го предизвиквам с Дуфастон може би 3-4 пъти и въпросния хормон ми е 45,57. Същия ден ме гледаха на видеозон и нямах фоликул . Иначе имам 4 опита инвитро , като последния беше с кухи яйциклетки, и няколко операции заради ендометриоза. Предписаха ми за сваляне на ФСХ циклопрогинова. Притеснявам се дали няма да окаже влияние на ендометриозата, тъй като в момента  за нещастие имам и  киста.Имам само част от яйчник , другия е махнат.Предполагам че силно клоня към ИЯР но все още се надявам да имам поне още един шанс за инвитро. Може ли да ми дадете мнение за това лекарство започнах го от 3 ден на цикъла.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #11 -: Октомври 01, 2013, 16:19:43 pm »
Здравейте disi22,
От Вашия казус става ясно, че при  Вас е прилаган  Клостилбегит с цел стимулация на яйчниците  за  ин витро процедура.  Комбинация от  Клостилбегит и гонадотропини при IVF   рядко се използва   с цел намаляване разхода  на  медикаментите за стимулация.Трябва да се подчертае  факта, обаче, че  с този тип комбинирана стимулация се достигат до доста  по-ниски резултати, отколкото  със съвременните стимулационни протоколи с  гонадотропини.
 По принцип  Клостилбегитът е медикамент за първа линия на терапия при жени с поликистозни яйчници.  Отговорът на яйчниците към   Клостилбегит (т. е. броя формирани фоликули ) е индивидуален, но зависи също така от дозата на медикамента и деня от менструалния цикъл, в който е започнат. При  една и съща пациентка, при една и съща схема  на прием , отговорът  е приблизително еднакъв. При вас ,обаче, в различните цикли е прилагана допълнителна терапия с гонадотропини, която модифицира реакцията.
 Механизмът на действие на Клостилбегита  е доста сложен  и  се състои  в свързване  с естрогенните рецептори в структура на мозъка (хипоталамус ). В следствие циркулиращите естрогени в кръвта се приемат   погрешно ниски  от хипоталамуса  и последва  пулсативна   секреция на т.нар.  гонадотропин рилизинг хормон ( GnRH)  от хипоталамуса. GnRH води до повишено отделяне  на LH и FSH. Последния хормон води до растеж на един или няколко  фоликула.
Терапията с  Клостилбегит може да продължи няколко месеца (за препоръчване е 6)  в стандартната схема- 5дни, до 3x1табл. , но продължителният  прием  на медикамента не може да доведе  до споменатото от Вас „блокиране на  яйчниците“. Необходими са допълнителни изследвания за уточняване статуса на яйчниците.
 

Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #12 -: Октомври 03, 2013, 12:58:04 pm »
Здравейте КОТКА,
Едномесечен курс с Cyclo- progynova  не би имал отражение върху ендометриозата. Комбинацията, обаче, от анамнестични данни за наличие само на част от единия яйчник, стойности на FSH на 2-ри ден 45,57 mIU/ml  и 3-4 кратното  предизвикване  на отпадно кървене с Duphaston  сигнализират за редуцираната функция на яйчника. Временното понижаване нивата на FSH  чрез прием на каквито  и да е медикаменти не би повлияло  изхода от последваща  ин витро процедура.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #13 -: Октомври 03, 2013, 17:31:51 pm »
T.e. смятате че следващ  инвитро опит е безсмислен, правилно ли ви разбрах.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #14 -: Октомври 03, 2013, 18:43:00 pm »
Здравейте,
до момента имам два неуспешни стимулирани опита ИКСИ. С мъжки фактор сме - ниска морфология/4%/. При първият опит с малки дози Гонал резултат над 20 Я, от тях на трети ден върнахме 3 хубави ембриона, а останалите замразихме също на трети ден. Резултата от опита и последвалите ЗЕТ=0. При вторият опит до момента на трансфера всичко беше идентично с първият, но решихме да оставим ембрионите до 5-ти ден, при което се установи, че след трети ден забавят развитието си. До 6-ти ден беше достигнал един ембрион, който в развитието си отговаряше на 5-ти ден. Естествено резултатът отново беше нулев. Сега ми предстои трети опит. Въпросите ми са следните:

1. На какво според Вас се дължи забавеното развитие на ембрионите?

2. Какво предлагате да се направи като допълнително изследване, лечение или процедура?/Правили сме генетични и имунологични изследвания  - без отклонение/.

3. Какво е Вашето компетентно мнение за новият метод ЕРА? Въпреки, че широко се рекламира като революционно откритие /предимно от клиниките, които го прилагат/ все още има малко информация и практически опит, мнения и коментари за него.

Предварително благодаря за отделеното време и внимание!
Цялата мъдрост на човечеството се побира в две думи - търпение и надежда!
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #15 -: Октомври 04, 2013, 10:59:28 am »
Здравейте, д-р Л. Димитрова.
Много благодаря за изчерпателния отговор.
Аз нямам поликостозни яйчници, както и каквито и да било проблеми от физиологично, имунулогично или генетично естество - диагнозата е неустановен стерилитет. До този момент съм правила две процеди /по дълъг и по къс протокол/ без положителен резултат. По принцип не правя по много фоликули и за това ми препоръчват процедура на модифициран спонтанен цикъл /лека стимулация само с Клостилбегит или с Клостилбегит и инжекции/, за да можем да извадим поне няколко яйцеклетки в един цикъл. Първоначално замразявахме ембриони, а понастоящем яйцеклетки, с идеята да трансферират повечко ембриони и надеждата поне един да се имплантира. Не сме правили ПИД, но съмненията са в качеството на ембрионите, тъй като въпреки направените до момента 3 инсеминации и 4 трансфера нито веднъж не съм имала бременност. Преди да започна АРТ процедури, съм забременявала спонтанно, но за съжаление бременностите завършваха с аборт в първите седмици. Този факт, според лекарите, също е в подкрепа на становището за евентуален проблем в качеството на ембрионите.
Още веднъж Ви благодаря за разясненията и ще поискам от лекуващия лекар преди започването на нова процедура да направим изследвания на яйчниковия резерв. По принцип имам заповед за финансиране на инвитро процедура от ФАР, така че ще помоля да пристъпим към такава. Единственото, което ме притеснява е следното: Колко време трябва да е минало от последната стимулация с Клостилбегит преди да пристъпим към стимулация по някой от протоколите?
Благодаря предварително за отговора!
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #16 -: Октомври 09, 2013, 10:56:29 am »
Здравейте  Fatima,
Смятам, че най-точен и изчерпателен  отговор бихте могли да получите от екипа специалисти  (репродуктивни специалисти  и ембриолози), които са извършили процедурата и които са запознати с Вашия случай. Факторите, оказващи влияние върху резултата от процедурата са многобройни, както от гинекологична (стимулационен протокол, вид и дози на медикаментите за стимулация, продължителност на стимулацията, техника на ембриотрансфер, хормонален статус по време на стимулацията  и т.н. ), така и от ембриологична гледна точка и всеки от тях е съществен за успеха от лечението.
Еndometrial   Receptivity Array (ERA) e молекулярен диагностичен  тест, който дава възможност да се диагностицира ендометриалната рецептивност като параметър за репродуктивен успех. Развит  е и е патентован от компанията IVIOMICS - лидер в областта на репродуктивната генетика. Представлява анализ на 238 гени, свързани с възприемчивостта на лигавицата на матката. Целта на теста е  да се установи оптималния ден за рецептивност, а когато е изместен имплантационния прозорец - да се извърши индивидуализиран ембриотрансфер.
Съобразно инструкциите на IVIOMICS технически се осъществява  чрез вземане на тъкан от лигавицата на матката (т. нар. ендометриална биопсия) чрез специален катетър, транспортиране  и  анализиране на пробата в лабораториите на IVIOMICS. Биопсията се взема на определен ден  във втората половина на менструален цикъл, при който лигавицата е подготвена с хормонални препарати ( хормоно- заместителна терапия- XЗТ) или във втората половина на естествен (без медикаменти) цикъл. Диагнозата  за рецептивност е валидна само за типа цикъл (ХЗТ или естествен цикъл), в който е извършен теста и препоръките на компанията са  за извършване на ембриотрансфер в същия тип цикъл ( ХЗТ или естествен цикъл ). Също така се подчертава, че  теста не  се извършва в стимулирани  цикли, защото  е известно, че  процеса на стимулацията  на яйчниците  влияе  върху лигавицата на матката. ERA  не е проучван  в цикли със стимулация на яйчниците. При стимулираните  цикли  се препоръчва замразяване на ембриони  или яйцеклетки и  размразен  трансфер на ембриони    в следващ цикъл, същия тип (ХЗТ или естествен цикъл), в който е получен резултат   „рецептивен“  ERA  тест.
Индикациите на  IVIOMICS  за теста са  пациенти, които са имали поне 3 неуспешни ембриотрансфера на ембриони с добро качество, като  се препоръчва при  матки   без видима патология   и дебелина на ендометриума >6  mm.
 ERA e нов тест, който  предстой  тепърва да бъде дискутиран  и обсъждан. Две  проучвания   във Fertility and Sterility-10. 2012 и 06. 2013 представят много обещаващи резултати . Първото посочва  ERA като по-точен метод от хистологичното изследване  относно ендометриалната рецептивност. Във второто изследване  при 85  пациентки с повтарящи се имплантационни неуспехи се подчертава, че  в около 74 % от  пациентките резултата е “рецептивен ендометриум“, а в останалите около 26 % „нерецептивен ендометриум  с препоръки за нов имплантационен прозорец”.  В заключение се  посочва  факта, че тестът  ERA е надежден метод  за диагноза и  индивидуализиране на ембриотрансфера при   пациентки с повтарящи се имплантационни неуспехи

Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #17 -: Октомври 09, 2013, 10:59:03 am »
Здравейте  Котка,
Не смятам, че следващият опит е безсмислен, но във  Вашия случай вероятността за реализиране на бременност е под  5 %.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #18 -: Октомври 09, 2013, 11:01:44 am »
Здравейте Disi22,
Стандартна стимулация с гонадотропини би могла да започне  след  пауза от един  месец  след прием на Клостилбегит   стига да са  налице условия за започване на стимулация.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #19 -: Октомври 09, 2013, 14:02:45 pm »
Още веднъж благодаря за отделеното време д-р Димитрова!
С лекуващия лекар разговарях и според него лошото качество на ембрионите се дължи на лошата морфология на спрематозоидите. Просто искам да чуя още едно мнение къде е възможно да се корени причината за това по принцип. Притеснява ме да не би да изпуснем нещо важно. Също исках да разбера какви допълнителни процедури бихте предложили в нашият случай - ИМСИ, МАКС или нещо друго, което успешно се  практикува във Вашата клиника при борбата с мъжкият фактор и конкретно лошата морфология.
 ЕРА теста сте го обяснили достъпно и ясно, което даде отговор на много от въпросите ми, които ме терзаеха.
Цялата мъдрост на човечеството се побира в две думи - търпение и надежда!