www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро) => Консултации с Виена Ин витро център => Темата е започната от: Проф. д-р Хайнц Щромер в Януари 31, 2013, 08:49:29 am

Титла: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Проф. д-р Хайнц Щромер в Януари 31, 2013, 08:49:29 am
Здравейте,
това е нова консултантска тема в помощ на всички двойки, които имат репродуктивени проблеми.
На вашите въпроси ще отговарят специалистите на Виена Ин Витро център:
проф. д-р Хайнц Щромер, д-р Лилия Димитрова и д-р Ралица Сенкова
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: magi_st в Януари 31, 2013, 08:51:56 am
Здравейте проф. Щромер, много се радвам, че във форума има такава консултантска тема и се надявам да е полезна за всяка една от вас.
Успех в консултирането!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Сдружение Зачатие в Януари 31, 2013, 11:25:53 am
Здравейте, проф. Щромер,
Сдружение "Зачатие" благодари на Вас, на д-р Лилия Димитрова и Д-р Ралица Сенкова за това, че ще консултирате безплатно потребителите на форума. Надяваме се, че темата ще бъде полезна и ще доведе до много положителни резултати!

Успех!


Кратки автобиографични данни за медицинските консултанти:

(http://www.zachatie.org/ivf-vienna1.jpg)Проф. д-р Хайнц Щромер
Медицински директор на Виена Ин Витро център., Акушер – гинеколог, IVF специалист

• Роден 1964г. във Виена, женен с две дъщери (1996г.).
• През  1990г. завършва медицина в Медицински университет Виена, след което  работи като асистент  и специализант в Института по лечение на стерилитета  под  ръководството  на проф.  д-р Файхтингер. Реализира първата бременност след микроманипулационна техника  чрез  лазер при ин витро процедура.
• Работи в Клиниката по акушерство и гинекология на Обединената университетска болница на  Виена, като създава IVF сектор.
• През  1998г. придобива специалност по акушерство и  гинекология.
• Основава специализирана  клиника  за консултации  на пациентки с многоплодни бременности.
• През 1999г. се хабилитира като професор по акушерство и гинекология (тема на научната работа ”Влияние на различните фактори при лечение на стерилитета чрез  ин витро процедури ”).
• През юни 2000г. заедно с проф. д-р Андреас  Обруца основават частна ин витро клиника  Kinderwunschzentum Goldenes Kreuz, Виена, Австрия.
• През   2003г. основава  Австрийската IVF Асоциация  заедно с проф. д-р Обруца.                       
• Последователно разработва софтуерни програми ”Elia MED”, „Puredoc“ и „QuinniPro“  за документация и качествен контрол при лечението ин витро, като последния е внедрен в много европейски IVF центрове, както и във Виена Ин Витро Център.
• Автор е на редица публикации и лекции в областта на репродукцията и контрацепцията.
• Конултант е в международни медицински институти.

(http://www.zachatie.org/ivf-vienna2.jpg)Д-р Лилия Димитрова
специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина


• 1997 г. завършва Медицински Университет - София с отличие „Златен Хипократ“.
• 2008 г. придобива специалност по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина
• В периода 2008 г.-2012г.  работи в Медицински Център  по Репродуктивна Медицина и Оплождане Ин Витро „София“
• Преминава продължителна  специализация  на тема  „ Репродуктивна ендокринология и  Стерилитет“  в Ин Витро Клиника  Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz , Виена, Австрия под ръководството на проф. Щромер и проф. Обруца.
• Завършила е курсове и специализации  по ехографска диагностика, колпоскопия и злокачествени заболявания.

(http://www.zachatie.org/ivf-vienna3.jpg)Д-р Ралица Сенкова
специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина

• 2004 г. завършва Медицински Университет-София
• През 2011 г. придобива специалност по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.
• От  2008 г. до 2011 г. работи в САГБАЛ “Шейново“,  а от 2011 г. е част от екипа на ДКЦ “Асцендент“ – София.
• 2012 г.  преминава обучение в областта на стерилитета и репродуктивните  технологии  в Ин Витро Клиника  Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz , Виена, Австрия под ръководството на проф. Щромер и проф. Обруца.
• През  2007 г.  специализира  в областта на гинекологичната онкология в Университета  Есен-Дуисбург, Германия.
• Преминала е следдипломни квалификации  по ехография, колпоскопия и злокачествени заболявания.
 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: espero в Януари 31, 2013, 22:39:57 pm
Зравейте
Бих искала да попитам дали мога да изпратя на някакъв е-мейл запитване за второ мнение по нашия случай, който остава неразрешен след лечение в друга клиника?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: DB в Септември 20, 2013, 19:48:21 pm
Здравейте,

Преминала съм 3 неуспешни инсеминации. На 39 години съм, ФСХ – то ми 10,3, АМХ-то ми е 0,89. При мъжа ми всичко е наред. Има ли смисъл да продължавам с инсеминациите, защото ми предлагат още опити с инсеминация?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Септември 24, 2013, 10:29:44 am
Здравейте DB,
с оглед  информацията, която представяте за Вашите изследвания,  и  за  лечението, проведено до момента, моето мнение, че  трябва да преминете към ин витро процедура.
Факт  е, че възрастта на жената е определящ фактор за изхода от IVF. Най-добра успеваемост се  постига до 35 години, като след   40г. процентът  реализирани бременности рязко спада. Причината е не само във  физиологичното намаление на яйчниковия резерв, но и свързаните с възрастта промени в генетичния материал на яйцеклетките. От стойността на AMH  и FSH при вас става ясно, че има тенденция към намаление резерва на яйчниците.
Освен това трябва да се отчете ниския процент успеваемост при вътрематочните инсеминации- между  5% и 10 %.
Затова  препоръката ми е стимулиран цикъл ин витро, като дозата  и вида на медикаментите, както и стимулационния протокол трябва да бъдат определени индивидуално във Вашия случай, след извършване на допълнителни изследвания.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Queen_ в Септември 24, 2013, 16:09:56 pm
Здравейте,

Благодаря за полезната тема и за възможността за консултации.

На 26 год. съм. Имам една инсиминация на естествен цикъл август месец, но фоликулът не се спука и прекратихме процедурата. На 17.09.13 г. след цветна снимка резултата е частично запушени траби. При съпругът ми всичко е наред. Според лекуващия доктор трябва да преминем към ин-витро процедура. Моля Ви за информация при тази ситуация има ли смисъл да се прави лапроскопия или да не губим време и започваме ин-витро?
Предварително благодаря за отделеното време и отговор!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Септември 25, 2013, 15:53:47 pm
Здравейте Queen,
задължителни условия за извършване на вътрематочна инсеминация са:
1.Проходими маточни тръби
2. Направена спермограма с морфология на сперматозоидите.
3. Овулация (спонтанна или индуцирана)

Проходимостта на маточните тръби се проверява чрез т. нар. цветна снимка, тест за проходимос т на тръбите под ултразвуков контрол или чрез лапароскопия. Недостатък на първите два метода е, че в много редки случаи е възможно настъпването на спазъм на маточните тръби, което би довело до фалшив резултат. Лапароскопията дава най-точна оценка за  анатомията  и състоянието на органите в малкия таз, включително и  за проходимостта на маточните тръби.

Всяко нарушение в проходимостта на тръбите би повлияло процеса на оплождане и имплантация на ембриона, като се повишава  риска от извънматочна бременност.

Диагностичната лапароскопия във  вашия случай би представила най- пълна   информация за репродуктивния тракт, вкл. тръбите, но  ако се установи непроходимост на тръбите, ин витро лечението е единствен вариант.  Ако, обаче, желаете да преминете директно  към ин витро, лапароскопията  не е задължително условие.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: DB в Септември 25, 2013, 22:05:57 pm
Здравейте, д-р Димитрова,
Благодаря за консултацията!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: disi22 в Септември 29, 2013, 19:05:19 pm
Здравейте!
Благодаря за предоставената ни възможност да зададем вълнуващите ни въпроси.
А, ето и моят въпрос - Възможно ли е след няколко стимулации с Клостилбегит /повече от шест, като при последните приема е бил 3х1табл. за около осем - десет дни/, да се стигне до блокиране на яйчниците, т.е до липса на отговор и невъзможност за нарастване на образуваните няколко фоликула до необходимите за овулация размери?
Искам да направя следните уточнения: Стимулациите са провеждани през известен период от време. При първите стимиулации в по-малки дози Клостилбегит 2х1табл. за пет дни се образуваха най-малко пет фоликула, а в съчетание с инжекции Меногон, се получаваха по седем - осем фоликула /първия път от образуваните 7 фоликула бяха извадени 7 хубави яйцеклетки, 6 оплодени и замразени; втория път - имаше 8 фоликула, но само 4 с размери над 17мм в деня на Прегнила, от които бяха извадени 3 хубави яйцеклетки, които бяха замразени/. След това последва стимулация 3х1табл. до Прегнила, при която се образуваха 7 фоликула, но не беше извадена нито една яйцклетка. След няколкомесечна почивка направихме нова стимулация с Клостилбегит 3х1табл. от 3-ти ден за осем дни + 3 Менопур, при която започнаха да се появяват фоликули, но ненрастваха повече от 9-12мм, поради което прекратихме опита.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: КОТКА в Септември 30, 2013, 12:46:00 pm
Здравейте. Моят въпрос е следния правих изследване на ФСХ на 2 ден от цикъла който за последните 1-2 години го предизвиквам с Дуфастон може би 3-4 пъти и въпросния хормон ми е 45,57. Същия ден ме гледаха на видеозон и нямах фоликул . Иначе имам 4 опита инвитро , като последния беше с кухи яйциклетки, и няколко операции заради ендометриоза. Предписаха ми за сваляне на ФСХ циклопрогинова. Притеснявам се дали няма да окаже влияние на ендометриозата, тъй като в момента  за нещастие имам и  киста.Имам само част от яйчник , другия е махнат.Предполагам че силно клоня към ИЯР но все още се надявам да имам поне още един шанс за инвитро. Може ли да ми дадете мнение за това лекарство започнах го от 3 ден на цикъла.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 01, 2013, 16:19:43 pm
Здравейте disi22,
От Вашия казус става ясно, че при  Вас е прилаган  Клостилбегит с цел стимулация на яйчниците  за  ин витро процедура.  Комбинация от  Клостилбегит и гонадотропини при IVF   рядко се използва   с цел намаляване разхода  на  медикаментите за стимулация.Трябва да се подчертае  факта, обаче, че  с този тип комбинирана стимулация се достигат до доста  по-ниски резултати, отколкото  със съвременните стимулационни протоколи с  гонадотропини.
 По принцип  Клостилбегитът е медикамент за първа линия на терапия при жени с поликистозни яйчници.  Отговорът на яйчниците към   Клостилбегит (т. е. броя формирани фоликули ) е индивидуален, но зависи също така от дозата на медикамента и деня от менструалния цикъл, в който е започнат. При  една и съща пациентка, при една и съща схема  на прием , отговорът  е приблизително еднакъв. При вас ,обаче, в различните цикли е прилагана допълнителна терапия с гонадотропини, която модифицира реакцията.
 Механизмът на действие на Клостилбегита  е доста сложен  и  се състои  в свързване  с естрогенните рецептори в структура на мозъка (хипоталамус ). В следствие циркулиращите естрогени в кръвта се приемат   погрешно ниски  от хипоталамуса  и последва  пулсативна   секреция на т.нар.  гонадотропин рилизинг хормон ( GnRH)  от хипоталамуса. GnRH води до повишено отделяне  на LH и FSH. Последния хормон води до растеж на един или няколко  фоликула.
Терапията с  Клостилбегит може да продължи няколко месеца (за препоръчване е 6)  в стандартната схема- 5дни, до 3x1табл. , но продължителният  прием  на медикамента не може да доведе  до споменатото от Вас „блокиране на  яйчниците“. Необходими са допълнителни изследвания за уточняване статуса на яйчниците.
 

Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 03, 2013, 12:58:04 pm
Здравейте КОТКА,
Едномесечен курс с Cyclo- progynova  не би имал отражение върху ендометриозата. Комбинацията, обаче, от анамнестични данни за наличие само на част от единия яйчник, стойности на FSH на 2-ри ден 45,57 mIU/ml  и 3-4 кратното  предизвикване  на отпадно кървене с Duphaston  сигнализират за редуцираната функция на яйчника. Временното понижаване нивата на FSH  чрез прием на каквито  и да е медикаменти не би повлияло  изхода от последваща  ин витро процедура.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: КОТКА в Октомври 03, 2013, 17:31:51 pm
T.e. смятате че следващ  инвитро опит е безсмислен, правилно ли ви разбрах.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: fatima в Октомври 03, 2013, 18:43:00 pm
Здравейте,
до момента имам два неуспешни стимулирани опита ИКСИ. С мъжки фактор сме - ниска морфология/4%/. При първият опит с малки дози Гонал резултат над 20 Я, от тях на трети ден върнахме 3 хубави ембриона, а останалите замразихме също на трети ден. Резултата от опита и последвалите ЗЕТ=0. При вторият опит до момента на трансфера всичко беше идентично с първият, но решихме да оставим ембрионите до 5-ти ден, при което се установи, че след трети ден забавят развитието си. До 6-ти ден беше достигнал един ембрион, който в развитието си отговаряше на 5-ти ден. Естествено резултатът отново беше нулев. Сега ми предстои трети опит. Въпросите ми са следните:

1. На какво според Вас се дължи забавеното развитие на ембрионите?

2. Какво предлагате да се направи като допълнително изследване, лечение или процедура?/Правили сме генетични и имунологични изследвания  - без отклонение/.

3. Какво е Вашето компетентно мнение за новият метод ЕРА? Въпреки, че широко се рекламира като революционно откритие /предимно от клиниките, които го прилагат/ все още има малко информация и практически опит, мнения и коментари за него.

Предварително благодаря за отделеното време и внимание!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: disi22 в Октомври 04, 2013, 10:59:28 am
Здравейте, д-р Л. Димитрова.
Много благодаря за изчерпателния отговор.
Аз нямам поликостозни яйчници, както и каквито и да било проблеми от физиологично, имунулогично или генетично естество - диагнозата е неустановен стерилитет. До този момент съм правила две процеди /по дълъг и по къс протокол/ без положителен резултат. По принцип не правя по много фоликули и за това ми препоръчват процедура на модифициран спонтанен цикъл /лека стимулация само с Клостилбегит или с Клостилбегит и инжекции/, за да можем да извадим поне няколко яйцеклетки в един цикъл. Първоначално замразявахме ембриони, а понастоящем яйцеклетки, с идеята да трансферират повечко ембриони и надеждата поне един да се имплантира. Не сме правили ПИД, но съмненията са в качеството на ембрионите, тъй като въпреки направените до момента 3 инсеминации и 4 трансфера нито веднъж не съм имала бременност. Преди да започна АРТ процедури, съм забременявала спонтанно, но за съжаление бременностите завършваха с аборт в първите седмици. Този факт, според лекарите, също е в подкрепа на становището за евентуален проблем в качеството на ембрионите.
Още веднъж Ви благодаря за разясненията и ще поискам от лекуващия лекар преди започването на нова процедура да направим изследвания на яйчниковия резерв. По принцип имам заповед за финансиране на инвитро процедура от ФАР, така че ще помоля да пристъпим към такава. Единственото, което ме притеснява е следното: Колко време трябва да е минало от последната стимулация с Клостилбегит преди да пристъпим към стимулация по някой от протоколите?
Благодаря предварително за отговора!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 09, 2013, 10:56:29 am
Здравейте  Fatima,
Смятам, че най-точен и изчерпателен  отговор бихте могли да получите от екипа специалисти  (репродуктивни специалисти  и ембриолози), които са извършили процедурата и които са запознати с Вашия случай. Факторите, оказващи влияние върху резултата от процедурата са многобройни, както от гинекологична (стимулационен протокол, вид и дози на медикаментите за стимулация, продължителност на стимулацията, техника на ембриотрансфер, хормонален статус по време на стимулацията  и т.н. ), така и от ембриологична гледна точка и всеки от тях е съществен за успеха от лечението.
Еndometrial   Receptivity Array (ERA) e молекулярен диагностичен  тест, който дава възможност да се диагностицира ендометриалната рецептивност като параметър за репродуктивен успех. Развит  е и е патентован от компанията IVIOMICS - лидер в областта на репродуктивната генетика. Представлява анализ на 238 гени, свързани с възприемчивостта на лигавицата на матката. Целта на теста е  да се установи оптималния ден за рецептивност, а когато е изместен имплантационния прозорец - да се извърши индивидуализиран ембриотрансфер.
Съобразно инструкциите на IVIOMICS технически се осъществява  чрез вземане на тъкан от лигавицата на матката (т. нар. ендометриална биопсия) чрез специален катетър, транспортиране  и  анализиране на пробата в лабораториите на IVIOMICS. Биопсията се взема на определен ден  във втората половина на менструален цикъл, при който лигавицата е подготвена с хормонални препарати ( хормоно- заместителна терапия- XЗТ) или във втората половина на естествен (без медикаменти) цикъл. Диагнозата  за рецептивност е валидна само за типа цикъл (ХЗТ или естествен цикъл), в който е извършен теста и препоръките на компанията са  за извършване на ембриотрансфер в същия тип цикъл ( ХЗТ или естествен цикъл ). Също така се подчертава, че  теста не  се извършва в стимулирани  цикли, защото  е известно, че  процеса на стимулацията  на яйчниците  влияе  върху лигавицата на матката. ERA  не е проучван  в цикли със стимулация на яйчниците. При стимулираните  цикли  се препоръчва замразяване на ембриони  или яйцеклетки и  размразен  трансфер на ембриони    в следващ цикъл, същия тип (ХЗТ или естествен цикъл), в който е получен резултат   „рецептивен“  ERA  тест.
Индикациите на  IVIOMICS  за теста са  пациенти, които са имали поне 3 неуспешни ембриотрансфера на ембриони с добро качество, като  се препоръчва при  матки   без видима патология   и дебелина на ендометриума >6  mm.
 ERA e нов тест, който  предстой  тепърва да бъде дискутиран  и обсъждан. Две  проучвания   във Fertility and Sterility-10. 2012 и 06. 2013 представят много обещаващи резултати . Първото посочва  ERA като по-точен метод от хистологичното изследване  относно ендометриалната рецептивност. Във второто изследване  при 85  пациентки с повтарящи се имплантационни неуспехи се подчертава, че  в около 74 % от  пациентките резултата е “рецептивен ендометриум“, а в останалите около 26 % „нерецептивен ендометриум  с препоръки за нов имплантационен прозорец”.  В заключение се  посочва  факта, че тестът  ERA е надежден метод  за диагноза и  индивидуализиране на ембриотрансфера при   пациентки с повтарящи се имплантационни неуспехи

Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 09, 2013, 10:59:03 am
Здравейте  Котка,
Не смятам, че следващият опит е безсмислен, но във  Вашия случай вероятността за реализиране на бременност е под  5 %.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 09, 2013, 11:01:44 am
Здравейте Disi22,
Стандартна стимулация с гонадотропини би могла да започне  след  пауза от един  месец  след прием на Клостилбегит   стига да са  налице условия за започване на стимулация.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: fatima в Октомври 09, 2013, 14:02:45 pm
Още веднъж благодаря за отделеното време д-р Димитрова!
С лекуващия лекар разговарях и според него лошото качество на ембрионите се дължи на лошата морфология на спрематозоидите. Просто искам да чуя още едно мнение къде е възможно да се корени причината за това по принцип. Притеснява ме да не би да изпуснем нещо важно. Също исках да разбера какви допълнителни процедури бихте предложили в нашият случай - ИМСИ, МАКС или нещо друго, което успешно се  практикува във Вашата клиника при борбата с мъжкият фактор и конкретно лошата морфология.
 ЕРА теста сте го обяснили достъпно и ясно, което даде отговор на много от въпросите ми, които ме терзаеха.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 14, 2013, 14:14:12 pm
Здравейте Fatima,
Разбирам, че има много въпроси, които  Ви вълнуват.  Лошото качество на ембрионите е коплицирана  тема и причините могат да бъдат от различно естество - както от страна на яйцеклетките, така и на сперматозоидите. Необходима е по-пълна и конкретна информация  за изясняване особеностите на  Вашия казус.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: anonymous в Ноември 07, 2013, 12:19:01 pm
Здрявейте, д-р  Димитрова!
Благодаря на форум  Зачатие за предоставената  възможност да задаваме въпроси  към специалист  в областта на ин витрото. Моят проблем е следният: на 34 години съм. Имам два неуспешни опита  ICSI  през  2012 г. и 2013 г. Проблемът  е при мъжа ми - „намалена концентрация на  сперматозоидите“. При първия опит имах 9 яйцеклетки, но само 2 се оплодиха, а при втория от 11 яйцеклетки - 3 оплодени.   Обясниха ми, че имам нисък процент оплождане. Освен това  по време на втората  стимулация се видя течност в лявата тръба. На контролен преглед  след второто ICSI  преди месец  докторът ми каза, че хидросалпинкса си стои.  Какво бихте ме посъветвали в моя случай, за да забременея?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: sixsens в Ноември 07, 2013, 12:33:40 pm
Здравейте! Не съм д-р Димитрова, но ще си позволя да отговоря и да дам мнение, като жена имала тази диагноза и успешно забременяла и родила след ИКСИ.
Хидросалпинксът трябва да се премахне. Дали чрез прекъсване или отстраняване на тръбата - лекуващият лекар е редно да прецени. Но стимулация при наличие на хидросалпинкс не бива да се прави. Колкото до оплождането, при мен ситуацията беше сходна с вашата. Много яйцеклетки (16-19бр.), малко ембриони. Имам 3 опита. На втория дори нямах трансфер, поради липса на оцелели ембриони (бяха 13). Успешният беше с 4-5 ембриона, от които само един "читав", трансфер на 3-ти ден.
За справка - преди първия опит още ми отстраниха и двете тръби, заради голям дебелостенен хидросалпинкс. За мен това беше правилното решение. Имахме и лек мъжки фактор, но водещата причина беше при мен - тубарен фактор. И при двамата имаше инсулинова резистентност (ИР), което влияе на каеството на яйцеклетките и сперматозоидите. Успешният опит беше след лечение на ИР, но дали това е причината за успеха не мога да кажа. Не мисля и че някой може категорично да определи кое е допринесло.

Надявам се да съм Ви била полезна. Извинявам се, че се намесих в темата! Моля за извинение и д-р Димитрова, че си позволих да дам мнение и съвет в нейната консултантска тема :oops:
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Ноември 11, 2013, 13:56:23 pm
Здравейте, anonymous!
Напълно съм  съгласна със съвета на sixsens  : при диагностициран хидросалпингс  преди започване на следваща ин витро процедура трабва да се подложите на оперативна лапароскопия или лапаротомия за отстраняване или клампиране  на тръбата. Наличието на течност в тръбата намалява възможността  за имплантиране на трансферирания  ембрион. Във връзка с ниския процент оплождане на яйцеклетките бих ви препоръчала   специфичен метод - след ICSI, т.е. след инжектирането на сперматозоидите в яйцеклетките, яйцеклетките се поставят  в специално създадена среда,  която ги активира и повишава шанса за оплождането им.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: anonymous в Ноември 12, 2013, 10:21:04 am
Здравейте, д-р Димитрова, много благодаря за консултацията! Благодаря и на sixsens за отговора и споделения опит! Надявам се да имаме успех след като ми обяснихте ситуацията и начина на действие оттук нататък.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Ноември 18, 2013, 17:15:55 pm
Уважаеми пациенти,
С радост искаме да обявим, че на 15/11/2013 Виена Ин Витро Център подписа договор за ин витро процедури, одобрявани от Център „Фонд за асистирана репродукция“ и финансирани от НЗОК. По този начин всички здравноосигурени пациенти могат да кандидатстват за държавно финансиране на ин витро процедури. За подробности: http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1291:2013-11-15-17-31-16&catid=180&Itemid=129 (http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1291:2013-11-15-17-31-16&catid=180&Itemid=129)
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Януари 02, 2014, 16:53:05 pm
Здравейте,
Заповядайте на 8 януари 2014 г. на Ден на отворените врати във Виена Ин Витро Център и се възползвайте от безплатните консултации. Прегледите ще се извършват от основателя на центъра проф. д-р Хайнц Щромер, съвместно с д-р Лилия Димитрова и д-р Ралица Сенкова.

Ще имате възможността да разгледате клиниката на малки групи и да се информирате за новостите в репродуктивната медицина. Всички пациенти, на които е необходима консултация със специалист по асистирана репродукция, могат да донесат наличната си медицинска документация.

Как се провежда Денят на отворени врати, прочетете тук -> http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/den_na_otvorenite_vrati/
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: bonbolini в Януари 02, 2014, 22:06:22 pm
Здравейте,
имам мисед аборт през 2012 година като от февруари 2013 със съпруга ми правим опити, но бременност не се получава... През ноември имах инсеминация, която се оказа неуспешна. Имам направени хидротубация, хормони, фоликулометрии, имам спонтанна овулация и фоликулът обикновено стига 23 мм. Въпросът е
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Януари 03, 2014, 13:15:46 pm
Здравейте bonbolini,
очаквам да зададете Вашия въпрос.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: bonbolini в Януари 03, 2014, 13:35:16 pm
Извинявам се, явно не съм довършила  :oops:
При съпруга ми сперограмата е нормозооспермия. Въпросът е, че обикновено фоликулът се пука късно 17-18-19 ден при 29-30-дневен цикъл. Това влияе ли на яйцеклетката, в смисъл тогава тя “презрява ли“ или качеството й се влошава?
Според Вас има ли смисъл от друга инсеминация или ин витро с лека стимулация е по-добрият вариант?
И има ли нужда от цветна снимка, въпреки направената хидротубация?
Благодаря предврарително!  :D
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Януари 03, 2014, 23:48:22 pm
Здравейте bonbolini,
Във Вашия случай (правите опити за забременяване от 11 месеца, формира са доминантен фоликул и настъпва спонтанна овулация, маточните тръби са проходими, спермограмата е в норма, имате 1 неуспешна инсеминация) бих препоръчала процедура ин витро, където шанса за забременяване  е доста по-висок, отколкото  при вътрематочна инсеминация. Самото ин витро в повечето случаи освен лечение, се явява и метод за диагностика на проблема безплодие при двойката. Извадените  и оплодени яйцеклетки  и наблюдението на развиващите се ембриони в лабораторни условия  дават допълнителна информация  и отговор на част от въпросите, свързани с репродуктивния проблем.
Относно стимулационния протокол  трябва да се прецени  статуса на яйчниците и яйчниковия резерв.
По-късната овулация по-скоро е индивидуална особеност (среща се при някои жени) и не би повлияла  качеството на яйцеклетките. Неоходимо е обаче да се прецени втората (лутеална) фаза на менструалния цикъл, която физиологично е 14 дни.
Ако при Вас ще се провежда ин витро  лечение не е нужно да се прави хистеросалпингография ( т. нар. цветна снимка). Ако е извършвано abrasio ( кюретаж) след missed ab. през 2012г. и хидротубацията е правена преди този аборт, преди  да се извършва вътрематочна  инсеминация трябва да се провери  отново проходимостта на маточните тръби.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: bonbolini в Януари 06, 2014, 11:37:50 am
Здравейте,
благодаря за отговора!
Хидротубацията ми беше направена 2013 година, почти година след мисед аборта.
И аз съм се ориентира към ин витро... А лутеалнта фаза по мои сметки е около 13 дни.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Януари 08, 2014, 10:46:43 am
Горди сме да обявим, че година след откриването си Виена Ин Витро Център постигна 48,44 % бременности от ембриотрансфери. По последни данни на ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) средната успеваемост в Европа е 35.5% при класическо инвитро.

Ние вярваме, че международният опит има значение. Благодарение на него, фокусът на нашата работа са двойките с репродуктвини затруднения и тяхната максимална информираност за процедурите и етапите на лечение на безплодието. Индивидуалният подход и терапията, адаптирана към ежедневния начин на живот, без излишно чакане, превръщат Виена Ин Витро Център в успешна и предпочитана от пациентите клиника.
(http://store.picbg.net/thumb/D8/32/8f0a2eacabcad832.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=8f0a2eacabcad832.jpg)
“биохимична" е всяка бременност, при която се позитивират тестовете за бременност, но не се визуализира ехографски;
"клинична" е всяка бременност, при която са позитивни тестовете за бременност и се визуализира ехографски плоден сак с жълтъчно мехурче в маточната кухина или ембрион със сърдечни пулсации;
"текуща" (on-going) е всяка бременност след навършени 10 г.с. (т.е. е налице развиващ се фетус)
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Януари 17, 2014, 16:11:43 pm
Здравейте с още добри новини от Виена Ин Витро Център!

Резултатите ни от 2013г. недвусмислено показват, че международният опит има значение за високата успеваемост на нашата клиника.
За да добиете по-ясна представа какво имаме предвид, добавям няколко графики:

(http://www.vienna-ivf.com/files/1413/8980/5426/Picture1a.png)

Графиката показва броя на трансферирани ембриони във Виена Ин Витро Център за 2013 г. Щастливи сме да обявим, че в синхрон с межуднародните тенденции, дори с по-малък брой трансферирани ембриони, нашата успеваемост при реализираните бременности остава висока. Международните стандарти налагат намаляване на вероятността за двуплодни и триплодни бременности, които увеличават риска от преждевременно раждане и усложнения при новородените.

Трансферът на повече от 3 ембриона се смята за остаряла практика и противоречи на съвременните тенденции, според които  се препоръчва трансфер на един селектиран ембрион.
(http://www.vienna-ivf.com/files/7713/8980/5430/Picture2a.png)

Високата успеваемост на Виена Ин Витро Център се дължи на стратегията ни да култивираме ембрионите до стадий бластоцист (ден 5). Това позволява по-добрата селекция и дава възможност за трансфер на един избран ембрион. Когато броят на яйцеклетките, развитието на ембрионите и индивидуалните обстоятелства при двойката позволяват, ние се стремим да правим ембриотрансфер на ден 5.
(http://www.vienna-ivf.com/files/2313/8980/5432/Picture3a.png)
(http://www.vienna-ivf.com/files/8313/8978/7379/Picture4.png)

- “биохимична" е всяка бременност, при която се позитивират тестовете за бременност, но не се визуализира ехографски;
- "клинична" е всяка бременност, при която са позитивни тестовете за бременност и се визуализира ехографски плоден сак с жълтъчно мехурче в маточната кухина или ембрион със сърдечни пулсации.

Както винаги сме на разположение за вашите въпроси :)
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: plamip в Февруари 04, 2014, 16:11:35 pm
Здравейте!
В края на 2011 г. ми беше направена лапароскопска операция за отстраняване на миома, но ми беше открита ендометриоза (лекувана 6 месеца със золадекс) и една запушена и една труднопропусклива тръба. Посъветваха ме да пробваме 6м - 1г. по нормален път и ако не да се обърнем към подходяща клиника.
Предполагам, че и вие ще ни посъветвате да направим инвитро, тъй като аз съм на 35 г., а приятелят ми е на 38 г. и при него спермограмата показа - Астенозооспермия.
Искам да ви помоля за съвет да кажете дали е необходимо да направим освен стандартните изследвания и още някакви допълнителни - генетични и имунологични. Брат му е с малформация на лявата ръка - недоразвита.
Благодаря Ви предварително и успешен ден!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Февруари 05, 2014, 16:16:41 pm
Здравейте plamip,
При наличие на доказана лапароскопски ендометриоза и проведена терапия със  Zoladex, както и проблеми с тръбите, моят съвет е да преминете към ин витро процедура.
Необходимо е допълнително уточняване  причината (вродена  или  придобита) за малформацията на ръката на брата на партньора. Препоръчвам Ви консултация с генетик.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: plamip в Февруари 05, 2014, 17:33:07 pm
Благодаря Ви, д-р Димитрова за бързия отговор!
Брат му е роден с малформацията :(
Ще последвам съвета ви и ще говорим с генетик. Може ли да ни препоръчате при кой да отидем?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Февруари 06, 2014, 13:28:52 pm
Здравейте plamip,
Препоръчвам Ви доц. А.  Савов, Национална Генетична Лаборатория, XIV-ти етаж,  Майчин дом.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: plamip в Февруари 06, 2014, 14:56:37 pm
Много благодаря! Успешен ден!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Февруари 10, 2014, 16:28:46 pm
Здравейте отново,

Имам удоволствието да ви съобщя, че верни на традицията и този месец отваряме вратите на Виена Ин Витро Център за посещения и безплатни консултации.
Това издание на инициативата сме обявили под надслов "Срещнете се с професора," защото консултациите ще се провеждат изключително от проф. Ханс Щромер, основател на нашия център.

По щастливо стечение на обстоятелствата Денят на отворени врати съвпада с Деня на влюбените, 14 февруари, и ние вярваме, че това може да е само позитивен знак.

И така - очакваме ви за среща с професор Щромер на Свети Валентин, този петък, от 17 до 19ч. във Виена Ин Витро Център - Токуда Болница София.

Още информация тук: http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/den_na_otvorenite_vrati/ (http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/den_na_otvorenite_vrati/)
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Arriel в Март 04, 2014, 22:50:34 pm
Здравейте д-р Димитрова,

Ние сме с две неуспешни ICSI процедури, като при втората имах положителен резултат от 84, но за кратко. Проблемът е мъжки фактор- лоша морфология 3-4% и наличие на антиспермални антитела. При мен не е констатиран проблем. И при двете процедури стимулацията протече с пурегон. При втората процедура ми бяха върнати два ембриона на 5- ти ден. Както при първия, така и при втория опит трансферът беше доста труден, поради някаква вдлъбнатина на канала, коята не позволява преминаване на мек катетър. Използваха твърд катетър и защипване на шийката на матката. Правена ми е една дилатация на канала месец преди втората процедура, но явно не е дала резултат. Въпросите ми са какво бихте ни посъветвали при тези резултати на съпруга ми и дали проблемът с цервикалния канал е сериозен и доколко е решим?
Благодаря Ви предварително за отделеното време!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Март 12, 2014, 16:15:00 pm
Здравейте,  Arriel!
Въпреки трудния трансфер, който описвате при втората процедура, при Вас е реализирана имплантация-биохимична бременност. Този факт показва, че  е преодолян проблема с цервикалния канал. Все пак ви съветвам при следваща процедура да се извърши пробен трансфер в цикъла преди овариалната стимулация. Голямо  значение има и техниката на ембриотрансфера.
Вероятна  причина за стопиране развитието на ембрионите е може би качеството на самите ембриони, като  причината за това не е задължително да e лошата морфология на сперматазоидите.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Март 24, 2014, 12:55:51 pm
Здравейте,
Следващата дата на провеждане на Ден на отворените врати във Виена Ин Витро Център ще бъде 31 март, понеделник. Можете да се възползвате от безплатните консултации и прегледи, които ще се извършват от основателя на центъра проф. д-р Хайнц Щромер, съвместно с д-р Ралица Сенкова и мен, д-р Лилия Димитрова

Ще имате възможността да разгледате клиниката на малки групи и да се информирате за новостите в репродуктивната медицина. Всички пациенти, на които е необходима консултация със специалист по асистирана репродукция, могат да донесат наличната си медицинска документация.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Arriel в Март 26, 2014, 23:07:17 pm
Благодаря Ви, д-р Димирова!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: d0ri в Април 09, 2014, 12:50:28 pm
Здравейте, моля за второ мнение по следния въпрос. Мъжът ми е с антиспермални антитела, но всички други показатели от спермограмата са отлични. При мен няма никакъв проблем. В друга клиника ни казаха, че проблема е преодолим с вътрематочна инсеминация, като при обработката на семенната течност антителата се отстраняват (измиват). Бих искала да чуя и Вашето мнение по въпроса, има ли добър шанс за успех с вътрематочна инсеминация при нашия проблем?
Благодаря предварително.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Април 10, 2014, 11:55:44 am
Здравейте d0ri,
Да, наличните антиспермални антитела се отмиват при обработката на семенната течност.  За да се прецени, обаче, шанса  за успех при конкретната двойка  трябва да се имат предвид   както факти от анамнезата (продължителност на опитите за забременяване, възраст на жената, предишни бременности  или аборти, съпътстващи заболявания  и др.), така и изследвания (ултразвуков преглед, яйчников резерв и  хормонален статус при жената, проходимост на маточните тръби, резултати от  други спермограми при мъжа и др.). По принцип  шансът за реализиране на бременност с вътрематочна инсеминация  е  нисък - между 5 и 10% на цикъл.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: d0ri в Април 10, 2014, 13:49:50 pm
Благодаря Ви за бързия отговор.  :)
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: desi_slava в Април 10, 2014, 16:26:36 pm
Здравейте д-р Димитрова,

Имам две операции, едната 2005г. за отстраняване на кисти ( операцията беше отворена), а другата 2010г. за премахване на сраствания и тогава ми махнаха и двете тръби(операцията беше лапароскопска). През 2010 г. забременях от инвитро на ЕЦ. От миналата година цикълът ми идва през месец, ходих  януари месец на преглед и ми казаха, че виждат само единият яйчник, но в него няма фоликули. Назначиха ми дуфастон и естрофем и на следващият цикъл ми казаха , че не виждат никакъв яйчник. Въпросът ми е възможно ли е толкова бързо да изчезнат яйчниците и не трябва ли да се пуснат някакви изследвания, за да сме на ясно как стоят нещата?

 Благодаря предварително.

P.S. Аз съм на 33г. и няма фамилна обремененост за ранна менопауза.
 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Април 11, 2014, 11:05:08 am
Здравейте  desi_slava,
Всяка операция върху яйчниците (в случая кистектомия) е възможна  да  доведе до унищожаване на  яйчникова тъкан и до намаляване или изчерпване  на яйчниковия резерв. За точна преценка  на  Вашия случай освен анамнестичните данни за нередовен цикъл,  по време на менструация (2-5 ден от  менструалния цикъл)  трябва да бъде извършен  ултразвуков преглед за статуса на яйчниците  и назначени хормонални изследвания ( FSH, LH, E2, AMH).  При липса на  редовна менструация    ултразвуковият   преглед  и  група хормони могат да бъдат назначени   независимо от   деня на цикъла.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: desi_slava в Април 11, 2014, 12:48:26 pm
Благодаря Ви много за бързия отговор.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: sole в Април 15, 2014, 10:37:34 am
Здравейте!Аз съм жена на 39г.Имам 2 извън маточни бременности,при които ми отстраниха и двете тръби.След това направих едно класическо ин витро и едно ИКСИ.Неуспешни и двата опита. Вадим идеални яйцеклетки ,като по учебник,както се изрази доктора,но след оплождането не се делят правилно.От 9 извадени,8 се оплодиха,3 достигнаха до стадий бластоцит,другите не се деляха правилно.Трансферирахме 3 ембриона-отрицателен тест...Направихме разширена спермограма на мъжа ми и се установи,че е с Тератозооспермия,Норм.форми-2%, SDI DFI 5.15, HDS 9.4%, ТЗИ 2,89.Бихте ли коментирали тези стойности,какво показват?При тези стойности,с тази лоша морфология, може ли да настъпи забременяване при ИКСИ или трябва да се приложи ИМСИ?Какви методи се прилагат в случая?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Април 17, 2014, 15:01:22 pm
Здравейте  sole,
Ако  двете Ви  извънматочни бременности след спонтанно забременяване са от същия партньор, това показва, че при Вас може да  се прави класическо ин витро.
По правило при лоша морфология на сперматозоидите  се пристъпва към IMSI процедура.
По принцип след 35 годишна възраст на  жената процента  успеваемост  на ин витро процедурите спада, а след 40 годишна възраст се редуцира драстично до 5 %, като основна причина за тези факти е влошеното качество на яйцеклетките. Добрата морфологична характеристика  на яйцеклетките, обаче, не означава добър генетичен материал, а лошото качество на ембрионите  не винаги се свързва с лоша морфология на сперматозоидите. 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: desi_slava в Април 28, 2014, 16:36:39 pm
  Здравейте д-р Димитрова,
Направих си изследвания на 2-ри ден от менструалния цикъл и резултатите са следните:

Estradiol 328.0 pg/mL :  Estradiol - Фоликуларна фаза  -    12.5  166

LH (лутеинизиращ хормон) 7.47 IU/L : LH (лутеинизиращ хормон) - Фоликуларна фаза  -    2.4  12.6 

FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) 6.55 IU/L : FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) - Фоликуларна фаза  -    3.5  12.5



Anti-Muller Hormon S    <0.2     µg/L   1 - 8   ELISA

Тогава бях и на преглед и се видяха 4,5 малки фоликула в десен яйчник и два голями в ляв яйчник.
След три дни бях пак на прегледи в лявият яйчник се бяха спукали , но в дясно нищо не растеше. Притеснена съм от ниските или буквално никакви стойности на АМХ. Моля Ви за съвет какво да предприема от тук нататък?

P.S. Приемах естрофем 2*1 таблетка от 2- ри ден на цикъла и дуфастон 2*1 от 16 ден на цикъла преди да направя изследването.


 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: disi22 в Април 29, 2014, 13:08:16 pm
Здравейте, д-р Димитрова!
Отново имам въпрос към Вас: При последния ни опит ИКСИ със стимулация по дълъг протокол бяха извадени 6 яйцеклетки. Преди това бяхме замразили 5 яйцеклетки /3 получени при опит с лека стимулация и 2 от спонтанни цикли/. Всичките 11 яйцеклетки бяха оплодени по метода ИКСИ, но нормално оплождане с по 2 пронуклеуса се получи само при 3 от яйцеклетките. Останалите формираха по 3 или 4 пронуклеуса. Това беше огромна изненада за нас, защото при всички досегашни опити сме имали само по една неоплодена яйцеклетка, като всички други са се оплождали и развивали с нормални темпове, вкл. сме замразявали ембриони на 3-ти ден, които след това безпроблемно са се размразявали. Само при един от предишните ми опити в процеса на развитие от 6 ембриона, само 2 отпаднаха поради недостатъчни темпове на развитие и фрагментации. Ембриолозите винаги са ме уверявали, че ембрионите са много добри и се делят и развиват съгласно приетите норми.
Бихте ли ми обяснили какви са възможните причини за ненормалното оплождане на яйцеклетките и има ли някакво решение на проблема? Проблема в качеството на яйцеклетката ли е?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Април 29, 2014, 13:37:55 pm
Здравейте  desi_slava,
AMH се синтезира  от определена група  малки фоликули на яйчниците, които са индиректен показател за яйчниковия резерв. Колкото  по-ниска е стойността на AMH, толкова повече  резерва е редуциран. При редуциране на  яйчниковия резерв  AMH  се понижава много  по-рано, отколкото започва да  се покачва нивото на FSH, т. е. FSH e късен  показател.
 Oсвен това  когато се  приемат  естрогени ( напр. Estrofem) и гестагени ( напр.Duphaston)  в един менструален  цикъл и се изследват нивата  на FSH и LH  в началото на следващия цикъл,   възможно е тези хормони   да са в границите на  нормата. 
 
 Фактът, че при  Вас е била реализирана бременност  е добър прогностичен белег. Моят съвет е  да не се губи време и да се премине към ин витро процедура (спонтанен, модифициран спонтанен или стимулиран  цикъл)  ако има условия ( след повторно изслeдване на FSH, LH, Е2   и  прецизна оценка на броя антрални фоликули  2-5 -ти ден на менструалния цикъл  когато не са налице задържани фоликули, каквито Вие описвате в ляв яйчник).
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: desi_slava в Април 29, 2014, 13:57:00 pm
Здравейте  desi_slava,
AMH се синтезира  от определена група  малки фоликули на яйчниците, които са индиректен показател за яйчниковия резерв. Колкото  по-ниска е стойността на AMH, толкова повече  резерва е редуциран. При редуциране на  яйчниковия резерв  AMH  се понижава много  по-рано, отколкото започва да  се покачва нивото на FSH, т. е. FSH e късен  показател.
 Oсвен това  когато се  приемат  естрогени ( напр. Estrofem) и гестагени ( напр.Duphaston)  в един менструален  цикъл и се изследват нивата  на FSH и LH  в началото на следващия цикъл,   възможно е тези хормони   да са в границите на  нормата. 
 
 Фактът, че при  Вас е била реализирана бременност  е добър прогностичен белег. Моят съвет е  да не се губи време и да се премине към ин витро процедура (спонтанен, модифициран спонтанен или стимулиран  цикъл)  ако има условия ( след повторно изслeдване на FSH, LH, Е2   и  прецизна оценка на броя антрални фоликули  2-5 -ти ден на менструалния цикъл  когато не са налице задържани фоликули, каквито Вие описвате в ляв яйчник).

 Отново огромно благодаря за бързият и обнадеждаващ за мен отговор. Ще направя всичко, което сте ме посъветвали. Желая Ви прекрасен ден!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Май 04, 2014, 11:15:54 am
Здравейте disi22,
Причините за наличие на повече от 2 пронуклеуса при ICSI оплождане на яйцеклетките  могат да се дължат  главно на две причини:
-липса на екструзия на второ полярно телце. Представлява грешка в хромозомната сегрегация  по време на второто мейотично делене на яйцеклетката, т. е. абнормалитет в развитието на яйцеклетката;
-инжектиране на повече от един сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката при ICSI оплождане;
Теоретично за  формиране на повече от 2 пронуклеуса  съществува  и друг механизъм. Яйцеклетката, която  е  инжектирана  по време на ICSI процедурата съдържа не  1 набор от 23 хромозоми (което е нормално), а 2 набора от по 23 хромозоми, което след оплождането с един сперматозоид ( който  също съдържа  1 набор от 23 хромозоми ) резултира във  формирането  на  3 набора от 23 хромозоми или 3 пронуклеуса.
Ако проблемът е в яйцеклетките няма как да се повлияе  на този факт.
 Като цяло  оплождане с повече от 2 пронуклеуса  се среща в малък процент  и понеже съобщавате, че при   предишните опити сте имали предимно яйцеклетки с нормално оплождане,   Ви съветвам  да се обърнете  за по-подробни разяснения  към ембриолозите в клиниката, където провеждате процедурите и които са запознати с Вашия  конкретен случай.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: disi22 в Май 08, 2014, 10:36:57 am
Благодаря за отговора!
Всъщност вече направихме консултация след поредния неуспешен опит и доктора ни обясни, че въпреки проблемите при оплождането, получените на финала два ембриона са били с много добро качество. Това ни дава надежда, че нещата ще се получат.
Остава въпроса защо ембриони с толкова добри характеристики все пак не се имплантират?Обяснението ще се търси в рецептивността на лигавицата чрез допълнителни изследвания /разширена биопсия/. Още в самото начало проблема при нас беше насочен към лигавицата, тъй като въпреки добрите ембриони не се получаваше дори временна имплантация. Резултатите от имунологичните и генетичните изследвания, както и от биопсията, бяха добри и за това лекуващия лекар се насочи към качеството на яйцеклетката. Започнахме да събираме и замразяваме яйцеклетки. При настоящия опит подозираните проблеми при яйцеклетките се проявили, но факта, че сме получили толкова добри ембриони на финала, според нашия лекар дава голяма надежда.
Сега отново се връщаме на изходна позиция, като ще се задълбочат изследванията по отношение на лигавицата, за да решим и проблемите с нея.
Вероятно нашият случай е много комплициран.
Приятен ден!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: desi_slava в Май 11, 2014, 08:54:30 am
   Здравейте д-р Димитрова,
След направените изследвания на 2 - ри ден от цикъла и прегледа , на който се видяха 4,5 фоликула се разбрахме да започна дуфастон от 9 - ти ден на цикъла 2*1 за 10 дни и да отида на втори ден от цикъла на преглед. Отидох на втори ден и доктора ми каза, че се вижда нещо в ляво , но не уточни какво , а в дясно нямало нищо и ми казаха да си пусна пак двата хормона и ето ги резултатите:
Estradiol  0.0    pg/mL   ref. 12.5-166
FSH        40.76  IU/L     ref.  3.5 - 12.5
Това много ме стресира. Назначиха ми естрофем и на 16-ти на преглед. Искам да Ви попитам на какво се дължи това вариране на хормоните, какво да правя след тези резултати и мога ли да дойда и при Вас на консултация?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Май 13, 2014, 09:39:11 am
Здравейте  desi_slava,
Както Ви обясних в предишен пост покачването нивата на FSH (над 12.5 IU/L) в началото на менструалния цикъл е късен показател за редуциране на яйчниковия резерв в сравнение с понижаване нивата на AMH (при Вас стойността е под 0.2µg/L).
Стойностите на FSH (40.76 IU/L) и липса на антрални фоликули (което Вие описвате при прегледа) в яйчниците в началото на фоликуларната фаза, както и много ниски нива на AMH,  при Вас говорят за силно изчерпване на яйчниковия резерв и признаци  на перименопауза. Ако желаете заповядайте на консултация и преглед  за прецизно диагностично доуточняване.
Титла: Ден на отворени врати във Виена Ин Витро Център - 10 юни 2014
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Юни 06, 2014, 14:32:40 pm
Здравейте,
Имам удоволствието да ви съобщя, че Виена Ин Витро Център отново ще проведе Ден на отворените врати, по време на който ще можете да се запознаете с условията на работа в центъра и да проведете безплатна консултация с някои от нашите специалисти.

Отваряме вратите си за вас във вторник, 10 юни 2014г. от 17 до 19 часа.

С удоволствие ще отговоря на всички допълнителни въпроси, които бихте искали да отправите.

Очакваме ви на 10 юни в Болница Токуда, София - етаж 9.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: violla в Юни 09, 2014, 18:58:37 pm
Здравейте, д-р Димитрова,
съпругът ми е с тежки мъжки фактор - 84 %фрагментирани сперматозоиди, 0% морфология. Имаме редица неуспешни опити в Бг в различни клиники - 6 на брой всъщност, от които 2 със стимулации и 4 на ЕЦ, и един син след опит в Турция. За съжаление тук отново не ни дават надежди ваши колеги. Говорихме с ембриолози и разбрахме, че след ТЕСЕ качеството е по-добро. Вие как милсите можете ли да се справите с нащия "нерешим" проблем?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Юни 11, 2014, 11:26:48 am
Здравейте  violla,
Първото, което бих Ви препоръчала е да се направи отново семенен анализ  за да се преценят точно   параметрите   на спермограмата ( вкл. брой, подвижност). Фактът, че имате реализирана бременност  след ин витро процедура  и раждане на дете показва, че имате реалния шанс да забременеете отново. Съветвам Ви да се насочите към ин витро процедура на стимулиран цикъл.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Nadin 11 в Юни 15, 2014, 16:12:57 pm
Здравейте,имам 4 неуспешни инсеминации и едно ИКСИ със стимулация.Имам трансферирани 2 ембриона + 5 замразени.В момента химична бременност( отчте бета ЧХГ 19,310 НА 10 ДЕН,НА 16 5,130.В момента съм в цикъл.Док.иска да пробваме с ЗЕТ на този цикъл.
Имам тироид на Хашимото,хормоните ту в норма,преди месец 0,009 в момента 3,7.Лекувам и висок ПРОЛАКТИН,държим го в норма в момента 270.Тръби проходими,не са ми правени имунологични или генетични изследвания.Мъжът ми е с нормална спермограма.С неизяснен стерилитет сме от 4 год.Ембрионите ми ги трансферираха на 5ти ден- бластоцит,според ембриолога се развиват,но се развиват малко по-бавно.
Въпросите са ми?
Трябва ли да се направят други изследвания,преди ЗЕТ(замразен ембриотрансфер),нормално ли е ТСХ има ли нужда да изчакам да го сваля.
По-бавно развиващи се ембриони,какво означава?
Какъв е шансът да се развият тези ембриони след ЗЕТ,нали са същите ембриони,като предишните 2? ( по-принцип най-здравите са трансферирани) не се ли обезсмисля следващият трансфер?
Това са ембриони.които спират да се развиват на даден етап,или има шанс те да се развият?
Къде да търсим причините за неуспехите?
при нас имаше оплождане и на естествено инвитро и с ИКСИ,би трябвало да настъпи нормална бременност,но след толкова год.НЯМА.Няма открита причина за стерилитет,няма и бременност,а вече съм на 34 год.

Благодаря Ви предварително!!!

Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Юни 17, 2014, 15:16:18 pm
Здравейте Nadin 11,

При реализирана биохимична бременност, която е стопирала развитие, е уместно консултация с генетик и извършване на тестове за тромбофилия преди опит за следваща бременност.
При опити за забременяване и извършване на ин витро или подготовка за размразен трансфер на ембриони  съвременните тенденции са стойността на  TSH да бъде  по-ниска от  2.5 µIU/ml.
Относно  темпа на  развитие на ембрионите - в изолирани случаи  е възможно по-бавно развитие на ембрионите поради по-късно оплождане на яйцеклетките, но само след класическо ин витро оплождане. Този факт не винаги означава, че тези ембриони ще спрат развитието си. Като цяло  морфологичната характеристика  (качеството)  на бластоцистите е от съществено значение  за потенциала  им за по-нататъшно  развитие и реализиране на бременност, така, че най-точен отговор  може да получите от ембриолозите в клиниката, където сте провеждали процедурата. Във вашия случай има редица подробности в лабораторен аспект, които трябва да бъдат уточнени...
Освен това от Вашия пост  не става много ясно дали  е извършвана само ICSI процедура или делене на яйцеклетките на класическо ин витро и ICSI. Описвате, че параметрите на спермограмата са в норма. Когато няма отклонения в спермограмата бих препоръчала  класическо ин витро, където има естествена селекция на сперматозоидите, пред ICSI процедура, при която съществува субективна преценка на ембриолога за избор на сперматозоид.
 Необходима  е следващо ин витро със стриктен контрол  на всеки един етап от процедурата - от гинекологична и ембриологична  гледна точка.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: desi4ka в Юни 19, 2014, 19:58:07 pm
Здравейте!Този септември навършвам 36 г.от месец май посещавам клиника по репродуктивни проблеми.Имам 2 лапароскопии първата е за премахване на 2 големи ендометриозни кисти по една във всеки яйчник 2012 г., втората- е за сраствания в следствие на първата.2013 г. Тази година за първи път пуснах хормонални изследвания ТАТ -29.92 при по- малко от 115  МАТ- 11.84 при по-малко от 34 ТСХ - 1.630 0.27-4.20  ФТ4- 15.01 12.00-22.00 Пролактин -403.90 127-637 правени са на 25 ден от МЦ  и Е2-75 ЛХ-8.48 ФСХ-13.62 правени са на следващия МЦ на 2ри ден доктора ми каза че са добри с изключение на ФСХ който бил леко завишен..От същия този 2ри ден съм на фемостон изпих вчера първата опаковка като по време на пиене пуснах на 13я ден от МЦ отново ФСХ -12.49.за да проверя как се движат нещата.Днес  на 2ри ден от новия  МЦ след 28 дневния прием на първата опаковка фемостон пуснах за трети път ФСХ-16.42 .Миналата година ходих редовно на прегледи имах антрални, фоликули,овулация всичко но не бях пускала хормоните.Тази година започнах с прегледите направо в клиниката и отново и този доктор каза че имам достатъчно фоликули  да не съм се притеснявала и при стойности 13.62 на ФСХ каза че малко бил повишен, но още не е виждал последното изследване , тъй като до 3.07 има много време още..Моля ви да ми кажете при това положение понеже съм в паника дали ми е изчерпан яйчниковия резерв и през колко време да го проверявам ФСХ - в кои дни има значителен спад и защо вместо да се понижи от фемостона , той се качва???Благодаря ви.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Юни 24, 2014, 09:31:54 am
Здравейте Desi4ka,
Оценката на яйчниковия резерв е комплексна  и се базира   освен на изследване на FSF, LH, E2  в началото на менструалния цикъл (2- 5- ти ден), на ултразвуков преглед също   в началато на  менструалния  цикъл (2- 5- ти ден)  за точно  преброяване на антрални фоликули и на изследване нивото на AMH.  Единствено изследването  на FSH  не носи достатъчна и пълна информация за статуса на яйчниците.
При редукция на яйчниковия резерв  приемът на Фемостон  не може да повлияе на този процес.
При повишени стойности  на FSH с данни за редуциран яйчников резерв и редовен менструален цикъл Ви съветвам да се насочите към ин витро процедура.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: desi4ka в Юни 24, 2014, 17:52:10 pm
Много Ви благодаря за отговора!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Ралица Сенкова в Юли 01, 2014, 17:59:15 pm
Здравейте,

Имам удоволствието да ви съобщя, че от 7 до 25 юли, 2014г. с моите колеги ще проведем безвъзмездни консултации с ултразвуково изследване.
Необходимо е предварително записване на тел.: 02/ 420 0279 или 02/ 403 4227, а двойките с репродуктивни затруднения е желателно да носят медицинската си документация.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: fiona_l в Юли 25, 2014, 16:52:25 pm
Здравейте,
благодаря за възможността за консултация от разстояние.

Вече съм на 44 години и имам 3 опита ин витро с ембриони от мои яйцеклетки-всичките завършили с положително ЧХГ на 14-тия ден и след това спада. Също един опит на естествен цикъл със замразени ембриони от мои яйцеклетки, но имаше забележки, относно доброто възстановяване, завършил с ЧХГ 0! Преди и между опитите са пускани рутинни кръвни изследвания, имунология, вирусология и т.н. С тубарен фактор съм - потвърден с ХСГ. Спермограмата на партньора ми е в норма. При втория опит имаше проблем с трансфера и се наложи ползване на твърд катетър след неуспешно прехвърляне с мек. Странното е, че точно тогава ЧХГ-то на 14-тия ден беше най-високо, в сравнение с другите опити (86). Последва хистероскопия преди другите опити, завършили с нормален трансфер и без резултат. Предвид вече напредващата ми възраст, докторите ми предложиха да опитам с донорска яйцеклетка, защото според тях в случая това било слабото звено в схемата - в матка, лигавица и т.н. нямало проблеми. Направихме го - 2 ембриона с донорска яйцеклетка и отново - положително ЧХГ на 14-ти ден и после спадащо, също труден трасфер с твърд катетър. Последва втора хистероскопия преди следващия трансфер на 3 ЗЕ на естестевен цикъл (много добре възстановени, според доктора и биолога), от който са минали 5 дни и не знам защо си мисля, че и този опит ще завърши като другите...
Моля за Вашето мнение по предприетите процедури и препоръки преди следващ опит (ако и сега не стане), който най-вероятно ще е последен.

Благодаря
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: kati_vm в Юли 28, 2014, 15:38:04 pm
Здравейте,
бих искала да попитам, как стоят нещата с провеждането на процедури при пациенти, които не са от София? Възможен ли е болничен престой в Токуда срещу съответно заплащане? С оглед на това, че отсъствието от работа ще е по продължително, възможно ли е издаване на болничен от началото на стимулацията?
Благодаря предварително за информацията!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Юли 31, 2014, 17:55:21 pm
Здравейте fiona_l,
Действително с напредване на възрастта качеството на генетичния материал  на яйцеклектките се влошава и оттам шанса за реализиране на бременност със собствени яйцеклетки след 40 год възраст драстично намалява. Колегите са Ви предложили разумното решение - програма с донорски яйцеклетки, при която  успеваемостта достига между 50 и 70 %.
По принцип  наличието на положителен ß- hCG (или т. нар. биохимична бременност) означава,  че има имплантация и проблемът не е в лигавицата или канала (въпреки трудния трансфер)  на матката, а по- скоро  в изменения генетичен материал на ембрионите, свързан с възрастта на жената.
Не съобщавате какво е било качеството на  2-та ембриона  с донорска яйцеклетка  и на кой ден са трансферирани. Отглеждане  на ембрионите до ден  5 (стадии бластоцист) дава най -точна информация за тяхното качество  и шанса за настъпване на бременност.
Поради реализирана биохимична бременност след  донорската процедура Ви съветвам  да направите консултация с генетик и назначаване на изследвания за тромбофилии.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: fiona_l в Август 01, 2014, 13:15:11 pm
Благодаря Д-р Димитрова,

ембрионите от донорската програма бяха на 3-ти ден с много добро качество, според биолога и доктора. В другата седмица ми предстои теста след трансфер на замразени 3 ембриона (замразени от донорската програма) на трети ден, също с уверения за много добро качество и възстановяване и ако нещата отново не се случват, задължително ще направя препоръчаните от Вас изследвания. Лекуващият лекар каза, че ще ми назначи и лапароскопия - според Вас необходимо ли е?

Благодаря за възможността да се консултирам с Вас!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Август 01, 2014, 15:17:57 pm
Здравейте,
С огромна радост споделям изключително висока успеваемост във Виена Ин Витро Център и през първата половина на 2014 година -> http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/ivf-uspevaemost-2014/
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Август 05, 2014, 15:41:04 pm
Здравейте fiona_l,

При Вас е извършена  хистероскопия, която носи информация за лигавицата на матката. При процедура с донорски яйцеклетки  не смятам, че е  необходима лапароскопия. Наложителна е ако при ултразвуков преглед  има съмнение  за т. нар. хидросалпингс.
При следваща донорска  процедура (ако настоящата е неуспешна) бих Ви препоръчала отглеждане на ембрионите до ден 5 ( стадий бластоцист) за точна  селекция и трансфер  на 1 или 2 ембриона с добро качество.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: fiona_l в Август 05, 2014, 17:46:35 pm
Много благодаря! :)

Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Август 19, 2014, 15:12:08 pm
Здравейте kati_vm,

В нашия център съобразяваме провеждането на цялата  ин витро процедура  с ритъма на живот и ежедневието  на пациентите, без промяна в житейските им навици. По време на стимулация  прегледите са съобразени с работния график на пациентите и спазвайки точно записаните часове, не се налага отсъствие от работа. Единствено необходимо е  за деня на пункцията  да сте свободни  и да не сте ангажирани с други дейности, тъй като се прилага анестезия.
Съобразявайки се със съвременните тенденции  в репродуктивната медицина  и нашия опит, в деня на ембриотрансфера, както и дните след него до деня на теста за бременност, не трябва да лежите на легло и да променяте ежедневието си.
Ние нямаме практиката да издаваме болничен лист, защото  пациентите, които правят ин витро всъщност  не са болни. 
В Болница Токуда  има хотелска част, която може да бъде ползвана в случай, че пътувате от далеч  и  желаете да останете в София. 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: jam в Август 19, 2014, 16:19:20 pm
Ние нямаме практиката да издаваме болничен лист, защото  пациентите, които правят ин витро всъщност  не са болни. 

Уважаема д-р Димитрова,

Ще си позволя категорично да не се съглася с Вас по този въпрос. В Международния класификатор на болестите, стерилитетът фигурира като номенклатурна единица. Методите на асистираната репродукция основно се използват за лечение на стерилитет поради заболяване, а не поради социални причини.
Нашата организация е организация на пациенти, а не на доброволно бездетни хора и винаги е застъпвала тезата, че безплодието е заболяване като всички други и трябва да може да се лекува, а лечението му - да се подпомага от държавата.

Именно с тази теза извоювахме създаването на фонда за асистирана репродукция, въпреки съпротивата на някои политици, които твърдяха, че безплодието било въпрос на "лайфстайл".

Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: kati_vm в Август 19, 2014, 18:48:23 pm
Уважаема д-р Димитрова, благодаря за отговора.
Jam, благодаря и на теб, за отношението по темата. Напълно те подкрепям. Аз например нямам физическо натоварване на работа, но за сметка на това, стресът може да стигне астрономически стойности, затова след трансфер със сигурно бих взела болничен, поне до деня на теста.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Август 19, 2014, 19:07:11 pm
Уважаема Jam,
Благодаря за уточнението Ви.
Идеята на консултантската тема на Виена Ин Витро Център е да бъде в помощ на пациентите с репродуктивни затруднения. Като специалист по репродуктивна медицина и медицински консултант в тази тема, винаги се старая да отговарям обективно на питанията на пациентите. В този смисъл, винаги се уповавам на своя собствен опит и международния опит на клиниката, която представлявам.
Международният ни опит се основава на фокусирана към пациентите медицинска грижа и адаптирането ѝ към техния начин на живот. Ние се стремим да информираме нашите пациенти за всяка стъпка от процеса на тяхното лечение и да спомогнем за техния психологически комфорт. Именно това е и контекстът на отговора ми към kati_vm.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: kati_vm в Август 19, 2014, 19:51:04 pm
Уважаема д-р Димитрова, първо искам да се извиня за отклонението от основния предмет на тази тема, но за мен е много важно, как са уредени и уредени ли са изобщо условията за пациенти, които не са от София, извън основната медицинска грижа, свързана с провеждането на съответната АРТ процедура. Мисля, че това трябва да се има предвид от всяка, уважаваща себе си клиника по репродуктивна медицина.
Бих искала да Ви уверя, че пътуванията София-Варна по време на стимулация и след това за извършване на трансфера, в никакъв случай няма да допринесат за психологическия ми конфорт. Както и отсъствията от работа, които няма как да не са за по-малко от два дни при всеки преглед по време на стимулацията и трансфера.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: 47 Smiles в Август 19, 2014, 19:59:02 pm
как са уредени и уредени ли са изобщо условията за пациенти, които не са от София, извън основната медицинска грижа, свързана с провеждането на съответната АРТ процедура.
Извинявам се, че нахлувам, но не разбирам въпроса ...
Какви условия по точно?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: kati_vm в Август 19, 2014, 20:17:25 pm
как са уредени и уредени ли са изобщо условията за пациенти, които не са от София, извън основната медицинска грижа, свързана с провеждането на съответната АРТ процедура.
Извинявам се, че нахлувам, но не разбирам въпроса ...
Какви условия по точно?
Здравей,  имам предвид условия по настаняване, разбира се срещу съответно заплащане, както и възможност за издаване на болничен лист от началото на стимулацията, или след пункцията.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: 47 Smiles в Август 19, 2014, 20:33:17 pm
Kati_vm, има ли клиники, които предоставят настаняване? За пръв път чувам.
А иначе за болничния д-р Димитрова ти е отговорила.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: kati_vm в Август 19, 2014, 20:58:35 pm
Kati_vm, има ли клиники, които предоставят настаняване? За пръв път чувам.
А иначе за болничния д-р Димитрова ти е отговорила.
Мисля, че доста се отклонихме от предмета на тази тема. Аз съм проучвала две,  които работят с хотели,  даващи отстъпки за пациенти на съответната клиника, като това е оповестено на сайтовете на клиниките.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Август 20, 2014, 10:23:48 am
Здравейте, kati_vm,
Вярвам, че нашите административни сътрудници ще Ви бъдат полезни и ще отговорят на всички Ваши въпроси, касаещи условията по настаняване. Можете да се свържете с тях на 02/ 420 02 79 или office@vienna-ivf.com. 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: petya_s в Август 20, 2014, 11:00:02 am
 Здравейте д-р Димитрова,
моят въпрос е свързан с донорството на сперма, откъде е спермата ( т.е. държава) и дали има разширени профили и евентуално неанонимни донори.

Благодаря Ви за отговора.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Август 21, 2014, 12:33:20 pm
Здравейте petya_s,

Ние работим с датската банка Cryos, тъй като каталогът им е изчерпателен и  има достатъчно информация за  донорите. Пациентите  могат да избират от голямо разнообразие от фенотипове.
Българското законодателство не позволява неанонимно донорство на сперматозоиди  за непартньорско даряване.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: petya_s в Август 21, 2014, 13:04:14 pm
Благодаря Ви изключително много за отговора.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: fiona_l в Август 22, 2014, 18:09:27 pm
Здравейте д-р Димитрова,

високо оценявам възможността за консултация с Вас и Вашия екип!

Искам да споделя, че моят втори опит с ембриони по донорска програма (трансфер на 3 ЗЕ на ЕЦ, както писах преди около две седмици по-горе) завърши неуспешно с диагнозата abortus incipiens, obs.missed abortion в 6 г.с. след УЗИ и след това и контролно ЧХГ, което се беше понижило катастрофално, под 100...
Ден преди записания час за преглед, който беше две седмици след второто положително ЧХГ (ЧХГ на 14-ти ден 165, на 17-ти ден 350), леко прокървих, обадих се на лекуващия лекар, който ми увеличи дозата на лекарствата, но на прегледа се установи горното, за съжаление. Очакванията на лекаря са да се изчисти спонтанно, което ще видим на преглед другата седмица.
Моля за Вашето мнение, удачно ли е да се изчака спонтанно изчистване, което мен лично ме притесни и го споделих, но лек.лекар беше категоричен, че е по-добре първо да изчакаме, а аз мислех, че трябва да се пристъпи директно към кюретаж, за да не се задържат части от плодния сак.
Също, след другите неуспешни опити, завършвали винаги с пръв положителен кръвен тест и втори отрицателен, сега и missed в 6 г.с., бихте ли предположили от Вашите знания и опит причини, които са довели до missed-а и какви задължителни курсове на лечение, изследвания и т.н. да се приложат преди следващ опит?
Виена ин Витро Център предлага ли донорска програма на яйцеклетки?

Благодаря
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Butty в Август 24, 2014, 01:37:23 am
Здравейте д-р Димитрова. Правя вече няколко неуспешни опита за забременяване. Всеки път всичко е ОК но уви...
Въпросът ми е колко в крайна сметка трябва да бъде дебел ендуметриума за да има имплантация. В интернет попадам на най-различни мнения, а лекарят ми веднъж на 10-11mm. каза че е много добре, сега на 19mm. пак каза много е добре а сякаш ми се струва много това.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Август 26, 2014, 15:20:38 pm
 Здравейте fiona_l,

При условие, че е била налице вътрематочна бременност (плоден сак ) и е имало  кървене, ß-hCG под 100 IU/ml означава, че наличния плоден сак е експулсиран (т. е. изхвърлен) от матката. За да се даде отговор дали има нужда от кюретаж трябва да се уточнят  на ултразвуков преглед  подробности относно  дебелината и структурата на маточната лигавица, както и интезитетът на кървенето.
При следваща  донорска процедура Ви препоръчвам отглеждане на ембрионите до ден 5 (стадий бластоцист) за да се   получи точна информация  относно морфологичната характеристика на ембрионите, които са трансферирани.
Във връзка с реализираните  стопирали бременностти  Ви съветвам  да направите консултация с генетик, който ще  назначи  изследване  на подходящи за   Вашия случай маркери. 
Донорска програма с яйцеклетки би могла да бъде извършена в ин витро център Ferticent, Братислава, Словакия - част от нашата верига клиники.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: fiona_l в Август 26, 2014, 17:31:59 pm
Много благодаря за отговора!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Август 27, 2014, 14:41:10 pm
Здравейте,

На 2 септември (вторник) 2014 г., от 17 до 19 часа. организираме отново Ден на отворените врати във Виена Ин Витро Център.

Подробности за провеждането на Деня на отворени врати тук -> http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/den_na_otvorenite_vrati/

Можете да посетите и Facebook събитието тук -> https://www.facebook.com/events/753023831403761/  или да получите повече информация на тел. 02/403 4227 или 02/ 4200 279 или на office@vienna-ivf.com
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Август 29, 2014, 15:06:13 pm
Здравейте Butty,

При физиологични условия дебелината и структурата на маточната лигавица търпят промени в различните фази на менструалния  цикъл, а тези промени зависят от сложни регулаторни механизми (вкл. наличието на доминантен фоликул; неговия размер; нива на естрогени и прогестерон; индивидуални особености  при всяка жена  и др.).
При Вас не става ясно какви са неуспешните опити -  след проследяване на овулацията и таймиране на полов живот или вътрематочна инсеминация (на спонтанен цикъл или стимулация с медикаменти), ин витро процедура  или размразен ембриотрансфер.  Някои от  медикаментите  за стимулация ( напр. Clostilbegyt) или медикаменти за подготовка на лигавицата  за размразен ембриотрансфер могат  да повлияят по специфичен начин  дебелината  на лигавицата.
Лигавицата достига максимална дебелина  преди и около овулация, като  важна е структурата й (т. нар. трилинеарна) на ултразвуков преглед. По правило  трилинеарна  лигавица  над   8 мм е добър прогностичен параметър .
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: duster в Септември 01, 2014, 14:36:15 pm
 Здравейте,искам да ви попитам какво е мнението ви за дните след ЕТ? Трябва ли да се спазва стриктен режим на пазене,предимно да се лежи и до колко това предопределя успеха? Инцидентното вдигане на предмети около 2-3 кг.могат ли да навредят? Благодаря ви за отговора!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: ВиЛиЛи в Септември 01, 2014, 15:36:36 pm
Здравейте, д-р Димитрова.
Изключително съм възхитена от представените от вас статистики за първото полугодие на 2014 година!Мога да кажа,че високите проценти дори ми изглеждат направо нереалистични,като не искам да проявя съмнение,а да изкажа изненада.
Моля да потвърдите ,че процента успеваемост на ин-витро процедури при пациентки във възрастовата граница 35-40 години надхвърля 80% ?!?Чудя се дали правилно съм разчела графиката?
Също ще ви помоля за отговор,дали имате статистика на броя успешно регистрирани бременности при трансфер на 1 ембрион.Оставам с впечатлението ,че от началото на годината са извършени трансфери на 100 % на ден 5-ти след пункцията,което за мен означава невероятно постижение както за вашия екип така и за ембриолозите.
Мога ли да помоля ,последно,да кажете какъв е общият брой процедури проведени във вашият център за въпросният период на статистика,за да можем да си съставим ясна представа за процентите.
Много ви благодаря предварително!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Септември 04, 2014, 16:44:16 pm
Здравейте duster,

Съвременни проучвания и моят опит показват, че след ембриотрансфера (веднага след него и до края на деня), както и в дните до теста за бременност не е необходимо спазване режим на легло. На нашите пациентки препоръчвам  да се върнат към нормалния си ритъм на живот веднага след трансфера. 
В областта на репродуктивната медицина съществуват проучвания  и статии, които категорично  потвърждават факта, че лежането на легло не повишава шанса за имплантация.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Септември 05, 2014, 17:07:22 pm
Здравейте ВиЛиЛи,

Да, правилно сте разчели графиката - успеваемостта ни във възрастовата група 35-39 год е биохимични  бременности 83 % и клинични бременности-75 %.
Статистиката ни относно  успешно регистрирани бременности при трансфер на 1 ембрион на ден 5  е  58 % биохимични бременности и 42 % клинични бременности.
Нашите ембриолози препоръчват да правим  ембриотрансфер  на ден 5. Именно това е една от причините  за високия ни процент успеваемост, тъй като  по този начин  извършваме по-добра селекция на ембриони за трансфер.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: ВиЛиЛи в Септември 05, 2014, 18:47:36 pm
Много благодаря за бързият отговор.
Статистиката ви е зашеметяваща,но моля за отговор на въпроса и на базата на колко проведени ин витро/икси процедури е направена тя.
Благодаря предварително!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: moli131 в Септември 06, 2014, 19:11:52 pm
Здравейте др.Димитрова,
много бих искала да ви помоля за консултация в моя случай.Аз съм на 43г.В края на миналата година имах  3 месеца липса на МЦ, и ми бе назначена циклопрогинова,поради високо ФСХ-47, а АМХ-0.16 .След двумесечно  вземане на циклопрогинова,стойностите на ФСХ-12, ЛХ-5.6,Естрадиол/100, това са данни на 3-я ден от цикъла.Поради ниско АМХ, не ми бе назначена стимулация, а лекарят каза, че на естествен цикъл ще се следи с фоликулометрия , за съжаление при нали4на овулация , контролирана с измерване на хормоните, не се полу4и бременност. След което ФСХ отново се вдигна до 38 и ве4е 6 месеца вземам циклопрогинова и на 2-я ден от цикъла ми се мерят хормоните, и ме гледат на ултразвук за нали4ие на фоликули*последният път ми казаха, че 3 фоликули са назряли, една в ляв яйчник и две в десен яйчник(.За  съжаление  ФСХ-25, ЛХ-19,  Е2-16,  Прог.0.73.Моля кажете ми имам ли шанс за инвитро процедура със собствена яйциклетка или само донорска програма би ни помогнала да имаме рожба.А  при тези стойности на хормоните , възможно ли е да задържа и ембрион от донорска яйциклетка.При съпругът ми всичко е в нормите.
Благодаря ви предварително за вашия отговор.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Септември 08, 2014, 15:35:02 pm
Здравейте, ВиЛиЛи,
Статистиката е базирана на брой по-голям от 100 процедури – класическо ин витро и ICSI, и се счита за статистически достоверна.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Септември 09, 2014, 12:54:11 pm
Здравейте moli131,

Във Вашия случай (при посочените стойности на хормоните и  нерегулярност на цикъла) шансът за реализиране на бременност  със собствена яйцеклетка е минимален. Съветвам Ви да се насочите към програма с донорски яйцеклетки, където вероятността за забременяване достига до 70 %.
Нивата на посочените хормони нямат отношение към имплантацията на ембриони с донорска яйцеклетка.  При донорски процедури се извършва специфична  подготовка на реципиентката с хормонални препарати.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: wilwarin в Септември 30, 2014, 15:46:12 pm
Здравейте,

Имам назначена оперативна лапараскопия при съмнение за течност и в двете тръби, преди да имам направена хистеросалпингография за доказателство. Изхода за мен след това е единствено и само ин-витро. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 01, 2014, 11:25:47 am
Здравейте, wilwarin,
При съмнение за течност в двете тръби, правилното решение е оперативна лапароскопия, която ще донесе информация за органите в малкия таз. Не е необходимо извършване на хистерсалпингография след това. Ако се установи, че двете тръби са запушени - те трябва да бъдат отстранени и единственото решение за забременяване е ин витро процедура.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: wilwarin в Октомври 01, 2014, 12:16:29 pm
Благодаря Ви за бързия отговор. А дали във вашата клиника правите тази процедура при наличие на направление и в кой ден от цикъла е най-подходящо?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 01, 2014, 17:13:38 pm
Здравейте,
На 3 октомври (петък) 2014 г., организираме отново Ден на отворените врати във Виена Ин Витро Център – заповядайте от 17:00 до 19:00 часа, за да се възползвате от безвъзмездни консултации със специалистите от нашия екип.

Подробности за провеждането на Деня на отворени врати тук ->http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/den_na_otvorenite_vrati/

Можете да се присъедините и към събитието във Facebook тук -> https://www.facebook.com/events/323476754491474/
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 01, 2014, 17:18:50 pm
Здравейте, wilwarin,
Оперативна лапароскопия може да бъде проведена тук в Токуда, както и във всички болнични гинекологични отделения.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: lukanka в Октомври 18, 2014, 23:33:25 pm
Привет д-р Димитрова,
Незнам дали питането ми е точно за Вас, но вече доста време се измъчвам и реших да се обърна към специалист.
Аз съм на 32 години и имаме едно детенце. Но вече от година и половина се опитваме за второ и нищо не се получава. По препоръка на лекуващия ми лекар започнах да правя тестове за овулация вече 6 на брой. Първите три показваха наличие на овулация. Но през следващите три месеца тестовете не показаха да имам овулация. / за уточнение започвам да ги правя веднага след като ми свърши цикъла, та така до 19-ден/. Следващият месец ми предписа Клостилбегит от 3 до 9 денот цикъла по едно хапче. Но без никакви изследвания и сега така се страхувам. Редно ли е така? Какво бихте ме посъветвали? ДА се обърна  ли към ин-витро клиника?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: cream в Октомври 19, 2014, 11:16:28 am
Донорска програма с яйцеклетки би могла да бъде извършена в ин витро център Ferticent, Братислава, Словакия - част от нашата верига клиники.
Здравейте, д-р Димитрова!
Имам два въпроса към Вас. Благодаря предварително за отговорите!

1. Бих искала да попитам дали е възможно замразяване на донорски яйцеклетки в Словакия и транспортирането им до България, за да се финализира опита при вас?

2. Възможно ли е 5-дневният ембрион да се чувства по-добре в изкуствената среда и при трансфер да спре развитието си? И същевременно дали е имал шанс ембрион, който се е развивал добре до 4 ден и е спрял развитие на 5-ти ден, преди трансфер? Т.е. ако спрелият развитие ембрион беше трансфериран на трети ден, щеше ли да има шанс?

3. Има доста направени опити, повечето с положителен тест, но с ниско ЧХГ. Опитахме и с донорски сперматозоиди - същия резултат - ниско и спадащо ЧХГ. Качеството на донорските ембриони съвпада със съпружеските. Направили сме много изследвания, включително имунологични и генетични - леко завишене НК-клетки, тромбофилия и хашимото. Другите са в норма. Прилага се съответна терапия. Правена лапароскопия. Всичко клони към донорска яйцеклетка, тъй като съм на 40 години. Вие каква стратегия бихте препоръчали?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 20, 2014, 17:42:29 pm
Здравейте  lukanka,
Моят съвет е да се обърнете  за консултация  и лечение към  клиника по репродуктивна медицина. Тестовете за овулация, които се продават в аптеките, са  само  ориентировъчен метод. Те показват само повишение на лутеинизиращия хормон, но не и факта дали фоликула се е спукал.  При някои състояния ( например поликистозни яйчници ) тестовете за овулация  могат да дадат  фалшив резултат.
Клостилбегит  се назначава само след преглед  в първите дни на менструалния цикъл (2- 5 ден). Необходимо е ултразвуково проследяване на брой и диаметър на  растящите фоликули и дебелина на маточната лигавица. По преценка  се назначава  медикамент за спукване на фоликула/ фоликулите и се дават препоръки за полов живот. Във втората  половина  на цикъла е необходимо да се извърши отново преглед  и при нужда да се изследват хормони за да се прецени дали е настъпила  овулация.  Когато се предписва Клостилбегит за  да има шанс за реализиране на бременност задължително условие е маточните тръби да са проходими  и спермограмата да  е в норма.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 24, 2014, 11:09:31 am
Здравейте cream,
1. Пункция и замразяване на яйцеклетки в ин витро центъра в Словакия и транспортирането им до Виена Ин Витро Център в  България не би могло да бъдат осъществени.
2. Възможно е един ембрион да се развива добре до 5 ден в изкуствена среда и след трансфер при липса на потенцал за развитие да стопира.  Имплантацията, обаче, е сложен механизъм и зависи от съвкупност от фактори.
Относно втория подвъпрос - съвременните световни тенденции са: отглеждане на ембрионите до ден  5 (стадий бластоцист) за по-добра селекция и трансфер на един или два ембриона с добро качество.  Ако ембрионът е стопирал развитие до  5-ти ден в изкуствена среда това би означавало, че той не е имал потенциал за развитие и би спрял развитие ако е направен трансфер на 3-ти ден.
3. При положение, че имате доста неуспешни ин витро опити със собствена яйцеклетка – алтернативата е донорска програма.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Октомври 24, 2014, 23:15:33 pm
Здравейте,
Следващият Ден на отворените врати във Виена Ин Витро Център е вторник, 28.10.2014г. от 17:00 - 19:00 часа.
За пореден път можете да се възползвате от безвъзмездни консултации със специалистите от нашия екип.
Подробности за провеждането на Деня на отворени врати тук ->http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/den_na_otvorenite_vrati/
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: disi22 в Октомври 31, 2014, 10:06:49 am
Здравейте, д-р Димитрова!
Бих искала да Ви помоля да коментирате изследванията ми на Пролактин и хормони на щитовидната жлеза, както и дали високите стойности на Пролактин и ТАТ имат отношение към неуспехите при инвитро процедурите, които сме провели:
fT4                 14.640 pmol/l      /12.0-22.0/
TSH                  1.680 mlU/ml     /0.27-4.20/
TAT              508.00   IU/ml       /до 115/
MAT               16.63   IU/ml      /до 34/
Prolactin       508.700 mlU/ml   М /86-324/, Ж /102-496/
Спазила съм всички изисквания при вземането на кръв за изследване.
Искам да уточня, че от около пет години съм на хормонална терапия и имам четири неуспешни инсеминации, 2 ИКСИ по дълъг протокол, 1 ИКСИ на къс протокол и няколко процедури на ЕЦ с лека стимулация за събиране на яйцеклетки и ембриони. Последният ми дълъг протокол беше в края на м. март 2014год., а в края на м. май - началото на м. юни направихме лека стимулация с Менопур и замразихме ембриони. Възможно ли е използваните медикаменти за контролиране на овулацията да са се отразили на щитовидната жлеза?
Благодаря Ви предварително за отговора.   
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Ноември 04, 2014, 12:59:40 pm
Здравейте disi22,
Наличието на антитела срещу щитовидната жлеза (при  Вас в случая  TAT ) нямат отношение  към имплантацията  и реализирането на бременност.  Съществува  обаче връзка между автоимунни заболявания на щитовидната жлеза (  антитела- TAT  и МAT) и повишения риск от спонтанни аборти.  Важно условие преди започване на ин витро процедура  стойността на TSH да е до 2, 5 mIU/ml.
Стойността на пролактин при Вас   е леко над  референтната граница   и не е проблем.
Медикаментите за стимулация не биха се отразили върху  щитовидната жлеза (наличието на антитела срещу нея).
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: disi22 в Ноември 04, 2014, 15:25:24 pm
Благодаря за отговора!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Ралица Сенкова в Ноември 24, 2014, 20:13:52 pm
Здравейте,
Имам удоволствието да ви поканя на безплатни преглед и консултация във Виена Ин Витро Център между 8 и 23 декември. Ще можете да се запознаете с актуалните методи на нашия Център и да получите персонализиран план за лечение при нас.
Искам да напомня, че Виена Ин Витро Център е партньор на Центъра за асистирана репродукция, който подпомага двойки с финансова подкрепа за извършване на процедура по асистирана репродукция.
Повече подробности за безплатните консултации можете да научите тук: http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/bezplatni-pregledi-vienna-in-vitro-2014/ (http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/bezplatni-pregledi-vienna-in-vitro-2014/)
Очаквам ви!  :)
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: IrinaB в Декември 02, 2014, 11:10:06 am
Здравейте,
До сега само четях, но сега вече се налага да се включа с въпрос относно тези безплатни прегледи. По-точно ме интересува как протичат и какви документи е нужно да се носят при това посещение. Ще съм благодарна да получа всякакви насоки!
Благодаря предварително.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Ралица Сенкова в Декември 03, 2014, 11:06:16 am
Здравейте, IrinaB,
За консултацията е важно да носите със себе си всички медицински документи, с които разполагате - епикризи, изследвания и др. На базата на тези документи ще бъдете консултирана и ще бъде проведен ултразвуков преглед. Важно е предварително да запишете час на 02 420 0279 или 02 403 4227.
По време на деня на отворени врати консултациите също се осъществяват по документи. Проф. Щромер ще консултира двойки на 9 декември от 1700 до 1900 ч. За разлика от безплатните прегледи, за деня на отворени врати не се налага предварително записване.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: @Viki@ в Декември 04, 2014, 21:41:22 pm
Здравейте!

Искам да попитам колко време се чака във вашия център за донорска яйцеклетка? Предлагате ли тази услуга?

Благодаря предварително.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Декември 05, 2014, 16:35:16 pm
Здравейте, @Viki@,
Виена Ин Витро Център ще започне да осъществява донорски програми от първите месеци на следващата година. За повече информация, можете да се свържете с нас тогава.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Ралица Сенкова в Декември 08, 2014, 11:40:06 am
Здравейте,
На 9 декември (вторник) 2014 г., организираме отново Ден на отворените врати във Виена Ин Витро Център – заповядайте от 17:00 до 19:00 часа, за да се възползвате от безвъзмездни консултации с проф. Хайнц Щромер.

Подробности за провеждането на Деня на отворени врати - на сайта на клиниката.

Очакваме Ви!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Ралица Сенкова в Януари 06, 2015, 12:48:21 pm
Здравейте,
Честита Нова Година! Приемете най-добрите ни пожелания за успешна 2015 г.!

Верни на традицията на 8 януари (четвъртък) 2015 г., ще проведем отново Ден на отворените врати. От 17:00 до 19:00 часа, ще имате възможността да се запознаете с проф. Хайнц Щромер, който ще консултира двойки с репродуктивни затруднения безплатно.

Подробности за провеждането на Деня на отворени врати -> на сайта на клиниката.

Очакваме Ви!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Lavender 8 в Януари 18, 2015, 20:04:49 pm
Здравейте,
Първо бих искала да пожелая на целия екип на Виена Ин Витро една успешна и щастлива Нова година! Бъдете здрави и нека Новата година донесе много радост и детски усмивки на вас и вашите пациенти.

Видях, че екипът на Виена Ин Витро са издали книжка "С наслада към успешна бременност", в която се описват храните, подобряващи плодовитостта. Тъй като разбрах, че се разпространява безплатно, се чудех дали ще я разпространявате и в електронен вариант?

Поздрави
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Ралица Сенкова в Януари 19, 2015, 12:19:20 pm
Здравейте, Lavender 8,
Благодарим за благопожеланията. Вярваме, че с всички вас ще изживеем една успешна и здрава година.
Моля предоставете Вашия е-мейл адрес и ще Ви изпратим книжката в PDF формат.
Поздрави.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: disi22 в Януари 20, 2015, 10:57:21 am
Здравейте д-р Сенкова!
Аз също се интересувам от темата за здравословното хране преди и по време на бременността, тъй като считам, че това е най-правилния начин за осигуряване на всички необходими условия за зачева и износване на здраво бебе. Моля, ако е възможно да получа екземпляр от книгата в електронен вариант, т.к. не живея в гр. София.
Предварително Ви благадаря!

Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Lavender 8 в Януари 20, 2015, 11:02:17 am
Благодаря Ви много!
Изпратих на лични съобщения адреса!
Поздрави
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Ралица Сенкова в Януари 20, 2015, 17:44:07 pm
Здравейте, disi 22,
Моля пишете ни на office@vienna-ivf.com и ние ще имаме грижата да Ви изпратим книжката в PDF.
Поздрави.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Януари 29, 2015, 09:42:58 am
Здравейте,
Бих искала да Ви информирам, че днес във Виена Ин Витро Център, от 17:00 до 19:00 часа ще се проведе Ден на отговорените врати.
Всички желаещи могат да се възползват от безвъзмездни консултации и прегледи, водени от проф. д-р Хайнц Щромер, заедно с д-р Ралица Сенкова и с мен.
Днес можете да заповядате да зададете всичките си въпроси, да разгледате центъра и да се информирате за всички нововъведения в сферата на репродуктивната медицина.
Можете да носите наличната си медицинска документация, за да направите и консултация на място.
Подробности за провеждането на Деня на отворени врати тук -> http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/den_na_otvorenite_vrati/
Очакваме Ви!
Д-р Лилия Димитрова
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Августина в Февруари 19, 2015, 14:20:11 pm
Здравейте,
Интересува ме дали проф. Щромер прави процедури в клиниката в София или дава само консултации?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Ралица Сенкова в Февруари 20, 2015, 09:45:28 am
Здравейте, Августина,
При посещенията си във Виена Ин Витро Център, проф. Щромер е основно зает с консултации и прегледи. Периодично, той може да провежда и процедури.
Поздрави.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Августина в Февруари 20, 2015, 19:41:25 pm
Благодаря за отговора!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: greisi в Февруари 24, 2015, 13:07:46 pm
Здравейте.Аз съм на 38год.с прекъснати тръби поради хидросалпингс,а мъжът ми е с ниска морфология и Астенотератозооспермия.Генетичните и имунологичните изследвания са наред.Досега сме направили два опита ICSI като при :
1 опит имах  7 фоликула-6 яйцеклетки-4 успешно оплодени-3 добри-3 върнати на 3-ти ден---отрицателен резултат
2 опит имах 10 фоликула-8 яйцеклетки-4 успешно оплодени-4 добри-3 върнати на 3-ти ден-1 замразен на 5ти ден---отрицателен резултат.
Направихме ЗЕТ на замразения бластоцист и имах положителен тест,но така и не чухме сърдечна дейност.Изчистих се с лекарства,без кюретаж но след това се появи полип,който беше отстранен с  хистероскопия.Аз съм с ИР и малко завишено TSH,което регулирам с Еутирокс.
Следващият месец ми предстои трети опит ICSI.Направих в този цикъл изследвания на хормони на 3ти ден от МЦ:
TSH-2.48----ref(0.27-4.20)-не съм си пила Еутирокса,заради изследването
LH-9.90----ref/fol.(1.5-12.6),lut.(1.00-11.4)
FSH-7.90----ref/fol(3.5-12.5),lut(1.7-7.7)
ESTRADIOL----26-ref/fol(12.5-166),lut(43.8-211)
AMH/MIS/----1.1-ref(0.9-1.7)
В момента пия противозачатъчни,предписани от лекаря.
Защо според вас не се получава и какво се е объркало при ЗЕТ ?
Мислите ли,че има нещо,което може да се направи,за да се повиши шанса за бременност при този опит?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Февруари 24, 2015, 18:22:43 pm
Здравейте, greisi,
Моят съвет е при следваща ин витро процедура  ембрионите да бъдат отгледани до ден 5   за по-добра селекция на  ембрион/и с добро качество, тъй като  една част от ембрионите стопират развитие между 3-ти и 5- ти ден. При  Bас  е направен размразен  трансфер  на  ембрион на 5- ти ден, но   за реализирането на бременност  от значение е и морфологичната характеристика на формираните бластоцисти.
Над 35 – годишна възраст на жената шансовете за забременяване се понижават поради генетични промени в яйцеклетките,т.е. шансовете при ин витро не са между 30 и 50 %. По- чести са генетичните  грешки в развитието на ембрионите. Наличието на мъжки фактор също води до по- нисък процент успеваемост.
От друга страна съобщавате за премахнат  полип. При ембриотрансфер  задължително условие е в ендометриума да няма  патологични структури ( като полипи). Наличието на такава структура би могло да бъде причина за неуспех в предишни опити.   
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: greisi в Февруари 24, 2015, 18:40:48 pm
Благодаря Ви за бързия отговор,д-р Димитрова !
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Февруари 25, 2015, 18:23:06 pm
Здравейте,
Отново на 05.03.2015 от 17:00 до 19:00 часа във Виена Ин Витро Център ще се проведе Ден на отговорените врати.
Всички желаещи могат да се възползват от безвъзмездни консултации и прегледи, водени от проф. д-р Хайнц Щромер, заедно с д-р Ралица Сенкова и с мен.
Можете да зададете всичките си въпроси, да разгледате центъра и да се информирате за всички нововъведения в сферата на репродуктивната медицина.
Моля носете наличната си медицинска документация.
Подробности за провеждането на Деня на отворени врати тук -> http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/den_na_otvorenite_vrati/
Очакваме Ви!
Д-р Лилия Димитрова
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Ралица Сенкова в Март 11, 2015, 10:40:08 am
Здравейте,
Бих искала да споделя с вас подробна статистика и резултати от работата на Виена Ин Витро Център: http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/44percent-uspeshni-razhdania-za-1-godina/
Миналата седмица – на 5 март проф. Щромер даде пресконференция, в която обявихме публично нашите резултати – за трета поредна година постигнахме висока успеваемост на живородените бебета – 44% от нашите пациенти, на които е направена ин витро процедура през 2013 год., са се сдобили с дете.
Поздрави.

Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Щастливката в Март 30, 2015, 19:13:25 pm
Здравейте,
Имам един въпрос, има ли смисъл от стимулация на при жената....при лоша спермограма на мъжа, ще се повишавиши ли шанса за естествено забременяване?
Благодаря предварително!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Април 04, 2015, 10:16:48 am
Здравейте Щастливката,
На Вашия въпрос мога  да отговоря след като се уточни в каква степен  са отклоненията в параметрите на спермограмата.
При незначителни  отклонения би могло да се разчита  и на спонтанно забременяване, като  може да да се проведе стимулация при жената с Clomiphene citrate, ароматаза инхибитори или гонадотропини, водещи  за формиране на повече от един фоликул и по този начин  повишаващи  шанса за забременяване.
При леки до умерени отклонения в семенните показатели може да се препоръча вътрематочна инсеминация, преди която също би могло да се проведе стимулация при жената с Clomiphene citrate, ароматаза инхибитори или гонадотропини.
При сериозни отклонения  единствения вариант е ин витро ( ICSI) процедура, където моите препоръки са за стимулиран цикъл с гонадотропини. 
Всеки случай е строго индивидуален  и преди да Ви дам съвет  в съображение влизат и възраст на жената, яйчников резерв, продължителност на опитите за забременяване и други фактори.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Теа в Април 07, 2015, 23:10:30 pm
Здравейте, интересувам се има ли възможност за ин витро процедура, при която се използват донорска яйцеклетка и сперма от донор, като искам да уточня, че в случая не става въпрос за безплодие при жената. Става въпрос за жена на 36, без бременности и аборти. Питам за тази процедура, като евентуална  алтернатива при положение, че е налице висок риск от наследствено предавани болести при възможно нормално зачатие. Има ли възможност за такава процедура във Вашия център?
Благодаря предварително.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: ♥Сини очи♥ в Април 08, 2015, 14:34:57 pm
Здравейте, Виена ин витро център.
Интересувам се донорска инсеминация. Търсих в сайта ви, но не открих никъде информация за такава. Ние сме с тежък мъжки фактор и на този етап нямаме шанс реален шанс за ин витро опит с наш материал. Интересуваме се и дали се правят генетични изследвания на донорите?
Също така бих искала и аз да прочета книгата за здравословното хранене.
Благодаря предварително!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Април 11, 2015, 21:24:30 pm
Здравейте, Tea,
Според българската законодателство  е разрешено използването на донорски сперматозоиди и донорски  яйцеклетки, така, че няма пречки за извършване на такава процедура.
Преди да пристъпите към подобна процедура  е добре да бъде  проведена консултация  с генетик, който да даде компетентен отговор относно риска за предаване на наследствено заболявяне  в потомството във вашия случай.

Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Април 11, 2015, 21:32:07 pm
Здравейте, yli,
Ние използваме донорски сперматозоиди   от  датската  банка Cryos, където се работи с проверени донори. Информацията за донорите е  налична и достъпна  в сайта на Cryos и може да бъде видяна от всеки: https://dk-bg.cryosinternational.com/
Относно книжката за здравословното хранене -моля предоставете Вашия е-мейл адрес и ще Ви изпратим книжката в PDF формат.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: ♥Сини очи♥ в Април 14, 2015, 18:58:14 pm
Благодаря за отговора. Ще разгледам банката подробно ... а каква е системата, поръчам ги, плащам и те ги доставят до клиниката? Или има някакъв друг ред?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Април 21, 2015, 09:16:34 am
Здравейте, yli,
Виена Ин Витро център разполага с определен набор от донори, закупени от Cryos.
Ако Вие, обаче, желаете  друг донор,  ние можем да го поръчаме и закупим.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: anita_mil в Май 02, 2015, 22:57:49 pm
Здравейте, на 24г, от 3г. се опитвам да забременея и не се получава. Правила съм всякакви хормони, всичко ми е в ред, снимка за проходимист на тръби също имам- проходими са, спермограмата също е добра. За съжаление посещавам общо практикуващи АГ и поради възрастта ми и факта че яйчниците ми изглеждали добре, не ми е правена фоликулометрия. Преди 2месеца направих и се оказа, че имам яйцеклетки 10мм без доминантен фоликул. Предписаха ми Клостилбегит този месец го започнах от 5ти до 9ти ден от цикъла. На 10тия ден( 15април2015)  отидох на преглед и се оказа, че стимулацията действа и имам 17мм фоликул, като Ову се предполага, че ще настъпи между 17ти и 21април.. Повече не съм ходила да се види спукал ли се е фоликула, а доктора препоръча на 27ми април, да направя Пролактин, Естрадиол, Прогестерон и да чакам цикъл и преглед. От няколко дни ми се гади,гърдите са ми напрегнати и ме доли ниско долу, днес правих тест за бременност но беше отрицателен.
Въпросът ми е удачно ли е лечението с Клостилбегит и нормални ли са резултатите, за които ми беше казано, че ще се разбере дали имам ОВу. Дали ми се гади от завишените хормони? Ето ги и тях. Правени са на 22ри ден от цикъла.

1.Prolactin-1456.00 mIU/l   М: 86 - 324; Ж: 127 – 637
2.Estradiol-2365.00 pmol/l  М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201
3.Progesterone - 97.13 nmol/l М: 0.7-4.3; Ж: фол. 0.6-4.7, овул. 2.4-9.4, лут. 5.3-86, мен. до 2.5
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: ♥Сини очи♥ в Май 03, 2015, 23:09:32 pm
Анита, не съм специалист, но според мен трябва да отидеш на еднокринолог и то да се занимава с репруктивни проблеми. Спази ли изскванията за изследване на Пролактин? Да не те плаша, но се консултирай със специалист. Иначе прогестерона е супер, според него си имала овулация. Друг е въпроса с проходимостта. Правила ли си някакво изследване за проходимост на тръбите преди стимулация с Клостилбегит. Прочети повече преди да се подлагаш отново на такава стимулация.

Виена ин витро център, благодаря за информацията. Последно да попитам, каква е сумата за инсеминацията с донор от датската клиника? Ориентировъчно. Може и на ЛС, благодаря отново!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Май 04, 2015, 18:21:23 pm
Здравейте anita_mil,
при опити за забременяване от 3 години моят съвет е да се насочите към специалист по репродуктивна медицина. Вашият случай трябва да бъде разгледан в индивидуален аспект. При проходими маточни тръби, наличие на спермограма в норма и при липса на овулация може да се назначи  терапия с Clostilbegyt, като е необходимо да се извършват периодични ултразвукови прегледи- в началото на менструалния цикъл преди приема на Clostilbegyt, както и след  прекратяването му за контролиране на ефекта от приема му- големина на фоликули и дебелина на лигавица.  За по-точно определяне на овулацията може да се изследват нивата на LH  и Estradiol, а при нужда  по индивидуална преценка се назначава медикамент за подпомагане на овулацията. Около предполагаемата овулация се дават прероръки за полов живот, а след това  задължително е необходим ултразвуков преглед за да се провери  дали е имало овулация, но само изследването  нивото на прогестерона не е достатъчно за удостоверяване на овулация. Във втората –лутеална фаза на цикъла- е възможно да са налице  нормални прогестеронови нива без данни за овулация.
Пролактинът  е хормон, който се влияе от редица фактори (стрес, физическо натоварване, дразнене на  гърдите и зърната  и др.), затова Ви съветвам да направите повторно изследване при спазване на изискванията  за вземането му.   
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: anita_mil в Май 04, 2015, 22:31:19 pm
Благодаря Ви, д-р Димитрова.

y♥♥li  посещавам гинеколог-ендокренолог. Изискванията за изследване на Пролактин ги спазих (30мин. ме оставиха да полежа преди да ми вземат кръв). А колкото до въпроса с проходимостта - правила съм такова изследване и тръбите са ми проходими. Общо взето през тези 3г., както вече казах, всякакви изследвания направих(както и мъжът ми) и всички резултати са ми отлични, единствено откриха че нямам ову, поради което приемам от 1 месец Клостилбегит и може би заради неговия прием, са ми така завишени хормоните (и аз се учудих, понеже винаги са ми в норма).
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: ♥Сини очи♥ в Май 04, 2015, 22:52:45 pm
Анита, дано са инцидент! Наистина са много завишени. Ендокринолога при който ходи ММ каза че Пролактин над 700 е опасен и трябва да се направи ЯМР за доброкачествени аденоми. Изследвай същите хормони и в месец без стимулация, за да си сигурна!
Как така нямаш О, а всички хормони са ти наред? Женският организъм работи като скачени съдове, един хормон предава щафетата на друг и така до подновяване на цикъла. Изследвала ли си ФСХ, ИнхибинБ и АМАХ? т.е. изследвала ли си яйчниковия резерв?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: atsan в Май 05, 2015, 11:18:52 am
Здравейте д-р Димитрова!
Бих искала вашето мнение относно следния казус:
1 опит ин-витро дълъг протокол с Гонал - 9 яйцеклетки, ИКСИ, на 3-ти ден трансфер на 3 ембриона с фрагментации (10-15-20%). Останалите не ставали за замразяване. Отрицателен резултат.
2 опит къс протокол с Менопур - 12 пунктирани, 9 оплодени ИКСИ, трансфер на 5 ден на 2 бластоциста(с кокултивиране), отново нищо за замразяване. Положителен кръвен тест на 7-ми ден, на 9-ти ден се увеличава и на 11 започна да спада. В последствие разбрахме, че на 3-ти ден всички ембриони са били с фрагментации.
3 опит къс протокол с Менопур (високи дози над 300) - 19 пунктирани, 17 годни яйцеклетки, 15 оплодени ИКСИ, на 3-ти ден само 1 ембрион без фрагментации(повечето от останалите с по 10-15-20 -25% фрагментации), трансфер на 5-ти ден на 2 бластоциста. Отрицателен резултат и замразени 3 бластоциста на 6 ден(всички са били фрагментирали на 3-ти ден, но са се развили).
4 опит дълъг протокол - силна стимулация с по 375/450 единици гонал и менопур /+ фостимон за няколко дни/, пунктирани 5 яйцеклетки, оплодени 4 ИКСИ, трансфер на 5 ден на единствена морула, останалите са спрели развитието си. отново отрицателен резултат.
В допълнение от 1 до 3 опит спермограмата бе Олиго, астено и т.н (малко подвижни и 2-3 % по Крюгер). При последният опит след прием на добавки морфологията бе 5% и подвижността повишена.
Въпросът ми е дали има смисъл да използваме замразените ембриони с оглед на тяхното развитие и цялостната картина от нашият опит? Дали лошото им качество преди достигане до стадий бластоцист не обрича замразения трансфер на провал?
Както и дали фрагментациите и забавеното/спрялото развитие се дължат на проблеми с качеството на яйцеклетките, а не на сперматозоидите?
Какво бихме ни посъветвали?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: petiofelia в Май 08, 2015, 22:38:18 pm
Здравейте д-р Димитрова,
Имам въпрос относно необходимостта от отстраняване на маточните тръби.
На 08.04.15 правих цветна снимка за проходимост. Резултатът е:"ампуларна непроходимост с формирани сакове и на двете тръби". Въпросът ми е трябва ли да направя ляпароскопия за отстраняване на тръбите преди ин витро.
Благодаря Ви предварително!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Май 10, 2015, 12:50:14 pm
Здравейте, аtsan,
Относно Вашия въпрос дали има смисъл да правите размразен трансфер  на замразените ембриони на ден 6- ти  отговорът ми  е да, защото  в редки случаи  част от ембрионите могат да се развиват по-бавно, но важен и определящ  момент  е качеството на тези замразени ембриони.

В някои случаи е възможно  ембрионите да имат  да имат по-голям процент фрагменти и  това да не се отрази върху формирането на бластоцисти и реализирането на бременност.

Трудно е да се прецени каква  е причината за по-високия процент фрагментации  и за забавеното развитие на ембрионите.  За да се даде отговор на този въпрос  трябва да се действа по метода на изключване -например да се използват  донорски сперматозоиди  и ако ситуацията се повтори  отговорът ще бъде, че причината е в яйцеклетката,  а ако ембрионите изглеждат нормални, това означава, че причината  е била в сперматозоидите.   

При вас не става ясно на колко години сте, но трябва да се има предвид факта, че потенциала за забременяване след  35 години на жената започва да намалява , а качеството на яйцеклетките и съответно на формираните ембриони се влошава, а след  40 години драстично спада.
Наличието на мъжки фактор и степента на тежест  също влияе върху качеството на формираните ембриони и върху шанса за забременяване.

Моят съвет  е да направите размразен трансфер, а при липса на позитивен резултат- нов опит. Поради наличието на биохимична бременност ви съветвам  преди размразения трансфер и нов опит да направите консултация с генетик и изследване на маркерите за тромбофилия (ако не са правени). 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: little_rabbit в Май 10, 2015, 19:04:38 pm
Здравейте, д-р Димитрова!
Очаква ли се скоро да има ден на отворените врати?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: atsan в Май 11, 2015, 10:35:17 am
Здравейте, аtsan,
Относно Вашия въпрос дали има смисъл да правите размразен трансфер  на замразените ембриони на ден 6- ти  отговорът ми  е да, защото  в редки случаи  част от ембрионите могат да се развиват по-бавно, но важен и определящ  момент  е качеството на тези замразени ембриони.

В някои случаи е възможно  ембрионите да имат  да имат по-голям процент фрагменти и  това да не се отрази върху формирането на бластоцисти и реализирането на бременност.

Трудно е да се прецени каква  е причината за по-високия процент фрагментации  и за забавеното развитие на ембрионите.  За да се даде отговор на този въпрос  трябва да се действа по метода на изключване -например да се използват  донорски сперматозоиди  и ако ситуацията се повтори  отговорът ще бъде, че причината е в яйцеклетката,  а ако ембрионите изглеждат нормални, това означава, че причината  е била в сперматозоидите.   

При вас не става ясно на колко години сте, но трябва да се има предвид факта, че потенциала за забременяване след  35 години на жената започва да намалява , а качеството на яйцеклетките и съответно на формираните ембриони се влошава, а след  40 години драстично спада.
Наличието на мъжки фактор и степента на тежест  също влияе върху качеството на формираните ембриони и върху шанса за забременяване.

Моят съвет  е да направите размразен трансфер, а при липса на позитивен резултат- нов опит. Поради наличието на биохимична бременност ви съветвам  преди размразения трансфер и нов опит да направите консултация с генетик и изследване на маркерите за тромбофилия (ако не са правени).

Благодаря Ви много за изчерпателния отговор д-р Димитрова!
Относно възрастта - двамата сме на 33-34 години. От повече от 5 години започнаха нашите неволи и сме правили и генетични и имунологични изледвания. И да - за мое съжаление съм хетерозиготен генотип и имам изменение в маркерите за тромбофилия.
Благодаря сърдечно отново!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Mousyt в Май 11, 2015, 12:08:05 pm
Здравейте, д-р Димитрова!
Очаква ли се скоро да има ден на отворените врати?

Така като гледам последния е бил на 28 април, така че ориентировъчно трябва да е пак към края на месеца... дано да се включат с по-конкретна дата :)
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Май 13, 2015, 16:37:08 pm
Здравейте д-р Димитрова,
Имам въпрос относно необходимостта от отстраняване на маточните тръби.
На 08.04.15 правих цветна снимка за проходимост. Резултатът е:"ампуларна непроходимост с формирани сакове и на двете тръби". Въпросът ми е трябва ли да направя ляпароскопия за отстраняване на тръбите преди ин витро.
Благодаря Ви предварително!
Здравейте, petiofelia,
При патологична находка   от хистеросалпингография (цветна снимка) както е  във вашия случай :"ампуларна непроходимост с формирани сакове и на двете тръби" преди  ин витро   трябва да бъде направена лапароскопия. Наличието на хидросалпингс  намалява драстично шанса за успех.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Май 13, 2015, 16:38:40 pm
Здравейте, д-р Димитрова!
Очаква ли се скоро да има ден на отворените врати?
Здравейте, little_rabbit,
Следващата седмица ще имаме информация относно следващия ден на отворените врати.   
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: petiofelia в Май 13, 2015, 19:03:44 pm
Благодаря Ви за отговора д-р Димитрова!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: bimbaaa в Май 18, 2015, 13:28:30 pm
Здравейте,
Погледнах на сайта ви, но не намирам информация., затова си позволявам да задам кратък въпрос. При тежка олигоастенотератозооспермия с единични живи сперматозоиди какви методи на оплождане прилагате? Намерих цена на Имси, но нищо не открих за ИМСИ + Макс. Ще съм благодарна за повече информация по темата при наличия на тежък мъжки фактор и евентуално очаквани успехи.
Благодаря!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Юни 02, 2015, 09:16:20 am
Здравейте, bimbaaa,
Виена ин витро център не предлага  IMSI  и МACS.  В случай като вашия прилагаме  ICSI процедура. Прилагаме също  обработка на яйцеклетките  с  Ca йонофор за повишаване шанса за оплождане след  ICSI.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: galina_89m в Юни 02, 2015, 15:44:01 pm
Здравейте, д-р Димитрова, нашия случай е следния: аз съм на 25 години, а мъжа ми на 40. От 3 години правим опити за бебе, при мен се установи с цветна снимка запушени тръби и съм със СПКЯ, на него спермограмата му е много добра. Правихме инвитро:
1 опит: ниска доза Гонал, не добра стимулация, извадени само 2 яйцеклетки- неправилно оплодени и не се стигна до трансфер
2 опит:  150 единици Гонал дневно; 13 извадени яйцеклетки; 9 оплодени, но накрая хубави ембриони бяха само 2 и правихме трансфер на 6-ти ден. Не остана нищо за замразяване. Резултат- биохимична бременност.
Живот и здраве през октомври ще правим следващ опит. Трябва ли да направим някакви допълнителни изследвания, за да подобря резултата и да не се повтори същото? Защо може да се случва това-от толкова извадени, само 2 хубави бластоцита? Предварително благодаря за отговора.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Юни 03, 2015, 17:19:05 pm
Здравейте, galina_89m,
При реализирана вече биохимична бременност преди следващ опит ин витро бих Ви посъветвала да направите консултация с генетик и изследване на маркерите за тромбофилия.
Необходимо е също  да се прецени  състоянието на маточната лигавица (ултразвуков преглед в първата половина на менструалния цикъл  преди  овулация ) и при наличие на патологична находка – евентуално извършване на  хистероскопия.
По принцип при хората   процентът  на ембрионите,  които достигат до стадий  бластоцист,  не е висок – около  една трета от ембрионите. При  пациентки с PCO яйчници понякога  въпреки достатъчния  брой формирани  фоликули  при стимулация  не се изваждат много яйцеклетки или  до пети ден (стадий бластоцист) достигат малък брой ембриони, т. е. при такива  пациентки  понякога  качеството е за сметка на количеството.     
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: svetllla в Юли 04, 2015, 23:42:48 pm
Здавейте! Аз съм на 41 г с намаляващ яйчников резерв ( 7 антрални фоликула). Имам син от друг брак. Изледвания преди година
 LH   6.73   mIU/ml  2.12-10.89 mIU/ml
  FSH   8.70   mIU/ml   фоликуларна фаза: 3.85-8.78 mIU/ml
 Prolactin   18.17   ng/ml   преди менопауза: 3.34-26.72 ng/ml
 Estradiol (E2)   55.84   pg/ml   фоликуларна фаза: 27-122 pg/ml
 DHEA-S   6.50   μmol/l   0.51 ÷ 6.26
 AMH   1.108   ng/ml   N > 0.7 ng/ml; Bord. 0.3 - 0.7
 Inhibin B   37.32   pg/ml   > 45
Мъжа ми е с 5 % морфология след лечение. Правил е и тест за биологична преживяемост- ниска 30 %.
Какво бихте препоръчали в нашия случай?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Юли 10, 2015, 15:41:24 pm
Здравейте, svetllla,
Тъй като сте изследвали  хормони   преди 1 година, бих Ви посъветвала  отново да повторите хормоналните изследвания, но в комбинация с ултразвуков преглед в началото на менструалния цикъл.
Във  вашия случай (намалена биологична преживяемост на сперматозоидите) бих ви препоръчала  ин витро процедура, като трябва да сте информирани, че поради възраст над 40 години и намаляващ яйчников резерв шансовете за реализиране на бременност   не са високи.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: sianie1 в Юли 18, 2015, 16:50:52 pm
Здравейте, д-р Димитрова! Много съм объркана , притеснена и искрено се надявам на вашата компетентна помощ!
Боря се за дете вече 10 години. Имам множество трансфери, всякакви по вид. Четири бременности, които приключват скоро след пол. тест. Два пъти са ме кюртирали, като след последното абразио през август  2013, цикълът ми стана много оскъден и кратък. Това се случи още на следващия месец и оттогава е все така. Доколкото разбрах, една от причините е тънка лигавица. Моята като дебелина е горе-долу добре, 9-9,5М, но структурно не е. Имунол. ми биопсии са незадоволителни и почти всеки път слагаме лекарства. Преди последния трансфер през юни, правих РВМС+ лекарство и пих 5 хапчета "Цитотек" по предписание на д-ра. Ембрионите не бяха мн. добри, но д-рът ме увери, че сме лекували лигавицата и би трябвало всичко да е наред този път. Е, да , ама не! Пак се повтори същия сценарий. Тестът ми на 12 ден от ЗЕТ беше 49 , а на 15- 0,100.
Правили са ми 2 хистероскопии, без забележки; цв. снимки 2 пъти и рез-тът е проход. тръби. Имам ген. изсл-я в норма, но ген. предразположение към тромбофилии и съответно пия вит. В комбин, мета фолиева и аспирин протект. Изследвала съм  АМХ:1,41 и инхибин Б: 63.11. Тази година навършвам 42. Да спомена също, че последните два трансфера са с донорски яйцеклетки, по препоръка но д-ра.
 Моля Ви, дайте ми някакви насоки какво още да изследвам и каква е според Вас причината за неуспехите? Благодаря Ви!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: bimbaaa в Юли 27, 2015, 12:08:57 pm
Здравейте, bimbaaa,
Виена ин витро център не предлага  IMSI  и МACS.  В случай като вашия прилагаме  ICSI процедура. Прилагаме също  обработка на яйцеклетките  с  Ca йонофор за повишаване шанса за оплождане след  ICSI.
Благодаря за отговора!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Юли 27, 2015, 23:55:20 pm
Здравейте, sianie1,
Имплантацията на ембрион и реализирането на бременност е сложен и фин механизъм  и за настъпването му са необходими  главно 2 важни фактора: оптимални условия на маточната лигавица  и ембрион/и с добро качество.
Съобщавате, че сте имали 2 абразии, след кое цикълът е станал оскъден, а всеки кюретаж може да увреди лигавицата. Не става ясно също какъв е проблемът със структурата на лигавицата. Тъй като ултразвуковият преглед няма абсолютна диагностична стойност, неравности  или други изменения могат да бъдат част от проблема. Ако  хистероскопиите  при Вас са правени преди последното абразио 2013, след което цикълът е станал оскъден,  Ви съветвам да направите отново хистероскопия за уточняване статуса на маточната лигавица.
Относно ембрионите - не съобщавате на какъв стадий са  правени ембриотрансферите, но само, че  “eмбрионите не са били много добри”. Въпреки, че са използвани донорски яйцеклетки ( което смятам, че е правилното решение  при Вас с оглед възрастта ), качеството на ембрионите е определящ фактор. Затова отглеждането  на ембрионите до  ден 5 (стадий бластоцист) и  селекция и  трансфер само  на ембрион/и с добро качество  (добри морфологични характеристики)  е важна предпоставка за успешна бременност.
Наличието на положителни β-hCG тестове показват, че  не е имало проблем с имплантацията и  трансферите са правени по време на  “имплантационния прозорец”.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: ceci 75 в Юли 28, 2015, 16:59:11 pm
Здравейте,д-р Димитрова,
Изписаха ми Дуфастон за отлагане на цикъла.Започнах го 4 дни преди датата на МЦ-2Х1 за 10 дни,но въпреки това получих кървене(цикъл).Трябва ли да го спра,или да го пия до десети ден-четвъртък?
Хубав ден!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Юли 29, 2015, 11:19:59 am
Здравейте, ceci 75, 
След като на фона на  терапия с Дуфастон  Ви  е  настъпил менструалния цикъл, трябва да спрете медикамента. Обикновено приема на Дуфастон трябва да започне  втората половина на цикъла (например при 28 дневен цикъл- от около  15-ия ден).
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: galina_89m в Юли 29, 2015, 19:26:44 pm
Здравейте, след неуспешния опит инвитро през май, реших да се консултирам с ендокринолог. Оказа се че имам изразена инсулинова резистентност и леко завишен тсх. Изписаха ми Еутирокс 50 и Метфогама 500 по схема.  Въпроса ми е възможно ли е това да са причините за биохимичната бременност и дали адекватното лечение може да доведе до успешна бременност следващия път? Има ли още нещо, което трябва да направя или да приемам като лекарства или хранителни добавки? Провеждам лечението от близо месец, а смятам да направя нов опит след 2-3 месеца. Ще има ли полза до тогава? Предварително Благодаря за отговорите
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Август 31, 2015, 22:05:06 pm
Здравейте, galena_89m,
Вие не съобщавате какво е било нивото на TSH преди  процедурата, но препоръките  в  репродуктивната медицина са  стойност на  TSH < 2,5 mIU/l   преди  започване на стимулация. Повишените нива на TSH  се свързват основно с по-малък шанс за бременност.
Относно  връзката между инсулиновата резистентност  и  шанса за успех при ин витро процедурите  проучвания сочат, че няма пряка  зависимост между  инсулиновата резистентност и спонтанни аборти при PCOS пациентки.  По-скоро наднорменото тегло при такива PCOS пациентки  има неблагоприятен ефект и се свързва с по-висок процент ранни спонтанни загуби. При  пациентки с наднормено тегло и  инсулинова резистентност съветите са за физическа  активност, ниско-калорийна диета  и медикаменти, понижаващи нивата на инсулина. 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: evm123 в Август 31, 2015, 23:27:18 pm
Здравейте,
бих искала да попитам при двустранен хидросалпингс как е по- добре да се подходи с клампиране или отстраняване на тръбите? Бихте ли ми обяснили плюсовете и минусите при двата варианта? При премахване на тръбите нарушава ли се кръвоснабдяването на яйчниците и съответно лош отговор при стимулация и ако да имат ли други неща връзка? Да речем възраста ми е 27 год, яйчниковият ми резерв е супер, имам хормонални проблеми, спермограмата е добра при това положение дали ако се премахнат тръбите би се нарушило това кръвоснабдяване и да има лош отговор на стимулации?
И последния ми въпрос е за коментар отностно хормоните ми:
04.05.13
амх 9,11 (n>0,7ng/ml, border line 0,3-0,7ng/ml
e2 30,4 (40,7-220,4)
fsh 7,9 (4,5-11)
lh 6,3 (1,7-13,3)
20.05.2013
пролактин 57,0 (4,1-28,9)
прогестерон 27,00 (0,37-18,4)
тестостерон 2,65 (0,31-1,94)
тсх 3,098 (0,4-6,0)
въз основа на тези изследвания ми изписаха достинекс и диане 35 за 3 месеца
20.07.2013
пролактин 1,3 (4,1-28,9)
тестостерон 2,75(0,31-1,94)
09.09.2013
пролактин 2,6 (4,1-28,9)
08.10.2013
пролактин 2,5 (4,1-28,9)
08.01.2014
пролактин 10,0 (4,1-28,9)
тук се подготвяхме за инсеминация и хормоните ми бяха:
18.01.2014
естрадиол 27,1 (40,7-220,4)
лх 6,3 (1,7-13,3)
стимулацията беше с клостилбегит но получих на 7 ден ранен пик на лх и приключихме:
естрадиол 339,8 ( фол. фаза 40,7-220,4;овул. фаза 66,1-411)
имаше 4 бр фоликули.
лх 12,4(фол.фаза 1,7-13,3;лут.фаза0,5-19,8)
10.03.2014
пролактин 15,0 (4,1-28,9)
тестостерон 2,42 (0,31-1,94)
тсх 2,21 (0,27-4,2)
мат 24,89 (до 34)
тат 16,82 (до 115)
назначен ми беше еутирокс и метфогамма
04.06.2014
тсх 1,617 (0,4-6,0)
пролактин 13,5(4,1-28,9)
тестостерон 3,17(0,31-1,94)
тук вече спрях всички лекарства тъй като получих ужасни болки и уплаквания от метфогаммата която беше заменена с глюкофаж и отново имах проблеми след което за няколко месеца отказах да пия всички лекарства и да посещавам лекари.След почивка от няколко месеца и без лекарства последните изследвания са:
09.02.2015
амх 3,35 (25-40г. 0,19-9,13;40-47г -ND;48-76г.-0-0,31)
фсх 7,7(4,5-11)
18.03.2015 тук доктора видя че имам два фоликула естествено без стимулации, но на 12 ден като пуснахме хормони беше късно за прегнил.
естрадиол 23,6 (фол.фаза 40,7-220,4;овул. фаза 66,1-411)
лх 11,4( фол. фаза 1,7-13,3; лут.фаза 0,5-19,8)
04.05.2015 това са резултатите след като спрях всички лекарства
тсх 4,363(0,4-6,0)
пролактин 94,0 (4,1-28,9)
прогестерон 35,52(0,37-18,4)
тестостерон 4,01(0,31-1,94)
в момента отново съм на достинекс единствено и предстои контрола.



Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Септември 23, 2015, 22:01:01 pm
Здравейте, evm123,
Всяка оперативна намеса, свързана с отстраняване  на   възпалително променените тръби- т.нар. хидросалпингси, може да доведе до влошено кръвоснабдяване на яйчниците. Това, дали ще бъдат само клампирани  тръбите  или и  отстранени, зависи от  оперативната находка (например наличие на много сраствания  в областта на малкия таз )  и  от опита и преценката на оператора.
Отговорът на яйчниците  към хормонална стимулация   по време на ин витро процедура  е строго индивидуален при всяка жена  и е резултат от няколко фактори (яйчников резерв - AMH, антрални фоликули; възраст на жената; прием на противозачатъчни  преди стимулацията; рецептори за  медикаментите за стимулация  на ниво яйчници и др.). Понякога при PCO пациенти и  наднормено тегло  отговорът е по-слаб и т. н.
Относно данните от  хормоналните изследвания, които сте посочили, искам да уточня, че  част от хормоните се изследват в определени дни  от месечния цикъл (началото на фоликуларната фаза- 2-5 ден,  втората половина- в лутеалната фаза), а   интерпретацията им  винаги трябва да става след комбинация с ултразвуков преглед.  Конкретно  относно    стойността на АМН  (9,11 ng/ml от 2013 г. и 3,35 от 2015г.), която е маркер за яйчников резерв и  много бавно се променя с  годините  (ако не е извършвана оперативна интервенция върху яйчниците), мога да ви посъветвам да  я изследване отново, тъй като една от двете стойности  не е точна.  Преди забременяване, освен от корекция  нивата  на пролактина, се нуждаете и  от корекция   на  TSH. 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: evm123 в Септември 24, 2015, 08:20:06 am
Благодаря за отговора :)
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Magdalena78 в Октомври 13, 2015, 16:18:00 pm
Здравейте Д-р Димитрова,

Малко предистория за моя случай: направила съм отдавна хронично възпаление в малкия таз, вероятно патогенът е излекуван. Вероятно и някаква алергична реакция към контрастното вещество от цветната снимка, защото след цветната снимка моето здравословно състояние рязко се влоши (болки в стави), вероятно се е разнесло и възпалението тогава. Според коментарите на Ваши колеги: в следствие на хроничното възпаление съм развила ендометриоза. Която ендометриоза обаче така и не се доказа хистологично след пункция на шоколадова киста.

За мое съжаление по време на лапароскопията за отстраняване на шоколадови кисти (не ми е взета хистология) по погрешка беше прегорена дясна тръба в тази си част, която е относително близко до матката. Потвърдено от няколко специалиста, които гледаха записа.

На ултра мощен ехограф се видя дискретна течност в дясна тръба, точно след частта в която е била "клампирана". Пуснаха и доплер, от който се видя, че кръвоснабдяването е нарушено в онази част.

Какви са моите правилни ходове от тук нататък?

Дали е добро решението за лапароскопия и отново да се клампира тръбата, този път целенасочено и на правилното място?

Дали при лапароскопия има някакви допълнителни техники и способи, за да се вземе материал за хистология (за ендометриозата) и също материал, за да се изследват много видове патогени?

Аз съм на 37 г вече и с 2 неуспешни опита и намален яйчников резерв, последно 7 антрални фоликули и АМХ 1,44. Като преди 1 година беше 0,5 и с по-малко антрални фоликули.

Благодаря Ви предварително!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Magdalena78 в Ноември 03, 2015, 10:12:49 am
Благодаря Ви, д-р Димитрова. Ние с Вас обсъдихме лице в лице този и други въпроси, така че оттеглям горния въпрос :)

Благодаря Ви за изчерпателната информация!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: dari_23 в Ноември 03, 2015, 20:06:32 pm
Здравейте,

бих искала да попитам при наличие на бактерия във влагалището целесъобразно ли е да се прави цветна снимка или е за предпочитане първо да се излекува бактерията и след това да се прави цветната снимка? Възможно ли е чрез контрастното вещество бактерията да достигне до други органи в коремната кухина? Другият въпрос ми е сладва ли да ми направят задължително микробиология преди цветната снимка, тъй като от избрания от мен център казват, че такова изискване не съществува и ако аз не си бях взела секрет на друго място нямаше да се разбере за въпросната бактерия и така или иначе щеще да се направи снимката?
Благодаря предварително?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Фейт в Ноември 16, 2015, 10:43:16 am
Здравейте,
бих искала да помоля за препоръка с какво лечение да продължа в моя случай. На 36 години съм, имам едно естествено заченато и родено дете. Правим опити с новия ми партньор с тежък мъжки фактор. След 2 неуспешни инвитро процедури направихме 2 донорски инсеминации - също неуспешни.
Имам проходими тръби, полови хормони в норма, щитовидната жлеза е изледвана и ок. Изледването на NK клетките показва, че са завишени и правим вливания на интралипид месечно.
Молбата ми е за съвет дали има смисъл да опитвам с още донорски инсеминации, какви други изследвания мога да направя, за да изключа евентуално други фактори за неуспех. Кога е време да помисля за донорска яйцеклетка.
Мога да отбележа също, че след стимулациите за инвитро при двата опита, първият извадиха 4 яйцеклетки, 3 от които зрели. Вторият 9 зрели.
Благодаря предварително за отделеното време на въпроса ми и за вашия отговор!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Ноември 22, 2015, 23:34:33 pm
Здравейте,dari_23,
Не съобщавате за микробния щам и микробното число, но ви препоръчвам саниране на влагалището и след това извършване на хистеросалпингография (т. нар. цветна снимка).
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Ноември 22, 2015, 23:43:09 pm
Здравейте, Фейт,
От  информацията, която предоставяте ( вие сте на 36 години, имате бременност и  родено  дете, две процедури – като при едната   са  извадени 4, а  при  другата – 9 яйцеклетки ) не бих ви съветвала  да се отказвате от дете със собствени  яйцеклетки.
Относно  решението дали  да се прави следващо ин витро с партньора  при наличен  тежък мъжки фактор или  да се правят  донорски инсеминации  ми е нужно  повече  информация относно  оплождането на яйцеклетките, качеството на трансферираните ембриони на ден 5 и т. н. Успехът на една инвитро процедура зависи  от много  фактори, като всеки етап е  много важен (подходящ индивидуален стимулационен план и дози на медикаментите, брой извадени яйцеклетки, опита на ембриолога при извършване на ICSI процедурата,брой  оплодени яйцеклетки, качество на трансферираните ембриони на ден 5, техника на ембриотрансфера, структура на маточната лигавица и други). А относно донорските    инсеминации, които при Вас са правени, предполагам, че сте наясно, че не винаги се  получава бременност от първия или втори път. Репродуктивния потенциал  при нас, хората като цяло не е висок -  около  20-30% на цикъл.  За успеха на инсеминациите  значение имат  също  редица фактори- момент на овулация, качество на семенния  материал, прием на медикаменти за стимулация, дебелина на лигавица и др.
Ако желаете заповядайте на консултация  при мен  за да обсъдим подробности от  Вашия казус  за да мога да Ви дам  отговор на  въпроса  в каква насока да  продължите.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: bzmal в Декември 10, 2015, 11:44:06 am
Здравейте д-р Димитрова!
Имам следния въпрос: Правилно ли е да се подложа на лапароскопия след цветна снимка, която показва пропускливост на тръбите, но фиксиране на дясната тръба към матката и не става ясно дали тръбата има връзка с яйчника? Досега е установена овулация само в дясно. Яйчниците са ми с поликистозна структура - има ли опасност при лапароскопия да бъдат увредени?
На деня на отворените врати мога ли да проведа консултация с екипа в клиниката, вкл. и с проф. д-р Щромер?
Предварително благодаря за отговорите!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Лилия Димитрова в Декември 15, 2015, 13:49:51 pm
Здравейте, bzmal,
Да, съветвам Ви да бъде извършена лапароскопия във Вашия случай, тъй като тя дава най-пълна  и точна информация относно органите в малкия таз и тяхното разположение. Ако не се извършва оперативна намеса  върху  яйчниците, няма риск от уврежането им.
На деня на отворените врати  може да бъде направена консултация.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Проф. д-р Хайнц Щромер в Април 01, 2016, 13:01:41 pm
Уважаеми посетители на форум  “Зачатие”,
Добре дошли в консултантската тема на Виена ин витро център!
Проф. д-р Хайнц Щромер, д-р Ралица Сенкова и ембриолозите на центъра ще се радват да ви консултират индивидуално и да отговорят на възникналите въпроси във връзка с репродуктивното здраве и най-актуалните методи в сферата на асистираната репродукция.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Прекрасно ужасна в Април 15, 2016, 14:40:34 pm
Здравейте,
Интересува ме следното:
От 1,5 г. с моя партньор се опитваме безрезултатно да имаме дете.
Не сме правили допълнителни изследвания, освен стандартните цялостни прегледи, които си правим ежегодно по КТД с нашия работодател и по време на тези прегледи не са ни откривани никакви здравословни проблеми. Нямаме и никакви оплаквания. При мен няколко пъти е имало съмнение за Хашимото, но при всички изследвания (общо 5 на брой през последните години) хормоните ми са били в норма.
Аз съм на 38 г. Имам една приключила неуспешно бременност преди 13 г. и една успешна бременност с двуяйчни близнаци преди 12 г.
Партньорът ми е на 40 г. и няма деца.
От известно време се замисляме за ин-витро, като желанието ни е всичко да се случи максимално бързо.
Необходимо ли е да си направим за целта някакви предварителни изследвания и в какъв най-кратък срок може да бъде извършена самата процедура? Колко време би отнела, съотв. необходимо ли е предварително да планираме някакви отпуски, ако се налага отсъствие от работа? Какви излизат приблизително цялостните разходи от първия преглед до потвърждаване или не на евентуална бременност? И съответно, как става записването на час и колко време предварително трябва да се планира първото посещение (трябва ли да се съобрази с момента от месечния цикъл)?
И още нещо, с което не съм запозната: трябва ли да имаме някакво изрично предписание за ин-витро или можем сами да го изберем като метод по желание!
Надявам се да получа отговор на въпросите, за което предварително благодаря.

Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Ралица Сенкова в Април 21, 2016, 19:16:54 pm
Здравейте!
Благодарим ви за изпратеното запитване!
Преди ин витро процедура се извършват определени изследвания, които имат отношение към правилното провеждане на процедурата. Важно е да се извърши спермограма на партньора, за да се прецени дали при него има проблем и да се избере подходящия метод - класическо ин витро или ИКСИ (или някоя от разновидностите му). При вас трябва да се пуснат хормонални изследвания и да се прецени яйчниковия резерв, което има отношение към стимулацията, подбора на медикаменти и техните дози.Тест за проходимост на тръбите е препоръчителен.Всички тези изследвания се извършват в определени фази на цикъла при жената и могат да бъдат завършени в рамките на един менструален цикъл. За мъжа се изисква въздържание между 3-5 дни преди спермограмата.
Самата ин витро процедура започва от 2я ден на цикъла на жената със стимулация-хормонална. Следи се развитието на фоликулите посредством ехографски прегледи и хормонални тестове. След около 8-12 дневна стимулация се назначава пункция на фоликулите. Последва се от обработка на семенния материал, оплождане и отглеждане на ембрионите до ден 5, когато се извършва ембриотрансфер.
За прегледите не се налага отсъствие от работа-отнемат максимум 30 мин. през 2-3 дни. За самата пункция е необходимо престой в клиниката за 2-3 часа и да не сте на работа в този ден.
Ин витро процедурата струва 2870 лв. за инвитро клсическо, 3220 лв. ИКСИ плюс допълнителни разходи за лекарства и изследвания. Лекарствата зависят от индивидуалния отговор на стимулацията. Средно една процедура излиза между 5000-6000 лв. общо.
Не е необходимо да имате изрично предписание за инвитро. Фактът, че не се получава бременност 1,5 г. и възрастта могат да бъдат достатъчни индикации.
За първичен преглед за предварителна диагностика няма значение кога ще дойдете - препоръчително е първите дни на месечния цикъл. Ин витро процедурата започва от 2я ден а цикъла.
Оставаме за въпроси насреща.
Надявам се да сме били полезни с отговорите си.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: lorena78 в Април 23, 2016, 10:08:59 am
Здравейте от 2 години правим опити за бебе неуспешни имаме направени всички изследвания който не показват проблем.Преди 2 месеца пробвахме да направим инсеминация но поради грешни резултати на партньора ми за хепатит не я направихме до края.Бях стимулирана с менопур 75 за 6 дни и резултата беше един фоликул около 16 мм на 12 ден.Този месец започнахме пак стимуация с менопур 75 за 4 дни но яйчниците не отговориха на стимулацията ,нямаше нарастващ фоликул на какво може да дължи това.Лекаря ми назначи изследване на ФСХ и Антимюлеров хормон на 3 тия ден от цикъла ,съмнява се за намаляващ яйчников резерв.Аз съм на 38 години партьора ми на 40 .Нямам бремености и не съм забременявала до сега.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Проф. д-р Хайнц Щромер в Май 02, 2016, 12:08:26 pm
Здравейте Лорена!
Благодарим Ви за запитването!
При всички положения е важно да се изчакат резултатите от изследването на ФСХ и Антимюлеровия хормон.
Овариалният резерв може да бъде действително редуциран, което е типично за вашата възраст и би обяснило липсата на реакция на яйчниците при тази ниска доза. При това положение има два възможни подхода: инсеминация след стимулация с по-висока доза или директно преминаване към ин витро лечение. Успеваемостта на един ин витро цикъл е сравнима с общата успеваемост на няколко инсеминации, а предвид опасността от изчерпване на резерва Ви и свързаното с това влошаване на общата прогноза, е важно да се отчита и времевият фактор.  Серологичните изследвания, както знаете трябва да се негативни и е препоръчително да се направят преди започване на стимулацията.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: lorena78 в Май 02, 2016, 15:20:52 pm
Благодаря ви за отговора.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: bebeshok0326 в Май 26, 2016, 16:23:09 pm
Здравейте,
От 1,7 г. пробваме за бебче,но без успех
При нас положението е следното:
Възраст : 28 Ж 33 М
Цикъл-редовен 30 дни
2013-премахнат субсериозен  миомен възел 4.5-5мм-лапароскопски
2014 –биопсия(CIN 2-3) и последваща конизация на шииката ,HPV 16 положителен
Последващи 6 ПАП теста- 1 гр,1гр,2гр,1гр,1гр,2гр
Миркобиология –без отклонения
Септември 2015 са открити 2  възела около 1,2мм в момента са около 1,8-интрамурални-не засягат мат.кухина за сега
Цветна снимка –проходими тръби
Хормони от последен цикъл:
3 ти ден                                                9 ти ден
Prolactin      415.40                         TSH                         1.930
LH                   7.31                          anti Tg ( TAT )             10.22
FSH                 5.21                          anti TPO ( MAT )     13.62 
Estradiol      105                               Prolactin              513.50 не са спазени изискванията

Последните няколко месеца,на няколко пъти имаше съмнение за полипи –симптомите ми бяха еднократно извън менструлно кървене.В последните дни от цикъла ми казваха ,че има нещо в кухината,ходех след това в началото на цикъла,казваха ,че няма нищо(проследяването се проведе 5 от 7 цикала).Някой доктори ми препоръчваха да направя хистероскопия,но да искам поне още едно мнение,други пък категорично казваха да не се подлагам в предвид гореописаните интервенции.
От всичкото това следене се появиха и съмнения за пропуск на овулация 2 пъти за 6 месеца
Лигавица 27 ден-около 20 мм ,5 ден – около  6 мм, 16 ден – около 8 мм
Спермограма-обикновенна,не е по критерии на Крюгер –Тератозооспермия.
Доктореът ми иска да ме стимулира няколко цикъла и да пробваме по естествен път.
Въпорсът ми е :
Да се подложа ли все пак на хистероскопия?
Това стимулиране ще повлиае ли негативно на миомните възли?
В предвид бързия растеж на възлите,колко време е препоръчително да пробвам само със стимулация?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Май 27, 2016, 23:55:20 pm
Здравейте bebeshok0326,
Благодаря ви за изпратеното запитване.
По повод на диагностичната неизясненост относно евентуална находка в маточната кухина бих ви пропоръчал ехографско изследване по време на четвъртия ден от месечния ви цикъл. Лигавицата на матката (ендометриум) има свойството да нараства по време на менструалния цикъл и се смята за по-подходящо да се изследва в началото му. Ако при този преглед има съмнение за някаква патологична находка (полип, субмукозен миомен възел и др.) то може да се извърши Хистеросонография.
Хистеросонография е ехографско изследване, при което с помощта на катетър се въвежда течност, позволяваща по-ясното визуализиране на маточната кухина. Хистероскопията също е опция, но е относително по-инвазивна.
Бих пропоръчал на вашия партньор, да се обърне за консултация с уролог/андролог за доизяснявване и евентуална терапия с оглед оптимизиране на спермограмата . Бих ви помолил за повече подробности относно спермограмата му.
Смятам, че преди да се пристъпи към стимулация е необходимо да се изясни евентуален проблем в маточната ви кухина и да се направи опит за коригиране на патологичната спермограма на вашия партньор.
В отговор на вашите въпроси:
Бих ви препоръчал обстойно ехографско изследване в началото на месечния ви цикъл, при съмнения – Хистеросонография.
Вероятно има грешка в описанието на миомните ви възли, размер от 1.2мм е изключително малък. Този размер, както и дали миомите наистина нарастват, би могло да бъде уточнено по време на ултразвуковия преглед в началото на цикъла ви. 
В заключение бих ви препоръчал да обмислите варианта Вътрематочна инсеминация(IUI). Първата причина за това e патологичната спермограма. Доказано е, че чрез IUI може да се спомогне да настъпи бременност при определени изменения на спермограмата. За по-конкретна информация - бих ви помолил за конкретнитe стойности от спермограмата. Втората причина е, че според някои автори, след конизация се променя микроархитектурата на маточната шийка, което води до по трудно преминаване на сперматозоидите през нея. При вътрематочната инсеминация сперматозоидите се поставят директно в маточната кухина. 
Вътрематочна инсеминация(IUI) може да се комбинира със стимулация на овулацията, за по-добър ефект.
Пожелавам ви успех.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: bebeshok0326 в Май 28, 2016, 19:13:15 pm
Здравейте д-р Станулов,
Благодаря за отговора.
Относно миомните възли да има грешка.В амбулаторен лист от 05.02.2016 са описани 12 и 13 мм,в такъв от 27.04.2016 и 05.05 са 17 и 18 мм.
Премахнатият възел-4.5/5 см(от епикриза) нарасна в рамките на 1 год.
Имам ли основание да се притеснявам,че с евентуална стимулация те ще нараснат?
Относно паталогичните изменения в кухината,съм гледана веднъж на 5ти ден от цикала-съмнения няма,но ще последвам съвета ви за поне още едно проследяване
Стойностите на спермограмата са:
-физико-химични параметри:обем: 5 мл;pH :7.8 ;вискозитет:нормален;цвят:бистър;наличие на желатинови конгломерати:не;наличие на аглутинати:не
-концентрация :бр.сперматозоиди:46.34 млн/мл;общ бр.спер.:231.7млн;
-подвижнот :бързо подвижни:26%;подвижни :21%;бавно подвижни:6%;неподвижни 47%;с добра подвижност:47;обща подвижност 53%;общ бр.подвижни:122.801 млн
-морфология:критерии:нестриктни;нормални форми:11%;нормални бързи:1.32532млн/мл
-наличие на клеки в еякулата:клетки на сперматогенезата:0.6млн/мл
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Май 29, 2016, 01:44:37 am
  Здравейте bebeshok0326,
  Благодаря ви за изпратеното запитване.
  Изключително съм доволен от факта, че следвайки съвета ми, ще доуточните проблемите свързани с лигавицата на маточната кухина (ендометриума). Смятам, че това е основното, с което трябва да започнете. Дебелина на ендометриума от 20мм. трябва несъмнено да бъде уточнена, преди започване на каквото и да е. Много важен е и самият ехографски изглед на маточната кухина.
  Фибромиомите на матката (известни като миоми) са изключително често срещани. Те се срещат при над 20% от жените (т.е. всяка пета жена има миома, а дори и по-често). Два факта, които трябва да имате предвид са: Честотата и размера на миомите нараства с възрастта. Миомите често са склонни да нарастват по време на бременност.
  На ваше място, не бих се притеснявал особено за нарастване на миомите по време на индукция на овулацията (стимулация), защото тя е с кратка продължителност - стандартно 5 дни. Всъщност има доказателства, че един от медикаментите използван за стимулация letrozole (Femara) спира развитието и дори намалява размера на миомите.  Надявам се да не ме разберете погрешно – естествено протоколите за стимулация и лечение на миоми са различни.
  По-скоро бих се притеснявал от бързия им растеж. Необходимоста е проследяване на нарастването им, преди да се пристъпи към стимулация е оправдано, с оглед на това, че чрез стимулация се цели бременност. Миомите са свързани с определени усложнения при бременността и често са склонни да нарастват по време на бременност.
  Желая да повторя, че миомите са изключително чести! Огромната част от бременностите протичащи при жени с миоми нямат никакви усложнения.
  Бих ви успокоил с факта, че ехографското изследване е относително субективно и понякога разлики в размерите на измерваните миоми от няколко милиметра са в рамките на стандартната грешка. Това не означава, че лекарят ви допуска грешка при измерването им, просто се налага проследяване.
Относно спермограмата смятам, че след консултация с уролог/андролог и евентуална терапия/промяна в лайфстайла има реален шанс стойностите и да се нормализират.
  В заключение: Смятам, че е необходимо известно проследяване и доуточняване (особено внимание обърнете на лигавицата на маточната кухина – ендометриума), след което по преценка на лекуващия ви лекар може да се пристъпи към стимулация.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: peti_at в Юли 18, 2016, 13:44:08 pm
Здравейте, проф. Щромер и д-р Станулов!

Благодаря Ви, че участвате в тази тема и консултирате пациентите!

Искам да Ви попитам какво е мнението Ви за инсеминациите? Ние правим опити за бебе от 2 години и досега нямаме никакъв успех. Вече съм на 33 години. Правила съм цветна снимка и тръбите са проходими, а съпругът ми има горе-долу нормална спермограма. Според Вас трябва ли веднага да се насочим към инвитро както ни съветват? Аз се притеснявам от процедурата и знам че се чака много дълго за одобрение на финансирането. Има ли полза да опитаме поне още една година с инсеминации?


Титла: резултати от спермограма?
Публикувано от: vili9008 в Юли 18, 2016, 19:39:58 pm
Здравейте, днес получих резултатите от спермограмата на мъжа ми. Понеже се притесних много, моля за мнение. Чакам заключението на докторката, но все пак искам да получа и вашето мнение. Благодаря предварително!
Материалът е:   даден на място             донесен   
Материалът е получен чрез: Мастурбация
Време на сексуално въздържание:  5 (норма 3-5 дни)   pH:  8.1 (норма 7.2-8.0)
Обем на еякулата:  4.0 (N 1.5-6ml)   Цвят:   Бял   Слонова кост   Жълтеникав   Кафяво-червен
Втечняване:   40 (норма до 60 мин.)   Агрегация:    ДА     НЕ
Визкозитет:   N (норма до 0-2см.)   Аглутинати:   1 (норма 0-1 степен)
Левкоцити:   N (норма <1.106/ml)   Епителни клетки:   N (норма 0-1/поле)
Незрели клетки: 3.10^6 (норма <1.106/ml)  Желатинови телца:  ДА   НЕ  Детрит:  ДА   НЕ
Брой сперматозоиди:  50 000 000 /ml (норма>15.106/ml)
Брой сперматозоиди:  200 000 000 /еякулат (норма>39.106)
Подвижност (групи СЗО):
Нормокинетични сперматозоиди - гр. a    0  %   (норма >25%)     гр. b  13
брой а+б:  6 500 000 /ml     гр. а+б  13 % (норма>32%)
Хипокинетични сперматозоиди - гр. с  37 %   Акинетични сперматозоиди - гр. d  50 %
Виталност: 69 % живи (N>58%)  31 % мъртви   


Тератозооспермален индекс по Kruger-Tygerberg`s strict criteria (TZI)
Брой изследвани сперматозоиди:   200   с дефекти на шийна/средна част   27%
с нормална морфология (N>4%)   0%   с опашни дефекти   7%
с абнормална морфология   100%   с цитоплазмен остатък   8%
с с главични дефекти   100%   TZI (N<1.6)   1.42
* преобладаващи дефекти:
Пириформени (severe) 20%, елонгирани, аморфни главички, сперматозоиди със задебелен, пречупен и абаксиално прикрепен среден сегмент.


Заключение:
Астенотератозооспермия.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Юли 20, 2016, 08:04:36 am
Скъпа peti_at, мнението ми за инсеминациите е изключително позитивно. Те са неотменна част от техниките за асистирана репродукция. Факт е, че успеваемостта им е значително по-ниска от тази на  ин-витро, но те са  с много по-щадящи за организма (стимулацията при тях е много по-мека). Имат и други предимства, като например не са инвазивни и са икономически по-достъпни.
   Чрез инсеминация могат да се преодолеят значителен брой пречки при репродуктивни проблеми. Неслучайно Законодателят е решил, че преди да се стартира ин-витро процедура при стерилитет с необяснима етиология е необходимо да се направят четири инсеминации.
   Важно е преди да се направи инсеминация, да е установено какво е състоянието на маточните тръби, както и някои други изследвания.Според хормоналния ви статус и това колко инсеминации сте направили досега, трябва да се прецени докога да се продължи.
 В заключение бих казал, че инсеминациите не са Панацея, но имат своето важно място, сред техниките за асистирана репродукция. Просто трябва да имаме повече търпение.
 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: magi_st в Юли 28, 2016, 13:43:33 pm
Здравейте д-р Станулов!

Искам съвет какво да предприема и има ли място за притеснение при мен.Преди това малко предистория.На 35г съм, преди да забременея с първото ни дете правихме опити в продължение на 5 години.Диагностицирана съм с Хашимото и си пия хапчетата всеки ден като ТСХ е стабилен в рамките на 1,5-1,7.След направена цветна снимка се установи, че дясната ми тръба е увредена, последва лапароскопия и беше прекъсната.Спермограмата на мъжът ми е със заключение Нормозооспермия, Хиповолемия. Имам направени 2 инсеминации и 2 ин витро процедури на естествен цикъл.Няма настъпила бременност при тях. Лятото на 2013г забременях спонтанно и зимата на 2014г родих здраво детенце.

Шест месеца след раждането цикълът ми дойде и повече от година беше в рамките на 28 дни, както преди да забременея.От миналата есен обаче започна в определени месеци да е 28 дни, а в други да е 23 дни, като 2-3 месеца е 23 дни, 1 месец-28 дни.

Според вас, какви изследвания трябва да направя?Може ли да се предполага евентуално настъпване/намаляване на яйчниковия резерв.От раждането на дъщеря ми до момента ние не сме ползвали контрацептиви с надежда на второ спонтанно забременяване.Тъй като до момента то не е настъпило според вас, време ли е да пристъпим отново към АРТ процедура?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Август 01, 2016, 09:33:05 am
Здравейте скъпа magi_st,
Благодаря ви за въпроса.
 С оглед на е вашите симптоми, смятам ,че е необходимо да се оцени състоянието на яйчниковия резерв. Въпреки че сте едва на 35 години има възможност той да е намален.
Оценката на яйчниковия резерв става основно по три начина:
1.Ултразвуково изследване – преброяване на антралните фоликули.
2. Изследване на Фоликулостимулиращия хормон (FSH) на 2 до 4 ден от месечния ви цикъл.
3. Изследване на Антимюлеровия хормон (АМН).
Смятам, че е коректно решението как да продължите да се вземе след оценка на яйчниковия резерв.
Пожелавам ви успех.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: magi_st в Август 01, 2016, 16:22:58 pm
Благодаря много за насоките!Остава да изчакам летните отпуски да минат и да започна с изследванията пак.
Титла: Re: резултати от спермограма?
Публикувано от: jam в Август 12, 2016, 10:27:06 am
Д-р Станулов, бихте ли погледнали този въпрос? Потребителката е писала погрешка в отделна тема, вместо в консултантската. Благодаря!

Здравейте, днес получих резултатите от спермограмата на мъжа ми. Понеже се притесних много, моля за мнение. Чакам заключението на докторката, но все пак искам да получа и вашето мнение. Благодаря предварително!
Материалът е:   даден на място             донесен   
Материалът е получен чрез: Мастурбация
Време на сексуално въздържание:  5 (норма 3-5 дни)   pH:  8.1 (норма 7.2-8.0)
Обем на еякулата:  4.0 (N 1.5-6ml)   Цвят:   Бял   Слонова кост   Жълтеникав   Кафяво-червен
Втечняване:   40 (норма до 60 мин.)   Агрегация:    ДА     НЕ
Визкозитет:   N (норма до 0-2см.)   Аглутинати:   1 (норма 0-1 степен)
Левкоцити:   N (норма <1.106/ml)   Епителни клетки:   N (норма 0-1/поле)
Незрели клетки: 3.10^6 (норма <1.106/ml)  Желатинови телца:  ДА   НЕ  Детрит:  ДА   НЕ
Брой сперматозоиди:  50 000 000 /ml (норма>15.106/ml)
Брой сперматозоиди:  200 000 000 /еякулат (норма>39.106)
Подвижност (групи СЗО):
Нормокинетични сперматозоиди - гр. a    0  %   (норма >25%)     гр. b  13
брой а+б:  6 500 000 /ml     гр. а+б  13 % (норма>32%)
Хипокинетични сперматозоиди - гр. с  37 %   Акинетични сперматозоиди - гр. d  50 %
Виталност: 69 % живи (N>58%)  31 % мъртви   


Тератозооспермален индекс по Kruger-Tygerberg`s strict criteria (TZI)
Брой изследвани сперматозоиди:   200   с дефекти на шийна/средна част   27%
с нормална морфология (N>4%)   0%   с опашни дефекти   7%
с абнормална морфология   100%   с цитоплазмен остатък   8%
с с главични дефекти   100%   TZI (N<1.6)   1.42
* преобладаващи дефекти:
Пириформени (severe) 20%, елонгирани, аморфни главички, сперматозоиди със задебелен, пречупен и абаксиално прикрепен среден сегмент.


Заключение:
Астенотератозооспермия.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Август 12, 2016, 10:59:11 am
Скъпа vili9008,
Според мен е наложително да се направи микробиологично изследване на еякулат, изследване за Chlamydia и задължително вашият партньор да се консултира с уролог. Според мен има голяма вероятност за възпалителен процес. Обнадеждаваща е концентрацията, която е доста добра. Смятам, че след евентуална терапия (ако изследванията покажат такава  нужда, ще ви бъде изписана от уролог) има реална възможност спермограмата на партньора ви не просто да влезе в нормални граници, но и да стане оптимална.
Пожелавам ви успех
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Rusanana в Август 27, 2016, 17:17:34 pm
Здравейте пих кlostilbegit след цикал от 5.08. до 10.08 след това duphostоn да ли помогне и дали да се интересува от ин ви ?да ли ще има ефект да се надявам.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Rusanana в Август 27, 2016, 19:34:54 pm
Здравейте  да бъда по точно .
Луеинова фаза
Prolactin s 275.5 uIU/ml 101.76-487.60 eclia
Progesterobe s 1.03 ng/ml 1.70-27eclia
LH s 3.66 IU)l
 фоликолинова фаза 2.4-12IU/L
Луеинова фаза1.0-11.4IU/L
Менуплза 7.7-58.5 IU/L
Момичета 9.11-1.00IU/L
ФСХ : s2.81 IU/l
Фоликолинова фаза 3.5-12.5Iu/L
Овулацията 4.7-21.5IU/L
 Менуплза 25.8-134.8IU/L
Момичета 0.2-3.4IU/L
Estradiol s 143.6pg/ml
Фоликолинова фаза 12.5-166pg/ml
Овулация 85.8-498pg/ml
Луеинова фаза 43.8- 211 pg/mll
Mенупауза 5.0-54.7pg/ml
Назначиха ми klostibegit ot 5 до 10 ден и duphostоn от 16 до 25 ден
Да ли да пиа лекарства та моля за коментар.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Rusanana в Август 28, 2016, 11:03:12 am
Д ли да се поинтересувам за ин ви ро
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Август 29, 2016, 08:51:18 am
Скъпа Rusanana,
от написаното от вас, не става ясно от какво точно се интересувате. Явно са ви направили определени изследвания и са ви назначили определена терапия. Какъв конкретно е вашият въпрос? Ако желаете на 1 Септември от 17 часа имаме ден на отворените врати, елате за безплатна консултация и ще обсъдим проблема ви.
Поздрави.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: disi22 в Август 30, 2016, 20:45:19 pm
Здравейте!
Какви са нормалните стойности на Прогестерона в началото на цикъла и какво показва стойност 19.08nmol/l на първи ден от МЦ при рефер. стойности 0.6 - 4.7 за фол. фаза, 2.4 - 9.4 за овол. фаза и 5.3 - 86 за лут. фаза? При такава стойност и нанормални стойности на останалите полови и щитовидни хормони възможно ли е да се стартира стимулация?
Предварително благодаря за отговора!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Август 31, 2016, 10:35:47 am
Здравейте disi22,
Благодаря ви за въпросите.
1.   Какви са нормалните стойности на Прогестерона в началото на цикъла? Както сама сте написала за вашата лаборатория за фоликуларната фаза те са  0,6-4,7nmol/l. Аз а и доста колеги предпочитаме да работим с ng/ml. За мен не е добре да се започва стимулация при Прогестерон над 1 ng/ml (3.18 nmol/l), измерен на 2 ден от цикъла (понякога се налага, но шансовете за успех са намалени).
2.   Какво показва стойност от 19.08 nmol/l (5.99 ng/ml)? Това е доста висока стойност на Прогестерона, стимулация не бива да се започва. Друг е въпросът, защо не е измерена стойността му на втори ден и дали наистина това е първи ден (леко зацапване следобяд определено не е първи ден- например). Най-честата причина за увеличения Прогестерон е бременността. В този ред на мисли, трябва да направите едно изследване на βhCG. Прогестеронът може да е увеличен и поради други фактори, което налага диагностично изясняване.
Пожелавам ви успех.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: disi22 в Септември 02, 2016, 11:31:56 am
Благодаря за отговора!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Rusanana в Септември 02, 2016, 20:25:15 pm
Извинявам се явно не съм уточнила исках да ми разчетете изследванията ако ще бъда много благодарена
Изписаха ми klostibegit i duphostоn.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Септември 05, 2016, 08:51:28 am
Здравейте скъпа Rusanana, 
Стойностите на Prolactin ,Progesterobe ,LH, ФСХ , Estradiol  са в рамките на нормата за 2-4 ден от МЦ.  Говорят за запазен яйчников резерв и липса на ПКЯ.
Надявам се преди да бъде започната тази стимулация е бил направен тест за проходимост на тръбите?
Стимулацията с кломифен и поддържането на лутеалната фаза с прогесерон са едни от най-класическите терапии в сферата на асистираната репродукция. Когато се прилагат правилно при коректно подбрани случаи, нерядко те водят до успех.
За това дали да се замисляте за Ин-витро са необходими още много данни и изследвания. Например какво е състоянието на маточните ви тръби, каква е спермограмата на вашия партньор и.т.н.
Поздрави.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Rusanana в Септември 09, 2016, 19:48:56 pm
Здравейте ами наред са другите  изследвания.а за тези който писах са правени в определени дати който доктора ми е назначил.дано се получати ... Благодаря Ви много
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Септември 17, 2016, 09:40:33 am
 Скъпа Rusanana,
и аз силно се надявам да се получат нещата. Пожелавам ви успех.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Елизабета в Септември 17, 2016, 10:47:30 am
Здравейте, на 33години съм и със съпруга ми имаме момче на 9год.От 1,7месеца правим неуспешни опити за второ дете. Правени са ми изследвания ,преди 5 месеца ми махнаха един малък ендометриален плип, хормоните са ми добре .Предстой ми и проходимостта на тръбите. Въпросът ми към вас е възможна ли е имунологична несъвместимост при положение, че вече имаме едно дете. И да допълния при първото дете също стана след 1,2месеца опити.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Септември 19, 2016, 17:07:31 pm
Здравейте скъпа Eлизабета,
   Реално правите опити за забременяване от едва 4 месеца - преди това пречка е бил ендометриалния полип. На ваше място предвид това, че сте доста млада, а и както споделяте хормоните ви са ОК, не бих се притеснявал. Имунологичните причини за стерилитет се срещат доста рядко. Смятам, че първо трябва да се отхвърлят по-често срещаните ( тубарна непроходимост, недостатъчност на лутеалната фаза, липса на овулация).
     Вероятно поради факта, че вече имате едно дете (от същия партньор) – не сте започнали със спермограма. Ако е така ви съветвам да направите една – за 10 години се променят доста неща.
     Когато отхвърлите всичките тези често срещани причини – едва тогава се замисляйте за имунология.
     Пожелавам ви успех. Дайте си малко време и не спирайте да пробвате.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Елизабета в Септември 20, 2016, 19:08:11 pm
Благодаря ви за отговора ,да все още има много важни изследвания, който не сме направили.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Михаела Димитрова в Септември 22, 2016, 13:33:54 pm
Здравейте,
имам 3 неуспешни инсеминации и 2 опита инвитро. Неизяснен стерилитет. Аз съм с ограничен яйчников резерв - FSH 5.9, но Анти Мюлеров - 0.60 и слаб отговор на стимулация. Първото инвитро имаше 3 яйцеклетки, 2 от тях незрели и една оплодена и върната на втория ден. При второто инвитро отново 3 подходящи фоликула, но нито една яйцеклетка. Всичките опити бяха със стимулация и завършиха с отрицателен тест.
TSH - 2.6 взимам Еутирокс 25 за поддържане на нивото. МАТ - 136 и ТАТ - 226, FT4 - 16.3
Имам направена лапароскопия, която не показа, каквито и да било изменения.
Изследванията на половинката ми са добри - правени са спермограми с биологична преживяемост и ДНК фрагментации.
Признавам, че в момента сме малко объркани от посоката, която да поемем. Казаха ни, че няма причина да не се случва, предложиха ни отново да направим инсеминация, но аз вече имам три неуспешни. Липсва ми ясен път с алтернативите.
Въпросът ми е, според Вас какви са вариантите?   
Благодаря Ви
Михаела
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: tanysp в Септември 22, 2016, 15:50:22 pm
Здравейте!
На 07.06.16г. имам мъртво раждане в 25 г.с. Това е второ раждане. Малко преди това бях започнала да повишавам кръвно. До тогава всичко вървеше добре. С хипотиреоидизъм съм, на терапия и завишени ТАТ и МАТ, които сега установих. Правила съм генетични и имунологични изследвания и на щитовидната жлеза също. Пациент съм на МЦ КИРМ Плевен отскоро. Резултатите са следните: IgG 7.1 U/ml при референтни стойности N<12; IgM 4.2 U/ml при референтни стойности N<12; анти-b2GPI - IgG 3.8 U/ml при референтни стойности N<20; анти-b2GPI - IgMU/ml при референтни стойности N<20; TSH 2.57 uU/ml при референтин стойности 0.34-2,5; TAT 21.6 IU/ml при референтни стойности N<4; MAT 41.2 IU/ml при референтни стойности N<9; гликиран хемоглобин 5.6 при референтни стойности 4.80-5.90%; кръвна захар 5.8; Генетични резултати:
Фактор V Leiden:
Хомозиготен носител по нормален алел

Мутация G20210A в Протромбиновия ген:
Хомозиготен носител по нормален алел

Генетичен вариант C677T в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза:
Хетерозиготен носител по мутантен алел.

Генетичен вариант в гена на Тромбоцитен гликопротеин ІIb/IIIа: (носителство на хаплотип А2)
Хетерозиготен носител по мутантен алел (А2/А1)

Генетичен вариант в гена на плазминоген активатор инхибитор 1 (PAI – 1):
(носителство на генотип 4G/4G)
Носител на генотип 4G/5G

Ще се радвам да ми кажете какво бих могла да предприема при следваща бременност и дали антителата ТАТ и МАТ са причина за недоизносване на плода при положение, че имам здраво родено дете. Предварително благодаря.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Септември 22, 2016, 21:20:22 pm
Скъпа госпожо Димитрова,
Предполагам, че имате поне няколко изследвания на FSH, ако всички те са около 6,не виждам причина за този доста слаб отговор (реално нямате трансфер). Как са антралните фоликули и на каква възраст сте? По принцип може да се мисли за оптимизиране на стимулацията с помощта на Е2 Primed  Antagonist protocol, т.нар patch протокол например.
Относно проблема ви с щитовидната жлеза може да се оптимизира (например TSH да е под 2), но едва ли това е проблемът. Жени забременяват и с TSH 4.
Шансът да забременеете при три инсеминации (при стимулация с Клостилбегит) е около 50% - тоест това, че не се е случило може да е просто малшанс.
За мен от огромно значение е на колко години сте и от колко години пробвате?
С най-добри пожелания.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Септември 22, 2016, 21:49:56 pm
Здравейте  tanysp,
Загубата на дете в 25г.с. е нещо много тежко и знам колко ви е трудно в момента. Естествено,  напълно възможно е да имате нормално следващо раждане .
Ясно е, че при следващата ви бременност трябва да има много строг контрол и терапия. Показателите на щитовидната жлеза  могат да се оптимизират, но едва ли те са причината.
Бих желал да ви попитам имаше ли някакъв проблем ( аномалия или изоставане в разтежа) при скрийнинга през 20-21г.с или при този през 11-13 г.с.? Имате ли предразполагащи фактори за прееклампсия и въобще някакви други заболявания? Пушите ли? Взимахте ли някави медикаменти по време на бременността? Надявам се, че сте пили L метилфолат. Ако да – в каква доза?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: tanysp в Септември 25, 2016, 21:59:32 pm
Здравейте, Д-р Станулов! И при двата скрийнинга всичко беше ок. Не са установени аномалии. Не пуша. Приемала съм неофолик 3х1; витамини за бременни прегнакеър макс; допегит и дузодрил от 19г.с. за кръвното. В 7г.с. прокървих и приемах дуфастон, утрогестан, естроферм месец и повече. Хореомон 1амп. 5000Е еднократно. Но шпа по лекарска препоръка пиех до последно макар че не съм имала нужда споръд мен. Пиех и Л тироксин 200 мг за щитовидната жлеза.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Септември 26, 2016, 09:21:54 am
Здравейте  tanysp,
  Естествено, че диагноза не може да стане по интернет, но според мен: Повишаването на кръвното налягане през  19г.с. (което е доста рано) и загубата на вашето дете имат ясна връзка. Никой от другите посочени от вас фактори ( регулиран хипотиреоидизъм, кървене през ранна бременност) не е с толкова голям риск.
  Според водещата от теориите при нарушения от типа на Прееклампсия се наблюдава увредена плацентарна функция (до плода не достига достатъчно кислород и хранителни вещества – защото плацентата не работи добре), което води до компенсаторно повишаване на кръвното налягане при майката ( организмът и се опитва да „избута“ повече кислород и хранителни вещества през плацентата).
   За съжаление когато намалим значително кръвното налягане при майката, през плацентата се „избутват“ все по-малко кислород и хранителни вещества. Това е най-трудното от една страна трябва да пазим майката (не можем да оставим кръвното налягане твърде високо), от друга когато го намаляваме значително – застрашаваме плода.
  Още по неприятно е, че не можем да повлияем плацентарната функция, когато вече се е появил проблем. Т.е при повишаване на кръвното налягане около 20 г.с. вече е твърде късно за профилактика на Проеклампсията (тя трябва да се започне преди 16 г.с).
  Големият въпрос е дали може да направим нещо преди това ако знаем, че има повишен риск от прееклампсия . Например при при загуба на плод след 22 г.с.,  предишна прееклампсия,  изчислен повишен риск с помощта на различни скрийнингови методи. Съжалявам за това, но няма категорично становище. Традиционно се дават Хепарини с ниско молекулно тегло (ХНМТ) и/или Аспирин, но данните за ефективността от това са до известна степен ограничени. Предполага се, че чрез "разреждането на кръвта" се подобрява плацентарния кръвоток, в което има доста логика. Смятам, че с голяма степен на вероятност лекуващият ви лекар при следваща бременност ще ви предпише такава терапия .
Със сигурност следващата ви бременност трябва да се следи много стриктно!
Пожелавам ви успех
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Михаела Димитрова в Септември 26, 2016, 17:21:17 pm
Благодаря за бързия отговор
На 40 години съм. Около 10 години не взимаме предпазни мерки като разчитахме на спонтанно забременяване. FSH e стабилно при всички изследвания, около 6. Първото изследване, ноември миналата година, броя на антралните фоликули беше 6 в единия и 7 в другия яйчник.
Забравих да добавя, че всички стандартни изследвания - хламидии, уреоплазма и т.н. са наред и при двама ни. До сега не сме открили причината за невъзможността да забременея, а това сериозно ме притеснява. Това е причината сестра ми да предложи да ми дари яйцеклетки, което  дали е добра алтернатива на този етап?
 
Благодаря за ангажираността Ви и прекрасен ден
Михаела
 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: tanysp в Септември 26, 2016, 18:55:28 pm
Здравейте, Д-р Станулов!
Благодаря за своевременния и компетентен отговор. В резултат на информацията, получена от Вас мисля, че съм на правилния път. В Център по репродуктивна медицина, който посещавам също смятат, че следващата бременност ще е планирана и строго контролирана и че ще се прилагат дози фраксипарин и аспирин протект преди и по време на бременност. Само не знам дали и възрастта има значение - на 37г. съм.
Още веднъж благодаря, че се отзовахте на запитването ми.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Септември 26, 2016, 20:59:20 pm
Скъпа госпожо Димитрова,
  Смятам, че яйчниковия ви резерв е задоволителен. FSH и броят на антралните фоликули са отлични, АМН е задоволителен. Наистина е странно, че отговорът на стимулациите е бил толкова ограничен.
  Според мен след 10 години опити е възможно да забременеете, чрез инсеминация или спонтанно, но шансът е наистина минимален, а и след 40 шансовете започват рязко да спадат. На ваше място бих се насочил към още един опит Ин-витро.
   Може да се помисли как да се оптимизира стимулацията, например  чрез Е2 Primed  Antagonist protocol, т.нар patch протокол. Понякога един от фоликулите започва да се развива по-бързо и подтиска останалите. (Особено, ако стимулацията се започне на ден 3). Чрез прибавянето на Естроген от 21 ден на предходния цикъл се подтискат всички фоликули и при започване на стимулацията на ден 2 е по-голям шансът да започнат да се развиват повече фоликули.
  При използване на донорска яйцеклетка шансовете несъмнено се повишават многократно. Недостатък особено при родствено даряване са различни морални и нравствени дилеми. Важно е решението да се вземе от цялото семейство и да е подкрепено безрезервно от всички. Преценката е строго индивидуална. Имайте предвид, че при родственото даряване също има възрастов лимит, макар и по-голям (38г.). Надявам се, че сестра ви не е близо до тази възраст.
  Според мен най-доброто решение е нова стимулация, но различна от предходните. Няма как да се очаква различен отговор, при същата стимулация. Ако този опит не е успешен и има консенсус в семейството  може на следващ етап да се помисли и за родствено даряване.
  Каквото и да решите, ви пожелавам успех.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Септември 26, 2016, 21:21:23 pm
Здравейте tanysp,
Смята се че бременностите след 35г. са съпроводени с увеличен риск за хромозомни заболявания и прееклампсия например. Повишен риск, обаче в никакъв случай не значи, че нещо лошо ще се случи със сигурност. Просто трябва да сме още по-внимателни.
Пожелавам ви успех!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: pepssi в Септември 29, 2016, 12:52:17 pm
Здравейте! На 39 години съм и стойността на АМХ е 1,4. Имам 5 неуспешни опита инвитро, от които 3 ИКСИ, 1 на ЕЦ и размразяване на яйцеклетки, оплождането им и трансфер на една оплодена стигнала до стадий бластоцист. По протокол до 3 ден от развитието и много добро разделен ембрион на 8 клетки, 4 ден частично компактен и на пети ден бластоцист+клетки. Обяснението за неуспехите е в лошото качество на яйцеклетките и съответно лоши ембриони. Правих лапароскопия, от която се установи ,че яйчниците ми са със склеротичен вид. Въпроса ми е това ли е причината за лошото качество на яйцеклетките? В този случай имам ли шанс при нов опит? И ако може да ми разясните какво значи "Брид между лява тръба и яйчник" по епикриза от лапароскопията? Благодаря Ви!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Ралица Сенкова в Септември 29, 2016, 17:43:14 pm
Здравейте!
Първо бих искала да отговоря на въпроса какво означава брид между лява тръба и яйчник. Това е медицински термин за срастване, което се е образувало между съответната тръба и яйчника. Когато коментираме качеството на ембрионите без генетично изследване, т.е. предимплантационна диагностика, ние се оповаваме на морфологични критерии. Тези морфологични критерии обаче не винаги съответстват на генетичното състояние на ембриона. Правилното развитие на ембриона до стадий на бластоцист не гарантира генетичното му състояние.При повече опити ин витро, както е във вашия случай, и при това извършени различен тип процедури, съществува голяма вероятност причината да е в генетиката на клетките. Възрастта, намаляването на яйчниковия резерв допринасят за влошаването на качеството на яйцеклетките и появата на генетични мутации. Тъй като всеки цикъл е различен и клетките в него също са различни, винаги съществува шанс, но той намалява с времето и броя извършени неуспешни процедури.
Темата за лошото качество на репродуктивните клетки и ембриони е доста сложна и невинаги може да се дадат ясни отговори.
Все пак се надявам да съм била макар и малко полезна.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: disi22 в Октомври 05, 2016, 08:23:02 am
Здравейте!
Бихте ли обяснили какви са причините за появата на кървене непосредствено преди пункция при стимулация на къс протокол, както и преди деня на предполагаемата овулация при спонтанен цикъл? В първия случай кървенето беше с ярко червен цвят, а във втория - тъмно червен/кафяв? Възможно ли е да се касае за хормонален дисбаланс?
Благодаря предварително!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Октомври 05, 2016, 09:57:06 am
Здравейте скъпа disi_22,
       Относно кървенето преди пункция.Вярвам, че преди стимулацията сте прегледана и няма патологични причини за кървене (полип например). Най-вероятно кървенето се дължи на преждевременна овулация или на хормонален дисбаланс. По-важно е какво да правим.
     Ако кървенето се дължи на преждевременна овулация,  фоликулите вече са спукани . Има минимален шанс за откриване на яйцеклетка при пунктиране на пространството на Дъглас.
   Аз лично на жена, която кърви преди пункцията, но няма преждевременна овулация, бих ѝ предложил да замрази всички ембриони , а трансфера бих отложил за последващ цикъл. 
   Доста би ми помогнало да се ориентирам, ако споделите какво се видя на ехографския преглед по време на кървенето (състоянието на фоликулите ,свободна течност в перитонеалната кухина, дебелина на ендометриума) и  как бяха хормоните ви преди и след това.
   Относно кървенето на спонтанен цикъл. Ако е единичен инцидент, не бих се притеснявал. Случва се понякога, особено при изчерпващ се резерв. Менструалния цикъл е сложен синхрон от хормони и понякога се случва да има дисбаланс (т.нар „разбутване“ на хормоните :) ), например при стрес.
Пожелавам ви успех.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: ivona81 в Октомври 05, 2016, 11:35:41 am
Здравейте искам да попитам имам 2 замразени ембриона от който 1 е без забележки а другият е с около 20% фрагментация и двата за замразени на 6 ден имали значение че са на 6 ден замразени а не на 5-ти и този който е с фрагменти има ли смисъл да се прави трансфер.Благодаря предварително
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Октомври 05, 2016, 12:09:35 pm
Скъпа ivona81
Обикновено оставяме до ден 6, само ембриони, които не се развиват добре. Има ли смисъл да се трансферират – естествено, че да . Шансът за успех, обаче е намален. Трябва да се има предвид и че не винаги ембрионите преживявят размразяването.
С най-добри пожелания.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: darinko в Ноември 05, 2016, 15:36:15 pm
Здравейте,
Предстои ми ЗЕТ с ембрион на стадии бластоцист. На 12 ден от цикъла резултатът от изследване на Progesterone е 0,65. Препоръчаха ми да приемам утрогестан 2 пъти по 4 капсули вагинално. Установени PAI 1 4G/5G хетерозигот и MTHFR C677T хомозигот. Вече имам бременност от ЗЕТ завършила в 7 г.с. Въпросът ми е какво е мнението ви за предписаното количество утрогестан предвид състоянието ми.

Благодаря,
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Ноември 06, 2016, 14:17:46 pm
  Относно количеството на Утрогестан – всеки лекар има конкретен протокол при ЗЕТ. В нашата клиника, обикновено използваме по-малки дози (до 3х2). Предполагам, че колегата има определена причина за тази доза, понеже не съм запознат с пълната ви медицинска история – не знам каква е тя.
   При ЗЕТ, много важен е таймингът. От есенциално значение е да се сме максимално подобни на естествената подготовка на ендометриума. Според мен времето между първата капсула Утрогестан и самия трансфер е важното, а не толкова дали  милиграмите са 600 или 800.
   Относно MTHFR C677T, надявам се приемате метилфолат.
С най-добри пожелания.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: vnl_s в Ноември 06, 2016, 18:36:25 pm
Здравейте! Моят въпрос е относно приема на антибиотик и как тези 7дни прием влияят на количеството и качеството на спермата? Благодаря Ви предварително!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Ноември 07, 2016, 13:36:28 pm
Здравейте vnl_s,
 понеже не зная, кой антибиотик е приложен и за какво – ви отговарям по принцип. По конкретна информация – може да получите от лекаря изписал ви лечението или уролог.
Ако антибиотикът е бил изписан с цел подобряване на спермограмата – например при инфекция с Хламидия, простатит, Е.coli и т.н. не може да очаквате подобрение за 7 дни. Резултатът ще започне да се проявява след месец и ще е оптимален след три месеца.
Ако антибиотикът е бил изписан за състояние, което не е свързано с пикочно-половата система, но е имало повишена температура (пневмония, ангина и т.н.) – спермограмата ще бъде с намалено качество. Това не се дължи на антибиотика, а на самата температура. Знае се, че повишената температура пречи на производството на сперматозоиди.
С най-добри пожелания.
Д-р Г.Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: vnl_s в Ноември 07, 2016, 22:50:08 pm
Благодаря Ви за бързия отговор, д-р Станулов!
Нямаше температура, само непродуктивна кашлица и силно зачервено гърло, и тъй като ни предстои инсеминация след седмица, предпочетохме широкоспектърния антибиотик пред риска да не го пие и евентуално да се влоши. Притесненията са ни не толкова от болестта, колкото от приема на антибиотика и неговото влияние върху оплодителната способност на сперматозоидите.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Ноември 08, 2016, 10:08:56 am
Здравейте vnl_s,
пак хипотетично. Едва ли разбирам правилно, че съпругът ви е взел профилактично антибиотик и то широкоспектърен?  И все пак кой е този антибиотик?
Може много да си говорим за това, как влияе приемът на антибиотици (при общи състояния) върху оплодителната способност на сперматозоидите. Не ми е известно, обаче да има големи клинични проучвания по този въпрос (а аз чета доста). Съответно всякакво мнение е субективно.
Ако не сте взели стимулация и сте в по-млада възраст, може би е по-добре да отложите инсеминацията. В противен случай е преценка на лекуващия лекар.
С най-добри пожелания.
Д-р Г.Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: july13 в Ноември 09, 2016, 12:14:34 pm
Здравейте,
Пиша Ви тук за да ви споделя моя проблем.
Моят проблем е следният. Преди около 2 години ми спря цикъла, изведнъж, просто следващият месец не ми дойде и така до днешна дата. С мъжа ми искаме да имаме бебе, но нямахме много време преди това за опити, тъй като сме заедно едва от 3 години.И така се започна ходенето по мъките. Пих хормонални таблетки по предписание на лекар, с които цикъла ми идваше, но след спирането им спираше и той. Лекарката, която намерих съвсем случайно преди няколко месеца ме подложи на редица изследвания за да разбере какъв е проблема.
Изследвахме всички репродуктивни хормони.
FSH е 87mul\ml
LH e 35 mul\ml
Хормоните на щитовидната жлеза, пролактин, естрадиол, прогестерон са в норма.
AMX e 0.1
Въпросът ми е какво е мнението Ви, има ли начин да се намали нивото на ФСХ, тъйкато ми казаха, че при такива стойности не може да се направи стимулация.Затова търся друго мнение и  начин. Смятам, че имам право да опитам, има начини може би шанс( колкото и малък да е той) да имам бебе от собствена яйцеклетка, преди евентуално да се пристъпи към донорство. Вие бихте ли се заели  с тази мисия?
Не искаме и не се отказваме, имаме вяра, надежда и желание, но се нуждаем от помоща на специалист, и най-вече човек, който ще ни помогне да сбъднем мечтата си.
Очакваме отговор от Вас скоро.
Юлияна
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Ноември 09, 2016, 17:04:08 pm
Скъпа Юлиана,
На базата на  факта, че нямате менструация повече от година, както и на това, че ФСХ е 87IU/l може да се заключи, че яйчниковия ви резерв е напълно изчерпан. За съжаление шансът ви да забременеете е изключително малък. „Невъзможно“ е дума, която не обичам да използвам, но вашето състояние е много близко до това.
Относно донорската програма. Според българското законодателство: НАРЕДБА № 28 ОТ 20 ЮНИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
 Раздел VI Методични указания за медицински дейности при извършване на асистирана репродукция
8. Поставяне на ембриони в маточната кухина (ембриотрансфер):
8.3. не се предприема при наличие на следните контраиндикации:
8.3.7. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2012 г.) при жени след менопауза с донорски яйцеклетки;
Надявам се разбирате какво означава това.
Искрено съжалявам за това, че очакванията ви не могат да бъдат оправдани.
С най-добри пожелания.
Д-р Г.Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: july13 в Ноември 09, 2016, 17:30:18 pm
Здравейте, Докторе
Не съм чела наредбата и от написаното не ми стана много ясно какво точно имате предвид?!
Да разбирам ли, че няма никакъв вариант за стимулация и инвитро освен с донорство?
Имам смътното чувство(по наблюдения на лекарите, които съм посещавала), че всички го карат както е по учебник. В математиката дори има по няколко начина за решение на една задача и накрая резултата е един и същ. Моята лекарка е на мнение, че трябва да се опита, защото според нея има шанс(макар и минимален). За съжаление тези неща не са от нейната компетентност, защото тя е обикновен гинеколог.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Ноември 09, 2016, 22:49:13 pm
  Скъпа Юлиана,
  по принцип когато жената няма менструация за повече от година състоянието се определя като менопауза. Това състояние е съпроводено с увеличаване на нивата на FSH и LH. Естествено при някои състояния – например 9 месеца бременност + 3 месеца кърмене, може да няма цикъл за над година и това да не е менопауза.
  Нива на LH над 35IU/l и FSH 85 IU/l се смятат за екстремно високи. Ако не са плод на грешка в метода те говорят за напълно изчерпан яйчников резерв.
   Жената се ражда с определен брой яйцеклетки. Те постепенно се изчерпват по време на нейния живот. Колкото по-малко яйцеклетки остават толкова повече се повишава нивото на FSH. Хипоталамусът и хипофизата се опитват да „изтискат” до последно яйчника увеличавайки нивото на тези хормони. Ако дадем хормонозаместителна терапия (или противозачатъчни) – това може да заблуди до известна степен оста хипоталамус-хипофиза, че яйчника е запазен и нивата на FSH и LH да се намалят. Това обаче няма да върне яйцеклетките.
   Радвам се, че вашата лекарка смята, че имате шанс. Все пак тя е лекарят запознат най-добре с вашето състояние. Надявам се, че има доводи в подкрепа на това твъдение. Не смятам, да ѝ противореча. Бих се радвал изключитено ако излезе права.
  Не смятам, че по интернет може да стане каквато и да е диагноза. Целта на тази тема не е такава. Целта на темата е дискусия по въпроси свързани с асистираната репродукция и запознаване на читателите с различните алтернативи за решаването на проблемите пред които се изправят.
С пожелания за успех.
Д-р Г.Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: july13 в Ноември 10, 2016, 10:07:17 am
Всъщност цикълът ми спря след прекомерна употреба на противозачатъчни(около 7-8 години). Буквално след спирането им спря и цикъла ми. До колкото знам това оказва влияние, чувала съм че яйчниците могат да блокират. така ли е и какво може да се направи за да се изясни дали е от това или не?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Ноември 10, 2016, 20:13:54 pm
Скъпа july13,
не знам какво имате предвид под прекомерна употреба. Употребата на противозачатъчни по-скоро води до запазване на яйчниковия резерв, отколкото до преждевременното му изчерпване. Това е така защото, когато една жена пие противозачатъчни – тя не овулира.
  Нека е ясно обаче, че употребата на противозачатъчни не е надежден метод за съхраняване на яйчниковия резерв.
  Защо при вас цикълът е спрял, след прекратяване употребата на противозачатъчни?
  Вероятно защото, при употреба на противозачатъчни може да се поддържа менструална функция и при изчерпан яйчников резерв. До известна степен съм склонен да смятам, че ако не приемахте противозачатъчни цикълът ви би спрял, дори по рано, в момента в който се е изчерпал резерва.
  С най-добри пожелания.
Д-р Г.Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: july13 в Ноември 11, 2016, 15:34:20 pm
Здравейте, Докторе
сега като се замислих съм пила контрацептиви близо от 10 години. Бях на 24-25, когато ги започнах и ги спрях на 36. Пила съм ги с 1-2 пъти прекъсване за целия период. Смятате ли, че от толкова дълга употреба може да се е получило блокиране на яйчниците и те да не могат да възвърнат нормалната си функция?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Ноември 14, 2016, 00:34:57 am

      Здравейте скъпа july13,
не смятам, че се е достигнало до „блокиране” на яйчниците от употребата на противозачатъчни. При яйчниците по-скоро се говори за изчерпване на яйчниковия резерв, отколкото за „блокиране”. Естествено всеки случай е индивидуален.
      Има няколко проучвания , които на пръв поглед водят до извода, че употребата на противозачатъчни води до намаляване на яйчниковия резерв:
 Ovarian reserve assessment in users of oral contraception seeking fertility advice on their reproductive lifespan. Birch Petersen K, Hvidman HW, Forman JL, Pinborg A, Larsen EC, Macklon KT, Sylvest R, Andersen AN.
Ovarian reserve parameters: a comparison between users and non-users of hormonal contraception JG Bentzen, JL Forman  , A Pinborg  , Ø Lidegaard  , EC Larsen  , L Friis-Hansen , TH Johannsen, A Nyboe Andersen
      Това обаче е по-скоро ефект върху начините за изследване на резерва (Антимюлеров хормон, размер на яйчника и брой на антралните фоликули), отколкото върху самия резерв.
      Много по-вероятно е маскиране на проявите на преждевременно изчерпване на резерва от приема на контрацептиви.
С най-добри пожелания.
Д-р Г.Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: vnl_s в Декември 19, 2016, 21:39:38 pm
Здравейте!
Доминантния ми фоликул беше 15,5 мм; 72 часа по-късно на прегледа се видя, че е нараснал на 18,5 мм. В другия яйчник също има фоликул, но е 15 мм и все още не се знае дали ще успее да се развие.
Въпросите са ми няколко:
1. Увеличаването на фоликула с по 1 мм на ден не е ли малко?
2. До колко мм трябва да нарасне фоликула, за да има яйцеклетка, годна за оплождане и да ми поставят инжекция с хорионгонадотропин? 
3. Колко часа след поставянето на инжекцията фолукула се пука и настъпва овулация?
Благодаря Ви предварително!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Декември 20, 2016, 09:07:40 am
Здравейте!
Доминантния ми фоликул беше 15,5 мм; 72 часа по-късно на прегледа се видя, че е нараснал на 18,5 мм. В другия яйчник също има фоликул, но е 15 мм и все още не се знае дали ще успее да се развие.
Въпросите са ми няколко:
1. Увеличаването на фоликула с по 1 мм на ден не е ли малко?
2. До колко мм трябва да нарасне фоликула, за да има яйцеклетка, годна за оплождане и да ми поставят инжекция с хорионгонадотропин? 
3. Колко часа след поставянето на инжекцията фолукула се пука и настъпва овулация?
Благодаря Ви предварително!

Здравейте vnl_s,
предполагам тази фоликулометрия се случва в рамките на някаква стимулация (mild protocol или Кломифен/Фемара). По принцип фоликулите нарастват с 2-3мм на ден в условия на стимулация.
1.   1мм на ден в условия на стимулация не е оптимално. Ако приемем обаче, че е нарастнал от 15 до 19 мм., значи фоликулът е нарастнал с 4мм за 3 дни. 
2.   Зависи от много фактори: Какво ще се прави IUI или IVF? На колко години сте? Какво е нивото на LH? По принцип може да се тригерира и на 18мм., но е по-добре да се изчака малко (ако ситуацията го позволява). Точно тук се проявява  преценката на лекуващия лекар, който избира идеалния момент.
3.   Овулацията настъпва когато минат малко повече от 36 часа от пика на LH.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: vnl_s в Декември 20, 2016, 10:48:21 am
Благодаря Ви, Доктор Станулов!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: radis в Декември 27, 2016, 19:37:59 pm
Здравейте!
Последният месец /12 получих кървене 2 пъти в месеца,на 4 - 10.12.  и отново 20 - 26.12.Случва ми се за първи път.Възможно ли е да се дължи на изчерпващ се яйчников резерв,или хормонален дисбаланс и разбутване на хормоните?Имах доста стресови ситуации,пътуване,вземах лекарства за настинка,добавки,антибиотик/оспамокс/.Засега нямам други симптоми на менопауза.Имам записан час за първоначален преглед за инвитро следващата година.На 43 г. съм.Само  FSH ли може да покаже евентуално изчерпване на резерва?
Благодаря!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Декември 28, 2016, 14:12:53 pm
Здравейте!
Последният месец /12 получих кървене 2 пъти в месеца,на 4 - 10.12.  и отново 20 - 26.12.Случва ми се за първи път.Възможно ли е да се дължи на изчерпващ се яйчников резерв,или хормонален дисбаланс и разбутване на хормоните?Имах доста стресови ситуации,пътуване,вземах лекарства за настинка,добавки,антибиотик/оспамокс/.Засега нямам други симптоми на менопауза.Имам записан час за първоначален преглед за инвитро следващата година.На 43 г. съм.Само  FSH ли може да покаже евентуално изчерпване на резерва?
Благодаря!

   Здравейте radis,
   това кървене, може да се дължи на доста неща. Освен тези изброени от вас причини (които са най-вероятните), понякога имаме кървене в първите фази на бременността. Това е изключително малко вероятно, но смятам, че е добра идея да направите един тест за бремменност. Има и други причини, които могат да доведат до такова нерегулярно кръвотечение.
  Има различни начини  да изследваме яйчниковия резерв. FSH на 2-4 ден (3-5) от МЦ е един от най-популярните. Ултразвуково преброяване на антралните фоликули на 2-4 ден от МЦ и изследването на АМН също се използват доста често. Обикновено комбинираме повече от един начини за определяне на наличния резерв.
  С най-добри пожелания.
  Д-р Георги Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: radis в Декември 28, 2016, 20:21:20 pm
Здравейте,д-р Станулов,
Други причини за нерегулярно кръвотечение могат ли да бъдат : полипи,миомни възли,яйчникови кисти и как трябва да бъдат диагностицирани,за да се отхвърлят като възможности?
Благодаря Ви!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Декември 30, 2016, 08:22:08 am
Здравейте,д-р Станулов,
Други причини за нерегулярно кръвотечение могат ли да бъдат : полипи,миомни възли,яйчникови кисти и как трябва да бъдат диагностицирани,за да се отхвърлят като възможности?
Благодаря Ви!

  Здравейте radis,
  Изброените от вас причини за нерегулярно кръвотечение, могат и трябва да се диагностицират чрез ехографски преглед. Ехографското изследване, особено трансвагинално е много сензитивно и може да се установят: полипи, миоми и кистични формациии, дори и с незначителни размери.
  Пожелавам ви всичко най-хубаво.
  Доктор Георги Станулов
 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: jam в Декември 30, 2016, 12:11:32 pm
Уважаеми д-р Станулов,

От името на екипа на Зачатие, желаем Ви весели празници, здрава и много успешна Нова година!
Благодарим Ви за старанието и труда!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: radis в Декември 30, 2016, 13:44:36 pm
Благодаря,д- р Станулов!
Желая Ви здрава,щастлива и успешна Нова година 2017!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Декември 30, 2016, 17:09:38 pm
Уважаеми д-р Станулов,

От името на екипа на Зачатие, желаем Ви весели празници, здрава и много успешна Нова година!
Благодарим Ви за старанието и труда!

  Благодаря много на Вас и на целия екип на Зачатие.
  Желая ви да сте все така усмихнати и лъчезарни.
  С уважение доктор Георги Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: truehope в Януари 17, 2017, 22:12:02 pm
Здравейте,

Много бих се радвала да чуя вашето мнение по следния въпрос. В момента се насочваме за ИКСИ процедура, поради мъжки фактор. Междувременно на мен ми правиха цветна снимка. Резултатът показа нормална матка с лек седловиден дефект. Казаха ми че няма проблем и не е нужно да предприемаме нищо. Преди година обаче ми бяха правили 3D и докторът беше изразил съмнения, че седловидният ефект може да причини проблеми при евентуална бременност и беше предложил премахване. Дали седловидният ефект може да доведе до неуспех при инвитрото? И ако се премахне дали ще се увеличат шансовете за успех?

Благодаря предварително!   
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Януари 18, 2017, 08:54:10 am
Здравейте,

Много бих се радвала да чуя вашето мнение по следния въпрос. В момента се насочваме за ИКСИ процедура, поради мъжки фактор. Междувременно на мен ми правиха цветна снимка. Резултатът показа нормална матка с лек седловиден дефект. Казаха ми че няма проблем и не е нужно да предприемаме нищо. Преди година обаче ми бяха правили 3D и докторът беше изразил съмнения, че седловидният ефект може да причини проблеми при евентуална бременност и беше предложил премахване. Дали седловидният ефект може да доведе до неуспех при инвитрото? И ако се премахне дали ще се увеличат шансовете за успех?

Благодаря предварително!

Здравейте truehope,
   при положение, че не съм виждал нито снимката, нито съм ви преглеждал едва ли бих могъл да дам компетентно мнение, но все пак. Доколкото цитирате коментара на HSG-то имате: нормална матка. Операциите на матката нерядко са съпроводени с усложнения и не смятам, че матка, която е нормална трябва на всяка цена да се оперира.
  Неуспех при ин-витрото може да има по много причини. Същото важи и за проблемите по време на бременност. Не смятам обаче че седловидната матка е причина за всички тях.
  Смятам, че е добре да се конултирате с лекуващия ви лекар относно ползите и рисковете от една операция, но съм склонен да мисля, че той едва ли би ви предложил такава. Друг е въпросът с хистероскопията, която при съмнения за септум би могла да се обмисли, като алтернатива.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Елфи в Януари 31, 2017, 10:00:06 am
Здравейте, д-р Станулов.
В последно време цикълът ми варира между 23-25 дни. Индикация ли е това за ИЯР?
Ако съмненията ми са в правилна посока, какви изследвания трябва да направя, освен FSH?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Януари 31, 2017, 11:49:25 am
Здравейте, д-р Станулов.
В последно време цикълът ми варира между 23-25 дни. Индикация ли е това за ИЯР?
Ако съмненията ми са в правилна посока, какви изследвания трябва да направя, освен FSH?
  Здравейте Елфи,
  да за съжаление това би могло да индицира изчерпване на резерва. Освен FSH+Е2, бих ви препоръчал да изследвате АМН и преброяване на антралните фоликули на 2-4 ден. Има и други методи за оценка на резерва (Inhibin B, Clomiphene Citrate Challenge Test), но обикновено прибягваме до тях само в по-специфични случаи.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Елфи в Януари 31, 2017, 18:48:44 pm
Благодаря много за бързия отговор, докторе!
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: ivcheto_vr в Февруари 10, 2017, 10:17:11 am
Здравейте, днес ми е 4 ден след ембриотрансфер - въпроса ми е следния: След трансфера имам запек на хапчета съм-утрогестан,но шпа,естрофем. Нормално ли е това нещо и възможно ли е с напъните и разхлабителното което пих- само 1 да съм направила някоя беля. Много съм притеснена?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: ivcheto_vr в Февруари 13, 2017, 16:03:24 pm
Понеже и на предишното ми запитване никой не отговори ще си позволя пак да попитам нещ-дано поне сега имам отговор. 6 ден след трасфер съм и имам болки ниско долу като при цикъл- нормално ли е това????? А за гърдите да не говорим болят от самото начало и са като камъни
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Февруари 16, 2017, 19:37:30 pm
Понеже и на предишното ми запитване никой не отговори ще си позволя пак да попитам нещ-дано поне сега имам отговор. 6 ден след трасфер съм и имам болки ниско долу като при цикъл- нормално ли е това????? А за гърдите да не говорим болят от самото начало и са като камъни
Здравейте ivcheto_vr,
Съжалявам за закъснелия отговор. Имайте предвид, че целта на темата е консултативна, а не лечение (особено на спешни ситуации).
  Понякога Utrogestan, предизвиква намаляване на чревната перисталтка и по този начин затрудняване на работата на храносмилателната система. Често това е предодолимо само с промяна в диетата и консумация на достатъчно количество течности. Понякога обаче се налага терапия, с оглед предотвратяване на усложнения.
  Не е нормално да имате болки, след трансфер. Моля обърнете се за съвет (и по двата проблема, които ви безпокоят) към лекуващият ви гинеколог, той е единственият напълно запознат със състоянието ви.
   Доктор Георги Станулов.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Елизабета в Март 11, 2017, 21:18:53 pm
 Здравейте, от две години правим неуспешни опити за второ дете ,първото ни детенце е на 9 години .Правена ми е хистеросонография -тръбите ми са проходими ,хормоните ми са в норма проследявана съм на УЗ всичко ми е наред . Само мъжа ми не се е изследвал . Въпроса ми е каква спермограма е хубаво да си направи ,при положение ,че вече имаме едно дете ,но и преди 10 години ,много трудно се получи след 1,5 половина опити . И какво друго да си изследваме . Благодаря ви 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Март 12, 2017, 23:19:17 pm
Здравейте, от две години правим неуспешни опити за второ дете ,първото ни детенце е на 9 години .Правена ми е хистеросонография -тръбите ми са проходими ,хормоните ми са в норма проследявана съм на УЗ всичко ми е наред . Само мъжа ми не се е изследвал . Въпроса ми е каква спермограма е хубаво да си направи ,при положение ,че вече имаме едно дете ,но и преди 10 години ,много трудно се получи след 1,5 половина опити . И какво друго да си изследваме . Благодаря ви
  Здравейте Елизабета,
смятам, че като начало е добре да се направи обикновена спермограма (по СЗО). По-късно в зависимост от резултата - може да се направят и допълнителни спермални изследвания.
  Аз лично смятам за изключително информативен НВА теста, така че бих ви препоръчал да включите и него.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Елизабета в Март 13, 2017, 11:35:06 am
Благодаря ви ,да вече записахме час и ще направим обикновенна спермограма за начало.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Евгения Георгиева в Март 17, 2017, 12:02:30 pm
Здравейте!
Първата ми бременност (двуплодна, ин витро) протече с чести контракции от 6-ти месец и приключи (успешно, по късмет) със секцио по спешност в 29-30 г.с. след изтичане на водите и никакво разкритие.
Какви изследвания трябва да си направя преди да планирам 2-ра бременност, за да зная дали имам проблем с износването?
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Елизабета в Март 17, 2017, 12:42:17 pm
Д-р Станкулов имам нужда и от вашето мнение за спермограмата на мъжа ми.Благодаря предваритвелно .

Забележка от администратор: прикаченият файл е премахнат по молба на потребителя.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Март 17, 2017, 21:01:17 pm
Д-р Станулов имам нужда и от вашето мнение за спермограмата на мъжа ми.Благодаря предваритвелно .
Здравейте  Елизабета,
спермограмата на мъжа ви е отлична!
Смятам, че е удачно да преименувате pdf файла, който сте прикачила, с оглед запазване на анонимността.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Март 17, 2017, 21:06:05 pm
Здравейте!
Първата ми бременност (двуплодна, ин витро) протече с чести контракции от 6-ти месец и приключи (успешно, по късмет) със секцио по спешност в 29-30 г.с. след изтичане на водите и никакво разкритие.
Какви изследвания трябва да си направя преди да планирам 2-ра бременност, за да зная дали имам проблем с износването?
Здравейте госпожо Георгиева,
за съжаление няма сигурен метод за прогнозиране на изхода на една бременност преди тя да се е случила. Двуплодната бременност предлазполага към преждевременно раждане, контракции и пукане на околоплодния мехур. Ако следващата ви бременност е едноплодна е по-вероятно да нямате такива проблеми.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Елизабета в Март 18, 2017, 11:08:38 am
Благодаря ви д-р Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: To4ica13 в Март 23, 2017, 15:39:52 pm
Здравейте,
На 28 години съм, а съпругът ми на 29. Преди 10 години бях оперирана от голяма киста, чрез лапаротомия махнаха заедно с кистата част от десния яйчник и тръбата към него. От тях почти нищо не е останало на практика. След операцията правена тогава съм нямала никакви проблеми с цикъла - 27-28 дена, не съм пила лекарства, хормони или добавки - нямала съм нужда и редовно съм си посещавала гинеколог за профилактичен преглед, цитонамазка и микробиология. Нищо притеснително не е имало до момента, в който започнахме опитите за бебе. Една година нищо не се получаваше, и тъй като съм само с цели ляв яйчник и тръба към него посетихме клиника за репродуктивно здраве. Изследванията за хламидии, микроплазма, уреплазма и гонорея бяха отрицателни, микробиологията също, идеална цитонамазка, спермограмата също беше добра. Наложи се цветна снимка- заключението беше хидросалпингс и стеноза, последва лапароскопия на която обаче единствената ми тръба се оказа здрава с добра форма и големина без сраствания, без хидросалпингс... но образуваща "коляно". Доктора не я е отстарнил, тъй като е нямало причина. Казаха ни, че това "коляно" не е  проблем за забременяване и ни дадоха 6 м период на опити. Минахме и през фоликуметрия. При първата обаче не спуках фоликула, вторият път се видя течност и фоликула се беше спукал - доктора каза- имало е овулация. Хормонални изследвания също съм правила - ТСХ, МАТ, ТАТ, ФСХ, АМХ всичко в нормата- нищо притеснително.... но към момента бебе няма.
Какво бихте ме посъветвали- ако не настъпи спонтанна бременност в тези 6  месеца период на изчакване? И трябва ли още изследвания да се правят?
 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Март 23, 2017, 21:28:55 pm
Здравейте,
На 28 години съм, а съпругът ми на 29. Преди 10 години бях оперирана от голяма киста, чрез лапаротомия махнаха заедно с кистата част от десния яйчник и тръбата към него. От тях почти нищо не е останало на практика. След операцията правена тогава съм нямала никакви проблеми с цикъла - 27-28 дена, не съм пила лекарства, хормони или добавки - нямала съм нужда и редовно съм си посещавала гинеколог за профилактичен преглед, цитонамазка и микробиология. Нищо притеснително не е имало до момента, в който започнахме опитите за бебе. Една година нищо не се получаваше, и тъй като съм само с цели ляв яйчник и тръба към него посетихме клиника за репродуктивно здраве. Изследванията за хламидии, микроплазма, уреплазма и гонорея бяха отрицателни, микробиологията също, идеална цитонамазка, спермограмата също беше добра. Наложи се цветна снимка- заключението беше хидросалпингс и стеноза, последва лапароскопия на която обаче единствената ми тръба се оказа здрава с добра форма и големина без сраствания, без хидросалпингс... но образуваща "коляно". Доктора не я е отстарнил, тъй като е нямало причина. Казаха ни, че това "коляно" не е  проблем за забременяване и ни дадоха 6 м период на опити. Минахме и през фоликуметрия. При първата обаче не спуках фоликула, вторият път се видя течност и фоликула се беше спукал - доктора каза- имало е овулация. Хормонални изследвания също съм правила - ТСХ, МАТ, ТАТ, ФСХ, АМХ всичко в нормата- нищо притеснително.... но към момента бебе няма.
Какво бихте ме посъветвали- ако не настъпи спонтанна бременност в тези 6  месеца период на изчакване? И трябва ли още изследвания да се правят?
Здравейте To4ica13,
  както сама разбирете има коренна разлика, между заключенията на Хистеросалпингографията и Лапароскопията. Решаващо за мен  - е да се направи оценка на тръбата на ехограф - ако има хидросалпингс - той може да се види. Да се повтарят Хистеросалпингографията или Лапароскопията, за мен е nonsence.
   Последващото поведение - зависи от състоянието на маточната тръба. Ако е ОК евентуално изчакване и след това - инсеминация. Ако има хидросалпингс, отстраняване и след това Ин витро. Преценката е доста сложна.
   Пожелавам ви успех.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов
 
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: To4ica13 в Март 24, 2017, 08:38:32 am
Здравейте,
На 28 години съм, а съпругът ми на 29. Преди 10 години бях оперирана от голяма киста, чрез лапаротомия махнаха заедно с кистата част от десния яйчник и тръбата към него. От тях почти нищо не е останало на практика. След операцията правена тогава съм нямала никакви проблеми с цикъла - 27-28 дена, не съм пила лекарства, хормони или добавки - нямала съм нужда и редовно съм си посещавала гинеколог за профилактичен преглед, цитонамазка и микробиология. Нищо притеснително не е имало до момента, в който започнахме опитите за бебе. Една година нищо не се получаваше, и тъй като съм само с цели ляв яйчник и тръба към него посетихме клиника за репродуктивно здраве. Изследванията за хламидии, микроплазма, уреплазма и гонорея бяха отрицателни, микробиологията също, идеална цитонамазка, спермограмата също беше добра. Наложи се цветна снимка- заключението беше хидросалпингс и стеноза, последва лапароскопия на която обаче единствената ми тръба се оказа здрава с добра форма и големина без сраствания, без хидросалпингс... но образуваща "коляно". Доктора не я е отстарнил, тъй като е нямало причина. Казаха ни, че това "коляно" не е  проблем за забременяване и ни дадоха 6 м период на опити. Минахме и през фоликуметрия. При първата обаче не спуках фоликула, вторият път се видя течност и фоликула се беше спукал - доктора каза- имало е овулация. Хормонални изследвания също съм правила - ТСХ, МАТ, ТАТ, ФСХ, АМХ всичко в нормата- нищо притеснително.... но към момента бебе няма.
Какво бихте ме посъветвали- ако не настъпи спонтанна бременност в тези 6  месеца период на изчакване? И трябва ли още изследвания да се правят?
Здравейте To4ica13,
  както сама разбирете има коренна разлика, между заключенията на Хистеросалпингографията и Лапароскопията. Решаващо за мен  - е да се направи оценка на тръбата на ехограф - ако има хидросалпингс - той може да се види. Да се повтарят Хистеросалпингографията или Лапароскопията, за мен е nonsence.
   Последващото поведение - зависи от състоянието на маточната тръба. Ако е ОК евентуално изчакване и след това - инсеминация. Ако има хидросалпингс, отстраняване и след това Ин витро. Преценката е доста сложна.
   Пожелавам ви успех.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов
 
А не е ли лапароспкопията начинът, който обективно изключва възможността за съществуването на хидросалпингс?
Тъй като имаме и диск с операцията на нея ясно се вижда как тръбата пропуска и течността свободно преминава през нея. При това положение възможно ли е все пак да има хидросалпингс, да е в начален стадий или и аз не знам ... да не се е развил и в последствие да се появи?  Питам Ви отново, тъй като след заключението на операцията, бях отхвърлила вече мисълта за това.
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: Д-р Георги Станулов в Март 24, 2017, 13:36:50 pm
Здравейте,
На 28 години съм, а съпругът ми на 29. Преди 10 години бях оперирана от голяма киста, чрез лапаротомия махнаха заедно с кистата част от десния яйчник и тръбата към него. От тях почти нищо не е останало на практика. След операцията правена тогава съм нямала никакви проблеми с цикъла - 27-28 дена, не съм пила лекарства, хормони или добавки - нямала съм нужда и редовно съм си посещавала гинеколог за профилактичен преглед, цитонамазка и микробиология. Нищо притеснително не е имало до момента, в който започнахме опитите за бебе. Една година нищо не се получаваше, и тъй като съм само с цели ляв яйчник и тръба към него посетихме клиника за репродуктивно здраве. Изследванията за хламидии, микроплазма, уреплазма и гонорея бяха отрицателни, микробиологията също, идеална цитонамазка, спермограмата също беше добра. Наложи се цветна снимка- заключението беше хидросалпингс и стеноза, последва лапароскопия на която обаче единствената ми тръба се оказа здрава с добра форма и големина без сраствания, без хидросалпингс... но образуваща "коляно". Доктора не я е отстарнил, тъй като е нямало причина. Казаха ни, че това "коляно" не е  проблем за забременяване и ни дадоха 6 м период на опити. Минахме и през фоликуметрия. При първата обаче не спуках фоликула, вторият път се видя течност и фоликула се беше спукал - доктора каза- имало е овулация. Хормонални изследвания също съм правила - ТСХ, МАТ, ТАТ, ФСХ, АМХ всичко в нормата- нищо притеснително.... но към момента бебе няма.
Какво бихте ме посъветвали- ако не настъпи спонтанна бременност в тези 6  месеца период на изчакване? И трябва ли още изследвания да се правят?
Здравейте To4ica13,
  както сама разбирете има коренна разлика, между заключенията на Хистеросалпингографията и Лапароскопията. Решаващо за мен  - е да се направи оценка на тръбата на ехограф - ако има хидросалпингс - той може да се види. Да се повтарят Хистеросалпингографията или Лапароскопията, за мен е nonsence.
   Последващото поведение - зависи от състоянието на маточната тръба. Ако е ОК евентуално изчакване и след това - инсеминация. Ако има хидросалпингс, отстраняване и след това Ин витро. Преценката е доста сложна.
   Пожелавам ви успех.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов
 
А не е ли лапароспкопията начинът, който обективно изключва възможността за съществуването на хидросалпингс?
Тъй като имаме и диск с операцията на нея ясно се вижда как тръбата пропуска и течността свободно преминава през нея. При това положение възможно ли е все пак да има хидросалпингс, да е в начален стадий или и аз не знам ... да не се е развил и в последствие да се появи?  Питам Ви отново, тъй като след заключението на операцията, бях отхвърлила вече мисълта за това.
  Здравейте To4ica13,
реално лапароскопията поставя окончателната диагноза и евентуално се отстранява хидросалпингса. Ако това се потвърждава и от ехографския образ (отхвърлящ наличието на хидросалпингс) - смятам, че нещата са ОК.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов
Титла: Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
Публикувано от: To4ica13 в Март 24, 2017, 13:41:50 pm
Благодаря Ви, много!
Здравейте,
На 28 години съм, а съпругът ми на 29. Преди 10 години бях оперирана от голяма киста, чрез лапаротомия махнаха заедно с кистата част от десния яйчник и тръбата към него. От тях почти нищо не е останало на практика. След операцията правена тогава съм нямала никакви проблеми с цикъла - 27-28 дена, не съм пила лекарства, хормони или добавки - нямала съм нужда и редовно съм си посещавала гинеколог за профилактичен преглед, цитонамазка и микробиология. Нищо притеснително не е имало до момента, в който започнахме опитите за бебе. Една година нищо не се получаваше, и тъй като съм само с цели ляв яйчник и тръба към него посетихме клиника за репродуктивно здраве. Изследванията за хламидии, микроплазма, уреплазма и гонорея бяха отрицателни, микробиологията също, идеална цитонамазка, спермограмата също беше добра. Наложи се цветна снимка- заключението беше хидросалпингс и стеноза, последва лапароскопия на която обаче единствената ми тръба се оказа здрава с добра форма и големина без сраствания, без хидросалпингс... но образуваща "коляно". Доктора не я е отстарнил, тъй като е нямало причина. Казаха ни, че това "коляно" не е  проблем за забременяване и ни дадоха 6 м период на опити. Минахме и през фоликуметрия. При първата обаче не спуках фоликула, вторият път се видя течност и фоликула се беше спукал - доктора каза- имало е овулация. Хормонални изследвания също съм правила - ТСХ, МАТ, ТАТ, ФСХ, АМХ всичко в нормата- нищо притеснително.... но към момента бебе няма.
Какво бихте ме посъветвали- ако не настъпи спонтанна бременност в тези 6  месеца период на изчакване? И трябва ли още изследвания да се правят?
Здравейте To4ica13,
  както сама разбирете има коренна разлика, между заключенията на Хистеросалпингографията и Лапароскопията. Решаващо за мен  - е да се направи оценка на тръбата на ехограф - ако има хидросалпингс - той може да се види. Да се повтарят Хистеросалпингографията или Лапароскопията, за мен е nonsence.
   Последващото поведение - зависи от състоянието на маточната тръба. Ако е ОК евентуално изчакване и след това - инсеминация. Ако има хидросалпингс, отстраняване и след това Ин витро. Преценката е доста сложна.
   Пожелавам ви успех.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов
 
А не е ли лапароспкопията начинът, който обективно изключва възможността за съществуването на хидросалпингс?
Тъй като имаме и диск с операцията на нея ясно се вижда как тръбата пропуска и течността свободно преминава през нея. При това положение възможно ли е все пак да има хидросалпингс, да е в начален стадий или и аз не знам ... да не се е развил и в последствие да се появи?  Питам Ви отново, тъй като след заключението на операцията, бях отхвърлила вече мисълта за това.