0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #160 -: Юни 02, 2015, 09:16:20 am »
Здравейте, bimbaaa,
Виена ин витро център не предлага  IMSI  и МACS.  В случай като вашия прилагаме  ICSI процедура. Прилагаме също  обработка на яйцеклетките  с  Ca йонофор за повишаване шанса за оплождане след  ICSI.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #161 -: Юни 02, 2015, 15:44:01 pm »
Здравейте, д-р Димитрова, нашия случай е следния: аз съм на 25 години, а мъжа ми на 40. От 3 години правим опити за бебе, при мен се установи с цветна снимка запушени тръби и съм със СПКЯ, на него спермограмата му е много добра. Правихме инвитро:
1 опит: ниска доза Гонал, не добра стимулация, извадени само 2 яйцеклетки- неправилно оплодени и не се стигна до трансфер
2 опит:  150 единици Гонал дневно; 13 извадени яйцеклетки; 9 оплодени, но накрая хубави ембриони бяха само 2 и правихме трансфер на 6-ти ден. Не остана нищо за замразяване. Резултат- биохимична бременност.
Живот и здраве през октомври ще правим следващ опит. Трябва ли да направим някакви допълнителни изследвания, за да подобря резултата и да не се повтори същото? Защо може да се случва това-от толкова извадени, само 2 хубави бластоцита? Предварително благодаря за отговора.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #162 -: Юни 03, 2015, 17:19:05 pm »
Здравейте, galina_89m,
При реализирана вече биохимична бременност преди следващ опит ин витро бих Ви посъветвала да направите консултация с генетик и изследване на маркерите за тромбофилия.
Необходимо е също  да се прецени  състоянието на маточната лигавица (ултразвуков преглед в първата половина на менструалния цикъл  преди  овулация ) и при наличие на патологична находка – евентуално извършване на  хистероскопия.
По принцип при хората   процентът  на ембрионите,  които достигат до стадий  бластоцист,  не е висок – около  една трета от ембрионите. При  пациентки с PCO яйчници понякога  въпреки достатъчния  брой формирани  фоликули  при стимулация  не се изваждат много яйцеклетки или  до пети ден (стадий бластоцист) достигат малък брой ембриони, т. е. при такива  пациентки  понякога  качеството е за сметка на количеството.     
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #163 -: Юли 04, 2015, 23:42:48 pm »
Здавейте! Аз съм на 41 г с намаляващ яйчников резерв ( 7 антрални фоликула). Имам син от друг брак. Изледвания преди година
 LH   6.73   mIU/ml  2.12-10.89 mIU/ml
  FSH   8.70   mIU/ml   фоликуларна фаза: 3.85-8.78 mIU/ml
 Prolactin   18.17   ng/ml   преди менопауза: 3.34-26.72 ng/ml
 Estradiol (E2)   55.84   pg/ml   фоликуларна фаза: 27-122 pg/ml
 DHEA-S   6.50   μmol/l   0.51 ÷ 6.26
 AMH   1.108   ng/ml   N > 0.7 ng/ml; Bord. 0.3 - 0.7
 Inhibin B   37.32   pg/ml   > 45
Мъжа ми е с 5 % морфология след лечение. Правил е и тест за биологична преживяемост- ниска 30 %.
Какво бихте препоръчали в нашия случай?
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #164 -: Юли 10, 2015, 15:41:24 pm »
Здравейте, svetllla,
Тъй като сте изследвали  хормони   преди 1 година, бих Ви посъветвала  отново да повторите хормоналните изследвания, но в комбинация с ултразвуков преглед в началото на менструалния цикъл.
Във  вашия случай (намалена биологична преживяемост на сперматозоидите) бих ви препоръчала  ин витро процедура, като трябва да сте информирани, че поради възраст над 40 години и намаляващ яйчников резерв шансовете за реализиране на бременност   не са високи.
*

    sianie1

  • **
  • 86
  • Нема начин да нема начин
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #165 -: Юли 18, 2015, 16:50:52 pm »
Здравейте, д-р Димитрова! Много съм объркана , притеснена и искрено се надявам на вашата компетентна помощ!
Боря се за дете вече 10 години. Имам множество трансфери, всякакви по вид. Четири бременности, които приключват скоро след пол. тест. Два пъти са ме кюртирали, като след последното абразио през август  2013, цикълът ми стана много оскъден и кратък. Това се случи още на следващия месец и оттогава е все така. Доколкото разбрах, една от причините е тънка лигавица. Моята като дебелина е горе-долу добре, 9-9,5М, но структурно не е. Имунол. ми биопсии са незадоволителни и почти всеки път слагаме лекарства. Преди последния трансфер през юни, правих РВМС+ лекарство и пих 5 хапчета "Цитотек" по предписание на д-ра. Ембрионите не бяха мн. добри, но д-рът ме увери, че сме лекували лигавицата и би трябвало всичко да е наред този път. Е, да , ама не! Пак се повтори същия сценарий. Тестът ми на 12 ден от ЗЕТ беше 49 , а на 15- 0,100.
Правили са ми 2 хистероскопии, без забележки; цв. снимки 2 пъти и рез-тът е проход. тръби. Имам ген. изсл-я в норма, но ген. предразположение към тромбофилии и съответно пия вит. В комбин, мета фолиева и аспирин протект. Изследвала съм  АМХ:1,41 и инхибин Б: 63.11. Тази година навършвам 42. Да спомена също, че последните два трансфера са с донорски яйцеклетки, по препоръка но д-ра.
 Моля Ви, дайте ми някакви насоки какво още да изследвам и каква е според Вас причината за неуспехите? Благодаря Ви!
Нема начин да нема начин!
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #166 -: Юли 27, 2015, 12:08:57 pm »
Здравейте, bimbaaa,
Виена ин витро център не предлага  IMSI  и МACS.  В случай като вашия прилагаме  ICSI процедура. Прилагаме също  обработка на яйцеклетките  с  Ca йонофор за повишаване шанса за оплождане след  ICSI.
Благодаря за отговора!
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #167 -: Юли 27, 2015, 23:55:20 pm »
Здравейте, sianie1,
Имплантацията на ембрион и реализирането на бременност е сложен и фин механизъм  и за настъпването му са необходими  главно 2 важни фактора: оптимални условия на маточната лигавица  и ембрион/и с добро качество.
Съобщавате, че сте имали 2 абразии, след кое цикълът е станал оскъден, а всеки кюретаж може да увреди лигавицата. Не става ясно също какъв е проблемът със структурата на лигавицата. Тъй като ултразвуковият преглед няма абсолютна диагностична стойност, неравности  или други изменения могат да бъдат част от проблема. Ако  хистероскопиите  при Вас са правени преди последното абразио 2013, след което цикълът е станал оскъден,  Ви съветвам да направите отново хистероскопия за уточняване статуса на маточната лигавица.
Относно ембрионите - не съобщавате на какъв стадий са  правени ембриотрансферите, но само, че  “eмбрионите не са били много добри”. Въпреки, че са използвани донорски яйцеклетки ( което смятам, че е правилното решение  при Вас с оглед възрастта ), качеството на ембрионите е определящ фактор. Затова отглеждането  на ембрионите до  ден 5 (стадий бластоцист) и  селекция и  трансфер само  на ембрион/и с добро качество  (добри морфологични характеристики)  е важна предпоставка за успешна бременност.
Наличието на положителни β-hCG тестове показват, че  не е имало проблем с имплантацията и  трансферите са правени по време на  “имплантационния прозорец”.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #168 -: Юли 28, 2015, 16:59:11 pm »
Здравейте,д-р Димитрова,
Изписаха ми Дуфастон за отлагане на цикъла.Започнах го 4 дни преди датата на МЦ-2Х1 за 10 дни,но въпреки това получих кървене(цикъл).Трябва ли да го спра,или да го пия до десети ден-четвъртък?
Хубав ден!
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #169 -: Юли 29, 2015, 11:19:59 am »
Здравейте, ceci 75, 
След като на фона на  терапия с Дуфастон  Ви  е  настъпил менструалния цикъл, трябва да спрете медикамента. Обикновено приема на Дуфастон трябва да започне  втората половина на цикъла (например при 28 дневен цикъл- от около  15-ия ден).
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #170 -: Юли 29, 2015, 19:26:44 pm »
Здравейте, след неуспешния опит инвитро през май, реших да се консултирам с ендокринолог. Оказа се че имам изразена инсулинова резистентност и леко завишен тсх. Изписаха ми Еутирокс 50 и Метфогама 500 по схема.  Въпроса ми е възможно ли е това да са причините за биохимичната бременност и дали адекватното лечение може да доведе до успешна бременност следващия път? Има ли още нещо, което трябва да направя или да приемам като лекарства или хранителни добавки? Провеждам лечението от близо месец, а смятам да направя нов опит след 2-3 месеца. Ще има ли полза до тогава? Предварително Благодаря за отговорите
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #171 -: Август 31, 2015, 22:05:06 pm »
Здравейте, galena_89m,
Вие не съобщавате какво е било нивото на TSH преди  процедурата, но препоръките  в  репродуктивната медицина са  стойност на  TSH < 2,5 mIU/l   преди  започване на стимулация. Повишените нива на TSH  се свързват основно с по-малък шанс за бременност.
Относно  връзката между инсулиновата резистентност  и  шанса за успех при ин витро процедурите  проучвания сочат, че няма пряка  зависимост между  инсулиновата резистентност и спонтанни аборти при PCOS пациентки.  По-скоро наднорменото тегло при такива PCOS пациентки  има неблагоприятен ефект и се свързва с по-висок процент ранни спонтанни загуби. При  пациентки с наднормено тегло и  инсулинова резистентност съветите са за физическа  активност, ниско-калорийна диета  и медикаменти, понижаващи нивата на инсулина. 
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #172 -: Август 31, 2015, 23:27:18 pm »
Здравейте,
бих искала да попитам при двустранен хидросалпингс как е по- добре да се подходи с клампиране или отстраняване на тръбите? Бихте ли ми обяснили плюсовете и минусите при двата варианта? При премахване на тръбите нарушава ли се кръвоснабдяването на яйчниците и съответно лош отговор при стимулация и ако да имат ли други неща връзка? Да речем възраста ми е 27 год, яйчниковият ми резерв е супер, имам хормонални проблеми, спермограмата е добра при това положение дали ако се премахнат тръбите би се нарушило това кръвоснабдяване и да има лош отговор на стимулации?
И последния ми въпрос е за коментар отностно хормоните ми:
04.05.13
амх 9,11 (n>0,7ng/ml, border line 0,3-0,7ng/ml
e2 30,4 (40,7-220,4)
fsh 7,9 (4,5-11)
lh 6,3 (1,7-13,3)
20.05.2013
пролактин 57,0 (4,1-28,9)
прогестерон 27,00 (0,37-18,4)
тестостерон 2,65 (0,31-1,94)
тсх 3,098 (0,4-6,0)
въз основа на тези изследвания ми изписаха достинекс и диане 35 за 3 месеца
20.07.2013
пролактин 1,3 (4,1-28,9)
тестостерон 2,75(0,31-1,94)
09.09.2013
пролактин 2,6 (4,1-28,9)
08.10.2013
пролактин 2,5 (4,1-28,9)
08.01.2014
пролактин 10,0 (4,1-28,9)
тук се подготвяхме за инсеминация и хормоните ми бяха:
18.01.2014
естрадиол 27,1 (40,7-220,4)
лх 6,3 (1,7-13,3)
стимулацията беше с клостилбегит но получих на 7 ден ранен пик на лх и приключихме:
естрадиол 339,8 ( фол. фаза 40,7-220,4;овул. фаза 66,1-411)
имаше 4 бр фоликули.
лх 12,4(фол.фаза 1,7-13,3;лут.фаза0,5-19,8)
10.03.2014
пролактин 15,0 (4,1-28,9)
тестостерон 2,42 (0,31-1,94)
тсх 2,21 (0,27-4,2)
мат 24,89 (до 34)
тат 16,82 (до 115)
назначен ми беше еутирокс и метфогамма
04.06.2014
тсх 1,617 (0,4-6,0)
пролактин 13,5(4,1-28,9)
тестостерон 3,17(0,31-1,94)
тук вече спрях всички лекарства тъй като получих ужасни болки и уплаквания от метфогаммата която беше заменена с глюкофаж и отново имах проблеми след което за няколко месеца отказах да пия всички лекарства и да посещавам лекари.След почивка от няколко месеца и без лекарства последните изследвания са:
09.02.2015
амх 3,35 (25-40г. 0,19-9,13;40-47г -ND;48-76г.-0-0,31)
фсх 7,7(4,5-11)
18.03.2015 тук доктора видя че имам два фоликула естествено без стимулации, но на 12 ден като пуснахме хормони беше късно за прегнил.
естрадиол 23,6 (фол.фаза 40,7-220,4;овул. фаза 66,1-411)
лх 11,4( фол. фаза 1,7-13,3; лут.фаза 0,5-19,8)
04.05.2015 това са резултатите след като спрях всички лекарства
тсх 4,363(0,4-6,0)
пролактин 94,0 (4,1-28,9)
прогестерон 35,52(0,37-18,4)
тестостерон 4,01(0,31-1,94)
в момента отново съм на достинекс единствено и предстои контрола.



« Последна редакция: Август 31, 2015, 23:30:59 pm от evm123 »
Желанието поражда вяра,
вярата поражда надежда,
надеждата дава сили да погледнем реалноста
в очите и да се борим за своето щастие.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #173 -: Септември 23, 2015, 22:01:01 pm »
Здравейте, evm123,
Всяка оперативна намеса, свързана с отстраняване  на   възпалително променените тръби- т.нар. хидросалпингси, може да доведе до влошено кръвоснабдяване на яйчниците. Това, дали ще бъдат само клампирани  тръбите  или и  отстранени, зависи от  оперативната находка (например наличие на много сраствания  в областта на малкия таз )  и  от опита и преценката на оператора.
Отговорът на яйчниците  към хормонална стимулация   по време на ин витро процедура  е строго индивидуален при всяка жена  и е резултат от няколко фактори (яйчников резерв - AMH, антрални фоликули; възраст на жената; прием на противозачатъчни  преди стимулацията; рецептори за  медикаментите за стимулация  на ниво яйчници и др.). Понякога при PCO пациенти и  наднормено тегло  отговорът е по-слаб и т. н.
Относно данните от  хормоналните изследвания, които сте посочили, искам да уточня, че  част от хормоните се изследват в определени дни  от месечния цикъл (началото на фоликуларната фаза- 2-5 ден,  втората половина- в лутеалната фаза), а   интерпретацията им  винаги трябва да става след комбинация с ултразвуков преглед.  Конкретно  относно    стойността на АМН  (9,11 ng/ml от 2013 г. и 3,35 от 2015г.), която е маркер за яйчников резерв и  много бавно се променя с  годините  (ако не е извършвана оперативна интервенция върху яйчниците), мога да ви посъветвам да  я изследване отново, тъй като една от двете стойности  не е точна.  Преди забременяване, освен от корекция  нивата  на пролактина, се нуждаете и  от корекция   на  TSH. 
*
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #174 -: Септември 24, 2015, 08:20:06 am »
Благодаря за отговора :)
Желанието поражда вяра,
вярата поражда надежда,
надеждата дава сили да погледнем реалноста
в очите и да се борим за своето щастие.
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #175 -: Октомври 13, 2015, 16:18:00 pm »
Здравейте Д-р Димитрова,

Малко предистория за моя случай: направила съм отдавна хронично възпаление в малкия таз, вероятно патогенът е излекуван. Вероятно и някаква алергична реакция към контрастното вещество от цветната снимка, защото след цветната снимка моето здравословно състояние рязко се влоши (болки в стави), вероятно се е разнесло и възпалението тогава. Според коментарите на Ваши колеги: в следствие на хроничното възпаление съм развила ендометриоза. Която ендометриоза обаче така и не се доказа хистологично след пункция на шоколадова киста.

За мое съжаление по време на лапароскопията за отстраняване на шоколадови кисти (не ми е взета хистология) по погрешка беше прегорена дясна тръба в тази си част, която е относително близко до матката. Потвърдено от няколко специалиста, които гледаха записа.

На ултра мощен ехограф се видя дискретна течност в дясна тръба, точно след частта в която е била "клампирана". Пуснаха и доплер, от който се видя, че кръвоснабдяването е нарушено в онази част.

Какви са моите правилни ходове от тук нататък?

Дали е добро решението за лапароскопия и отново да се клампира тръбата, този път целенасочено и на правилното място?

Дали при лапароскопия има някакви допълнителни техники и способи, за да се вземе материал за хистология (за ендометриозата) и също материал, за да се изследват много видове патогени?

Аз съм на 37 г вече и с 2 неуспешни опита и намален яйчников резерв, последно 7 антрални фоликули и АМХ 1,44. Като преди 1 година беше 0,5 и с по-малко антрални фоликули.

Благодаря Ви предварително!
« Последна редакция: Октомври 13, 2015, 16:19:45 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #176 -: Ноември 03, 2015, 10:12:49 am »
Благодаря Ви, д-р Димитрова. Ние с Вас обсъдихме лице в лице този и други въпроси, така че оттеглям горния въпрос :)

Благодаря Ви за изчерпателната информация!
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #177 -: Ноември 03, 2015, 20:06:32 pm »
Здравейте,

бих искала да попитам при наличие на бактерия във влагалището целесъобразно ли е да се прави цветна снимка или е за предпочитане първо да се излекува бактерията и след това да се прави цветната снимка? Възможно ли е чрез контрастното вещество бактерията да достигне до други органи в коремната кухина? Другият въпрос ми е сладва ли да ми направят задължително микробиология преди цветната снимка, тъй като от избрания от мен център казват, че такова изискване не съществува и ако аз не си бях взела секрет на друго място нямаше да се разбере за въпросната бактерия и така или иначе щеще да се направи снимката?
Благодаря предварително?
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #178 -: Ноември 16, 2015, 10:43:16 am »
Здравейте,
бих искала да помоля за препоръка с какво лечение да продължа в моя случай. На 36 години съм, имам едно естествено заченато и родено дете. Правим опити с новия ми партньор с тежък мъжки фактор. След 2 неуспешни инвитро процедури направихме 2 донорски инсеминации - също неуспешни.
Имам проходими тръби, полови хормони в норма, щитовидната жлеза е изледвана и ок. Изледването на NK клетките показва, че са завишени и правим вливания на интралипид месечно.
Молбата ми е за съвет дали има смисъл да опитвам с още донорски инсеминации, какви други изследвания мога да направя, за да изключа евентуално други фактори за неуспех. Кога е време да помисля за донорска яйцеклетка.
Мога да отбележа също, че след стимулациите за инвитро при двата опита, първият извадиха 4 яйцеклетки, 3 от които зрели. Вторият 9 зрели.
Благодаря предварително за отделеното време на въпроса ми и за вашия отговор!
« Последна редакция: Ноември 16, 2015, 10:45:04 am от Фейт »
Re: Консултантска тема-Виена Ин Витро Център
« Отговор #179 -: Ноември 22, 2015, 23:34:33 pm »
Здравейте,dari_23,
Не съобщавате за микробния щам и микробното число, но ви препоръчвам саниране на влагалището и след това извършване на хистеросалпингография (т. нар. цветна снимка).