0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

  Bobbie

 • *
 • 5701
 • Beauty is in the eye of the beholder!
Зъбки бели като гъбки!
« -: Януари 09, 2013, 05:35:46 am »
За капак,  напоследък намирам тревожна информация за лошия ефект на продължителното нощно кърмене върху млечните зъби.
Честото храненето с АМ обаче е по-вредно, понеже е много богато на всичко и бактериите си умират за него.

не само че е спам, ами и не разбирам как точно спането с детето ти "прецаква" отношенията с когото и да било, моите са си прекрасни и даже бих казала, по-добри отпреди. ако толкова се притеснявате да не го събудите като правите секс, просто излезте от стаята.
Ти може да нямаш проблем, но повечето хора имат психически задръжи. Пък и за това трбяват двама, достатъчно е единият да има задръжи. Аз лично например няма начин да правя секс с детето в леглото ми. Аз и с детето в неговото си легло в същата стая не желая, пък камо ли в моето легло да е.  
« Последна редакция: Януари 09, 2013, 05:41:11 am от Bobbie »


  
*
Зъбки
« Отговор #1 -: Януари 09, 2013, 08:04:18 am »
За капак,  напоследък намирам тревожна информация за лошия ефект на продължителното нощно кърмене върху млечните зъби.
Честото храненето с АМ обаче е по-вредно, понеже е много богато на всичко и бактериите си умират за него.

 Аз лично например няма начин да правя секс с детето в леглото ми. Аз и с детето в неговото си легло в същата стая не желая, пък камо ли в моето легло да е. 

Съгласна с последното.

Зъбите може ли да ги обсъдим, ако трябва и на друго място. Не мога да накарам човека да отвори уста, преди миехме двамата поред, а сега изяжда пастата и не иска да зяпне. Приемам съвети.
Зъбки
« Отговор #2 -: Януари 09, 2013, 09:35:25 am »
Когато някой от родителите има задръжки, отиват в другата стая, аз това разбрах от изказването на Елена.

А за млечните зъби и кърменето - лактозата сама по себе си не е опасна за зъбите. А и зърното на гърдата стига до мекото на небцето, така че устата не се облива с кърма, а тя се стича към гърлото. За това и не е необходимо промиването на устата на бебето с вода след кърмене. Но пък комбинацията лактоза и захароза е направо "убийствена". За това пък и има накрайници, четки и пасти за зъби за различни възрасти.

м-и, не е за тази тема и модераторите ако искат, нека го преместят. Може да е добър вариант, ако не сте го пробвали, да го взимаш с теб, когато си миеш зъбите и да те гледа. По принцип бебетата копират и имитират по-големите.
[/url]
Зъбки
« Отговор #3 -: Януари 09, 2013, 10:47:32 am »
Да направим тема "Зъбки, бели като гъбки" и да преместим зъбните проблеми там.
[/url][/url]
*
Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #4 -: Януари 09, 2013, 13:40:38 pm »
Как мием да накараме детето да мие зъбките или да ни позволи да му ги измием? Само с показване не винаги става. Моят син изяжда пастата и ако продължавам да показвам, иска да му сложа още, но не мие. При опит от моя страна, стисва уста или плаче за да ме спре.
*
Зъбки
« Отговор #5 -: Януари 09, 2013, 13:41:44 pm »
Да направим тема "Зъбки, бели като гъбки" и да преместим зъбните проблеми там.

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49070.0

Готово кръстнице  :D надявам се форума за хранене да е подходящ.
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #6 -: Януари 09, 2013, 13:59:45 pm »
Сетих се, че Севи тотално отказва да мием зъбките, когато я мъчат венците. В такива моменти не насилвам и не настоявам (но ние имаме само 4 зъба). Като отмине този период, пак започваме да мием.
[/url]
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #7 -: Януари 09, 2013, 14:25:33 pm »
Като тказа да мие зъби, го качвах на столче и показвах на огледалото как се мие. Той държи четката, аз насочвам и така :)
[/url][/url]
*

  Bobbie

 • *
 • 5701
 • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Зъбки
« Отговор #8 -: Януари 09, 2013, 16:11:16 pm »
А за млечните зъби и кърменето - лактозата сама по себе си не е опасна за зъбите.
Това пък от къде дойде?  Няма такова нещо. Опасна е разбира се, почти еднакъв вид захар са. Преди месец бях на семинар на който точно такива неща разискваха. Бактериите в устата ти обичат и лактоза и сукроза( така се казва вече захарозата).  Това че лактозата дори не е сладка, на тях не им пука.


  
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #9 -: Януари 09, 2013, 17:11:50 pm »
Боби, благодаря ти, че си ми обърнала внимание, грешката е моя :oops:  Аз защото си мислех, че в кърмата се съдържа лактоферин и вместо "кърмата" съм писала "лактозата"

Та поне да обясня на кратко: в кърмата се съдържа лактоферин, който фактически убива бактериите, причинители на кариес (Streptococcus mutans)
Ако някой има желание да прочете повече, ето http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=174758.0

п.п. извинявам се отново :oops:
[/url]
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14917
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #10 -: Януари 09, 2013, 17:51:32 pm »
1. причините за кариеси на млечни зъби са много и далеч не се изчерпват с това дали кърмите или давате мляко с биберона. нека да не остава някой с впечатление, че ако си кърми детето до 6 години, ще го опази от кариеси :)

2. миенето на зъбите от толкова малки деца препоръчвам да се извършва под контрола на родителя, а даже и от родителя. питате как да науча дете на 1.6 г. да не яде пастата - ами ядат я, няма начин! затова пастите за зъби за деца до 2 г. са безфлуорни - има различни пасти за различните възрасти, четете като купувате - и затова родителят мие зъбите на детето си. твърде са малки, за да искате от тях такива неща."Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #11 -: Януари 09, 2013, 17:53:46 pm »
А когато детето отказва да му се мият зъбките, какво правим? Прекратяваме и пробваме пак след известно време или..? Аз имах преди време кратък успех с накрайника (половин минута, ама пак е нещо като за 8 зъба)Но вече категорично отказва да отваря уста.


*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14917
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #12 -: Януари 09, 2013, 17:56:00 pm »
ivanita, ти си познаваш детето и пътищата към него. :) ти ще намериш най-добрия начин да успееш. при всички случаи, не трябва да има насилване, неприятни преживявания и т.н.
най-добре е изчакване и нов опит, като го съчетаеш с някакъв забавен елемент за детето.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #13 -: Януари 09, 2013, 21:33:28 pm »
Според нашия педиатър не ми било още на зор да му ги мия  :D ми то нали трябва да се приучваме и един ден да стане навик.
Купила съм четки с животинки, показвам и пробваме поне по 2 пъти дневно. При нас зъбите са 13. През нощта като ми ревне с един тежък дъх се притеснявам.
Джам не се страхувам, че яде пастата, а че не търка дори и след като я е изял  :)
Жасмин това с огледалото ще се пробва.
Боби с твоите как става миенето? Дават ли ти да ги миеш или сами се мъчат?
*

  Bobbie

 • *
 • 5701
 • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #14 -: Януари 09, 2013, 22:13:46 pm »
м-и ,  Ивана в началото не даваше. дори тук питах и ме направиха на луда, че съм питала за такова малко дете....виждам променило се е отношението :-). Сега първо я оставям 5 понякога и 10 минути да стои на едно столче на мивката и да си бърка в устата с четката. Общо взето много не прави освен да смуче вода , която си взима от течащата чешма :-). После идвам аз и казвам, че е време сега да измием зъбките и понякога дава, понякога се противи, но тази моя упоритост има ефект и общо взето вече не е толкова против, свикна. Сега дори предните зъби като я гледам си ги мие сравнително добре за нейната възраст. Научих я и да си плакне устата с една пластмасова чашка от сироп за кашлица след каот изпи бая чашки и с още толкова се поля.  И после знае, че чистим и с конец, но за това не съм имала проблем - отваря устата и ме командори - „горе“, „долу“ :-)
Андреа още не може но тя не се и противи много и общо взето дава. Онзи ден я оставих и нея на столчето да си бърка и тя в устата с четката. Голям зор беше и тя както кака си да е. Та така ги свиквам малко по малко да им стане навик, че това се прави всеки ден без илязиите, че ще са винаги идеално измити, пък някой ден и сами ще се научат да търкат добре.


  
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #15 -: Януари 09, 2013, 23:09:05 pm »
м-и, и при нас огледалото много помага. Преди това я водих на "демонстрации", докато баща й си миеше зъбите. Показала съм и къде стоят нашите четки, всеки път обяснявам, че и ние си мием зъбите да са бели и хубави и обикновено процедурата минава безболезнено, докато се пули в нашите четки :)
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14917
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #16 -: Януари 10, 2013, 10:41:13 am »
Ивана в началото не даваше. дори тук питах и ме направиха на луда, че съм питала за такова малко дете....виждам променило се е отношението :-)

Bobbie, ама много те обичам, като почнеш така... :) кой по-точно те направи на луда тук, че си питала за миене на зъби на дете?

аз мия зъбите на моето дете още от преди ти да родиш и Ивана, и Андреа, че май и преди да дойдеш тук да пишеш във форума. не си спомням някога да е имало тук групови настроения срещу миенето на зъби...

факт №1 - зъбите трябва да се мият от както се появят.
факт №2 - добре е да се създава хигиенен навик за това от най-ранна възраст
факт №3 - това, че учите малкото дете да си мие само зъбите, не ви освобождава от отговорността да минете контролно след него с четката, защото със сигурност то не е изтъркало добре и правилно - това важи до доста късна възраст.
факт №4 - до 2 години ползвайте паста без флуор. след това, ползвайте паста с флуор според посочената възраст - количеството на флуора в пастата е различно!
факт №5 - понякога, въпреки вашето старание, кариеси на млечните зъбки ще има. това зависи и от много други фактори, които са извън вашия контрол.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #17 -: Януари 10, 2013, 11:01:46 am »
При нас няма проблем с миенето на зъбите, но го правя аз. Започнахме с накрайник още когато бяха 3-4 зъба. После преминахме към четки според възрастта и стриктно сменяме на 3 месеца. Тъй като Теодора е фен на мечо Пух и компания, купувам такива четки. Тя гледа как аз си мия зъбите и от скоро опитва сама, оставям я, но задължително търкам после. Само че все още мием с безфлуорна паста за зъби. Да взема ли такава с флуор?

Иванита, опитай като на игра да миеш зъбите на детето. Ако има любим герой, вземи четка с него. Много е неприятно малко дете с жълти зъби и лош дъх, изключвам моментите, когато е болно. Сестрата на мъжа ми все още не е запознала малката си дъщеря с четката и пастата, а тя е на 3г3м  :?
     
*

  Nina

 • *****
 • 2643
 • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #18 -: Януари 10, 2013, 11:05:00 am »
Споделям мнението на Джам. Тук беше мястото където доста сериозно се гледаше на това, че зъбките на децата трябва да се мият редовно, независимо, че са временни. Още от първото зъбче. Също подкрепям, че има фактори, които извън миенето понякога доста силно влияят в/у здравината на зъбките и с извън контрола ни.
Кристина като беше на годинка и малко, изведнъж се оказа, че зъбките и започват да почерняват, докато не станаха целите черни. Миех ги още от първото зъбче, но тя вечер пиеше АМ и понякога заспиваше с шишето. Не я будех, за да измием зъбките отново след млякото и благодарение на това почерняха зъбките. Стоматологът отсече - бактерия. Но пък нямаше нито един кариес. Започнах да давам малко по-рано АМ, за да не заспива и след това миехме зъбите, но уви, те си стояха черни. На около 2 годинки се разболя и тогава така и не установихме какво и беше, въпреки многобройните изследвания, но се пи два АБ. И както казват, всяко зло за добро. Зъбките и станаха бели като гъбки. Според стоматологът бактериите са се повлияли от АБ и са се изчистили зъбките. Въпреки тези неща, към момента Кристина, на 5.6 има само две малки кариесчета, направени, разбира се.

*
Re: Зъбки бели като гъбки!
« Отговор #19 -: Януари 10, 2013, 12:56:43 pm »
Въпреки тези неща, към момента Кристина, на 5.6 има само две малки кариесчета, направени, разбира се.

Нина, какви пломби се слагат на децата с млечни зъби?
За това, че има хора които мият рядко, а нямат зъбни проблеми и са с прекрасни бели зъби съм съгласна, но за мен е важно да направя необходимото. И все пак превенция и профилактика са по-добре от лечение.
Аз като изключим пародонтозата, нямам проблеми, но той може да наследи и други гени  :)