www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Хранене и захранване на бебето и детето => Темата е започната от: Bobbie в Януари 09, 2013, 05:35:46 am

Титла: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 09, 2013, 05:35:46 am
За капак,  напоследък намирам тревожна информация за лошия ефект на продължителното нощно кърмене върху млечните зъби.
Честото храненето с АМ обаче е по-вредно, понеже е много богато на всичко и бактериите си умират за него.

не само че е спам, ами и не разбирам как точно спането с детето ти "прецаква" отношенията с когото и да било, моите са си прекрасни и даже бих казала, по-добри отпреди. ако толкова се притеснявате да не го събудите като правите секс, просто излезте от стаята.
Ти може да нямаш проблем, но повечето хора имат психически задръжи. Пък и за това трбяват двама, достатъчно е единият да има задръжи. Аз лично например няма начин да правя секс с детето в леглото ми. Аз и с детето в неговото си легло в същата стая не желая, пък камо ли в моето легло да е.  
Титла: Зъбки
Публикувано от: м-и в Януари 09, 2013, 08:04:18 am
За капак,  напоследък намирам тревожна информация за лошия ефект на продължителното нощно кърмене върху млечните зъби.
Честото храненето с АМ обаче е по-вредно, понеже е много богато на всичко и бактериите си умират за него.

 Аз лично например няма начин да правя секс с детето в леглото ми. Аз и с детето в неговото си легло в същата стая не желая, пък камо ли в моето легло да е. 

Съгласна с последното.

Зъбите може ли да ги обсъдим, ако трябва и на друго място. Не мога да накарам човека да отвори уста, преди миехме двамата поред, а сега изяжда пастата и не иска да зяпне. Приемам съвети.
Титла: Зъбки
Публикувано от: krasi(ahiito) в Януари 09, 2013, 09:35:25 am
Когато някой от родителите има задръжки, отиват в другата стая, аз това разбрах от изказването на Елена.

А за млечните зъби и кърменето - лактозата сама по себе си не е опасна за зъбите. А и зърното на гърдата стига до мекото на небцето, така че устата не се облива с кърма, а тя се стича към гърлото. За това и не е необходимо промиването на устата на бебето с вода след кърмене. Но пък комбинацията лактоза и захароза е направо "убийствена". За това пък и има накрайници, четки и пасти за зъби за различни възрасти.

м-и, не е за тази тема и модераторите ако искат, нека го преместят. Може да е добър вариант, ако не сте го пробвали, да го взимаш с теб, когато си миеш зъбите и да те гледа. По принцип бебетата копират и имитират по-големите.
Титла: Зъбки
Публикувано от: jasmin_veni в Януари 09, 2013, 10:47:32 am
Да направим тема "Зъбки, бели като гъбки" и да преместим зъбните проблеми там.
Титла: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 09, 2013, 13:40:38 pm
Как мием да накараме детето да мие зъбките или да ни позволи да му ги измием? Само с показване не винаги става. Моят син изяжда пастата и ако продължавам да показвам, иска да му сложа още, но не мие. При опит от моя страна, стисва уста или плаче за да ме спре.
Титла: Зъбки
Публикувано от: м-и в Януари 09, 2013, 13:41:44 pm
Да направим тема "Зъбки, бели като гъбки" и да преместим зъбните проблеми там.

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49070.0

Готово кръстнице  :D надявам се форума за хранене да е подходящ.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: krasi(ahiito) в Януари 09, 2013, 13:59:45 pm
Сетих се, че Севи тотално отказва да мием зъбките, когато я мъчат венците. В такива моменти не насилвам и не настоявам (но ние имаме само 4 зъба). Като отмине този период, пак започваме да мием.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jasmin_veni в Януари 09, 2013, 14:25:33 pm
Като тказа да мие зъби, го качвах на столче и показвах на огледалото как се мие. Той държи четката, аз насочвам и така :)
Титла: Re: Зъбки
Публикувано от: Bobbie в Януари 09, 2013, 16:11:16 pm
А за млечните зъби и кърменето - лактозата сама по себе си не е опасна за зъбите.
Това пък от къде дойде?  Няма такова нещо. Опасна е разбира се, почти еднакъв вид захар са. Преди месец бях на семинар на който точно такива неща разискваха. Бактериите в устата ти обичат и лактоза и сукроза( така се казва вече захарозата).  Това че лактозата дори не е сладка, на тях не им пука.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: krasi(ahiito) в Януари 09, 2013, 17:11:50 pm
Боби, благодаря ти, че си ми обърнала внимание, грешката е моя :oops:  Аз защото си мислех, че в кърмата се съдържа лактоферин и вместо "кърмата" съм писала "лактозата"

Та поне да обясня на кратко: в кърмата се съдържа лактоферин, който фактически убива бактериите, причинители на кариес (Streptococcus mutans)
Ако някой има желание да прочете повече, ето http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=174758.0 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=174758.0)

п.п. извинявам се отново :oops:
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jam в Януари 09, 2013, 17:51:32 pm
1. причините за кариеси на млечни зъби са много и далеч не се изчерпват с това дали кърмите или давате мляко с биберона. нека да не остава някой с впечатление, че ако си кърми детето до 6 години, ще го опази от кариеси :)

2. миенето на зъбите от толкова малки деца препоръчвам да се извършва под контрола на родителя, а даже и от родителя. питате как да науча дете на 1.6 г. да не яде пастата - ами ядат я, няма начин! затова пастите за зъби за деца до 2 г. са безфлуорни - има различни пасти за различните възрасти, четете като купувате - и затова родителят мие зъбите на детето си. твърде са малки, за да искате от тях такива неща.



Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: ivanita в Януари 09, 2013, 17:53:46 pm
А когато детето отказва да му се мият зъбките, какво правим? Прекратяваме и пробваме пак след известно време или..? Аз имах преди време кратък успех с накрайника (половин минута, ама пак е нещо като за 8 зъба)Но вече категорично отказва да отваря уста.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jam в Януари 09, 2013, 17:56:00 pm
ivanita, ти си познаваш детето и пътищата към него. :) ти ще намериш най-добрия начин да успееш. при всички случаи, не трябва да има насилване, неприятни преживявания и т.н.
най-добре е изчакване и нов опит, като го съчетаеш с някакъв забавен елемент за детето.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 09, 2013, 21:33:28 pm
Според нашия педиатър не ми било още на зор да му ги мия  :D ми то нали трябва да се приучваме и един ден да стане навик.
Купила съм четки с животинки, показвам и пробваме поне по 2 пъти дневно. При нас зъбите са 13. През нощта като ми ревне с един тежък дъх се притеснявам.
Джам не се страхувам, че яде пастата, а че не търка дори и след като я е изял  :)
Жасмин това с огледалото ще се пробва.
Боби с твоите как става миенето? Дават ли ти да ги миеш или сами се мъчат?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 09, 2013, 22:13:46 pm
м-и ,  Ивана в началото не даваше. дори тук питах и ме направиха на луда, че съм питала за такова малко дете....виждам променило се е отношението :-). Сега първо я оставям 5 понякога и 10 минути да стои на едно столче на мивката и да си бърка в устата с четката. Общо взето много не прави освен да смуче вода , която си взима от течащата чешма :-). После идвам аз и казвам, че е време сега да измием зъбките и понякога дава, понякога се противи, но тази моя упоритост има ефект и общо взето вече не е толкова против, свикна. Сега дори предните зъби като я гледам си ги мие сравнително добре за нейната възраст. Научих я и да си плакне устата с една пластмасова чашка от сироп за кашлица след каот изпи бая чашки и с още толкова се поля.  И после знае, че чистим и с конец, но за това не съм имала проблем - отваря устата и ме командори - „горе“, „долу“ :-)
Андреа още не може но тя не се и противи много и общо взето дава. Онзи ден я оставих и нея на столчето да си бърка и тя в устата с четката. Голям зор беше и тя както кака си да е. Та така ги свиквам малко по малко да им стане навик, че това се прави всеки ден без илязиите, че ще са винаги идеално измити, пък някой ден и сами ще се научат да търкат добре.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: avalanche в Януари 09, 2013, 23:09:05 pm
м-и, и при нас огледалото много помага. Преди това я водих на "демонстрации", докато баща й си миеше зъбите. Показала съм и къде стоят нашите четки, всеки път обяснявам, че и ние си мием зъбите да са бели и хубави и обикновено процедурата минава безболезнено, докато се пули в нашите четки :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jam в Януари 10, 2013, 10:41:13 am
Ивана в началото не даваше. дори тук питах и ме направиха на луда, че съм питала за такова малко дете....виждам променило се е отношението :-)

Bobbie, ама много те обичам, като почнеш така... :) кой по-точно те направи на луда тук, че си питала за миене на зъби на дете?

аз мия зъбите на моето дете още от преди ти да родиш и Ивана, и Андреа, че май и преди да дойдеш тук да пишеш във форума. не си спомням някога да е имало тук групови настроения срещу миенето на зъби...

факт №1 - зъбите трябва да се мият от както се появят.
факт №2 - добре е да се създава хигиенен навик за това от най-ранна възраст
факт №3 - това, че учите малкото дете да си мие само зъбите, не ви освобождава от отговорността да минете контролно след него с четката, защото със сигурност то не е изтъркало добре и правилно - това важи до доста късна възраст.
факт №4 - до 2 години ползвайте паста без флуор. след това, ползвайте паста с флуор според посочената възраст - количеството на флуора в пастата е различно!
факт №5 - понякога, въпреки вашето старание, кариеси на млечните зъбки ще има. това зависи и от много други фактори, които са извън вашия контрол.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: dani_ j в Януари 10, 2013, 11:01:46 am
При нас няма проблем с миенето на зъбите, но го правя аз. Започнахме с накрайник още когато бяха 3-4 зъба. После преминахме към четки според възрастта и стриктно сменяме на 3 месеца. Тъй като Теодора е фен на мечо Пух и компания, купувам такива четки. Тя гледа как аз си мия зъбите и от скоро опитва сама, оставям я, но задължително търкам после. Само че все още мием с безфлуорна паста за зъби. Да взема ли такава с флуор?

Иванита, опитай като на игра да миеш зъбите на детето. Ако има любим герой, вземи четка с него. Много е неприятно малко дете с жълти зъби и лош дъх, изключвам моментите, когато е болно. Сестрата на мъжа ми все още не е запознала малката си дъщеря с четката и пастата, а тя е на 3г3м  :?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Nina в Януари 10, 2013, 11:05:00 am
Споделям мнението на Джам. Тук беше мястото където доста сериозно се гледаше на това, че зъбките на децата трябва да се мият редовно, независимо, че са временни. Още от първото зъбче. Също подкрепям, че има фактори, които извън миенето понякога доста силно влияят в/у здравината на зъбките и с извън контрола ни.
Кристина като беше на годинка и малко, изведнъж се оказа, че зъбките и започват да почерняват, докато не станаха целите черни. Миех ги още от първото зъбче, но тя вечер пиеше АМ и понякога заспиваше с шишето. Не я будех, за да измием зъбките отново след млякото и благодарение на това почерняха зъбките. Стоматологът отсече - бактерия. Но пък нямаше нито един кариес. Започнах да давам малко по-рано АМ, за да не заспива и след това миехме зъбите, но уви, те си стояха черни. На около 2 годинки се разболя и тогава така и не установихме какво и беше, въпреки многобройните изследвания, но се пи два АБ. И както казват, всяко зло за добро. Зъбките и станаха бели като гъбки. Според стоматологът бактериите са се повлияли от АБ и са се изчистили зъбките. Въпреки тези неща, към момента Кристина, на 5.6 има само две малки кариесчета, направени, разбира се.

Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 10, 2013, 12:56:43 pm
Въпреки тези неща, към момента Кристина, на 5.6 има само две малки кариесчета, направени, разбира се.

Нина, какви пломби се слагат на децата с млечни зъби?
За това, че има хора които мият рядко, а нямат зъбни проблеми и са с прекрасни бели зъби съм съгласна, но за мен е важно да направя необходимото. И все пак превенция и профилактика са по-добре от лечение.
Аз като изключим пародонтозата, нямам проблеми, но той може да наследи и други гени  :)

Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Nina в Януари 10, 2013, 14:02:30 pm
Амалгамени, м-и.

Разбира се, че миенето е от изключителна важност!
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: rosidanailova в Януари 10, 2013, 15:40:30 pm
Малко за флуора  :wink:

бел.мод. Линкът от постинга е премахнат. Моля, давайте линкове към авторитетни и достоверни източници, а не към блогове на "магове" и сайтове за световна конспирация! темата е сериозна и отговорна.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: цигу в Януари 10, 2013, 18:12:01 pm
м-и, зная, че кърмиш още нощем, затова ти препоръчвам да упорстваш с миенето на зъби и създаването на навика и умението у детето. Четох в добър американски форум на майки за сериозни проблеми с млечните зъби при кърмачета като твоето и моето, които могат да се избегнат с добра зъбна хигиена. И разбира се, добри гени за здрави зъби, но това е извън нашия контрол.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 10, 2013, 20:28:49 pm
м-и, зная, че кърмиш още нощем, затова ти препоръчвам да упорстваш с миенето на зъби и създаването на навика и умението у детето.

Тази вечер успях, леко и безболезнено без рев. Просто казах, че няма да има баня ако не мием зъби. Друг път започва да реве или отказва да зяпне и аз не насилвам, че да не се задълбочи. Изглежда с моето дете ще трябва да се заредя с много търпение, защото всичко, което не му е по желание става с много говорене и обяснения.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: dani_ j в Януари 10, 2013, 21:15:16 pm
Ще препиша тук стихчето от една книжка, която много впечатлява Теди, особено "отвратителните микроби", които мием с четката  :lol:.

Здрави зъбки, автор Ангелина Жекова

Във гората зайче сиво
си живееше щастливо.
Но, разбирате ли вие-
зъбките не ще да мие.

- Четка! Паста! Щуротия!
Няма зъбките да мия!
И с немити зъбки хруска
морковчета на закуска.

До градината изтича,
че и зеленце обича.
След закуската голяма
изведнъж му се додряма.

Спи си Зайко и сънува.
Но в съня си той дочува
някакъв ужасен глас:
- От кога те търся аз!

Ето, че те пипнах днес.
Аз съм страшен Кариес,
а това са мойте роби-
отвратителни микроби!

Простичка е мойта сметка:
щом не ползваш зъбна четка,
наш приятел си любим.
Много ти благодарим!

Ние мразим зъбки здрави
и сега ще им направим
черни дупки незабавно,
в тях ще си живеем славно!

Стресна се горкото зайче
и завика: Мамо! Майче!
В мен на гости са дошли
Кариес с микроби зли!
На нахалниците - край!
Бързо пастата ми дай!

И със четката завчас
вън ще ги прогоня аз!

Мама гушка свойто зайче:
- Непослушко, вече знай,
че щом са зъбките измити,
няма там микроби скрити!
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Elena B в Януари 10, 2013, 22:38:08 pm
мием зъбите откакто е поникнало първото - с накрайник, но тя започна да иска сама, беше ме страх, че може да глътне накрайника и й дадох четка. мием зъбите заедно, само като чуе, "да мие зъби" и се озъбва и с борда крачка към банята, носи си стола и протяга ръка. доста често отказва аз да ги четкам, но аз пробвам, не бих я насилвала,

ето за кърменето и кариесите аз какво съм чела, тя краси вече го е написала, но който иска да чете повече:
http://kellymom.com/health/baby-health/tooth-decay/

боби, как го правиш това с конеца, аз не мога щото ми е много неприятно, но поне тя ако се научи - има ли конци за толкова малки деца, тя може да се нарани с "нормалния" или да се дръпне и аз да я нараня?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 10, 2013, 23:22:53 pm
Bobbie, ама много те обичам, като почнеш така... :) кой по-точно те направи на луда тук, че си питала за миене на зъби на дете?
Имаше подигравки от няколко разбрали-недоразбрали, които изкараха, че искам детето да може само да си мие зъбите, когато аз само исках да знам как да я накарам да ми позволи да и ги мия, понеже пищеше. И после ироничните подигравки от други участници за това, че детето ми имало режим на спане и те са си още там. На ти да си четеш: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=46973.140, , аз не мисля да се връщам повече назад, минало е.


Elena B, това е правилният начин http://www.youtube.com/watch?v=dRqiGhRCLko. Всеки би трбявало ва го прави. На мен преди да започна, всички кариеси ми бяха именно на повърхностите между зъбите. За съжаляние в България като бях малка я нямаше тази култура да се позлват конци, а е добра практика. Не виждам как ще я нараниш, то се търка страничната повърхност на зъба. Ако се дръпне, пускаш.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: цигу в Януари 10, 2013, 23:37:41 pm
ето за кърменето и кариесите аз какво съм чела, тя краси вече го е написала, но който иска да чете повече:
http://kellymom.com/health/baby-health/tooth-decay/


Противоположната позиция:http://parents.berkeley.edu/advice/nursing/toothdecay.html (http://parents.berkeley.edu/advice/nursing/toothdecay.html)

Тук има дискусия за бебета и деца, кърмени продължително време нощем, с кариеси и други сериозни проблеми със зъбите. Не теоретични постановки, а реални случаи. Всеки да си прецени рисковете и начините за справяне с тях.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Jbrul в Януари 10, 2013, 23:51:24 pm
Още един трик за миене на зъби да предложа. Дани никога не се е опъвал - напротив, само че както се сещате сам не може да четка ефективно. Първо даваше да мия аз т.е. да насочвам четката и уж мие той. Скоро взе да се сърди, че му се меся и ако му пипна четката - стиска устата. Дадох втора четка, че докато я размахва - аз да мия. Скоро и тази хитрост ми усети. Последната версия при нас е взаимно миене на зъбите.  :lol: Много е удобно за мен поне.
Давам му моята четка и зяпвам, а той "мие". Аз пък мия неговите зъби с неговата четка, така не се чувства прецакан, защото правим едно и също нещо, а не аз "нещо повече от него". Друго удобство е, че охотно имитира всичко, което аз правя докато той "мие моите зъби". Като искам достъп до кътниците - зяпвам широко, казвам "Ааааа", той прави същото - аз си мия и така.

Естествено после си мия зъбите човешки сама. При бутафорното миене и на моята четка слагам от неговата паста, че бая време отнема и ако е нормална - ще трябва да гълтате и да леете сълзи.  :lol:
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 11, 2013, 09:17:18 am
Хихих Жбрул за ефикасното миене ще пробвам така. Знаех си аз, че майките на по-големите са изучили доста номера  :D
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: krasi(ahiito) в Януари 11, 2013, 09:54:59 am
цигу, не искам да навлизам в спорове, но ти си дала линк към форум. Разбира се, че има деца/бебета с развалени зъби, независимо дали сърмени или не, колко дълго и през кое време на денонощието.
Ще се повторя, но при сукането от гърда, зърното стига до мекото на небцето и млякото няма как да облее зъбите, или да се задържи дълго време в устата.
Една от основните причини за развалянето на зъбите е наследственост.
Разбира се, и ние родителите също спомагаме за предаването на тези бактерии на децата си като им облизваме шишета, биберони, лъжички...
Във форума, който споделяш прочетох, че единия зъболекар казва, че зъбите на детето са развалени, заради понижено рН в устната кухина и препоръчва диета за детето, а не прекратяване на нощното кърмене. Наистина, изследвания показват, че кърмата съвсем малко, почти незначително променя рН в устната кухина, спрямо проплакването с вода.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 11, 2013, 10:16:53 am
Краси вероятно зъболекаря е гледал да не изглежда краен в препоръките си. Кърмата си  минава през устата и вероятно оставя следи, все пак и соковете помагат за образуване на кариеси, а са течни(не се задържат в устата).
 И в частност ми се иска да не спорим за кърменето тук(затова и темата е отделна), а да обсъждаме миенето на зъбите, както поддръжката и възможността да ги запазим бели, здрави и хубави.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: krasi(ahiito) в Януари 11, 2013, 10:31:24 am
м-и, не казвам, че защото кърмата е течност и за това не се застоява в устата, а заради начина, по който бебето суче от гърдата.
Но съм съгласна с теб, че не е въпрос на спорене.
Исках само да споделя някои факти, за да не чета препоръки за спиране на нощното кърмене, защото било вредно за зъбите.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jam в Януари 11, 2013, 11:07:30 am
Bobbie, ама много те обичам, като почнеш така... :) кой по-точно те направи на луда тук, че си питала за миене на зъби на дете?
Имаше подигравки от няколко разбрали-недоразбрали, които изкараха, че искам детето да може само да си мие зъбите, когато аз само исках да знам как да я накарам да ми позволи да и ги мия, понеже пищеше. И после ироничните подигравки от други участници за това, че детето ми имало режим на спане и те са си още там. На ти да си четеш: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=46973.140, , аз не мисля да се връщам повече назад, минало е.


Elena B, това е правилният начин http://www.youtube.com/watch?v=dRqiGhRCLko. Всеки би трбявало ва го прави. На мен преди да започна, всички кариеси ми бяха именно на повърхностите между зъбите. За съжаляние в България като бях малка я нямаше тази култура да се позлват конци, а е добра практика. Не виждам как ще я нараниш, то се търка страничната повърхност на зъба. Ако се дръпне, пускаш.

1. Bobbie, не си коректна. прегледах внимателно линка, който си дала. Не видях да те подиграват заради това, че си внедрила ранно миене. А ти точно това твърдеше в първия си постинг - че тук те подигравали заради желанието ти да миеш зъбите на детето от рано. В линка хората най-спокойно обсъждат с теб проблема, който си поставила и ти обясняват това, което и сега написах в тази тема - че малките деца под 3-4 г. е нормално да не се справят добре самостоятелно с миенето и имат нужда от помощ.

Изобщо, следя с интерес как дебнеш всяка буква, написана от Бърди в темата за ваксините и си изключително прецизна в изискванията си към него относно това какво казал и колко било вярно. А ти самата си позволяваш доста манипулативни изказвания и твърдения, в които фриволно играеш художествена гимнастика с истината. Не е честно така. С което искам и аз да приключим отклонението и да се върнем на темата.

2. По повод кариесите по контактните повърхности между зъбите - на моя син всички кариеси са му такива. има 5 броя, въпреки двукратното старателно миене на зъби всеки ден. зъболекарката обясни, че при малки деца са основно от тоя тип кариесите, че при моето дете има допълнително усложнение от природно по-тесни процепи между зъбите, което затруднява миенето и препоръча миене с конец.

да, но аз не мога да се справя с тоя конец! устичката му е толкова малка, че изобщо не успявам с моите пръсти да проникна навътре и да изтъркам с конеца точно ония задни зъби, дето прави кариесите! трябва да го разчекна буквално! той самичък не може да се справи, никак не е лесно. пробвах и с едни конци във формата на лък, там пък преживяхме авария, като му заседна веднъж тоя лък между зъбите и не мога да го извадя - ужас! струва ми се кауза пердута миене с конец на задни малки детски зъбки в малка детска уста.

вие как успявате да го правите така, че да има смисъл, и то при бебета - чакам съвети?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: цигу в Януари 11, 2013, 14:50:02 pm
м-и, не казвам, че защото кърмата е течност и за това не се застоява в устата, а заради начина, по който бебето суче от гърдата.
Но съм съгласна с теб, че не е въпрос на спорене.
Исках само да споделя някои факти, за да не чета препоръки за спиране на нощното кърмене, защото било вредно за зъбите.

По въпроса за наследствеността нищо не можем да направим и той не е предмет на спора. Има я, важна е.

Когато детето суче нощем и заспива сучейки, описаният от теб механизъм на сукане не предпазва, защото млякото тече, пълни устата, събира се около зъбите и дори изтича навън. Знам го твърде добре, защото имам безброй петна от кърма по чаршафите от нощното кърмене всяка седмица.

Когато детето има много зъби, това е сериозенриск, за разлика от децата, които нямат. Моето дете вече има 16 зъба - това е необичайно за толкова ранна възраст. Категорична съм, че за моето дете предпочитам да го лиша от нощно сукане, отколкото да го изложа на риска да направи кариеси.

Ти предлагаш един линк от един блог. Аз предлагам линк от форум със споделени проблеми на много родители, консултирали много зъболекари и преобладаващото заключение, че нощно кърмене и наследственост водят до развалени зъби. Защо приемаш, че единствено твоята позиция е вярна? Аз не адвокатствам за спиране на нощното кърмене, а предупреждавам за риска при конкретна група деца, по презумция големи, със зъби и сучещи нощем за заспиване.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 11, 2013, 16:28:12 pm
Изобщо, следя с интерес как дебнеш всяка буква, написана от Бърди в темата за ваксините и си изключително прецизна в изискванията си към него относно това какво казал и колко било вярно. А ти самата си позволяваш доста манипулативни изказвания и твърдения, в които фриволно играеш художествена гимнастика с истината. Не е честно така. С което искам и аз да приключим отклонението и да се върнем на темата.
добре бе джам, как мини обосъди с мен  проблема, освен че написа да не ми давали на мен съвети и т.н. и иронизира това, че децата ми имат режим на лягане?  Как стефи обсъди с мен пробллема освен да каже „спри се бе жена“ все едно аз съм някаква луда майка. да , другите, включително и ти го обсъдиха, но тези две лица се държаха подигравателено и аз мисля с право, съм се почувствала обидена от това отношение, какво още има ва обсъждаме.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jam в Януари 11, 2013, 16:44:02 pm
Ами Боби, ще напишеш истината, щом си любител на точността!

ще напишеш:

"СтефиЗ и мини ме иронизираха, че искам детето ми да може да си мие зъбите само на година и х месеца"

а няма да пишеш:
"тука ме направиха на луда, че съм искала да мия зъбите на детето си от ранна възраст"

защото двете неща са тотално различни по смисъл!

човек, ако е решил да се прави на прецизен и буквоед, трябва да си спазва принципите :)

айде сега кажи за конеца, защото ме интересува живо темата...


Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: StefiZ в Януари 11, 2013, 16:52:54 pm
Боби, нямам време да се връщам да чета темата, нито пък си спомням някога да съм правела някой на луд.... Това което съм казала е било именно да те успокоя, че едва ли някое дете на 1г. може да си мие зъбите само. Но ти както обикновенно реши, че действа световната конспирация и всички са против теб :wink:

Аз на моите деца сигурно до 2г. съм им мила зъбите със силиконов накрайник, дори не съм се замисляла да им купувам четки сами да се мият. В което очевидно не съм виждала драма, едногодишни деца да не могат да си мият сами зъбите и по този повод съм коментирала написаното от теб.

Извинявамс е за спам, но всяко търпение си има граници, както обичам да казвам :lol:
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 11, 2013, 17:51:49 pm
http://www.usmivka.bg/elgydium+clinic+trio+compact+%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%B8+0%2B38%D0%BC%D0%BC/1/MdK7ItaDMZK7cJaLcFazYRWrc1e3MZeHc1KnYJObYZKXMZeLIxKTcdODY5KLMNKjc9ebIZObMJKDYRKTI9Kr
Джам, на линка има интердентална четка, разглеждала ли си ги за да прецениш дали не биха били от полза? За конеца не знам, то аз в моята уста трудно се справям с него  :D :D
 Бих ползвала силиконов накрайник, но детето хапе яко при всеки опит да бръкна в устата му.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: sia в Януари 11, 2013, 18:38:32 pm
http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=6117&cat=53

Тези ползвах аз за Алекс и съм доволна. Едното е масажор с ограничител - 6 м., който не позволява бебето да си бръкне прекалено навътре докато го джвака. Второто е силиконова четка за зъби - 6-18м. и третата вече е стандартна четка за зъби 18м.+.
С масажора Алекс си се оправяше сама, под мой контрол, и го ползвахме не за миене, а за чесане на венците и за дъвкане.
С четките предимно аз съм мила зъбките, като е имало плахи опити и от страна на Алекс. Имало е и откази, естествено, да си отвори устата, но с леки хитрини, измислени от мен песнички и едно пясъчно часовниче, замаскирано като крокодил, помогнаха да се справим и с това.
Резултатът засега е повече от чудесен. Ходим на зъболекар само профилактично и за да си взима Алекс играчки от коша на д-р Маркова. :D
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 11, 2013, 19:10:36 pm
Ами Боби, ще напишеш истината, щом си любител на точността!

ще напишеш:

"СтефиЗ и мини ме иронизираха, че искам детето ми да може да си мие зъбите само на година и х месеца"
Ок, права си , това правиха „на луда“ го позлвам по навик във всякакви ситуации,за работа, за деца.. като и да е, но наистина така като го написа изглежда, че е прекалено.Поправям се - да се чете,че „тук ме иронизираха“, че искам да ми дава да и мия зъбите ( не да може да си ги мие, не съм толкова куку все пак :-) ).  Аз съм описала, че проблема беше, че пищи и не дава и миенето е борба. Исках да знам как да я науча, понеже отказваше, а не да може да си ги измие добре сама. Не ми се обсъжда повече това.

Стефи, извинявай, ще приема, че не си имала това предвид, тогава така ми прозвуча  и стакова впечатление бяха останала.

За конеца не знам какво да ти кажа. На Ивана зъбите са и гъсти само отпред и не ми е проблем, но назад има разстояние и не съм бърничкала, а би било добре. Обаче има едни конци, които са закачени на нещо като „лък“ с дръжка, не знам дали ги има в България. Продават се в пакетче по много. По-скъпо излиза, но можеш с тях да опиташ. Ето какво имам предвид ( не знам как да направя снимакта по-малка).
(http://riversidedentalnews.com/wp-content/uploads/2012/07/flossing.jpg)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Elena B в Януари 11, 2013, 20:18:47 pm
тя сигурно джам това имаше предвид под "едно като лък", освен ако това не е друго - тоест "лък с дръжка", като идеята е, че с дръжката е по-леко.

цигу, аз постнах линка и не към блог, а към страница с източници от peer-reviewed articles, тоест статии, които са четени от поне трима човека със същата научна степен като теб и са ти колеги и са около изследвания за химичния състав на кърмата и има или няма вредно действие тя. не споря с теб, пояснявам какви източници съм дала. дали ще си кърмиш или не нощем детето е напълно твое решение, както вече много пъти се разбрахме  :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 11, 2013, 21:17:52 pm
Ивинявам се, въобще не бях видяла, че е писала за това вече.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: цигу в Януари 11, 2013, 22:19:50 pm
цигу, аз постнах линка и не към блог, а към страница с източници от peer-reviewed articles

Да, права си. Прегледах ги и съдейки по заглавията на професионалните журнали, те се четат от зъболекарите и не бих разчитала kellymom да е по-компететна. При тях точно е пресечната точка на теорията и практиката.

Малко като при теб и мен - твоето дете няма още зъби, моето има прекалено много, следователно твоите коментари са повлияни само от теорията, без никакви притеснения за последиците.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jam в Януари 11, 2013, 22:43:48 pm
Боби, да, точно с такъв "лък" опитвах последно и голям ужас стана, като му се заклещи между задните зъби... едвам го измъкнах тоя лък и оттогава не смея. при нас са тесни междузъбните пространства назад и там стават кариесите...
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 11, 2013, 22:52:43 pm
А не може ли с една ножичка да се среже тоя лък като се е заклещил, вместо да се мъчим да го вадим и да стресираме?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 11, 2013, 23:16:37 pm
А не може ли с една ножичка да се среже тоя лък като се е заклещил, вместо да се мъчим да го вадим и да стресираме?
Може, ама конеца ще остане и после с пинсета ще трябва сигурно да се вади.

Джам, а малък ли е още да плакне с вода за зъби? Има някои, които са доста добри. Listerine знам, че се рекламираха с това, че нямало нужда от конец. Това докато производителите на конци не ги удариха за нечестна реклама, понеже не съвпадало с препоръките, ама пак са доста добри.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jam в Януари 11, 2013, 23:21:17 pm
А не може ли с една ножичка да се среже тоя лък като се е заклещил, вместо да се мъчим да го вадим и да стресираме?

сигурно може :) то след дъжд може и няколко качулки... :) стресирано беше не момчето, а майка му - нека уточня, че да не стават грешки ;). накрая тръгнах и за ножичка, но при последния опит успях да издърпам съоръжението и без това.

мисълта ми беше друга - че според мен малките детски устички още не стават за миене с конци, макар и зъболекарката да го препоръча.

виж, за плакнене с води не се бях сетила - ще опитаме. той добре изплаква устата и вече отдавна не яде зъбопочистващите материали.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: цигу в Януари 12, 2013, 04:07:14 am
jam, ето такава четка ти трябва - струйки въздух вместо конец. Нагледах й се в реклами по зъболекарски кабинети, където си пуснах корени вече пет месеца.
http://www.amazon.com/Philips-Sonicare-HX8111-30-Rechargeable/dp/B0085RZLVS (http://www.amazon.com/Philips-Sonicare-HX8111-30-Rechargeable/dp/B0085RZLVS)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 12, 2013, 09:01:07 am
Джам не се бях сетила, кой се е стресирал повече  :lol:
Цигу ти тая четка пробвала ли си я? Изглежда интересна, но цената и е меко казано стресираща, за доста по-малко ще ми чистят зъбен камък два пъти годишно  :wink:
Аз не съм им фен на конците, може би заради проблема с венците, сега ще се насиля да пробвам джабурене със зехтин.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 12, 2013, 10:42:28 am
Джам не се бях сетила, кой се е стресирал повече  :lol:
Цигу ти тая четка пробвала ли си я? Изглежда интересна, но цената и е меко казано стресираща, за доста по-малко ще ми чистят зъбен камък два пъти годишно  :wink:
Аз не съм им фен на конците, може би заради проблема с венците, сега ще се насиля да пробвам джабурене със зехтин.
Какво би трябвало да направи зехтина освен да те омазни? Не знам да имя някаква антимикробно свойство или пък да сваля плака.  
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 12, 2013, 13:15:05 pm
Дават джабурене всяка сутрин около 30 мин или докато побелее мазнината, да извлича отрова едва ли не от организма и да заздрави венците. Не вярвам чак толкова да е чудодеен, но не ми струва нищо да проверя. 
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: цигу в Януари 12, 2013, 14:23:56 pm
м-и, предложих четката като вариант за детето на jam вместо конците. Скъпа е. Не съм я ползвала.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jam в Януари 12, 2013, 16:48:14 pm
м-и, предложих четката като вариант за детето на jam вместо конците. Скъпа е. Не съм я ползвала.

цигу, благодаря! не бях виждала такова нещо, разгледах някои от отзивите в Амазон. направи ми впечатление, че според отзивите не вършела работа при тесни междузъбни пространства на кътниците, а точно там е нашето слабо място.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: цигу в Януари 12, 2013, 20:14:28 pm
според отзивите не вършела работа при тесни междузъбни пространства на кътниците, а точно там е нашето слабо място.


 :( Съжалявам. Само още едно нещо ми хрумва: и на мен ми се заклещват конците между кътниците, когато ги купувам тесни. Напоследък купувам по-широки и с тях авариите са по-реки.
Ще ви е трудно, докато детето не порасне и не съумее само да ползва конеца.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: vaci в Януари 13, 2013, 21:43:15 pm
2. миенето на зъбите от толкова малки деца препоръчвам да се извършва под контрола на родителя, а даже и от родителя. питате как да науча дете на 1.6 г. да не яде пастата - ами ядат я, няма начин! затова пастите за зъби за деца до 2 г. са безфлуорни - има различни пасти за различните възрасти, четете като купувате - и затова родителят мие зъбите на детето си. твърде са малки, за да искате от тях такива неща.

Това е снимка на пастата за зъби, която ни дадоха в здравния център, след рутинен преглед. От споделено с други майки тук (в Лондон) разбирам, че пастите за зъби, които са им дадени (дали от здравен работник, лекар или друго лице) или купени, са все с флуор. Такива са и в магазинната мрежа, доколкото успях да проверя.
И аз мислех доскоро, че детските пасти са без флуор, но се оказах опровергана. Това само в УК ли е или? И каква би била причината един производител, като например Колгейт, да продава различни по състав детски пасти за зъби в различни страни.

(http://www.colgateprofessional.co.uk/LeadershipUK/Products/Images/ProductShot_SmilesTP.jpg)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: StefiZ в Януари 13, 2013, 22:03:25 pm
не знам дали има в Бг колгейт без флуор, аз купувах на ненедент без флуор.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 13, 2013, 22:27:56 pm
И аз купувам Ненедент без флуор, зъболекар ми препоръча Елгидиум, но не съм проверявала какво му е съдържанието.

пп Сега ги разглеждах и нямат под 2г паста.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jam в Януари 13, 2013, 23:51:22 pm
vaci, такива пасти като показаните от теб, в България не съм виждала.

забелязала съм, обаче, че Аквафреш, например, пробутват една и съща паста за групата 0-6 години, която е с 500 ррм флуор (каквото и да значи съкращението). за 7+ години, съдържанието на флуор е вече 1200 ррм.
докато Ненедент, например (немска фирма) има различни пасти за 0-4 г. която е напълно безфлуорна, и едва след това въвеждат флуор в следващите видове пасти за по-горни възрастови групи.
Елгидиум има 500 ррм флуор.

нашата зъболекарка твърди, че флуорната паста била силно нужна.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 14, 2013, 00:29:22 am
Аз купуван на Oragel без флуор. Изрично си пише отпред, че няма флуор. А на Colgate също имам такава без флуор, но на Ивана не и харесва вкуса и не иска да ползва.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Elena B в Януари 14, 2013, 00:50:18 am
цигу, съжалявам, но не ти разбрах коментара. това, че на моето дете ще му излязат повечето зъби по-късно от на твоето не променя факта за кариогенните свойства (тоест за липсата на такива) на кърмата.

васи и в англия има безфлуорна паста, потърси в health shops или в специализираните магазини за детски стоки, аз там съм я виждала.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Krisi08 в Януари 14, 2013, 01:02:54 am
И аз се записвам в темичката да ви следя :) ние имаме 5 зъба и 6ти на път  :wink: пробвах няколко пъти с накрайник, не и харесва, купих и четка, но пак не дава. За сега опитите ни бяха само с вода, защото не мога да намеря паста от 0г... Онзи ден търсих и намерих най-ранно 2+. Въпросът ми е, вие от аптеката ли ги купувате тези пасти?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: vaci в Януари 14, 2013, 02:10:24 am
нашата зъболекарка твърди, че флуорната паста била силно нужна.

Британската Зъболекарска Асоциация препоръчва използването на флуоридна паста за зъби с не по-малко от 1000 ппм за деца до 3 години.
Американската Зъболекарска Асоциация обаче препоръчва безфлуорни пасти за зъби за деца до 2 години.

Мога само да гадая, че причината е в това, че водата тук не е с високо съдържание на флуор, и не изписват флуорни капки, та затова пастата се счита за източник на флуор.

Чудно ми е дали може да има предозиране от флуор...
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 14, 2013, 06:31:29 am
В САЩ флуорират питейната вода. Обаче аз не знам някой да пие вода от чешмата и то без филтър, но все пак нали се готви с нея, вероятно все нещо остава, знам ли. Макар че мислех, че извира.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 14, 2013, 08:42:07 am
Въпросът ми е, вие от аптеката ли ги купувате тези пасти?

Основно да, може би и в магазините има, но там асортимента е доста голям и нямам възможност да гледам и чета.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: sia в Януари 14, 2013, 09:03:38 am

(http://www.colgateprofessional.co.uk/LeadershipUK/Products/Images/ProductShot_SmilesTP.jpg)

Тези пасти ги има и в България, но с тази разлика, че първите 3 с усмивките (същото съдържание на флуор като Аквафреш) са 0-6, а тези последните със Шрек и Супермен са 6+.

http://bg-apteka.com/index.php?m=320&lang=1&apteka=47776&kat_=35951&bg_apteka=2729&apteka_id=4439

Докато търсех линк тази същата паста я видях в три различни разновидности - 0-4 г., 0-6 г. и 2-6 г. Явно си зависи от програмите и наредбите на различните държави.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Krisi08 в Януари 14, 2013, 09:49:00 am
Въпросът ми е, вие от аптеката ли ги купувате тези пасти?

Основно да, може би и в магазините има, но там асортимента е доста голям и нямам възможност да гледам и чета.

Мерси много, днес ще погледна :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jam в Януари 14, 2013, 11:08:47 am
Чудно ми е дали може да има предозиране от флуор...

да!
ето едно от проявленията:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dental_fluorosis
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jam в Януари 14, 2013, 11:10:28 am
И аз се записвам в темичката да ви следя :) ние имаме 5 зъба и 6ти на път  :wink: пробвах няколко пъти с накрайник, не и харесва, купих и четка, но пак не дава. За сега опитите ни бяха само с вода, защото не мога да намеря паста от 0г... Онзи ден търсих и намерих най-ранно 2+. Въпросът ми е, вие от аптеката ли ги купувате тези пасти?


аз купувах от аптеката паста Ненедент без флуор за деца от 0-4 г. в магазините не ги продават тия пасти.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Мецани в Януари 14, 2013, 14:33:28 pm
Аз, като носеща вече 1 година брекети, използвам зъбен душ. Той заменя чистенето с конци и интердентални четки. Аз имам ето този:
http://www.amazon.com/Waterpik-WP-100-Ultra-Water-Flosser/dp/B000GLRREU

Единствения недостатък е, че при по-голяма мощност всичко става във вода  :)  Не съм го пробвала на Жорко, но смятам да опитам тия дни и ще пиша дали съм имала успех.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Nina в Януари 14, 2013, 18:46:50 pm
по-горни възрастови групи.
Елгидиум има 500 ррм флуор.

Тази ELGYDIUM, която ползваме ние е с вкус на ягода, касис, боровинка. GRENDINЕ.
Между другото е нещо като гел, не точно пастата и това, че е с по-лека плътност на Кристиа повече и уйдисва. Не и е толкова "лепкаво" в устата и повече време търкаме. Ползвам електрическа четка /хем аз търкам, хем четката/, аз и мия зъбите все още. Понякога и тя иска, тогава и давам и контролирам, но за без контрол има време  :D

Съдържанието на флуор е 250ppm, a възрастта, за която е предназначена е от 2-6 години. Пастата съдържа парабени.

На пастата има препоръка - да сме мият зъбите след всяко хранене  :) До там не съм се втелясала още, че после може съвсем да не ще да си мие зъбите. За сега сутрин сме с четката за красота и свежест, вечер - за здраве.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: jasmin_veni в Януари 14, 2013, 19:30:46 pm
Аз от скоро ползвам паста за зъби с ксилитол, защото доста зъболекари го препоръчват за детските зъбки. Помага за минерализацията и пастите с ксилитол не стдържат флуор.
Поръчвам от Ихерб и голяма паста, като за възрастен ми излиза 3-4 долара.
Нашата е с дъх на канела и мента и е много приятна и аз я ползвам. Не се пени много.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Krisi08 в Януари 14, 2013, 22:07:37 pm
Здравейте,
Благодаря за отговорите. Днес денят беше посветен в търсене на паста, но тук не продават такива пасти. Бях на 3ри места, 2 аптеки, като и в двете аптеки ме изгледаха като луда... 8O Казаха ми че такива пасти не се продавали, най-ранната е от 2-6 години и с насмех ми казаха, че преди 2г детето е много малко, за да му се мият зъбите. Ако имало проблем със зъбите да се обърна към педиатър, който да ми предпише специялен комплекс от витамини с които да подкрепим зъбките...Това е, явно не навсякъде се мият още с първия зъб  :lol: Следващия път като отидем в БГ ще вземем паста.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 21, 2013, 20:05:08 pm
Да се похваля с нежно настояване и постоянство имам успех. Дава ми четката и зяпа все по-смело. Благодаря ви за идеите, не съм приложила всички, но това с водата и огледалото определено действа, когато само той гледа в последното, че аз не му уцелвам устата така  :lol:
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: цигу в Януари 21, 2013, 20:08:48 pm
В САЩ флуорират питейната вода. Обаче аз не знам някой да пие вода от чешмата и то без филтър, но все пак нали се готви с нея, вероятно все нещо остава, знам ли. Макар че мислех, че извира.

Аз пия вода от чешмата. :D

Флуорират водата, но различно по места. Препоръчва се да питаш зъболекаря си дали в твоя район флуорът във водата е достатъчен или е нужна добавка.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 21, 2013, 21:39:42 pm
В САЩ флуорират питейната вода. Обаче аз не знам някой да пие вода от чешмата и то без филтър, но все пак нали се готви с нея, вероятно все нещо остава, знам ли. Макар че мислех, че извира.

Аз пия вода от чешмата. :D

Флуорират водата, но различно по места. Препоръчва се да питаш зъболекаря си дали в твоя район флуорът във водата е достатъчен или е нужна добавка.
Тук рядко да видиш някой да пие така вода, понеже преди слагаха много хлор и направо миришеше на хлор.  В последните години я оправиха, но хората си имат вече изградени навици. Освен това водата е много „твърда“ , забравих от какво ставаше това, но оставя белези по чашите в миялната, као не слагаш препарат за това и прави кръг в тоалетната много бързо, та не съм убедена, че искам да я пия редовно. Аз и децата пием най-често от филтъра на хладилника, понеже заради тях не мога да си ползвам машината, че я имат за играчка да си пускат вода за веселба :-).

Криси88, аз не знам как дете на 2г няма да си гълта пастата, но Ивана вече на 2 пъти я хващам, че се качва в банята, взима си пастата и я яде. Виках, карах се, ама тя пак се опитва. А и дори да я скрия или да и скрия стълбичката за качване,  като мием зъбите пак я яде. Та не знам тези французи как я мислят тази работа с 2 годишните деца, ама според мен са малки да се разчита, че ще плакнат добре.А и никакви витамини няма да помогнат, ако стане плака от бактериите в устата. Търкане си трябва. Виж пастата не е задължителна, търкането е най-важно.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 21, 2013, 21:46:33 pm
но Ивана вече на 2 пъти я хващам, че се качва в банята, взима си пастата и я яде.
)
Аз като деца помня също, че сме яли паста. Тя беше една розова с плодов вкус (Мечо ли се казваше не съм сигурна) нищо ни няма, а и той и дребния я изяжда преди да започна аз да търкам  :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Nina в Януари 21, 2013, 22:33:45 pm
но Ивана вече на 2 пъти я хващам, че се качва в банята, взима си пастата и я яде.
)
Аз като деца помня също, че сме яли паста. Тя беше една розова с плодов вкус (Мечо ли се казваше не съм сигурна) нищо ни няма, а и той и дребния я изяжда преди да започна аз да търкам  :)

Аз разбира се много добре я знам тази паста и знам, че много от моите връстници са я яли, но още не мога да си го обясня. Всъщност мога, най-вероятно само на мен ми е била гадна. Сега като се сетя и се втрисам. Ужасна на вкус. :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: vaci в Януари 23, 2013, 08:16:50 am
Проверих отново по аптеките - пастите за деца под 2 год са с флуор (1000 единици, което се счита явно за ниска доза). Ще внасяме паста от българия :)

Криси, провери ли в амазон - има подобни пасти на тези тук за деца до 2 год, но с флуор.
http://www.amazon.fr/Dentifrice-Colgate-enfants-Smiles-menthe/dp/B004QHNZJ6/ref=sr_1_24?ie=UTF8&qid=1358240679&sr=8-24
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Elena B в Януари 23, 2013, 12:51:44 pm
васи, няма нужда чак от българия, гугълни ги и ще ти излязат безброй резултати, ето ти един от тях, имат и детски пасти

http://www.greenpeople.co.uk/natural-toothpaste.aspx?gclid=CJO_jbSn_rQCFQ7LtAodrGMA9g

Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 23, 2013, 13:48:49 pm
След като майката му е търкането, купувате четки или накрайници и готово  :D
Имаше едни бебешки комплекти с накрайници и четка, по възраст на бебето, но аз за моя син не намерих и първо с накрайника от Ненедент, сега с четка.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Jbrul в Януари 23, 2013, 21:56:44 pm
Ами аз не знам "кое му е майката" освен добрия ген, но търкам там колкото е възможно, засега с паста... :lol: Четох ви за пастите за зъби, не ми стана съвсем ясно коя е за предпочитане, но напоследък Дани ползва тази http://www.krisieli.com/product/1651/plodova-pasta-za-zabi-50ml-yabalka-banan-chicco.html Уж трабва да отговаря на търсените тук условия, ако не - поне на вкус е мнооого добра. ;) Ако не друго, действа изкусително на доста деца при които миенето не е било с много желание и съдействие.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Krisi08 в Януари 24, 2013, 00:04:15 am
vaci Намерих аз паста  :D Отидох при зъболекаря ни, той ми написа рецепта (за да не ми се смеят  :lol: ) за пастата и ни я поръчаха в аптеката, за да си я вземем на следващия ден :) Нашата паста е ELMEX с 500 ppm F. На опаковката пише, че след появата на постоянни зъби (6-7 години) може да се премине на следващата паста Junior с 1400 ppm F. Предполагам, че това са стандартите за Франция.

Bobbie  търкаме, търкаме, даже с паста вече :) въпреки, че в момента по-скоро ядем четката за зъби  :lol: Ясно ми е, че витамини няма да помогнат, просто казвам какво ми предложиха като алтернатива на миенето на зъби :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Януари 24, 2013, 05:40:20 am
vaci Намерих аз паста  :D Отидох при зъболекаря ни, той ми написа рецепта (за да не ми се смеят  :lol: ) за пастата и ни я поръчаха в аптеката, за да си я вземем на следващия ден :) Нашата паста е ELMEX с 500 ppm F. На опаковката пише, че след появата на постоянни зъби (6-7 години) може да се премине на следващата паста Junior с 1400 ppm F. Предполагам, че това са стандартите за Франция.

Bobbie  търкаме, търкаме, даже с паста вече :) въпреки, че в момента по-скоро ядем четката за зъби  :lol: Ясно ми е, че витамини няма да помогнат, просто казвам какво ми предложиха като алтернатива на миенето на зъби :)
Баси..., рецепта за паста :-). Макар че, каквото и да правят Америка е страната на абсурдите, когато става дума за рецепти :-).
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: dani_ j в Януари 24, 2013, 08:58:39 am
Ами аз не знам "кое му е майката" освен добрия ген, но търкам там колкото е възможно, засега с паста... :lol: Четох ви за пастите за зъби, не ми стана съвсем ясно коя е за предпочитане, но напоследък Дани ползва тази http://www.krisieli.com/product/1651/plodova-pasta-za-zabi-50ml-yabalka-banan-chicco.html Уж трабва да отговаря на търсените тук условия, ако не - поне на вкус е мнооого добра. ;) Ако не друго, действа изкусително на доста деца при които миенето не е било с много желание и съдействие.

В момента Теодора използва пастата на Чико, само че 12м+  :D. Преди това беше на Ненедент.
Тази паста Елмекс много ми я препоръчва продавачът в магазинче за препарати паралелен внос. Но наличните варианти са все с флуор.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 29, 2013, 14:49:09 pm
http://www.multipharm.eu/userfiles/productlargeimages/product_2539.jpg


четка (http://четка)

Тази четка я гледах в реклама и се твърди, че почиства междузъбни пространства. Не знам дали е подходяща за деца и дали е само реклама, ще разпитам при първа възможност и бих пробвала.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Февруари 08, 2013, 23:27:50 pm
http://www.moetodete.bg/razvitie-8589/purvi-stupki-za-zdravi-zubki.html

Една статия за зъбките
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: vaci в Февруари 08, 2013, 23:34:00 pm
"Често пробивът на зъбките е съпроводен и с безпокойство, отпадналост, нарушен сън, висока температура, обриви. Важно е да изясниш (след консултация със специалист) дали във вашия случай симптомите се дължат на това."

Това научно доказано ли е?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Февруари 08, 2013, 23:39:24 pm
Не съм сигурна, но е първото с което педиатъра ще ти замаже очите в България дори и да не е от това.

Давали ли сте и мазали ли сте с нещо ефективно пробиващи зъби? Моят син ще изкарва кучешки и е едно непрестанно мрънкане, дъвкане и плюнчене. Аз още от средата на януари им се надявах да излязат, а то не и не. Като капак лошото хранене ме изнервя тотално. Изписаха ни един Дентокинд(съдържа бела дона) и много се притеснявам да го давам, нищо, че е хомеопатия и тя уж е безобидна.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: vaci в Февруари 08, 2013, 23:48:10 pm
М-и, тук в УК доста майки мажат с този тип гелове, които съдържат лидокаин (щом е в продукт за бебета, сигурно е в позволени дози..)
http://www.boots.com/en/Calgel-Teething-Gel-10g_1676/
http://www.boots.com/en/Bonjela-Teething-Gel-15G_7720/
http://www.boots.com/en/Dentinox-Teething-Gel-15g_999082/

Обаче от това което съм чувала е, че гелът бързо се отмива, и май ефектът не е според очакванията...

Намерих това също като друга алтернатива - на основата на лайката е:
http://www.boots.com/en/Nelsons-Teetha-Teething-Granules-24-Sachets_2211/
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Февруари 09, 2013, 00:38:07 am
"Често пробивът на зъбките е съпроводен и с безпокойство, отпадналост, нарушен сън, висока температура, обриви. Важно е да изясниш (след консултация със специалист) дали във вашия случай симптомите се дължат на това."

Това научно доказано ли е?
За температурата ли питаш или за неспането и безпокойството? За температурата не е и го отричат, но при моите е имало лека температура, на други майки децата дори и по-висока са вдигали. Не знам кое е, но се повтаря едно и също и съм склонна да вярвма, че може да е от зъбите температурата.
 
Моите не спяха по няколко дни с всеки зъб, а Андреа дори и разстройство има и вече толкова пъти става, че не мисля, че е съппадение. Миналата седмица изкара по 1-2 часа посред нощ стоейки права и не искаше да спи, а иначе спи по 12 часа без да се буди.
За обриви за първи път чувам, ама може и да има такова чудо, не знам.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Elena B в Февруари 09, 2013, 01:57:01 am
доколкото зная, разстройството се обяснява с промяната на химическия състав на слюнката, а обривите, от това че се плюнчат повече.
ади досега е била одста ок, когато са й излизали зъбите, но тя има само 6, така че не можем да се пишем експерти

освен изстудените краставици и други плодове, ади обича да дъвче изстудена (в хладилника, не във фризера) лъжица.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Февруари 09, 2013, 09:22:01 am
Васи благодаря и тук има гелове с лидокаин, но облекчението май е докато ги преглътне  :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Февруари 09, 2013, 09:50:31 am
Вие пробвали ли сте ги тези гелове? Аз си намазах венеца един път и не повече от 10 минути ме държа и изчезна.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: vaci в Февруари 09, 2013, 10:49:43 am
Васи благодаря и тук има гелове с лидокаин, но облекчението май е докато ги преглътне  :)
М-и, чувала съм смесени отзиви. Нищо не пречи да опиташ, ако не намериш друго решение.

Боби, аз съм ползвала гел лидокаин когато ми се самоумъртви един кътник (не питай как :)), и имаше чудотворно въздействие, поне върху мен.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Jbrul в Февруари 09, 2013, 14:39:12 pm
Аз ползвах гел с лидокаин за Дани и го облекчаваше, но пък след първите 4 зъба...другите "не ги разбрах" кога излязоха. :lol: Помня, че в листовката пишеше да се намаже след прием на храна и/или течности, за да не се отмие набързо. Пробвала съм на своя венец ефекта от въпросния гел, едно 15-20 мин. ми държеше "изтръпнало", което все е нещо. Ясно, че дискомфорта няма да изчезне докато зъбчето не избие напълно, но все някакво облекчение се постига, което за мен беше важно.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Февруари 10, 2013, 06:36:37 am
Ами не знам vaci, този толкова държеше,максимум 15 минути да е било.  Ето и на Jbrul така и е било, за кратко. Може би процента лидокаин за бебетата да е по-нисък и да  държи толкова малко, не знам. Пък може би тях тази сила ги урежда или ги държи по-дълго.

Аз знам, че лидокаина примерно като се бие за упойка, държи около половин час. Когато бях бременна лекарите ми бяха казали, ако имам да си правя зъб да кажа  само лидокаин да ми бият без епинефрина ( иначе те ги бият заедно)  и като питах зъболекаря той ми каза, че може, но така държи по-кратко, около 30-40 минути. Но щом при теб е действал може и да си е до организъм, а може и той с нещо да е бил примесен. Зъболякарят каза, че епинефрина го слагат, за да те държи по-дълго упойката.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Jbrul в Февруари 10, 2013, 11:09:17 am
Bobbie , от два дни упорито се опитвам да си спомня името на този гел, ама пусто като зацикля за нещо така и няма и няма. :lol: Съдържанието на лидокаин беше ниско естествено, пък дали и други вещества е имало - хич не се сещам.

При всички положения е "по-добре от нищо" както се казва. И да не облекчи дълготрайно - без него по-добре няма да стане. У нас сега са други "модите" обаче и всички се стремят да ползват т.нар. хомеопатия. Всичко де що има вид на лекарство се нарича "химия и отрова", майките не смеят да го ползват и търсят алтернативи, които да са гарантирано безвредни. Лично на мен не ми е много ясно как от нещо което е "безвредно" може да се очаква и полза, особено в ситуация, когато целиш незабавно облекчаване/обезболяване, но това си е мое лаишко мнение. Гел с лидокаин за венците ползвах само аз от цялата компания, ако помня правилно. Останалите купиха този продукт: http://apteka.framar.bg/30005120/%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%B3%D0%B5%D0%BB-20-%D0%BC%D0%BB-
За вреди настъпули от употребата му не съм чула, за ползи - също де, ама го поствам все пак, ако някоя майка има интерес. По мнението на моя зъболекар, този гел има резон да се ползва при някакви не особено остри състояния, или като помощно средство при лечение, което така или иначе продължава доста време. За облекчаване на болка при зъбоникнене ми каза нещо от сорта на: "Ами все едно да ти кажа да пиеш всеки ден по един аналгин, един месец и да очакваме да се натрупа от него такъв обезболяващ ефект, че на края на месеца да ти извадя зъб без да ползвам упойка, ами разчитайки на ефекта от аналгина...".  :lol: Това разбира се шеговито, не като буквално медицинско становище.
По повод ширещи се у нас тези, че лидокаиновите гелове докарвали на децата резистентност и/или алергия към същия, няма да му цитирам коментара, но не беше в потвърждение на такава теория. Човекът има близо 40 години практика и постоянно се доквалифицира, та мнението му има тежест поне за мен.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Февруари 10, 2013, 13:25:23 pm
Жбрул тоя Генгигел изобщо не е за тая цел, как да им помогне на майките  :lol: някоя ако има кървящи венци да маже, там може да има ефект. Имам чувството, че в аптеките освен да ти вземат парите друго не правят. Моя мъж отива да си купува витамини за костите, понеже нямали му дали едни мноооого хубави, които освен, че съдържат вит С нищо общо нямат с неговите  :lol:
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Jbrul в Февруари 10, 2013, 13:58:55 pm
м-и , аз съм наясно че не е за тази цел, но все пак много майки го купуват именно с тази цел. Откакто съм майка обаче се научих, да не си споделям мненията за каквото и да било, ако изрично някой не ме пита. ;) Който иска да го купува, да маже, някои даже твърдят че много помагал при зъбоникнене... Не е моя работа да споря, техни са си децата да правят каквото смятат за добре.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: mira_mimi в Февруари 10, 2013, 14:13:11 pm
Емайлът по горните зъбки на Ния започна да се руши в края на август. Първо се появиха резки и за 10-на дни едното горно зъбче почти остана без емайл. Тогава горе имаше само 4 предни зъбчета. И другите тръгнаха.

Дотогава миех (но и пропусках от време на време)с вода и силиконов накрайник само. Няма да разказвам как търсих инфо защо се случва и как да се справим. Накрая взехме тези мерки:
- миене с четка и паста сутрин и вечер, ползвам тази http://apteka.framar.bg/30013526/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%B8-50-%D0%BC%D0%BB-
- Мазане с Tooth Mousse след всяко измиване. Никаква храна и течности поне 30 минути след това, желателно е да се направи точно преди заспиване, но Ния е кърмаче и вечерното миене е малко по-рано, за да има повече време да подейства кремът.
- Продължаваме да избягваме сладкиши. Ния не яде нищо сладко освен моят домашен кекс.
- Покълвам различни семена и предлагам. Повечето ги яде.
- Опитвам се да включвам в храненето и суров сусамов тахан.
- По често предлагам да пие вода от чаша, а не от шишето със сламка, защото така по-добре се обливат зъбките.
- по съвет на хомеопата ни пи 1 месец шуслерова сол 1

След 2 седмици приложение на туут мус процеса се стопира. Междувременно направихме кръвни изследнания и започнах да давам по 1-2 капки Вигантол, отново.

Беше трудно да ми позволи да и измия зъбите. В началото ревеше, беше ми непоносимо да ги мия насила. Купих 2-ра четка и докато тя я държи аз мия, после идва нейния ред. Така се споразумяхме.

Отново започна да реве при миене като и растяха кучешките и пред кътниците. Тогава я оставях тя да си ги мие както успее.

При Ния никненето на зъбите винаги (всъщнст като изключа първите 2 предни, долни) са съпроводени с леко разстройство, раздразнителност, отказ от храна и усилено сучене, лека хрема, лош и неспокоен сън, ден-два преди да се покажат и висока температура. В началото я водех на лекар, който все казваше, че е здрава, после престанах, всичко отминава веднага щом зъбчето се покаже.

По въпроса с гелчетата, аз съм ползвала Калгел http://apteka.framar.bg/11001915/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%B3%D0%B5%D0%BB-10-%D0%B3%D1%80- 2-3 пъти досега, само когато е било най-тежко. Съдържа лидокаин, първо го пробвах аз, направо ми изтръпна езика  :lol:


Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Февруари 11, 2013, 06:44:00 am
Жбрул, аз съм давала нурофен за зъб. Естествено не ведната, но ако е зле положението.  Може да е лекарство, но детето вместо да плаче половината нощ, си спи спокойно. За хомеопатията ми знаеш мнението. Ако аз намеря как да продам един паток за 20 милиона както Бойрон прави с оборота на осцилококсинума и аз бих го правила.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Февруари 11, 2013, 08:45:36 am
Дори не цял паток Боби :lol:
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Февруари 11, 2013, 09:32:23 am
:-)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: StefiZ в Февруари 11, 2013, 10:18:53 am
оооо ако измислите начина как да пласираме захар и вода, казвайте, заемам се на местно ниво да го разпространяваме :lol:
извинете за спама, но съм привърженик на традиционната медицина и не се сдържах :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: mira_mimi в Февруари 11, 2013, 11:10:35 am
StefiZ, лесно е да се разтвори захар във вода, но пласмента вече е друга работа, мисля, че там ще срещнеш затруднение.

Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Февруари 11, 2013, 22:16:22 pm
http://www.zabebo.bg/products/karpichki-za-pochistvane-na-parvite-zabcheta-20-br-s-vkus-na-grozde-spiffies (http://www.zabebo.bg/products/karpichki-za-pochistvane-na-parvite-zabcheta-20-br-s-vkus-na-grozde-spiffies)

какво ли не измислят хората
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Elena B в Февруари 12, 2013, 00:17:15 am
абе м-и, ти просто досега не си знаела, че без тях не може, ама просто не може да се живее :), както и без осцилукокцинума не мож изкара зимата :wink:
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: StefiZ в Февруари 12, 2013, 10:45:28 am
божкееее, думи нямам :lol:
моята десислава така обичаше да дъвче мокри кърпи, пъхаше си я цялата в устата и я дъвче, смуче..., чак ми се повдигаше на мен :lol:
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Elena B в Февруари 12, 2013, 12:16:22 pm
оказа се, че таман два нови зъба има моята девойка в устата си в различен стадий на изкарване.  :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: z22 в Февруари 18, 2013, 22:48:37 pm
и Никушко днес се сдоби с първо зъбче. :D
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Elena B в Февруари 19, 2013, 01:09:54 am
з22, а да ви е честито!!! имаше ли проблеми?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: z22 в Февруари 19, 2013, 12:57:12 pm
не бих казала.Имаше няколко по-изнервени дни,но точно тогава не излизахме и може и това да е била причината.Но и на баткото му долните не бяха проблемни.Много плака при появата на горните  резци,а те се появиха след страничните при него.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Elena B в Февруари 20, 2013, 01:11:25 am
чудно, дано все така ги изкарва, и при ади минават доста леко, или аз не обяснявам някакви неща със зъбите? :wink:
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Maxi в Февруари 20, 2013, 09:28:35 am
Здравейте,
Ние нямаме проблем с миенето на зъбите от както гледаха една реклама на Пародонтакс или нещо подобно с един паднал зъб в мивката.... :D Толкова се стреснаха, че сами искат да си мият зъбите дори повече пъти от колкото е необходимо....
Обаче имам чуденка кога да ги заведа за пръв път на зъболекар? Нямат някакви видими проблеми по зъбите, но нали профилактиката е важна...Вие как мислите?

ПП Аз така и не разбрах кога им изникнаха зъбите :D :oops: /или може би не съм предполагала, че може да е от зъби.../
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Февруари 20, 2013, 12:45:49 pm
Според мен е хубаво веднъж годишно да се ходи на зъболекар. Нека да са запознати децата и да не запомнят първото си посещение с отрицателни емоции и страх.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Nina в Февруари 21, 2013, 01:03:28 am
Кристина преди 3 месеца имаше два кариеса и бяха направени. Един оставен, че щяло да я боли, шеиечен бил, нам си кво, според зъболекаря. Но аз сега си правих зъби и реших пак да се консултирам /не мога да и оставя в устата кътник с яки кариеси/, та днес и сложиха лекарство на едното зъбче, пломбата се е разклатила и е "работило" вътре. Другата седмица ще се умъртвява и другия кътник с шиечните кариеси и има още две малки да се правят - те са нови. Според мен поне на 6 месеца.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Февруари 21, 2013, 06:22:11 am
Кристина преди 3 месеца имаше два кариеса и бяха направени. Един оставен, че щяло да я боли, шеиечен бил, нам си кво, според зъболекаря. Но аз сега си правих зъби и реших пак да се консултирам /не мога да и оставя в устата кътник с яки кариеси/, та днес и сложиха лекарство на едното зъбче, пломбата се е разклатила и е "работило" вътре. Другата седмица ще се умъртвява и другия кътник с шиечните кариеси и има още две малки да се правят - те са нови. Според мен поне на 6 месеца.
Аз мисля, че по-добе малки лидокаин, от колкото да се оставя развален зъб.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: hope-love в Февруари 21, 2013, 10:24:34 am
Около три годишна възраст е добре вече да се отиде на първи профилактичен преглед при зъболекар, тъй като кариесите на млечните зъби за съжаление не са много рядко явление и е нужно да се следи за евентуалната им поява и да се лекуват зъбчетата своевременно. Ако пък няма нищо - още по-добре, прегледът ще успокои родителите, а децата ще свикнат да посещават стоматологичния кабинет, без да се страхуват и пр.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Nina в Февруари 21, 2013, 15:26:05 pm
Кристина преди 3 месеца имаше два кариеса и бяха направени. Един оставен, че щяло да я боли, шеиечен бил, нам си кво, според зъболекаря. Но аз сега си правих зъби и реших пак да се консултирам /не мога да и оставя в устата кътник с яки кариеси/, та днес и сложиха лекарство на едното зъбче, пломбата се е разклатила и е "работило" вътре. Другата седмица ще се умъртвява и другия кътник с шиечните кариеси и има още две малки да се правят - те са нови. Според мен поне на 6 месеца.
Аз мисля, че по-добе малки лидокаин, от колкото да се оставя развален зъб.

Абсолютно.

Ще ги лекуваме сега и пломбички. Това не може така да се остави. Той целият зъб ще се разруши. И кой знае какви последици може да има. Болки, чудеса. Няма нужда.
Аз за себе си реших, че на 3 месеца ше я водя, поне за млечните.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: elora_cat в Март 14, 2013, 12:39:25 pm
Тази година заведох Тошко за първи път на профилактичен преглед при зъболекар. Каза ми, че на тази възраст е добре три пъти годишно да се води. После като стане около 7 годинки може и два пъти годишно. Аз го бях подготвила предварително как ще го гледат и той беше много спокоен. После обясняваше на Косьо как ще го гледат и него. За сега малкия не иска да седне на стола, но аз като ходя идваха с мен , поради липса на човек, при когото да ги оставя, Тошето дойде и ми хвана ръката, каза да бъда смела и че няма да ме боли. Щях да падна направо, колко е грижовен.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Elena B в Март 14, 2013, 13:09:05 pm
елора, много мило. аз мислех да я водя с мен като ми правят зъбите, но не знам дали няма да й много дълга процедурата (имам много неща за правене), а тя е малка, твоите на колко са години?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: elora_cat в Март 14, 2013, 15:47:21 pm
Тошко е на 4 годинки, Косьо е на 2. Първо го предупредих , че трябва да ме чака на столчето, за да не пречи на леля Ели, изпълни всички заръки, а малкия беше с едно друго детенце навън и играеха на двора, под надзора на майката разбира се. Моята зъболекарка ми е приятелка и кабинетът е в къщата й. Дъщеря й с детето живеят там и това доста олесни нещата. Процедурата ми не беше по дълга от 15 минути мисля.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Elena B в Март 15, 2013, 00:36:41 am
мисля, че аз ще трябва да взема някой да седи с нея. аз още не съм я водила на зъболекар, но и това ще ни се случи, няма къде да ходим :wink:
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Март 15, 2013, 04:17:30 am
елора, много мило. аз мислех да я водя с мен като ми правят зъбите, но не знам дали няма да й много дълга процедурата (имам много неща за правене), а тя е малка, твоите на колко са години?
На тази възраст не знам как ще я водиш, без да имаш кой да я гледа. Аз водих Андреа, но беше на 2 месеца и само спеше. То тогава и на педикюр я водих... последният педикюр, на който бях ( :-( тъжна физиономия)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: krasi(ahiito) в Март 25, 2013, 10:25:16 am
Дидомира, направо ме засегна по болната тема. Ние наскоро три седмици изживяхме истински кошмар - реване с часове ден и нощ. Давах дентокинд и мазах с калгел, но ефекта беше за 10-тина минутки. Давах и студени мокри кърпички. Ама то никненето на зъбките е като коликите - родителите даваме неща, колкото да се успокоим, че правим нещо. Че този път при нас даже и гърдата не можеше да я успокои - докато засуче и слизаше от мен със страшни писъци. Ама как няма, тя цялата й муцунка беше надута от венците, все едно ботокс беше слаган.
Та не знам какво да те посъветвам. Някои майки казват, че имало ефект от панадол или нурифен, но при нас и това не е помагало (ама и аз съм давала само два пъти, откакто е започнала да вади зъби)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Дидомира в Март 25, 2013, 12:29:14 pm
Уф , Краси , направо ме отчая .

Ровех се и аз да търся нещо за облекчаване ,ама не знам дали да я пробвам ,или не.
Ния извади първия зъб без да разберем, ама горните два никнат гледам и май ще е по -трудно . Ще пробвам с някакво гелче довечера и дано има ефект,ама като чета нещо ме съмнява .

дано и при вас положението се пооправи !
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: krasi(ahiito) в Март 25, 2013, 15:39:50 pm
Знам, че звучи отчайващо, но си напомняй, че това е само период и все ще отмине.

За гелче може да потърсиш някакво с лидокаин - облекчението е почти мигновено, но е за кратко (поне при нас).
Ние вече от няколко дни сме добре. Не сме изкарали още зъба, но се успокои.
Дано и при вас скоро отмине!
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Март 25, 2013, 16:56:48 pm
Аз дачам Нурофен за през нощта и има ефект.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Дидомира в Март 25, 2013, 17:17:11 pm
Боби , знам и за панадола , но все пак не е ли опасно да се дава лекарство примерно всеки път , ако бебето се буди и плаче ?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Март 25, 2013, 17:20:00 pm
Боби , знам и за панадола , но все пак не е ли опасно да се дава лекарство примерно всеки път , ако бебето се буди и плаче ?
При нас отминава за 1, максимум 2 нощи. Сега наприемр на Андреа дадох вчера, след като какво ли не опитах. днес вече нищо и нямаше и не съм давала.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Дидомира в Март 25, 2013, 17:28:29 pm
Боби , знам и за панадола , но все пак не е ли опасно да се дава лекарство примерно всеки път , ако бебето се буди и плаче ?
При нас отминава за 1, максимум 2 нощи. Сега наприемр на Андреа дадох вчера, след като какво ли не опитах. днес вече нищо и нямаше и не съм давала.

Е, да де ама при нас е вечер , т.е както си спи и се буди . През деня е спокойна и не зная да давам или не така профилактично само .  :(
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bobbie в Март 25, 2013, 18:34:15 pm
Боби , знам и за панадола , но все пак не е ли опасно да се дава лекарство примерно всеки път , ако бебето се буди и плаче ?
При нас отминава за 1, максимум 2 нощи. Сега наприемр на Андреа дадох вчера, след като какво ли не опитах. днес вече нищо и нямаше и не съм давала.

Е, да де ама при нас е вечер , т.е както си спи и се буди . През деня е спокойна и не зная да давам или не така профилактично само .  :(
Ами нали това казвам и аз - през нощта само, иначе не давам. давам само ако се събуди и нищо не я успокоява. Миналата нощ сума ти пъти се буди, седя в леглото, плака, накрая и дадох, вече почти сутринта и след 20-30 минути беше заспала.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Дидомира в Март 25, 2013, 20:22:56 pm
Боби , знам и за панадола , но все пак не е ли опасно да се дава лекарство примерно всеки път , ако бебето се буди и плаче ?
При нас отминава за 1, максимум 2 нощи. Сега наприемр на Андреа дадох вчера, след като какво ли не опитах. днес вече нищо и нямаше и не съм давала.

Е, да де ама при нас е вечер , т.е както си спи и се буди . През деня е спокойна и не зная да давам или не така профилактично само .  :(
Ами нали това казвам и аз - през нощта само, иначе не давам. давам само ако се събуди и нищо не я успокоява. Миналата нощ сума ти пъти се буди, седя в леглото, плака, накрая и дадох, вече почти сутринта и след 20-30 минути беше заспала.


Аааа , Боби , сори , ама толкова съм сдухана ,че не съм разбрала .
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Март 25, 2013, 23:43:23 pm
При нас растат вече последни 2 кучешки, но аз днес купих гел на Чико с ксилитол-води се и почистващ, не само облекчаващ. Дали върши работа точно този ще видим. Другите с лидокаина явно успокояват, защото като ревне през нощта и ми подава тубичката с гела да мажа.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: hope-love в Март 26, 2013, 11:16:29 am
Ако е много тежко положението със зъбоникненето може в продължение на 2-3 дни да давате панадол или нурофен преди нощното и следобедното спане, за да са спокойни децата и да не им се нарушава съня. През другото време - гелчета, чесалки, играчки за дъвчене - няма друг начин. Разбира се трябва да се внимава какво слагат в устата, да не откъснат парче и да се задавят.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: radosttinka в Април 24, 2013, 09:47:39 am
Нямам възможност да прочета цялата тема, но имам въпрос?
Кога сменихте силиконовия накрайник за миене на зъбите с нормална четка?
Рая има 11 зъба вече и все още мия с накрайника, но взе да става много трудно, защото тя само го хапе яко, т.е. хапе пръста ми  :lol: и се чудя дали да не взема четка.
Търпя, търпя, ама колко да търпя като има и друго решение :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Nina в Април 24, 2013, 16:05:20 pm
Когато Кристина имаше вече 10-на зъбчета, мисля, взех електрическа. С нея ми беше и ми е по-лесно да и мия зъбите. Сега вече и тя доста добре се справя, но ползва обикновена четка, а аз електрическата. Редуваме се, все още, един път тя мие, един път аз. :)

Да се похваля, оправихме каквото имаше да се прави, детето е герой, поникнали са три постоянни кътника и извадихме двата долни резеца :) Сега я карам постоянно да казва "шишарка" :)

Криси-шишарката (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/923297_10200237793325943_1316687228_n.jpg)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: hope-love в Април 26, 2013, 17:13:02 pm
Боже, кога им пораснаха /още помня сладката усмивка - само с двата долни резеца/, дойде времето да ги сменят.
Написанато от Нина ме кара да мисля, че има вярно в това, което съм чувала, че колкото по-късно поникнат млечните зъбки, толкова по-късно се сменят с постоянните и се появяват тези постоянни кътници. Моят синковец ще навърши 6 години на пети май, а още няма наченки на постоянни кътници, нито разклатено млечно зъбче. По пък той на първия си рожден ден едва беше само със зъб и половина - буквално. С първия долен резец израснал, и с втория - показал се наполовина. Голям смешко беше, като се ухилеше за снимка!
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Имел в Май 18, 2013, 12:20:45 pm
Големият ми син е кърмено бебе до година и нещо. Зъбите му пораснаха на година и два месеца първият. И пораснаха много лоши, от третата му годинка сме по зъболекари, някакъв ужас. Млечните си паднаха свъсем навреме и искрено се надявам с постоянните да имаме повече късмет. Пиша това защото ние сме случай "обратен на всяка логика", затова понякога нещата просто се случват:)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Bogi в Май 18, 2013, 15:53:16 pm
Аз засега мажа и двамата с Пансорал гел бебе. Не знам дали действа, но и двамата са доволни като им масажирам венците с него. Вие какви гелчета сте ползвали, респ. от кои сте доволни?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Май 18, 2013, 22:58:49 pm
Боги и калгел и дентинокс, че е с повече лидокаин. Общо взето е моментно облекчение, но успокояваше и него и мен поне за кратко, после пак така  :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: ivelinca в Ноември 10, 2013, 11:17:04 am
Моля кажете колко трябва да са големи зъбите , за да почна да почиствам с накрайник. Имаме 2 зъба долу, но са къси все още може би около 2-3 мм на око измерени, та не знам дали няма да му разраня венците
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: dani_ j в Ноември 10, 2013, 11:22:25 am
Силиконовите накрайници са много меки и ако не натискаш надали ще му разраниш венците.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: ivelinca в Ноември 10, 2013, 11:24:39 am
Мерси за бързия отговор, то аз задавам въпроси, преди да съм разпечатала накрайника и сама да установя това? А трябва ли да го мокря с вода или нещо др
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Дидомира в Ноември 10, 2013, 13:15:23 pm
Вашите деца плачат ли като им почистване зъбките ? Моята дъщеря много плаче и спрях за известно време ,но пък и се притеснявам ,че вече си трябва и тази процедура . Сега й никнат кътниците и се страхувам да не би пък ,защото я боли и да плаче така .
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: kerita в Ноември 10, 2013, 16:33:12 pm
Моето дете не плаче,даже много се кефи като четкаме зъбките.Има вече шест зъба и зяпа като ги почиствам. :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: mira_mimi в Ноември 10, 2013, 21:02:45 pm
При дъщеря ми винаги е имало проблеми с миенето на зъбите по време на никненето на новите. При нея имаше явно болка.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Ноември 10, 2013, 22:54:31 pm
Май сме минали през всички етапи вече  :lol: от не искане да си отвори устата, до непрестанно врънкане да си мие зъбите. Никога не отказвам да мием, предимно е съчетано с ходене в тоалетната, едно време така му давах четка като седне да ака, не че нещо правеше, но понякога ми даваше да измия аз след него.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: ivanita в Ноември 11, 2013, 17:22:30 pm
Ох, с баткото е голяма трагедия- хич не дава, Иначе като ме види, че аз си ги мия и той си взима четката и дъвче нещо, но нищо не прави. Ама в последните седмица-две му заклещвам главата и гледам да потъркам зъбите 2-3 пъти отгоре и отдолу колкото да не е без хич, че развали ли се зъб жив няма да влезе в зъболекарски кабинет. :(
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: ivelinca в Януари 29, 2014, 17:08:59 pm
Моля , да ми кажете има ли нещо за изплакване на устата (освен вода), което да убива и бактерии. Много си стърже венците с поникналите,вече ,зъби, разкървява ги явно , и дъхът му става мнооого тежък. А почиствам редовно зъбките и винаги след ядене давам вода (не че я пие ) поне за изплакване
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: цигу в Януари 29, 2014, 17:23:12 pm
Няма такъв продукт за деца, особено за бебета, които дори не могат да плюят. Но не ти е нужен - слюнката има такива свойства. Правиш каквото трябва.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: mira_mimi в Януари 30, 2014, 09:25:59 am
Сещам се само за сребърна вода, но тя не е за ежедневна употреба.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Януари 30, 2014, 09:41:25 am
Може изобщо да не идва от зъбите. Забелязала съм, че при консумация на млечни продукти, самият дъх е неприятен ( това не като бебе, а сега).
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: ivelinca в Януари 30, 2014, 13:17:40 pm
Аз питах и педиатърката и тя каза,че някои майки почистват зъбките с ,напоена в кислородна вода ,марля, но също като вас ми каза ,че не е нужно да правя нещо друго,освен  изплакване и редовно почистване. Благодаря за отзивите
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: ivelinca в Февруари 07, 2014, 13:50:07 pm
Пак ще се включа в темата, за да споделя откритието ми за бебешките пасти-- има за бебета над 6 месеца - Ненедент и на Бочко намерих за сега. Взех тая на Бочко и разликата в дъха му е поразителна още от първото измиване. На пастата пише ,че няма проблем от поглъщане , и че е хубаво да се почистват освен вече поникналите зъби, и венците и езичето на бебето
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Февруари 07, 2014, 15:22:21 pm
Също така има паста и на Чико :) мирише на ягода, Бочко нещо не им вярвам и нищо не съм ползвала.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: mira_mimi в Февруари 08, 2014, 20:06:44 pm
Гледала съм на Бочко, на Астера, на Билка ... всички имат неприемливи съставки за поглъщане въпреки, че пише обратното. Аз много държа да е без Флуор. Засега оставаме с Веледа, но се оглеждам за по-евтина алтернатива.

Тези на Чико не съм проверявала.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Февруари 08, 2014, 20:37:38 pm
Невежите вЕрно живеят щастливо  :lol:
Ненедент не е ли с приемлив състав?
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: mira_mimi в Февруари 08, 2014, 21:26:25 pm
Ами не, поне за мен  :)
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: ivelinca в Февруари 12, 2014, 10:14:34 am
Предвид всички изследвания и проверки, през които преминават всички бебешки и детски продукти, преди да се одобрят за продажба, не ми минава и през ум ,че бих отровила детето си с продукт.създаден специално за бебета.Освен това, при нас имаше нужда от нещо повече от чиста вода, защото дъхът на малкия беше откровено неприятен, което ме наведе на мисълта ,че явно устата му е развъдник на всякакви бактерии. . Още след първото измиване дъхът му стана свеж и си остана такъв през целия ден. При нас ползата е по-голяма от вредата, така че  ще си ползвам бебешки пасти. Разбира се ,че ако някое дете няма нужда  от такъв продукт, е още по- добре, но ние имахме
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: mira_mimi в Февруари 12, 2014, 12:12:24 pm
Щом има зъби в устата има нужда и от почистване!
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: avalanche в Февруари 20, 2014, 17:43:42 pm
Като заговорихме за пасти, видях наскоро реклама на някакви швейцарски четки Curaprox, имат и за деца. Още не съм открила в аптека в близост до нас, но мисля да ги пробвам. Някой има ли отзиви?
И още да попитам, малката е на две и половина, порастнаха всички зъби без едно кучешко...  :? Питах зъболекарка и тя каза, че до 6 години не било късно (на теория, в утрата не можа да погледне :)), но мен не спира да ме човърка  :( Според сроковете, които дават от-до, май е позакъснял доста. Има ли нещо, което мога да направя? Да я водя при друг зъболекар? То без снимка надали може нещо да се каже.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Февруари 20, 2014, 21:29:57 pm
Ваня, ако не се вижда или напипва, само със снимка. Аз бих изчакало поне до 3г., от моята уста мога да споделя, че имам празно място на 5 или 6-ти зъб-просто нямам зародиш.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: bamboo в Февруари 21, 2014, 00:10:54 am
Ние имаме огромен проблем. На 1г. и 8 м. дори не зная колко точно зъба има малкия защото не дава по никакъв повод да бръкна в устата му, така е от бебе, както и много други неща :))) стиска и върти устата, нито напръстник, нито четка нито гел мога да намажа, нито да почистя зъбите. Някой сблъсквал ли се е с толкова упорито и инатливо дете и как да постъпя? Крайно наложително е да почнем с миенето на зъбите, по предните вече се забелязва белезникав налеп.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: м-и в Февруари 21, 2014, 08:52:12 am
Предлагам да стане не-насилствено, като игра, можеш дори да даваш само детето да мие-играе с четката, все е нещо. Моят син също не даваше аз да бъркам с четка, но той сам си я дъвчеше :) А ако не настъпи рев, един лекар ме накара да опра главичката му на гърдите си(като е седнал в мен) и да придържам с ръка челото назад към мен-отварят уста и имаш достъп, но ако реве нищо не постигаш. Повече с игри и разсмивки съм мила.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: Crystal в Февруари 21, 2014, 09:08:04 am
Като заговорихме за пасти, видях наскоро реклама на някакви швейцарски четки Curaprox, имат и за деца. Още не съм открила в аптека в близост до нас, но мисля да ги пробвам. Някой има ли отзиви?
И още да попитам, малката е на две и половина, порастнаха всички зъби без едно кучешко...  :? Питах зъболекарка и тя каза, че до 6 години не било късно (на теория, в утрата не можа да погледне :)), но мен не спира да ме човърка  :( Според сроковете, които дават от-до, май е позакъснял доста. Има ли нещо, което мога да направя? Да я водя при друг зъболекар? То без снимка надали може нещо да се каже.
При децата има толеранс от 2 години след крайния срок за никнене на зъбките. Направете снимка, за да видите има ли зародиш, друго не може да се направи. Дори и да не поникне този зъб, не е страшно, другите ще се наместят  :D
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: ivanita в Февруари 21, 2014, 10:38:29 am
Предлагам да стане не-насилствено, като игра, можеш дори да даваш само детето да мие-играе с четката, все е нещо. Моят син също не даваше аз да бъркам с четка, но той сам си я дъвчеше :) А ако не настъпи рев, един лекар ме накара да опра главичката му на гърдите си(като е седнал в мен) и да придържам с ръка челото назад към мен-отварят уста и имаш достъп, но ако реве нищо не постигаш. Повече с игри и разсмивки съм мила.
При нас с уговорки, с игра -НЕ става, :-( Затова го заклещвам до мен и ттъркам 1-2 пъти отгоре-отдолу, колкото да не е без хич. Може да не е много правилно, ама за 10-на сек. тръшкане нищо няма му стане. Още повече, че появи ли се проблем няма сила която да го накара да влезне в кабинета, камо ли да седне на стола и да отвори уста. Ко ша правим не знам
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: sia в Февруари 21, 2014, 13:25:01 pm
Още повече, че появи ли се проблем няма сила която да го накара да влезне в кабинета, камо ли да седне на стола и да отвори уста. Ко ша правим не знам

Затова почни да го водиш профилактично от сега. Да има време да свикне с кабинета, с лекаря, да го опознае, за да му има доверие.
Моята дъщеря е едно от най-страхливите деца, които познавам, но понеже посещаваме една и съща дентална клиника вече 5 години, детето с усмивка ходи там да се хвали колко са й чисти зъбките. И получава подарък от лекарката на излизане.
Много важно е как и ти ще подходиш към детето. Говори, показвай, мийте зъбите и на играчките. И всичко това постоянно и търпеливо.
Аз така я уговорих за един ден да й вземат 4 шишенца венозна кръв, след като предния ден час и половина се гонихме из лабораторията и така и не успяхме.
Титла: Re: Зъбки бели като гъбки!
Публикувано от: bebe_13+15 в Февруари 28, 2014, 10:31:43 am
Мира-мини, и Ненедент е без флуор. И аз това търсех, а като казах в аптеката, аптекарят ме пита "някакъв проблем ли има детенцето?"  8O Защо, аджеба, искаме бебешка паста без флуор??
За сега имаме два зъба и един тъкмо пробил. Само с четка и вода ги почистваме веднъж на ден, след плодовото пюре или каша. Пастата не съм я почвала, но от време на време има много лош дъх :( Според мен, едва ли е от двата зъба. Споделих с педиатъра и не получих отговор, сякаш е нормално?
На някой запича ли му се детето при никнене на зъб? Знам, че някои се разхлабват, но два дена, докато изби зъбчето, малкият беше запечен.