0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Crystal

Re: Забременяване на 40+
« Отговор #120 -: Август 23, 2013, 12:52:27 pm »
Avallon, коментарът тръгна от drsleep, която е забременявала естествено. При жени над 43г., както и при "липсващ или ограничен яйчников резерв със стойности на ФСХ повече от 12,5 mIU/ml"l,  не случайно ФАР не поема разходите по инвитро процедури. В такива случаи по-ефективни са други методи. А аз не съм изключение, имам поне още 3 примера като моя. Убедена съм, че инвитро се прилага и в случаи, когато може да се мине без него. И тези случаи не са малцинство - няма време, давай да бързаме. И аз разсъждавах така, но се оказа, че изобщо не стана по-бързо. Мъжкият фактор не винаги е нерешим. Възрастта също не значи, че не може да стане по естествен начин. Но вие съветвате всички да правят "инвитро до дупка". Ами ако нямат финансови средства? А как ще се отрази хормоналното натоварване "до дупка"? Как ще се почуства една жена, която няма възможност за инвитро, като и кажете, че това е единственият вариант?
kisela_2000, говорех за жени със здрави тръби. Няма нищо по-хубаво от това една жена, която има преодолими проблеми да забременее спонтанно, вместо да се подлага на стрес от всякакво естество.
Не пиша, защото нямам какво да правя, нито защото съм мазохист и ми е приятно да ме ругаят. Аз моите проблеми съм си ги решила, знам за себе си през какво съм минала, знам как не успях и как успях.Казах вече какво е желанието ми - на когото е възможно да спестя тежки и натоварващи процедури, или поне да го накарам да опита и по друг начин. Който иска да си общува с мен, да ми пише на ЛС.
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #121 -: Август 23, 2013, 13:52:37 pm »
 Crystal, не виждам някой тук да те е ругал, посочи ми къде .
До колкото разбирам според теб е по-голяма вероятността да се забременее след 41 г. спонтанно отколкото с асистирана репродукция.  Да се чака "спонтанното" :
Цитат
Просто ще чакаш спокойно твоята.
и
Цитат
Храни се здравословно и опитай да си спокойна, а аз съм сигурна, че когато много силно искаш нещо, то се сбъдва!
..... нямя как да се съглася. В същност ти предлагаш твоя частен случай като панацея. Невероятно е, цяло щастие е, че ти се е случило , но това е изключение в предвид всички обстоятелства (години, фактор, ИЯР). Много ми е интересно специалист какво би казал по този въпрос  :ask:, ако не съм права, веднага бих се извинила. Не е само въпроса в това дали ще има хубав ембрион, не е само и в това дали ще се имплантира , въпроса е и в износването - това също опира до качество (и естствено не само) .
За мен съветите ти са подвеждащи и не на място. drsleep до колкото разбирам е поела един път ... нима твърдиш че е грешния и трябва да седи и да чака щъркела  .... ?
И последно при ИЯР не се прави натоварване "до дупка" ... доста думи по принцип вадиш от точния  контекст, в който са употребени.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #122 -: Август 23, 2013, 13:54:07 pm »
Кристал, моля те най-учтиво, да не обясняваш във форум за репродуктивни проблеми и проблемно забременяване, защо не трябва да се прави АРТ.Всяка една от нас е преживяла малък, личен катарзис, за да се примири, че трябва да мине през подобен тип процедура.Има лекари, те съветват не ние, ние даваме мнение базирано на много опит.Всеки случай е строго индивидуален и това, че при теб е станало не означава, че и при други е панацея.

Писането ти тук за това да не се прави АРТ, по един или друг начин обижда и подвежда потребителите.

*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #123 -: Август 23, 2013, 13:56:08 pm »
magi_st, благодаря, че точно ти написа това.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #124 -: Август 23, 2013, 14:09:44 pm »
Crystal, ти сигурна ли, че си чела историите и проблемите на тези жени тук и изобщо, убедена ли си, че знаеш какво е стерилитета и как се лекува? Това, че и ти си минала през АРТ изобщо не значи, че си наясно, само държа да отбележа. И всъщност, всичките ти постове от предната страница насам го доказват - хабер си нямаш. Защо докато си правела процедури не си правила и секс, си е лично твой проблем и избор. Никой тук НИКОГА НИКОГО не е съветвал - сакън, не пробвайте естествено - само с ин витро. Направо се изумявам как си позволяваш да пишеш тези неща, при положение, че си минала през същото 8O Как не се посвени да обясниш на жените с ИЯР, че си губят времето с ин витро, направо съм в потрес, честно 8O Ти като си цитирала определението за ИЯР, дали го прочете преди това и дали знаеш какво е ИЯР? Да, права си за едно - има по-ефективни методи за лечение на ИЯР о ин витро  - пак ин витро, ама с донорски яйцеклетки. Имаш ли представа какво решение е това? Аз нямам, обаче и не си позволявам да го коментирам и да агитирам, неетично е някак. Това е ЛИЧНО!!! С тези намеции съвети, които правиш не помагаш, напротив, натъжаваш и нараняваш, па макар и да не ти е това целта. Вземи се замисли малко.
Питаш как се чувства жена, която няма пари за ин витро, пък й кажат че това е единствения й шанс? Ще ти отговоря - така както се чувства жена, която няма яйцеклетки, пък ти й казваш, че нееее, имало и други начини освен ин витро, има време, споко, няма нищо по-добро от естественото! Какво предлагаш да се казва на жена без тръби? Че има шанс да зачене непорочно ли? Да чака светия дух, може би? И ще ти кажа какво е чувството, щото го знам от личен опит - ужасно! Да, има лекари, които препоръчват ин витро, дори когато не е наложително, което е гадно и жалко. НИЕ В ТОЗИ ФОРУМ НИКОГА НЕ СМЕ ПРАВИЛИ ТОВА!!! Никога не сме съветвали някой да прави ин витро до дупка. Грешно интерпретираш думите на Джам. Тя просто изреди възможните варианти, не ги дава като съвети, има разлика, не мислиш ли? Времето за една жена е фактор, огромен при това, особено след 35. Това че има изключения като теб, за което много се радвам, е чисто и просто казуистика и е несериозно да съветваш жените да разчитат на случайността и късмета. След 35 години, особено ако има ИЯР, една жена не може да си позволи да губи време в чакане на случайната качествена яйцеклетка, особено пък ако има и друг установен проблем в двойката. Защото я я дочака тази яйцеклетка, я не, ама междувременно може да не й останат хич, та като накрая опре пак до ин витро, да не може да направи и него.
Остави хората сами да вземат тезирешения на база личните си разбирания и информацията, която имат. Не мисли, че жена стигнала дотук не е проучила всички възможности и не е претеглила всички За и ПРОТИВ. Да разкажеш историята си е чудесно, окуражаващо и обнадеждаващо! Но спри дотук, не налагай мнения и виждания, не давай уклони, прекрачваш границата! И преди да вземеш пак да се обидиш и да сметнеш, че някой ти държи тон, си помисли ти как звучиш с твоите поучения за естественото на хората, които НЯМАТ друг вариант освен ин витро. Да знаеш, много, много боли! Редно е да им се извиниш!

П.С. Момичета, извинявам се, че се намесих и си позволих да коментирам и предполагам вашите чувства и емоции, без да съм или да съм била във вашето положение! Но дори мен ме жегна и възмути начинът, по който се настоява тук, че едва ли не, не опитвате достатъчно настоятелно по естествен път, ами залагате на тая пуста панацея ин витрото 8O
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Crystal

Re: Забременяване на 40+
« Отговор #125 -: Август 23, 2013, 14:13:28 pm »
 Лекарите ми казаха, че е невъзможно да забременея с този мъжки фактор. Не обяснявам защо не трябва да се прави АРТ, а че се прави и когато не трябва. Имам приятелка гинеколог в САЩ  и от нея знам,че там към инвитро се пристъпва едва след 6 неуспешни инсеминации. На никого не казвам категорично какво да прави, давам друга гледна точка и съвет. Вие явно не твърдите различно мнение. Останете си със здраве и успех!
« Последна редакция: Август 23, 2013, 14:17:35 pm от Crystal »
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #126 -: Август 23, 2013, 14:23:07 pm »
А ти наясно ли си какви са показанията за ин витро, какви са показанията за инсеминация? Според съответния фактор за стерилитет има и съответно лечение. Не може ей така на общо основание да се говори - 6 инсеминации и тогава ин витро. пак казвам, това, че някои лекари злоупотребяват, не означава, че по принип е практика да се прави ин витро за щяло и нещяло, както ти се опитваш да го изкараш. От твоите думи в тази конкретна тема /защото все пак дискусията и изводите касаят конкретно ИЯР и възраст, а не стерилитета по принцип/, излиза, че жените с изчерпан или намаляващ резерв масово биват лекувани неправилно, което не е вярно просто. Това че всички от тях правят ин витро процедури не значи, че грешно са съветвани от лекарите си, разбери. Стига дава себе си за пример, каза ти се хиляда пъти, че това е чист късмет, от медицинска гледна точка нито е норма, нито е аргумент, на база на който да се счита, че всяка жена след 40 може да забременее без проблем естествено и трябва просто "спокойно да чака" своята яйцеклетка. Това е безумие! Ти не си лекар, нито си СЗО да даваш такива заключения.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #127 -: Август 23, 2013, 14:56:31 pm »
  Имам приятелка гинеколог в САЩ  и от нея знам,че там към инвитро се пристъпва едва след 6 неуспешни инсеминации.
Еми не си на място. Хвърляш ги ей така. Първо приятелката ти като е гинеколог не значи че е АРТ специалист. Второ и в САЩ мен дълбоко ме съмнява да правят 6 инсета на жени след 40, за да се разбере, че аджеба работат не става и ще трябва тежка артилерия. И трето какви 6 инсета при непроходими , липсващи тръби, лоща спемограма и прочие да не изброявам. Сигурно има и четвърто, че и пето. Да sixsens те попита за показанията.
Не знам кой ти е лекаря, който ти е казал , дали наистина го е казал, но има и не до там съвестни и коректни такива (за огромно съжаление), за сметка на това пък има избор. Няма да цитирам клиника и доктор, които категорично ни изманипулираха спермограмата и единствения според него начин да забременея беше донорска сперма , като подчертавам това беше на стартовата ни линия по пътя на АРТ. При последващи консултации и други клиники се оказа, че мъжа ми изобщо не е обект в търсенето на проблема ......... на всичкото отгоре като за начало тръгнахме с инсета , да не говорим, че напът след няколко месеца да бъде биологичен баща. Някакъв коментар от твойта "камбанария"?
« Последна редакция: Август 23, 2013, 15:04:24 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #128 -: Август 23, 2013, 15:21:10 pm »
Не ми се искаше да задълбаваме в този разговор, но явно сме по-чувствителни, отколкото е полезно.

Crystal, макар момичетата да се обръщат към теб, не приемай забележките твърде лично. Мисля си, че различните мнения тук не са проблем. Проблем е, когато от личния пример вадим общи заключения. Което е подвеждащо и ненужно. Твоят късмет - слава Богу - е сполетял и други момичета над 40. Естествено забременели на тази възраст има и в този форум и дори са писали в тази тема. Това обаче е по-скоро изключение, а не правило. При проблема с ИЯР важно е не толкова "производството" на яйцеклетки, колкото качеството им, а то зависи най-вече от възрастта на жената. И никакви хранителни добавки не вършат работа. Могат нещо да помогнат, но не и да "разхубавят" яйцеклетките и да ни вкарат репродуктивните хормони в норма.

Говоря ти това не за да те ограмотявам, а защото и на мен ми трябваше време и горчив опит да се съглася с тези изводи. Жалко и неморално е, ако има лекари, които назначават ин витро без нужда. Силно се надявам това да са изолирани случаи. Дори си мисля, че и в твоя случай ив витрото не е било загуба на време, нерви и пари, но ти си знаеш най-добре, тук няма да споря с теб. На мен моят доктор още при първия преглед ми каза, че за мен решението е ин витро и ми обясни защо. Нещо повече, още в началото предложи варианта с донорска яйцеклетка. Останах попарена. Имах цикъл и овулация и не предполагах, че положението е толкова сериозно. Но не съжалявам, че опитах с мои яйцеклетки. Вярвам, че тези опити ме доведоха до правилното решение. Повярвах на моя доктор и той не ме подведе.

Всяка от нас преценява докога да опитва и по какъв начин. Това обаче не изключва и най-простото и древно нещо - правенето на любов. Нарочно не говоря за секс. Без мерене на температура и следене на овулация, без графици и програми, а просто с желание и страст. Пък другото е Божа работа.


Момичета, няма нужда да хвърляме негативния си опит и трудностите като аргументи в този доста безсмислен спор. Всеки случай е индивидуален. Колкото и в АРТ клиниките да ползват стандартни порцедури, опитът и познанията на лекарите там правят нещата "по нашата мярка". Затова избираме на кого да се доверим. Моля ви, не обобщавайте! Личният ни труден път не ни прави специалисти по АРТ.
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #129 -: Август 23, 2013, 15:42:54 pm »
Почнала съм с опитите за естествено забременяване,даже не съм спирала...сега остава и тръби да ми пораснат!Някакви идеи за добавки,Кристал?
Обаче ми изниква още един проблем:порасналото ми кърмаче


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #130 -: Август 23, 2013, 15:47:14 pm »
Нека, не се заяждаме и да запазим добрия тон.Мисля че всяка една от нас каза тезата си и мислите.Темата е болезнена, нека не я правим и грозна.

Успех на всяка една от вас!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #131 -: Август 23, 2013, 15:55:03 pm »
beata и avallon,

благодаря и на двете ви за балансираните и много добре поднесени мнения, които аз подкрепям напълно.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    sara68

  • ***
  • 269
  • Няма начин да няма начин :))))
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #132 -: Август 23, 2013, 17:28:50 pm »
Аз също подкрепям мненията на avallon i beata!И нека си помагаме като споделяме опита си,но без да даваме категорични рецепти и насоки.При всеки проблема е индивидуален и няма универсални решения .
За себе си бих казала,че преди да се обърна към специалист по репродуктивно здраве загубих 2 г време при обикновен АГ специалист докато осъзная и приема,че това не е верния път.
Това лято навърших 45г и все още си имам нормален цикъл,овулация и произвеждам фоликули и не съм спирала да вярвам,че може да стане и по естествен начин и  когато преди година взехме решението за опит с донорска яйцеклетка също си казах- ами ок,докато ми дойде време за този опит ще пробваме сами,НО  съм наясно ,че да се получи така  би било по-скоро изключение и късмет- нищо друго на тази възраст- не е редно да се заблуждаваме!Има много примери и около мен за заченали по естествен път жени след 40,но пак да кажем- това са изключения ,а не правило.
Решението за осиновяване ,решението за донорска яйцеклетка и или донорски сперматозоиди са все трудни решения,които много от нас са взели и благодарение на което са осъществили мечтата си- нека всеки да намери своя път и своя начин за това,а тук да запазим добрия тон и да се подкрепяме и помагаме в нелекия ни път!
Успех на всички!
*

    cinic

  • *
  • 15
  • циникът е бивш оптимист
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #133 -: Август 23, 2013, 19:48:14 pm »
аз разбирам гледната точка на Кристал - на нея така са й се случили нещата и тя вярва в това, което казва, но наистина естественото забременяване след 40 е по-скоро изключение, а не правило. всички знаем за нашите баби, като много от тях са раждали след 40, но са раждали шестото си дете, а не първото.

вярно е  също, че такова забременяване при ИЯР е изключение и не може да се стои и да се чака годната яйцеклетка - идва един момент, в който такава няма и няма какво да чакаш /колкото и да не ни се иска това е биологичен факт, който е независим от нас  :?/.
на мен ми предложиха донорска още на първия преглед в АРТ клиника, на който отидох с ФСХ 18, антимюлеров хормон 0.91 и инхибин - 28. не приех тогава - преди 5 години все си мислех и аз, че ще дойде един месец, в който ще излезе качествена яйцеклетка - да ама не - нито с АРТ, нито в естествените ни опити /на мъжа ми му се гади вече от секс по график  :)/ и след 5 години и след отстраняване на проблема некачествена яйцеклетка - сегашния резултат  :D
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #134 -: Август 23, 2013, 23:06:44 pm »
всички знаем за нашите баби, като много от тях са раждали след 40, но са раждали шестото си дете, а не първото
Aaa, не е само шестото, знам случаи с по 10-18 деца.
Познайте, на колко години е родено изтърсачето?

При бременност на коя да е възраст решаващи са медицинските изследвания - кариотип, FSH, E2, LH в динамика, периодичност на цикъла. Молекулите си казват всичко, само трябва да знаеш езика им.

Не трябваше Фондът да ограничава жените по възраст, а по медицински показатели. Оттук произлизат всички недоразумения - една жена може да ражда на 40+, а друга не може и под 30 години дори с цялото изкуство на съвременната наука. Като се имат предвид успехите и предимствата на ЕЦ-ин витро, фондът трябва да финансира и ЕЦ-ин витро независимо от възрастта на жените при нормални медицински изследвания. Иначе стигаме до дупката в портфейла и до абсурда: нямаш пари-нямаш дете, имаш пари-имаш дете.
« Последна редакция: Август 24, 2013, 00:08:32 am от mammita2012 »
*

    Crystal

Re: Забременяване на 40+
« Отговор #135 -: Август 24, 2013, 07:55:14 am »
Много моля, след като очевидно моите мнения са подвеждащи, опасни и обидни, те да бъдат изтрити от тази тема.Това е записано и в правилата на този форум - всяко обидно мнение се трие. Написах всяка дума с чисто сърце, крадейки от времето си за моите две деца, едното от които е 6-месечно бебе в период на никнене на зъби. Нямам повече време да пиша тук и много държа вече написаното от мен да бъде изтрито от темата!
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #136 -: Август 24, 2013, 09:05:35 am »
Обидното тук е,че жена не разбира как се чувства друга жена без тръби,която няма друг начин за рожбичка,освен инвитро.
Ами оказа се,че от мъже съм срещала повече разбиране,отколкото от теб,Кристал.
Съгласна съм напълно с теб,мамита 2012,ама да си чула някой нещо да прави по въпроса?И аз не съм.А забраната за пункция на жени след 43г.,помниш ли?Е-тя падна след като спечелих на 3 инстанции.
И след като родих.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #137 -: Август 24, 2013, 10:29:41 am »
За последен път любезно ви моля да спрете да се дракате.Темата е достатъчно деликатна и няма нужда от това.

Кристал, обясни ти се, че профили не се трият, а мнения се трият само при определени условия.Всеки сам решава какво да пише и носи последствията си от това.

Кисела
, моля те малко по-спокойно.Мисля че и Зачатие доста поработи за падането на тази граница.

Радвайте се на оставащото лято и на хубавото време.

Хубав ден!

Re: Забременяване на 40+
« Отговор #138 -: Август 24, 2013, 11:47:14 am »

Aaa, не е само шестото, знам случаи с по 10-18 деца.
Познайте, на колко години е родено изтърсачето?

При бременност на коя да е възраст решаващи са медицинските изследвания - кариотип, FSH, E2, LH в динамика, периодичност на цикъла. Молекулите си казват всичко, само трябва да знаеш езика им.

Не трябваше Фондът да ограничава жените по възраст, а по медицински показатели. Оттук произлизат всички недоразумения - една жена може да ражда на 40+, а друга не може и под 30 години дори с цялото изкуство на съвременната наука. Като се имат предвид успехите и предимствата на ЕЦ-ин витро, фондът трябва да финансира и ЕЦ-ин витро независимо от възрастта на жените при нормални медицински изследвания. Иначе стигаме до дупката в портфейла и до абсурда: нямаш пари-нямаш дете, имаш пари-имаш дете.

Съгласна съм напълно с теб,мамита 2012,ама да си чула някой нещо да прави по въпроса?И аз не съм.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #139 -: Август 24, 2013, 23:30:50 pm »
Kisela_2000, хубаво е, че има борбени момичета като теб и жените в Зачатие.
Благодаря и поздрави за успехите!
Приятно се изненадах, колко много бременни и родили жени пишат в тази тема.
Нека всеки пише, как е успял, резултатът е важен.
Не знам дали някой действа за осъвременяването на финансирането по Фонда във връзка с постиженията в областта на ЕЦ и изискванията за ин витро, но аз не се движа в тези среди, които даже не подозират, колко много неща има за промяна.
Бих помогнала за осъвременяването на закона с професионална информация.