0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #680 -: Април 02, 2013, 17:14:56 pm »
Благодаря ви момичета.
Ще увелича малко количеството на обедната порция. Не предлагам повече, защото ако хапне повече почва да връща.
И от десерт ще се въздържам.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #681 -: Април 03, 2013, 00:39:02 am »
ollivia, как разбра или пък сигурно имаш ясновидски способности,че си мъча детето с попара?!! 8O ...
това е абсолютно излишно!

...Ай стига с тая попара , че на мен ми омръзна да пишем за нея , па кво остава на аудиторията да чете . :D
точно по този повод беше и моя коментар, а не че си тъпчеш детето насила.

nomine, не ми беше много добър повода, но последствията за храненето ми са повече от положителни :wink: надявам се, че ще успея да ги предам и на малката.
« Последна редакция: Април 03, 2013, 00:41:38 am от ollivia »




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #682 -: Април 03, 2013, 00:48:47 am »
ужасявам се като чета, че добавяте захар в храната на бебета и малки деца. това е груба грешка с изключително дълготраен негативен ефект! особено, когато сте с нагласата, че "трябва да е сладичко, за да го изяде". вие в момента формирате вкусове за цял живот, майчета. помислете за това.

а и за пръв път чувам, че в попара (която се прави с масло, сирене, сухар и чай) се слагало захар.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #683 -: Април 03, 2013, 01:42:46 am »
А мерси. И аз исках да питам по каква логика се счита, че всички деца налитат на нещо сладко? Моето категорично - налита на НЕсладко примерно, както и аз. Второ - няма храна която е толкова "важно" да изяде, че да й "турна" лъжица захар.

Формиране на вкус. Има и такова нещо, не знам кога и в каква степен се случва, но ще дам пример със себе си. Не обичам сладки неща, макаранои със сирене ям веднъж на две години, та и с кило захар да са - не е проблем. Факт е обаче, че макарони само със сирене и масло не са ми вкусни, имам нужда и от лъжичка захар за да добият специфичния вкус, с който съм свикнала. Свикнала съм така, защото като дете - така ги правеше баба просто. Вероятно убедена, че без захар - просто няма да ги ядем.

Друг пример. Дани пие само вода и яйрян от скоро. Защо? Защото бях на мнение, че ако се ядат плодове и зеленчуци - по-добре цели и пресни, а и би било трудно навън да обясня на малкия защо този "сок" не е като онзи у дома, а той ще иска и аз ще клекна накрая. На неговия РД - всички деца пиха сок, в един момент - дадох и на него. Ми дръпна два пъти и си поиска вода. Навик е това за мен. Аз самата пия вода и не обичам сокове и безалкохолни разни, без да съм "дресирана" по въпроса, но при все боклуците на хранителния пазар...ами доволна съм, че не търси "сок".

П.П. Не съм крайна, давала съм всичко, което иска да опита, оставям да си избира. Но като има "зададени предпочитания" - избира по друг начин май.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #684 -: Април 03, 2013, 06:01:37 am »
 Аз не давам сокове по две причини, Първо, че не искам по цели дни межу зъбите им да има нещо сладко. Второ, че не искам да свикват да търсят все сладък вкус. Пият мляко сутрин и вечер, а през останалото време вода. Плодовете си ги ядат  както са, не виждам какъв смисъл да са направени на сок, ако ги ядат и иначе.
Обаче съм слагала мед на филия един път и на гофрета 2-3 пъти, а то е все едо дали мед ще сложа или захар. Меда има и полени,ама захарната си му част си е захар.

А за вкусовете - аз като дете сладко не ядях освен сладолед ескимо. Ако някой донесеше шоколад, не го и поглеждах, дори тортите за рожвените дни не си пробвах. Така бях до някъде 13г. възраст и после проядох. Та какво научат сега не е гаранция, че няма да научат друго лошо по-късно, защото нови вкусове се придобиват, но и джам е права, че ако се научи нещо да го яде по даден начин, така ще си му харесва. На мен през ум не може да ми мина да сложа захар в кисело мляко например, понеже винаги съм си го яла без захар. Или пък мед, който не се заблуждавайте, че е по-полезен от колкот захарта. Меда е зарах с полени, поради което е полезен, но захарта си е захар. дали идва от мед или от захарницата, все е захар.


  
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #685 -: Април 03, 2013, 09:32:41 am »
Защо го мъчиш детето с тази попара?

Е, това как бих го разбрала по друг начин !
« Последна редакция: Април 03, 2013, 09:39:15 am от Дидомира »
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #686 -: Април 03, 2013, 09:35:32 am »
Детето ми е здраво вече шеста година /дай боже така и да продължи/ и не е затлъстяло, макар че му слагах по малко захар в попарата, която не беше ежедневна закуска, а само един от вариантите. Може би защото и аз като другите "идеални майки": го научих да пие чай и прясно мляко без захар, за киселото - не съм и помислила да му предлагам захар никога, давам достатъчно пресни плодове от както може да ги яде та до сега, домашно приготвена храна - вегетарианска или с качествено месо, включително с продукти от село от свекърва ми. Винаги съм следвала някакави основни правила, а сега се съобразявам и с вкусовете на детето, като му обяснявам кои храни са вредни и кои полезни, ограничавам, но не забранявам, включително и сладкото.
Споделям просто, че има и такъв подход,без да претендирам, че е по-правилния, при който не се стига до крайности, но у детето може би /надявам се/ лека по-лека ще се затвърдят трайни навици за добро, здравословно хранене.
Е, за да изпитат задоволство майките, които изобщо не дават сокове и сладки храни, ще призная, че детето ми на 6 години има няколко кариеса на млечни зъби. Но пък зъболекаря, след като изслуша какви и колко сладки неща приема детето, каза че това е в границиците на разумното и да не си приписвам вина,защото лошите зъби понякога за въпрос на ген, колкото и грижи да се полагат. А детето започна само да избягва сладките неща, след като "побеседва" със зъболекаря. Това е моят скромен опит, дано да не съм досадила.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #687 -: Април 03, 2013, 09:40:24 am »
Аз пък не разбирам, защо все някой се обижда? Нали обсъждаме, питаме и даваме съвети, предимно от опит, че специалист, поне аз не съм.
Ми не е важно нещо да го яде детето, ама кат се сетя аз колко злояда бях и що солети съм изяла, че не искам храната, предпочитам да предлагам всичко и ако не го харесва, то поне да го яде.
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #688 -: Април 03, 2013, 09:41:07 am »
Всеки има право да отглежда , храни и възпитава детето си както сметне за добре.Сигурно е казано /писано / сто пъти .
форума /мисля/ е да си обменяме опит и съвети, пък който както реши да извлича полза.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #689 -: Април 03, 2013, 10:06:04 am »
Приключихме ли с попарената полемика? Моят син не е ял, едва ли някога ще яде попара. Не виждам да му е станало нещо. Разбирам, че искате да ги храните пълноценно децата, но едва ли ще ги лишите от нещо кой знае какво, ако не консумират точно това.
Много шоколади взеха да му подаряват. За мой късмет, не ги яде. Най-много да близне три пъти и ми го връчва размекнат.  :lol: Сигурно ще стане като брат си, който налита на люти чушки и горчица.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #690 -: Април 03, 2013, 10:09:40 am »
Споделям мнението на М-и.
За попарата и аз съм й слагала първите 1-2 пъти малко захар, ама той тогава така и не я хареса. Сега я яде без захар.
И аз като Jbrul не съм крайна и съм давала да опита от почти всичко- полезно и не толкова. Нищо не е отказал, ама той си е просто яде всичко. Сокове пие благодарение на баща си, който му предложи. Не можах да се преборя, но гледам по-рядко да е.
На мнение съм, че дори сега да се формира добър/ лош вкус това може да се промени след време. На времето майка едва намираше къде да скрие кутията с бонбони от мен и сестра ми, а сега може да стои пред мен и да си остане неотворена.

а и за пръв път чувам, че в попара (която се прави с масло, сирене, сухар и чай) се слагало захар.
Защо бе Джам, аз редовно като малка си ядях така попарата. Много вкусна си беше :lol: :lol:


*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #691 -: Април 03, 2013, 10:15:44 am »
Така е, вкусове се възпитават, но и не съвсем, т.е. има си явно неща които децата си предпочитат макар и да не сме ги хранили от пеленачета с тях :)
Моите са хранени еднакво, гледани и възпитавани по един и същи начин. Деси изобщо не обича сладко, на 2 седмици веднъж ако изобщо се сети да изяде едно парченце шоколад, но както блу е писала обича люто, не съм я хранила с такива храни, аз не ям нито сладко нито люто, но детето може да изяде 3 скилидки чесън без да му мигне окото :lol: докато Еленка налита повече на сладко, но дори пресен лук, който сестра й гризе за предястие, не иска и да близне, защото й лютял :lol:
така че, правим каквото можем, но все пак в една малко по-голяма възраст те вече започват да проявяват своите предпочитания. важното е все пак да има някаква мярка и баланс в предлагането и разрешението за консумация на определени храни :)
« Последна редакция: Април 03, 2013, 10:54:52 am от StefiZ »
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #692 -: Април 03, 2013, 10:23:47 am »
Хайде, вярно, стига вече с таз попара! :) Който каквато си я е надробил, такава ще я сърба! Молбата на Дидомира беше да се дадат идеи каква друга закуска да дава на детето си, което не е навършило 1 годинка още, а ние май-май малко измесихме този въпрос. Така де, който иска да продължава със споделянето как по принцип си храни детето, аз се оттеглям от тази дискусия. Приятен ден!
*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #693 -: Април 03, 2013, 10:27:14 am »
Дидомира, точно това направиха момичетата - споделиха опит. Какво решение ти ще вземеш, както сама каза, си е твоя работа. Вместо да се подхвърлят реплики, когато искаш да се спре разговора по темата, е достатъчно да кажеш нещо от сорта на "Благодаря ви за споделеното, ще реша какво да правя".
Не винаги във форума като се прочете нещо, може да се "хване" истинския смисъл на думите - това е неприятния страничен ефект от този вид комуникация. Ако нещо те ядоса, прочети го още веднъж, но си представи усмивка насреща :)
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #694 -: Април 03, 2013, 10:40:31 am »
Дидомира, точно това направиха момичетата - споделиха опит. Какво решение ти ще вземеш, както сама каза, си е твоя работа. Вместо да се подхвърлят реплики, когато искаш да се спре разговора по темата, е достатъчно да кажеш нещо от сорта на "Благодаря ви за споделеното, ще реша какво да правя".
Не винаги във форума като се прочете нещо, може да се "хване" истинския смисъл на думите - това е неприятния страничен ефект от този вид комуникация. Ако нещо те ядоса, прочети го още веднъж, но си представи усмивка насреща :)

mimi26,благодарих на момичетата  ,които ми отговориха и писаха по същество. Аз не се ядосвам да ти кажа .Отдавна съм спряла това упражнение , защото има по -съществени неща от това да се ядосам като чета тук  .По скоро се дразня , когато съм питала нещо и се почне една дискусия ... защо пък точно попара трябва да яде , защо съм веднъж съм предложила... на ей такива неща  :D .Дано ми схващаш мисълта ,де.  Ми то детето ми както и това писах си яде почти всичко вече е нормално едно да не харесва , друго повече и така. Аз както и hope-love е писала питах за друг вид закуски и въобще не очаквах да развием чак такъв дебат за тая попара  .
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #695 -: Април 03, 2013, 10:45:57 am »
темата е за въпроси и отговори по храненето като цяло, а не само за закуската на детето на Дидомира.

това е хубавото на дискусионните форуми, че един постинг поражда размисли, навежда към други постинги, към засягане и на други теми и информация - това в повечето случаи само обогатява. умният човек винаги гледа да "купи" полезна информация отвсякъде. виждайте полезното споделяне на всякаква информация в тия теми, а не противоборството на характери и състезанието за майка №1 на републиката.

та по-малко се дразнете, когато хората се опитват да ви помагат - нищо, че може да не ви харесват мненията им.

например, hope-love, аз ще ти споделя сега информация, че моят син горе-долу се храни като твоя, сладко е получил на късна възраст, харесва си го, но го ограничаваме, зъбите мием супер редовно, но въпреки това има 5 пломби. според нашата зъболекарка, наличието на неговите кариеси няма никакво отношение към начина му на хранене или хигиенните му навици. тя обясни кариесите с това, че детето има много тесни междузъбни разстояния (кариесите му са все по контактните повърхности) и просто му е невъзможно да измива добре там. друг допринасящ фактор беше късното включване на флуорна паста, според нея.

та така, тая информация не е за храненето, но беше породена от него и е свързана с него. може и да е полезна някому, затова няма да се самоцензурирам :)

Дидомира, дебатът изобщо не беше за твоята попара, а за ръгането на захар, за да накараме детето да яде!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #696 -: Април 03, 2013, 10:53:59 am »
Една идея за закуска (извинявам се ако е спомената някъде в темата) : Фини овесени ядки кипвам във вода да се сгъстят и вадя от котлона, към тях добавям масло и извара (обезсолена). След това намачквам и добавям пресен банан. Получава се приятна кашичка. На моите девойки слагам и стафиди вътре, но те са по-големи  :) . При нас тази закуска много се харесва.
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #697 -: Април 03, 2013, 11:42:46 am »

това е хубавото на дискусионните форуми, че един постинг поражда размисли, навежда към други постинги, към засягане и на други теми и информация - това в повечето случаи само обогатява. умният човек винаги гледа да "купи" полезна информация отвсякъде. виждайте полезното споделяне на всякаква информация в тия теми, а не противоборството на характери и състезанието за майка №1 на републиката.

А лошото им е, според мен, че често остава неразбрано същественото, което искаме да споделим, или поне така изглежда, когато след поста на някой от нас, други се юрват да се изтъкват колко по-по-най майки са. Не мога да се науча да не се дразня на това. Но ще продължавам да опитвам. Съгласна съм, че е хубаво да извличаме полезна информация, но когато в няколко поредни поста прсто няма такава, а има: кой какво ял като малък, пък сега как детето му не близвало захар /последото е перифраза/ сега някой да не тръгне да обяснява, че не е написал "не близва захар" :)
А по темата, аз исках да споделя, че може да се подхожда и по-лежерно към хрането на децата, като към един естествен процес, да се предлага разнообразна храна, да се обяснява кое за какво е полезно и на какво вреди,а не да се налагат строги забрани от типа на "никакво сладко", "никакъв сок" и пр.
Аз се радвам, че детето ми не пие газирани напитки например, но пък сок му разрешавам от време на време и т. н.
« Последна редакция: Април 03, 2013, 13:59:47 pm от jam »
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #698 -: Април 03, 2013, 12:04:43 pm »
Джам, не е по темата, ама като каза за ценната информация... кажи, моля те, според твоята зъболекарка на каква възраст трябва да се включи пастата с флуор?

*
Re: Въпроси и отговори по храненето 8
« Отговор #699 -: Април 03, 2013, 13:19:17 pm »
hope-love, никой от пишещите не е тръгнал да се изтъква като по-по-най-най. Целта е да се покаже, че детето може и да яде без да се подлъгва с подслаждане.
Аз пък не мога да го разбера точно това, защо винаги има някой, който да си мисли, че другите споделят, за да се направят "супер майки" - според други изказвания. Отново ще напиша - всеки си храни и гледа детето, както реши, това че някой е по-стриктен, не го поставя веднага в позиция на изтъкващ се.
Повярвай ми, понякога се налага да не се подхожда "по-лежерно" към храненето.