Детето ми е здраво вече шеста година /дай боже така и да продължи/ и не е затлъстяло, макар че му слагах по малко захар в попарата, която не беше ежедневна закуска, а само един от вариантите. Може би защото и аз като другите "идеални майки": го научих да пие чай и прясно мляко без захар, за киселото - не съм и помислила да му предлагам захар никога, давам достатъчно пресни плодове от както може да ги яде та до сега, домашно приготвена храна - вегетарианска или с качествено месо, включително с продукти от село от свекърва ми. Винаги съм следвала някакави основни правила, а сега се съобразявам и с вкусовете на детето, като му обяснявам кои храни са вредни и кои полезни, ограничавам, но не забранявам, включително и сладкото.
Споделям просто, че има и такъв подход,без да претендирам, че е по-правилния, при който не се стига до крайности, но у детето може би /надявам се/ лека по-лека ще се затвърдят трайни навици за добро, здравословно хранене.
Е, за да изпитат задоволство майките, които изобщо не дават сокове и сладки храни, ще призная, че детето ми на 6 години има няколко кариеса на млечни зъби. Но пък зъболекаря, след като изслуша какви и колко сладки неща приема детето, каза че това е в границиците на разумното и да не си приписвам вина,защото лошите зъби понякога за въпрос на ген, колкото и грижи да се полагат. А детето започна само да избягва сладките неща, след като "побеседва" със зъболекаря. Това е моят скромен опит, дано да не съм досадила.