0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #280 -: Декември 30, 2012, 00:07:48 am »
Жасмин_вени, месото в менюто ми е проблем, щото не съм по месата. Но пък по време на бременността д-р Сигридов ми беше казал какво да похапвам и сега пак така. Ям сирене, кашкавал, леща, грах, киноа, сварено жито със сурови орехи, сурови ядки, сусам, картофена салата с много лук. Пия поне 2.5-3 л. течности на ден - вода, сок от ябълка, фрешове като работо Промаркет-а до нас, чай и т.н.
А днешното меню включваше голи сърми с домати, картофи и лук и мусака за вечеря. :wink:

Честито, имате си колики :lol:
Менюто на кърмачката трябва да е различно от това на бременната. Първо заради опасност от поява на алергия, при консумиране на алергени, второ коликите ще ви утежнят нощите доволно, поне 2 пъти.
Махаш леща, жито, бобови растения като цяло, сусама, фрешовето, освен от ябълки и дори с него внимаваш (киселинността на кърмата се повишава), с чайовете също внимаваш. Наблягни на айряните и макс една чаша прясно мляко на ден.
Ок, като не може да ядеш месо, наблегни на сирене и кашкавал, има вкусни рецепти с тях, и киселото мляко да е с една идея по-голяма масленост (ама не домашно, непроверено).
[/url][/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #281 -: Декември 30, 2012, 00:21:32 am »
Вени, забрави лука.  8)

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #282 -: Декември 30, 2012, 00:22:51 am »
не съм, ама никога не съм консумирала лук, нямам наблюдения :)
НАли знаеш за лучената диета на Клеопатра? Те тва е единственото, което никога не бих си причинила!
[/url][/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #283 -: Декември 30, 2012, 00:24:48 am »
Вени, трябва да ти плащам заплата, че ме просветяваш. Не знам за лучената диета на Клеопатра, но ми я напиши на друго място, че да не спамим тук.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #284 -: Декември 30, 2012, 00:27:46 am »
Цигу, честито. Аз от съвсем мънички с моите се пазех като дявол от тамян да не приспивам с храна, точно заради тази пуста асоциация. Явно сега сте на прав път.



  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #285 -: Декември 30, 2012, 02:01:12 am »
На курсовете за кърмене ни казаха следната схема - кърмя, докато леко се унесе бебето - вдигам, оригвам и сменям памперс - слагам за дояждане на същата гърда, а ако няма нищо, сменям. На следващото хранене поставям на гърдата, на която е приключило последното хранене. Как ви се струва?

Цигу, радвам се, че вече си поспивате повече.

Вени, какви още храни трябва да се избягват, а чайчета?




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #286 -: Декември 30, 2012, 09:39:37 am »
И аз като Вени открих, че яденето на месо е най-добро за бебето  :D от една сочна пържола така ми идва кърмата  :lol:
По принцип уж никакви храни не е необходимо да се избягва, но и аз не ядях боб, леща, зеле. В родилното санитарката ми обясняваше как като се яде лук потича кърма  :lol: добре, че не съм пробвала.
Оливия гледането на бебе не винаги се получава като по учебник, ще пробваш и ще се нагаждате с бебе според нуждите. Иначе за редуване на гърдите и аз така знам, но някой бебета се наяждат на първата и не е необходимо да предлагаш двете в едно хранене.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #287 -: Декември 30, 2012, 09:46:40 am »
За житото и лука съм чувала, че увеличават кърмата. Варях си жито и ядях, въпреки че го ненавиждам. Постоянно пиех български лактогонен чай. Но действително когато хапвах повечко месо, усещах как гърдите ми се напълват.

Цигу, радвам се, че при вас се нещата се нареждат.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #288 -: Декември 30, 2012, 10:24:37 am »
Жасмин_вени, а какво мога да ям, излиза че нищо!?
Аз мога да ям кайма и разни салами, но за готвено месо и дума не може да става - гади ми се от него.
Млеко, което не от магазина също не консумирам - мирише ми.
Ще помоля някоя по-опитна да напише какво МОГА да ям и пия и какво НЕ ТРЯБВА, за да нямаме колики. Моля ви!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #289 -: Декември 30, 2012, 10:49:28 am »
Боги, като те чета от няколко дни, аз също си мисля, че имат колики децата ти. При моето дете започнаха на 6 ден и през нощта беше така, както описваш. Искат да сучат не от глад, а защото ги успокоява, но става по-лошо, защото преяждат. А това, че няма да имат колики - забрави го  :D. Кофти период е, но отминава. Тогава аз също внимавах какво ям, като избягвах бобови, зеле, прясно мляко, шоколад, газирано, кафе. Пиех български лактогонен чай като Меци. Но пък съм месоядна и хапвах доволно месце. Печено месо също ли не обичаш? Щом ядеш кайма, смели месо и си направи нещо, но избягвай колбасите.
     
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #290 -: Декември 30, 2012, 11:27:29 am »
Bogi,  на строга диета съм от както кърмя- месо, млечни-сирене, кашкавал и т.н, прясно мляко по чаша на ден (от кутийте в магазина), картофи, хлебни,макарони, ориз, зеленчуци,ама то акво остана-моркови и домати. Забравяш за всичко бобово, даже и зеле, за зелена салата (то сега ква ли салата). При мен лукът действаше като бомба в началото, една нощ не спахме от този лук около 40-тия ден. Житото не мога да кажа нищо за него. Въобще само месо, млечни, зеленчуци задушени и картофи, ориз. С тази диета детето ми наистина имаше по-леки колики и в момента, в който прегрешах с нещо- като сок от портокал, малко леща, лук и ставаше мазало- колики и рев. Разширявам диетата сега към петия месец, защото спряха коликите. Аз самата си останах като мечка, заради това хранене, защото и плодове не ядах много. Но пък какви плодове като го видиш как само от една грешка се гърчи мишокът.
Оливия, ще си се нагодите с бебето ти и сама ще разбереш това дали да го прилагаш. Моят син би станал да ме набие,ако му сменя памперса и цицата докато блаженства. Но има бебета, които това ги разсънва и им е добре.
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #291 -: Декември 30, 2012, 11:40:13 am »
Хаха, и аз не мога да си представя това с памперса при моето дете. Аз винаги сменях и още сменям памперса преди хранене. Даже и да плаче, бързо сръчно за 2 мин нищо няма да му стане, после суче и заспива. Като можеше да се оригва, лекичко се оригваше с накланянето напред като в люлка. Ако междувременно, докато папа се наака пак, пак сменяме. Даже по едно време много обичаше точно като се нахрани и да свърши работата, също и като лапне биба-готов. Някакъв рефлекс било това, четох някъде по едно време.
За храните Шмати добре ти е обяснила, Боги. Салами не яж, това са боклуци пълни със соя и глутамат. Нищо полезно няма там, мели месо на кайма и хапвай кюфтета, принцеси с кайма, руло стефани, някакви кюфтета на яхния да не прекалиш с пърженото и така. Нямаш много избор, аз и до сега много неща не ги ям, нищо, че нямаме колики отдавна. Цитруси няма да хапваш сега зимата, само ябълки и банани, на мен лука не ми се е отразявал зле, не го ограничавам нарочно, пикантните подправки спри, кафе само безкофеиново, лактогонните чайове са ок, айрян, прясно мляко малко, много вода, супи, краве масло (аз поне го обичам направо от пакета на го ям, на филии, всякак, става по-мазничка кърмата сякаш), варивата изключваш напълно.
Това ще облекчи коликите, но няма да ги премахне. Отърване няма, въпроса е да не се внася допълнителен дискомфорт на малкото стомахче :)

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #292 -: Декември 30, 2012, 11:44:47 am »
Bogi, не можеш много да направиш срещу коликите. Единствено не прекалявай с млякото, яйца, ядки и с киселинни храни, давай чай от копър и гушкай,полюшвай и шшш-кай( не се майтапя).
 Истината е, че никой не знае какво са дори коликите. Колики се нарича, когато бебетата плачат т.е. е поведение, а не конкретен симптом. Нарекли са ги така понеже са мислели, че е от болки в червата, но всъщност сега казват, че не знаят защо въобще плачат.  Също така не е вярно, че плачат от газове, въпреки че това се твърди поголовно, включително и от ( за съжаление) лекари. Точно обратното - има доказателства, че не е от газове. Първо, никакви анти-газ лекарства не действат и второ, когато спрат да плачат, те имат повече газове в червата, от колкото преди да започнат, значи не е от тях.
 Вярва се, че може да е свързано с променяне на флората в червата им и за това ти общо взето много не можеш да направиш.  Единственото доказано нещо, което помага са пробиотиците,но бебетата ти са много мънички за тях, така че за момента няма много какво да направиш.
другото, което хората мислят, е че може да е свързано с развиващата им се нервна система. Интересно е, че помагат методи нямащо общо с храната. Например изследвания показват, че гушкането, полюшването и шшшш-кането помагат повече от доста други „методи“. Също и насажите. А и ралзика в процента на бебетата с колики между кърмените и тези на АМ няма т.е. пак опираме, че не храната на майката е основното.
Та мисълта ми е да си правиш каквото се препоръчва, но ако децата пак си имат колики, не си мисли, че нещо ти не правиш като хората и не се вкарвай във филми да се чувстваш виновна за това и да гледа всякя една трохичка, която ядеш.

Нямам съмнение, че сега някой ще заформи спор,ще ми каже как не знам за какво говоря ( аз също съм кърмила бебе с колики), какво казал педиатъра или какъв е личният му опит, за което предварително си извинявам и искам да кажа, че няма да се впускам в спорове. Не си длъжна да ми вярваш,но поне се опитай да провериш това, което ти казвам от сигурен източник, понеже не всеки интернет сайт е такъв. Ето ти един одобрен от американската асоциация по педиатрия, ако желаеш:
http://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/Review-of-Alternative-Treatments-for-Colic.aspx?nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token
« Последна редакция: Декември 30, 2012, 11:53:00 am от Bobbie »


  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #293 -: Декември 30, 2012, 13:05:16 pm »
Боги, момичетата са написали общо взето какво може да се яде. Аз си хапвах и доста дребни сладки без какао и шоколад (масленки и обикновени бисквити). През деня нямах време да си направя друго за ядене и просто това можех да бутна по всяко време в устата. Вечер задължително месо ядях. Правих си и за мен чай от копър поне по половин литър на ден, на децата не съм давала. Смея да кажа, че бяхме се много леки колики. Можеш също да слагаш нещо затоплено на коремчетата (ако имаш възглавнички с костилки от череши или просто топла памучна пелена).
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #294 -: Декември 30, 2012, 13:37:26 pm »
Боги, действително на лекциите на ЛЛЛ казваха, че може да си ядеш всичко и то не отива в кърмата. Но на собствен гръб разбрах, че това не е вярно, затова ти написах за ограничения в храните.
Гледам писали сте за кафе. На едно момиче от тук майката работеше в ХЕИ и беше споменала, че безкофеиновото кафе е в пъти по-вредно. Защото използват силни химикали да изтеглят кофеина. ПО-добре пийте по-слабо обикновенно кафе след кърмене и изцеждане.

Боби правилно е казала за прясното мляко - внимавай с него, силен алерген е. От чайчетата си купи лактогонен български, той е билков. Оливия, знам, че е забранена ментата, с лайката по-внимателно, с мащерката също. Купи си лактогонния и виж, какви съставки съдържа и пий тези чайове.

Може да ядеш:
месо
мляко и млечни продукти с по-висока масленост (но проверени, не домашни със съмнителен произход)
овесени ядки
плодове без цитруси
картофи, ориз
варени или задушени зеленчуци с масло. Може да запържиш леко малки късчета месо и да добавиш зеленчуци в манджата и се задушат
риба - тук не знам за ограничения, само внимаваш с подправките
мед - внимавай с него, около лъжичка на ден

Като цяло чети добре етикетите на каквото и да консумираш и гледай да е без изкуствени оцветители и подсладители.

Всъщност момичета,кърменето не е сложна работа, просто си пренастройте тялото да ядете някакви неща, които не обичате. Аз покрай кърменето се научих на рецепти с месо, нетрадиционни и ароматни.
[/url][/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #295 -: Декември 30, 2012, 14:19:19 pm »
Благодаря на всички за отговорите на питането ми за храненето!
Направих списък и го дадох на майка ми, която сега го играе готвача вкъщи.  :lol:


Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #296 -: Декември 30, 2012, 14:30:36 pm »
А аз да се оплача-не ми тръгва кърма и това си е.От вчера пия лактогонен чай,правя айрян,наливам се с боза със захар.Не тръгва и не тръгва.Опитвам да цедя,вчера с триста зора изкарах 10мл коластра,или поне аз си мисля,че е такова,жълтеникаво е.Бебка е злояда и едва успяваме и от шишето горе долу да си изядем млякото,а пък на гърда изобщо не иска и да засуче,направо си заспива.То няма и какво да суче.В чудо съм се видяла.Ще се мъча още няколко дни,пък като няма,няма.Много ми се иска да изкарвам поне по малко кърма да й давам на малката принцеска.
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #297 -: Декември 30, 2012, 15:06:37 pm »
Боби, съгласна съм с  теб за коликите. Престанах много бързо да давам каквито и да е лекарства, защото нямаше смисъл или го запичаха т. е не се успокояваше и явно не работеха. Но все пак имах видимо по нервно и проблемно дете,ако много сгрешах с храната. Бях хапвала пържола с лук и маринована с някакви подправки и след това имаше много по-голяма истерия от обинкновенно.
Момичета, според вас като вече няма колики бебето мога ли да си хапвам цитруси?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #298 -: Декември 30, 2012, 16:41:37 pm »
Препоръчвам едно масло за увеличаване на кърмата. Изпробвано от двама души. Френско е, но чрез амазон има доставка до навсякъде. Казва се feminaissance allaitement harmonieux.
Успех с кърменето на всички!

Re: Кърменето! Материали и дискусии - 3
« Отговор #299 -: Декември 30, 2012, 18:37:40 pm »
Още едно средство за повече кърма - сминдух. Аз го ям на филийка като подправка или запарени 2-3 л.в гореща 500 мл. вода - има ефект определено :)
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.