0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #500 -: Юни 01, 2014, 12:56:11 pm »
И от мен един глас ЗА здравна застраховка при пътуване в чужбина. В зависимост от ЗК за 10-20лв. получавате застраховка с покритие до 30 000 евро, ако се налага болничен престой, или каквото там и не го мислите. Признавам си, че "европейска здравна карта" - не съм вадила, не мисля и да си вадя на този етап. Първо, че покрива някакви спешности само, а ако се наложи нещо по-така - ще има ядове 100% и яко доплащане в брой. Отделно, че никъде в Европа няма да ви върнат от спешен център с карта, без карта, със застраховка, или без... Налагало ми се е да ползвам медицинска помощ по такава застраховка - проверено работи. Лекарят дойде в хотела на крака, ако беше преценил, че се налага болница - престоят щеше да го покрие застраховката. Единственото неудобство е, че ако ползвате само български език - не знам как ще се разберете с човека от централата на застрахователя (понеже при нужда се звъни на номер там). Поне в компанията ползвана от мен - говореха само немски и английски.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #501 -: Юни 04, 2014, 00:16:11 am »
Аз от опит да се изкажа за "европейската здравна карта". Майка ми и баща ми са с такива. От няколко години, с тях идват при нас.
Баща ми лежа в болница през 2010, приет по спешност през нощта, откаран с линейка, която струваше ок 500 евра /дадоха ни само сметката, не сме я плащали/, майка ми я водих няколко пъти на лекар, вкл. лекарства безплатни, само лекарства за кръвно изисках от лекар... Всичко се пое от касата /бг предполагам/... с въпросната европейска здр. карта.
Препоръчвам да си извадите такава, особено ако пътувате за по-дълго време. Отнема време в бг здравната каса, доколкото съм чувала, но си заслужава

Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #502 -: Юни 04, 2014, 00:27:26 am »
Признавам си, че "европейска здравна карта" - не съм вадила, не мисля и да си вадя на този етап. Първо, че покрива някакви спешности само, а ако се наложи нещо по-така - ще има ядове 100% и яко доплащане в брой

Това не я вярно, както съм написал в погорния си пост, дори само с картата на майка ми отидох при най-обикновен лекар, който и изписа безплатна рецепта за хапчетата й за кръвното, за които в бг плаща ок 30 лв на мес. Далавера :D

Не се изказвай за неща, за които нямаш практически опит, бих ти препоръчала, съвсем добронамерено :)
« Последна редакция: Юни 04, 2014, 00:29:50 am от albenanedelcheva »

*
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #503 -: Юни 04, 2014, 01:08:27 am »
Ох, прощавай Албена  :lol: От цитираното от теб самата е видно, че нямам практически опит и си го казвам направо. Темата ми беше за "здравните застраховки при пътуване" и че те си работят добре, за което видиш ли имам личен опит и съм споделила него .

Приятели имат пък личен опит с въпросните здравни карти, дето не им се получило и доплащали в брой. Доста. Та предпочитам все пак да си дам 20-те кинта и да няма онче-бонче дали ще стане с "европейска здравна карта". Но понеже НЕ Е мой личен опит - очевидно не съм си позволила да коментирам въпроса преди поста ти.

Всеки да си преценя за себе си. Аз категорично на нещо издадено от нашата НЗОК не мога да разчитам и не бих поела риска. Но това за мен. Който иска - моля. Щом казваш, че няма проблем - супер :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #504 -: Юни 04, 2014, 10:55:46 am »
вероятно много зависи от конкретната страна-членка на ЕС, в която се опитвате да използвате тази карта.
аз съм чела за проблеми в Гърция, а иди спори със сърдит гръцки лекар на гръцки в малко курортно градче, дето друг няма на 100 км наоколо и дете с температура на ръце дали ти важи европейската здравна карта или не...

в Германия съм сигурна, че нещата са изрядни.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #505 -: Юни 04, 2014, 19:18:46 pm »
Приятелите, които не сполучиха с ползването на "европейска здравна карта" - едните точно в Гърция бяха, другите в Италия. Не съм била там обаче, не знам какво и защо се е объркало, затова и изразих скепсис, че с въпросната - няма да имам проблем някъде. Ей при Албена - не е имало дерт в Германия, което е хубаво.
Но аз все още не съм убедена, че навсякъде би било като в Германия с тази карта, пък за здравните застраховки - безотказно си работят, не само при мен, но и при страшно много пътуващи приятели и познати. Та са ми по-сигурния и не скъп начин на мен засега.

Което изобщо не значи, че който иска - не трябва да си извади "европейска здравна карта" и при нужда - да пробва първо с нея. Ама ако съм на майната си, че и с детето и все пак ми откажат безплатна помощ с такава карта, а нямам и застраховка - плащането ще е "недей си игра".  :? Ако пък имам такава карта, ама и за всеки случай правя И застраховка...не виждам смисъл да се занимавам с ваденето на картата.

Наистина не си спомням как точно се покриваха направените в чужбина разходи при ползването на карта, но май сметката (по чужбински цени) идва у нас и се плаща (следва да се плаща) от НЗОК. Пък застраховтелните компании не са нашенски в крайна сметка  :lol: - не ме бърка колко от бюджета си ще ръснат за моите здравни нужди в някоя "бяла и скъпа" държава. Това обаче, подчертавам, че го пиша по някакви стари и откъслечни спомени по темата "европейска здравна карта" и беше коментирано точно в смисъл, защо на много места на българите им отказват здравни услуги с нея. После не можели да си вземат парите. Не изключвам, че понастоящем са решени проблемите.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #506 -: Юни 04, 2014, 20:42:45 pm »
Момичета, да кажа един опит и аз ;)
Не знам как е със картата от ЗК, дори нямам такава... за щастие нямам и опит в ползването на медицински услуги в чужбина. Ще кажа само две неща като насока за мислене от хората :)
1. Към всяка кредитна карта на мисля всяка банка има здравна застраховка. Единственото условие е, нещо свързано с пътуването или по време на пътуването да е платено с картата и тя се активира. В този ред на мисли или си плащаш билета за самолета или на първото място в страната плащаш с нея и така си я ползваш - покрититето и е абсолютно същото като на тези които описвате. Т.ч. си е вариант за хората, които ползват карти ;)
2. Понеже съм работила в застраховател, който продава такива застраховки и съм гледала какво реално се плаща и какво не. Искам да уточня, че повечето такива застраховки покриват само разходите по акутно заболяване, което значи внезапно възникнало и неотложно такова. Ако отидете с нещо, което се прецени че няма риск за живота или тям подобни спокойно могат да не ви го платят. Говоря за възрастни хора, предполагам че за деца няма да откажат, но все пак е хубаво да се прочетат Общите условия, за да не остане някой някъде неприятно изненадан както описаното с картата :)
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #507 -: Юни 12, 2014, 06:46:46 am »
И пак за Гърция, за големия талон на колата:

Цитат
Сваляне на номерата и глоба от 1030 до 9000 евро. Това са санкциите, които налагат екипите на пътна полиция в Гърция на водачите, влезли в южната ни съседка без големия регистрационен талон на автомобила, оплакаха се потърпевши.

Глобата от 1030 евро важи само до края на 3-ия ден след сваляне на номерата, след което тя скача на 8-9 хил. евро. А свалените номера на колата се връщат чак след като глобата бъде платена. Новите правила, които вече се прилагат в Гърция, правят невъзможно влизането на автомобили на лизинг в южната ни съседка. Причината е, че в България големият талон се задържа от лизингодателя до пълното изплащане на автомобила. Проблем ще има и за служебните коли и камиони, чиито големи талони стоят при собственика.

На борда на абсолютно всички превозни средства, влизащи в Гърция, трябва да се намира оригиналът на Регистрационен талон номер 1, тъй като в него са записани всички данни, свързани с обща маса, размери, натоварване на ос и пр.

Официално писмо с такова съдържание на гръцкото транспортно министерство вчера е пристигнало в ИА "Автомобилна администрация" (ИААА).

То е отговор на проведени срещи и кореспонденция между автомобилните администрации на двете страни и на отправена от наша страна молба водачите да носят копия, а не оригинали на Талон номер 1, обясниха от ИААА. В писмото гърците се позовали на прилагането на Директива 1999/37/ЕО, обясниха от ИААА.

Проблемът съществува от 2011 г., но санкциите се прилагат стриктно от 17 април - последния работен ден преди Великден, твърдят от ИААА. Тъй като проблемът засяга регистрацията, е от компетентността на МВР, посочиха още от ИААА и коментираха, че там вече работят усилено по разрешаването му.
« Последна редакция: Юни 12, 2014, 06:50:22 am от little_rabbit »
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #508 -: Юни 12, 2014, 07:43:06 am »
Да, и ние четохме, че от МВР са се заели да изяснят ситуацията. При нас е особено важно, тъй като нашата кола е на лизинг и нямаме такъв талон, а само пълномощно, което пък гърците не признавали.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #509 -: Юни 12, 2014, 08:09:33 am »
2. Понеже съм работила в застраховател, който продава такива застраховки и съм гледала какво реално се плаща и какво не. Искам да уточня, че повечето такива застраховки покриват само разходите по акутно заболяване, което значи внезапно възникнало и неотложно такова. Ако отидете с нещо, което се прецени че няма риск за живота или тям подобни спокойно могат да не ви го платят.

а за какво друго човек, отишъл на почивка в чужбина, би тръгнал да търси лекар, освен за акутно, тоест остро, внезапно възникнало заболяване? Акутно означава нехронично. Тоест, не може с тая застраховка да искаш да ти платят за лечението на диабета или витилигото, примерно, дето си ги имаш от години. Но ако се разболееш на място от нещо нововъзникнало - апандисит, остра инфекция, счупен крак и прочие, което налага лечение - ще ти го покрият до съответната сума. има и други покрития там, да не дава Господ.

с последното ти изречение ще си позволя да не се съглася. акутно заболяване не означава такова, при което има риск за живота и застраховката не покрива само лечение на животозастрашаващи състояния.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #510 -: Юни 12, 2014, 09:10:04 am »
2. Понеже съм работила в застраховател, който продава такива застраховки и съм гледала какво реално се плаща и какво не. Искам да уточня, че повечето такива застраховки покриват само разходите по акутно заболяване, което значи внезапно възникнало и неотложно такова. Ако отидете с нещо, което се прецени че няма риск за живота или тям подобни спокойно могат да не ви го платят.

а за какво друго човек, отишъл на почивка в чужбина, би тръгнал да търси лекар, освен за акутно, тоест остро, внезапно възникнало заболяване? Акутно означава нехронично. Тоест, не може с тая застраховка да искаш да ти платят за лечението на диабета или витилигото, примерно, дето си ги имаш от години. Но ако се разболееш на място от нещо нововъзникнало - апандисит, остра инфекция, счупен крак и прочие, което налага лечение - ще ти го покрият до съответната сума. има и други покрития там, да не дава Господ.

с последното ти изречение ще си позволя да не се съглася. акутно заболяване не означава такова, при което има риск за живота и застраховката не покрива само лечение на животозастрашаващи състояния.

Ами може би не го тълкувам правилно, но го казвам на базата на опита си анализирайки огромна база данни от изплатени и отказани претенции на застраховател точно по такива застраховки. Предполагам, че при ползване на асистанс услуга е по-различно, но при възстановяване на разходи се отказват. Пример: Отишъл в болницата със силни болки в корема и съмнение за спукан апендисит. Изследвали го и се оказало, че не е апендисит и няма нещо застрашаващо (да речем имал е газове или спазми) и поради тази причина не се плаща. За мен лично ситуацията е абсурдна, защото теб ако те заболи корема няма как да знаеш е или не е апендисит, а и щом лекарите са те изследвали, значи шанса да е било опасно е реален.... но примера ми е от реална ситуация, не хипотеза. Същото ми се е случвало и на мен в пирогов обаче като здравноосигурен, а преди няколко дни позната бременна в ранна бременност са я накарали в Шейново да си плати в спешното прегледа, защото отишла с кървене, ама според тях понеже не било силно и т.н. и не я приемат, значи не е спешно и все едно е отишла на частен преглед... Мен в спешния център на МД също ме накараха да се разпиша, че АЗ отказвам хоспитализация, защото иначе щеше да трябва да си платя прегледа.... Та като цяло си има явно врътки и зависи много от конкретната ситуация, държава, лекар....

И ще си позволя да цитирам какво застрахователите разбират под акутно заболяване:
http://myinsurance.bg/akutno-zabolyavane-248.html
"Бързоразвиващо се болезнено заболяване, с нужда от спешно лечение с възможност за летален край."
« Последна редакция: Юни 12, 2014, 09:11:41 am от Mousyt »
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #511 -: Юни 12, 2014, 11:08:48 am »
За Гърция - според информацията в “Дневник“ проблеми е имало само с превозвачи на товари, не с частни автомобили - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/11/2320687_vlastite_preporuchvat_da_se_nosi_golemiiat_talon_na/. На сайтовете на ИААА и МВР каквато и да е информация по въпроса не откривам.

Единственият известен истински случай с глоба и свалени номера досега е на един български бус през април. Факт е обаче, че гърците имат право по европейското законодателство да искат големия талон, но хич не ми се вярва да тръгнат да се заяждат с туристи с леки автомобили, трябва да са луди, та те се изхранват с това.

Ние пътувахме миналата седмица до о.Тасос през ГКПП Маказа, с две коли, едната лизингова, не носехме големите талони на никоя. Не сме имали проблеми, но не са ни и спирали. Има много привидно извънградски участъци с ограничения 50 км/ч, спазвахме всички, макар че част от гърците си летяха покрай нас.

За Тасос - Paradise beach е фантастичен за деца, плитък до много навътре и без никакви морски таралежи. Сега нямаше и много хора, райско местенце. Хотелът беше този http://www.greenbayhouse.gr/ - чист, нов и с много хубави малки детайли. Най-хубавото му е собственичката Aggeliki, млада архитектка, завършила в Лондон - просто прекрасна, мила, отзивчива и ненатрапчива, чувствахме се у дома. В апартаментите имаше кухненски бокс, в единия даже отделна кухня. На обяд се хранехме навън, а вечер на терасата с прекрасна морска гледка. Дворчето е малко, има доста рози и хотелът е на самия път, така че може би не е подходящо за съвсем малки деца, на 1-3 години, които искат да пипнат всичко. Но е супер за бебета, по-големи дечица и за без деца също. Не е на плажа обаче, на 3 минути с кола е. Пред хотела има плаж, но не е за къпане, каменисто е и има морски таралежи. Таверната на София и Костас в Кинира я препоръчвам - винаги има готвено ястие, страхотни гръцка салала и пържен гаврос, обяд за 7 души беше около 65 евро с пиенето и София е адски мила, винаги носеше специален десерт за децата.

За застраховките - и аз не тръгвам без асистанс при пътуване, последните няколко пъти на Булстрад. Наложи се да го ползваме за Дани миналата година в Англия, много ни помогнаха и навреме, пратиха лекар в хотела, имаше коремна болка, която се оказа от далак. Явно при туристическо пътуване е добре да имаш застраховката, а при гостуване Европейската здравна карта може да помогне и за лекарства и прегледи за всякакви заболявания, не само акутни.
« Последна редакция: Юни 12, 2014, 11:11:23 am от marmotche »
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #512 -: Юни 12, 2014, 11:20:35 am »
Предложете ми място в Гърция, но близо до Кавала. Имаме идея след 10 дни да отидем на гости в Гоце Делчев и после за 3-4 дни някъде наблизо в Гърция.
     
*
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #513 -: Юни 12, 2014, 11:26:40 am »
Момичета, както всичко останало и този казус го приех като кауза, та да ви кажа как стоят реално нещата. :lol:
Защото като всичко останало в милата ни родина и по този случай няма никъде ясна информация, та вчера проведох няколко разговора с Министерство на транспорта и ИААА, с хора които движат нещата по казуса. Информацията никак не е добра и обнадеждаващата, защото категорично не се отнася само за товарни автомобили, а съгласно действащата директива на ЕС от 2011 г., която незнайно защо комшиите решават стриктно да прилагат от 27.04.2014 г. пише, че задължително се изисква талон 1, което в нашия случай е големия талон. До колкото разбрах в други европейски държави това е малкия талон, а талон 2 е големия, но в техните малки има повече информация от колкото в нашия малък, който е номер 2.
Та на въпроса. Отговорните институции разбира се знаят за проблема от април, но вече 3м., въпреки че сега е сезона на почивките в Гърция, не са направили кой знае какво по въпроса за лизинговите и служебните автомобили. Обаче сега видиш ли са се заели да организират междуведомствена среща с МВР и МВнР, за разрешаване на проблема, който няма решение, защото от всички проведени срещи ставало ясно, че гърците са категорични, т.е. искат го. От проведените срещи с лизинговите компании пък става ясно, че и те са категорични, че няма да дават талоните.
Така че в момента сме в един абсолютно порочен кръг всички притежатели на лизингови автомобили.
Също е важно да знаете, че не се признават дори нотариално заверени копия на големия талон, искат си оригинал и това е.
Та, според мен национално решение на този въпрос няма как да се постигне в рамките на сезона, затова моя съвет е да се спасявате поединично като вариантите са няколко.
Водите преговори с лизинговата компания и срещу определна сума като залог, декларация или друг вид документ с цесия, нотариално заверен да ви дадат талона за срока на почивката.
Има такива прецедентни в две лизингови компании, според моите проучвания :lol:
Смея се истерично вече, защото абсурдите в нашата мила родина се роят всеки изминал ден....
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #514 -: Юни 12, 2014, 11:41:40 am »
Тъкмо щях да цитирам сайта на АА и Стефи е писала. Нищо де, цитатът е:

Цитат
НА ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ, ИЗВЪРШВАЩИ ПРЕВОЗИ ДО, ОТ И ПРЕЗ ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ

След запитване от страна на ИА „Автомобилна администрация“ гръцката страна информира, че при извършване на крайпътни проверки на територията на Република Гърция всеки водач на превозно средство трябва да носи оригинал на част I на свидетелството за регистрация или оригинал на част I и част II на свидетелството за регистрация. Копие на свидетелството за регистрация не се смята за валидно. В случай на непредставяне на гореспоменатите документи, компетентният гръцки орган налага глоба и сваля регистрационните номера, като отнема свидетелството за регистрация на превозното средство.
Гръцката страна изтъква като основен мотив за това изискване разпоредбите на чл. 5 от Директива 1999/37/ЕО на Съвета от 29 април 1999 година относно документите за регистрация на превозни средства. Съгласно чл. 5 от директивата „за целите на идентифицирането на превозно средство в пътния трафик държавите-членки могат да изискват водачът да носи при себе си част I от свидетелството за регистрация.“ Мнението на ЕК е, че „това е от компетентността на държавата-членка, където е извършена крайпътната проверка да определи дали само оригинал на свидетелството за регистрация се счита за валиден документ или и копие от него също може да се приеме.“
Бихме искали да обърнем внимание на факта, че съгласно чл. 3, т. 1 от Директива 1999/37/ЕО на Съвета от 29 април 1999 година относно документите за регистрация на превозни средства „държавите-членки издават свидетелства за регистрация на превозни средства, които са предмет на регистрация съгласно техните национални законодателства. Свидетелството се състои или от една част, съгласно приложение I, или от две части, съгласно приложения I и II“. В Република България свидетелството за регистрация на превозното средство се издава по образец, утвърден от министъра на вътрешните работи, който се състои от две части, съдържащи данни за превозното средство и собственика. Формата, вида и съдържанието на издаваните в Република България свидетелства за регистрация на МПС са регламентирани в Наредба № I-45 от 24 март 2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях.
Съгласно чл. 33, ал. 2 от Наредба № I-45, „част първа на свидетелството за регистрация служи за идентифициране на превозното средство. Тя удостоверява правото на разпореждане на собственика с превозното средство. Тази част се съхранява от собственика и се носи при използване на превозното средство при необходимост.“

Тъй като в гръцкото законодателство е въведено подобно изискване, гореизложеното следва да се взима предвид при извършването на превози до, от и през територията на Република Гърция.

Така че носете си големите талони при пътуване.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #515 -: Юни 12, 2014, 12:15:25 pm »

И ще си позволя да цитирам какво застрахователите разбират под акутно заболяване:
http://myinsurance.bg/akutno-zabolyavane-248.html
"Бързоразвиващо се болезнено заболяване, с нужда от спешно лечение с възможност за летален край."

ясно, не се учудвам никак, че застрахователите измислят нова медицина, само и само да не платят онова, което обещават предварително :)

благодаря за тези уточнения.

а каква всъщност е разликата между  асистанс и възстановяване на разходи?

аз обикновено си купувам това:
http://www.bulstrad.bg/bg/subproduct/%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F


"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #516 -: Юни 12, 2014, 12:24:06 pm »
За застраховките - и аз не тръгвам без асистанс при пътуване, последните няколко пъти на Булстрад. Наложи се да го ползваме за Дани миналата година в Англия, много ни помогнаха и навреме, пратиха лекар в хотела

мармотче, а как точно процедирахте - първо звъните на номера, посочен в застрахователната полица и те ви дават указания или...?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #517 -: Юни 12, 2014, 12:26:03 pm »

И ще си позволя да цитирам какво застрахователите разбират под акутно заболяване:
http://myinsurance.bg/akutno-zabolyavane-248.html
"Бързоразвиващо се болезнено заболяване, с нужда от спешно лечение с възможност за летален край."

ясно, не се учудвам никак, че застрахователите измислят нова медицина, само и само да не платят онова, което обещават предварително :)

благодаря за тези уточнения.

а каква всъщност е разликата между  асистанс и възстановяване на разходи?

аз обикновено си купувам това:
http://www.bulstrad.bg/bg/subproduct/%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

Асистанс е когато възникне събитието звъниш на един телефон и те те упътват към лекар/болница, а възстановяване на разходите е когато си плащаш сам и после искаш по документи застрахователя да ти върне парите. Второто разбира се е по-евтин вариант и затова е хубаво да се внимава като се купува застраховка какво ще ви пробутат, защото ми се струва че ще има разлика ;)
Ама дано не се налага да ги ползваме тези застраховки....
*
Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #518 -: Юни 12, 2014, 12:52:54 pm »
Mousyt, като звъннах на посочения номер в полицата - ми казаха да чакаме лекар в хотела, не ни упътиха да ходим някъде. Може би като обяснявах какъв е проблема и са преценили, че не е спешно, или "на умирачка" и можем да изчакаме да дойде лекар. Но пък ме питаха дали имаме нужда от линейка СПОРЕД мен. Отговорих, че според мен - нямаме. Но пък това ми остави впечатление, че ако бяха пратили линейка - разходите за нея щяха да ги поемат.

Имаше някаква особеност, че при разход до някаква сума (дребна) пациента има процент самоучастие. Примерно, ако 100 евро е струвала оказаната помощ (там по тарифите на дадената държава) 20 си ги плащаш ти, а застрахователя ти възстановява другите 80. Но за всякакви намеси над тази сума - плащат 100%. Вероятно си зависи и от вида на полицата разбира се и от съответната компания.

П.П. Проверих си в договорите застраховките, които са ми към кредитните карти - пише, че покриват направени разходи до 300лв., ама не ми става особено ясно по какъв механизъм се ползват. Но от това, което пише - оставам с впечатление, че при разход над 300лв. за медицински услуги - си го плащам от джоба.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: С деца на море, планина, къде?
« Отговор #519 -: Юни 12, 2014, 13:07:40 pm »
Така че носете си големите талони при пътуване.
Зай, проблемът е с лизинговите коли, каквато е и нашата... Големият талон просто не е в нас, а гърците не признават никакъв друго документ. Всеки останал няма проблем.

Стефи, благодаря за информацията.