Надеж, това за овеса и глутена е спорен въпрос по интернет сайтовете, но наиситна овеса не съдъжа глутен.Затова се дава на хора с целиакия ( болестта, при която не може глутен). Казват, че може да има някакви малки количества от замърсяване от мястото на прозиводство, защото там често обработват и други зцърнени, но след каот и на тези хора не ми пречи да го ядат, значи няма проблем.
Глутен се препоръчва да се даде в 7мия месец т.е. след навъшване на 6, така че ти имаш няколко дена ( всъщнос то и това се смени - виж по-долу) Изчакването след 7мия месец с глутена също е вредно и увеличава риска от създаване на чувствителност.
Ето тук малко повече информация, защото ми прави впечатление, че в този форум се борави със стара информация за глутена, а дори и д-р Бърди беше писал някъде да се чака до доста късно, а това вече не са препоръките. По-новите препоръки въобще не са толкова строги. Първоначално СЗО започва да препоръчва изключително кърмене в първите 6 месеца, за да се избегнат проблеми в развивашите се страни, където много деца умират от неправилно съхранение на АМ. Обаче препоръките са за цял свят и се приемат и от развитите страни. В много държави след препоръката за изключително кърмене в първите 6 месеца, алергиите са се вдигнали, вместо да намалеят. Това е било едно от най-странните неща, които са открили и никой не знае, защо се е получило, ама е факт. Освен това още по интересен е фактът, че случаите на целиакия се увеличили рязко с изчакването на даването на глутен и са паднали наново, когато са спряли да го препоръчват толкова дълго изчакване. Оказало се е, че няй-нисък е рискът, когато глутен се даде между 4 и 6м. Интересно, че същото важи и за диабета.
Ето по-подробно, за който знае английски
http://celiacdisease.about.com/od/raisingaglutenfreechild/a/Breastfeeding.htmА да, забравих да кажа, че ако ядете хляб и кърмите, в кърмата има малко количество глутен и без това.