0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Коледни сладки
« Отговор #80 -: Декември 06, 2012, 09:28:00 am »
Е 122. Ако се притесняваш за вредите не го ползвай и без това всички ще умрем рано или късно. ..
Благодаря Миленка. Притеснявам се понеже съпругът ми има алергия към някой оцветители и малката е много възможно да ги е унаследила, не ми се експериментира със здравето и. Аз ги ям не ме бърка.

Сега да ви споделя какво направих по този повод. Купих замразени боровинки и ги сложих да се варят с малко захар, колкото да им излезе сока - отнема 10-15мин. Махнах плодчетата и ги използвах в тесто за мъфини, а сиропа редуцирах с още малко захар и после с него оцветих сметана за украса на кексчетата. Цвета който се получи е лилаво и е напълно натурален и безвреден  :wink:
Мисля да го използвам да украся и коледните курабийки.
*
Re: Коледни сладки
« Отговор #81 -: Декември 06, 2012, 09:53:54 am »
Напоследък имам време и желание за кулинарство и с плахи стъпки се включвам в приключението :)
Благодаря за идеите за Коледа
Ето какво се получи при моя първи опит. Само че са малко сухи меденките. Другия път ще ги сложа в кутия веднага.



   La vita è bella
*
Re: Коледни сладки
« Отговор #82 -: Декември 06, 2012, 10:23:50 am »
Много са хубави, аз още събирам кураж за декорация.
Сложи ги и сега в кутия(ако са останали де  :lol:) с парче ябълка и ще омекнат. Също омекват слепени с мармалад за 2-3 дни.
Re: Коледни сладки
« Отговор #83 -: Декември 06, 2012, 11:05:26 am »
С интерес следя темата, тази година съм решила и аз да се пробвам. Първите крачки са направени - купих сладкарски бои и приготвих кутия  :D
Много искам да направя курабийките с мед, намерих интересни рецепти както в темата така и извън нея.
*
Re: Коледни сладки
« Отговор #84 -: Декември 09, 2012, 16:10:44 pm »
Ето и няколко рецепти от мен за коледни сладки.Първите две рецепти могат да се направят 3 седмици преди Коледа и да преседят в кутия, но могат да се ядат и на момента.Е малко са по-твърди, но стават.

 Джинджифилови Коледни сладки:

Продукти:
800г брашно
280г пудра захар
120г твърд маргарин или масло(но имайте предвид, че с масло стават по-твърди)
5 с.л разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка
2 ч.л сода за хляб
2 ч.л подправка за меденки, ако не намерите - смес от смлени джинджифил, канела, щипка кардамом, звездовиден анасон.
 
Приготвяне:
Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и чукаме яйцата, меда(не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая нарязваме на късчета мекото масло(маргарин). Месиме до образуването на меко и гладко тесто ( В началото може да ви се струва, че има нужда от още течност, но не правете грешка да слагате - след известно време, брашното усвоява мазнината и става чудесно тесто, което не лепи. Хубавото на това тесто е, че веднага може да се работи с него!. Разточвате кора тънка около 5-7 мм и изрязвате фигурки. Пекат се около 10-15 мин. на 150-160 ˚С Изваждайте веднага след като забележите, че краищата започват да почервеняват. За да се получи хубава кафява глазура отгоре, е нужно да се намажат още топлите меденки с разбито яйце + 1ч.л вода и 1-2 ч.л какао (непременно прецедете сместа). После леко с четка се намазват топлите меденки, като внимаваме да не оставяме следи.Ако искате може да ги украсите и с Роял айсинг, оцветен в различни нюанси.Аз лично така направих.

Маслени сладки:

Продукти:
200 г. Безсолно меко масло-аз ползвах обикновенно
200 г. Много фина захар-ползвах пудра захар
1 яйце
400 г. обикновено брашно
Първо се смесва маслото със захарта и ароматната есенция. Не се бърка много дълго време, за да не се напукат сладките при печене. Добавя се яйцето и се бърка до получаването на еднородна смес. Накрая се добавя и брашното (предварително пресято), като се бърка на ниска степен до получаването на тесто. Оформя се топка от тестото и се увива във фолио. Престоява в хладилника минимум един час.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност до дебелина 0,5 см. С формички се изрязват сладките. Сладките се нареждат върху хартия за печене и отново се охлаждат в хладилника за около 30 мин. Последното се прави с цел запазване формата на сладките при печене. Пекат се при 180 за около 8- 12 минути, в зависимост от размера на сладките. След като се извадят от фурната се охлаждат върху решетка. Сладките се декорират по желание. Аз използвах Роял Айсинг.
 
* Завити в домашно фолио, сладките могат да се съхранят на сухо и хладно място до един месец.
За ванилови сладки се добавя 1 ч.л. ванилова есенция.
За лимонови сладки се добавя настъргана кора от един лимон.
За портокалови сладки се добавя настъргана кора от един портокал.
За шоколадови сладки се замества 50 г от брашното с 50 г какао.


Горните две рецепти съм взела от мои две дружки.А сега ще ви представя и едни от най-любимите ми сладки който изчезват за отрицателно време, защото имат вкус на дъвчащи се бонбони и при тях е много голям проблем да устискат до Коледа, поне в къщи.

Марципанени сладки

Продукти за тестото:

200 гр. марципан
100 гр. пудра захар
150 гр. ситно смлени бадеми
3 ч. лъж. царевично нишесте
1 белтък
сокът и настъргана кора от 1 лайм
1 суп. лъж. ром
100 гр. брашно
Марципана се разрохква с вилица и се смесва с пудрата захар, бадемите и царевичното нишесте. Към тях се добавя сокът и настърганата кора от лайм, ромът и белтъка. Омесва се лепкаво тесто. По малко се добавя брашното и тестото се оформя на топка.
Слага се върху набрашнена повърхност и се разточва на кора с дебелина 7-8 мм.От кората се изрязват форми на снежинки (или други по твое желание). Подреждат се в тава върху хартия за печене, на разстояние една от друга.

Пекат се в предварително нагрята на 170°C фурна за 10-12 минути, в зависимост от размера на сладките.

След като се извадят от фурната се оставят да се охладят.

Последната рецепта съм взела от този блог http://www.kulinarno-joana.com/2008/12/christmas-snowflake/ там има рецепта и за Айсинга аз работя с нея.

Марципан, можете да си вземете от Метро, в Плевен се намира на щанда с ванилийте, бакпулвера и т.н.



Re: Коледни сладки
« Отговор #85 -: Декември 09, 2012, 21:47:29 pm »
Момичета, помагайте!
Решила съм да направя глазурата за меденките с белтъци на прах, но не намирам никъде малки разфасовки. Виждали ли сте някъде?
А да ви хрумва начин да се пастьоризират пресни белтъци?
А някой да е сушил такава глазура на слаба фурна?

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Re: Коледни сладки
« Отговор #86 -: Декември 09, 2012, 21:53:29 pm »
Продават готов айсинг и на прах. Вероятно е със белтък на прах. Иначе съм гледала как се бият белтъци на водна баня за един крем забайоне, предполагам, че е с цел стерилизация.
Re: Коледни сладки
« Отговор #87 -: Декември 09, 2012, 22:01:26 pm »
В крайна сметка какво значи "айсинг" и ако намеря да купя какво се прави с него?
*
Re: Коледни сладки
« Отговор #88 -: Декември 09, 2012, 22:06:08 pm »
Къди айсинг е белтък, захар и лим. сок, ако го правиш в къщи. Украсяват се сладки с него, слагаш го в торбичка, шпршц, пош и рисуваш. Може да се оцвети в различни цветове и да се направят интересни комбинации. Аз лично ще го пропусна тая година, детето вероятно ще хапва от сладките  :wink:
Re: Коледни сладки
« Отговор #89 -: Декември 09, 2012, 22:55:25 pm »
Да, и аз предполагам, че на водна баня, но не знам точно как. Дано някой да го е правил и да помогне. И аз заради детето. Иначе си правя глазурата със суров белтък.Даже миналата година изобщо не се усетих и си я направих, и детето си хапна меденки- добре, че нямаше проблем, но не ми се рискува.
Роял айсинг, или само айсинг си е белтъчна глазура.
Горе-долу това е рецептата:
1 белтък
200гр. пудра захар, пресята
няколко капки лимонов сок
Разбива се до получаване на гладка текстура. После може да се раздели на части и да се оцвети със сладкарски бои-най-подходящи са кремообразните, но става и с течни или на прах(които могат да се намерят и най-евтино, но е добре да се разтворят във вода, за да не остават на бучици)
В зависимост от това, колко гъст айсинг искате, се добавя за разреждане още лимонов сок и за сгъстяване още пудра захар.
От айсинг могат да се правят и фигурки за украса и бордове и дантели, дори се използва за цялостно покритие на торти.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
Re: Коледни сладки
« Отговор #90 -: Декември 10, 2012, 00:02:06 am »
Днес с мъжО направихме джинджифилови сладки. Станаха малко твърди. Маги, когато престоят, тогава ли омекват?
*
Re: Коледни сладки
« Отговор #91 -: Декември 10, 2012, 01:55:06 am »
Inke Tinke, незнам как се прави айсинг, но италианския начин за правене на целувки "сготвя" белтъците. Първоначално разбиваш само белтъците и към тях постепенно добавяш врял захарен сироп (захар и вода на котлон като за карамел, но отстраняваш веднага щом захарта се разтвори и сместа кипне). Сиропа добавяш на тънка струйка като не преставаш да биеш белтъците, докато не добиеш гъстотата, която ти е необходима за айсинга. Така белтъците преминават термична обработка.




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
Re: Коледни сладки
« Отговор #92 -: Декември 10, 2012, 08:34:48 am »
"Ледена" глазура може да се направи и без белтък. Само пудра захар и лимонов сок - става по-прозрачно от айсинга, но пък също е интересно - мажат се целите меденки.
*
Re: Коледни сладки
« Отговор #93 -: Декември 10, 2012, 08:51:10 am »
Пепи да трябва да преседят.

Re: Коледни сладки
« Отговор #94 -: Декември 10, 2012, 10:01:53 am »
Здравейте. Наскоро гледах една рецепта на Бон апети за Коледни звезди с бадеми, там се слага глазура от белтък и захар преди да се сложат да се пекът сладките. Така че мисля че може да се направи тази глазура и на други сладки и курабийки и да се сложи да се запече, един вид като целувка да стане. За да може да се яде и от малки деца.
*
Re: Коледни сладки
« Отговор #95 -: Декември 10, 2012, 10:33:31 am »
Целувките се пекат на много ниска температура много време и да си призная, не вярвам, да станат сладките и целувчената глазура едновременно изпечени.Най-много горната част да се овъгли, а долната да е сурова, освен ако и тези сладки не се пекат на ниска температура.

Имам скорошен опит с целувките(не сполучлив) и за това давам мнение.

*
Re: Коледни сладки
« Отговор #96 -: Декември 10, 2012, 12:13:16 pm »
Най-после опекохме сладките по рецептата на Jam. Станаха страхотни! Благодаря! Добре, че малчо даде зор, та да направя за пръв път в живота си коледни сладки :)
Re: Коледни сладки
« Отговор #97 -: Декември 10, 2012, 12:39:58 pm »
Пепи да трябва да преседят.

Маги, те не останаха, ще правим още тези дни, тогава ще престоят.  :lol:
*
Re: Коледни сладки
« Отговор #98 -: Декември 10, 2012, 14:04:45 pm »
И аз за първа година запретнах ръкави и вече първите ни меденки са факт. По тази рецепта http://artofrealfood.com/?p=674 Алекс се включи много активно.
Само дето изглеждат сякаш никога няма да омекнат, та затова всеки ден ги проверяваме по няколко пъти дали са вече мекички. :lol: Дано останат няколко до Коледа да видим омекват ли :jump12:

За следващия уикенд съм планувала да правим меденките на Ванчето.
*
Re: Коледни сладки
« Отговор #99 -: Декември 10, 2012, 15:54:30 pm »
Целувките се пекат на много ниска температура много време и да си призная, не вярвам, да станат сладките и целувчената глазура едновременно изпечени.Най-много горната част да се овъгли, а долната да е сурова, освен ако и тези сладки не се пекат на ниска температура.

Имам скорошен опит с целувките(не сполучлив) и за това давам мнение.
Ако тия бадемови сладки са маслени се опичат за 10мин. примерно и после се оставят да се суши белтъка примерно. А иначе, на Звездев му имам пълно доверие и до сега нищо не съм оплескала.