0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #760 -: Ноември 19, 2011, 18:46:46 pm »
Уххх хайде стига бе момичета! Каквото и да си пишем, чиито и официални и неофициални становища и мнения да цитираме...ами детето ще яде и ще пие АМ колкото иска и може в крайна сметка. Което е "по-ящно" - повече, което не е - по-малко. В крайна сметка пък, каквото и да пише и да казва някой по въпроса с АМ и количествата, моето като не иска и не може да поеме повече храна от всякакъв вид за едно денонощие, че да му докарам АМ до "препоръчителното количество" какво да направя? Да му го наливам със сонда сигурно... :lol: А и кърмещите майки - съвсем са я "загазили" тогава, ако не могат да произведат литър кърма за денонощие, или и да могат - детето им не иска да я изсуче и аууууу какво да правим. "Мъка и драма"!  :lol:

Моля, разберете ме правилно. Аз съм последният човек, който омаловажава доброто и правилното хранене при децата, самата аз захраних и храня детето си по правилата, които всички тук считаме за добри, всички тук искаме и се опитваме да правим най-доброто за децата си - това е ясно. НО. Редовно чета някакво изпадане в крайности по темата... Ама сега еди какво си на 8м и 15 дни, или на 9 точно да се даде /примерно/. Еми като е казано и /доказано защо/, че това се дава между 8-и и 9-и месец - значи в този период си е баш навреме, независимо на кой ден си го дал точно. Всеки си знае детето, както се казва и не е кьорав и идот, че да не може да прецени с определен тип хранене дали му е добре хлапето, или се налагат корекции от страна на мама. И ако са възможни корекции в посока да се ограничат някои храни при нужда, корекции в посока да се дава нещо "в повече" отколкото детето може и иска да поеме си е чисто невъзможно, все тая кой какво препоръчвал и защо.
Има деца на възрастта на Дани, които се хранят по 6 пъти за 24 часа примерно, има и такива като него, които са на 4 хранения /просто защото не искат повече/. Ами тези с 6-те хранения, ще докарат АМ докъм литър сигурно, ако пият колкото Дани, а той пък ги докарва около 460 мл. АМ, ама яде и сирене и да кажем "млечните" неща му стават достатъчно, сложете и млечни каши в сметката и всъщност всичко си е ОК.

Ако АМ беше чааак толкова незаменима храна...ами то и аз и повечето от вас - днес щяхме да сме "криви, гърбави и увредени", че не са ни наливали с АМ до 3-годишни. ;)

И нещо друго ми е крайно необяснимо и нелепо открай време. Като кърмех Дани и той си наддаваше добре - никой не ме е питал колко често суче, ама какво количество и да ми дава наклони по въпроса. Добре наддавало детето - значи млякото му стига и точка. Откакто почнах с АМ да го храня обаче, въпреки че продължи да си наддава все така добре и да няма никакви здравословни проблеми, ей Богу - не се спря това дуднене: ама малко му било АМ, ама много му било АМ, ама така трябвало, ама инчаче трябвало. Брех! Като го захраних - още по-зле. Това съм дала рано, онова съм дала късно, млякото което пие пак не е "колкото трябва" /то никога не е било де , поне на теория/ и не можело то така видиш ли. На "тъпото" ми питане - къде е проблемът в храненето, щом детето се развива както трябва и на к'во отгоре да коригирам нещо насила? Абе вярно ся, развивало се както трябва, ама така пишело за еди кое си еди къде си и хЪ на - няма мърданката. Ако го кърмех още - нямаше да има проблем нали колко кърма пиел, нямаше и да ме питат даже... Освен за да ми кажат, че "крайно време да спра да го кърмя" де и вместо това да взема да му давам АМ в ТОЧНО определени литри и милилитри, щото без АМ - не стааа работата, това е ясно. :lol:

И ви уверявам, че на гореописаните ситуации и мнения - не се смея понеже съм небрежна към детето си, неговто хранене и здраве, или супер неграмотна по тези въпроси, че затова да е. ;) Хората са различни, нуждите им от едно, или друго в дадени моменти - също са различни. Бебето/детето - не е изключение от това правило...така като чета какво споделяте - само го потвърждава.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #761 -: Ноември 19, 2011, 23:28:18 pm »
Уххх хайде стига бе момичета! Каквото и да си пишем, чиито и официални и неофициални становища и мнения да цитираме...ами детето ще яде и ще пие АМ колкото иска и може в крайна сметка.
Жбрул, това беше написано не заради количествата, а че не се препоръчва намаляване на АМ за сметка на обикновена храна. Прочети пак какво съм написала - че ние също не сме се придържали към норма, само към общи правила да не се намалява. Защото имаше една майка в някакъв форум ( вече не помня къде) на която 4 месечното бебе ядеше предимно друга храна и почти никакво мляко - то затова са тези правила кое да е повече, а не точно колко да ти яде детето. Пък някой ако иска да го храни  само с пържени филийки и никакво мляко си е негово право.


  
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #762 -: Ноември 19, 2011, 23:33:51 pm »
Все повече се убеждавам, че това не е виц:
"В английския форум задaваш въпрос и ти отговарят.
В руския задaваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо.
В българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост..."
 :lol:


*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #763 -: Ноември 20, 2011, 00:13:35 am »
Боби, аз каквото писах в последния си пост - не е било коментар на твое мнение, или нечие друго конкретно. Беше "обобщение" един вид, накъде избива често разговорът тук. /и не само тук де/. На живо с други майки - същата история.

Конкретно за АМ, аз схващам какво и защо казваш, но да не се заменя напълно млечното хранене с друго и те да си останат 50/50 да кажем е едно, или ако детето е склонно да яде повече - това да се реши в полза на млякото, не на пържените филии - ОК. Обаче темата се буквализира "по точки и запетаи" и почва едно смятане колко ми пие детето и накрая - ни една от нас "не покрива нормативите"  :lol: и цъ цъ - ужас. Да ти казва педиатър - ама дай сега зеленчук, пък сега дай и плод, пък сега замести това на обяд, онова следобяд- също, ха дай сега и закуска и, а да...и АМ не го намалай, трябва да си остане както досега, или да е близо литър поне. И като ти го каже лекар и като ти е първо дете и хабер си нямаш, той като казал нещо какво аджеба имал предвид точно - става мармалад. Понеже приемаш всичко буквално и не тръгваш да "интерпретираш" лекарско мнение /по принцип/. "Мармаладът" после се реплицира и тук... Само излишна драма според мен, ама - на кой както му харесва дето викаш.

Няколко пъти съм опитвала тук да кажа, да не се "трепти" по таблици и схеми, да се гони всичко в храненето с "точност", все едно ще изстрелваме сувалка в космоса, а да се знаят и следват общите препоръки и параметри просто и тогава всичко е наред. Явно безсмислено упражнение от моя страна. Здраве да е  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #764 -: Ноември 20, 2011, 05:42:56 am »
Обаче темата се буквализира "по точки и запетаи" и почва едно смятане колко ми пие детето и накрая - ни една от нас "не покрива нормативите"  :lol: и цъ цъ - ужас.
О, мен това никога не ме е притеснявало. Ивана си качваше нормално, така че какво да я мисля. А сега пък е спряла да качва, но пък такива количества изяжда, че не виждам как може повее от това да яде. Явно ги гори понеже не се спира.
Тази твоята педиатърка е егати досадата. Моята като я премереха Ивана и само ми казваше  да продължавам да праявя каквото правя. Никога не е изпадала в подробности. Като стана време зз захранване ми даде един лист с общи правила кога да вкарвам какви храни и повече не ме е закачала. Каза само какво количество месо трябвало, пък аз пак не давах толкова.


  
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #765 -: Ноември 20, 2011, 06:48:53 am »
Аз за това избягвам питането  :lol:. Педиатърката всеки път ме пита дали Тереза изяжда незнам си колко унции, аз отговарям утвърдително и това е. Ми никога не си е изпивала млякото, обаче не съм я и насилвала. Расте си нормално и щастлива, наддава си чудесно... До преди седмица се кърмехме, "кърмомери" ли трябваше да си сложа  :lol:?

Колкото до американците и теглото им... ами аз дебели кърмачета почти не съм виждала. За сметка на родителите, които имат неограничен достъп до Макдоналдс и подобните  :wink:.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #766 -: Ноември 20, 2011, 07:50:19 am »
Колкото до американците и теглото им... ами аз дебели кърмачета почти не съм виждала. За сметка на родителите, които имат неограничен достъп до Макдоналдс и подобните  :wink:.
Такива са, ама не защото са им скапани препоръките за правилно хранене ;-), а защото не ги спазват.


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #767 -: Ноември 20, 2011, 12:08:55 pm »
 Това ми напомня една случка, когато племенника ми беше на 6г. Той живее в САЩ.
 Та брат ми го праща на училище с купичките със супичка и манджичка. Хлапето, обаче няколко дни си ги връща пълно. Оказа се, че понеже всички деца носели за обяд парче пица, чипс или друга подобна вкусотия, нашия юнак искал и той като техните...
 Набързо му го избиха от главата като го пращаха няколко дни без нищо :))))
 Извинявам се за отклонението от темата...
 
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #768 -: Ноември 20, 2011, 15:53:20 pm »
Ххаха Боби, наистина си е досада жената, въпреки че от добро чувство го прави, ама... Откакто пък се захвана да взима втора специалност "алергология" - направо настана ад под небето. Скоро очаквам и мен да ме нареди като потенциален алерген за Дани. :lol: Всичко е алерген за нея напоследък... То не е само моята такава де, ако съдя какво споделят приятелки за техните педиатри - същите филми гледат и те.
Ама и аз взех да процедирам като elle22 накрая, че да си пощадя нервите. Ориентирах се кои отговри са "правилните" и каквото и да пита й казвам: "да, да разбира се". И за масажчетата и гимнастиките и за мазането и за това колко АМ пие и какво яде, за всичко съм "да", както препоръчва тя - така твърдя, че го правя и сме доволни и двете.  :lol:

Иначе, съгласна съм с мненията, че не препоръките са "скапани" - тези в САЩ, или по други места, ами обикновено - никой не ги следва. Всички четат, знаят и коментират кое било добро и правилно, ама дотам...и си живеят обикновено съвсем обратно на тези препоръки. Наскоро, моя приятелка със син петокласник ми дръпна егати лекцията по правилно хранене /за деца и възрастни/, а 10мин. по-късно ми разясни, как нямала време да прави разни здравословни закуски на малкия, че да му ги реди в кутии и да му ги праща на училище всеки ден, поради което той ядял там само разни боклуци - вафли, чипсове и от сорта. Ама не тя била виновна за тези неща, ами скапаното училище, в което не били осигурявали на детето й полезна и здравословна храна. Иначе жената - може и книга да напише по въпросите на правилното хранене нали, ама вече с приложението...друга песен запя. ;) И от цялото меню на ресторанта, в който бяхме седнали - не си поръча нещо полезно /а имаше доста такива неща/, ами с кеф си омете един мазен шницел от кайма с пържени картофки и го заля отгоре с Кока-Кола... :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #769 -: Ноември 20, 2011, 17:18:43 pm »
Може ли да попитам каква риба избирате за мъниците, че единственото правило, за което се сещам е прясна...
Благодарности :)

*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #770 -: Ноември 20, 2011, 21:46:46 pm »
аз взимам котлет от сьомга и го правя на супичка :)

*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #771 -: Ноември 20, 2011, 22:21:00 pm »
Последно време купувам за тях основно пъстърва или сулка. Сулката е страхотна риба, само със средна кост. Иначе знам, че рибата трябва да е по-малка от ръката до лакътя. Защо, обаче забравих  :oops: Четох го още като бях бременна, но старост-нерадост  :lol: много забравям  :lol:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #772 -: Ноември 20, 2011, 22:37:08 pm »
Иначе знам, че рибата трябва да е по-малка от ръката до лакътя. Защо, обаче забравих  :oops: Четох го още като бях бременна,...
:-) да, добре... т.е. сьомга не може... щот такава малка сьомга си е бракониерство :-)
 някакви много съмнителни сайтове/книги четеш.


  
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #773 -: Ноември 21, 2011, 00:08:56 am »
Боби, може би става въпрос за "моделите", които се развъждат изкуствено или които обитават "застояли" води като язовири например. Не съм го чела, но има логика. По-големите от лакътя риби са обикновено по-тлъсти. За "дивите" екземпляри естествено това не би следвало да важи. Те не се "угояват" и имат "активен живот" /спортуват редовно/  :lol:


*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #774 -: Ноември 21, 2011, 00:15:44 am »
Иначе знам, че рибата трябва да е по-малка от ръката до лакътя. Защо, обаче забравих  :oops: Четох го още като бях бременна,...
:-) да, добре... т.е. сьомга не може... щот такава малка сьомга си е бракониерство :-)
 някакви много съмнителни сайтове/книги четеш.
О, да, аз не съм толкова интелектоално възвишена като теб да чета само научна литература.
Ако обичаш престани да характеризираш всичко, което на теб не ти допада като съмнително, грешно и т.н. Извинявай, но не си Бог да знаеш всичко ида разбираш от всичко. Най-малкото твоето захранване за мен не ми е критерий за правилно.
Вместо да коментираш това какво чета, да беше отговорила по въпроса.
А иначе ето какво пише в един от "съмнителните" сайтове, които чета:
http://www.lekar.bg/news-43/info-1955/%D0%A2%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5.%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B8.%D1%81%D0%B0.%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0.%D0%B7%D0%B0.%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5.%D0%B8.%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/
И още един цитат:
"Големите риби, които имат по-дълъг живот, например акула, риба меч и marlin, трябва да бъдат изцяло избягвани, защото има по-голям риск, че тази риба е била изложена на замърсяване."
« Последна редакция: Ноември 21, 2011, 00:24:25 am от mimi26 »
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #775 -: Ноември 21, 2011, 02:37:22 am »
Може ли да попитам каква риба избирате за мъниците, че единственото правило, за което се сещам е прясна...
Благодарности :)

Може ли да се върнем на въпроса на aditoo все пак. От егоизъм настоявам, защото и мен ме интересуват отговорите. ;) Та..., кой ВИД (или кои) се водят най-подходящи за "първа риба" на едно бебе, не от гледна точка на това, с колко живак са се нагъкали въпросните животни, а като по-лесно смилаеми, "добре понасящи"... ?
Аз съм виден рибояд да си кажа честно, обичам и сьомга, но за мен лично - това е доста тежка за ядене риба, "тлъста". Нищо никъде не съм чела и няма да цитирам никакви учени и статии - споделям наблюденията си като консуматор на такава риба просто, че за т'ва - не ми се вижда най-подходяща тя.
Пъстървата ми се вижда по-добре като заначало, но във вид на супа - не съм я приготвяла. Кой е подходящият начин да се сготви тя и да се даде в някакво зеленчуково пюре примерно? Мисля си за сварено филенце, което да се пасира с морков и картоф евентуално... ще ми се все пак да има и някакъв вкус, за да не се отврати човека. Вече не е такава будала, започна да има претенции и да си изгражда лични предпочитания за храните. Та искам и да му е вкусно, ако може :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #776 -: Ноември 21, 2011, 05:28:49 am »
О, да, аз не съм толкова интелектоално възвишена като теб да чета само научна литература.
Ако обичаш престани да характеризираш всичко, което на теб не ти допада като съмнително, грешно и т.н.
Глей ся,ако беше казала, че говориш за живака е едно, но ти каза, че си избираш рибата по дължината.  Това че рибите натрупват живак е всеизвестен факт. Едни риби натрупват повече, други по-малко. Затова си имам на хладилника си залепена разпечатка кои риби е безопасно да се ядат колкото искаш, кои един път в месеца и т.н. и мога да те уверя, няма нищо общо с дължината на ръката ми :-).  Пъстървата например има повече живак от сьомгата.  Между другото постът ми трябваше да е смешен, а не да те ядоса. Явно при общуването в писмен вид се изпускат много неща и съответно виж какво се получва.

За всеки който се интересува, ето една табличка. http://www.maine.gov/dhhs/eohp/fish/hgposter.htm Това обаче няма нищо общо със смилаемостта на дадената риба за стомахчето на малко дете. Аз купувам различни видове бели риби, защото са леки.

Боби, може би става въпрос за "моделите", които се развъждат изкуствено или които обитават "застояли" води като язовири например. Не съм го чела, но има логика. По-големите от лакътя риби са обикновено по-тлъсти. За "дивите" екземпляри естествено това не би следвало да важи. Те не се "угояват" и имат "активен живот" /спортуват редовно/  :lol:
Джиджи, ама  един вид риба е по-голям от друг и бебетата и може да са по-голями от възрастните екземпляри на друга. Едно бебе акула живало 3 месеца е доста по-голямо от един възрастен сом, нали? Не е възможно да се сравняват по единствен критерий големина.

Човек, ако иска да купува полезна риба, трябва да е дива и такава, която живее в студени води, за да е с ненаситени мазнини ( те стават такива на студен климат). Затова сьомгата е толкова полезна, но и аз като Жбрул мисля, че е тежка... обаче сега се сетих, че давах на Ивана във вид на рибни кюфтета и много и хареса. Но вече беше над годинка.   

Това ми напомня една случка, когато племенника ми беше на 6г. Той живее в САЩ.
 Та брат ми го праща на училище с купичките със супичка и манджичка. Хлапето, обаче няколко дни си ги връща пълно. Оказа се, че понеже всички деца носели за обяд парче пица, чипс или друга подобна вкусотия, нашия юнак искал и той като техните...
 Набързо му го избиха от главата като го пращаха няколко дни без нищо :))))
 ...
Дидон и мен ме няма по манджичките, а супи въобще като дете не ядях, а сега много много рядко, покрай мъжа ми, който пък без манджа и супа не може.  Ако и мен ме беше пратил с манджа бая шях да се вталя :-). Не знам какво и е на пицата, но чипсовете са гадни - веднъж ни поканиха в едно училище и на децата им бяха приготвили за обяд сандвич и чипс. Сандвича беше добре, ама от какъв зор чипс трябва да им дават в училище, не ми е ясно. Освен това количеството беше огромно. На нас ни дадоха каквото и на децата и на мен половината ми стигна, а аз не съм малка. Извинявам се и аз за отклонението.
« Последна редакция: Ноември 21, 2011, 07:20:52 am от Bobbie »


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #777 -: Ноември 21, 2011, 07:50:52 am »
С риск да създам нов спор още съм объркана... Значи ако ми е правилна логиката и при положение, че Илияна не давам консерви, трябва да избера нещо между плоски риби (които и да са те), хек, треска и скумрия.
:offtopic: От известно време не пиша, а само чета, защото за каквото и да стане дума, каквото и да се попита все да излиза политически въпрос от това. Сещам се за доста жени, които спряха да пишат поради същата причина. Най-приятелска молба - не превръщайте форума, в подобие на останалите женски места в нета, все пак е създаден с идеята да е различен от останалите...

*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #778 -: Ноември 21, 2011, 08:36:22 am »
Джбрул, аз рибата за малките я приготвям във фолио на фурна, заедно със зеленчуците - картофи, моркови, грах, царевица и каквото друго имаш под ръка. По-лесно се чисти после. Когато започнах да давам рибата, вече не пасирах, а само нарязвах на ситно или мачках леко с вилица. Незнам дали може да се пасира по този начин.
Адито, спокойно, вече игнорирам постовете на Боби, нямам намерение изобщо да ги чета, така че няма да има конфликти. И тя може да направи същото с всичко постове, защото все е в опозиция  :wink:
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #779 -: Ноември 21, 2011, 10:49:27 am »
...по време на бременност трябва да се избягват изцяло едрите тлъсти риби, а по-дребничките да се сведат до две, три порции седмично. Това е така, защото в рибата има живак, а в големите риби логично да е повече... Та по същата причина предполагам е препоръчително да се дават на бебо риби с размер, не по-голям от лакътя... /хихихи, това ми прозвуча... мръснишки/