0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #80 -: Май 12, 2011, 11:07:15 am »
Никой не казва, че полудяват след определена възраст хората. Но старо куче на нови номера трудно се учи нали. Има и по-широко скроени жени на възраст, но не всички са такива. Нещо което е направила преди нам си колко години и е сработило, се приема за константа и единственото правилно. Спомням си няколко спора, къде дребни, къде много сериозни с мойта свекърва. Защото - тя така знае и ей на двама сина е отгледала пък нищо им няма. Дори напоследък забравя, че и двамата от 9 месечни са пратени при баба си и са прибрани в града за предучилищна чак. И с цел да си пестя нервичките предпочитам да я игнорирам, вместо да обяснявам и обяснявам. Изтощително е вярвайте. А колкото до умората - еми така си е. Изтощителни са и тичането по детето и носенето, ако се наложи. Не се оплаквам, но .... иска си сериозни физически усилия.
*
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #81 -: Май 12, 2011, 11:13:07 am »
Интервютата са за това, да отсееш на кой до къде му стига акъла и дали може да се справи с работата, чисто физически. Ако пък нещо не е доогледано, винаги можете да се разделите. Аз си мисля, че избора трябва да е най-доброто за детето, има и достатъчно прости млади жени. Не визирам никого, подчертавам да не бъда разбрана накриво.
*
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #82 -: Май 12, 2011, 11:15:54 am »
Много е и до късмет намирането на точния човек.
Аз се двоумих между две кандидатки, които ми харесаха и вдъхнаха доверие - едната беше 10тина години по-млада от мен, а другата 10тина години по-възрастна. Избрах по-младото момиче, защото съм такъв човек, че би ми било неудобство да давам настaвления на по-възрастния от мен човек, нямаше да ми е комфортно.
Но определено не винаги възрастта определя другите неща. Ако човекът е здрав, повярвайте, може да е по-жизнен от много 30 годишни кандидатки. Пример е моята свекърва малко над 60, която идея нямам как и от къде намира енергията, с която обгрижва всички нас - децата й, и четирите си внуци. Много жизнен и енергичен човек е, понякога много повече от мен. Да е жива и здрава още дълги години.
« Последна редакция: Май 12, 2011, 12:09:53 pm от tzvetenze »
*
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #83 -: Май 12, 2011, 11:22:08 am »
И майка ми и свекърва ми са по-млади от 60те. Имат доста сили, дори покрай натрупаната умора продължителното недоспиване, понякога аз се изморявам по-бързо от тях. Никога не са ми казали "аз така". Бих си оставила децата да ги гледат на тях, вместо на чужд човек, но за жалост не живеем в един град... на всяка баба вничетата са и мили (предполагам). С правилния подход винаги може да се намери обща приказка (Лиско ми е жив пример). Очаквам с нетърпение дните, когато могат да дойдат поне за ден... Ако трябваше да търся жена, бих търсила по-скоро помощ в домакинството, отколкото да гледа децата. Незнам... аз съм такава... може би е ревност, но докато тръгнат на ясла, наистина бяхме скачени съдове. Ако трябваше да ходя на лекар или т.н. бяха големи схеми - с мъжа ми в обедната почивка се чакаме пред болницата да стои при децата, аз да вляза. Може би щеше да е по-добре да имам жена, но финансово е непосилно...
Дано всеки намери това, което търси!
А ние сме пред спазъм  :? Дано го прескочим...
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #84 -: Май 12, 2011, 11:23:01 am »
Според мен това до голяма степен си е от човека. Дали избира да се движи в крак с времето или си държи на своето. Просто повечето хора на определени години са по-закостенели и не обичат промените.
Свекърва ми е на 63 год и съм много, ама много приятно изненадана от нея. Нямам нито една забележка към нея. Мога спокойно да оставя бебето при нея за няколко часа, даже да спи при нея. Рускиня е и ми е разказвала как в Москва децата спят зимата на терасата. Само тя ! не ми прави коментари за лекото обличане на Дара.
Педиатърката ни е по-млада, но си знае все нейното. Като отказах да дам един препарат на детето отговора беше " ми да, те сега го отричат, но ние сме го ползвали 40 год. " !  :D На море не се ходи с дете под 1 година и подобни ...

Около нас има много деца, но гледачки бутат количките. Повечето са млади ( между 24 - 30 год ) и масово се оплакват от работодателките си. Не дават децата да спят през деня, за да може вечер да спят от 20 до 8 часа. ( 2-3 годишни деца ) . Памперса го махнали на 1.5 год. но детето до ден днешен, тоест вече година си върши всичко в гащите. Та гледачката роптае, че детето е изнервено без сън и постоянно пишка или ака в гащите. Майките не искали да си ги гледат и т.н.
А да, и постоянно трябва да са навън. Та... и на гледачките не им е леко  :D
*

    Tarja

  • *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #85 -: Май 12, 2011, 14:22:40 pm »
Според мен това до голяма степен си е от човека. Дали избира да се движи в крак с времето или си държи на своето.

Това е и моето мнение. Милата ми баба беше такъв човек - отворен към новото и уважаващ мнението на родителите. Отгледа две братчета и тъкмо беше ред на Добри, но друго било писано.
Смятам, че при избора на детегледачка трябва да се опитаме да преценим човека срещу себе си и да поставим нашите условия без притеснения, независимо от възрастта. Важно е от самото начало да няма премълчани неща и от двете страни. Също така е от значение и заплащането - като навсякъде, ако искаш качествена услуга - приготвяш по-голяма сума. Пред мен имам два примера на мои приятелки. И на двете бавачките са млади, симпатични и се държат прекрасно с децата, едната обаче е много по в час с това какво прави. Занимава се с детето целенасочено, създава и навици и я възпитава. Играят много, забавляват се, лудуват, но глезотиите и качването на главата и не са позволени. Говори много правилно, което за мен е от голяма важност.
Другото момиче също се грижи с много любов за бебето, но само и само да не плаче и да не се тръшка малкия му угажда за всичко и той се е разглезил доста. Използва и доста диалектни думи от шопския край (по-точно променя правилните ударения), което се набива в ушите на детето и в моите, когато сме заедно. Разликата в заплащането им е повече от двойна...
Виждала съм и една баба - гледачка, която щях да набия и сега гледам да засека детенцето с родителите му за да им кажа на какъв човек са поверили безценното си.

А може ли малко да отклоня темата с един въпрос за възглавниците?
Досега не Добри не е спал на възглавница, но напоследък гледам, че се катери върху нашите и така заспива и се замислям дали не е време да му купим негова си. Имам спомени, че височината на възглавницата трябва да е колкото е разстоянието от рамото до врата, но дали не се бъркам? Вие какви и кога избрахте възглавници за вашите мушмороци?
         Equally Destructive
*
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #86 -: Май 12, 2011, 14:44:56 pm »
Ох Божееее! Е, как пък излезе сега, че смятам всички по-възрастни хора за идиоти?  :lol: Не, не смятам, че нечия възраст сама по себе си е причина някой да не е адекватен в гледането на моето дете конкретно. Проблемът ми с по-възрастните детегледачки, е точно невъзприемчивостта на повечето към личните ми изисквания за гледане на дете. Давам си ясна сметка, че просто до момента - с такива ми се е случило да се срещам, не мисля че няма и други на възраст 60+, които са модерни и супер адекватни хора, но не ми попадна такава досега.

Като цяло, повечето кандидатки са пенсионирани детски и начални учителки, които поради факта, че 30 години работили "гледане на деца", са дълбоко убедени, че знаят по-добре от всяка майка какво е нужно за детето й и как следва да се гледа същото.
На мен ми е нужен човек, за да ми помага, не да си водя с него домашни битки, за надделяване по въпроси като: колко е облечено детето, колко и кога трябва да яде, кога трябва и не трябва да се взима на ръце...и в този ред. Не сметнах за нужно, да занимавам никого тук с историята как имах детегледачка за два дни, ПРЕПОРЪЧАНА и с големи претенции, на която мъжа ми се наложи да показва как се храни бебе с шише и тя така и не схвана "номера". 8O За това, че беше дошла навоняна на парфюм и то така, че гушкайки бебето беше намирисала и него и се наложи да го къпя и на направената забележка ми отговори, че "ми аз не ползвам парфюм", макар че от нейния парфюм вонеше цялата стая... Че жената беше решила, че е у нас за да гледа турски сапунки, а не дете, че считаше за съвсем нормално да й дам обяснение защо искам да отиде с бебето в спалнята /понеже ще си прекъсне гледането на сериал/, счете аргументите ми за неоснователни и така и не отиде /че коя съм аз да й казвам какво ще прави и къде/...и още много мога да споделя за тази жена. И не, на предварителното интервю - нямаше как да предположа, че някой отгледал 3 деца и отговарящ адекватно на всичките ми въпроси - може да е толкова зле в практиката. Не знам наистина как ги е гледала другите деца и как са оцелели същите с нейното "гледане". Естествено, културно я освободих от работа.
И на мен като на Камбозола ми беше неудобно на жена на 67 години да й нареждам и да й правя забележки на всяка крачка, така съм възпитана /явно за съжаление/. Мисля, че би ми било по-лесно да направя забележка на някой на моята възраст поне. Намеци - при тази госпожа не сработиха. Усет за това как е редно да се държи, като уж е на работа - никакъв. Поведението й беше по-скоро като на роднина, която ми е дошла на гости, ще гледа детето ако иска само и "на добра воля", пък аз трябва да й сервирам кафенце и да се съобразявам с личния й комфорт. И дето вика Пешек - старо куче на нови номера - трудно се учи, да не кажа че не се учи изобщо.

Определено считам, че с тази просто "изтеглих късата клечка" и тя е по-скоро изключение в "отбора на детегледачките". Подозирам, че и на 20 и на 30 години си е била също толкова неадекватна, не й е от възрастта проблема. След подобен опит обаче, колкото и да е било малшанс - не изгарям от мерак пак да опитвам с някой на такава възраст, въпреки че нямам предубеждения към никого по дифолт, точно на възрастов признак.
Преценила съм, че за целите за които ми трябва детегледачка на мен лично - по-млад човек ще е по-добре. Познавам си детето и нуждите му и за да бъдат задоволени същите - се иска бая физическа активност. Аз на 30 години окапвам понякога, а съм здрава и права, пък ако бях на 60-70...не знам. Също така, детегледачката, която 10 пъти на интервюто натърти, че била "възпитателка" и ме "успокои" как тя щяла да му изгради режим на това бебе т.е. да го дресира - съмнявам се, че вие бихте я пуснали да припари до децата ви. ;)


Ако случа на жена на възраст, която да ми отговаря на изискванията - възрастта й няма да ме спре да я наема на работа, определено. До момента обаче - така се случва, че не попадам на точния човек...еми такъв ми бил късмета досега и за това са ми такива впечатленията. Ако пък стане така, че случа на свястна детегледачка, било и възрастна - непременно ще споделя. ;)

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Tarja

  • *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #87 -: Май 12, 2011, 14:56:50 pm »
Като дъщеря на детска учителка, за мен кандидатите с опит в тая сфера ще отпаднат още на първо класиране  :wink:
         Equally Destructive
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #88 -: Май 12, 2011, 15:11:01 pm »
За възглавницата, ние не ползваме такава отдавна. Мия си имаше бебешка възглавница, но си я намирах хвърлена на пода, като отивах да я завия. спрях да й слагам възглавница. Не знам дали все пак не е вредно да спи без възглавница, ама насила не мога да й я слагам.
По въпроса за детегледачките, досега не ми се е налагало да ползвам такава, поради факта, че имам всеотдайна майка и винаги, когато имам нужда, ми помага. За мен обаче от значение би бил и начинът, по който детето ще я приеме. Мия има хора, които харесва веднага и други, които не може да приеме, каквото и да правят. Като пример мога да дам избора ни на логопед. Ходили сме при 2, и двете страхотни професионалисти, но едната жена просто установи непосредствен и моментален контакт. Мия я хареса от първия миг, което за мен беше много показателно и прецених, че това е първата предпоставка за по-успешна работа. Та в тази връзка, може би като крайна фаза на избора на детегледачка, бих видяла и начина, по който ще я приеме детето.
П.С. Благодаря на всички за хубавите пожелания. Рожденият ден мина много весело. Имаше луди танци и много смях  :).
<br />[link=http:
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #89 -: Май 12, 2011, 15:19:58 pm »
Говори много правилно, което за мен е от голяма важност.
И за мен това беше от основно значение (не че баща му си няма трески за дялане в това отношение ;) )! Също така много от кандидатките отпаднаха веднагически, в момента в който получих отговори на маймуница...

Мешко също прави много валиден коментар - Бобо по принцип е супер общително дете, закача се с хората и се усмихва много (особено на какички). Но на тази детегледачка, която избрах (и която тепърва ще видим става ли или не), много й се радваше, наистина много.

Жбрул, не е излязло, че смяташ възрастните жени за идиотки. Въпросът е в старателното издирване на теле под вола ;)
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #90 -: Май 12, 2011, 15:36:42 pm »
Сега остава да добавиш и кой дири под вола теле. Написаното оставяше леко неприятно впечатление, сега мисля че е по-ясно какво е имала предвид, обаче пак съм против епитетите.
Нещо друго, което ми хрумва е да не искаме от хората това, което самите ние не притежаваме-говоря за умения, навици и т.н.т.
« Последна редакция: Май 12, 2011, 15:42:02 pm от shanoar »
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #91 -: Май 12, 2011, 16:10:39 pm »
Нещо друго, което ми хрумва е да не искаме от хората това, което самите ние не притежаваме-говоря за умения, навици и т.н.т.

Е защо ? ( ако коментара е по повод детегледачките ).
Нали си плащаш - можеш да изискваш всичко, друг е въпроса какво ще намериш и дали отсреща ще се съгласят.
Ще дам пример какво имам предвид. Аз и мъжа ми имаме руска жилка. Казах на свекърва ми когато е с детето да му говори на руски ( така или иначе българския й, предвид че от 40 год е в БГ, не е много добър...) . Ако седна да търся детегледачка защо да не й изисквам говорим руски, при все че аз нямам добър такъв.
Или да търся непушачка, при все че в семейството се пуши и т.н.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #92 -: Май 12, 2011, 16:19:40 pm »
Предупреждавам само, ако отново влезете в тон ще бъде заключена темата и така ще е за напред
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    saraapl

  • *****
  • 2009
  • Нашата мечта... Обичаме те много
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #93 -: Май 12, 2011, 16:43:10 pm »
Офф не ви ли стигна предната седмица че и сега започвате :)
shanoar ако на теб нещо или някой те дразни напиши му го на лични..Така като се дразните тук и другите които си пишем нещата(дори и за вас глупости да са),оставаме без тема..
Относно детегледачките-аз не мисля да се възползвам.Когато станем на 7 месеца ще го записвам на ясла.Т.е. вече е записан..Именно искам да избягам от това да се карам със свекърва ми или с майка ми относно детето.Хареса ми отношението в яслата и възпитателите :) Та ще се доверя на един вид "детегледачка".
Аз исках да попитам нещо..Мога и в другия раздел за взаимната помощ ама само съвет искам сега :) Купихме доста голям чадър и съм се снабдила с много плажни масла с големи фактори.. Мога ли да си позволя да взема малкия на плаж ??? Естествено че ще стои на супер сянка и изобщо няма да го показвам на слънце .. Има ли такива мами дето живеят до море и са чакали много време да закарат малкото бебче на плаж :)
« Последна редакция: Май 12, 2011, 16:44:50 pm от saraapl »
*
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #94 -: Май 12, 2011, 16:50:26 pm »
Момичета, преди да напускам обяви "из целия нет" и да ми минат 20-30 идиотки през къщата...
Съжалявам за този спам, но съм длъжна първо тук да проверя дали някой може да препоръча човек, понеже сте априори наясно какъв човек ми е нужен.

Според мен точно тук допускаш две грешки.

Първо, каквито и да са кандидатките, важно е да минат през дома ти, и непременно с детето наоколо. Така ще видиш как синът ти и жената реагират и общуват - за мен този би бил най-важният тест. Ако жената ти се хвали с опита си, но не закачи детето, не му се усмихне, как ще се държи с него, когато не си наоколо?

Освен това, почасова или не, работа е това и е редно жената да си види работното място - мисля, че й го дължиш. Така без обяснения ще дадеш представа що за хора сте. Допусни, че жена, която не е навита на почасова работа, може да се съгласи, след като види вас, детето и дома ви.

Второ, внимавай как приемаш препоръките на други, за да си спестиш разочарования. Дори тук не всички майки тръсят точно един вид човек за един и същи тип дете. Колкото и да се припокриват изискванията, всеки държи повече на едни неща и по-малко на други. Бъди обективна и честна със себе си и формулирай кои най-важни изисквания трябва да изпълнява детегледачката и кои са пожелателни. Така по-лесно ще отсееш подходящия човек.

И си формулирай изискванията ясно и категорично отначало и виж реакцията. Аз не бих позволила детегледачката да гледа сериали, освен ако детето спи. Предполагам очакваш тя да обръща внимание на хлапенцето, да му говори и да го занимава, вместо да зяпа телевизора.
*
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #95 -: Май 12, 2011, 16:55:17 pm »
Ели беше на 5м. като я водихме на море за първи път. Стоеше под чадъра в количката или на пасъка.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #96 -: Май 12, 2011, 16:57:33 pm »
Алекс беше на 6 месеца, той като му допряхме краката в пясъка и пищеше, а до водата не искаше да се допре. Но под чадъра, на сянка, в детския басейн беше добре. Като е намазано с крем, няма проблеми да стои под чадъра, стига да не го опънеш там в най-голямата жега, че и такива модели има по морето :? В два-три часа, камъни и дърве се пукат, те с бебе на плаж :x
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #97 -: Май 12, 2011, 17:01:04 pm »
Специално Сара искам да попитам нещо и го правя в темата, а не на лични защото нямам какво да крия, а също и лични отношения с някой от пишещите тук. Мило момиче кои сте вие, които си споделяте нещата тук и кои сме ние, които също си споделяме нещата тук?
За мене писането  в темата е споделяне на мисли и съждения по дадена тема. Лично никой не ме дразни, дразня се от епитети и етикети, които се лепят на хората
Момичета, преди да напускам обяви "из целия нет" и да ми минат 20-30 идиотки през къщата...
Съжалявам за този спам, но съм длъжна първо тук да проверя дали някой може да препоръча човек, понеже сте априори наясно какъв човек ми е нужен.

Според мен точно тук допускаш две грешки.

Първо, каквито и да са кандидатките, важно е да минат през дома ти, и непременно с детето наоколо. Така ще видиш как синът ти и жената реагират и общуват - за мен този би бил най-важният тест. Ако жената ти се хвали с опита си, но не закачи детето, не му се усмихне, как ще се държи с него, когато не си наоколо?

Освен това, почасова или не, работа е това и е редно жената да си види работното място - мисля, че й го дължиш. Така без обяснения ще дадеш представа що за хора сте. Допусни, че жена, която не е навита на почасова работа, може да се съгласи, след като види вас, детето и дома ви.

Второ, внимавай как приемаш препоръките на други, за да си спестиш разочарования. Дори тук не всички майки тръсят точно един вид човек за един и същи тип дете. Колкото и да се припокриват изискванията, всеки държи повече на едни неща и по-малко на други. Бъди обективна и честна със себе си и формулирай кои най-важни изисквания трябва да изпълнява детегледачката и кои са пожелателни. Така по-лесно ще отсееш подходящия човек.

И си формулирай изискванията ясно и категорично отначало и виж реакцията. Аз не бих позволила детегледачката да гледа сериали, освен ако детето спи. Предполагам очакваш тя да обръща внимание на хлапенцето, да му говори и да го занимава, вместо да зяпа телевизора.
Цигу както винаги си го написала много добре, споделям мнението ти :D
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #98 -: Май 12, 2011, 17:15:52 pm »
Абсолютно съм съгласна с Ганка - това, че е под чадъра и омазано с фактори ;) въобще не е кой знае каква защита. Миналото лято не съм си показала носа от чадъра и въпреки това се върнах със завиден тен (водата и пясъка много отразяват). А имайте предвид и че съм се мазала с 30-ти фактор. Като се избягват най-горещите часове, мисля, че няма проблем бебето да се води на море и плаж.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Седмицата...(9.05-15.05)
« Отговор #99 -: Май 12, 2011, 17:35:12 pm »
Слънцето вече е ужасно и най-добре е да се ходи сутрин рано с малки деца, или следобедите след 5 часа. През останалото време е трудно за възрастен, камо ли да опънеш дете на такава жега. А и те в топлото са си сънливи, криви, не са за много часове плаж.
Шаноар, айде стига вече :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю