0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #660 -: Декември 01, 2017, 12:25:08 pm »
Здравейте д-р Даскалова. Ако е удобно имам едно питане относно спермограма след пиете на антибиотик Аугментин СР.
Записах час за 13.12.2017г на мъжа ми, но от вчера (30.11.2017г.) мъжа ми почна да приема антибиотика с пробиотик. Изписаха му го за 10 дни, но в опаковката са 28 хапчета (по 2 хапчета през 12 часа), което значи че ще му стигнат за 7 дена и мисля че ще му е достатъчно. Което значе че ако го приема 7 дена последния пррием ще е на 06.12.2017г. и това е точно една седмица преди датата за спермограма (13.12.2017).
Моля за съвет какво да правим, дали да преместим датата, или да каже какъв антибиотик е пил и като цяло колко време преди спермограмата да не се приемат никакви хапчета ( антибиотици).
Много ви благодаря предварително. Успешен ден!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11667
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #661 -: Декември 01, 2017, 21:39:41 pm »
Благодаря и да уточня
Да в едва и съща лаборатория са правени през месец,след което посетихме уролог които откри хламидия и възпаление на епидидимит(едвостранно)
Лекувахме хламидията и двамата и месец след лечението излезе отрицателен резултат.
Възпалението при него все още не е отшумяло.
Въпросът ми е дали да очакваме подобрение на спермограмата след неговото излекуване и кога според вас да пуснем отново спермограма.
Много ви благодаря.
Хубаво е че Ви има

Цветина, след лечението е логично да очакваме подобрение на сперматогенезата, но понякога това отнема време, а и е вdжно да се уточни дали инфекцията с хламидия е била единствената причина за лошите показатели.

Ако контролата не ви е спешна, след Нова година. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11667
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #662 -: Декември 01, 2017, 21:47:12 pm »
Здравейте д-р Даскалова. Ако е удобно имам едно питане относно спермограма след пиете на антибиотик Аугментин СР.
Записах час за 13.12.2017г на мъжа ми, но от вчера (30.11.2017г.) мъжа ми почна да приема антибиотика с пробиотик. Изписаха му го за 10 дни, но в опаковката са 28 хапчета (по 2 хапчета през 12 часа), което значи че ще му стигнат за 7 дена и мисля че ще му е достатъчно. Което значе че ако го приема 7 дена последния пррием ще е на 06.12.2017г. и това е точно една седмица преди датата за спермограма (13.12.2017).
Моля за съвет какво да правим, дали да преместим датата, или да каже какъв антибиотик е пил и като цяло колко време преди спермограмата да не се приемат никакви хапчета ( антибиотици).
Много ви благодаря предварително. Успешен ден!

Слънцемое, принципно е добре да не е приемал антибиотици 1 месец преди спермалния анализ, но и на фона на антибиотично лечение при някои мъже показателите са стабилни. Така че ако е наложително, да си направи спермограмата и да каже какво е приемал. Ако не е спешно - и той след Нова година. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #663 -: Декември 01, 2017, 22:10:58 pm »
Много ви благодаря за отговора. Не е спешно и наложително тъй че сигурно ще го отложиме. Желая ви весели празници  :)
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #664 -: Декември 04, 2017, 08:32:44 am »
Благодаря и да уточня
Да в едва и съща лаборатория са правени през месец,след което посетихме уролог които откри хламидия и възпаление на епидидимит(едвостранно)
Лекувахме хламидията и двамата и месец след лечението излезе отрицателен резултат.
Възпалението при него все още не е отшумяло.
Въпросът ми е дали да очакваме подобрение на спермограмата след неговото излекуване и кога според вас да пуснем отново спермограма.
Много ви благодаря.
Хубаво е че Ви има

Цветина, след лечението е логично да очакваме подобрение на сперматогенезата, но понякога това отнема време, а и е вdжно да се уточни дали инфекцията с хламидия е била единствената причина за лошите показатели.

Ако контролата не ви е спешна, след Нова година. :)

Много много Ви благодаря.
Пожелавам Ви прекрасни празници и много здраве.
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #665 -: Декември 18, 2017, 13:57:41 pm »
Здравейте д-р Дасколова. Този път да попитам за мнение на мойте изследвания:
Free Т4 (fT4)   S        12.06       ng/l     9,30 - 17     ECLIA
Free T3 (fT3)   S        3.28       ng/l     2 - 4,40     ECLIA
ТАТ (Tg Ат)   S        10       IU/ml     0 - 115     ECLIA
A-TPO (MAT)   S        20.76       IU/ml     0 - 34     ECLIA

За хормоните направени в трети ден от Ц са с резултати:
TSH ( Тиреотропен Хормон )   2.560   mIU/l   0.300 - 4.200
Prolactin ( Пролактин )  468.20   mIU/l   125.00 - 635.00
LH ( Лутеинизиращ Хормон )   10.54   IU/l   фол. 2.4-12.6 овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фоликул Стим. Хормон )   10.11   IU/l   Фол. 3.5-12.5; Овул. 4.7-21.5, Лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол)   46.64   pmol/l   фол. 46-607 ; овул. 315-1828; лут. 161-774; мен. до 201
Testosterone ( Тестостерон )   0.23   nmol/l   0.22 - 2.90
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #666 -: Януари 05, 2018, 18:59:16 pm »
Здравейте д-р Даскалова,дали може да изкажете мнение по тази спермограма? Благодаря предварително
Имай вяра и всичко ще се случи 🌈
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11667
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #667 -: Януари 09, 2018, 10:19:48 am »
Free Т4 (fT4)   S        12.06       ng/l     9,30 - 17     ECLIA
Free T3 (fT3)   S        3.28       ng/l     2 - 4,40     ECLIA
ТАТ (Tg Ат)   S        10       IU/ml     0 - 115     ECLIA
A-TPO (MAT)   S        20.76       IU/ml     0 - 34     ECLIA

За хормоните направени в трети ден от Ц са с резултати:
TSH ( Тиреотропен Хормон )   2.560   mIU/l   0.300 - 4.200
Prolactin ( Пролактин )  468.20   mIU/l   125.00 - 635.00
LH ( Лутеинизиращ Хормон )   10.54   IU/l   фол. 2.4-12.6 овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фоликул Стим. Хормон )   10.11   IU/l   Фол. 3.5-12.5; Овул. 4.7-21.5, Лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол)   46.64   pmol/l   фол. 46-607 ; овул. 315-1828; лут. 161-774; мен. до 201
Testosterone ( Тестостерон )   0.23   nmol/l   0.22 - 2.90

Слънцемое, добре са ти хормоналните нива, не съм видяла питането ти по-рано. Аз бих изкоментирала относително ниското ниво на тестостерон, както и относително високите нива на тропни хормони, макар да са в норма, в контекста на възрастта ти и общото ти състояние. Което, разбира се, е по преценка на твоя лекуващ лекар.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11667
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #668 -: Януари 09, 2018, 10:29:30 am »
Здравейте д-р Даскалова,дали може да изкажете мнение по тази спермограма? Благодаря предварително

Здравей, magi mei!

Спермограмата е със заключение олигоастенотератозооспермия, което означава, че има намален брой сперматозоиди, подвижността на сперматозоидите е под норма, както и тяхната морфология. Допълнително обемът на еякулата е много близо до горната граница, както и има бактерии в еякулата.

Ако е първа спермограма, трябва да се оцени репродуктивната история, както и да се направят допълнителни изследвания, с цел да се установи какъв е проблемът, кое причинява влошаването на показателите, а също така и да се идентифицират бактериите.
Примерно:
1. Микробиологична посявка от еякулат.
2. PCR анализ на еякулат за: хламидия, микоплазми, трихомонас и гонококи.
3. Серологични изследвания за: ХИВ, Васерман, хепатит В (HBsAg, Anti-HBc IgM) и хепатит С (Anti-HCV).
4. Хормонален статус – ФСХ, ЛХ, тестостерон, пролактин, естрадиол, ТСХ, fТ4, ТАТ, МАТ, АМХ, инхибин В.
5. Цитогенетичен анализ - по преценка на лекар.

След което да се проведе лечение. Ако сте коментирали асистирана репродукция, с тези показатели може да кандидатства за финансиране към ЦАР. На мейла ти изпращам въпросник за репродуктивна оценка.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14790
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #669 -: Януари 10, 2018, 10:29:14 am »
Днес нашият медицински консултант д-р Мариела Даскалова има рожден ден.

Желаем й от сърце много здраве, много професионални успехи и много радост в личния живот!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #670 -: Януари 10, 2018, 10:34:15 am »
Д-р Даскалова благодаря за консултацията :) ще изчакаме да мъжа ми спермограмата и като излезнат резултатите ще видиме на къде ще се насочваме.
Разбрах че днес имате Рожден Ден! Честита да сте! Да сте жива и здрава, все така отзивчива, помагаща, добронамерена и МНОГО професионални успехи. Нека усмивката никога не слиза от лицето ви и да сбъдвате всичките си мечти. Весел празник и благодаря :)
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #671 -: Януари 19, 2018, 10:50:58 am »
Благодаря и да уточня
Да в едва и съща лаборатория са правени през месец,след което посетихме уролог които откри хламидия и възпаление на епидидимит(едвостранно)
Лекувахме хламидията и двамата и месец след лечението излезе отрицателен резултат.
Възпалението при него все още не е отшумяло.
Въпросът ми е дали да очакваме подобрение на спермограмата след неговото излекуване и кога според вас да пуснем отново спермограма.
Много ви благодаря.
Хубаво е че Ви има

Цветина, след лечението е логично да очакваме подобрение на сперматогенезата, но понякога това отнема време, а и е вdжно да се уточни дали инфекцията с хламидия е била единствената причина за лошите показатели.

Ако контролата не ви е спешна, след Нова година. :)

Направихме разширена спермограма
Моля ви ако може да изкажете мнение.
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #672 -: Януари 19, 2018, 11:24:21 am »
Трудно качвам фаила
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #673 -: Януари 19, 2018, 11:33:18 am »
« Последна редакция: Януари 19, 2018, 11:47:38 am от magi_st »
*
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #674 -: Януари 19, 2018, 11:46:45 am »
Не съм д-р Даскалова, но спермограмата е направена в обикновена лаборатория, не в клиника по репродуктивно здраве.Трябва да е на място на което разполагат с нужната апаратура и най-вече с хора със знания.

ПП Позволих си да изтрия имената и ЕГН-то на партньора ви от прикачения файл.

Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #675 -: Януари 19, 2018, 13:09:13 pm »
Не съм д-р Даскалова, но спермограмата е направена в обикновена лаборатория, не в клиника по репродуктивно здраве.Трябва да е на място на което разполагат с нужната апаратура и най-вече с хора със знания.

ПП Позволих си да изтрия имената и ЕГН-то на партньора ви от прикачения файл.
Благодаря Ви 😊
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #676 -: Февруари 05, 2018, 16:04:22 pm »
Здравейте. Имам въпрос и се надявам да ми помогнете и да ме насочите към някой лекар.😊
Т апроблема е в приятелят ми, като дойде ред да свърши семенната течност не излизаше. Ходи на уролог пи хапчета и УЖ всичко се беше оправило... На всичкото отгоре уролога го пратил на спермограма, за да видели какво има в спермата и да предпишел така лечение, е как да стане като нищо не излизаше 😁. В крайна сметка с хапчета и без спермограма се оправи, но днес пак почти нищо не излезе. Забелязахме, че ако няколко дни не сме имали полов контакт има малко повече течност. Преди не е имало такъв проблем, а от 7 месеца правим опити за детенце. Другата седмица ще правим спермограма. Обадих се на една лаборатория във Варна и ще занесем семенна течност от вкъщи до Варна. Казаха, че не трябва да престоява повече от 2 часа. Така ли е? Какво ще ме посъветвате, към кого да се обърнем. Благодаря много!
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #677 -: Февруари 06, 2018, 20:41:36 pm »
Здравейте бихте ли изказали мнение за нашата спермограма?  Има ли шанс за естествено забременяване?  Благодаря предварително!
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #678 -: Февруари 08, 2018, 10:22:49 am »
Здрвейте д-р Даскалова, пиша Ви с огромна надежда ,че ще ме насочите какво мога да предприема в бъдеще.Накратко имам живо и здраво дете от първи брак.От втория брак три бременности преключени по медицински причини след 23-24г.с. -и при трите пъти имаше проблем с костите.На последната бременност направихме някой генетични иследвания на плода.Оказа се мутация FAM111A .Тази мутация не се намери в нашата кръв настъпила е де ново.Кариотип и при двамата е ок. Последва инвитро процедура икси при който нямаше успех.При първа стимулация 5 ембрйона  биопсирани само 1 без мутация но нямаше имплантация.При втори опит от 9 биопсирани ембр. само 4 без мутацията.последва зет по 2 емб.Първия зет бременност която завърши с спонтанен в 8.г.с. При втори зет отново без имплантация.Тук мисля че трябва да спомена че при първото икси съм имала проблем със щитовидната жлеза който в последствие сама си открих.При второто икси имунологичните иследвания ги взех след трансфера така че адекватна терапия съм нямала за което.Въпросът ми е следния от болницата ме насочиха към донорски сперматозойди с обяснението ,че най вероятно има и други мутации който спират развитието или имплантирането(диагноза-герминативен мозайцизъм с висока честота при сперматогенезата на партньора) .Искам да знам и вашето мнение по въпроса дали наистина само това е решението с донорски сперматозойди.
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #679 -: Март 13, 2018, 14:30:01 pm »
Здравейте,искам да попитам:Имаме замразени сперматозоиди извлечени чрез ТЕСЕ в клиника чийто договор за замразянане изтича скоро.Въпроса ми е може ли да се транспортират до друга клиника и как става това?