0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #580 -: Януари 31, 2017, 22:32:26 pm »
Здравейте, Мели!
До момента единственото, което е правено са тези спермограми и изследванията на хормоните, които са в норма.
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #581 -: Февруари 24, 2017, 11:57:02 am »
Здравейте! Можете ли да ми помогнете да разбера този резултат от хромозомен анализ: Нормален мъжки кариотип, с вариант на норма -46,ХУ, 16Gh+
Интерпретация на резултата: Касае се за нормален кариотип, с вариант на норма (по-голям хетерохроматинов блок на 16-та хромозома)- 46,ХУ, 16Gh+, без бройни и груби структурни хромозомни аномалии. Благодаря!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #582 -: Февруари 24, 2017, 18:08:10 pm »
Здравейте! Можете ли да ми помогнете да разбера този резултат от хромозомен анализ: Нормален мъжки кариотип, с вариант на норма -46,ХУ, 16Gh+
Интерпретация на резултата: Касае се за нормален кариотип, с вариант на норма (по-голям хетерохроматинов блок на 16-та хромозома)- 46,ХУ, 16Gh+, без бройни и груби структурни хромозомни аномалии. Благодаря!

Здравей, Голди!

Вероятно имаш предвид 46,ХУ, 16qh+. Това е резултат от цитогенетично изследване, което показва, че човекът има нормален мъжки кариотип - нормален хромозомен набор от 46 хромозоми, с нормалните за мъжа полови хромозоми X и Y. Няма промяна в броя и структурата на хромозомите. Единствено към дългото рамо на 16-та хромозома има промяна, която е описана и се счита за вариант на норма. В цитогенетиката "вариант" означава промяна. Основен проблем е да се изясни дали тази промяна има или няма клинично значение, и, ако има, какво е то. Вариациите в хетероблок 16qh+ са добре познати и се смята, че са вариант на норма. Но в групите мъже с инфертилитет този вариант на норма се среща относително по-често. Затова е важно да се знае защо е направено цитогенетичното изследване.

Ако сперматогенезата е в норма, по-скоро бихме приели, че рискът за безплодие е незначително увеличен заради този хромозомен набор. Аз лично бих препоръчала генеалогично изследване (цитогенетичен анализ на родителите, както и на братя и сестри, ако има). Ако се докаже унаследяване от единия родител и ако те не са имали репродуктивни проблеми, то и вероятността да страдате от безплодие поради този кариотип е много малка.

Ако сперматогенезата е нарушена, би следвало да се потърсят допълнителни генетични маркери (напр. дали има микроделеции на Y хромозома).

Винаги е добре да се направи кариотип и на партньорката, на абортивните пловоде, ако има такива. Ако се прави ин витро оплождане, може да се помисли за PGD (предимплантационна генетична диагностика на ембрионите преди ембриотрансфер). И, разбира се, по време на бременност да се обсъди ранен скрининг и/или диагностика за хромозомни аномалии (това включва ултразвуков скрининг, биохимичен скринин, тест на свободно ДНК и хорионбиопсия или амниоцентеза).

Конкретиката е важна, затова отговорът ми е толкова дълъг.
Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #583 -: Март 10, 2017, 23:35:15 pm »
Здравейте момичета, и  ние сме с диагноза Азооспермия правихме доста изследвания като, 2 спермограми (в интервал от 3 седмици от едната до другата), диагностика на инфекциозни болести (anti-chlamidia trachomatis-IgG,IgM- отрицателен), хормонален анализ  TSH-1.490 miu/l , Prolactin-180.70 miu/l , LH-4.08 IU/l , FSH-1.89 IU/l , Testosteron-17.47 nmol/l , микробиология (отицателен), микроделеции на Y хромозомата(неса установени делеции в изследваните локуси върху Y –хромозомата свързани със сперматогенеза.) , Цитогенетично изследване (мъжки кариотип 46, XY), Ехография на тестисите (нормално развити тестиси с нормална големина) според референтните стоиности а също и от уролог-андролог  всички изследвания са в норма , като следваща стъпка каза PESA/TESE ICSI.Недоумявам защо лекарите се отказват да търсят причината, което може да бъде нещо малко в някои случаи, а директно те насочват към ИКСИ. Може ли мъжът ми да приема  някакви добавки до биопсията като, витамини А,B,C,E  .Цинк, Селен, L-карнитин,фолиева киселина, мака,спимен,кверцетин,коензим Q10, Андрозитол в които също има някои съставки които съм изброила по горе като L-карнитин,селен,фолиева киселина,витамин Е. Всеки един съвет ще ми бъде от полза, ако можем да променим състоянието с нещо, преди самата биопсия.Ще помоля ако  може и Мели да се включи.Благодаря предварително на всички които ще се отзоват на молабата ми.
« Последна редакция: Март 10, 2017, 23:37:35 pm от deniB »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #584 -: Март 12, 2017, 13:34:48 pm »
Здравей, deniB!

Доста неща сте направили, като може би остават още малко възможности за диагностика - оценка на репродуктивната история (ще ти изпратя въпросник на мейла), тест за ретроградна еякулация и някои биохимични показатели, в зависимост от анамнезата.

Трябва да се коментират също така допълнителни, не особено популярни и скъпи изследвания, като ДНК диагностика на генетични заболявания (в неговия случай скрининг за кистозна фиброза и изследване на гена за андрогеновия рецептор).

По отношение на биопсията има два варианта. Първият е да се направи диагностична биопсия с цел да се види има ли хистологични данни за запазена сперматогенезата и, ако има, да поискате финансиране от Центъра за асистирана репродукция. Вторият вариант е да се направи биопсия с готовност тези сперматозоиди да се използват веднага за целите на ин витро оплождането. И междинен вариант (не особено добър, но възможен) е извлечените сперматозоиди да се замразят. Ние лично правим TEFNA, която дама по-добър шанс да улучим местата на запазена сперматогенеза, ако ги има.

На въпроса ти защо лекарите се отказват да търсят причината отговорът е много прост и също толкова неприятен. Причината е, че в България няма специалност андрология, съответно няма специалисти андролози, които да правят това. Защо няма такава специалност е отделен въпрос - аз в позицията си на съучредител и член на УС на сдружение Зачатие преди много години съм питала Министерството на здравеопазването и имаме официален отговор, че това е тясна специалност и нямаме нужда от нея в България! И така до днешен ден, когато все още никоя отговорна институция не желае да приеме, че в България имаме мъже, съответно имаме и нужда от специалисти по техните заболявания.

Аз и още няколко човека се мъчим, в рамките на закона и възможностите, аматьорски, да съветваме пациентите и да спазваме световните алгоритми за диагностика. Това, повярвай ми, не е никак лесно. Ще ти дам един прост пример - ако трябва да разграничим обструктивната от необструктивна азооспермия, трябва да направим Биохимичен анализ на еякулата. За целта трябва да имаме апаратура, която струва 5 000 лв. (аз имам такава, закупена със собствени средства), да работим 5 часа, да получим хонорар от 5 лв. и да кажем, че с някаква относителна точност е едната или другата група. Втори вариант е да направим биопсия - оперативно, рисково, скъпо, но имаме апаратура, специалисти и операционна, и трите неща ползваме и за други цели. Разбираш ли логиката?

Пациентите с азооспермия и подобна тежка патология на сперматогенезата са малко, около 10% от всички мъже с инфертилитет. Никой не ги обича, работата с тях е тежка, успехите са малко, няма пари, няма и слава. Ако постигнеш успех, не можеш да разчиташ, че това ще са благодарни пациенти, които ще ти пращат други, защото тези хора носят стигмата на репродуктивния проблем и не говорят дори с близките си за това, какво остава да говорят публично. Най-много да пуснеш кратко научно съобщение, което ще прочетат няколко колеги. Аз още помня един от първите ми пациенти, които успях да диагностицирам и излекувам. Продължава да ме мрази, нищо, че съм му помогнала. Такава е човешката психика - да мразиш този, който носи лошите вести, въпреки че ти помага. Затова и на никого не му се занимава, това е истината.

Отделно аз, понеже съм ненормална, отговарям безплатно на въпроси почти 15 години. За да отговоря правилно, трябва да отделя от личното си време и да имам познания, които се придобиват също с време и пари за повишаване на квалификацията. Не очаквам заплащане и благодарност за това, мотивите ми са други. Но очаквам, когато отговоря на някого, той да ми върне обратна информация поне че е прочел отговора ми. Такава получавам от не повече от 5% от питащите. Защо - това е енигма. :)

Та така, връщам се на твоето конкретно питане - първо диагностика, после лечение. Затова оставям без отговор питането ти за лечение, защото още нямате пълна диагностика. Изброените от тебе препарати са хранителни добавки, не са истинско лечение, помагат при леки отклонения от спермалните показатели. Но при азооспермия има нужда от стимулация на сперматогенезата (ако е възможно) или от екстракция на сперматозоидите от тестис/епидидим/урина (ако има сперматозоиди там).

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #585 -: Март 13, 2017, 00:11:14 am »
Здр. Мели. Много ти благодаря че отговори на въпросите ми.Даде отговор на много мои въпроси, които неполучих другаде, за които даже си бях и платила, а ти ми ги даде напълно безплатно.Ти си страхотен човек.Не си ненормална както каза. Tи си ЧОВЕК, в днешно време хора много, а човеци малко, ти си от малкото останали  и ние хората трябва да сме благодарни и да се радваме че те има.Много ти благодаря.Поклон.
Бихме ли могли да направим всички тези изследвания при вас.
-тест за ретроградна еякулация.
-скрининг за кистозна фиброза.
-изследване на гена за андрогеновия рецептор.
-биохимичен анализ на еякулата.
Ще попълня и ще ти изпратя въпросника за оценка на репродуктивната история.
Трябва ли да запишем час и къде трябва да отидем.Контакт,адрес.
Още веднъж ти благодаря.
« Последна редакция: Март 13, 2017, 00:14:13 am от deniB »
*

    KRISKA79

  • *
  • 17
  • Понякога именно усилието ни е необходимо в живота.
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #586 -: Март 13, 2017, 20:38:42 pm »
Мели...Др.Даскалова.срещнах се с вас едва преди седмица,за спермограмата на мъжа ми,която за съжаление е много лоша.Изпаднахме в шок,когато чухме...няма сперматозоиди.Може да Ви е странно,смешно,но след като Ви писах тук,само няколкото думи и отговори които ми писахте,ми дадоха най-голямата сила...ДА СЕ БОРИМ!! Бях чувала за Вас,но никога не съм мислила ,че ще се срещнем.Нямам нищо против ,всички останали лекари но,Мели....ти си моят ангел,каквото и да се случи от тук нататък,знам само едно Вие ,Др.Даскалова ми подадохте ръка,емоционалнна и професионална,ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
Понякога именно усилието ни е необходимо в живота. Ако ни беше позволено да живеем, без да срещаме трудности, щяхме да сме ощетени. Ние не бихме могли да станем толкова силни, колкото сме сега. И никога не бихме могли да полетим!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #587 -: Март 15, 2017, 11:11:40 am »
Благодаря за добрите думи, deniB и KRISKA79!

Наистина първоначалният стрес е сериозен фактор, особено поради това, че мъжете нямат никакви оплаквания и като цяло са млади и здрави. Положението при вас е сходно, но се надявам, че с малко късмет и медицинска помощ нещата ще се наредят по най-добрия възможен начин.

Поздрави и не губете надежда!
« Последна редакция: Март 15, 2017, 11:13:20 am от Мели »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #588 -: Март 16, 2017, 19:34:00 pm »
Здравейте! Имам нужда от помощ за разчитане на спермограма. Прилагам прикачен файл със снимка. Благодаря предварително!
« Последна редакция: Март 16, 2017, 19:47:27 pm от alexandradr88 »
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #589 -: Март 16, 2017, 21:54:07 pm »
Това са и нашите резултати ,може ли коментар по тях .Благодаря ви .
« Последна редакция: Март 18, 2017, 16:17:54 pm от magi_st »
<a href="http://www.mamaibebe.com"><img src="http://www.mamaibebe.com/ticker.php/pregnancy/167461.gif" alt="Линийки от www.mamaibebe.com" border="0" /></a>
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #590 -: Март 18, 2017, 20:07:25 pm »
Здравейте д-р Даскалова. След 2 г. неуспешни опити за бебче направихме СГ на мъжа ми и резултатът е 95% лоша морфология, и ниска преживяемост- на 12тия час почти нищо не мърда вече. Количеството и концентрацията е добро, а подвижността е гранична. Изследвахме и хормони за всеки случай и резултатът е -
FSH 2,2    (2-15)
LH   4,6    (1-9)
E2   34     (5-70)
Prolactin   14,6   (3-17)
Testosterone  710    (270-1100)
TSH   1,36   (0,34-4,7)
Виждам, че ФСХ е граничен, и това много ме разтревожи. Възможно ли е лошата морфология да се дължи на него? А има ли вероятност стойностите му да паднат още? Четох че този хормон е отговорен за узряването на сперматозоидите, и ако се понижи трайно може да предизвика и атрофия на тестисите. А от няколко месеца съпругът ми няма никакво желание за секс и е налице и еректален проблем. Възможно ли е да е от тези хормони, или се дължи на стрес?
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #591 -: Март 19, 2017, 05:15:45 am »
Здравейте отново д-р Даскалова. Извинявам се за поредния пост, но не успях да намеря как да допълня предходния. След известен размисъл, реших че ще е по-добре да ви напиша и резултатите от СГ за по-реална оценка на положението. Изследването не е правено в БГ и се надявам да съм се справила добре със превода. СГ е правена 4м след успешно лечение на уреа и микоплазма, като разликата с предходната преди лечението е че сега отсъстват левкоцити и концентрацията преди беше 62мил на мл, а сега 87мил. Знам че времето на въздържание е много, даже е възможно да е и малко повече /съпругът ми изобщо не помнеше кога за последно.../поради споменатите в края на предишния ми пост причини :?. Това което сме правили досега е лечението след микробиологията, антиспермални тела- няма, и хормоналните изследвания.
Съпругът ми пие рядко, пуши, няма грам наднормено тегло, даже ми се вижда слабичък, кръвно 120/80, няма установени заболявания, през последната година лекува хеликобактер поради стомашни проблеми, но сега е добре, работата му е свързана с физ. натоварване и доста вървене пеша, така че фитнеса му е гарантиран :), не е свързана със вредни вещества. Правиха му и някаква диагностика, като го вързаха към някакъв компютър и програма, и с някакви слушалки на главата/ извинявам се ама не знам как се казва/, и там се видя само проблема със стомаха тогава /не знам до колко сериозно може да се приеме такъв вид диагностика/, прави му я някакъв молекулярен биолог по препоръка от моя приятелка  :D. Няколко седмици по-късно започнаха и болките в стомаха и стана ясно че хеликобактера се е завърнал и съответно предприехме лечение. Наскоро му пуснахме и кръвна картина и се оказа че хематокрита и хемоглобина са му заковани на долната граница, а коментара на патолога беше че били добре, но мен ме притеснява че се оплаква доста често от крамби за които пие магнезий и фолиева к-на по моя преценка, но няма особено подобрение и май ще трябва да му се изследва желязото.  За съжаление все още не сме открили точния лекар, и всяка насока къде да търсим проблема ще ни е от полза. За съжаление тука е редовна практика при лоша СГ да насочват директно към АРТ- в нашият случай към ИКСИ, като ни препоръчаха АКО има желание да пие Профертил. А на мене някак си не ми се вярва че ако не се открие реалната причина за влошените показатели тези витамини ще помогнат. Та СГ е следната -

възраст - 51г
въздържание : 6 дена
цвят и мирис - нормални
време на втечняване : 20 Minutes
 Ph : 8,1
обем : 3,1 ml
брой сперм. на мл : 87.000.000 /ml
брой сперм. в еякулата : 269.700.000
левкоцити : 0-1 κ.ο.π.
ПОДВИЖНОСТ-
             бързо подвижни -  бавно подвижни -  трептящи на място -  неподвижни
1ви час          25                             27                      20                         28
2ри час          22                             25                      18                         35
3ти час          20                             21                      16                          43
6ти час          15                             18                      14                          53
12ти час         1                               4                        7                           88
24ти час         0                               2                        4                           94
МОРФОЛОГИЯ
2) с недобра форма   95 %
      α) с главични дефекти  52 %
      β) средна част              29 %
      γ) опашка                    14 %
3) незрели клетки         6 %
4) слепвания ДА  – Малко
    α) нормални
           α. глава с глава 25 %
           β. опашка с опашка 10 %
           γ. смесени 65 %
    β) с левкоцити - малко
Коментар : Обилен секрет

Прави ми впечатление, че и РНто е височко и е същото и при 2те СГ, но никой не можа да ми обясни защо е такова. Общо взето коментара на док беше, че резултатът е такъв от възрастта и дотам. Даже и антиспермалните и хормоните ги пуснахме на своя глава, понеже според док нямало нужда.
Извинявам се за дългия пост :oops:. Опитах се да бъда възможно по-изчерпателна за да ви дам по-пълна представа и за общото му състояние. Благодаря Ви предварително за отделеното време и внимание.
« Последна редакция: Март 19, 2017, 05:36:27 am от geizer »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #592 -: Март 20, 2017, 12:35:17 pm »
Здравейте! Имам нужда от помощ за разчитане на спермограма. Прилагам прикачен файл със снимка. Благодаря предварително!

Здравей, alexandradr88!

Аз бих коментирала спермограмата така - показателите са в норма (според новите норми), но са субоптимални по някои направления (подвижност, морфология), обемът на еякулата е над средностатистическата норма и има аглутинати, което подлежи на уточняване. Повторен спермален анализ след 1 месец в друго лечебно заведение, ако показателите са подобни и има аглутинация, тест за антиспермални антитела, консултация с уролог и уточняване на проблемите.

Преди това обаче трябва да се направи оценка на репродуктивната история, т.е. да се срещнеш със специалист, да ти снеме анамнеза, да ти зададе петдесетина въпроса за минали и настоящи заболявания, рискове, фамилна обремененост и т.н. Иначе няма смисъл от просто разчитане на спермограма. Както всяко лабораторно изследване, така и спермограмата, трябва да се коментира от лекар и да се интерпретира цялостно, а не на парче, и заедно с другите клинични данни за конкретния пациент.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #593 -: Март 20, 2017, 12:41:15 pm »
Това са и нашите резултати ,може ли коментар по тях .Благодаря ви .

Елизабета, като цяло показателите му са добри. Бързичко е карал. :)
С морфологията покрай новите и стари норми на СЗО, достъпът ни до съвременна техника и методики и неадаптираната ни нормативна база, компютърните анализи и прочие постижения на цивилизацията настъпи едно объркване, много характерно за обезумялата ни здравна система. Не зная накъде вървите, но аз бих проследила тази морфология и бих я съотнесла към неговите репродуктивни проблеми, рискови фактори и предразположения (погледни един пост по-горе, да не го преписвам).

Успех! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #594 -: Март 21, 2017, 11:01:44 am »
Благодаря за вниманието д-р Даскалова☺
<a href="http://www.mamaibebe.com"><img src="http://www.mamaibebe.com/ticker.php/pregnancy/167461.gif" alt="Линийки от www.mamaibebe.com" border="0" /></a>
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #595 -: Март 25, 2017, 19:17:25 pm »
Здравей, geizer!

Мога да ти кажа ние как бихме подходили към проблема.

1. Репродуктивна история.
2. Преглед от уролог.
3. Оценка на еректилната дисфункция (има общоприет международен въпросник за оценка, след което се квалифицира в една от възможните групи и се провежда лечение).
4. Лечение с цел подобряване на спермалните показатели.
5. При тебе - предконцепционен скрининг, фоликулометрия, хормонален статус, тест за проходимост на маточните тръби и, в зависимост от възрастта и акушерската история, допълнителни изследвания (напр. оценка на яйчников резерв).
6. Ако ситуацията позволява, инсеминация.
7. Ако не, или не се подобрява от лечението, чак тогава се мисли за ин витро оплождане.

Коментарът ми по ситуацията в момента и след направените изследвания - възрастта след 50 г. е проблем, но може и да не е основен. Всеки отделен показател, който е извън норма (рН, преживяемост, аглутинати), трябва да се интерпретира като част от общата картина, а не самостоятелно, тъй като показателите му не са много лоши. Не виждам как обаче ще се справите без лекар, трябва да намерите репродуктивен специалист, който да се ангажира с вас като двойка и да ви съветва.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #596 -: Март 26, 2017, 09:41:51 am »
Благодаря ви д-р Даскалова.
 :)
« Последна редакция: Март 26, 2017, 10:17:29 am от geizer »
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #597 -: Март 28, 2017, 17:10:36 pm »
Здравейте д-р Даскалова,
Днес попаднах на една статия относно инхибиторните помпи и негативното им влияние върху спермогенезата. И тъй като съпругът ми е употребявал доста продължително време таблетки  Омепразол, възникна и въпросът дали тези препарати наистина влияят на спермогенезата, и приблизително колко време след употребата им организмът се възстановява?
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #598 -: Март 29, 2017, 12:41:48 pm »
Здравейте д-р Даскалова,
 ние с мъжа ми искаме да кандидатстваме за одобрение към фонда за асистирана репродукция. С мъжки фактор сме, мъжът ми е с диагноза Олигоастенотератозооспермия крайно тежка степен( сперматозоиди много под 1 млн, но никой не може да каже точно колко, от които само някои са подвижни и всичките с лоша морфология). Някои клиники го класифицират като Криптозооспермия. Проведахме три месечно лечение инжекции Прегнил и куп хранителни добавки( пациенти сме на д-р Бъчваров), сега трябва всеки месец да правим контролни спермограми, за да видим има ли подобрение. Първата спермограма , която направихме показа отново същата диагноза , като подвижността се увеличи от 10% на 36%, морфологията с нормални форми 1% , бройката е неуточнена отново много под 1 млн.
От Фонда ни казаха, че за да кандидатстваме е необходимо да приложим една разширена спермограма. Въпросът ми е , в неговия случай, може ли да се направи разширена спермограма. Някъде четах, че когато има такива тежки увреждания в сперматогенезата, няма как да се оцветят самите сперматозоиди.
И един отделен въпрос, имаме ли шанс с  показатели като неговоите да се получи успешна бременност след инвитро, до колкото знам качеството на сперматозоидите е важно за успешна инвитро процедура ? Има ли още нещо коеот бихме  могли да направим, за да подобрим шансовете си за дете.
Пропуснах да кажа, че му направихме и генетични изследвания-кариотип и микроделации на Y хромозома, всичко е ок там. Хормоните показаха занижен тестостерон 6.75, FSH 18.24( при норма до 12.4), LH 8.65 (на горна граница). Мъжът ми е на 32 г., няма варикоцеле.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тема за въпроси към медицинския консултант
« Отговор #599 -: Март 29, 2017, 14:16:13 pm »
Здравейте д-р Даскалова,
Днес попаднах на една статия относно инхибиторните помпи и негативното им влияние върху спермогенезата. И тъй като съпругът ми е употребявал доста продължително време таблетки  Омепразол, възникна и въпросът дали тези препарати наистина влияят на спермогенезата, и приблизително колко време след употребата им организмът се възстановява?

Има проучвания по темата, но не съм попадала на такова, което да доказва, че омепразол има негативно действие върху спермалните показатели.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу