0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #160 -: Ноември 11, 2011, 11:49:34 am »
Искате примери за обратното, о аз имам дори много грозен пример.Наши близки роднини имат момиче и момче, момчето е по-голямото ако това има значение.Целия си съзнателен живто всичко се прави за момичето, абсолютно всичко.За нея има пари за всякакви глупости за момчето няма.Момчето и семейството му копуват апартамент, родителите нямат пари да помогнат, семейството на момичето копува и веднага им дадоха голяма сума.Гледането на децата по същия начин.Стигна се до там, че когато това момче вече голям  мъж със семейство и деца, почина майка му и баща му отидоха като гости на погребението, не помогнаха и с ден гледане на децата на момчето, а в същото време помагаха със същото на момичето.

За мен всяко едно подобно действие да предпочитеш дете заради пол е ужасно и грозно.Ние сме две сестри, много пъти са питали баща ми дали съжалява, че няма момче, а той винаги пита, Защо нали имам две здрави и умни деца, какво значение е пола?Виж майка и до ден днешен мечтае за момче, не знам защо но ми обяснява, че момчето по-щяло да я обича от нас?!Аз това не мога да го разбера, но да си мечтае ето има внук сега ще го видим и той какъв келеш ще порасне.

За мен лично пола е без значение, но винаги вътрешно съм искала първото да е момче, а второто момиче, защото аз винаги съм си мечтала за батко, който да ме защитава.Но сега хич не ми пука вече просто искам да забременея.

*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #161 -: Ноември 11, 2011, 15:30:51 pm »
3-те основни неща са: 1) че имате негативно отношение не към самите момчета, а към отношението на околните към момчетата. Неодобрението към околните се пренася върху момчетата; 2) че проявявате същото дискриминативно отношение, от каквото се оплаквате  -  хората предпочитат момчета, но пък Вие предпочитате момичета – това е едно и също пристрастно отношение (Обвинявате ме, че имам син, сякаш това е грях, (макар в действителност да имам дъщеря, което споменавам лично за Вас).); 3) че проблемът произтича именно от съобразяването, съюзяването с това неправилно, според Вас, отношение.
Т.е. – лошото, неправилното, несправедливото и т.н. според нас отношение не може да се „победи” пак със същото отношение с обратен знак, а с осъзнаването, признаването и най-важното – с практическото му спиране. Ако някой толерира момчетата на полов признак, това не означава ние да толерираме момичетата в отговор. А означава ние да не правим същото, от което се оплакваме. Точно защото осъзнаваме вредата от това.

 
Във връзка с това бих помолила някой да ме отмени в задължението, което смятам, че имам към sangrea – да дам примери на дискриминация с обратен знак - как,  когато човек е травмиран или недоволен от фаворизирането на мъжкия пол, толерира женския.


magi_st, мисля че Ваня Савова говори за "примери на дискриминация с обратен знак" - не буквално. Т.е. да се даде пример, как вместо момичето в едно семейство, може да бъде дикриминирано момчето по признак "пол". За мен лично - няма значение от какъв пол конкретно е детето подложено на подобно отношение, по-важни са причините, които провокират родителите, или негови роднини да проявяват подобно нередно отношение. Тези прични могат да бъдат полът на детето конкретно, могат да бъдат и много други, могат да бъдат и "в комбинация", но...да не раздуваме темата на този етап поне.

Ще се опитам да дам хипотетичен пример със себе си, че най-лесно. Аз, като "жертва" на подобна "полова дискриминация" в семейството си като дете - се дразня от фаворизацията на момчетата, като цяло, тьй като съм я изпитала на гърба си в качеството си на момиче. Това е несправедливо, яд ме е, обидно ми е и пр.
Сега в качеството си на зрял човек и вече майка - съвсем условно имам два варианта за реакция спрямо сина си, по повод моите лични преживелици и настройки по темата "фаворизация на момченцата, само защото са момченца". Казвам условно два, защото единият - реално за мен никога не е съществувал, а именно този, в който "аз си изкарвам върху моето дете натрупаните негативи по въпроса, понеже то било момче". Или вариация на това поведение, ако сега родя и момиче - да започна да фаворизирам него, за сметка на сина ми, опитвайки се така да "компенсирам несправедливостта", която аз съм изживяла, или просто принципно ме дразни, че тя съществува.
Предполагам е ясно, че ако тръгна да се държа по гореописаните начини - ще нанеса щети на децата и семейството си, ще реплицирам един свой проблем от детството, ще го задълбоча и за капак - ще го натреса на децата си, които нямат никаква вина за глупостите причинени на майка им от други хора някога си.


Та в качеството си на зрял и мисля си разумен човек - аз просто съм го "преживяла и надживяла" случая. Приемаш някои факти и обстоятелства и това, че са се случили някога, не можеш да "ремонтираш миналото" и е глупаво да опитваш. Особено воден от някакви отмъстителни подбуди и криво разбрано чувство за справедливост, макар и гневът ти по някакъв въпрос да си е съвсем основателен. Основателността сама по себе си - не е извинение и причина да се държим неадекватно и да не се опитаме да си преодолеем проблемите, а да ги използваме като извинение за нередно поведение в бъдеще. Щом дадени практики - не ги харесваш и ги намираш за неправилни и вредни - просто ти не правиш така. Най-глупаво е цял живот да се изживяваш като жертва на нещо, защото в действителност - наистина ставаш жертва на въпросното. Ако го "прескочиш" и "махнеш с ръка" - вече си победил в случая, започнеш ли да задълбаваш - жертва си цял живот и най-лошото е, че създаваш нови жертви на същата практика, от която си пострадал самия ти. По подобие на насилниците, които са били насилвани като деца, или са били свидетели на насилие и като зрели хора - правят същото, вместо да търсят помощ и да преодолеят проблема си.

Лично мнение разбира се. Може и да има други, по-добри начини за справяне в такава ситуация, моят беше "самоделка"  :lol: Било каквото било, аз не правя така, няма да правя, нито ще допусна някой да го прави спрямо децата ми. Ако пък не мога да ги защитя пряко от подобно отношение - мога да го направя по друг начин. Като ги възпитавам и им внуша сигурност, увереност, че те са безценни сами по себе си, независимо по какво си приличат и се различават и това, че някойу друг глупаво и елементарно ги "дели, фаворизира, или пренебрегва" - за тях просто няма значение като хора. Едно обичано дете, с добро самочувствие - много по-лесно би минало през подобно отношение и то не би оставило негативен отпечатък у него като възрастен човек вече. Даже може да му бъде полезно като пример: "ето така не се прави и не трябва да се прави". В живота, "успешното поведение" е това, при което и от лошите случки - успяваш да си извлечеш нещо полезно и добро, а не "да им се предадеш" и цял живот да страдаш от тях. Лично аз - мразя да се чувствам жертва на когото и каквото и да било, може би е и до характер. Когато емоциите ми в случаи, които са ме наранили тръгнат да взимат връх - "свалям се на земята" опитвайки се да подходя рационално и обикновено ми се получава.

Ето и дете имам вече и когато имах проблем със забременяването - така направих. Излях си емоциите в една тема тук и после "с бодра крачка", започнах да решавам проблема си с рационални действия, без тръшкане, сълзи и тюхкане. Това ми помогна много на мен лично, помагало ми е и в много други ситуации.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #162 -: Ноември 11, 2011, 16:06:57 pm »
Ами Jbrul, точно по пол те дескриминираха момчето, а не по любимост, така да се каже.Защото момичето било крехко, не можело да се справи само и т.н. до последно то беше фаворизирано заради пола си.Както и да е не съм добра в обясненията камо ли писмените.

*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #163 -: Ноември 11, 2011, 16:14:26 pm »
Напротив - добра си в обясненията и примерът ти беше съвсем точен и конкретен. :D Аз не се изразих добре, че визирам повече решенията на въпроса и евентуалните грешни реакции, ако си бил жертва на подобно отношение. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #164 -: Ноември 11, 2011, 16:31:55 pm »
примери могат да се дадат много, важното е всеки с такава фамилна обремененост първо да признае, че има проблем и да си отговори на 2 въпроса - защо (защо е гневен, защо не понася такова отношение, защо не е съгласен...) и как (как да го преодолее, как да го избегне...). имам познати, които "виждат" проблема в други семейства, а в собственото не  :?

*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #165 -: Ноември 12, 2011, 14:56:11 pm »
Винаги съм искала момичета. Като вече най-после бременна майка ми каза дано да било момиче да ми помага :D. Ако е момче нямало кой една вода да ми донесе, като съм стара. Това последното е от собствен поглед на мъжете около нея. Е, да, ама не. Ооо, да ви кажа като имаше проблеми през бременността само исках да е жив и здрав и 1 000 момчета бях съгласна да имам.
Отделно смятам да го възпитам мъжа и да помага в почистване, простиране, готвене, носене на вода на болната му майка. Пък баща му да си го учи на "мъжките" работи.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #166 -: Ноември 12, 2011, 15:36:43 pm »
Смарайди, като гледам нацупените физиономии и разголените тела на млади девойки, разчекнати на всички посоки, публикувани навсякъде в интернет пространството, представям си как помагат на майките си  :lol: :lol: :lol:
Глупаво е да си правиш такива сметки, особено когато не зависи от теб какво дете ще заченеш...и дали въобще ще можеш да го заченеш, да го родиш, па и да го отгледаш да стане голямо та да ти носи вода :)
Аз пък да ви кажа честно, не че имам кой знае какви предпочитания, но искрено се плаша ако някой ден живот и здраве ми се роди девойка :) Как ще я възпитам така, че един ден да не я видя в положението което описах най-напред... И ако случайно успея да я възпитам според някакви морални норми, които аз считам за нормални, дали няма в един момент да се окаже аутсайдер- смотлата, задръстенячката и т.н.


*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #167 -: Ноември 12, 2011, 19:28:30 pm »
Чак пък глупаво  :o... не ми изглежда, джиджи. Всеки разбира майчинството според собствените си виждания.
Мен пък не ми се иска синът ми да е смотльо, мухльо, да го бият, преджобват и т.н.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #168 -: Ноември 12, 2011, 19:53:27 pm »
Чак пък глупаво  :o... не ми изглежда, джиджи. Всеки разбира майчинството според собствените си виждания.
Мен пък не ми се иска синът ми да е смотльо, мухльо, да го бият, преджобват и т.н.

А бе и на мен ми се иска синът ми да стане лекар, та като се разболея на стари години да ме лекува безплатно, ама....  :lol:


*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #169 -: Ноември 12, 2011, 20:01:35 pm »
Около мен няма и грам полова дискриминация, във всяко семейство има по едно момче и по едно момиче  :D. Мъжете са домошари, обичат да готвят. Жените сме силни и на практика половете се размиват. Е, обичаме да се шегуваме едни с други по темата  :lol:.

Много си мечтаех за дъщеричка, но беше защото вече имах син  :D.
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #170 -: Ноември 12, 2011, 21:29:27 pm »
8O каква дискусия стана - явно това е доста болна тема, като чета коментарите обаче ми става малко тъжно  :( - вижте само колко сме обременени, колко сме огорчени...  :) това е хубаво еле22, малко семейства биха се похвалили с липса на такава дискриминация.

*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #171 -: Ноември 14, 2011, 13:23:55 pm »
Чак пък глупаво  :o... не ми изглежда, джиджи. Всеки разбира майчинството според собствените си виждания.
Мен пък не ми се иска синът ми да е смотльо, мухльо, да го бият, преджобват и т.н.

А бе и на мен ми се иска синът ми да стане лекар, та като се разболея на стари години да ме лекува безплатно, ама....  :lol:

Ама, какво?






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #172 -: Ноември 14, 2011, 15:56:17 pm »
Чак пък глупаво  :o... не ми изглежда, джиджи. Всеки разбира майчинството според собствените си виждания.
Мен пък не ми се иска синът ми да е смотльо, мухльо, да го бият, преджобват и т.н.

А бе и на мен ми се иска синът ми да стане лекар, та като се разболея на стари години да ме лекува безплатно, ама....  :lol:

Ама, какво?

Едва ли ще имаме еднакви желания с него.... :)
Лекар зорлен не се става. Патила съм си и от такива дето са по желание ;)


*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #173 -: Ноември 14, 2011, 16:34:08 pm »
Младежа вчера си строи кула и провеждаме следния диалог:
- о, мамо страхотна кула
- не е кула, а е блок с балкони
- браво. ти си истински архитект
- не съм
- значи си строител
- не съм
- а какво си тогава
- кран съм, мамо

извинете за спама, но ме провокираха докторите и смотльовците... аз пък си имам кран

и при нас има леко толериране на брат ми, но това не ме е карало да искам момче или момиче. имам приятелка която е от семейство с две момичета и мнооого искаше момиче. в крайна сметка осинови момче и е безкрайно щастлива. след година чакане промени критерия за пол и остави на съдбата да реши. след месец и се обадиха за момче.
дали ще ни носят вода не е ясно от сега, но не мисля, че е до пол, а е по-скоро функция на възпитанието. дано да се справим добре.
*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #174 -: Ноември 14, 2011, 19:01:32 pm »
след месец и се обадиха за момче.
дали ще ни носят вода не е ясно от сега, но не мисля, че е до пол, а е по-скоро функция на възпитанието. дано да се справим добре.
Да,в крайна сметка не ги раждаме за да ни носят вода. :lol:

Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #175 -: Ноември 14, 2011, 19:07:12 pm »
след месец и се обадиха за момче.
дали ще ни носят вода не е ясно от сега, но не мисля, че е до пол, а е по-скоро функция на възпитанието. дано да се справим добре.
Да,в крайна сметка не ги раждаме за да ни носят вода. :lol:

Така е, ама всеки различно разбира майчинството ;)


*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #176 -: Ноември 15, 2011, 14:25:22 pm »
Подаването на вода символизира любовта на детето към любимите хора. Ще се постарая да ми донесат вода!






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #177 -: Ноември 15, 2011, 14:42:06 pm »
Подаването на вода символизира любовта на детето към любимите хора. Ще се постарая да ми донесат вода!
Така е, Смарайди, тук съм съгласна с теб, всеки иска детето му да е възпитано така, но не съм съгласна, че това зависи от пола, а точно от възпитанието. Освен това има неща, които не винаги зависят от нас.... дори във възпитанието.

П.С: Ако се върнем към началото на спора, където се споменаваше, че само момичетата могат да ти носят вода на стари години, би трябвало да знаеш, че няма смисъл от старания след като си родила момче ;)

Смятам да приключа с темата. В началото го приемах на шега, но виждам че само аз съм така :)
Много спам натрупахме, моля за извиниение!


*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #178 -: Ноември 15, 2011, 15:05:28 pm »
Простичко казано на майка ми мнението е такова поради личен опит. Отношението на баща й към родителите му и вече, и моят опит на отношението на брат й към техните родители. 
Нали знаете в Бг до неотдавна са се толерирали предимно момчетата, а й сега на много места е така.
Край от мен  :).






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #179 -: Ноември 15, 2011, 15:14:10 pm »
Момичета, май наистина много "спам" натрупахте в последните страници...