0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #80 -: Март 28, 2011, 22:34:13 pm »
много хубава и полезна тема! благодаря предварително на д-р савова за отделеното време. ще опиша възможно най-кратко  :lol: моите притеснения. с моят мечок сме от 7 години заедно, първите години се пазехме, но в един момент на мецинка й спря цикълът, оказа се поликистоза, обясниха ми, че поради напълняване хормоните не са ми в норма /въпреки че не съм ги изследвала, така решиха докторите - сега да не ме помислите за луда съвсем, до този момент не съм имала проблеми с цикъла или каквото и да било от този род, и съм доста далеч от медицинските тематики  :oops:/. уплашихме се и решихме, че е време за мече. така не ставаше мечето и тръгнахме по доктори. още от първите по-сериозни изследвания разбрахме, че проблем не само при мен е имало, но и при него. до този момент се чувствах виновна, че не мога да го даря с дете, все се укорявах само мен  :? когато се запознахме моят мечок пушеше, уж ги беше спрял, веднъж намерих цигари -  :? обяснението беше като на малко дете - беше само вчера, бяха само 2-3 цигари /малко в стил - обещавам мило другарче повече така няма да правя  :lol:/ / :lol: извинете ме за иронията, но ако не се смея ще полудея вече  :x/ така вече знаейки, че и при него има проблем, в един прекрасен ден намирам кутия с цигари, преполовена...  :( много болно ми стана, защото ме лъжеше, защото непрекъснато си говорим как да подобрим нещата, което изключва тези цигари... цяла вечер не му говорех, ходеше само след мен, даже висеше пред тоалетната да ме чака, само скимтеше ревейки как ме обичал, как щяло да е за последно. питам се обаче дали въобще е спирал да пуши, вече имам съмнения, че доста ме лъже  :( лошо е, че губя доверие в него... след като разбрахме, че за да имаме биологично дете само ин витро ни е шанса сега сме изправени пред друг стрес - дали ще успеем да се вместим в срока за фонда, одобрени сме, той леко се подобри, но при мен пак цикълът ми изигра лоша шега. още една питанка - как да подходя с докторите, водя се при д-р тимева, но и д-р щерев ме е преглеждал, разминават се в някои отношения в мнението си за лечение. например той смята, че ми е нужна дадена операция, а тя - не. и сега незнам нея ли да слушам, него ли, или да поговоря с нея  :( но как? докторите ме изнервят, в смисъл все гледам да не кажа за нещо, че съм го чела в интернет, почват със забележки, че това само пречи и че те били компетентните  :? аз се интересувам за нашето здраве, за алтернативи, за всичко...  :oops: извинете ме за дългия пост


Здравейте, mecinka!
    Няма защо да ми се извинявате за дългия пост – колкото по-дълъг и подробен, толкова по-добре за мен, тъй като перманентно страдам от недостиг на информация :wink:. За обръщението „д-р” се разбрахме – вижте предния отговор, до MUNA.
    Да уточня още нещо -  никого не мисля за луд, защото в моменти на криза човек не реагира по обичайния за себе си и другите начин и понякога изумява сам себе си с реакции. Ако пък имате предвид някакво екстравагантна нагласа по принцип, то пак не мисля никого за луд, защото няма критерий, който да решава кои мисли и чувства са допустими и кои-не, а има критерий само за това кои са ефективни и кои – не, в този смисъл – дали са здравословни или не. Много по-често човек сам се пита дали е нормален, а не хората около него... Освен това съм доста толерантна към различията и особеностите поначало.
    Ще започна с чувството за вина, когато сте разбрали за проблема си. Тогава не се  е знаел проблемът при мъжа. Макар и вече да сте преодолели това чувство, то то е само защото е открит проблем и при него. Ако това не беше така, Вие щяхте да продължавате да се чувствате непълноценна. Излиза, че в момента, в който неговите показатели се възстановят и влязат в норма, Вие отново ще изпитате същото чувство на вина. Затова и отделям специално внимание на този момент от миналото. Казвате „не мога да го даря с дете”. Надявам се този израз да е само клише, а не в действителност да живеете с разбирането и очакването, че „дарявате” някого с дете. В основата на това разбиране стои вярването, че жената се жертва за мъжа. Което автоматично поражда очакване за някакъв вид благодарност от страна на мъжа.  Има жени, които изповядват философията на „подаръка”, знам, но мисля, че не са от най-щастливите, защото тя ги поставя във вечно очакване за благодарност. Това поражда неудовлетвореност, защото отсрещната страна пък смята, че няма за какво да е чак толкова благодарна. И ето го разминаването в очакванията, породено от различие в ценностите и възпитанието. Мисля, че много по-лесно за нас самите и за околните е да приемем, че никой на никого не прави услуга като забременява. Борбата за дете е съвместна, защото е плод на две единични обединени усилия, а не вид сделка, грубо казано. Това е често срещан проблем, който виждам в двойки, берещи се за дете. И мисля, че в основата му стои именно идеята за възприемането на жената като жертва. Всеки, който е тръгнал по медицинския път, трябва да си даде ясна сметка дали желанието му за дете е безусловно или все пак не таи дълбоко в себе си мисли за благодарност, ерго – контрол над мъжа и роднините си. На лесно и естествено забременяващите жени проблемът се стоварва с пълна сила след раждането, когато и започват скандалите на тези семейства, но при нас той дава знаци още в началото на медицинските изследвания. При медицински трудности и продължително време желанието за дете заради самото него изкристализира като водещ мотив и повечето двойки преодоляват проблема именно благодарение на това, че силно искат дете, без да мислят кой колко усилия влага. Затова и с раждането техните отношения са на отдаденост, съпричастност и взаимопомощ, за разлика от на поне половината  „нормални семейства”, при които сякаш избухва война.
   Относно цигарите – моля Ви да прочетете внимателно по-стари отговори за зависимостите - на стр. 2 и 3 – нама разлика по същество. Излишно е да се тормозите дали мъжът Ви Ви лъже или не. Всеки зависим лъже. Не си го слагайте на сърцето, ако Ви е излъгал, то не е за да Ви нарани, а за да прикрие себе си. Това не е голяма беда, проблемът е в решението, което той трябва да вземе. При условие, че той не иска да спре, вечно ли ще се дебнете и лъжете? С уговорки, обяснения, молби и закани не става, те са дори подкрепящи зависимостта действия. По-добре е да намерите начин да се замисли дали наиситина иска да спре или не. Добре е да говори с някой, независимо дали специалист или приятел, но при всички положения „неутрален”, а не някой, за чието мнение се досеща. И да вземе решение, което ако е положително – подкрепете го. Но преди да е взел дълбоко и искрено решение, без външен натиск, е невъзможно да спре. Затова основният ми съвет е да не го насилвате по какъвто и да е начин, това носи негативи на Вас и на отношенията ви, но не спира цигарите. Помислете за нещото/човека, което ще го накара дълбоко да се замисли.
    Следващият Ви проблем е стресът от времето – срокът на заповедта от Фонда. Знам как влияят административните спънки, но от клиниката, чийто пациент сте, едва ли ще позолят Заповедта Ви да „изгори”. Не съм вече толкова наясно с административните тънкости, но знам, че в случай на „наусвоена” по медицински причини Заповед, жената не остава просто така с пропилян опит. Доверете им се, защото, бъдете сигурна, не сте единственият случай с този проблем. Щом го решават за другите, ще го решат и за Вас.
   Другата Ви тема е отношението с лекарите. Опитайте се да се поставите на тяхно място – работа под абсолютно напрежение, пълен недостиг на време, информационна лавина, работа с емоциите... и какво ли още не. Това, че почти всичките им пациенти четат в Интернет, е известен на тях факт и те разбират, че хората го правят от загриженост и притеснение. Убедена съм, че не го приемат като недоверие към тях и съмнение в преценките им, защото иначе хората нямаше да са в кабинетите им, а го приемат като неотменна част от живота ни, в който Google е винаги втората инстанция. По принцип лекарите имат проблем не с компетентността на  пациентите си, а със стресът, който си докарват. Никой лекар не иска пациентите му да са изпълнени с колебания и съмнения относно правилността на лечението им.  Убедена съм, че „участието” във всички медицински процедури трябва да е плод на пълно осъзнаване на необходимостта от тях, на разбиране на ползата, затова, все пак, моят съвет е – ако не Ви до дават, взимайте си го. Задавайте убедителни въпроси, а не просто „четох, че...”. По принцип всеки лекар откликва на въпрос, зададен като зов за помощ, а не като опит за подлагане на съмнение на подхода му. С две думи – използвайте старата максима „со кротце, со благо”, защото наистина стресът и за тях е огромен. А думата „Интернет” просто не споменавайте :wink:
   А относно избора на лекар – тук вече закъсах, не е по моята специалност. Но в моята се казва да се доверите на интуицията си :)
   Желая Ви здраве!
*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #81 -: Април 02, 2011, 19:37:08 pm »
С интерес ще следя новата рубрика.Четяйки предишни мнения оставам с впечатление колко сме раними и как имаме нужда от подкрепа та била и тя на думи.Едва сега разбирам,защо на Запада задължително препоръчват да се консултира с психолог всяка една жена тръгнала по пътя на нелеката борба да стане родител.
Поздравление и от мен за прекрасната тема!
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #82 -: Април 12, 2011, 11:54:29 am »
Здравейте, г-жо Савова!
На 28 години съм. Целият ми живот е изпълнен с несгоди. Загубих родителите си много рано. Станах "майка" на много по-малката си сестра. Всички около нас ни отритнаха като крастави котета. Справях се с много трудности, но с тези, които изживявам в момента - не мога. Днес приключи втория ми неуспешен опит.Проблемът е изцяло в мен - неизяснен. Чувството, на неуспех ме убива. Започнах да си задавам въпроси, като "Защо съм на тази земя?". За Господ не ми се слуша, защото съм убедена, че такова чудо няма!!! Въпреки всичко след дни в сълзи, вдигам глава, но не се чувствам толкова силна, колкото ми се иска да бъда. Няма към кого да се обърна за помощ, а и май съм свикнала вече без такава.Иска ми се да се затворя в себе си, в тишина и да остана там.
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #83 -: Април 12, 2011, 18:28:42 pm »
Здравейте, момичета!
   Преди да отговоря на въпроса на Posoka, защото той е на ред, искам да кажа нещо извън традиционните отговори. Първо-да благодаря на тези, които ми пращат няколко реда с обратна връзка - те са много важни за мен, но не им отговарям, за да не разводнявам темите. Благодаря и на тези, които не ми пращат! Така пак мисля за тях.
   Винаги, когато получа нов въпрос, го преживявам, както е сега в случая с katrin_sl, но това, че не му отговарям на момента, не означава, че го игнорирам, докато му дойде редът. Напротив! От момента на получаването му, независимо кога отговоря и дали на мен ми отговорят, той си остава в мен!
   
   
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #84 -: Април 13, 2011, 23:02:27 pm »
Здравейте! Днес катастрофирах в една чертичка на теста за бременност, след първия си опит инвитро. Този форум ми беше като "Емоционална Бърза Помощ". Господ да Ви поживи Ваня и Момичета, които пишеите тук! Помогнахте ми да се окопитя бързо! Сега обаче, освен "Бърза помощ", ми трябва и "Пътна Помощ" или поне карта, за да продължа...
Много ме привлича духовната страна при търене на изход от безплодието. Ние сме с неизяснен фактор, и за мен ключа към Майчинството е някъде в собствената ми психика. Помагат ми духовни практики, био-енерго терапия и четенето. Чета много: Фройд, Юнг и последователи, Адлер, В. Райх, Фр. Риман, Фр. Долто, Ст. Гроф, езотерика. Всака прочетена книга ми е като фенерче, с което разглеждам тавана и мазето на душата си.
Но сякаш повече се увличам в анализа на себе си и Живота, отколкото в самото действие живеене. Самоанализа ми е полезен, чрез него излизам от всяка криза, той ме вади от болката, но някак не се престрашавам да направя следващата стъпка. Успокоява ме откриването на корените на емоционалните ми проблеми, но някак не мога да вкарам откритията в действие. Шубе ме е. Опознала съм доста от страховете, вините, срама, гнева си, но не смея да пристъпя по-нататък. Чувствам се горда с откритията си и до там.
Сякаш част от мен из основи отрича Живота, намира го за безсмитлено труден, скучен и не си заслужаващ да се живее, и за това се противопоставя на продължаването му с раждането на нов живот. А друга част търси радостта от Живота, смисъла, богатството и даровете му. И двете части са си мои. В едната живеят всичките ми страхове, срам, вина, гняв, егоизъм и бягство от отговорност. В другата  .. не съм сигурна какво точно има - нещо което ме вади от болката вски път.
Обаче как да се придвижа от самоанализи към действието живеене ...

Здравейте, Posoka!
    
    Думите Ви много ме впечатлиха, тъй като засегнаха екзистенциални и терапевтични въпроси, които ме вълнуват. В миналото някои от тях - доста сериозно.
    За пореден път казвам, че неизясненият фактор е емоционално много по-тежък от всеки друг  изяснен. Да нямаш враг пред себе си, с когото да се бориш, в един момент води до сътворяване на врага вътре в мен... след години, разбира се. Вие сте далеч от това самонаказване, но в думите на всички хора с неизяснен фактор се спотайва мисълта за тайна, разковниче, отговор, скрити вътре, в душата. И това е логично – когато жизнените сили не са насочени навън, към проблема, те се трансформират в анти-жизнени, т.е. – започват да се борят със самите нас: имаме енергията, но тя е неефективна. Това е дълъг автоагресивен процес, който с годините се задълбочава и често еволюира психосоматично. Но в началото се характеризира именно с повишен интерес към собственото „функциониране”, независимо дали телесно или духовно. Това е съвсем груба схема, но чертае обичайния песимистичен сценарий. Казвам го, за да не се случи. Без да го отнасям към Вас в момента, но за сведение.
    „Катастрофата” от теста за мен не е катастрофа, а спукана гума, усетена  навреме, преди катастрофата. Катастрофа е когато сме изчерпали абсолютно всички варианти, с което и желанието ни се е изчерпало. Докато Ви има и сте  здрава, това са тежестите на битието. Боли от тях, но се забравя. А докато боли, за да боли по-малко, без да искаме се привеждаме в режим на лека „бойна готовност”. Е, при повечето не е съвсем лека :(. Всеки, преживял ин-витро, знае чувството: сякаш неконтролируема част от него иска, чака и е сигурна в отрицателния тест. Това е неминуем и полезен защитен механизъм. Нездравословно е обаче тогава, когато това чувство обземе цялото ни същество, когато в нас няма и капка вяра. Прочетете историите на жени, за които не е имало обективни основания за почти никаква надежда, но въпреки това не са спрели. Те са преминали през всякакви състояния в хода на опитите. Ако имаше формула за психичен статус (от какъвто и да е порядък), подпомагащ зачеването, всичко щеше да ОК.  Но няма, поне – научно изрядна. И затова научната психология работи повече с последствията, а не с причините за инфертилитета. Там започва да губи здрава основа под краката си и оставя нещата в ръцете на религия/философия/езотерика. И изглежда, че наистина на този етап можем да говорим за  „механизма” (причинно-следствени връзки) на акта на зачеване най-вече в полето на вярата и на духовността, но не и в полето на психологията като наука. Просто това не е нейният „ресор”, защото няма доказателства. С това се надявам да отговоря на част от очакванията Ви относно  психологическите аспекти на безплодието. (Мразя тази дума! Да нямаш плод! Просто е ужасна!) Мисля, че психологията, сама по себе си, винаги ще оставя у Вас леко нагарчащ вкус на започната, но недовършена работа, на половинчатост.... По причина на това, че нашите въпроси са свързани с отговори, живеещи отвъд всяка наука. Лично за мен темата е много интересна, но гледам да се се въздържам от лични споделяния, защото съм тук по друга работа :wink:.
    Разбирам анализа, за който говорите. Открито Ви казвам, че нямам удовлетворително за Вас послание. Мисля, че има проблем с формулировката на проблема Ви. Правите нещо, което не води до желания резултат. Четете, но въздействието остава предимно на интелектуално, когнитивно ниво. На практика обаче чувствата са същите, пак липсва щастието. Е, що за терапия е (само)терапия, която не лекува? Без да искате поставяте под съмнение терапевтичната стойност на основно течение в психологията – психоанализата, (Както и аз, впрочем.:) , не по принцип, но във Вашия, конкретен случай.) Убедена съм, че това ще се случи и с друго психологическо направление. Не защото то е слабо, а защото Вашите търсения надхвърлят възможностите му. Всичко това приемам като знак на духовна зрялост (не намирам по-подходящ израз). Наистина винаги съм се удивлявала, в най-добрия смисъл на думата, на способността на някои хора да намират собствения си, личен отговор, сътворен от други хора. Комерсиалната психология в голяма степен работи именно с клишета, които „претопля” и удивително – това действа! Затова смятам, че Вие няма да смелите не само духовни полуфабрикати, но и дълбоки, истински, силни прозрения просто защото търсенията Ви ги надхвърлят. С думите си не искам да оставя  впечатление, че не вярвам в терапията като цяло, а се опитвам да обясня, че при съвпадение на определени обстоятелства и определени хора, във вида, в който се прилага, тя не е достатъчна. (Истина е обаче, че преди на моменти съм се чудила какво толкова й е дълбинно на дълбинната психология като казва очевидни неща :wink:). Разбира се, за Вас изход има и той не е в обичайното „четете Юнг” (обикновено  взимаме Юнг за връх – да, такъв е). Това е храна за ума във Вашия случай, не за душата. Бих добавила: „Юнг и нагоре”. Самият той, вероятно задавайки си подобни въпроси, се е насочил към духовните „практики” (неподходяща дума, но не разполагаме с по-близка) на Изтока, но не бива да забравяме, че той е имал нужда от това. Т.е. – макар и като метафора, това е била неговата собствена терапия. В този смисъл – в търсенията ни около Юнг е топло, дори горещо, но не сме на негово място, за да  преживеем преживяванията му. Забележете, късните му, „просветлени” теории са свързани с живеенето, а не с теориите за живеенето. Любим мой автор е Ивайло Петров, който казва: „Инстинктът за живот е по-силен от неговия смисъл”. Затова аз предпочитам да чета не Юлия Кръстева, „Черно слънце – депресия и меланхолия”, (в Главата „Фигури на женската депресия”  „Девицата-майка” е нашата „безплодна тема”), а истории за кални, диви и получовечни хора. Именно те ми дават отговорите на въпросите за човещината и това, което е отвъд нея точно защото пулсират мълчаливо, безвъпросно. Но това е моят път. Вашият е друг. Посоката Ви е ОК, тя няма да се промени, но вятърът духа насреща. Опитайте се да му устоите. От подобна борба се е родила насъщната ни вяра!
     В този си отговор направих някои смели формулировки, защото ги съотнесох към Вашия случай и съм сигурна, че ме разбирате. За мен беше удоволствие да се опитам да дам иносказателен отговор. Шифърът е във Вас, сама го казвате на едно място! Желая Ви здраве!
*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #85 -: Април 14, 2011, 16:14:02 pm »
Здравейте, Ваня :)
Благодаря за иносказателния отговор. С нетърпение го очаквах. Най-лесно, бързо и с удоволствие възприемам абстрактния стил на изразяване.
Благодаря, че подхранихте вярата ми! Да, с вяра по-лесно устоявам на вятъра.

Много ми се иска да дам по-пълноводна обртна връзка, но за да не разводнявам форума, ще го направя с лично съобщение :)

Още веднъж от сърце благодаря! Думите Ви са от голяма полза за мен!
 
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #86 -: Април 19, 2011, 00:19:03 am »
Здравейте, г-жо Савова!
На 28 години съм. Целият ми живот е изпълнен с несгоди. Загубих родителите си много рано. Станах "майка" на много по-малката си сестра. Всички около нас ни отритнаха като крастави котета. Справях се с много трудности, но с тези, които изживявам в момента - не мога. Днес приключи втория ми неуспешен опит.Проблемът е изцяло в мен - неизяснен. Чувството, на неуспех ме убива. Започнах да си задавам въпроси, като "Защо съм на тази земя?". За Господ не ми се слуша, защото съм убедена, че такова чудо няма!!! Въпреки всичко след дни в сълзи, вдигам глава, но не се чувствам толкова силна, колкото ми се иска да бъда. Няма към кого да се обърна за помощ, а и май съм свикнала вече без такава.Иска ми се да се затворя в себе си, в тишина и да остана там.

Здравейте, katrin_sl!
    Трудно ми е да започна този отговор, защото няма как да Ви кажа всичко, което искам по начина, по който искам. Надявам се да се обърнете към психолог в клинката, чийто пациент сте, защото живите срещи са съвсем, съвсем друго нещо, а и моето лично усещане е, че Вие нямате нужда от дългосрочна психологическа работа, а от няколко срещи, в които конструктивно да начертаете собствения си терапевтичен план срещу депресията, на чийто фон всички съпътстващи проблеми изглеждат фатални. Виждам, че си давате сметка, че основният Ви проблем е в чувството на безсилие и че другите проблеми са само подпомагащи това чувство. Вашият осъзнат, трезв  подход ме кара да мисля, че с едно рамо нещата ще станат много лесно.
     И така, нека си зададем въпроса защо нашите нещастия ни довеждат до въпроса: „Защо аз?”, „Защо точно на мен?”. (С това по никакъв начин не подценявам болката, с която живеете от ранната загуба на родителите си, напротив: думите Ви са самата истина – само който не е преживял това, не знае, че става дума за съвсем фактическо, истинско, физическо отхвърляне, срещу което се бориш за място под слънцето съвсем сам.) Въпросът е как това, например, или пък репродуктивните неуспехи, ни довеждат до въпроса „Защо съм тук, след като всичко се бори против мен?” Това е въпрос на загубилия вярата си в живота човек, който е дълбоко объркан.  Разочарованието отваря Кутията на Пандора – гнева, който пита: „Защо аз?”, а този въпрос по същество е обвинение. Към какво? Човек, който не вярва в нищо, не би попитал защо той не се вмества в този живот на тази земя, защото нямаше да може да формулира този въпрос. Не вярвате в Бог, ОК, имате основания за това. Но вярвате в някакъв механизъм на добрите неща в живота или в добри, щастливи правила (причинно-следствени връзки) или поне – в правилно, нормално стечение на обстоятелствата или както и да го кръстим, от което Вие се чувствате изключена, което не важи за Вас. Следователно, без значение дали вярвате или не  в Бог, имате усещане за някаква „правилност” на нещата – усещате как трябва да бъдат и виждате, че при Вас не са така, както трябва да бъдат. Ето тук е проблемът. Тук се заражда въпросът „Защо точно аз?”, от който произтича и „Защо въобще съм тук?”, т.е. – как така на другите им се случват едни неща (подтекстът е  - хубави), а пък на мен – други (лоши).
     Моята „формула” в случая се състои от няколко прости неща. Първото е да не се сравняваме с другите. Ако тръгнем по пътя на разсъжденията, че „системата” е несправедлива спрямо нас, това отключва гневът, самосъжалението и затвореният кръг на безнадеждността. Да, факт е, че май повечето хора създават и раждат деца безпроблемно, но ние всъщност въобще си нямаме представа дали те не преживяват тежко проблеми, които в нашите очи са направо смешни. Вероятно тук ще ми отговорите мислено, че чуждите проблеми нямат значение, че не се сравнявате с другите, а се интересувате само от собствения си проблем, защото той Ви създава грижи, а не чуждите. Знам, че проблемите се делят на сериозни и чужди  :wink: и това е правилно, здраво и редно да бъде така. Това отношение не е егоистично или неморално, а човешко. Но съм убедена, че все пак в началото, в основата на нашата болка стои схващането, че животът е несправедлив именно към нас. И ние нямаше как да усетим тази несправедливост ако не бяхме съзрели доказателства за това, (а впоследствие и сами да си търсим такива, подкрепящи нагласата ни): X има дете, Y – вече две, а аз? Естествено, че е невъзможно да се концентрираме само в собствения си път, защото живеем сред хора, но е възможно да направим преформулировка на порядъка, подредбата на света, към която имаме очаквания как трябва да протече животът ни. Зад мисълта, че нещо не ни е в ред стои вярването, че някаква абстрактна сила чертае пътя на нашия провал. Така няма как да отключим истинските си сили. Те в момента изчакват удобния момент да ги пуснете. Чрез преформулировка на идеята, която имаме за живота, бихме започнали начисто, свободно и със собствена воля. По тази точка възможностите ми за действие се изчерпаха, защото идва ред на съвместната работа.
     Второто нещо, за да се случи промяната, е приемане на собствения път. Ще е повърхностно ако кажа, че всяко изпитание се случва, за да научим сами нещо ново, да направим някакво лично откритие, което да ни служи занапред, при условие, че Вие страдате именно от толкова много открития. (Както казва една позната: „Страданието било облагородявало. Не, мерси, аз съм си благородна по природа.”) В него обаче е и Вашата сила. Аз съм напълно убедена, че Вие сте по-адаптивна, по-проницателна и по-„успешна”, ако щете, от хора, родени със сребърна лъжица в устата. Вероятно бихте ми отговорили, че това пак не Ви интересува, тъй като Вас Ви мъчат не Вашите придобивки, Вашите дарби и способности, а  Вашето чувство за не-щастие. Добре, но именно неуспехът има заслуга във формирането на такава силна личност. И същият този неуспех я смазва. Значи въпросът опира до това как приемаме неуспехът: като нещастие, като препятствие или като урок.  Ние не знаем колко страдание можем да понесем и не можем да прогнозираме последствията от него в живота ни. Пълно е с примери, в които след дадено „нещастие”, ние сме се радвали, че това е малкият дявол. Убеждаваме се, че сме били на косъм, но въпреки това сме се справили или нещо или някой ни е помогнал. Убеждаваме се и че не бихме се намирали в ситуация, от която няма изход просто защото нямаше да сме там. С други думи: очевидно този порядък на нещата, от който недоволстваме, е смислен. Скоро тук имаше споделяне за прекъсване на бременността в 23 седмица и там казах нещо в смисъл, че скръбта е нормална – заради нещастието, но не трябва да загърбваме и благодарността заради изхода от проблема. Т.е. – ние не знаем доколко нещо е добро за нас. По никакъв начин не Ви тласкам към мисълта за примиряване с проблема, но се опитвам да обясня, че е жизненоважно да го примем като част от нашия опит. С приемането на неизбежността му изчезва и гневът, който ни разяжда. Гневът е именно несъгласие с нещата такива, каквито са, а несъгласието, както казах, е насочено срещу нещо. И това нещо, независимо от името му, обединява усилията си с нашите само когато го приемем. Пак казвам, че не говоря за Бог, защото без значение дали вяравате или не, съпротивата срещу нещата такива, каквито са, е съпротива срещу самите нас. Работата по приемане на личния опит като неизчерпаем извор на енергия и мъдрост хората обикновено извършват сами. Добре е ако има кой да Ви покаже стъпките по нея, но според мен всеки може и сам, стига да има намерение.
     Пътят по Приемане на нещата минава през самоанализ, а не през анализ на  дадени събития или поведението на определени хора, защото по автоматизирани  механизми започваме да ги тълкуваме като злополучни, което неминуемо води до гняв. Хората и нещата са такива, каквито трябва да бъдат, но това разбираме, когато се справим със себе си. Собствените сили за борба се отключват точно когато спрем да се борим. (Имам предвид да се самоизмъчваме от негодувание и гняв.) Когато се предадем на обстоятелствата, те стават наш съюзник.
    Този самоанализ би бил напълно безсмислен ако не водеше до определени прозрения и съответно – решения за действие от наша страна. Не говоря за рутинни, битови действия, а за действия по промяна на нашите отношения с хората: дали изкупуване на вина, дали проява на благодарност, дали признаване на нещо, дали разкриване на истина... не знам, но тези действия неминуемо разбиват някакъв цикъл, някаква схема, в която живеем. Често ние, без самоанализа и решението за действие, не сме в състояние да разберем кои точно са прътовете в колелото на късмета ни или се самозаблуждаваме относно тях.
   Оттук насетне, след като сме направили всичко, което е по силите ни, за да поправим грешките си, сами започваме да живеем според новите правила, които сме си създали в ход. Това, разбира се, е ежедневна борба, но тя е изключително удовлетворителна, защото носи моментални резултати. Тук отново потенциалът ми за действие свърши, знам, че е на най-интересното, но тази игра се играе от най-малко двама :wink:
   Шегата - настрана, но, повярвайте ми - това е най-лесният и кратък като време начин. Има големи индивидуални различия в подхода, но схемата му, надве-натри, е тази. В по-стари теми стана дума точно за този процес, който тогава малко наивно и подвеждащо нарекох „духовно преобразяване”, но той не е свързан с каквито и да са мистични промени, както се вижда. В основата му стои желанието за промяна. Дори и да мислим, че силите ни са свършили, щом търсим начин да се справим, значи ги има. Затова мисля, че човек, който се е обърнал за помощ/съвет, е постигнал  първата победа. А това е началото, все от някъде трябва да се почне. Аз съм много голям оптимист за Вас не само защото търсите начин да се справите, а и защото мисля, че чувствата, които са Ви обзели, са необходим етап, през който преминавате.
    Отговорът ми стана много обемен, но по същество е твърде кратък, за да обхване поставените от Вас въпроси, които касаят всички, преминаващи през това изпитание! Със здраве!

Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #87 -: Април 19, 2011, 09:29:55 am »
Г-жо Словова,
Благодаря Ви за изчерпателния отговор. Тук имаме нужда от хора като Вас, които да ни подкрепят професионално в изключително сложния път, по който сме поели.
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #88 -: Април 19, 2011, 15:03:23 pm »
Здравей те Ваня Савова, на мен ми предстои ин витро с донорска яйцеклетка от сестра ми. Започнах да се притеснявам как ще реагираме двете след това, а и много ме измъчва въпроса - те мои деца ли ще са, или племенници (пиша в множествено число, защото много искам близнаци). Това само в моята глава ли е или имам основание за притеснение.
Предварително ви благодаря.

<a href="http://www.kukuzya.ru/"><img
*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #89 -: Април 21, 2011, 23:13:36 pm »
Здр Г-жо Савова...Бих желала да Ви попитам дали имате колега психолог,който да е добър в работата си от Гр.Ямбол....Имам страхотно проблеми,целият ми свят се преобърна за около 1 месец и просто вече не намирам смисъл да живея...Няма за кого и няма за какво...Просто кошмара ми не свършва и усещам,че имам нужда от помощ,иначе ще полудея нацяло....Сълзите ми не пресъхват от очите,завладели са ме черни мисли,и просто каквото и да правя немога да се изправя...Нямам на кого да разчитам...Тук в малкия ни град няма и работа,а за местене в по голям не бих тръгнала,защото рискът от неуспех ще ме довърши...Усещам,че всичките ми познати всякаш се втурачват в мен и немога вече да контактувам спокойно с никой....Спрях да отговарям в скайпа си,не вдигам телефона,защото просто не ми се говори с никой...Всеки ме пита "как си",а аз започвам да намразвам този въпрос,защото за мен е ужасно болезнен и нямам отговор различен от "не съм добре"....Много Ви моля ако имате колега тук в моят град да ми дадете негови координати за да потърся помощ за някаква терапия или и аз незнам вече какво....Усещам,че губя контрол и почва под краката си и в съзнанието ми има само една мисъл "няма за какво да живея вече"  :(
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #90 -: Април 22, 2011, 11:42:29 am »
Здр Г-жо Савова...Бих желала да Ви попитам дали имате колега психолог,който да е добър в работата си от Гр.Ямбол....Имам страхотно проблеми,целият ми свят се преобърна за около 1 месец и просто вече не намирам смисъл да живея...Няма за кого и няма за какво...Просто кошмара ми не свършва и усещам,че имам нужда от помощ,иначе ще полудея нацяло....Сълзите ми не пресъхват от очите,завладели са ме черни мисли,и просто каквото и да правя немога да се изправя...Нямам на кого да разчитам...Тук в малкия ни град няма и работа,а за местене в по голям не бих тръгнала,защото рискът от неуспех ще ме довърши...Усещам,че всичките ми познати всякаш се втурачват в мен и немога вече да контактувам спокойно с никой....Спрях да отговарям в скайпа си,не вдигам телефона,защото просто не ми се говори с никой...Всеки ме пита "как си",а аз започвам да намразвам този въпрос,защото за мен е ужасно болезнен и нямам отговор различен от "не съм добре"....Много Ви моля ако имате колега тук в моят град да ми дадете негови координати за да потърся помощ за някаква терапия или и аз незнам вече какво....Усещам,че губя контрол и почва под краката си и в съзнанието ми има само една мисъл "няма за какво да живея вече"  :(
Здравейте, Мими! (Предпочитам това обръщение, моля да ме извините!)
   Предадох съобщението Ви по всички вътрешни, затворени електронни мрежи за комуникация между членовете на Дружеството на психолозите в България с регистрирана практика. Може да сте сигурна в анонимността си. Вероятно отговори ще получа след празниците. Разбира се, аз също се заемам.
   Разбирам, че въпросът е спешен. А сега, докато Ви насоча, Ви моля да намерите човек, с когото да прекарате Великденските празници! Не мислете, че не сте за компания и някой би се натоварил. Който и да е човека, по-добре е да сте сигурна, че този човек Ви мисли доброто, макар и да не Ви е толкова приятен и желан събеседник. Излейте чувствата си пред него, напук на цялата Ви съпротива срещу това. Важно е не да не оставате сама в момента, разберете!
    Ще се свържа с Вас пак на лични. Знайте, че не сте сама и в момента вече се действа по Вашия въпрос!
*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #91 -: Април 22, 2011, 12:52:52 pm »
Благодаря Ваня,моля и ти да ме извиниш за обръщението ми на "ти" но така чувствам по близко до себе си някой,който иска да ми помогне в случая ти...Ще очаквам с нетърпение да ме посъветвате при кого да се насоча,защото наистина вече чувствам,че нервите ми се сриват ден след ден и немога да се изправя,просто немога  :( Много ти благодаря...
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #92 -: Април 24, 2011, 18:56:45 pm »
Здравей те Ваня Савова, на мен ми предстои ин витро с донорска яйцеклетка от сестра ми. Започнах да се притеснявам как ще реагираме двете след това, а и много ме измъчва въпроса - те мои деца ли ще са, или племенници (пиша в множествено число, защото много искам близнаци). Това само в моята глава ли е или имам основание за притеснение.
Предварително ви благодаря.

Христос Воскресе, slance_ds!
    Ще разделя отговора си на две, като в първата част ще дам личната си интерпретация, а във втората ще дам насоки за работа със специалист.
    Първо ще изясня малко формулировката Ви. В нея има три проблемни зони: 1/ Вашите собствени притеснения (най-вече - отношението Ви към сестра Ви, свързано с евентуално чувство на ревност към близнаците), 2/ отношението на сестра Ви към децата и към Вас и 3/ въпросът за тайната, който е свързан с отношенията между съпрузите Ви (включително и на Вашите, и на родителите на мъжете Ви към децата, в случай че знаят) и отношенията между братовчедите  - Вашите и на сестра Ви деца.
    Струва ми се, че опасенията Ви са свързани повече с чувствата на сестра Ви, отколкото с Вашите, т.е. – Вашите възприемате като по-естествени, докато при сестра Ви не знаете какво точно и откъде ще дойде. Основания да мисля така ми дава и дори само това, че сте решена на тази процедура. Това, само по себе си, означава, че желанието Ви за дете е толкова силно, до крайна степен изстрадано, че приемате, че биологичният материал е на сестра Ви, но това не е важното за Вас; важното е, че това е пътят към Вашето дете. Всеки реципиент си дава ясна сметка за биологичната основа, която приема като средство към родителстването. И действително е така: донорството замества липсващата брънка във веригата на създаването на деца.  Както стандартното ин-витро е създадено, за да компенсира проблема с тръбите (преди да се присъединят и други показания за него) като процесът се изнася във външни условия,  така и тук липсващата яйцеклетка се замества. Но детето не е яйцеклетка, нали? То е плод на любовта между двама души и носи белезите на техните взаимоотношения. То е Ваше дете не защото Вие ще го износите, а защото е дете на Вашето и мъжа Ви Намерение, решение, воля да го създадете и отгледате. Допитайте се и до жени с деца, създадени чрез донорски яйцеклетки. И в моята практика, независимо от многобройните притеснения в началото, не съм срещала жена, която е неспособна да обича детето си, не го възприема като свое или съжалява за решението си. Сигурна съм, че мислите така, това казвам по-скоро за потвърждение. Както казах, не мисля, че имаме основание да се притесняваме  как Вие ще реагирате спрямо собственото си дете.

   Вашите страхове относно нейните чувства са нормални. Щяхте да сте пълно изключение ако нямахте такива. Те се дължат, от една страна, на живеещите в нас представи за собствената плът и кръв, за родството (вижте колко много поговорки има по темата) и, от друга, че встъпвате в един процес с неизвестен край. Тази неизвествност няма как да не носи напрежение. Ако в самата Вас не живееше очакването да имате т. нар. „свои” деца, нямаше да се притеснявате. Почти никой не се ражда с идеята един ден да осинови дете или да ползва донорско яйце, нали? Решението за донорство или осиовяване изисква съзряване и точно по тази причина родителите от тези два типа почти винаги са особено съзнателни и отговорни, тъй като са отговорили на големия въпрос „Какво значи да си родител?” предварително, а не в хода на самото родителстване.
     В случая важно е не как ще се промени сестра Ви, а как Вие приемате промяната й. Ако във Вас практически е силно убеждението, че кръвната връзка е решаващ фактор за отношенията между майка и дете, логично е да сте нащрек как се държи сестра Ви с Вас и децата, „дебнейки” всеки признак на повече нежност като знак за превъзходството на кръвната връзка. Затова Ви съветвам да си дадете ясна сметка дали можете да преработите тези нагласи, да ги преосмислите. Тук може да почерпите опит от осиновителите. За разлика от тях обаче, Вие ще ползвате близкородствен материал и Вие имате по-добрия шанс да се изправите лице в лице с отношението си към идеята за т. нар. „моя плът и кръв”.  Мисля, че това е основният проблем тук. С малко работа отношенията Ви със сестра Ви могат да се превърнат в пример за откровеност, чистосърдечност и пълно доверие.

   Мисля, че Вие сте един много щастлив човек с такава сестра. Не знам дали знаете, но случаите на отказ за донорство на яйцеклетки от сестра не са рядкост. Причините за това основно са две: 1/ лоши отношения, 2/ схващане за родителстването като за единствено биологично такова. Мисля, че в повечето случаи втората причина е оправдание, а в основата е първата, но дори и да е само втората, трябва да приемем различията в ценностните ни системи. Това е трудно. Наистина някои хора са убедени, че са родители само ако детето им е създадено със собствен биологичен материал и е по-добре, че отказват, защото ако действат против убежденията и чувствата си, последствията са много тежки за цялото семейство и детето/децата. Щом Вашата сестра е пожелала да стане Ваш донор, това означава, че тя иска Вие да имате дете, а не тя. Тя не го прави, защото иска свое дете, а защото иска Вие да имате свое. Т.е. – тя тръгва с абсолютно същите намерения по този път.
    Опасенията Ви обаче са дали тя няма да възприема, дълбоко и тайно в себе си, детето като „свое”. Мисля, че колкото и да е сигурна в момента, че това няма да е така, тя пази този страх от евентуална промяна на чувствата към децата в себе си – така, както и Вие. Т.е. – откриваме втора прилика между Вас. Вие се страхувате от евентуалната й промяна, тя – също. За тези страхове ще стане дума във втората част. Те трябва да се изкажат открито и да се отработят. (Не става ясно от въпроса Ви какво е семейното й положение: мъж, деца... Към тези факти също бих имала коментар на чувствата й, но не знам.)
      Така или иначе, тя има не по-малка нужда от психологическа подкрепа от Вас. В момента тя най-вероятно се страхува да не се окаже един ден в трагичната ситуация на човек, на който сякаш са му отнели дете. Това пак е свързано с нейните вярвания за родителстването, до които трябва да достигне. Впрочем, невъзможно е да се окаже в гореспоменатата роля, защото родителстването е процес на общуване между дете и майка, майчинството се създава ден след ден в грижата. В този смисъл, дори и да вярва отчасти в биологичната основа на майчинството, то ако не отглежда ежечасно човека, който счита, че й принадлежи, няма как да изгради силни майчински чувства към него. Има примери, сочещи противното, на след десетилетия „потърсени” деца, но мотивът в тях не е силното майчинско чувство. 
   В края на краищата, Вашите страхове са идентични. Вие се страхувате от това, от което и тя. В случая Вие сте огледалото. Един от най-големите й страхове, разбира се, е знаенето, че връщане назад няма. Дори и да настъпи промяна в нея, тя знае, че би се чувствала като престъпник с чувствата си, би ги изживявала като „забранени” и това е основното, което я поставя под огромен натиск. И без да е под натиск, вероятно в собственото й преживяване на решението й да стане донор, има момент на чувство за натиск. Не защото някой я насилва или моли, или се чувства длъжна, а защото се чувства сама в пътя, който трябва да извърви. Затова тя трябва да бъде насърчавна да говори често и искрено за страховете си, за да достигне етапа, когато ще се шегува с тях.
    Има още един момент от нейните страхове: вероятно тя се преживява като натоварена със свръхотговорност. Цялата тежест, която се стоварва на жените, правещи неуспешни опити ин-витро, им се връща в автоагресивна форма, защото има нюанс на поемане на лична отговорност: всеки човек започва нещо, за да го доведе до успех, нали? И в случай на неуспех той се преживява като личен провал. В нейния случай напрежението е още по-голямо, защото „поема отговорност” за чужда съдба. Ако се отнася до собствената й, би го преживялас с по-малко чувство а вина, но тук има утежняващ фактор.
    Проблемът с евентуалния неуспех се отнася в много по-голяма степен до Вас. Има сестри, преминаващи през няколко опита, но за това се иска много здрава връзка. В случай на неуспех сестрата - реципиент се чувства нещо повече от лично отговорна, чувства се като предала усилията на толкова много хора, като изцяло виновна за неуспеха. Това трябва да се предотврати още с първите психологически консултации.

    Темите за останалите роднини и Вашите и на сестра Ви деца са свързани с това дали сте решили да им кажете или да държите решението си в тайна. Трябва Вие и партньорът Ви да бъдете абсолютно единодушни в решението си, независимо кой път изберете. Условието, което съветвам да вземете предвид, е дали решавате да кажете на самото дете/деца или да запазите в тайна начинът на зачеване. Ако изберете да не казвате на детето/децата, това автоматично означава да не казвате на абсолютно никого от роднините си. (Разбираемо е защо. Изключително травмиращ начин е да разбереш това от някой друг,  а не от майка си или баща си.) Още нещо за обмисляне: винаги можете да кажете това, но не е възможно да се отречете от казаното. Т.е. – ако изберете да кажете, важен е начинът и времето за това.
    Ако Вашите роднини знаят за процедурата, то, каквито и страхове да имат те, имайте предвид, че те са функция от на сестра Ви и Вашите собствени. Отношението им към случая, каквото и да е то, зависи от Вашите и на сестра Ви чувства поотделно и една към друга. Околните са лакмус за това как се чувстваме ние и реагират спрямо нашите реакции. Семейството е система и затова – промяната в него може да дойде чрез промяна и на основните „елементи”. В този смисъл – проблемите с роднините са периферни, решими. Вие и сестра Ви сте хората, които трябва да осмислят още по-добре избора си, а останалото ще се подреди. Това не означава, че с всеки един от гореизброените няма психологическа работа стъпка по стъпка, но тя е по-леката част.

Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #93 -: Април 24, 2011, 18:59:28 pm »
Здравей те Ваня Савова, на мен ми предстои ин витро с донорска яйцеклетка от сестра ми. Започнах да се притеснявам как ще реагираме двете след това, а и много ме измъчва въпроса - те мои деца ли ще са, или племенници (пиша в множествено число, защото много искам близнаци). Това само в моята глава ли е или имам основание за притеснение.
Предварително ви благодаря.

II част: насоки
[/b][/b]
       Препоръчително е в самото начало всички участници в процеса да изяснят чувствата си, да преценят приоритетите и да поемат съответните рискове, т.е. – да поемат пълната отговорност за постъпката си. Ако това не стане още в началото, те рискуват нещо повече от собствените си чувства и отношения – здравословната, нормална среда за детето (децата-във Вашия случай :)). Затова срещите с психолог в периода на взимане на решение са, ако не нормативно задължителни, въпрос на лична отговорност и загриженост за собственото благополучие. Във всяка клиника работи психолог, който консултира при вземане на решение за ползване на донор, независимо дали от женски или мъжки пол.
   С него под формата на беседа бихте обсъдите въпроси, които ще Ви дадат Вашите собствени отговори, ще намалят значително притесненията Ви, а на повечето ще сложат край. Някои от темите са:
За двойката реципиенти:
1.   Представа за бебето (физически белези, заложби, таланти...), за което двойката мечтае. Обсъжда се какви черти двойката би искала генетично да предаде на детето си.
2.   Обсъжда се невъзможността за това, изгубената биологична връзка. Двойката се поставя в перспективата на бъдещето, където, в случай на успех, тя си задава въпроса дали не е трябвало да пробват поне още веднъж със собствени яйцеклетки (при възможност за това). Ако отговорът е утвърдителен, се дава още време за търсения и размисъл.
3.   Въвежда се темата за неравенството в биологичния принос: мъжът дава своя материал, но за жената това е невъзможно. Обикновено жената компенсира това чрез приноса на бременността. Фокусира се върху връзката с мъжа.
4.   Решава се дали да се каже на останалите членове от семейството начина на зачеване. Основните моменти са описани по-горе.
5.   Търси се отговор на въпроса дали двойката се вижда като различна от останалите родители заради начина на зачеване.
6.   Обсъжда се неизвестността на изхода от самата процедура– всички възможни проблематични развои в хода й:
•   ако донорът се откаже в хода на стимулация
•   ако донорът забременее преди процедурата
•   не се стигне до пункция
•   яйцеклетките са с лошо качество
•   нито едно яйце не се оплоди
•   в случай на бременност настъпи спонтанен аборт
•   в случай на многоплодна бременност – редукция
•   и др.
7.   Поставя се въпроса за евентуалната физическа прилика между детето и донорът и как се възприема тя.
8.   Семейни въпроси.
9.   Същите теми като изброените по-долу.
За донора (при сестринство):
1.   Обсъжда се историята на връзката между сестрите, търсят се емоционалните механизми, които я крепят; изследва се доверието.
2.   Говори се за разлика между донорство на яйцеклетка и друг орган: как донорът възприема биологичния метериал „яйце”. Чрез това се търси личен отговор на въпроса в какво се състои това да си майка.
3.   Прави се сравнителен анализ на чувствата към евентуланите деца на донора и на сестрата-реципиент, в случай на успех.
4.   Темата се задълбочава с обсъждане на чувствата в случай на физическа прилика: работа върху преработването им.
5.   Чертае се бъдещата перспективата на отношения между двете.
6.   Обяснява се естеството на чувството за натиск от страна на сестрата-реципиент: какво стои зад него (дори и да няма натиск, чувство за него има)
7.   Работи се върху чувствата в собственото семейство: тайна, приемане, отхвърляне на решението. (обикновено с членовете на семейството на донора, ако те знаят.)
8.   Продължава се с чувствата на партньора на донора (На тази сесия той взима участие.)
9.   Анализират се евентуалните страхове от медицинския риск във връзка със стимулацията, загрижеността за собственото здраве.
    И други, според случая, но това е общият принцип.
    Вашият случай е изключително удачен за психодраматична намеса, където чрез отиграване на ситуации се осмислят собствените и чуждите чувства, за да се достигне свобода на избора.
   Не е възможно човек да се адаптира предварително към медицинските постижения, затова го прави в ход. Ако не бяха те, много от нас нямаше да имат деца. Затова нямаме друг избор, освен да приемем доброто, което ни се дава. Slance_ds, надявам се да сторите това по най-лесния и удачен за Вас начин! Желая Ви много щастие и смелост по пътя към мечтаните деца!

Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #94 -: Април 24, 2011, 19:05:04 pm »
Христос Воскресе!
Нека думите на Posoka, която цитира Дж. Х. Джубран, бъдат моето пожелание към всички вас!
„Вашите деца не са ваши чада. Те са синове и дъщери на копнежа на живота за живот.  Идват чрез вас, но не са из вас. И макар да живеят с вас, не ви принадлежат. Можете да им отдадете любовта си, но не и мислите си, защото те имат свои мисли. Можете да дадете подслон на телата им, но не и на душите им, защото душите им обитават къщата на бъдното, в която не можете да влезете дори насън.  Можете да се стремите към тях, но не се мъчете да ги направите като себе си, защото животът не се връща назад, нито помни вчера. Вие сте лъковете, които изстрелват чадата ви като живи стрели. Стрелецът вижда целта си върху пътеката на безкрая и ви огъва с мощ, така че вихрените Му стрели да отлетят надалеч. Нека огъването ви в ръката на Стрелеца е за радост: защото както Той обича литналата стрела, тъй му е драг и якият лък в десницата Му. ”
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #95 -: Април 26, 2011, 20:24:06 pm »
Воистина Воскресе, бъдете жива и здрава Ваня Славова и много щастлива.
Благодаря ви много за отговора. Сестра ми има две деца и е омъжена, но реши да се раздели със съпруга си. Ние тримата (аз, съпругът ми и сестра ми) сме решили да си го запазим в тайна. Още когато ми поставиха диагнозата, моята сестра предложи да ми стане донор. Това беше преди две години. До сега не сме стартирали процедурата, не защото сме се съмнявали, а по медицински причини. С мъжът ми сме решили, че ако със сетра ми не се получи ще опита ме с друг донор и последно ще си осиновим. За нас гентичният материал няма значение, защото както казва той "те ще са наши деца, защото ние ще ги възпитаваме". За чуствата и при евентуален провал, мисля че имам силата да и помогна да не се чувства така.

<a href="http://www.kukuzya.ru/"><img
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #96 -: Април 27, 2011, 10:11:13 am »
Воистина Воскресе, бъдете жива и здрава Ваня Славова и много щастлива.
Благодаря ви много за отговора. Сестра ми има две деца и е омъжена, но реши да се раздели със съпруга си. Ние тримата (аз, съпругът ми и сестра ми) сме решили да си го запазим в тайна. Още когато ми поставиха диагнозата, моята сестра предложи да ми стане донор. Това беше преди две години. До сега не сме стартирали процедурата, не защото сме се съмнявали, а по медицински причини. С мъжът ми сме решили, че ако със сетра ми не се получи ще опита ме с друг донор и последно ще си осиновим. За нас гентичният материал няма значение, защото както казва той "те ще са наши деца, защото ние ще ги възпитаваме". За чуствата и при евентуален провал, мисля че имам силата да и помогна да не се чувства така.
osi_9ylinfant ylinfant!
*
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #97 -: Април 27, 2011, 19:55:01 pm »
Здравейте Ваня Савова.
Имам един простичък въпрос но е труден за преодоляване.
Имам два големи аборта .В 20гс и в 17гс.Първият път незнаех какво става с мен когато водите започнаха да изтичат .Лекарят само ми каза -'Нищо неможем да направим'.Трябва да се предизвика раждане и после кюртаж.Усещах движенията на бебето от 3 седмици а трябваше да го абортирам.Акушерката дойде при мен за да ми включи системата ,която да предизвика контракции .Аз знаех че това ще убие бебето ми и припаднах  при тази мисъл. Събраха се лекари свестиха ме ,обясниха ми че друг начин няма .Това беще най-ужасното нещо в живота което съм преживявала.- Бебенцето правеше все още леки движения здокато системата за контракции се вливаще в мен. Аз трябваше да си убия бебето защото друг начин няма .
Когато забременях втория път ,мислех че ако нещата се повторят аз съм подготвена. През цялото време на Бр си мислех че водите ми изтичат .Страхова невроза от това. Когато това пак се случи ,слава Богу че беше 3 седмици по-рано и аз все още не бях усетила движенията на бебенцата /Бяха две/.

Сега се опитвам да забременея за пореден път и понеже все още не съм бременна не се страхувам много много . Но ако забременя .Какво да правя . Аз знам няма да спра да мисля какво е било преди .Как са ми изтичали водите и т.н. Как да се справя с ужаса от този страх на преживените аборти .
Ако има поне мъничка надежда че ще мога да се справя ... Много Благодаря.
« Последна редакция: Април 27, 2011, 19:57:36 pm от zarina »
Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #98 -: Април 27, 2011, 20:45:57 pm »
Сега се опитвам да забременея за пореден път и понеже все още не съм бременна не се страхувам много много . Но ако забременя .Какво да правя . Аз знам няма да спра да мисля какво е било преди .Как са ми изтичали водите и т.н. Как да се справя с ужаса от този страх на преживените аборти .
Ако има поне мъничка надежда че ще мога да се справя ... Много Благодаря.

Толкова време вече, се опитвам да намеря отговорите на същите въпроси... и все още не съм...
Колкото повече мисля за това, толкова по-сковаващ става страха ми...
Опитвам всячески да игнорирам всяка мисъл и спомен, за да съм по-спокойна, за да не позволявам на страха да ме обземе, но едновременно с това не мога да спра да търся причината, да търся начин да открия сигурност, че това няма да ми се случи отново.
Понякога имам чувстовото, че всичко това ме изяжда от вътре...
Един ден събирам по малко частиците останали от онова ми слънчево аз, опитвам да ги сглобя отново, на следващия с един замах разрушавам всичко и оставам страха да вилнее в душата ми и се самоизмъчвам.

Често си повтарям една мисъл - „Да премина през страха е по-малко страшно, от колкото да живея в постоянен страх, породен от чувството на безпомощност”, иска ми се де успея така силно да повярвам в това и наистина да превъзмогна страховете си, но не се получава, те все показват от някъде и все се питам как ще се справям с тях като забременея отново...

Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Консултации с психолог ТУК
« Отговор #99 -: Април 29, 2011, 17:50:43 pm »
здравейте г жо Савова , на 01.04 претърпях мисед ве4е мина месец но немога да преодолея болката от това 4е загубих това така желано бебе. с приятелят ми сме заедно от 8 месеца , о6те в на4алото на връзката ни той ми казва6е как иска да има дете от мен аз съ6то искам след 3 месеца опити се полу4и но за съжаление завър6и с аборт . през цялото това време той е до мен и ме успокоява и казва 4е живот и здраве 6те забременея пак , но казва 4е сега по добре да запо4на отново работа да се разсейвам и каквото е писано 6те стане , но аз искам бебе и то много не искам да 4акам например година ... , постоянно си втълпявам 4е когато изминат тези 4,5 месеца на възстановяване  той няма да иска да запо4нем пак опити а 6те иска да мине пове4е време .. как да преодолея този страх и за6то постоянно си го мисля това ? това озна4ава ли 4е не съм сигурна в него ? объркана съм и депресирана
url=http://calendar.zachatie.org/work/OpenGraphicCycles?userLoginName=vivi0304][/url]