0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Забременяване на 40+
« -: Декември 07, 2009, 17:30:53 pm »
Здравейте,
Доста дълго бях заета с други проблеми и работа, едва сега на 44год узрях за идеята да си родя детенце, но за съжаление съм на навлязла вече в периода на менопауза. Засега имам само начални изследвания на хормоните, лекарят не ме обезсърчи, каза че все още имам някакъв шанс, но реших все пак да питам и вас с повече опит - мога ли да очаквам успех, има ли вероятност?, ака трябва да минавам през скъпи и отразяващи се на здравето процедури, не е ли по-добре да преминем към осиновяване? Иска ми се да имам детенце, но предвид рисковете не знам дали да опитвам и имам ли шанс изобщо?
« Последна редакция: Юли 10, 2010, 23:02:20 pm от jam »
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #1 -: Декември 07, 2009, 17:55:52 pm »
И при мен положението е същото - на 42 г. съм , почина ми дете преди година ....чувствам се ужасно , можете да си представите какво ми е ...
И мн ми се иска да си родя отново , но се страхувам ..на 42 съм , доколкото знам риска е голям при бременност на тази възраст , но и се оказва че и аз от силен стрес навлизам в менопауза ......стана ми нередовен цикъла , ... може и да не мога да родя повече ...... успех желая на всички които искат да станат майки .....и мн късмет !!!
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #2 -: Декември 07, 2009, 18:51:18 pm »
Буби, добре дошла сред нас! Но какво имаш предвид под "навлязла вече в периода на менопауза" и какви са стойностите на хормоните?
Не искам да те обезсърчавам, но не очаквай да получиш бърз и лесен отговор на въпросите си, с "да" или "не". Още по-малко ние, тук, можем да ти ги дадем. Ще трябва да направиш още доста изследвания. От тях може и да получиш отговори, но никой няма да ти подпише гаранция.

Колкото до скъпите процедури... за съжаление, към момента в България не можеш да ги получиш (ivf), дори и да искаш, заради възрастта си. Само в чужбина (т.е. стават още доста по-скъпи). Иначе не мисля, че (проведени правилно) увреждат здравето (с изключение, може би, на психическото ;-) ), поне предвид възрастовите изменения, които така или иначе настъпват при нас.

Не мога да ти дам съвет. Аз съм на твоята възраст и също късно се сетих, че искам деца. Продължавам да се боря, докато лекарите не ми кажат, че шансът ми е =0 (или докато не рухнем напълно финансово). Но аз никога не съм имала колебания, винаги съм имала силна вътрешна мотивация. Ако не си сигурна в себе си, ако процедурите и разходите те демотивират, тогава наистина помисли за осиновяване, но имай предвид, че и там нещата не стават лесно и изискват време и упорство.

В този форум има много информация и много разказани лични истории, които могат да ти помогнат да се ориентираш.
Каквото и решение да вземеш, желая ти то да е правилното за теб и скоро да гушкаш свое малко съкровище!

Ако не си попаднала досега на тези теми, погледни ги, предполагам, че ще са ти полезни:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=33614.0
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=39728.0
« Последна редакция: Декември 07, 2009, 19:00:01 pm от plumeria »

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #3 -: Януари 21, 2010, 11:53:19 am »
Здравейте, благодаря ви, че сте отворили тази тема. Аз съм на 39 години, но се подготвям за ново забременяване. Преди половин година имах спонтанен аборт заради изтичане на околоплодните води в 13 г.с., а като причина за него местният гинеколог посочи причини като:
- дупето ти е старо;
- ципите са слаби (в смисъл - ципите, обвивките, които задържат околоплодните води).

В момента с мен се занимава доцент Маркова във Варна, но искам да попитам и вас,които сте около моята възраст: чували ли сте за "слаби обвивки" и как може да се засили тази тъкан, която задържа околоплодните води. Какво друго се променя в детеродната ни система, освен хормоните? Благодаря предварително, ако някой реши да коментира. Четох доста в темата "Бременност над 35", но смятам, че бременността около 40-те е нещо още по-сложно и затова се радвам на тази нова тема!!!

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #4 -: Януари 21, 2010, 15:06:05 pm »
Цитат
- дупето ти е старо;
- ципите са слаби (в смисъл - ципите, обвивките, които задържат околоплодните води).
Идиот! :x

Ципите (?)- вероятно има предвид околоплоден мехур, какви ще са тия ципи?!

Кураж момичета, ако сте в менопауза начина е с донорска яйцеклетка и АРТ, има изход!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #5 -: Януари 21, 2010, 17:06:24 pm »
dantealigeri.1, ужасно преживяване си имала osi_8 И самия аборт, и контакта с "местния гинеколког"... Нямам думи :(

Какво друго се променя в детеродната ни система, освен хормоните?
Например качеството на яйцеклетките :( Досега медицината е намерила доста начини да влияе на хормоналния баланс, но генетичните изменения (хромозомни аномали) остават тъмна зона... За съжаление, те са пряко свързани с възрастта и се смятат за основна причина за по-ниската успеваемост на АРТ при жени, в напреднала възраст.
Също и качеството на ендометриалната тъкан, рецептивността и т.н... Абе, да бяха едно и две неща, ами то...

Четох доста в темата "Бременност над 35", но смятам, че бременността около 40-те е нещо още по-сложно и затова се радвам на тази нова тема!!!

Много са ми симпатични момичетата, които пишат в "Зачатие след 35,.." и ги следя редовно :), но аз самата така и не се включих в нея. Да си "над 35" съвсем не е като "над 40". Или още повече, "над 43"... :(

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #6 -: Януари 23, 2010, 19:43:22 pm »

... Да си "над 35" съвсем не е като "над 40". Или още повече, "над 43"... :(
принципно да, но по отношение на забременяването е относително ... ако жена забременее над 43, е очевидно по-добре от тази незабременяла над 35  :D

възрастта е фактор безспорен, но индивидуалното състояние на организма носи личния успех  :D
« Последна редакция: Януари 23, 2010, 19:45:07 pm от mmary »
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #7 -: Януари 24, 2010, 20:14:30 pm »
Аз имам много познати, родили на 40, на 42, на 39 години, при това със съвсем нормални бременности. Една от тези жени е имала преди успешната си бременност няколко спонтанни аборта и дори мъртвородено бебе, на друга жена това й беше първото и единственото забременяване в живота (над 40 г.). И са ги наблюдавали същите лекари, които изказаха мнението за "старото дупе" и "слабите обвивки".
Тоест, не зависи само от медицината. Явно е нормално жената да роди на 40. Ха-ха, спомних си и най-фрапиращия случай. Една жена роди на 47 години това лято, когато аз лежах за задържане. Лично аз се бях отчаяла не защото не вярвам, че ще забременея повече, а защото се уморих. В последните години опитите за бебе ми донесоха твърде много страх,болка и кръв. В нощта след спонтанния аборт лежах в болницата и си мислех: "Край, дотук бях, искам вече да започва менопаузата. Нуждая се от почивка". Но на сутринта при мен нахълта една жена, която тогава беше на 40 и се готвеше да забременее след доста по-тежки изпитания от моите. И ми дръпна такава реч, че ... ето ме отново на старта. (Може в момента вече да е бременна, дано Господ да я пази).
Аз вярвам, че всички тук ще имат нова бременност, особено се надявам, това да се случи отново на qwena и всъщност тя е човекът, който най-много се нуждае от подкрепа, защото моите страдания са НИЩО в сравнение с това, което тя е преживяла.
*
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #8 -: Януари 30, 2010, 00:03:38 am »
dantealigeri.1 хубаво си го написала. От време на време и аз, която съм на 39 години и скоро ще стана на 40 имам нужда да чета такива редове. Благодаря ти
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #9 -: Февруари 04, 2010, 21:57:56 pm »
Реших и аз да се присъединя към групата ,само не ми се смейте и не ми казвайте, че съм стара. Сега ще направя 44 години, плаче ми се вероятно нямам никакви шансове вече за забременяване .Нямам деца и това е най- голямата ми болка в живота.Срещнах човека който търсих дълго в живота си и сега когато съм готова за това не се получава. Моята история е дълга, била съм и в кабинетите по стерилитет, забременявала в неподходящ момент, но точно сега ,не става. Имам проблеми с щитовидната жлеза знам, че тя оказва влияние наясно съм .Сега вече започна проблема и с нередовния цикъл. Докарала съм го до там ,че ми идва сама да си предписвам лекарства. Ако можете дайте съвет, това е последния ми шанс .Който иска да ми каже, че трябва да посетя доктора да го счита за направено .Ще пиша отново. Успех на всички!
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #10 -: Февруари 05, 2010, 14:00:19 pm »
Поздравявам те за решението ти Bubi.K  и ти пожелавам скоро да ни се похвалиш с хубава новина. :D
Моят съвет към теб е да се насочиш към Клиника по стерилитет /там са най-добрите специалисти/ и да не губиш нито минута повече.
 

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

    !!!

  • *****
  • 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #11 -: Февруари 05, 2010, 17:26:32 pm »
Само да ви дам кураж!

Майка ми роди 3то дете на 42 години  :)

Успех!
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #12 -: Февруари 06, 2010, 17:41:03 pm »
Реших и аз да се присъединя към групата ,само не ми се смейте и не ми казвайте, че съм стара. Сега ще направя 44 години, ...

sesi, май имаме сходни истории двете с тебе :wink:. И аз на 40 срещнах човека, който искам да бъде баща на детето ми, на 41 разбрах, че имам проблем и сега, на 44, продължавам да се боря и да се надявам на успех.
Знам, че имам още само няколко месеца (може би се броят на пръсти). Понякога губя посока и ме измъчват съмнения (да не кажа направо паника). Страховете ми са повече от надеждите... Обаче знам със сигурност едно - докато има още малко време, трябва да опитвам и трябва да направя всичко, което е по силите ми. Това ми дава посока и ме крепи.

Ти пишеш за клиника по стерилитет в минало време. Това означава ли, че не посещаваш сега такава? Извън специализирана клиника едва ли някой може да ти помогне или да ти даде някакви отговори.
Щом имаш предишни бременности, това увеличава много шансовете ти. Щитовидната жлеза се лекува, а нередовният цикъл е лош признак, но не означава непременно край.

Пиши, какви изследвания са ти правени, какви процедури си преминала или правиш в момента. Едва ли ще можем да ти дадем готови отговори, но тук има доста грамотни момичета и поне могат да ти помогнат да се ориентираш, какво пропускаш, какво още може да се направи, какви са шансовете и т.н.
И най-вече, не се отчайвай и не се отказвай да се бориш! osi_9 Ние ще ти стискаме палци :crossfingers:

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #13 -: Февруари 07, 2010, 17:43:29 pm »
Имам проблеми с щитовидната жлеза знам, че тя оказва влияние наясно съм .Сега вече започна проблема и с нередовния цикъл. Докарала съм го до там ,че ми идва сама да си предписвам лекарства.
sesi-stoilkov, моля, не си изписвай сама лекарства, защото така не само се губи време, ами стават и разни бели с цикъла. Аз сама си изписах билки и загубих после няколко месеца, докато си нормализирам цикъла. Второ, тук има форуми за щитовидната жлеза, но ти вероятно посещаваш най-добрия възможен ендокринолог, нали? ако не, виж какво ще те посъветват момичетата от форума (кой е най-добрия ендокринолог от твоя град).
И също така, запиши си час при най-добрия специалист от клиника по стерилитет и давай смело нататък... Дано да намериш правилния път, защото така ще дадеш надежда и на нас.
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #14 -: Април 21, 2010, 14:20:24 pm »
Здравейте момичета, не бях  влизала отдавна тук улисана в проблеми пък и си мислех че никой няма да ми пише .Зарадвах се когато  прочетох написаното. Искам да ви разскажа нещо много лично за мен което с никого не съм споделила ,но може би дойде време .Предварително се извинявам ,че ще се отклоня малко от темата, но това е моя живот
Ожених се на 22 години ,живеех си добре мога да кажа докато не се изтърколиха 2 години и се започна натякване ,че нямам деца от страна на свекърва ми .Хукнах по доктори .Първата при която попаднах ми каза ,че нямам овулация .Втората ми каза, че съм имала кандидоза и тем подобни вече не помня какво съм пила .Третия беше мъж опита се да ме изнасили в кабинета си .От там тръгнах в София пари, пари, нерви стигнах до Табакова известната докторка по инвитро. Съдра ми кожата от пари .Гори ми раничка , която в момента се оказва, че не е изгорена добре .Трябваше да правя цветна снимка при нея под строй заедно със свекърва ми отидох в кабинета ни жива, ни умряла и се оказа ,че нея я няма. Тогава теглих една майна на всичко и казах аз съм до тук ,каквото ще да става.
Ден след ден слушах упреците на свекърва ми ,че съм ялова ,че съм некадърна да родя .Един ден ми бяха купени цигари от нея и бяха хвърлени в лицето ми с думите:пуши, трови се ,дано пукнеш от тях, беше си втълпила ,че защото пуша не мога да забременея ,пояснявам тогава пушех по 1 цигара в седмицата . Нито веднъж тя не каза, че причината може да е в сина и нито веднъж не се усъмни в това. Полудявах от болка и ярост .Мъжа ми беше на нейна страна ,нито веднъж не ме защити.
По онова време работих в един супермаркет ,заедно със снаха ми. При един голям скандал с една колежка която е циганка за който аз нямах ни най малка вина и ни най малко пък знаех за какво става дума, снаха ми беше бременна ,циганката и каза:дано това дете не го родиш живо ,а към мен се обърна с думите а ти никога да нямаш деца, направо се опулих ,каква вина имам аз за да ме кълне .Но се случи така че снаха ми роди детото в деветия месец-мъртво.
Минаха години и днес си спомням думите и май ме застигнаха .И така който иска да ме съди,но взех решение да  изневеря на съпруга си и наистина го направих. Правих секс с друг мъж ,,има няма на третия път се оказах бременна направо се ушашках аз която бях ялова съм бременна .Излязох от кабинета и вървях като луда .А сега накъде нещата се бяха изострили със съпруга ми до краен предел .Та аз не спях с него, как откъде накъде дете .Луднах честно .Отидох и направих аборт легнах в стаята и ревах сякаш бяха изтръгнали душата ми .След два дни последва луд скандал и моя съпруг с удар по масата ми заяви ,че или отиваме утре да подадеме документи за осиновяване на дете или да си събирам багажа. Казах му майната ти аз си тръгвам. Хич и не мислех за брака си а само за това което направих. Прибрах се в къщи ,проблеми куп ,всички изненадани защото аз никога не се бях оплакала от брака си .Започнах живота си сама, година след година имах там някакви си връзки с мъже с които естетвено нищо не се получи .Отриха ми проблеми с щитовидната жлеза-тиреотоксикоза .Пръснах пари и там и то се знае че съм за операция ,но аз още се ослушвам .Не ми се ще да лягам под ножа .Сега след 16 години самота намерих си мъж и пак не се получава. Нито той е в първа младост ,нито аз. Той има дете съгласен е да има още едно ,но не се получава отново .Ходих на доктор но той явно смяташе ,че вече съм изпуснала всички влакове и много много не му се занимава с мен да види къде е причината .Каза ми ,че може и да стане но вече годините не са ми малко .От щитовидната ли жлеза от друго ли цикала започна да ми идва на 15 дни и ми изписа  примолут мисля че така се казваше за регулиране на цикъла е сега пък започна да закъснява .Какво да ви пиша още мили момичета , къде да хукна сега пак по доктори какво да кажа, че искам дете и още мога да родя, а вече започнах 45 нали ще ми се смеят .Иначе всичко си ми е наред, секса ми е на шест само дето не мога да спра времето,това е.   Успех!
*
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #15 -: Април 21, 2010, 15:02:02 pm »
От личен опит ще ти кажа, че никой лекар няма да ти се смее за това, че на 44-45 искаш дете.Отиди в специализирана клиника!В медицината 0 и 100% няма/цитирам лекарката си/.
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #16 -: Април 21, 2010, 15:11:50 pm »
Моята братовчедка забременя и роди по естествен начин, когато навърши 43 г. Не е имала проблеми нито със забременяването, нито с износването.
Пиша го с идеята да ви окуража.
Ако един лекар не уважи желанието ви да имате дете, то значи това не е вашият лекар!

Това за ципите ми звучи супер абсурдно и глуповато като коментар.
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #17 -: Април 21, 2010, 15:20:29 pm »
zanza ,хиляди благодарности миличка за куража който ми даваш, дано намеря сили да продължа борбата ,дай ми някакви координати на лекари ако имаш ,още веднъж благодаря!
*
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #18 -: Април 21, 2010, 15:21:58 pm »
Не бих искала да споменавам името на лекарката си, не мисля , че тя прави някакво изключение в подхода си .Запиши си час в клиника по стерилитет.На първичния преглед ми бе обяснено,още преди самия преглед, че поради ограничния от нормативната уредба в страната ,може да ми бъде предложено ин витро само с донорска,тук всеки си знае,аз не бих го направила, партньора ми си има дете,така че смятам за мен по-добрия вариант би бил осиновяване.Но ще се боря до край със свои яйцеклетки.На нашата възраст не може да се предложи кой знае какво като медицинска помощ, но подходящи стимулации, проследяване на цикъла могат да ни подпомогнат и увеличат шансовете.Успех ти желая!
Ще добавя, че аз за съжаление такава клиника посещавам от скоро, загубих повече от година на друго място.
« Последна редакция: Април 21, 2010, 15:33:37 pm от zanza »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Бременност и менопауза
« Отговор #19 -: Април 21, 2010, 15:34:48 pm »
zanza ,хиляди благодарности миличка за куража който ми даваш, дано намеря сили да продължа борбата ,дай ми някакви координати на лекари ако имаш ,още веднъж благодаря!

ето, мила - http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=167&Itemid=52

тук са събрани адресите на всички специализирани клиники по стерилитет.
на тази възраст, горещо препоръчвам веднага да се обърнеш към такава клиника и да започнете заедно борбата.

от сърце желая успех на всички от тази тема и не забравяйте, че за нас времето лети! не губете нито месец...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!