0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: поликистоза
« Отговор #40 -: Юни 08, 2009, 18:48:29 pm »
И при мен се появи така изведнъж.Всичко беше наред до септември 2008, когато ме прегледаха на ултразвук и хоп...безброй малки фоликулчета.Хормоните обаче и сега са ми добре с изключение на DHA-S, който не ми е особено ясен и е на горната граница.Някой изследвал ли си е този хормон?На мен ми го пуснаха заедно с FSH, LH, E2(всички бяха в норма) т.е. първата половина на цикъла. :?

"Дехидроепиандростерон сулфат /ДХЕАС/ - маркер за андрогенната продукция на надбъбречните жлези; обикновено е нормален или леко повишен при жените с наднормено тегло"

тоЗи хормон сьщо е маркер За повишени андрогени, но горна граница не Значи иЗвьн норма :wink:

иЗобщо, ако ви се чете вижте таЗи статия

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=397&Itemid=17

от това което пишете,garga,radosttinka,violett, ме сьмнява малко, че са ви поставили неправилно и прибьрЗано диагноЗата. много голяма част от гинеколоЗите не са достатьчно подготвени За тоЗи проблем...моят сьвет е да посетите специалист ендокринолог.
« Последна редакция: Юни 08, 2009, 19:11:43 pm от gallardo »
Re: поликистоза
« Отговор #41 -: Юни 08, 2009, 20:20:49 pm »
gallardo,благодаря ти за инфото :balk_102:. Аз съм при Владимиров.Диагнозата ми беше поставена от друг лекар, но реших да се обърна към специалист и си записах час при Владимиров, който я потвърди в последствие, въпреки нормалните хормонални изследвания.Но незнам....Владимиров е много добър специалист, но не обича много много да го разпитваш...та не съм много наясно с изследваниата си, защото те стоят при него.Само ми каза че всичко е нормално, но поликистозата си я има. :balk_133: Неудобно ми е да задавам въпроси всеки път, пък и смятам , че той е лекар, на който бих могла да имам пълно доверие.
Re: поликистоза
« Отговор #42 -: Юни 09, 2009, 15:19:19 pm »
от това което пишете,garga,radosttinka,violett, ме сьмнява малко, че са ви поставили неправилно и прибьрЗано диагноЗата. много голяма част от гинеколоЗите не са достатьчно подготвени За тоЗи проблем...моят сьвет е да посетите специалист ендокринолог.
При мен не мисля, че може да се съмнява човек, хормоналните ми изследвания не са добри - ЛХ-то е два пъти повече от ФСХ-то, при това е и на горна граница, а и док не е квартално АГ. Днес бях на док и сега ще изследвам освен стандарнтините четири, които са на треди ден и Тестостерон и ДХЕАС, но сигурно след един или два цикъла, че сега съм със задържан фоликул, днес само обсъждахме какво още може да поверим. Ще ми е интересно да вида какво ще покажат и тези изследвания.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: поликистоза
« Отговор #43 -: Юни 09, 2009, 21:59:29 pm »
радостинка, това с фоликула е мн гадно :( направо ти съчувствам. аз бях така миналия месец, но добре че вече го няма :) пожелавам и на теб много бързо да се отървеш от него yahoo_33. успех и на изследванията, които ти предстоят.
 аз чакам да ми дойдат гости до 2-3 дена и аз ще изследвам LH, FSH,Estradiol, Prolaktin и антифосфолипиди. последния път като изследвах хормоните бяха много зле :( надявам се сега да са по-добре, че най-вероятно ще ме чака стимулация.
дано скоро всички в тази темичка се похвалим с положителни тестчета :D
успех момичета :bighug:
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: поликистоза
« Отговор #44 -: Юни 09, 2009, 22:52:59 pm »
Хайде да се включа и аз в тази тема.Такааа, значи и аз имам поликистозни яйчници.На УЗИ се вижда много добре, потвърдено е от 3-ма лекари, сред тях Владимиров и Александров.Единственият ми проблем с хормоните е ЛХ - два пъти по-голям от ФСХ.Другите са ми ок.Имам проблеми с теглото, но още не съм посетила ендокринолог :oops:Време е да го направя, защото вече се съмнявам за инсулинова резистентност/много килограми качих без видима причина :(/
Доколкто знам, не е задължително да имаш всички симптоми на поликистозата, за да ти се постави тази диагноза.При мен поликистозните структури в яйчниците са доста ясно изразени, аз самата ги виждам доста добре при преглед.
Това със задържането на фоликул е много гадно.Миналия месец трябваше да започна процедура, но въпреки приема на регулон, имах задържан фоликул - 16 мм и се наложи да отложа ин витрото за есента.много гадно ми стана, така се бях настроила...Радостинка, нядявам се скоро да се отървеш от него! :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: поликистоза
« Отговор #45 -: Юни 09, 2009, 23:46:31 pm »
Аз съм посещавала ендокринолог, но тогава нямах проблеми с ЛХ, само с пролактина.
sixsens и моето ЛХ е два пъти по-високо от ФСХ  :?. И аз съм чувала, че не е нужно да имаш до един всички признаци на ПКЯ, но въпреки това да си с ПКЯ.
Надявам се да се отърва бързо от гадната киста, но след два месеца на противозачатъчни трябва да се е махне, надявам се :). Но аз имах доста фоликули при стимулацията така че не ме учудва, че имам задържан, даже се радвам, че е само един.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: поликистоза
« Отговор #46 -: Юни 10, 2009, 00:02:19 am »
sixsens , ти направо ме отчая!
 Този цикъл започнах Регулон заради над 6 задържани фоликула с размери около 13 мм и се надявах да изчезнат. Как така от Регулона не се е редуцирал фоликула? :(
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: поликистоза
« Отговор #47 -: Юни 10, 2009, 01:40:08 am »
Ох, Фаталче, не знам мила.Надявам се, че при теб няма да се получи така.Аз Регулона го започнах заради предстоящата процедура, не заради задържан фоликул.Т.е. моя го е нямало преди да почна Регулона, просто яйчника си е произвел нормален фоликул, напук на контрацептива :?Иначе февруари имах пак фоликулярна киста и пих един месец Марвелон по 2 на ден, на следващия месец я нямаше :)
Сега преди регулона мисля, че нямах киста.Правиха ми лапаро предния цикъл, док не каза да има нещо.По това съдя, че е нямало, ама знам ли :oops:Та като отидох на прегледа на първи ден от МЦ, за да започвам стимулация, док видя фоликула :?Аз естествено веднага го питах защо има фоликул, при условие, че пия противозачатъчни/все пак тяхната цел е да няма фоликули :wink:/Той отговори, че понякога при пкя 1 месец прием не е достатъчен, за да се подтиснат яйчниците и се случва подобно нещо.Малшанс.Казаха ми да пия Регулона до август включително.Но пък аз нали съм нагла :lol:, попитх дали това ще ми гарантира, че пак няма да имам някое фоликулче.Казаха, че дотогава няма да има проблем.
На есен ще стане ясно :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: поликистоза
« Отговор #48 -: Юни 10, 2009, 13:16:36 pm »
аЗ пак се намесвам, като ветеран в СПКЯ, За да обобщя теорията :lol:

СПКЯ Затова е "синдром", Защото нали е сьвкупност от симптоми. и да, не е Задьлжително да са налице всички симптоми За да се постави таЗи диагноЗа. тук ви превеждам от немски сайт международно приетата дефиниция За СПКЯ:

Според новата дефиниция приета на конгрес в Ротердам преЗ 2003 се говори За СПКЯ, когато са налице два от трите приЗнака:

- смущения в цикьла
- повишени мьжки хормони и/или вьншни белеЗи За това (напр. окосмяване)
- наблюдават се кисти при УЗИ

 
За прьв пьт на тоЗи конгрес е постигнато единодушие как точно трябва да иЗглеждат яйчниците, За да бьде поставена таЗи диагноЗа: поне единият от яйчниците трьбва да има обем от 10 мл (т.е. увеличен обем, бел. прев.) и/или минимум 12 малки (м/у 2 и 9 мм)кистички.


тук оригиналният текст:

Eine neuere Definition erfolgte 2003 in Rotterdam. Demnach liegt ein PCO-Syndrom vor, wenn zwei der drei folgenden Kriterien erfüllt sind:

Zyklusstörung
Erhöhung der männlichen Hormone und/oder äußere Zeichen der erhöhten männlichen Hormonbildung
Polyzystische Ovarien im Ultraschall
Erstmals wurde auch ein Konsens darüber gefunden, wie die Eierstöcke aussehen müssen, um im Ultraschall als solche befundet zu werden: Polyzystische Ovarien liegen demnach vor, wenn bei der Sonographie mindestens ein Eierstock ein Volumen von mindestens zehn Milliliter und/oder mindestens zwölf “Zysten” von mit einem Durchmesser von jeweils zwei bis neun Millimeter aufweist.





*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: поликистоза
« Отговор #49 -: Юни 10, 2009, 13:29:55 pm »
Галардо, златна си ! Мерси за информацията. Много е полезна. Аз също така съм чела, че не може само от една снимка да се съди за ПКЯ. На мен поне само от една снимка преди 2 месеца с няколко фоликула на единия яйчник и всички хормони в норма, редовен МЦ, липса на окосмяване и т.н. ми лепнаха тази диагноза, с която все още не съм съгласна.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
Re: поликистоза
« Отговор #50 -: Юни 10, 2009, 14:03:04 pm »
gallardo наистина много полезно инфо :)
За съжаление потвърждава моята диагноза.
- смущения в цикьла - да, при това големи :?
- повишени мьжки хормони и/или вьншни белеЗи За това (напр. окосмяване) - и тук може да се каже да
- наблюдават се кисти при УЗИ - да
А не казват ли как може да се излекува човек от това  :wink: :lol:
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: поликистоза
« Отговор #51 -: Юни 10, 2009, 16:37:29 pm »
Много интересно инфо :)
Аз нямям смущения в цикъла или завишен тестостерон, окосмяване, наднормено тегло и други признаци.DHA-S от мъжките хормони ли е?Той ми е на горната граница(дажа съвсем леко я надвишава), както вече казах, но това е единственото което не е в норма.Иначе на снимката имам около 8-9 малки фоликулчета във всеки яйчник.Много странно...док беще категоричен, че е поликистоза.Не е проследявал дали имам овулация, но пък други лекари са го установявали и то няколко пъти, че овулация има.Обърках се вече. :(
*
Re: поликистоза
« Отговор #52 -: Юни 10, 2009, 16:50:18 pm »
Виолет, извинявай може и да си казала, но при кой лекар ходиш?
Върти ми се нещо Владимиров...

Ще ви кажа, съвсем не по научно, какво ми каза доц. Маркова (Варна)
Тя каза, че понякога яйчниците имат поликистозна структура. Липсват останалите симптоми, но кистите при УЗИ са очевадни.

Аз бях, всъщност вече отново съм, с по-дълъг цикъл, външни белези и два ясно виждащи се, че са поликистозни яйчници на УЗИ. Това в комбинация с ЛУФ синдром.

Между другото имам една "домашна" стимулация  :wink: Изписаха ми да си пия клостил у дома, без следене по време на стимулацията и без проследяване дали има спукан/и фоликул/и. И така 4-5 месеца, без да съм пила противозачатъчни преди това.
Още в началото на стимулацията се почувствах доста зле и това ме накара да сменя лекаря. От там на сетне лечението ми беше адекватно.
Мисълта ми е, че стимулацията при ПКЯ не е безобидна.
Re: поликистоза
« Отговор #53 -: Юни 10, 2009, 19:05:40 pm »
KOKI, при Владимиров съм, да.И сега ми предстои трета инсеминация на клостилбегит.На първите две образувах само по един фоликул 8O. А имам толкова много малки фоликулчета, които така и не пораснаха :? въпреки стимулацията.
*
Re: поликистоза
« Отговор #54 -: Юни 10, 2009, 20:26:16 pm »
Виолет, обсъди ги тези неща с доктора.
Чувала съм, че Владимиров не е много разговорлив, но все пак.

Когато две последователни стимулации с клостил направих само по един фоликул, започнахме да обсъждаме варианта следващата стимулация да сменим лекарствата.
Re: поликистоза
« Отговор #55 -: Юни 10, 2009, 22:22:52 pm »
Права си Коки.Аз го попитах, но той каза, че и един е достатъчен и ще продължим до четвърта инсеминация с клостил.След това смятам да си подам документи за инвитро.Дано все някоя от инсеминациите да е успешна.Вече ми е неудобно да задавам въпроси.Последния път, когато попитах мисля, че го обидих по някакъв начин и все е дно му нямам доверие.Утре съм на лекар и ще видим как стоят нещата с фоликулите :?(дано са повече).От два три дни усещам боцкания в десния яйчник, а овуто още не е минало дори 8O
Re: поликистоза
« Отговор #56 -: Юни 10, 2009, 22:32:16 pm »
момичета, мен ме навестиха днес гости и в събота съм на изследвания на хормони :lol:дано този път са в по-нормални граници от миналия, че тогава беше трагедия :?
Re: поликистоза
« Отговор #57 -: Юни 10, 2009, 22:35:04 pm »
violet, пожелавам ти да не се налага да стигаш до инвитро, а още на първата инсе да има ефект :wink:
Re: поликистоза
« Отговор #58 -: Юни 10, 2009, 22:55:50 pm »
Благодаря hazelnut  :balk_602: Предстои ми трето инсе всъщност, но и аз се надявам този път да се получи. А при теб какъв е проблема?Хормоните ли?Съжалявам ако си разказала вече и аз не съм разбрала :lol:
Re: поликистоза
« Отговор #59 -: Юни 11, 2009, 15:15:36 pm »
Момичета днес ходих на преглед и фоликулите са три - един по-голям(19 мм) и два по-малки (13 мл) :lol:А тези многото , съвсем малко фоликулчета ги нямаше 8O Лигавицата е тънка, но се надяваме да порасне до понеделник, когато евентуално ще направим инсето.Стискайте палци :goodluck: