0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #20 -: Март 23, 2009, 17:34:52 pm »
Много съм доволна от моята CLATRONIC.
Моля някой да сподели рецепта за козунак, който става на конци. :D


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #21 -: Март 23, 2009, 20:17:43 pm »
Дани, кажи кой модел е тая Аляска!
Модела е BM 2600, с една бъркалка е.
Уайт, аз само меся козунаци в машината. Пускам програмата за месене няколко пъти за по 10 минути. След това като втасат и ги оформя си стават конци. Пробвала съм и да пека козунак вътре - става, но чак конци няма. Рецепта съм си харесала една от готварския форум на бг мама и само по нея правя. Ще я напиша по-късно като се прибера в къщи.
        

*

    eganeva

  • *****
  • 4586
  • И утре е ден, но друг....
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #22 -: Март 23, 2009, 20:29:25 pm »

Модела е BM 2600, с една бъркалка е.


Благодаря!
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #23 -: Март 23, 2009, 20:29:56 pm »
Жени, OW 2000 в Техномаркета е 149 лв, а OW 5000 XXL e 169.
*

    eganeva

  • *****
  • 4586
  • И утре е ден, но друг....
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #24 -: Март 23, 2009, 20:57:38 pm »
благодаря!
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #25 -: Март 24, 2009, 11:03:21 am »
Козунак
- източник бг мама, потребител - не помня  :D

1 кг брашно
1 щипка сол
6 яйца
300 гр захар
250 мл топло мляко
250 гр топено масло или равни части масло и олио
2 пакетчета суха мая
настъргана кора от лимон, ванилия или какъвто искате аромат.
Всичкото това, без мазнината, се слага в контейнера на машината. Пускам програмата за месене за 10 минути. На второто пускане прибавям лъжица по лъжица мазнината. След това пускам да се меси за по 10 мин. още 2 или 3 пъти. После тестото се оставя да втаса, след това се премесва и се оформят козунаците. По желание се слагат сушени плодове и ядки. Вече оформени, втасват пак и след това се пекат.

Това са част от миналогодишните козунаци:
http://media.snimka.bg/2486/011228039.jpg?r=0

А това е 1/2 доза, изцяло правен в машината:
http://media.snimka.bg/images/005666667.jpg
« Последна редакция: Септември 23, 2015, 06:27:49 am от mishanta »
        

*

    mini

  • *
  • 8159
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #26 -: Март 24, 2009, 11:45:36 am »
Снощи в хляба реших да сложа подправки- по една чаена лъжичка червен пипер и чубрица. Стана превъзходен.
« Последна редакция: Септември 23, 2015, 05:33:57 am от mishanta »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #27 -: Март 24, 2009, 12:44:35 pm »
Пускам програмата за месене за 10 минути. На второто пускане прибавям лъжица по лъжица мазнината. След това пускам да се меси за по 10 мин. още 2 или 3 пъти.
Дани, каква е тази програма за месене за по 10 мин? Аз има една, която си е час и нещо...как да я пусна за мин? Щото четох, че козунаците от кничката не стават на конци....пък искам да се потренирам до Великден :D. Моята машина е като на cygnus.
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #28 -: Март 24, 2009, 13:09:59 pm »
Същата програма е - за месене и втасване. И при мен е час и нещо. Пускам я и като помеси 10-15 минути, спирам и пускам отначало. И така няколко пъти  :D.
        

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #29 -: Март 24, 2009, 13:20:53 pm »
Дани, много благодаря. :D И аз смятам само да ги меся в машината.
Купувам страхотни брашна на ТЕХРА - пълнозърнесто, за селски хляб (с подправки вътре), многозърнесто. Добавям семки, ленено семе, маково семе... Става чудно. Ползвам само програма за бял хляб (3 ч.) и френска мая. От нея съм най-доволна.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #30 -: Март 24, 2009, 14:49:20 pm »
Аз след последния Великден се отказах да правя домашни козунаци. След десетки опити, стриктно спазване на инструкциите на специалистките по форумите успях да постигна само вкуса на козунак и някакво подобие на конци. Ами не ми стават такива меки, пухкави, топящи се в устата и на истински конци като магазинските, затова реших, че козунаци вече само ще си купуваме.
Моята машина също е Клатроник, хванала съм цаката на два вида хляб и само тях си правя. По-често я пускам да меси тесто за кифли, питки и пица.

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #31 -: Март 24, 2009, 15:43:53 pm »
Конците се получават, когато при месенето се издърпва. Незнам как да го обясня  :? Месиш, разтягаш, пак месиш. Нещо такова. Не съм купувала хубав козунак отдавна. Затова предпочитам да ги правя сама. Пък и ми е едно такова хубаво да се приготвям за празник  :D. Много ми се иска да успея да направя панетоне, което поне на вкус да се доближава до истинско, но до сега не съм успяла. Последният опит беше преди седмица. На външен вид горе-долу биваше, на вкус - козунак. Че и захарта му беше малко и мъжа ми каза, че това било тутманик със стафиди  :lol:. Ако някой има сполучлива рецепта, моля да каже.
        

*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #32 -: Март 24, 2009, 15:46:52 pm »
Последният опит беше преди седмица. На външен вид горе-долу биваше, на вкус - козунак. Че и захарта му беше малко и мъжа ми каза, че това било тутманик със стафиди  :lol:
Оф, и на мен точно така ми се получи  :(
Започвам и аз да тренирам, дано до Великден да улуча правилната рецепта  :lol:
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #33 -: Март 24, 2009, 16:12:03 pm »
Същата програма е - за месене и втасване. И при мен е час и нещо. Пускам я и като помеси 10-15 минути, спирам и пускам отначало. И така няколко пъти  :D.
хиляди благодарности, че ме "светна"  :D. ще започна и аз да тренирам, че да не се изложа баш за празника.
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #34 -: Март 24, 2009, 23:53:08 pm »

Моята е Moulinex OW 5000 XXL (няма за багети щото ми се досвидяха 80 лв отгоре за следващия модел). Правя основно двете рецепти - обикновен хляб и млечен хляб от книжката към нея. Стават супер, особено млечния - като топла вкусна кифла е. Правила съм веднъж и сладкиша Кугелхоф от рецептурника към машината, но това беше скоро в Дюканския ми период и не знам дали стана вкусен, но се изяде бързо де.
Много се качват килограми от нея обаче.
Мацки и ние си взехме същата хлебопекарна. Мъжът ми е фен на хляба, аз го консумирам основно на принцеси, но с тези рецепти, знае ли се. :) Така че се записвам в темата.
Като пробвам някоя рецепта ще пиша отзиви.
А относно козунака, аз много го обичам. Надявам се да успея да го приготвя вкусен в новата придобивка.
Четох също в рецептурника някави рецепти за конфитюри и кексове. Някой пробвал ли ги е?
*

    mini

  • *
  • 8159
  • purple addicted
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #35 -: Март 25, 2009, 00:36:34 am »
Дани, много благодаря. :D И аз смятам само да ги меся в машината.
Купувам страхотни брашна на ТЕХРА - пълнозърнесто, за селски хляб (с подправки вътре), многозърнесто. Добавям семки, ленено семе, маково семе... Става чудно. Ползвам само програма за бял хляб (3 ч.) и френска мая. От нея съм най-доволна.


Уайтче, по рецептата, която съм дали си стават абсолютно на конци козунаците, по-хубави от купешките
Онзи ден го сложих вечерта да меси, сутринта като станах премесих, тестото си беше утроило обема, след като премесих и оформих оставих да втасва отново и тогава пекох на вентилатор на 180 градуса.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    Lisko

  • *
  • 5446
  • Ушатият Бари:)
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #36 -: Март 26, 2009, 22:15:02 pm »
Дойде и моя ред да се запиша тук:)Не напразно се намесих аз в началото.
Днес ни донесоха машината за хляб...като на Мини, затова и нея ще я следя изкъсо с рецеприте и:) Това е шега разбира се. Следя ви всички, че си ги и записвам:)
ето това е придобивката:)


А това е първото ми творение. Без да преувеличавам ще кажа, че отдавна не бях яла толкова вкусен хляб а го направих по най-обикновената рецепта от книжката с упътване защото си мислех, че няма да стане нищо:):)




Утре ще направя козунак:)

Много съм доволна:):):)
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #37 -: Март 26, 2009, 22:20:23 pm »
Лисе, много хубав хляб си направила! Честито ти нова придобивка!
*

    Lisko

  • *
  • 5446
  • Ушатият Бари:)
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #38 -: Март 26, 2009, 22:26:11 pm »
Лисе, много хубав хляб си направила! Честито ти нова придобивка!
Благодаря:)
как да правя тези снимки по малки :oops:
*
Re: Домашна хлебопекарна- съвети и рецепти!
« Отговор #39 -: Март 26, 2009, 22:35:18 pm »
Утре ще направя козунак:)


Имаш ми адреса, нали?  :wink: