0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    A.l.e.x.

Лечение - дали, откога и при кого?
« -: Август 08, 2007, 22:06:28 pm »
Та, въпросът ми е в темата, но първо малко предистория (може да съдържа информация, която да се окаже важна, без да очаквам - затова я слагам) и после по същество.

Предистория

За разлика от повечето тук нямам сериозна връзка. Нямам партньор, с който да опитвам и да не става. Но смятам семейството и децата за най-хубавото, което може да се случи на един човек. На пръв поглед, може би, моите проблеми на фона на проблемите на много от хората, които пишат тук не са толкова големи. Но един проблем, който изглежда малък, след време може да стане голям ако не му обърнеш внимание. Затова е по-добре да питам.

Като тийнейджър ми се появи варикоцеле. Ходих на доктор като бях на 16 г. и той ми каза да не се притеснявам за него, просто трябва да не се натоварвам много физически. Което обаче не стана. На 21 след една фитнес тренировка реших, че може би е добре да отида да се консултирам пак с лекар. Новият лекар ми каза, че всъщност варикоцелето е опасно и че трябва да се оперира (колкото по-бързо, толкова по-добре) - както и направихме. Преди операцията ми правиха спермограма, която според доктора беше много добра, след това не бях си правил - до днес.

Две са причините да си направя днес спермограма. Преди време (но след операцията от варикоцеле) стана така че пътувахме в една малка кола натъпкани много хора и един стокилограмов беше в мене. Притесняваше ме това да не е причинило някаква травма на тестисите, но тъй като нямаше силна болка и видимо възпаление не отидох на лекар. Напоследък обаче в медиите много се говори за проблемите при зачеването в България, за репродуктивно здраве и това, заедно със спомена за тая случка и латентните страхове, които си нося още от операцията за варикоцеле насам, ме накараха да преодолея нерационалния си страх да си направя спермограма и да се консултирам с лекар.


По същество

Спремограмата

Обем: 1 ml
pH: 8
Вискозитет: N
Втечняване: 15 мин
Сперм. концентрация: 65 мил/ml
Общ бр. нормокинетични сперм.: 52 мил.
Нормокинетични: 80%
Хипокинетични: 15%
Акинетични: 5%
Морфология: /тука нищо не са писали/
Седимент: Масово /не се чете - 3 думички с точка накрая/ слуз и бакт

Консултацията

Консултирах се с акушер-гинеколог. Беше късно, когато взех спермограмата от лабораторията, а исках все пак да разбера някакви резултати. Чувал съм добри отзиви за въпросния гинеколог, по телефона разбрах, че може да ми разчете спермограмата, а и още работеше. Каза ми, че общо взето положението със сперматозоидите е добре, но имам много слуз и бактерии, което говори за инфекция или възпаление или нещо подобно (което според него няма нищо общо със случката със стокилограмовия в скута ми). Въпреки добрите показатели на сперматозоидите, тази инфекция може да доведе до стерилитет и е необходимо медикаментозно лечение. Какво обаче не може да каже - иска още изследвания. Прати ме да си правя нова спермограма (още утре - питах го дали не трябва да чакам 3-5 дни, той каза, че това за срока вдействителност не е важно).

Следващата седмица ще ходя да си правя пак спермограма. Знам, че докато няма още информация за бактериите е трудно да се каже каквото и да било, но все пак имам няколко въпроса, на които се надявам някой, който е компетентен в тази област, да ми отговори.

Въпросите

Гинекологът каза, че една такава инфекция се лекува много трудно (останах с впечатлението че почти не). Защо тогава е необходимо лечение? За да се спре развитието й ли?

Каква може да е причината за такава инфекция? Има ли нещо в начина на живот, в поведението, в диетата (иначе не пуша, а от алкохол пия само вино), което може да я предизвика или да й действа като катализатор?

В какъв период една такава инфекция може да окаже влияние върху качеството на спермата и евентуално да доведе до стерилитет? Година, две, пет?

Ако спермата ми сега е добра, а се очаква влошаване, могат ли някъде да ми я замразят? Ако да, къде има спермохранилища в България?

Какви странични ефекти може да има това лечение и какви са рисковете за репродуктивната система ако е поставена неправилна диагноза?

Може би най-важният въпрос. С какви други доктори да се консултирам? Искам да чуя повече мнения на специалисти. Тъй като съм от Русе, не очаквам конкретни имена, но все пак като поле на специализация - уролог, ендокринолог и т.н.



Знам, че въпросите са много, може и да не получа отговор на всички, но съм длъжен да ги задам. Всяка информация би ми била от полза.

*
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #1 -: Август 08, 2007, 23:29:16 pm »
Много хубаво, 4е си си направил спермограма и преглед, проблема в БГ както си разбрал от медиите е именно в това- 4е когато стигнат до кабинета на доктора, ве4е е твърде късно и пораженията 4есто са необратими, така 4е поздравления 4е си схванал най-важното- профилактиката му е майката :)
Така, според мен, кварталният гинеколог, колкото и добри отзиви да има за него- не е специалист по стерилитет, а варикоцелето е сериозен проблем на стерилитета.
Щом вси4ко е наред все пак, добре, но още по-добре е да потърсиш специалист, за да не те изненада нещо неприятно. Тук вси4ки са ходили при , уж добри лекари, и ако про4етеш по обстойно из форума, ще видиш 4е много от хората тук са загубили години посещавайки тези "препоръ4ани" гинеколози.
Харесай си някоя от клиниките по стерилитет и си търси специалист там- ако вси4ко ти е наред- поне ще спреш да се притесняваш, ако ли пък не, най- добре ще те насо4ат от там :)
За инфекцията нищо не мога да кажа, не си писал каква е...Напиши как се казава и дано се вклю4и някой по компетентен.
Поздрави
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #2 -: Август 09, 2007, 00:49:35 am »
Благодаря за отговора.

Иначе не искам да остана неразбран - гинеколога наистина съм чувал, че е добър и не е просто някой квартален. Може би по принцип да не е първи избор, ако е нещо свързано с мъжката фертилност, но на мен ми трябваше човек, който да ми каже какво означава спермограмата. При всички положения е по-компетентен от мен. Плюс това ако всичко беше ОК на 100% с изследванията може би нямаше да се наложи да търся други мнения.

Според него вероятно има инфекция, но на базата само на тази спермограма не може да се каже точно каква. Затова и ме прати за още изследвания.

За варикоцелето не съм казвал, че не е проблем. Това ми го каза първия доктор, с който се консултирах навремето. А вторият ме попита защо не съм дошъл по-рано да ме оперират. Затова от опит мисля, че е добре да се обърна към повече от един доктор.
« Последна редакция: Август 09, 2007, 00:55:47 am от A.l.e.x. »
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #3 -: Август 09, 2007, 10:54:24 am »
Алекс, поздравления за смелостта и това че се интерисуваш за здравето си и желанието един ден да бъдеш биологичен баща!

Значи, спермограмата ти вероятно е правена в лаборатория и не дава достатъчно добра представа за състоянието ти. Показателите при варикоцеле варират доста. Спермограма се прави при 3-5 дни въздържание, и забележи в КЛИНИКА ПО СТЕРИЛИТЕТ. Няма нищо лошо в това да имаш доверие на АГ-то, но на теб ти трябва Уролог Андролог. Замръзяване на материал правят пак в клиниките по стерилет.

п.п. Аз пък искам да те попитам, защо ти не седна у оня 100-килокрамовия пич, а той у теб? :wink:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #4 -: Август 09, 2007, 10:56:54 am »
Alex, според мен трябва първо да отидеш да си направиш хубава спермограма и то не в лаборатория, а в специализирана клиника по стерилитет. Мисля, че след като си от Русе, най-близката такава ти е във Варна, а други има и в Пловдив, София и Плевен (дано не пропуснах някоя). След това е наред прегледът при уролог-андролог. Това вече е малко по-сложно, но пак има такива специалисти в София, Плевен и Пловдив. Именно андролоьите се занимават с репродуктивните проблеми при мъжете. По отношение на евентуалните бактерии, трябва да направиш микробиология на еякулат в някоя лаборатория, но това също ще ти бъде казано от андролога. Не знам как са лабораториите в Русе, но мисля, че има добри и там. Поразрови се малко тук или пък пусни тема със запитване за специалисти и клиники в Русе. Успех и не на последно място- поздравления за отговорното отношение по проблема. Аз специално за пръв път чувам за мъж, заинтересувал се за репродуктивното си здраве без това да е крайно належащо (без да опитва за бебе). ПОЗДРАВЛЕНИЯ И УСПЕХ.

*
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #5 -: Август 09, 2007, 10:57:29 am »
Първо - поздравления за отговорното отношение към собствения ти живот. :D
Второ - тази спермограма е правена в обикновена лаборатория и за мен резултатите не са достатъчно достоверни. Добрите спермограми се правят в клиниките по стерилитет.
В тази връзка - първо повтори спермограмата като пуснеш едновременно и микробиология към нея. Спази срока на въздържание 3-5 дни като по възможност избягваш пиенето на алкохол в този период.
Най-близкото надеждно място е Плевен - www.ivfpleven.com/. Обаждаш се по телефона, запазваш си час и отиваш.
Там ще направят изследването, ще те консултира уролог и ще ти дадат ценни съвети.
Трето - в повечето клиники по стерилитет замразяват материал. Виж резултатите от изследването и попитай, дали е необходима такава стъпка.

Желая ти никога да не ти се налага да се бориш с репродуктивни проблеми.
Ако все пак ти се наложи да търсиш инфо по въпроса - този форум е най-подходящото място. :D
Късмет.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #6 -: Август 09, 2007, 13:47:14 pm »
Приеми и моито поздравления към отговорното ти поведение!
Направи спермогрма с морфология /дава повече информация за качеството на сперматозоидите/, както и микробиология на еякулат.
Резултатите коментирай с андролог.
След като се направи микробиологичното изследване, ще ти направят антибиограма и според нея ще се избере лечението.
Успех!
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #7 -: Август 09, 2007, 14:40:43 pm »
Благодаря на всички за отговорите.

Не знам дали е оправдано да ходя да си правя изследвания в друг град, при положение, че не е сигурно наличието на някакъв проблем. Когато човек чете и слуша за тези неща, за профилактика, превенция или първи мерки при евентуални проблеми обикновено се казва, че се почва със спермограма, тъй като това се прави сравнително бързо и лесно. Оказва се, че не е така, след като надеждна спермограма може да се направи само в 3-4 града в страната.

Това не го приемайте като упрек към вас. Предполагам някои от пишещите тук са пътували десетки пъти стотици километри от тях до някоя клиника за репродуктивно здраве. По-скоро е тъжна констатация. Държава с демографска криза и милиард и половина бюджетен излишък може намери средства да промени положението. Естествено, няма как да има клиника във всяко село. Нормално е скъпите процедури и манипулации да са концентрирани на няколко места - не само заради финансови ограничения, но и заради ограничения брой специалисти. Но може би поддръжката на диагностични центрове не е толкова скъпа, нито толкова изискваща по отношение на човешки ресурси.

Относно спермограмата след вашите мнения и ровене в архива на форума е нормално да имам някои резерви. Тук примерно обсъждат резултатите от спермограма в Русе. Явно в едната от лабораториите често пишат за наличието на левкоцити, слуз и бактерии. Един приятел си прави спермограма и на него са му писали слуз.

Какво възнамерявам да правя? Ще си направя допълнителните изследвания в Русе. След това ще се консултирам с гинеколога, вероятно ще потърся мнението и на уролог-андролог. Ако ми предпишат лечение, ще си направя изследвания и в клиника - Плевен ми се очертава като най-удобен вариант. Не искам да гълтам лекарства без да е сигурна диагнозата и да рискувам появата на странични ефекти.

С пожелания на всеки да изпита радостта от собствено бебче,
благодаря за съветите още веднъж!
« Последна редакция: Август 09, 2007, 14:48:37 pm от A.l.e.x. »
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #8 -: Август 09, 2007, 14:44:41 pm »
А, забравих да питам. Отразява ли се безсънието на качеството на спермата? Тази година имах един период от почти три месеца, в който рядко спях повече от 5 часа на денонощие.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #9 -: Август 09, 2007, 14:59:40 pm »
Очевидно си интелигентен човек, най-добронамерено ти повтарям, че гинеколога не е твоя лекар а моя, спермограма - в клиника, а не в лаборатория. В Пловдивските лаб-ове имахме морфология 75%, а на практика се оказа 3,5%. Каквото и да предприемеш ти желая успех! :D

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #10 -: Август 09, 2007, 16:12:07 pm »
Добре дошъл при нас! :)

Искам да ти обърна внимание на няколко неща.

1. Времето на сексуално въздържание преди даване на еякулат за изследване е много важно за правилното заключение, затова го спазвай.
2. Обемът на еякулата е 1 мл, т.е. доста под нормата, което за мен е проблем. Пропускам забележките относно другите показатели.
3. Ако има проблем (левкоцити, слуз, бактерии или каквото там са открили, доколкото може да се вярва), добре е да го лекуваш преди да стане хроничен и да увреди сперматогенезата, защото тогава ще е по-трудно.

Понеже евтиното често излиза по-скъпо, и моят съвет е да направиш спермограма примерно в Плевен. Микробиологична посявка от еякулата и консултация с уролог са добри първи стъпки.

Безсънието се отразява лошо на общото здравословно състояние, но млад човек може да спи не повече от 5 часа в денонощие за няколко месеца без това да му се отрази съществено. И последно, ако ходиш на фитнес, внимавай какви добавки си купуваш от залата.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #11 -: Август 09, 2007, 22:32:26 pm »
Благодаря, д-р Даскалова!

Май ще се ходи до Плевен.

Преди тази проба се въздържах 4 дни. Еякулата беше повече, но това успях да вкарам в шишенцето.

Имате ли представа за условията в клиниката? Имам предвид, когато се дава пробата. В Русе трябваше да отида в една мръсна тоалетна, което въобще не беше предразполагащо. Отидох си вкъщи и оттам дадох. Надявам се в клиниката да е по-добре.

Ако може да ми кажете и колко време ще се наложи да стоя в Плевен за изследванията, добре е да имам някаква представа предварително.

Гледах на сайта на клиниката и имат два вида спермограми - обикновена и разширена. Каква да си направя (парите не са фактор в случая)?

Ходенето в Плевен не означава да се откажа от услугите на уролог-андролог в Русе, нали?

П.С. А фитнесът ми е за тонус, не се забърквам аз със добавки  8)
« Последна редакция: Август 09, 2007, 22:42:09 pm от A.l.e.x. »
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #12 -: Август 09, 2007, 23:23:05 pm »
андролог нада ли ще намериш в Русе, колкото за престоя ти можеби само до предаване на материала за изследване.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #13 -: Август 09, 2007, 23:23:25 pm »
Цитат
Преди тази проба се въздържах 4 дни. Еякулата беше повече, но това успях да вкарам в шишенцето.
ще ти дадат стерилен контейнер, достатъчно голям и е специално за целта.
Цитат
Имате ли представа за условията в клиниката? Имам предвид, когато се дава пробата. В Русе трябваше да отида в една мръсна тоалетна, което въобще не беше предразполагащо.
условията са перфектни и предразполагащи /разбирай - еротични филми и списания/ :wink:
Цитат
ако може да ми кажете и колко време ще се наложи да стоя в Плевен за изследванията
резултатите излизат за 2 часа, но питай все пак.

Мисля че разширена е по-добре да направиш. Обади се в клиниката предварително за час.  :goodluck:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    didoni

  • ***
  • 335
  • Животът е прекрасен
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #14 -: Август 10, 2007, 08:42:50 am »
Alex, не си губи времето със "специалистите" от Русе.В този град чесно казано няма кой да ти отговори дори на елементарни въпроси, свързани с мъжкия стерилитет, като че ли темата е табу.
Препоръчвам ти да посетиш клиниката по стерилитет в Плевен, като най-близка до Русе.
Престоят ти в Плевен ще е не повече от 4 часа, а изследванията се назначават на място, след като излязат резултатите от спермограмата.
Клиниката е с добри условия.
Запиши си час и давай смело!
Успех!


*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #15 -: Август 10, 2007, 11:58:11 am »
A.l.e.x., момичетата вече са отговорили на въпросите ти.

Целият еякулат трябва да попадне в контейнера, в противен случай се проваля изследването!

Обади се на д-р Личев на телефона, който ти дадох в лично съобщение. Резултатите от спермограмата могат да ти бъдат изпратени по пощата. Моята препоръка е за спермограма с морфология, но все пак лекарят ти ще прецени какво е най-подходящо за тебе.

И спокойно, нямаш основания за тревога.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #16 -: Август 10, 2007, 12:09:32 pm »

Целият еякулат трябва да попадне в контейнера, в противен случай се проваля изследването!


Ще се постарая. Понякога една част остава на главичката на пениса, да я 'обирам' ли и нея?  Мисълта ми е, че ако е влязла в контакт с кожата и после я вкарам в шишенцето с останалата част от еякулата, това може ли да повлияе на резултатите? 8O Тогава не е ли по-добре да оставя само това, което е влязло 'от воле'.
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #17 -: Август 10, 2007, 12:26:37 pm »
Готово. Имам час за следващия понеделник в клиниката в Плевен.

Благодаря на Мели и всички останали, които писаха тук и ме убедиха да го направя. Надявам се да е за добро.

Много сте мили и услужливи. Нека всеки получи това, което желае!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #18 -: Август 10, 2007, 12:33:24 pm »
Цитат
Благодаря на Мели и всички останали, които писаха тук и ме убедиха да го направя. Надявам се да е за добро.

Да ти кажа не беше много трудно да те убедим :wink:

Разбира се че ще е за добро! Стискам ти палци и желая късмет!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Лечение - дали, откога и при кого?
« Отговор #19 -: Август 10, 2007, 12:33:36 pm »
За да си спестиш екшъна с русенските уролози, можеш да си изпратиш резултатите на лично съобщение на Мели.
Късмет.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери