0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

БТВ Репортерите
« -: Май 07, 2007, 14:12:19 pm »
Здравейте! Аз се казвам Боряна Гидикова и съм журналист от БТВ новините. Пиша ви, защото много бих искала да направя филм, посветен на проблемите при забременяване в България. Първата причина за това мое желание, изцяло подкрепено от всички в БТВ е, че искаме да помогнем като дадем гласност и заедно потърсим отговор на всички ваши въпроси. БТВ е много сериозна медия и имаме възможност и желание да откриваме истината и да търсим отговорните за нея във всички институции и лица, от които по някакъв начин зависи. За целта много бих искала да ми пишете с всякакви въпроси и теми, които бихте искали да засегнем във филма. Освен това съм отворена да се запозная с всяка една от вас, която има желание да разкаже историята си, независимо дали тук във форумите на "Зачатие" или в среща с мен. Филмът ни си търси и герои, затова много се надявам тук да намеря семейство, което е готово да разкаже за своите болка и перипетии, за своите радости и надежди пред камерата на БТВ. Ще се срещна с всеки, който прояви смелост и ме потърси. Най-много от всичко ми се иска да помогнем и да направим ситуацията в нашата страна малко по-поносима, за да можете вие по-леко да се борите за най-хубавото в този живот - да имате деца. Аз самата съм майка на едно прекрасно 9-годишно момче на име Георги и той наистина е най-хубавото нещо, което ми се случва. Пожелавам на всички вас да изпитате майчинството и да сте щастливи. Надявам се, че ще срещна и нови приятели и хора, които с куража и силата си ще ме вдъхновят да създам нещо добро. Благодаря на всички представители на "Зачатие", които ми съдействат и ми позволиха да напиша това до вас. Хубаво е, че съществуват и такива организации, които действително помагат и подкрепят хората в нужда. Още веднъж желая всичките ви мечти да се сбъднат и то скоро и очаквам вашите писма и обаждания. Телефонът ми е 02 9176830, 0897 88 91 47.

С най-добри пожелания : Боряна Гидикова, БТВ новините :)
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #1 -: Май 07, 2007, 14:22:52 pm »
Боряна, преместих темата, защото тя засяга не само опити за забременяване, но и всички останали аспекти на репродуктивното здраве и стерилитета.

Благодаря ти за проявения към проблема интерес! Аз лично ще ти съдействам. Надявам се наистина да се получи добър и смислен филм.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #2 -: Май 07, 2007, 14:23:24 pm »
Здравей Boryana Gidikova, благодаря ти за милите думи и пожелания, и за искрените ти намерения! Добре си дошла!

Готова съм да ти съдействам, въпреки че при нас "най-големият" проблем се оказва времето за опити /повече от 10 год./ и това, че за да стигнем до диагноза ни отне 8 години. Иначе не мога да упрекна конкретен лекар, мед. заведение, институция, просто до преди 2-3 години за проблема "Стерилитет" се говореше на уше.

п.п. На патерици - Честит Имен Ден на твоето съкровище, Георги!

Поздрави: Елка Ангелова

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    Боряна

Re: БТВ Репортерите
« Отговор #3 -: Май 07, 2007, 14:57:39 pm »
Здравейте Елка,

точно "говоренето на уше" по темата е един от основните въпроси, които искам да засегна. За това, че стерилетът и въобще проблемното забременяване не е срамна болест, а напротив лечимо и преодолимо затруднение. Въпросът със слагането на етикети на жените, а и на мъжете, които не могат да имат деца в мига, в който решат е ужасно развит у нас и ми се иска много да променим нещата. Разбира се с един филм това няма да стане, но дори и на 1 човек да повлияем като му обясним проблема и начините за неговото разрешаване и той да си промени мисленето, това ще е също успех.

Относно вашата история, мисля че тя е характерен пример за това какво се случва в българското здравеопазване по отношение на проблемите със забременяването и колко малко специалисти има, колко трудно въобще се получава адекватна помощ. Готова съм да изслушам всичко, което искате да ми споделите още.

Весел ден : Боряна :)
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #4 -: Май 07, 2007, 15:03:04 pm »
Живот и здраве до месец ще влизаме в процедура за втори път /в София/ и ще имаме възможност да се срещнем, не съм анонимна и не се притеснявам да споделям за проблема ни!


Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    dushka

Re: БТВ Репортерите
« Отговор #5 -: Май 07, 2007, 17:06:53 pm »
Здравей Боряна,
много се радвам, че БТВ е решила да създаде такъв филм. Тъкмо вече започвах да се вкисвам от "Такъв е живота" и тези бебета.
С един фил нищо няма да се промени, но поне е началото на огласяване на ада в който живеят 260 000 български семейства.Ние сме едно от тях вече 3 години разочерования, надежди, болка, възкресеине на надеждата и пак много сълзи...и едно ти е горчиво и сиво. Макар че всеки ден си казвам "След като ми се случва-значи мога да го преодолея!" пак се чувствам непълноценна и дори ненужна. Знаешли вчера си поимслих нещо много гадно "Безплодните животни ги убиват" настръхвам...а все още нямам диагноза и не знам защо не мога да забременея и да имам дете.
На 31 години съм, мъжът ми е на 34. Учих много, работя, чета книги гледам филми, имаме каравана на морето, забавляваме се прекрасно с моето любимо момче, но хората са жестоки винаги ни гледат с едно на ум "Те са бездетни, на какво се радват толкова!" А ние не крием проблема си, считаме че това е най-добрия начин на поведение-честност до болка. Но хорта сякаш и това не им е удобно да виждат "Като си имат проблем защо не си горешава в къщи ами го разправят!"
Така, че мила Боряна има много работа и както казвате вие журнаистите "материал" по темата. Успех!
*
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #6 -: Май 07, 2007, 17:25:23 pm »
Здравей Боряна, страхотна идея, надявам се, че ще има успех.

Готова съм да съдействам.До тук съм минала през 4ри опита икси и се подготвям за следващ.
Истината е, че все още се "говори на уше" за стерилетът  - и от тези които са в старни от темата и от нас самите.
*
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #7 -: Май 07, 2007, 17:59:26 pm »
Здравейте Боряна Гидикова,

идеяда ви е страхотна да направите филм по проблемите на стерилитета въпреки,че едва ли ще е достатъчно да побере всичко.Знаете ли неудобството от чуждите погледи и подмятания при наличието на сплотена семейна среда е преодолимо, но патилата от невежеството ми кото пациент плюс лекарското безхаберие, лутането между надежда и отчаяние е згуба на време и нерви.В тази връзка искам да благодаря на всички, които правите този сайт за да може да се образоваме тук безплатно като преди това безропотно си плащаме на поредния провъзгласил се специалист.

Освен емоциите и преживяната болка ще е хубаво да включите и иформация при първите стъпки кое първо, второ, трето и т.н. защото много двойки губим време с прилагане на процедури без задължителните дори първоначални изследвания, а те са  цяла гора аз самата  научавам  за повечето от този сайт, но много хора все още нямат достъп до нета и сега ми стана смешно пишейки това представяте ли си каква мъгла е не че е лошо пациента да е информиран напротив, ама тези центрове по стерилитет никнат навсякъде като пияно барове, само че от последното най- много ако си прекалил с питието боли глава, а последствията от безумните действия на някой  лекар може да са за сметка на здравето ни и репродуктивните функции по нататък въобще.
« Последна редакция: Май 07, 2007, 18:30:14 pm от orhidea »
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #8 -: Май 07, 2007, 20:46:53 pm »
Здравейте Душка,

предполагам, че не се казвате точно така, но никът ви е много мил и сигурно сте много мил човек. Първо благодаря за коментара и думите в него. Не ми харесват много вашите мисли относно сравненията ви с безплодните животни. Предполагам, че имате много кураж, за да водите своята битка, за което искренно ви се възхищавам. Не смятам, че подобен проблем може да се реши у дома и зависи само от доброто ви желание. Все пак за всяко нещо си има хора и те трябва да са налице, когато има нужда от тяхната помощ и подкрепа. Аз самата винаги се обръщам към лекар, независимо колко леко може да изглежда дадено заболяване. А що се отнася до хорските приказки, филмът ми има за цел да накара хората да приказват само когато някой ги попита за мнението им и да са информирани за същността на проблема. Едва ли ще стане с магическа пръчка, но важното е непрекъснато да се опитваме да променяме нещата. Така, че горе главата. Желлая ви усмихната вечер и много късмет и успех :)
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #9 -: Май 07, 2007, 20:51:24 pm »
Здравей Буба,

желая успех на иксито! Благодаря за коментара и очаквам да се свържете с мен ако искате да си поговорим повече. Това за ушето се надявам поне малко да променим.
Весела вечер
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #10 -: Май 07, 2007, 20:56:18 pm »
Здравейте Орхидея,

благодаря и на вас за коментара и хубавите думи. Непременно ще се опитаме да разкажем кои са стъпките пред двойката, когато започва лечение или изобщо когато се сблъска с проблема. Много ми се иска да разкажем и кои лекари злоупотребяват и гледат колкото се може повече пари да изкарат и какво трябва да имат в предвид двойките при среща с такива недобросъвестни хора. Не твърдя, че има със сигурност, но ми се струва, че не съм далеч от истината.

Весела вечер
*
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #11 -: Май 07, 2007, 21:59:49 pm »
Здравейте Боряна,
Изключително много се радвам на идеята за филма.Нека хората в България разберат за мащабността на  проблема.
на 30 години съм, имам зад гърба си 2 инсеминации,2-иксита,плюс един трансфер на замразени ембриони(всички процедури бяха неуспешни).живот и здраве , на есен ми предстои трето икси.в началото криех от всички, а сега дори "просвещавам" приятелите и колегите си. при повечето от тях срещам разбиране, и за това смятам че ако хораа са наясно с проблема, ще спре шушукането зад гърба ни.
във филма може да се включи една процедура икси/инвитро-стимулация,след това пункция, оплождане , трансфер.
може да се отрази и Деня на Репродуктивното Зраве.
поздрави!
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #12 -: Май 08, 2007, 00:03:52 am »
Здравейте Боряна!

Искрено приветствам идеята ви за филма. Моят път към желаното дете не е много дълъг (от 2 години обикалям лекари и клиники), но благодарение за Зачатие и хората, които го създаха си спестих много разочарования, излишни нерви и пари. Така както тук намирам много полезна и насочваща информация, така предполагам и вашият филм ще хвърли малко повече светлина върху този проблем, за който никой не искаше да говори до скоро.
Лично за мен процентът проблемни двойки за мащабите на Б-я от общия брой хора в репредуктивна възраст е повече от фрапантен! Говорим за демографкси срив, за хора искащи да напуснат Б-я, а семействата с репродуктивни проблеми, които искат да създадат живот и да отгледат децата си тук едвам намират средства за безбройните изследвания, манипулации, процедури, лекарства. Темата е деликатна и не е лесно да се живее с нея, но още по-трудно е да се живее с хорското незнание, неграмотност и нарицателните 'бездетни/дефектни'.

Дано този филм отвори очите на хората и промени поне малко закостенелите им разбирания, лечението на безплодие не е нещо срамно и няма нищо по-хубаво от желанието да създадеш живот.

Със съпруга ми сме на по 27г., проблемните ни фактори са мъжки и женски. Предстои ни инвитро.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #13 -: Май 08, 2007, 08:53:25 am »
Добре дошли в нашия сайт г-жо Гидикова, благодарим за проявения интерес. Моето предложение е да отразите и част от Деня на репродуктивното здраве, който ще се проведе на 16.06.2007.
Ако желаете да включите и оптимистична нотка във филма, аз също мога да разкажа как стигнах до така желаното забременяване и раждане на нашето дете. Със съпруга ми имаме 3 години "стаж" по този път, има и други момичета от тук които дълги години са се борили и са преживяли достатъчно.
Успешна работа и усмихната седмица.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #14 -: Май 08, 2007, 10:12:45 am »
Здравейте Боряна! Радвам се, че има хора като Вас, които искат да направят нещо смислено в тази държава. Идеята Ви да направите този филм е невероятна. Крайно време е много хора да разберат за истинските проблеми в държавата ни. Стерилитетът в България вече е социален проблем. И за него трябва да се говори, трябва да се действа. Непрекъснато се говори за демографски срив, но какво се прави в действителност за да се стимулират младите да имат деца? А как се помага на тези, които въпреки, че искат да си родят дете, пътят им минава през много болка и страдание, загуба на време от некомпетентни лекари, огромни разходи, лишения, много сълзи. Пътят към така желаното дете от 270 000 български семейства е много труден. Аз вече 5 години вървя по него, но засега без резултат. Не съм изгубила надежда и знам, че един ден и аз ще стана майка.
Говорейки за стерилитета в България, ще имате повече материал, отколкото са имали за сериите на "Дързост и красота". :wink:
Мисля, че трябва да обърнете внимание и на корупцията сред лекарите. Въпреки, че се непрекъсното се отрича, корумпирани доктори има. Аз лежах в "Майчин дом" - София миналата година два пъти - за лапароскопия и за пластика. Срещнах се с много приятелки по съдба. Доста от момичетата бяха дали пари на ръка, за да ги оперира еди-кой си лекар и да им се обръща по-голямо внимание. Говореше се за суми от 200, 500 лв. Може някой да ми се разсърди за това, че го казвам на всеослушание, но си беше така.
Искрено се надявам този филм да бъде гледан от много хора и в крайна сметка да се разбере, че стерилитетът не е болест, от която трябва да се срамуваме, че и ние, хората с репродуктивни проблеми, сме хора като всички останали.
Успех в начинанието! И дано по-скоро то да стане реалност!:balk_127:
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #15 -: Май 08, 2007, 11:34:01 am »
Здравейте Боряна,  :D

аз съм далеч от родината, за да мога с нещо, макар и малко да помогна за идеята. Но искрено се радвам, че има хора като вас и ви благодаря за желанието да помогнете на всички нас, борещи се със стерилитета.

Благодаря ви,
с пожелание за успех и най-добри чувства:

Осиана :D
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #16 -: Май 08, 2007, 11:46:14 am »
Привет, Боряна!

Познаваме се от 2 телевизии, ето че се срещаме и тук - Ирина, Промоции ;-)

Насреща съм, искам да ти помогна, доколкото мога, да направиш този смислен, емоционален и човешки филм, на който си способна. Благодаря ти за интереса и идеята от името на всички двойки тук. Има мноооого работа :-)

Ирина
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #17 -: Май 08, 2007, 13:08:20 pm »
Благодаря ти, Боряна, за предложението да се направи филм за тази толкова трудна и деликатна тема - проблемното забременяване.
Желая ти успех.
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #18 -: Май 08, 2007, 13:43:50 pm »
Здравейте Боряна,
Вашата идея за филм е страхотна.
Тук ще намерите доста момичета натрупали опит в нелеката борба за бебе. Мойта датира от 1997г. (леле вече 10 години). В началото и на мен ми беше неудобно да говоря открито за проблема ни и ми беше много неприятно, когато някой ме попита – “Айде какво чакате, защо не правите бебе?”. Но вече претръпнах и сега споделям с всички – колеги, приятели, роднини... Все пак стерилитета не е нещо срамно, напротив всички трябва да се възхищават на хората готови да положат хиляди усилия, да преминат през немалко процедури, през физическа болка и емоционален стрес, през финансови бариери, в името на най-чистото и съкровено желание – да имат собствено дете.
За мен всичко започна с една безобидна операция от киста на яйчника – абсолютна лекарска грешка – която тотално промени живота ми и ме вкара тук в този форум и в групата на 270-те хиляди смейства борещи се със стерилитета. Имам зад гърба си три операции, една извънматочна бременност и едно неуспешно инвитро. Предстои ми четвърта операция за отстраняване на тръбите и след това второ, надявам се и последно, инвитро. Нямам никакви притеснения да застана пред камера и да споделя проблемите си, но не бих споменавала лекарски имена, въпреки че доста съм изпатила. Всички сме наясно, както писа eli_v, че в болниците искането на пари на ръка е често срещана практика. 
Може би е добре да се засегне и проблема със здравната каса – защо тя поема само един опит? Ако той е неуспешен и се налагат скъпоструващи изследвания преди следващо инвитро – финансовата затрудненост става солидна пречка.
А също така и липсващата система, за проследяване на дадените медикаменти за инвитро стимулация, често води до обяви във форумите за продажба на тези лекарства. След като те са дадени от държавата безплатно, редно е да се върнат и да се дадат на някое, имащо нужда от тях момиче, а не да се препродават.

Надявам се да успеете в това начинание, а всички ние ще помогнем с каквото можем!

*
Re: БТВ Репортерите
« Отговор #19 -: Май 08, 2007, 23:15:33 pm »
Здравейте, Боряна!
Захващате се с много трудна и деликатна работа! Възхищавам ви се и най-искрено ви желая успех!
Ние със съпруга ми сме семейство от 17 години и от тогава се борим с мъжки фактор, уви все още без успех. Не бих имала смелостта да застана пред камерата ви именно поради тази причина. Бих искала да се обърне внимание във филма ви на хората от провинцията и на тяхната борба, защото те срещат още повече трудности от софиянци. По време на лечението ми през миналата година ми се наложи да напусна работа, тъй като пътувах до София поне 5-6 пъти в месеца. Разходите за лечение, пътуването и всичко останало са нищо, в сравнение с погледите, подмятанията и подигравките на околните! Трябва да се говори колкото се може повече за проблема стерилитет! И не само да се говори... Искам по някакъв начин да се отговори и на въпроса защо ние със съпруга ми плащаме на тази държава здравни осигуровки (той вече 24 години, аз 18), а се лекуваме цял живот при частни лекари?... Въпроси има много... Държавата не прави нищо...
Желая ви успех! Дано има и други като вас!