www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Педиатрични грижи и консултации => Темата е започната от: Eli7 в Януари 23, 2008, 15:45:31 pm

Титла: За спането заедно
Публикувано от: Eli7 в Януари 23, 2008, 15:45:31 pm
Здравейте мацки, пуснах темата и в бг мама- синът ми е на почти 5 месеца и все още сме само на кърма. Първите месеци  си сучеше през ноща и след като приключеше го връщахме в легълцето му. Но от около месец тези сукания прераснаха в спане заедно. Като се опитаме да го върнем в леглото започва пищене и рев до небесата  и така 2 седмици. На третата със съпруга ми вдигнахме ръце и аз се преместих с малкия в детската стая и вече 10-на дни спим прегърнати   :lol: За всички това беше едно решение за добро наспиване и удобство, но доста ни тревожи въпроса, как след време ще го учим отново малкия да си спи сам в собственото леглото. Всички ни казват, че може до 7 годишната му възраст да я откараме в едно легло и т.н.  Споделете, моля, какво е мнението ви и опита, който имате!
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Mama Plovdiv в Януари 23, 2008, 18:04:28 pm
Здравей Ели7. Аз приветствам идеята за спане с малките. Има бебета и деца, които са по-чувствителни и обичат компанията. Моята дъщеря е на 2 год. и 3 мес. и все още спи с мене на спалнята. "Изгонихме" таткото в другата стая. Тя вече говори и като я помоля да спи в нейното креватче казва, че я е страх. Не знам дали е до свикване или характер, но в крайна сметка най-важното е да са ни спокойни децата. И моята още от бебе покрай кърменето и гушкането се настани до мене. Важното е обаче таткото да свикне с мисълта, че бебето е с предимство. Разбира се има деца, които още от бебета спят в друга стая-германците например, още от раждането изолират детето в отделна спалня. Не зная кой е прав и кой не, но не вярвам, че българката ще подложи на жален плач бебчето си, заради някакво правило. Пък и при мама е толкова сигурно и топличко :bori_015:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Ganka в Януари 23, 2008, 20:01:48 pm
Аз съм много против това спане заедно. Всеки си има собствено легло и така трябва да се свиква. В крайна сметка и двамата имат еднакво място в сърцето ми и не мога заради единия, да карам другия да страда, камо ли да изгоня бащата на детето си в друга стая.
Спи се в собствено легло от раждането, слагам го при нас само в крайни случай. Вече и сам си иска да си спи в собственото легло. Всичко е до глезене, а не е от страх. Така заедно нито аз се наспивам, нито той.
Гушкането го правим във всякакви други часове на деня, но спането си е спане и е в собствено легло, без да си мешаме възглавниците :lol:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 23, 2008, 20:12:55 pm
И аз съм против! Родителите имат собствено легло, собствени отношения (не ми се струва нормално родителите да нямат минути на покой, време за разговори, интимни моменти, уединеност в собственото си легло!), детето също трябва да свикне, че има собствено легло, където през нощта се спи.
Когато кърмех нощем - просто ставах и отивах в стаята на детето, сле кърменето я приспивах обратно в нейното легло. Разбира се, имало е моменти, когато сме я взимали в нашето по някаква причина, но това е било инцидентно - впечатленията ми са, че тогава нито детето, нито ние се наспивахме добре, може би защото отначало свикнахме всеки да си спи в леглото. За мен това е най-разумното и естествено поведение. Това да научиш детето си да спи в собственото си легло, не означава да го оставиш да се дере от неистов плач - всеки, с много търпение, трябва да открие верния за него и неговото бебе начин как да стане това. Естествено, ако е вече на 2 години, например, ще е вече доста късно и трудно да се научите, така че според мен трябва да премахнеш този навик отсега.
В случая, не мисля че става въпрос за каквито и да е правила, а за вредни и полезни навици.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: ema2 в Януари 23, 2008, 21:51:34 pm
Аз също съм за спането отделно, макар че с бебетата спяхме до 5-6 месец на спалнята заедно, защото ми беше наистина много трудно да ставам по няколко пъти на нощ да кърмя.След 6 месец, като ги отбих, ги отделихме в тяхна си стая.Сега ги взимам при мен само, когато са болни.Не е имало проблеми, бързо, бързо свикнаха.
Моя приятелка с три дечица, все още спи с най-малкото, в детската стая, защото нито едно от децата не иска да заспи без нея.Баткото е на 9 години и реве до посиняване, ако тя не е в стаята.Това е така, защото тя не намери сили да го отучи, докато бяха малки.
Така че, хубаво е докато са малки да свикнат да спят сами.

А за гушкане време има повсяко друго време

:)
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Shakira25 в Януари 23, 2008, 23:20:49 pm
Аз съм спала с малката само първият месец ,но  е опасно ,трябва да се спи многооо лекооо и никакакви одеала и завивки да няма .
Аз неразбрах връзката със спането заедно и с  националностите българи и германци ?Всеки си има  своите гледни то4ки и сам ре6ава как 6те възпитава децата си  и колкото по рано се отдели детето толкова по лесно 6те е за в буде6те и таткото не трябва да се изолира според мене и трябва да си спи с мама, а детето да си има свои собствен кът .

А както казва ема 2 за гу6кане и галене  имаме  цял ден на разположение  :lol:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: mecheto в Януари 23, 2008, 23:57:54 pm
Аз също съм против спнето зедно с бебето/та. Трябва да си знаят легълцето.
Отитайте се да го отучите от сега, защото по-натам ще е по-трудно.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: oceanid в Януари 24, 2008, 00:37:49 am
моето човече спи при нас, по здравословни причини. баткото спеше първите 3 месеца, докато го кърмех и нощем на три часа, после леглото му беше точно до нашето, виждаше ме но беше отделно, а по-късно беше в другия край на стаята без зрителен контакт.

Важно е в мислене как и дали ще ни е трудно "после" да не пропуснем "сега" да накараме децата си да се чувстват обичани.
против съм оставянето на бебе да "се нареве" после защо ни нямали доверие, защо н споделяли, защо взимали наркотици... ами ти го остави от бебе да се убеди че колкото и да реве и да те търси полза няма, пък после...децата не помнят много неща, дори такива които ги хормират като хора...
по принцип съм за отделното легло но  децата са различни и не трябва да е на всяка цена и т.н.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Ganka в Януари 24, 2008, 00:52:30 am
Кой тук говори да го оставяш да реве???? Аз не бих оставила детето си да реве и да се къса от рев, но трябва да се знае, че то си има място за спане и аз също имам такова. Т.е. всеки от нас има личен периметър, който не е желателно да се нарушава. Тук няма никакво значение нацията. Да не говорим, че живея в Германия и не съм видяла да оставят дете да реве и да се тръшка докато посинее. А са най-дисциплинираната нация в света. Не отхвърлям детето си с това, че не го лиготя нощем и да го прибирам при мен да спи. Когато се кърми не е проблем, но след това е въпрос на глезене вече. Колкото до това дали му обръщаш внимание или не е въпрос на вътрешно разбиране на майчинството, а не въпрос на спане при теб.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: oceanid в Януари 24, 2008, 01:38:45 am
съгласна...
но децата имат нужда да им казваш че ги обичаш на техния език и както те имат нужда, ако ти се падне такова дете, което има нужда от постоянното ти присъствие, особено за да се отпусне да се наспи и става страшно...
 всичко си е до детето, имам пред очите си двама сина и двама племенника съответно на 11,7,4 и 0 години - толкова са различни и толкова какви са те и как се чувстват обичани е най-определящото в отношенията с тях и възпитанието им... :lol: :lol: :P
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Ganka в Януари 24, 2008, 01:47:22 am
Така е, права си. Моя син ми показва сам кога иска да е с мен и да се гушка и кога има нужда от лично пространство. Това не нарушавам никога. Когато усетя, че има нужда - естествено, че няма да го оставя да се тормози в леглото си сам. Но не бива да се прекалява.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Anna_12_58 в Януари 24, 2008, 06:34:33 am
Ако сега не го отучиш, после няма да можеш :wink:.
Ние си спим заедно, няма по хубаво нещо за мен от това.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Eli7 в Януари 24, 2008, 08:42:15 am
Ох  момичета, съвсем се обърках 8O 8O То е ясно, че най-лесно и нормално е всеки в леглото си...Обаче, примерно вчера рева на почивки почти час и не щя да си спи в леглото. Накрая го взех и си спахме заедно, но цяла нощ беше неспокоен, будеше се промрънкваше, сука сигурно 10 пъти, все едно ме проверяваше до него ли съм...А все още нищо не мога да обесня, защото сме само на 5 месеца. Теоретично и на мен са ми ясни нещата, ама нещо практически не мога да се оправя :oops: :oops: :oops: 
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: mishanta в Януари 24, 2008, 08:56:37 am
На нас ни се е случвало няколко пъти да го слагам до мен,
събуди се посред нощ неспокоен е, промрънква-
5 мин до мене заспива и обратно в неговото креватче!
Е, един път и аз заспах и откарахме до сутринта, ама не е удобно!
Шашкам се да не го затисна,а и мисля е добре да си спинка в неговите си "покои"!
Свикват и после е трудно да се отучат!
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 24, 2008, 09:24:40 am
Eli7, предполагам че ще се включат момичета, които практически са се справили с такава ситуация. Моята дъщеря се отказа сама от нощното сукане на втория месец и някак си по - лесно и за теб и детето е да се знае кога се яде, кога се спи, къде се спи и т.н. Сукането по 10 пъти на нощ определено не е от глад, а от навик, но със съвет как да се отучете от това не мога да помогна, защото не съм изпадала в подобна ситуация.
Но малко за заспиването мога да предложа - явно бебето ти има нужада от някакво успокояване и сигурност, за да чувства комфорт нощем. Защо не пробваш с някаква играчка, с която да свикне и да му стане любима, и да се използва само за сън. При нас чудесна работа върши една такава, от специална много мека материя е (не е плюш!), много нежна и удобна за мачкане, стискане и гушкане - започнах да я предлагам вечер и детето свикна с нея. давам я само нощем, а ако случайно попадне при него през деня по време на игра - веднага се лапа пръста като за лягане - явно има навикът, че с играчката се спи. С нея се дъщеря ми се чувства много спокойна, ставала съм свидетел как нощем се разбужда и разплаква в просъница, докопва играчката, гушка я и мигом се успокоява и унася.
Другото, което правех в началото, е да галя леко челцето, без да пея, говоря, просто леко я галех и в същото време давах играчката да се гушкат.
Сега просто я слагам в леглото, давам Ги - играчката , намалям силно осветлението и единственото, с което не сме се справили е, че иска да съм в стаята, докато заспи - не осъществяваме никакъв контакт, все едно не ме забелязва, но тръгна ли да излизам - веднага се сърди, та сега се борим полека лека и с това.
Други  майки са писали, че пускат нежни приспивни песнички.
Изобщо - опитвай различни неща, все нещо може да проработи. И не се отказвай, като не стане от първата или втора вечер, трябва много упоритост и търпение.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: kassi в Януари 24, 2008, 09:56:49 am
При нас почти е невъзможно да спим всички заедно, просто няма място  :lol:. Когато им писне в леглата през деня ги слагам на нашето и ги забавлявам, или пък ги местя в другата спалня и така. Но за спането заедно и аз съм категорично против. Както и спането на майката с детето в другата стая, за да се наспива таткото. Това е моето лично мнение! Не знам защо се приема, че майката не работи вкъщи :x?? В това отношение не мога да се оплача, мъжът ми ставаше наравно с мен, за да ги храним. Но това е друга тема. :D

Искам съвет по въпрос коренно различен на поставения в темата. Кога мога да отделя близнаците в тяхната спалня? Аз мисля, че вече са готови, защото да не се хваля много, но имат режим. Баня в 20.30, хапване в 21.00 и по леглата. Рядко има мрън-мрън, и то ако има е от страна на гальовника Хриси :wink:. Нощем не се будят и не се налага да ставам? Всъщност ще задам въпроса си така: Каква е ползата от ранното отделяне? Под ранно имма предвид на тримесечна вързаст. Благодаря ви предварително.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 24, 2008, 10:05:54 am
каси, според мен спокойно можеш да ги отделиш - Симона беше отделена в своята стая може би около 3 седмици, преди вашата възраст сега. Всъщност не отделена, а аз се преместих в своята, защото първия й месец майка ми спеше при нея (а аз идвах нощем да кърмя), а втория й месец аз и таткото се редувахме да спим при нея, след което просто я оставихме да спи сама.
Ползата за мен е, че е нормално ти и таткото да си спите отделно, сами във вашето легло, във вашата стая.
Ако при децата няма проблем да си спят в своята стая - не виждам каква полза би имало да са във вашата. Колкото по-рано се научат кое е тяхното местенце за спане, толкова по-добре.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: yana-v в Януари 24, 2008, 10:10:10 am
Наистина е трудно на тая възраст....
Ние сме на толкова! Имаше период седмица може би, когато като се събудеше вечер да яде и заспива! Като я сложа в кошарката и се събужда и се започва на пресекулки стани легни, в продължение на часове! Това уморява и мен, и татко й, защото имаме 1 стая! Тогава се принуждавах да я вземам при нас в леглото за да можем да спим всички! Да, но аз пак почти не спя! При всяко мърдане се събуждам да не я завия през глава, баща и да не я притисне!!!
По Коледа и Нова година ходихме на гости и като смени обстановката забрави за тези "нощни желания". Слава богу сега си спи в кошарата! Въпреки, че още сме на кърма, по-спокойна съм като си спи в леглото и мога и аз да си почина!
Мисля, че това не е въпрос до разглезване на детето а до нагласа! Всеки както се чувства добре!
Мисля, че лятото особено като стане мн топло ще е още по-трудно!  
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: kassi в Януари 24, 2008, 10:21:54 am
Ползата за мен е, че е нормално ти и таткото да си спите отделно, сами във вашето легло, във вашата стая.
Ако при децата няма проблем да си спят в своята стая - не виждам каква полза би имало да са във вашата. Колкото по-рано се научат кое е тяхното местенце за спане, толкова по-добре.

Цветенце, благодаря за мнението. При нас дилемата е другата стая, а не нашето легло, защото те не спят при нас :wink:. И по-точно ние :lol: ще се преместим в другата спалня, те ще останат в голямата да се ширят :lol:. Чудех се дали на 3 месеца разбират къде спят, тоест дали са сами в стаята?  :ask:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 24, 2008, 11:03:50 am
каси, разбрах те, че имаш предвид да ги отделиш в отделна стая.
Според мен пробвай и ще видиш как е. Щом не се будят и не ги храниш нощем, съвсем спокойно можеш да пробваш да ги отделиш.
Нали това е идеята - децата да разбират, че си имат тяхно си место за спане, отделно от това на мам и татко.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: kassi в Януари 24, 2008, 11:06:31 am
Цвете, :bighug:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Mama Plovdiv в Януари 24, 2008, 11:08:06 am
Да прочетем мнението и на другите майки. Ели 7 копирам отговорите и от темата ти от форума на БГ Мама.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=260566.0
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=260482.0
Приятни сънища мили дечица! :P
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Мели в Януари 24, 2008, 11:26:12 am
За мене е допустимо само инцидентно децата да спят при родителите си - ако са болни, ако са изплашени. Но за постоянно не. Вероятно зависи както от детето, така и от нагласата на майката - аз лично никога не съм се изживявала като майка героиня, не смятам, че майчинството е единственото ми предназначение, абсурдно е да "изгоня" таткото - той да не е куче. И макар моите две деца да са имали собствени легла от малки, а после и собствена стая, отношенията ни са отлични, децата ми са здрави и не са наркомани.  :)
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Mama Plovdiv в Януари 24, 2008, 11:48:30 am
МОЛЯ-"ИЗГОНЯ" сложено в кавички да не се възприема "КУЧЕ", а доброволно оттегляне.
Аз лично уважавам мненията на всяка майка, но в крайна сметка всеки сам си решава.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 24, 2008, 11:52:33 am
Освен това, държа пак да подчертая, че да направиш опит да научиш детето, че си има свое легълце и пространство, както и мама и тако - не означава да оставиш детето да реве до посиняване.
И ако е успокоение, че нямало да спи чак до 7мата си година, а най-много до 2-3тата, тогава който прецени - си спи с бебето. Но аз също не приемам майчинството като някакво жертвоприношение, както и не възприемам семейния живот с деца като нещо, при което някой е необходимо да се оттегля. Нещата са доста по - прости и обикновени все пак :wink:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Мели в Януари 24, 2008, 12:09:12 pm
МОЛЯ-"ИЗГОНЯ" сложено в кавички да не се възприема "КУЧЕ", а доброволно оттегляне.
Аз лично уважавам мненията на всяка майка, но в крайна сметка всеки сам си решава.

Разбира се. И аз уважавам мнението на всяка майка, както и на всеки баща, който доброволно се оттегля. И, естествено, всеки сам си решава, няма спор.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Ganka в Януари 24, 2008, 12:15:24 pm
Ели, тук препоръчват да поставиш в леглото някоя твоя дреха, за да може да усеща миризмата ти и да не се притеснява, че те няма. Освен това, както ти е казала Цвети, слагането на играчка за спане помага много.
Създаването на детето ми е с участието на бащата, също така и гледането е с него. Детето ми е създадено от любовта ми към точно този мъж и не мога да си представя да го принудя "доброволно" да се изнесе от леглото ни. Това означава да пострадат нашите отношения.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Eli7 в Януари 24, 2008, 12:28:48 pm
Момичета, благодаря за идеите. Ще пробвам с моя фанелка и играчка, пък да видим какво ще каже човчето :wink: Относно нашия татко, няма проблем с него, той е много разбиращ, а и аз съм му обещала , че ще го посещавам в късна доба, като заспи животинчето :lol:   
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Mama Plovdiv в Януари 24, 2008, 12:34:23 pm
Момичета, благодаря за идеите. Ще пробвам с моя фанелка и играчка, пък да видим какво ще каже човчето Wink Относно нашия татко, няма проблем с него, той е много разбиращ, а и аз съм му обещала , че ще го посещавам в късна доба, като заспи животинчето Laughing 

Това страшно ми хареса! :) И ние сме така. Дори и детенце да си спеше в собственото легло, но в една стая с нас, аз не мога да си представя, да правя любов в присъствието на детето. Но това е друга тема. Едно е сигурно: И спящи децата всичко усещат.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 24, 2008, 12:34:57 pm
Ели, не става въпрос толкова дали някой проявява разбиране - естествено, че татакото като родител ще се съобрази с детето си, а по - скоро за това, че когато има начини нещата да са нормални, няма нужда да се правят излишни жертви.
Относно играчката за спане - на запад са много разпространени, аз у нас не съм виждала, но момичетата тук са коментирали, че има в МадърКеър. Мисълта ми е, че са от по-специфична материя - не слагай в леглото обикновена плюшена играчка, не е подходяща за бебе!
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: kassi в Януари 24, 2008, 12:36:21 pm
Но аз също не приемам майчинството като някакво жертвоприношение, както и не възприемам семейния живот с деца като нещо, при което някой е необходимо да се оттегля. Нещата са доста по - прости и обикновени все пак :wink:

Подкрепям!!!
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: StefiZ в Януари 24, 2008, 12:39:31 pm
За мене е допустимо само инцидентно децата да спят при родителите си - ако са болни, ако са изплашени. Но за постоянно не. Вероятно зависи както от детето, така и от нагласата на майката - аз лично никога не съм се изживявала като майка героиня, не смятам, че майчинството е единственото ми предназначение, абсурдно е да "изгоня" таткото.  :)

подкрепям изцяло.
Ние отделихме Деси в нейната стая на 9-10м., една седмица си беше голям зор, преспивахме се по 30-40 мин., но след това свикна и заспиваше за 5 мин. :)
Трябва много търпение, при нас става с песничка, галене ... винаги трябва да има някой в стаята при нея докато заспи.
Сега я взимаме при нас само като е болничка, за да не ставам през 20 мин. да я проверявам, но разпъваме подвижната кошара.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 24, 2008, 12:52:22 pm
Сега я взимаме при нас само като е болничка, за да не ставам през 20 мин. да я проверявам, но разпъваме подвижната кошара.

Стефи, местиш и постоянното матраче в преносимата кошара, или?
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: StefiZ в Януари 24, 2008, 14:05:48 pm
Не, постоянната ни е 140/70, а преносимата е 120/60, купих от сгъваемите матрачета.
Но вие ако имате легло за възрастни в стаята на детето няма смисъл да я местиш. Просто при нас няма друг вариант, и за да не спи между нас разгъваме кошарата.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: meshko106 в Януари 24, 2008, 14:26:33 pm
Освен това, държа пак да подчертая, че да направиш опит да научиш детето, че си има свое легълце и пространство, както и мама и тако - не означава да оставиш детето да реве до посиняване.
И ако е успокоение, че нямало да спи чак до 7мата си година, а най-много до 2-3тата, тогава който прецени - си спи с бебето. Но аз също не приемам майчинството като някакво жертвоприношение, както и не възприемам семейния живот с деца като нещо, при което някой е необходимо да се оттегля. Нещата са доста по - прости и обикновени все пак :wink:
Абсолютно съм съгласна с това мнение. За мен детето е самостоятелно същество, което като такова има нужда от собствено пространство, има право на собствени нужди и желания. Още когато избирахме апартамент и бебето беше само проект -мечта и надежда, много държах да има отделна стая за него. След раждането още от първия ден вкъщи Мия си спи в собствено легло. Докато се хранеше нощем, което беше до 2,5 месеца и аз спях в нейната стая на специално предвидено за целта легло. Към третия месец я оставихме да си спи самичка. Затова хората са измислили бебефоните. Случвало се е 2 пъти да спя с нея на едно легло и не беше удобно нито за нея, нито за мен -тя се будеше няколко пъти, а иначе си спи до сутринта. Дори спането в една стая я прави по-неспокойна -това го установих на морето. Ще кажа все пак, че тя си е много самостоятелно бебе от самото начало, не обичаше да я гушкат и лигавят, а да й говорят и да я успокояват с думи, музика и т.н. Не съм я учила да заспива сама -тя сама го правеше и така й харесва. Имаше период, в който се налагаше и аз да постоя за малко  в стаята, но беше кратък. И досега я слагам да си спи в леглото, прочитам приказка, казвам "лека нощ" и после я оставям. Това не означава, че не съм ставала да я видя при първото прореваване, когато се е случвало или пък, че не я гушкаме всеки път когато иска.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: samorasliche в Януари 24, 2008, 14:39:42 pm
Ние спим и тримата на 1 легло :)Смятам това да продължи докато кърмя нощем, а тъй като за сега не мисля да я отбивам,няма и как да спи в леглото си отделно. Чувстваме се добре тримата заедно :P
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: mishanta в Януари 24, 2008, 15:10:51 pm
Мешко  и Цвете подкрепям ви напълно!
При нас е както го е описала Мешко!
Митака си има стая и аз спя там, сложихме един разтегателен дивн!
Но мисля че вече е момента аз да напусна неговите "покои",
защото сме на път да се разделим с нощното хранене!
Няма и да усети, че не съм там, а и бейбифона ще ми е до ухото!
Аз и без друго лягам там след като той одавна спи,
цялата тази организация е за моето спокойствие, не за неговото!

Въпрос на семеен избор е дали бащата да "спи" или не при детето,
това се отнася и за майката, ако има нужда от сън и почивка!
Нашия татко не спи в детската, защото няма да се хване на дивана  :lol: .
Шегувам се разбира се, на другия ден е на работа и трябва да бъде в кондиция!
Той и без друго ми помага достатъчно когато е у дома-къпане, хранене, носене, песни и танци!
 
 
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 24, 2008, 15:16:13 pm
Не, постоянната ни е 140/70, а преносимата е 120/60, купих от сгъваемите матрачета.
Но вие ако имате легло за възрастни в стаята на детето няма смисъл да я местиш. Просто при нас няма друг вариант, и за да не спи между нас разгъваме кошарата.

Имаме, но мисля скоро да го махна вече, идеята му беше да се ползва от майка ми, която ми помагаше след раждането.
И сега, просто събирам различни идеи, ако се наложи поради разболяване, например, да спим известно време заедно, как би било най-удобно.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: StefiZ в Януари 24, 2008, 15:34:11 pm
ами ако имате подвижна кошара е добър вариант, поне за мен де, защото при първото боледуване спа при нас цяла седмица (кой да му дойде на акъла да разпъне кошарата :?) и съответно аз не бях мигнала, за разлика от нея и баща й де.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Tamara в Януари 24, 2008, 16:45:42 pm
Момичета, убедена съм, че нито една момче в пубертета няма да иска да спи с майка си.
Но аз лично не виждам нищо лошо в това ако детето има нужда и ще заспи по-лесно да заспи на "голямото" легло. А после си го преместваме.
Преди Марио да навърши годинка си променяше "навиците" всеки  месец. Имаше месец, когато посред нощ съм го возила в количката за да заспи. Имало е много случаи, когато съм се разхождала на ръце с него за да заспи. И всички тези "навици" си изчезваха сами. Наистина моя спи като пънче и като заспи си го местя където искам. Будил ме е по един път на нощ и като цяло винаги съм можела да се наспивам.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 24, 2008, 16:54:24 pm
Момичета, убедена съм, че нито една момче в пубертета няма да иска да спи с майка си.

абе до пубертета си е бая време :lol:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: mini в Януари 24, 2008, 17:55:42 pm
Оставих Стефания да спи при нас окончателно след като една вечер след поредното кърмене /след 5 месец станаха през час вечер докато избие първия зъб/ я изтървах, защото заспах докато я държах, така ми беше по удобно /да спи при нас, за да не се налага да я местя в кошарата/. И до ден днешен си спи при нас и аз нямам проблеми с това. Моя позната с по-голямо детенце си реши проблема, като прати малкия да спи при баба си наколко пъти в рамките на месец- така и сам се отби на година и два месеца, мисля да приложа същата схема и при нас.
Стефания започва неистов рев до захласване, ако я оставя в кошарата вечер преди да е заспала или се събужда до половин час след като я оставя, аз за себе си съм решила че това е щадящия и двете ни вариант.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: wassilena в Януари 24, 2008, 20:09:13 pm
И Андрея се научи/я научихме да спи при нас като почнаха зъбите. Няколко пъти се будеше и не заспиваше по 2-3 часа и отгоре. Започна да се буди по-често за кърмене, а го беше махнала, будеше се чак в 6 ч. И сега се мъча да я приуча пак към нейното легло, но проблемът е че често заспивам докато я кърмя и се събуждам чак като мрънне пак да суче. Но такова заспиване с галене, стоене само до нея - няма. Трябва или да суче, или да я люшкам и пея, та даже и подрусвам. Може би е до дете.
Ето например я пробвах два дни да й махам сутрешния сън, ами днес спи й се, удря се в мебелите, затварят й се очите както гледа и като стара баба се накланя дремейки, обаче да заспи сама - не.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: StefiZ в Януари 24, 2008, 20:38:46 pm
Сори за оффа, ама Васи мноооооого ви е рано да махате сутрешния сън. И защо изобщо трябва ти да й го махаш, тя сама ще си го махне :wink:
остави детето на мира, нека спинка :lol:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: wassilena в Януари 24, 2008, 21:41:34 pm
И аз да се извиня за офф-а  :D. Ми пробвах я, Стефи, щото от известно време спи 30 мин сутрин и 30 следобед и то следобед е с тръшкане, рев, сълзи... Ама няма повече, обещавам  :wink:. От утре си й връщам сутрешния сън. Не може да издържи детето, днес резултата е пукната устна от неадекватност.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: StefiZ в Януари 24, 2008, 22:01:50 pm
последен офффффф, така е , има и такъв период, остави детето да те води. удължи й паузата между сутрешния и следобедния сън, поне 3-4 часа след края на сутрешния да започва следобедния, като междувренно си й осигурила достатъчно забавления, които да я изморят :D
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: oceanid в Януари 25, 2008, 12:48:44 pm
Искам съвет по въпрос коренно различен на поставения в темата. Кога мога да отделя близнаците в тяхната спалня? Аз мисля, че вече са готови, защото да не се хваля много, но имат режим. Баня в 20.30, хапване в 21.00 и по леглата. Рядко има мрън-мрън, и то ако има е от страна на гальовника Хриси :wink:. Нощем не се будят и не се налага да ставам? Всъщност ще задам въпроса си така: Каква е ползата от ранното отделяне? Под ранно имма предвид на тримесечна вързаст. Благодаря ви предварително.

Зависи къде е детската стая и за колко време можеш да се разсъниш и стигнеш да децата ако има спешна ситуация. Самите деца може да имат проблем със заспиването, не със спането и ти може да имаш неудобството да трябва да ходиш до другата стая, което понеже отнема някакво време може плачаът на еднато съвсем да разбуди другото- тепърва ви предстоят зъбки.
Другото което е важно- трябва да можеш да ги чуваш- бейбифон ли, отворени врати ли, нопреди да станат на годинка и нещо, аз бих се притеснявала да не са ми под наблюдение през нощта.
Съществено е постепенно да свикват да остават сами докато са будни, и през деня да заспиват без някой до тях, и то в стаята в която искаш да ги отделиш - когато това спре да ги притеснява, като си познават стаята- преместването за през нощта става по-скоро формалност.

От баткото научих нещо много съществено за да има мир вкъщи и детето да не реве за всичко. Трябва да изпреварваш необходимостта им от внимание и да се занимаваш с тях преди да са ревнали за това, в момент който ти си избрала. После като ти се понаситят и натрупат положителни емоции са склонни да поседят да се занимават сами.
Това е много важно, защото така ти диктуваш програмата и определяш кое кога да става, а не те- като се научават да си изискват с плач каквото им е потребно а ти да хвърчиш когато те решат, понякога в най-неподходящия момент  :wink:. Така де- мама е шефа!  :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: kassi в Януари 25, 2008, 15:22:13 pm
oceanid, благодаря ти. Има логика в това, което казваш. И аз си мисля, че е хубаво да им покажа коя е тяхната територия, и кой командва парада  :lol:, но те са малки и едва ли ще разберат. На мен ще ми е по-неспокойно и ще притичвам при тях. Сега като ги храня в 6.30 и все се услушвам дали няма да повърнат, да не се задавят и чак когато настъпи затишие, се отпускам и заспивам. Може би най-добре е след 6-ия месец.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Eli7 в Януари 25, 2008, 15:36:29 pm
Момичета,  имам един въпрос, и дано да не звучи като заяждане. Наистина не е! Просто е в резултат на мои наблюдения. Забелязвам,  една тенденция  - дълго кърмените бебета / говоря за над 3-ти месец и то бебето да се храни само от гърда, никакви шишета, помпи адаптирани млека и т.н./и техните майки имат главно този проблем със спането заедно и прекалената привързаност. Наистина като  кърмиш на поискване /имала съм дни с до 12 кърмения 8O/ и всяко кърмене средно ти е по 30-40 мин, бебето много свиква да е гушнато от майка си и нищо чудно , че се явява проблема със самостоятелността. Честно казано, не мисля, че адекватен съвет могат да дадат майки , които със шишенцето за 10-на минути приключват с храненето и от 2-рия месец не хранят нощем. При нас случая е съвсем различен. С казаното по-горе в никакъв случай не деля майките на "добри" и "лоши", а на кърмещи и не кърмещи. Коренно различни са ситуациите. Още повече, че наистина кърменето не е само "хранене", а и общуване и "храна за душата" на бебчо" . И честно казано не смятам , че е голяма гордост , че бебчето ти от първия ден спи в отделна стая и необича да се гушка.  :wink:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Nina в Януари 25, 2008, 16:07:07 pm
Аз също смятам, че е добре детето да си има краватче, в което да спи. Кристина в началото само през ноща спеше в креватчето си, а на обяд в количката и при междинните дремки - на спалнята. Първо сега немога да я оставям на спалнята сама, щото ще падне, а най-важното - смятам, че детето трабва да се научи къде е мястото за спане, за игра, за ядене и т.н. Това не означва, че аз ще положа максимални услия, за да го науча за седмица, има си хас. Но с търпение, смятам да го постигна, бавно, спокойно. От известно време Кристина за абсолютно всичките си спанета се приспива сама. Слагам я като видя, че се изморява и изнервя в леглото й, давам и хипопотам и един "парцал" шарен и излизам. Оставям вратата отворена, за да мога да поглеждам през минути, като заспи взимам хипито и "парцала" и затварям вратата. Ако ме забележи, че съм до нея, а тя задремва, започва да ръмжи, имам чувството, че ми казва- "изчезвай, аз искам да спя", сериозно!
Ако имам възможност, бих я отделила в самостоятелна стая на годинка и ако стане, това за мен няма да е геройство. Защо - ами Кристина сега заспива в 21.30 - 22.00, смятам по натам и по-рано да е в леглото. След това аз си върша квото имам, баща й също и като тръгнем да си лягаме, колкото и да се стараем, тя се разбужда. После баща й се върти и се тръшка на сън, тя пак се буди, въпреки, че не и е пазена тишина. И по тази причина понякога баща й, ако му се седи до по-късно за филм и не си легнем двамата заедно, той спи в хола, аз също понякога по тази причина съм в хола, тогава той е при нея. Детето си иска спокойствие.
Докато кърмех, пак я слагах в креватчето. Понякога съм я приспивала от 3 до 5 през ноща, после в 6 пак става за ядене. Сега като е на АМ, се събужда за хранене в 7 сутрин и след като се нахрани, което разбира се не става за 10 мин., я оставям вече при нас в спалнята, за да дремне и тя още малко /щото обича/ и ние с баща й. Това е компромисът само, но напоследък се буди и по-късно и ще започнем да ставаме без да си доспиваме, та и това спане на спалнята да отпадне.
Разбира се, когато е болно детето или се наложи инцидентно бих го взела при мен на спалнята.
Ели, не съм съгласна с храната за душата на бебчо, все едно бебетата на шише ги оставаме без "храна за душата"  :wink:, нема такова нещо...
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: StefiZ в Януари 25, 2008, 16:31:30 pm
Ели, пак си е до дете и до навик. Деси е кърмена до 9м., никога не съм я кърмила легнала, и спейки в нашето легло, например. Хранех я и след това я връщах в креватчето й.
Повечето майки които кърмят дълго им е по-лесно, много по-лесно да кърмят легнали, а бебето до тях, което за мен не беше добър вариант.
Децата които са на АМ от начало също не го изпиват за 5 мин. :wink:
Дали ще суче 30 мин. или ще пие АМ, времето е едно и също :lol:
Всеки си преценя съгласно детето и себе си разбира се, не се тормози от това, че детето спи при вас. Писала съм го многократно, всичко е периоди, Деси заспиваше само на ръце, но на 5.5м. се отказа съвсем сама, а всички ми разправяха как ще я нося до 2г. :wink:
Щом на детето му харесва, спокойно е, на вас ви е удобно, ок.
Аз лично не мога да спя с Деси в едно легло, защото все някой крак или ръка са ми отгоре :lol:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Mama Plovdiv в Януари 25, 2008, 16:35:23 pm
И аз имам подобни наблюдения като Ели7. И аз дълго кърмих дъщеря си, че даже по едно време ме възприемаше така, че щом съм до нея тя е осигурена с мляко. Щом ме няма може да остане гладна. Има деца (като моето например)със силно развито чувство за самосъхранение. Такива деца искат постоянно майката да се занимава с тях и по този начин постигат спокойствие. При отглеждането на детето има и много други фактори които влияят върху ранимата детска психика. Аз например тръгнах след 4я месец на работа- осем часа навън.Може би детето компенсираше присъствието ми вечер и нощем, спящо до мен и до ден днешен е така. Затова, не бива всички майки и деца да са под един знаменател, защото живота за всички е различен.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: mariposa в Януари 25, 2008, 17:10:45 pm
И аз напоследък оставям малкия да спи върху мен. С това кърмене на поискване сънят до никъде не ми стига. Ако поиска три пъти през нощта, храним се по около 30-40 минути, след това го държа да оригне, после непрекъснато слухтя да не връща, ами то не остава време за сън, започнах да заспивам над него. А и като го оставя в неговото си легло, започва да сумти, да рита, върти се, пълен абсурд да се отпусна да заспя. Да не казвам, че много често не може да се отпусне добре и да заспи и се започва едно нощно будуване, навдига главичката, оглежда се и трябва да се друсаме цяла нощ. И понеже забелязах, че много се успокоява като го поставя по корем върху моя корем, вече няколко нощи го оставям така да спи. Не ми пречи, много е спокоен, а успявам и аз да дремна. 
 
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: jam в Януари 25, 2008, 17:21:41 pm
Децата които са на АМ от начало също не го изпиват за 5 мин. :wink:
Дали ще суче 30 мин. или ще пие АМ, времето е едно и също :lol:

точно това исках да напиша и аз!
за мен, кърменето не е обяснение за свикването в общо легло. аз не съм кърмила, хранила съм (и още давам млякото) с шише, но е все тая - пак си ставаш нощем, пак суче толкова време. никога не съм слагала детето си в нашето легло и той няма такива навици - даже когато сега се опитвам понякога да го гушна при мен рано сутринта, за да поспя още - той не иска.

на тая крехка възраст, каквато е твоето дете, лесно се свиква и отвиква с всичко. просто престани да го слагаш на вашето легло и толкоз. ще пореве малко и ще спре. звучи като бабешки съвет, но е вярно. трябваше ми доста време да разбера истинността на това твърдение.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: jam в Януари 25, 2008, 17:32:17 pm
а кърменето на поискване е пълна глупост, много пъти съм го казвала и вече съм напълно убедена в това! тук няколко от вас описаха негативните последици от него. Вени също може да се включи :) постингът на mariposa направо ме потресе - ма какви са тия нощни будувания, друсания, тресения и въртения? каква ви е ползата от това "поискване", щом води до безсъние на детето? 3 пъти през нощта не е нормално да яде. 40 минути кърмене също не е нормално. нито за детето, нито за майката.

това вече изобщо не е хранене, а вид общуване.

да, ама кой нормален човек общува през нощта, когато е време за сън? Eli7, твоето изказване много ми залита в една посока, която никак не ми харесва и която е напълно невярна - излиза, че некърмещите майки не общуват с децата си и не ги гушкат ли? вземи прочети която искаш книга за отглеждане на деца и ще видиш какво пишат там - именно, че храненето за бебето е винаги и общуване, независимо с какво го храниш. затова например препоръчват при хранене с биберон това да прави само майката, винаги да храни детето прегърнато, а не да му оставя шишето в леглото и прочие...

точно некърмещите майки могат адекватно да посъветват, че бебето умее и трябва да спи в своето легло - най-малкото от хигиенни съображения. точно майките с по-голям стаж, независимо кърмили или не, могат да посъветват адекватно как се преодоляват всякакви бебешки мании и пристрастявания.

ОК, дръжте ги в родителската спалня, а после търсете детски психолози, за да ги питате как да се отучат от това.


Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Eli7 в Януари 25, 2008, 17:46:45 pm
Jam, много си готина и си голям пич, ама и големи глупости пишеш и не мога да разбера като нещо не си изпитала и не си го правила как може да даваш съвети? Че и голям спец стана за кърменето на поскване 8OДоброто възпитание ще ме накара да спра до тук :flower:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: kassi в Януари 25, 2008, 18:26:11 pm
Наистина при работещите майки с малки бебета нещата са по-различни май. Свекърва ми само повтаря, че сега ми е паднало да ги гушкам, а не когато станат двуметрови мъже  :lol:, по повод това, че като идва вкъщи ги носи на ръце :x. много ми е сладко, когато ги гушна следобед на леглото ни, само че при мен изкача дилемата как и двамата едновременно, и все се чувствам гузна :oops:. Но това с гушкането през деня е друго си мисля, спането нощно време няма нищо общо, според мен. Също като ги храня винаги ги гушвам в мен, а не ги оставям на леглото, макар че съм пробвала и сами се правят добре. Това с кърмачетата е по-различно и тогава може би наистина детето свиква повече с майката, знам ли  :ask: И аз май ще съм от строгите майки като jam/все свекърви, леле-мале :lol:/, но и надявам се справедлива :wink:.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: jam в Януари 25, 2008, 18:27:20 pm
Jam, много си готина и си голям пич, ама и големи глупости пишеш и не мога да разбера като нещо не си изпитала и не си го правила как може да даваш съвети? Че и голям спец стана за кърменето на поскване 8OДоброто възпитание ще ме накара да спра до тук :flower:

Eli7, не ставай смешна. как може една жена да бъде педиатър без да е раждала, примерно?
аз НЕ давам съвети за кърмене, забележи. давам съвети за спането на бебето. това е темата.

а за кърменето и това на поискване първо съм чела достатъчно, включително и споделен опит на майки. на база на това съм си съставила лично мнение, което споделям. това, че кърмиш от няколко месеца, не те прави "спец" по темата и не ти дава предимства като познание спрямо друг. човек може цял живот да прави нещо и пак да го прави неправилно.

по същата логика и аз мога да ти кажа - ти като не си хранила с шише, откъде стана голям спец по отглеждането на бебета с АМ и знаеш, че не ги гушкаме и не общуваме с тях? глупостта в темата беше именно тук. изобщо не се касае за възпитание, а за мироглед!

и последно - кое от написаното от мен е "голяма глупост", според теб?
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Shakira25 в Януари 25, 2008, 18:46:27 pm
Ели ,аз не видях къде jam е писала глупости ,а ти дава съвети и всяка нормална маика и жена би ти казала тия не6та .Аз бих добавила, 4е спането с бебето пови6ава рискът на синдрома на внезапната смърт ,кооито много  родители игнорират ,но факт е 4е във франция (понеже 4етох за франция и те водят статистики) % се е увили4ил през 2007 .То4но по тая при4ина запо4нах да си слагам бебето в леглото ,мъ4но ми бе6е ,гледала съм я с 4асове като спи ,но предпо4итам да е в безопасност от колкото да я поставям в рискови ситуации само и само да е до мама и за мое удобство.
И никои тук не ти налага мнението си просто вси4ки сме разли4ни мислим и пи6ем разли4ни не6та. 
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: sia в Януари 25, 2008, 18:48:47 pm
Аз също кърмя детето си откакто се е родила. До преди месец имаше и нощни хранения всяка нощ, но веднага след хранене я връщах в леглото, за да си спи спокойно и тя, и ние с баща й. И аз като СтефиЗ никога не съм я хранила легнала, просто не ми е удобно. А ако имах възможност още от раждането си щеше да е в самостоятелна стая. Ама апартаментът ни още не е готов, та ще, не ще й се налага да дели една стая с мама и татко. Имам две приятелки с тригодишни деца и не могат да ги отделят вече, и бащите спят на дивана в хола. Ей това не го разбирам. :?
Все пак, всяка майка сама преценява кое е най-добро за детето й. Някои спят с децата си, други захранват рано, трети късно, четвърти ...
Нека спазим добрия тон и да не се караме.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 25, 2008, 19:05:01 pm
Имам две приятелки с тригодишни деца и не могат да ги отделят вече, и бащите спят на дивана в хола. Ей това не го разбирам. :?

И аз това не го разбирам. И още повече не приемам доводът, че ситуацията е такава, защото това е "най-доброто" за детето. Не виждам с какво е добре за едно дете това.

Ели7, от напсианото от теб последно, оставам с впечатление, че ти не искаш да чуеш съвет, а по-скоро одобрението от други, които процедират като теб.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Nina в Януари 25, 2008, 19:28:37 pm
Темата е друга ,но Ели, тука мнения се дават и на база прочетено, чуто, споделено, не непременно от личен опит и въпреки това тези мнения могат да са доста адекватни.
Аз искам някой да ми обясни, къде е границата между кърмене на поискване за задоволяване на хранителните нужди на бебето и кърмене на поискване за преодоляване НЕГАТИВНИТЕ емоции не детето и последиците за майката.  Границата е много тънка и тука кърмещите майки са доста интелигентни и са регулирали нещата в една или друга степен.
Вчера в прословутото предаване "Часът на мама", една майка се допитваше до психолог как да се справи със спирането на кърменето на 2!!! годишния си син...който според мен вече не суче, за да се храни, а за да се успокоява /мисля и майката сподели нещо такова, но не съм сигурна/. Тя каза нещо от сорта на това - винаги мога да предложа гърда, където и да е и се успокояват нещата - ето това аз не харесвам, чудно ми е, за мен би било натоварващо, но за тази жена явно не е било, до сега обаче...
Аз също успокоявам Кристина винаги когато плаче с гушкане, а не с АМ, което е аналог/алтернатива на кърменето...
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Lan в Януари 25, 2008, 19:46:16 pm
 :lol:Их, че веселба се е заформила! Кърмя. Кърмя САМО и единствено легнала с Бебо до мен легнал, защото при нас няма друг начин. Малчо си лежи на нашето легло през деня дори дреме от време на време, но през нощта си държи на неговото си легло и никакви мами да не му се врат, защото се ядосва и не може да спи, аз го разсейвам. ТА с една дума искам да кажа - ядене и спане са две различни неща, не ги подценявайте малчовците и те много добре го разбират това. Спането е до навик и до самото дете!
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 25, 2008, 20:11:00 pm
oceanid, благодаря ти. Има логика в това, което казваш. И аз си мисля, че е хубаво да им покажа коя е тяхната територия, и кой командва парада  :lol:, но те са малки и едва ли ще разберат. На мен ще ми е по-неспокойно и ще притичвам при тях. Сега като ги храня в 6.30 и все се услушвам дали няма да повърнат, да не се задавят и чак когато настъпи затишие, се отпускам и заспивам. Може би най-добре е след 6-ия месец.

Каси, ако си силно притеснена, че няма да ги чуваш, то така или иначе няма да успееш да спиш като хората и тогава отделянето няма да ви донесе спокойствие, каквато е идеята, а а обратното. Ако не се чувстваш сигурна - изчакай. Но не мисля, че сама по себе си възрастта на децата трябва да те спре като прекалено малка. И не го казвам с гордост, че съм отделила дъщеря си си рано и третия месец си спеше сама, както се написа по-горе, а го казвам с опита на човек, който било с някакви търпение и методи, било и с помощта от страна на самото дете, на поведението и индивидуалността му (ясно ми е, че еднакви деца с еднакво поведение няма, дори и при едни и същи родители) успя да създаде лично пространство на детето, както й да запази своето и нормалните отношения с бащата. Сега сутрин всички се събуждаме отпочинали и доволни - и ние, и детето.
За мен три месеца не ви е рано, но това съдя от собствения си опит. Можеш просто да пробваш и да видиш как ще бъде при вас. Истина е, че първата нощ, в която оставих Симона сама въобще не спах и ходих поне 10 пъти до стаята й. През първата седмица всяка вечер ходих, но вече по-малко пъти. Наистина има някакво притеснение, че ни си там отначало и е нормално. После отминава, което също е нормално :) Не е толкова страшно.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 25, 2008, 20:41:51 pm
Eli7, не ставай смешна. как може една жена да бъде педиатър без да е раждала, примерно?

Ами какво да кажем за мъж тогава, Д-р Бърди ще трябва да го отпишем :lol:
Сори, много, ама не се сдържах...

Имаше една много интересна публикация на Уиникът по тези въпроси - за спането с мама (той ролята на бащата много много не я споменава по принцип, явно приема, че се е оттеглил доброволно), както и за предлагането на храна винаги, щом у детето има някакъв емоционален дискомфорт, ама ми я няма книжката да цитирам.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Ganka в Януари 25, 2008, 20:52:02 pm
Четох, мълчах, ама не издържах :oops:
Ели, ще ме прощаваш, ама не си права. Да оставим на страна въпроса, че ти си решила какво искаш и тук търсиш одобрение. Ако си искала само и единствено одобрение, то тогава не е имало нужда да пускаш тема и тук, а да си беше останала с темата в бг-мама, в кърмаческия. Там ще те подкрепят, ще те потупат по рамото и няма да ти кажат нищо по-различно от това, което ти се иска да чуеш.
Колкото до кърмещи и не кърмещи - за мен лично е ужасно обидна квалификация, тази, която ти направи. Не всички са имали възможност да кърмят децата си по ред причини и това не ги прави по-лоши майки от кърмещите. Това просто за мен е смешно. Айде моля те обясни ми аз в коя категория се нареждам - моето дете беше на смесено хранене. Кърмих до 9 месеца, но в определени часове, защото повече кърма нямах. Това прави ли го половин човек??? Защото аз не съм кърмила на 100%??? Хайде да не се излагаме, всички сме интелигентни жени и можем да мислим /ако имаме желание за това естествено/. Всяко дете има нужда от собствено пространство и родителите имат нужда от такова. Гушкането и лигавенето е едно, а храненето е друго. Децата имат нужда от определен ритъм, който не трябва да се нарушава. По всички дебели книги го пише, ако не те мързи - попрочети. Режима и познатите дейности дават сигурност на детето, а не факта дали ще спи в едно легло с майка си и ще изгоним бащата. И в никакъв случай не залитам по Фройд!!!
П.С. Цветенце, на Бърди ще му е трудно да се класира за раждане :lol:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Марито в Януари 25, 2008, 21:17:35 pm
Е и аз да не съм по-назад - ами ако нямаме друга стая, в която да отделим детето, а съм сигурна, че не сме единствени - защо това трябва да е гаранция, че ще търсим психилози после, за да го отделим 8O
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 25, 2008, 21:21:24 pm
П.С. Цветенце, на Бърди ще му е трудно да се класира за раждане :lol:

Еми то и за кърменето тъй :lol:

Мари, не винаги има възможност за отделна стая, но рано или късно се търси решение на този въпрос. А и тук въпроса тръгна от спането на мама и бебе заедно, и доброволното оттегляне на бащата. И да нямате отделна стая, предполагам, че имате обособен кът на детето с негово креватче :wink:
А иначе, логиката за мен е, че отделния кът/стая на детето ще му създаде някакво чувство за самостоятелност за в бъдеще, увереност и сигурност, че може само да се справя и по-лесно осъзнаване, че е индивидуалност, а не част от майката, съответно оттам и по-малко страх от заобикалящия свят. Но това може и да са пълни глупости или не чак глупости, но да греша някъде :lol: затова исках да си намеря една книжка, която съм чела навремето, да видим какво казват самите психолози по въпроса  :wink:

Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Eli7 в Януари 25, 2008, 21:51:19 pm
Не мога да разбера защо  в Зачатие винаги става така...Пуснала съм темата, защото съзнавам , че това, което ни се случва /на семейството ми/не е правилно, не е удобно и не е полезно за никой. Написах, че не деля майките на лоши и добри, а на кърмещи и не, защото в моя случей това е основния проблем.Как да го отуча да спи с мен, като  все още кърмя по 5-6-7 пъти на денонощие и наистина детето много се успокоява като е на гърда. Да ме извинявате ама шише и гърда са много различни моменти. Затова за мен лично би бил особено ценен съвета на майки, които имат общо взето нашия тип хранене и поведение. Както аз не мога да съм адекватна  със съвет за храненето с шише и за много други неща, така смятам , че и момичетата, хранили по различен начин от кърменето не могат да са адекватни с проблема. Тук някой беше написал да попорочета малко за кърмене на поискване :lol:  Да ви успокоя, доста съм информирана, а вие ако наистина бяхте в час щяхте да знаете, че кърмене на поискване означава - детето само да избира кога и по колко да яде, с времето нещата се регулират и кърменето на поискване се превръща в една доста стройна програма.В моменто СЗО поощрява именно тази схема и кърменето до 1 годинка. И ако на някой му се чете, а не го мързи ето и един интересен линк http://www.biberonbg.com/info/psihologia_na_karmeneto. Относно "потупването" по рамото не си го прося, иначе просто нямаше да пиша тук.Темата пуснах  не случайно  в БГ мама при кърмещите майки, защото исках да чуя мнение на хора на моя хал.Искам да благодаря на Каси и Цветенцето за адекватните отговори и съвети. Приятна вечер на всички :wink:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Eli7 в Януари 25, 2008, 21:58:42 pm

Психология на кърменето

Възраст
 Начин на хранене
 Взаимоотношение между майката и детето по време на кърмене
 
1 месец
 Кърмене на поискване, хаотично. Бебето може да прекара много време на гърдата, посуквай я в продължение на час-час и половина.
 Съвместният сън с майката в съчетание с непрекъснато сучене осигурява на детето чувство за безопасност, необходимо за формиране на пълноценна и уравновесена психика.
 
2  месец
 Кърмене на поискване. Детето все още хаотично търси да суче, без изразен режим. Честото поставяне на гърдата, осигуряващо на бебето психоемоционален комфорт може да бъде до 4 пъти на час. В същото време пълноценното сучене е с интервал от 40 минути до 3,5 часа. Между 3 и 5 са нощните кърмения, а между 8 и 20 дневните, като от тях около 5-7 са пълноценни. Бебетата като правило се нуждаят от поставяне на гърдата преди заспиване и по време на събуждането им.
 В тази възраст бебето чувства себе си в единно цяло с майката и се стреми към постоянен контакт с нея. Ето защо много често е в ръцете й. Намирайки се у мама, бебето изисква специално внимание, спокойно и търпеливо понася всяка промяна на позата. То дава сигнали само, когато се почувства дискомфортно или възникне някаква нужда. Освобождавайки го от дразнителя и удовлетворявайки потребностите му,  то отново ни освобождава вниманието за други задачи. По такъв начин, намирайки се постоянно при мам, детето получава информация за околния свят
 
3  месец
 Остановява се режим на кърмене: 6-8  пъти на ден и 2-4 пъти през нощта. Все по-рядко е необходимо извънредно поставяне на гърдата. Може да се появи по-продължителна нощна пауза, до 5 часа, но по-често промеждутъците продължават да са 2.5-3.5 часа. В тази възраст, тялото на бебето се закръгля.
 Бебето вече може по мъничко да изчаква поставянето на гърдата, вземането на ръце и т.н. Но търпението му все още не е голямо. В тази възраст настъпва момент, когато по време на кърмене то обхваща с ръце гърдата на майката, което й носи приятни усещания.
 
4  месец
 Храненето продължава изключително да е кърма, без въвеждане на вода и каквито и да било други добавки. Бебето започва по-рядко да търси гърдата и си изгражда доста стабилен режим. От тази възраст, при определени обстоятелства е възможно въвеждането на захранване.
 Бебето започва силно да притиска и бута майчините гърди, което може да предизвика болезнено усещане. Това е първото действие на бебето, в посока на отделяне на собственото „Аз” от майката. Поведението на майката в ситуация на дискомфорт, помага на детето да разбере, че майката и то не са едно и също нещо и се държат и реагират по различен начин. По време на кърменето детето започва често на се отделя от гърдата, демонстрирайки своята важност. То казва: моята майка, моята гърда, никъде не могат да ми избягат. Този важен момент от поведението на бебето трябва да се поощрява и да не се отделя от гърдата, смятайки, че се е наял.
 
5  месец
 На тази възраст бебетата имат 6-8 дневни кърмения и 2-3 нощни. Бебе, на което майка му го взема със себе си на масата, може да започне да проявява активен интерес към вода и към храната на възрастни, дърпайки мамината лъжица, чиния или чаша и настоявайки да опита. Може да му позволите да го направи, подавайки му само да близне от продуктите.
 На тази възраст бебетата лесно се разсейват и се отдръпват от гърдата по време на кърмене. Всеки незначителен шум или движение привлича вниманието им и може да стане причина детето да се отдръпне буквално след 2-3  сукателни движения. Даже ако майката се опита да осигури спокойно кърмене, уединявайки се, това като правило не помага особено, защото бебето въпреки всичко намира повод да се разсея. Тази особеност просто трябва да се приеме. Подобно накъсано сукане не пречи на детето да наддава на тегло и да се чувства прекрасно.
 
6  месец
 Кърменето се запазва като основен начин на хранене, но започва да се въвежда педагогическо захранване. Режимът се променя: бебето започва най-активно да суче през последните 2-3 часа преди да се събуди от нощен сън. Периодът на дневно бодърстване условно може да се раздели на две части: сутрешен, когато накърменото бебе рядко търси да суче и вечен, когато сукането зачестява. Общо взето се оформят 6-8 дневни и 3-4 нощни кърмения. У детето се появява интерес към храната, който се състои в желание да опитва храната на възрастните. Ако детето е здраво, добре наддава на тегло и се развива, то все още не се нуждае от допълнителна храна, на него напълно му е достатъчно майчиното мляко. Проявяването на активен интерес към храната не е сигнал, че не му достига поеманата кърма. Просто възниква потребност да се запознае с нови продукти, които се използват в неговото семейство.
 По време на кърмене, детето започва да се отблъсква с ръце от майката. Така то открива своите физически възможности и това е началото на отделянето от майката.
 
7  месец
 Запазва се кърменето, съчетано с педагогическо захранване. Детето активно опитва всичко сложено на масата за възрастните и в продължение на целия ден може непрекъснато да смуче и бавно да предъвква парче ябълка, например. Режимът остава същият: 5-7 дневни и 2-4 нощни кърмения.
 Настъпва поредният етап от отделянето на собственото „Аз” от майчиното: детето започва по време на кърмене на хапе майчината гръд.
 
8  месец
 Тъй като детето е заето с висока двигателна активност и е много заето с усвояване на окръжаващото пространство, през деня то забравя да търси гърдата. В тази връзка броят на дневните кърмения се съкращава до 4-6 пъти и детето компенсира увеличавайки нощните кърмения 2-5 пъти. В тази възраст е възможно да се въведе първото хранене, т.е. едно от дневните хранения изцяло да се замести с друга храна. Такова смесено хранене винаги трябва да започва или да завършва с кърмене. Майчиното мляко помага да се усвои другата храна, доставяйки необходимите за това ферменти.
 Детето може да започне да щипе гърдите на майката по време на кърмене, ако не е започнало това по-рано, продължавайки процеса на отделяне от майката. Прави самостоятелни опити да намери майчината гръд и да засуче, когато то изпита нужда от сукане.
 
9  месец
 В тази възраст едно от дневните кърмения може да се допълни с друга храна, както и в предния месец. Освен това у детето може да възникне нужда от постоянно дъвчене: сега активно се развиват зъбите и челюстите и за това им е необходима повишено дъвкателно натоварване. За това на детето редовно трябва да се дава за дъвчене парчета твърда ябълка, сухар, бисквита и др.
 
 
10  месец
 В тази възраст детето може да учести търсенето на гърдата. През деня пълноценните кърмения са 4-6 и още толкова са поставянията на гърдата по различни други поводи. През нощта кърменията са между 2 и 4, като по-активно започва да сучи на разсъмване. През деня, между храненията, той постоянно нещо дъвче и търси парченца храна, когато ядат възрастните.
 Детето започва да се отнася доста свободно към процеса на кърменето. Сега то не само самостоятелно търси, но и се добира до майчините гърди, опитвайки се да ги освободи от дрехите. По време на кърмене, детето може да изважда гърдата от устата си с ръка и да я поставя обратно, а също така произволно да променя позата по време на кърмене по свое желание. Вече може да суче от най-невероятни положения.
 
11  месец
 Детето продължава активно да опитва всичко от масата. В тази възраст се появяват 1-2 други хранения, които трябва да завършват с кърмене. Пълноценните дневни кърмения стават 3-4, но се появяват повече кратковременни, а също се запазват активните нощни кърмения, особено преди събуждане в периода между 4 и 8 часа сутринта.
 
 
12  месец
 Режимът на кърмене и сън остават същите. Храненето е основно кърмене с дохранване 1-2 пъти дневно. При това детето често се поставя на гърдата и постоянно опитва вкуса на различни храни, като стремежът не е да се насища, дори с храна, която видимо му се услажда.
 
 
След годинката
 Децата стават активно хранещи се. Примерно към година и три месеца вече се хранят не само в съответствие със собствения си режим, но и се присъединяват към всеки член от семейството, който се храни. Към година и четири месеца започват активно да пият вода. Също така започват да пият вода по време на хранене.

Още една особеност: децата не могат да изядат цялата си порция храна, спокойно седейки на масата. Те поглъщат храната си, движейки се. Това изглежда така: мама седи и се храни, а детето притичва до нея, взема хапка и бяга, а после се връща за още.

Най-активният период на сукане е между 4 и 8 сутринта. През деня кърменето се свежда до кратки поставяния на гърдата. Пълноценните кърмения са само 1-2 и като правило са свързани със слагането на детето да спи и пробуждането му след дневния сън.
 Детето свободно и често отива при майката, за да посуче буквално „на бегом”. То може да се сгуши в мама и да посуче по-дълго, а може да го направи само за няколко секунди и да продължи със заниманията си. Ако взаимоотношенията между майката и детето са доброжелателни, а достъпът до гърдата е безпрепятствен, то детето вижда в майчината гърда и мамините обятия гарантирана защита от беди и нещастия. За това ако е паднал, обиден, ухапан от оса, например, за успокоение е достатъчно да се постави на гърдата.
 
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Ganka в Януари 25, 2008, 22:03:36 pm
Ели, както подхождаш, така става. Не е от Зачатие или нещо друго. Не може да делиш по такива признаци майките.
Точно там е проблема - в успокояването. Ти му създаваш една фалшива сигурност. Освен това - храненето дали е кърмене или хранене с шише е все хранене. И изобщо няма разлика между двете, повярвай ми. Аз съм кърмила, хранила съм и с шише. Времето и за едното и за другото е еднакво, просто се променя с времето, заради това, че децата растат и имат вече по-силно развит сукателен рефлекс.
Можеш да попиташ Бърди какво е неговото мнение по въпроса.
П.С. По въпроса мога доста неща да кажа, все пак съм завършила психология. Мога ако искаш до утре да ти говоря за успокоението. Приведох ти и пример какво правят немските акушерки и лекари в такива случаи. Ти просто не искаш по-различно мнение. Явно си решила какво да правиш.
Мари, по принцип ние също сме в момента с една стая и няма как да отделим Алекс, но му е обособен собствен кът, така че да си се чувства самостоятелен. Важното е така да се подхожда към детето, че да се намери златната среда между тясната връзка с него и откъсването му създаването на някакви навици и самостоятелност. Точно поради тази причина кърменето на поискване след 4 месец не е особено удачно. Да не говорим за време 2-3 години...
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Ganka в Януари 25, 2008, 22:06:07 pm
Детето свободно и често отива при майката, за да посуче буквално „на бегом”. То може да се сгуши в мама и да посуче по-дълго, а може да го направи само за няколко секунди и да продължи със заниманията си. Ако взаимоотношенията между майката и детето са доброжелателни, а достъпът до гърдата е безпрепятствен, то детето вижда в майчината гърда и мамините обятия гарантирана защита от беди и нещастия. За това ако е паднал, обиден, ухапан от оса, например, за успокоение е достатъчно да се постави на гърдата.

Във възраст - 6-7 години, бие го другарчето, чувства се пренебрегнат и хоп - мама го кърми на поискване, успокоява го и го защитава от бедствия и нещастия....
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Lan в Януари 25, 2008, 22:09:04 pm
Eli7, не знам какво препоръчва СЗО. Аз съм зависима към храна. Намирам утешение в яденето. Хранена съм винаги "на поискване" без никакъв режим, нито на ядене, нито на спане и до ден днешен ми е страшно трудно да се вкарам в релси. Бях зависима от майка си...Правя си изводи за моето дете. Не го оставям да пищи от глад (т.е. не ми е толкова строг режима), но кърмене по 12 пъти на ден НЕ е от глад, това е зависимост и утешаване. Детето преяжда...или кърмата ти не стига или НЕЩО не е наред! Ти си решаваш как ще отглеждаш детето ти, тук всеки говори от собствената си гледна точка.

П.с. моят син както се храни по режим, така е "пухкавелко" - осем и кусур кила... :lol:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Lan в Януари 25, 2008, 22:16:29 pm
 :lol:Уффффф, ся го прочетох кърменето за 5-тия месец! Леле ако Цецича яде по толкоз пъти ще е станал 15кг. поне!  :lol:А нощно време не ядем почти от 3 месеца!
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: mini в Януари 25, 2008, 22:17:55 pm
Мисля, че когато контролираш нещата можеш да си позволиш такива режими, аз кърмя на поискване и съм УБЕДЕНА, че ако не бях почнала да кърмя така нямаше да мога да кърмя толкова време Стефания. Докато гледах часовник на колко и по колко време имах проблеми и дохранвах, след като спрях нямах проблеми и детето ми наддаде най-много. Всеки избира кой режим е полезен за него, но когато му дойде времето- след 8 месец започнах малко по малко да й ограничавам кърменията, които за по навик и така редуцирахме кърменето до паузи около 8-10 часа. Още малко и ще я отбия, а за спането вече казах- тъй като в момента баба й я гледа, когато вече е достатъчно привързана към нея ще й я пратя да спят у тях и така мисля да си разреша въпроса със спането.
Но Стефи не е само за кърмата така, каквато и храна да й предложиш- яде, женския вариант на Николата на Фусита  :D
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: kassi в Януари 25, 2008, 22:22:44 pm
Във възраст - 6-7 години, бие го другарчето, чувства се пренебрегнат и хоп - мама го кърми на поискване, успокоява го и го защитава от бедствия и нещастия....

Малиии, горката му бъдеща жена :lol:! Сори за спама, ама не се сдържах.... :oops:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: StefiZ в Януари 25, 2008, 22:24:53 pm
Ели, малко обидно звучи "вие тук в Зачатие". Ние тук в зачатие, ти гарантирам, че сме най-информираните и четящи майки, желаещи и правещи най-доброто за децата си.
И аз съм кърмила не малко детето си, и аз съм изчела достатъчно по въпроса, включая и "панацеята" форума на кърмачките от бгмама, еми моите уважения, но колкото безумия съм прочела там другъде няма. А след това иди чети и в темата им за захранване на кърмачета, ужас и безумие.
Сори за отлконението.
По въпроса. Незнам защо толкова се говори за кърмене на поискване, ами моите уважения, както някой ти беше писал по-горе, 12 пъти не е никак нормално да се храни дете, това не е хранене на поискване, това е просто цоцане, и биберон върши същата работа. НО "най-добрите кърмачки" не дават такова чудо, защото видиш ли детето ще се отбие, велика глупост...
Знаеш ли какво съм си мислела за хранещите на т.нар. поискване, нищо лично, но това е подход на майката, която не мисли, не анализира, не наблюдава и не се опитва да разбере детето си, защото няма нищо по-лесно от това да сложиш ревящо дете на гърда. Но повярвай ми в 50% от случаите то не реве, защото е гладно. Може да му е топло, да му е студено, да му е скучно и т.н.
не реагирай емоционално, помисли над това което ти пишем тук и ще намериш отговора на въпроса си
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Lan в Януари 25, 2008, 22:28:12 pm
Исках да напиша и това, че аргументът на Shakira25 е много важен! Първите месеци бях скапана от умора и безсъние :(, но никога не си позволявах да го оставя в нашето легло...само си представях как го затискам малкото Мишле с цялото си тяло докато спя :(...и косата ми се изправяше. Нямах сили да ставам, за това си имахме портативно легълце, прикрепено към нашата спалня.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Ganka в Януари 25, 2008, 22:50:31 pm
Във възраст - 6-7 години, бие го другарчето, чувства се пренебрегнат и хоп - мама го кърми на поискване, успокоява го и го защитава от бедствия и нещастия....

Малиии, горката му бъдеща жена :lol:! Сори за спама, ама не се сдържах.... :oops:
Ма какво по-лесно бе - ще му даде и тя цица и ще се оправят нещата 8)
Сори, ама и аз не се сдържах, ни мъ бийте
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Perdeto в Януари 25, 2008, 23:23:37 pm
Айде и аз се включвам по темата, че тази ми е първата по важност, другата значима тема я знаят повечето мами от Зачатие  :wink:
Първо да кажа, че само един месец бяхме на смесено хранене, след което минахме изцяло на АМ. Моят син беше и все още е от ужасно мрънкащите и ревящи бебета. Аз винаги съм смятала, че щом едно новородено плаче понякога часове наред, то това не е безпричинно, нещо го мъчи. Повярвайте ми много е трудно, да разбереш какво му е, особено ако е първо дете, аз даже се бях депресирала. Така три месеца, това дете неможе да спи нито през деня, нито през нощта, но аз не си позволих да го взема при мен на спалнята. Имало е моменти да спи върху мен часове, но това беше докато отминеха ужасните колики. Винаги съм го слагала в неговото легълце, макар и да съм ставала през 20-30 минути. Събирало ми се за 24 ч., да спя/дремя има няма по 2 часа. Радвам се, че по това време, се появи д-р Бърди, защото имахме видим храносмилателен проблем, доверих му се и детето към 5-ти месец вече беше променено. Имахме нощи на непрекъснат сън, тогава пък ставах да проверявам дали диша. След захранването и последваните коремните неразположения, дойде ред на зъбките е те тука вече ми се разказа играта. На 9 месеза и 12 дни ни проби първото зъбче, малко преди това нещният сън се превърна в кошмар.
На 10 месеца бебе, изнемощяла от недостиг на качесвен сън, реших да го взимам само сутрин към 5-6 ч. на спалнята, уж да си доспивам. Въпреки че това и на двамата много ни допадна, държах да си спи в кошарата и започнах да ставам и аз рано с него, когато бях адекватна за това. Опитвах се и да го науча да се приспива сам, естесвено с мама до него на спалнята, тъкмо се научи и съседите от съседната залепена до нашата стена кооперация, решиха че е време за цялостен външен и вътрешен ремонт. Повярвайте ми бях в истерия, изнесохме се по вили за около месец уж да свършат, но уви, за сведние ремонта продължи до Коледа. По онова време, навън бяха големите жеги, а дребосъчко неможеше да спи в количката повече от 30 минути, та исках неисках си седяхме на хладно, но истерично подлудяващо шумно, в къщи. Детето се стресира, спеше само силно притиснат и гушнат в мен, дори съм му запушвала ушите, за да не подскача от ударите на хилтито/кангото. Естествено това некачествено следобедно спане се отрази несъмнено и на нощният сън, като прибавя и никнещите зъби (за месец и половина извади 7 зъба) плюс малко храносмилателни болежки и бебешки инат, лека полека започнах да го взимам за през нощта при нас на спалнята. Само така бебе,мама и татко успяваха да подремнат качествено и съберат сили за следващият ден. Опитвала съм няколко пъти за от период от две седмици, да го приуча да спи през нощта само в своето креватче, но не се получава. Стояла съм и все още стоя на нощен пост, когато се пробужда, а това става през час-два. Тъй като все още имаме храносмилателни проблеми за мое огромно съжаление, аз настоятелно го приспивам отново и поставям в легълцето му. Това докато ми издържат силите и клепачите не ми се затварят сами, след това си го взимам при нас.
Живеем в малък апартамент, няма негова стая, след време може и да се сдобие с такава, но засега сме в такова полжение. Никога не е заспивал сам, дали заради проблемното му коремче, примесено с бебешка глезотия или пък темперамента му е такъв незнам, но е факт че винаги съм и все още го приспивам на ръце.

Дано не съм ви досадила  :oops: лека нощ и спокойни сънища  :)
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 25, 2008, 23:35:53 pm
Тя темата се измести към кърменето на поискване, ама то е свързано донякъде със спането заедно, мисля. Ели7, ако детето ти спи в твоето легло и следваш логиката на копиранотото от теб, е нормално то да се буди по няколко пъти и тъй като си му съвсем наблизо, да поиска да суче,а да да му дадеш. От тук и не виждам как ще го отделиш в отделно/легло стая, след като имате толкова нощни кърмения. А при положение, че спите в едно легло - няма как да нямате и става като омагьосан кръг.
Аз също съм кърмила така да се каже  на поискване - по същите доводи, които Мини написа. Кърмила съм дори и навън, долу-горе смятам, че имам някакъв поглед върху кърменето. Но не се е случвало да се храним толкова често - имаше някакъв минимум от около два часа, които междудругото се смята, че говорят за адекватността на едно хранене - ако огладнява много често, не ми се струва редно веднага да предлагаш гърда - два основни въпроса трябва да си зададеш - ако е гладно, значи предния път не е яло достатъчно, ако не е, значи изпитва друг дискомфорт, различен от глад и трябва да се търси решение, различно от хранене. Помисли логично, вижда ли ти се нормално детето да се удари, да изпита страх от непознат например, и ти в решение на проблема, да го накърмиш?! И това , ако не е пристрастяване към храната като заместител на всичко, към което ти самата го тласкаш от бебе!
Мисля, че на детето трябва да му се създаде някаква яснота кога е храненето и кога е спането. Нощта е, за да се спи, всеки организъм и стомах имат нужда от почивка :lol: Аз бих потърсила начин малко по малко да премахна нощните хранения, които очевидно не са от глад и да приучавам детето да си спи в леглото - ето, тук се изписаха различни методи, при едни действат, при други не, пробваш, за да видиш какво работи при вас. Колкото повече расте бебето, по-трудно ще става.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Nina в Януари 25, 2008, 23:46:40 pm
Перде, Тони бой е изключение, чувствително дете, с проблеми /дано ги решите скоро/. Но принципно казвам, че е по-добре да си спи детето в креватче само, негово си. Аз понякога също съм вземала Кристина,не казвам НИКОГА разбира се, но възможно най-малко. Тя не яде нощем от незнам вече и месец имаше ли /лелее, а не вярвах колко бързо се забравя/, но и сега понякога се буди, а има нощи, в които се буди и по няколко пъти и ми е най-лесно да я взема при нас и тогава всичко е Ок. Но не искам, ставам, давам бибата, след малко проверявам дали я е изплюла и я махам, лягам, след 30 мин. пак. Но това не е всяка нощ.
Тука принципно говорим, не и когато пък съвсем си се изтощила. Цвети много хубаво беше написла едни редове... Аз ще допълня само, че майчинството не бива да е жертвоприношение. Аз понеже съм психично болна и не възприемам помощ и т.н. и въпреки, че само Криси ми е грижа, толкова съм се занемарила и емоционално и физически, и духовно, в стремежа си да съм все близо и да е идеално всичко, че скоро ще изперкам тотално и детето едва ли ще му е приятно с изнервена, изнемощяла и болна кукувица до него. Не си обръщам никакво внимание, единственото ми забавление е нет-а. Ти ако така си почиваш и можеш да се наспиш и детето и мъжа ти - ОК. Но когато отминат проблемите според мен Тони бой трябва да бъде самостоятелен мъж :) Успех и бързо да минават проблемите.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Perdeto в Януари 25, 2008, 23:54:40 pm
Ти ако така си почиваш и можеш да се наспиш и детето и мъжа ти - ОК. Но когато отминат проблемите според мен Тони бой трябва да бъде самостоятелен мъж :) Успех и бързо да минават проблемите.

Докато проблемите ни отминат, детето вече ще си е изградило "лоши" навици, които много трудно ще съумеем да поправим. Затова предпочитам сега малко зор, ама си права, че не трябва така да се изоставяме. Именно поради тази причина искам да се върна на работа, за да влезе жвота ни в релси, както си трябва. За съжаление и при мен, само нета ми е развлечение, е и разходките ни с Тонино.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Eli7 в Януари 26, 2008, 08:45:00 am
Oх,момичета ама все едно на различни езици говорим.Това с 12-те кърмения го казвам като прецедент,който ми се е случил 1-2 пъти и то когато Стефи беше на месец и сукателните му рефлекси бяха още много слаби. А и за да тръгне в началото кърмата бебето трябва да се слага непрекъснато на гърда.Сега храненията ни варират между 3-5 часа.Още не съм започнала захранване. Вчера пробвах номера с един шарен , мек парцал и нещо се забаламоса малкия, ама трябва постоянство.Ще видим накрая кой кого :wink:|
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 26, 2008, 09:03:46 am
това вече друго звучи. може би трябва да спиш с една чиста тениска една вечер след къпане, за да поеме твоята собствена миризма през нощта и после да пробваш с нея. и аз бих се помъчила да ограничавам малко по-малко нощните хранения, при положение, че не са предизвикани от глад. защото те нещата при вас са тясно свързани.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: jam в Януари 26, 2008, 12:20:07 pm
пробвай да въведеш т.н. "другарче за спане". аз горе-долу на 3-4 месечна възраст дадох една малка играчка от мек плат, удобна за хващане с ръчичка - и до ден днешен се приспива с нея, като се гали по лицето.
като чета по форумите - повечето деца рано или късно се сдобиват с такава специална играчка. само като избираш, гледай да имаш поне 2 еднакви, за да няма проблеми, ако трябва да се пере или ако се загуби едната.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Birdie в Януари 27, 2008, 01:20:52 am
пробвай да въведеш т.н. "другарче за спане". аз горе-долу на 3-4 месечна възраст дадох една малка играчка от мек плат, удобна за хващане с ръчичка - и до ден днешен се приспива с нея, като се гали по лицето.
като чета по форумите - повечето деца рано или късно се сдобиват с такава специална играчка. само като избираш, гледай да имаш поне 2 еднакви, за да няма проблеми, ако трябва да се пере или ако се загуби едната.
Мъдър съвет. И работещ.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 27, 2008, 09:21:24 am
Ели7, точно това е специалната мека играчка, за която ти писах по назад в темата и която за нас просто стана незаменима - хубаво е, както каза Джам да има и резервен вариант при прането.
Вчера ходих да купя за едни приятели такива в МадърКеър, показаха ми една, която я продават с такова предназначение, наистина е много нежна на пипане и мисля, че би вършила работа. Имаха също и друга играчка, снабдена със закачена за нея малка много мека кърпа, пак за същата цел.
Предполагам, че и на други места ще намериш, важното е само да не е от тези масово разпространените плюшени играчки от едно време.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Eli7 в Януари 27, 2008, 09:46:30 am
Благодаря момичета! Още утре отивам до МадърКеър!А как ги водят? Директно да кажа -дайте ми играчка за приспиване ли и горе долу колко струват?
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 27, 2008, 10:16:01 am
Ами не знам как ги водят, в превод е точно другарче за сън, кажи мека играчка за спане и обясни за какво става въпрос - те имат всичко на всичко две такива мечета - синьо и розово, както и другия вариант с меката кърпа. мечетата са доста скъпи - 38лв, кърпата не питах. Може да погледнеш и на графа от страната на зеленчуковия пазар имаше едно магазинче с разни вътре фиби, шноли, аксесоари за малки госпожици, платнени чанти и играчки, които мисля пак са от такава мека и нежна материя - може да видиш и там, предполагам, че ще е по-евтино.
Нашата е доста по-различна като материя, но е донесена от чужбина и не съм виждала подобна у нас.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: wassilena в Януари 27, 2008, 11:30:22 am
Като вид ТСМ имат такива, като материя са много по-различни. Ако говорите за този вид де

(http://ecx.images-amazon.com/images/I/41Boxa%2BbCBL._SY202_SX170_.jpg) (http://ecx.images-amazon.com/images/I/415-AxQLWaL._SY202_SX170_.jpg)това е на Мадъркеър

(http://shop.danet.bg/images/babynova_31320roz_2.jpg) http://shop.danet.bg/product_info.php?cPath=&products_id=2811
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: jam в Януари 27, 2008, 11:40:37 am
общо взето, всяка малка и мекичка играчка от плат може да свърши работа. Мечовците на Мадъркеър са много хубави, ние също имаме такъв като втори приятел за спане, обаче тук наистина са се увлякли много с цената им.

също така, имай едно наум, че вероятно няма от първия ден да се възприеме - просто я давай всеки път, нека си стои в легълцето и само там, казвай нещо от рода на - ето мечо, гушни мечо, мечо иска да нанка (или каквото ти подскаже въображението) и така полека-лека...
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Perdeto в Януари 27, 2008, 13:02:45 pm
Дали е късно и за нас такъв приятел? Като беше малък заспиваше в количката с една мека книжка, сега пък си гуши мама :? мисля да пробвам и аз това, само че си нямаме Мадъркеър нито Премаман.

Ние имаме една такава играчка от ТСМ-а купувана, ама въобще не я хареса нито преди нито сега. Точно с такава цел я бях взела, ама като не му хареса и аз спрях да търся подобни.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Nina в Януари 27, 2008, 13:30:25 pm
Дали е късно и за нас такъв приятел? Като беше малък заспиваше в количката с една мека книжка, сега пък си гуши мама :? мисля да пробвам и аз това, само че си нямаме Мадъркеър нито Премаман.

Ние имаме една такава играчка от ТСМ-а купувана, ама въобще не я хареса нито преди нито сега. Точно с такава цел я бях взела, ама като не му хареса и аз спрях да търся подобни.

Aйде чак пък премама, мадъркеър...и аз ги гледах, хубави са, но действително тука както винаги всичко е по-скъпо. Има толкова много разнообразни играчки без да са свръх космести и влакнести. Има една фирма Ничи, но и те са скъпи сравнително. Кристина спи с един хипопотам,  най-обикновен, без косми - изпрах го хубаво и така. Или спи с едно чаршафче шарено от фин плат, меко, стиска го, пипа си го и заспива.

Пробвай в началото да спите пак ти, Тони бой и играчката между вас, после леко леко мама да се отдели :)
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 27, 2008, 13:30:52 pm
В МадърКеър са точно такива, каквито Васи е показала.
Ето нашата, няма друго такова нежно и меко нещо, материята е доста различна от тези в МадърКеър, но не мога да я опиша:
http://www.mamasandpapas.co.uk/product-757055107/type-i/

Принципно всяка мека играчка би трябвало да свърши работа.

Перде, не знам дали ви е късно, но не пречи да опиташ.

Симона възприе играчката бързо, но  не веднага. В началото я оставях в легълцето, тя свикна да е там и започна да я гушка. Сега, когато види Ги -играчката - усмихва се широко, издава звук на радост и се стреми да го вземе, гушва го и си навежда главичката все едно ще спи. Никоя играчка не предизвиква подобна реакция - на интерес, на любопитство - да, но такъв израз на обич има само към въпросната играчка. Случвало се е вечер да плаче неистово и като отида да я видя, се оказва, че Ги е изпаднал от кошарата, а тя се е изправила и го търси. В момента,който й го върна, заспива.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: wassilena в Януари 27, 2008, 17:00:31 pm
Дали е късно и за нас такъв приятел? ...

Офф
Наде, не е късно. Аз се научих в 7-ми клас  :lol: и се оттучих като се прибрахме с мъжа ми преди 3 години  :wink:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: mini в Януари 27, 2008, 17:30:52 pm
Стефания обръщаше внимание на такава гушкалка до 4 месец, сега наскоро една приятелка й подари един голям колкото нея мечок, от тази материя дето уж не се скубе, пада голямо прегръщане и приспиване ама само извън кошарата- като игра. Плюс това обичайната поза за спане при нея е по корем- абсурд е да я накарам да гушка нещо. Просто не при всички деца минава този номер.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: kassi в Януари 27, 2008, 18:53:51 pm
Говорите за играчките, а на каква възръст бебетата започват да разбират от тези неща. Моите синове се радват на тези, които висят на шезлонзите, удрят ги, карат им се, пищят, но още не могат да хванат и да задържат такава играчка в ръчичка. А за Хриско ще трябват поне 2 такива  :D, много е капризен и глезен. Все трябва да го галя /ако не го нося :x/, да му пея и той да държи пръстите на ръцете ми примерно, като тръгна да излизам от стаята  веднага отваря очи и започва да плаче с пълна силна. Дори гушка с двете ръце възглавничката си и я опира в бузите, явно наистина търси близостта за която говорите.
Като за начало мога ли да им давам играчките които свирят приспивна мелодия, ако се сещате кои са. Всеки има по една такава завързана до главичката за леглото и с тях ги приспивам, освен с въртящите се над главичките. Та ако ги поставям върху тях и те да я гушкат, ще има ли по-голям ефект!?? Благодаря ви.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: wassilena в Януари 27, 2008, 19:50:02 pm
Кассинце, малко изпадаш в крайности душко. Нали ти заспиват самички децата, какво искаш повече на тяхната възраст? Какъв ефект търсиш?
Надали малкия "гушка" възглавницата за да търси близост. На тази възраст иначе би трябвало да могат да задържат помалко в ръцете си леки играчки. Ти казващ, че не могат да държат още в ръце, как искаш да гушкат?!
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: kassi в Януари 27, 2008, 19:55:51 pm
Кассинце, малко изпадаш в крайности душко. Нали ти заспиват самички децата, какво искаш повече на тяхната възраст? Какъв ефект търсиш?
Надали малкия "гушка" възглавницата за да търси близост. На тази възраст иначе би трябвало да могат да задържат помалко в ръцете си леки играчки. Ти казващ, че не могат да държат още в ръце, как искаш да гушкат?!

Хриси не заспива, иска да го нося на ръце, а като не го нося плаче, така се започва галене в леглото, докато заспи и даже почне да въздиша. Хваща с ръчички възглавницата си, повярвай ми :D и я доближава до лицето си, но явно играчките не са му толкова интересни, за да ги държи. Докато Михаил държи, но пък си заспива сам :D. Та с две думи, ще има ли по-голям ефект, ако пеещата играчка не е завързана, а е на гърдите му примерно, това питах. Всъщност тази вечер ще опитам, какво задавам въпроси само. Спирам.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Perdeto в Януари 27, 2008, 22:45:20 pm
Вече заспиваме от няколко дни с Тони на спалнята, обаче много ми скубе косата, като я мачка из ръцете си, но по този начин се приспива.
Поставям го след това в кошарата и до час, два плаче с протегнати ръце да бъде гушнат от мама, не от кой да е. Снощи реших да го оставя да видя какво ще стане, ами пълна трагедия, задави се чак от сополи и не можахме да успокоим близо час. След това при мен на спалнята си спа като пич до сутринта, даже се смя с глас на сън.

Касинда при нас също нямаха ефект играчките, в смисъл не им обръщаше кой знае какво внимание. Тони започна да спи с играча в ръка някъде към 6-7 месечна възраст, но само в количката. В този период ми беше и на ръце много трудно да го приспивам, заспивахме изправени не легнали. Абе какви ли не пози и начини сме минали, но сам не и не.
Ето днес например закъсняхме с къпането, а той нервно мрънкащо обикаляше стаята, като се гушише в мен и дърпа на спалнята да си лягаме, можеше да си полегне например, но не. Той не присядва като върти километража нон стоп цял ден, пък да си легне сам ми се вижда мисия супер невъзможна, поне засега.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: jam в Януари 27, 2008, 23:51:15 pm
Ето нашата, няма друго такова нежно и меко нещо, материята е доста различна от тези в МадърКеър, но не мога да я опиша:
http://www.mamasandpapas.co.uk/product-757055107/type-i/

ааа, такава е нашата приятелка за спане №3 :) една овчичка на Мамас енд Папас от типа на вашата играчка - толкова меко, красиво и нежно нещо не съм виждала друго... а Мартин дълго време не й обръщаше внимание. аз исках да я внедря като бъдещ заместник на крокодила (приятел №1), но едва наскоро взе да я гушка. а му седи в креватчето от половин година. така че - никога не се знае кога и как...
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: jam в Януари 27, 2008, 23:55:15 pm
Дори гушка с двете ръце възглавничката си и я опира в бузите

какви са тези възглавници за бебета?!  8O
това нещо не се препоръчва от педиатрите, даже до 2-3 годишна възраст. има опасност от задушаване, особено когато още не могат да се обръщат.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Perdeto в Януари 28, 2008, 09:48:44 am
Възглавница започнах да слагам, но много тънка, когато започна да спи при нас на спалнята. То при нас като цяло е опасно от задушаване, така че аз все на тръни спя.

Искам и аз от вашиет играчки пък, не е честно  :? ми нямаме си тука такива меки и хубави "гадинки", някой ако му е възможно може ли да ми закупи и прати с куриер с наложен платеж. Благодаря и дано не съм много нахална  :wink:
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: kassi в Януари 28, 2008, 09:52:04 am
Дори гушка с двете ръце възглавничката си и я опира в бузите

какви са тези възглавници за бебета?!  8O
това нещо не се препоръчва от педиатрите, даже до 2-3 годишна възраст. има опасност от задушаване, особено когато още не могат да се обръщат.


jam, педиатърката ни каза да слагам вече :(. Те са съвсеем тънки. Уф и аз вече не знам кой да слушам. :( Освен да ги махна и да слагам само от бархетните пеленки сгънати на 4 примерно, какво ще кажеш ти?
Аз повече няма да се оплаквам от Хриско, снощи заспа веднага като го сложих в леглото.  :D Но пък се събуди гладен в 04.00 :lol:.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Tamara в Януари 28, 2008, 10:14:37 am
Марио доста ми повръщаше и затова му слагах пеленка. За да спася дюшечето. Имахме и възглавничка. Ама тя е съвсем тънка. Няма как да се задуши с нея. Нея я слагах в количката.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: sia в Януари 28, 2008, 10:30:01 am
Възглавница започнах да слагам, но много тънка, когато започна да спи при нас на спалнята. То при нас като цяло е опасно от задушаване, така че аз все на тръни спя.

Искам и аз от вашиет играчки пък, не е честно  :? ми нямаме си тука такива меки и хубави "гадинки", някой ако му е възможно може ли да ми закупи и прати с куриер с наложен платеж. Благодаря и дано не съм много нахална  :wink:

Преди нова години в Премама видях и на Дисни такива играчки - Мечо пух и компания, и бяха на половина по-евтини от тези фирмените на Премама. Вече в доста магазини виждам, че има играчки на Дисни, така че може би ще има и в Бургас.

Ето от този тип (http://www.premaman.com/wapr/img/ml/dbImage/detail/STUT164D.jpg)
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: meshko106 в Януари 28, 2008, 12:27:15 pm
Преди нова години в Премама видях и на Дисни такива играчки - Мечо пух и компания, и бяха на половина по-евтини от тези фирмените на Премама. Вече в доста магазини виждам, че има играчки на Дисни, така че може би ще има и в Бургас.

Ето от този тип (http://www.premaman.com/wapr/img/ml/dbImage/detail/STUT164D.jpg)
Мия получи един прекрасен Йори, ама въобще не го харесва и като го види го захвърля, но поне научихме какво е магаренце, а пък и майка й си го гушка с удоволствие :D. Сега се сещам, че имаше един период, в който като я слагах да спи и тя започва да реве -протоколният рев на несъгласие го наричам аз, защото всъщност ревът траеше точно 30 секунди докато изляза от стаята. Щом изляза и спира моментално. Та тогава й слагах един мечок, който много го обича, в леглото. Той свири музиката от "Love story" и й казвах: Хайде сега Мия да приспи мечо и тя спираше да плаче. Този период си беше кратък де и така и няма приятелче за заспиване.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: White в Януари 28, 2008, 12:58:13 pm
Такива гушкалки има и в магазина на Севи и Труди в ЦУМ.
http://www.trudi.it/it/profilo/olli_olbot.php
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: новалекса в Януари 28, 2008, 14:37:39 pm
Аз какво да кажа - съвсем съм за оплюване. С две думи, откакто започнаха да й никнат кътниците, иска само при мен да спи /от няколко месеца/. Ха съм станала, ха и тя по мене. Гони баща си от леглото. Пък ако случайно го допусне до там /тя спи на неговото място/, не му дава да я гушка и прегръща. За играчки и дума да не става, гушне ги за малко и после ми ги дава на мен. Но иначе умира да си завира ръцете под възглавницата, да спи по корем и отвита.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Perdeto в Януари 28, 2008, 15:46:42 pm
Ох Лекси позната история, а стана да отида до WC, а реве с пълно гърло. Иначе пък спи уж  :wink: Ние поне не гоним таткото, но пък той е играчката, в смисъл че понякога се събужда рано сутрин 3-5 ч. и се заиграва с баща си. Какво имам в пред вид, издава неговите гальовни звуци на удоволствие и скубе, щипе, удря шамари и пляска с ръце. Ако го няма тати, което рядко се случва, се върти като кебапче на скара и опипва с ръчичка, мястото където трябва да спи тати.
Абе засега заспива на спалнята, но с "играчката другарче", която съм всъщност аз, което пък мен хич не ме устройва, но се надявам като поотрастне и започне да иска да прави всичко сам, да и приспиването да бъде включено в самостоятелната му програма.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 28, 2008, 18:06:32 pm
Такива гушкалки има и в магазина на Севи и Труди в ЦУМ.
http://www.trudi.it/it/profilo/olli_olbot.php


Изглеждат страхотни, този магазин хич и не съм го забелязвала, но и скоро не съм била в ЦУМ.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: Shakira25 в Януари 28, 2008, 20:54:06 pm
На мен ми изглеждат доста плу6ени и космати. Моми4ета ,тук като ми подариха комплекта на Мустела и в кутията има6е и  игра4ката дуду Мусти на МУСТЕЛА,която е изработена от много хубава материя.В бг като купувате цялата гама не ви ли дават тази игра4ка?Ето снимката на Мусти(http://www.zimagez.com/miniature/81951.jpg)
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: mini в Януари 28, 2008, 21:30:56 pm
(http://images18.snimka.bg/003554859-thumb.jpg) (http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=3554859) като сте почнали да показвате "гушкалки"- ето това е от Премама за 5,90 /от серията на Дисни/, но както вече казах Стефи спря да му обърща внимание след 4 месец
Имаме подарък едно сладурско Йори страхотно от една синеока мадама  :wink: ама май мама повече му се радва, колкото и да се опитвам да ги сприятеля просто е моментно
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: tzvetenze в Януари 28, 2008, 21:34:36 pm
На мен ми изглеждат доста плу6ени и космати.

Едва ли всички показани са за тази цел, миаля че са по скоро за декорация - имат приспособления за закачане. Обаче са страхотни и аз определено ще ходя да ги гледам на живо, нищо че изглеждат скъпи :lol: Но в последния раздел има такива, които стават за спане - аналогични на тези от МадърКеър.

Ейй, не го ли харесва магаренцето Стефито, жалко - то е точно от такава бебешка материя за гушкане. Нищо, нищо - ти предлагай - може да се появи интерес :D

Иначе, от всичко показано, като цена най-добри са това, което Мини показа(наистина ли е 5,90???) и едно, което Васи показа, с линк от Данет за около 10лв - изглежда същото, като това ,което в МадърКеър е 38лв. Така че, Перде, можеш да си поръчаш от Данет.
Титла: Re: За спането заедно
Публикувано от: kassi в Януари 28, 2008, 22:09:37 pm
mini, много е миличка и чаровна спящата Стефи  :D . И играчката и е много хубава.
Аз днес сложих в леглото на Хриси едно мишле, горе-долу от такава материя и той цял ден си гледа в него, дори го хвана за крачето, не знам дали не си внушавам, но днес беше много кротък и спинка доста в леглото, което е рядкост през деня.
Благодаря ви за идеята!  :D