0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: За спането заедно
« Отговор #60 -: Януари 25, 2008, 19:05:01 pm »
Имам две приятелки с тригодишни деца и не могат да ги отделят вече, и бащите спят на дивана в хола. Ей това не го разбирам. :?

И аз това не го разбирам. И още повече не приемам доводът, че ситуацията е такава, защото това е "най-доброто" за детето. Не виждам с какво е добре за едно дете това.

Ели7, от напсианото от теб последно, оставам с впечатление, че ти не искаш да чуеш съвет, а по-скоро одобрението от други, които процедират като теб.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: За спането заедно
« Отговор #61 -: Януари 25, 2008, 19:28:37 pm »
Темата е друга ,но Ели, тука мнения се дават и на база прочетено, чуто, споделено, не непременно от личен опит и въпреки това тези мнения могат да са доста адекватни.
Аз искам някой да ми обясни, къде е границата между кърмене на поискване за задоволяване на хранителните нужди на бебето и кърмене на поискване за преодоляване НЕГАТИВНИТЕ емоции не детето и последиците за майката.  Границата е много тънка и тука кърмещите майки са доста интелигентни и са регулирали нещата в една или друга степен.
Вчера в прословутото предаване "Часът на мама", една майка се допитваше до психолог как да се справи със спирането на кърменето на 2!!! годишния си син...който според мен вече не суче, за да се храни, а за да се успокоява /мисля и майката сподели нещо такова, но не съм сигурна/. Тя каза нещо от сорта на това - винаги мога да предложа гърда, където и да е и се успокояват нещата - ето това аз не харесвам, чудно ми е, за мен би било натоварващо, но за тази жена явно не е било, до сега обаче...
Аз също успокоявам Кристина винаги когато плаче с гушкане, а не с АМ, което е аналог/алтернатива на кърменето...
*
Re: За спането заедно
« Отговор #62 -: Януари 25, 2008, 19:46:16 pm »
 :lol:Их, че веселба се е заформила! Кърмя. Кърмя САМО и единствено легнала с Бебо до мен легнал, защото при нас няма друг начин. Малчо си лежи на нашето легло през деня дори дреме от време на време, но през нощта си държи на неговото си легло и никакви мами да не му се врат, защото се ядосва и не може да спи, аз го разсейвам. ТА с една дума искам да кажа - ядене и спане са две различни неща, не ги подценявайте малчовците и те много добре го разбират това. Спането е до навик и до самото дете!
*
Re: За спането заедно
« Отговор #63 -: Януари 25, 2008, 20:11:00 pm »
oceanid, благодаря ти. Има логика в това, което казваш. И аз си мисля, че е хубаво да им покажа коя е тяхната територия, и кой командва парада  :lol:, но те са малки и едва ли ще разберат. На мен ще ми е по-неспокойно и ще притичвам при тях. Сега като ги храня в 6.30 и все се услушвам дали няма да повърнат, да не се задавят и чак когато настъпи затишие, се отпускам и заспивам. Може би най-добре е след 6-ия месец.

Каси, ако си силно притеснена, че няма да ги чуваш, то така или иначе няма да успееш да спиш като хората и тогава отделянето няма да ви донесе спокойствие, каквато е идеята, а а обратното. Ако не се чувстваш сигурна - изчакай. Но не мисля, че сама по себе си възрастта на децата трябва да те спре като прекалено малка. И не го казвам с гордост, че съм отделила дъщеря си си рано и третия месец си спеше сама, както се написа по-горе, а го казвам с опита на човек, който било с някакви търпение и методи, било и с помощта от страна на самото дете, на поведението и индивидуалността му (ясно ми е, че еднакви деца с еднакво поведение няма, дори и при едни и същи родители) успя да създаде лично пространство на детето, както й да запази своето и нормалните отношения с бащата. Сега сутрин всички се събуждаме отпочинали и доволни - и ние, и детето.
За мен три месеца не ви е рано, но това съдя от собствения си опит. Можеш просто да пробваш и да видиш как ще бъде при вас. Истина е, че първата нощ, в която оставих Симона сама въобще не спах и ходих поне 10 пъти до стаята й. През първата седмица всяка вечер ходих, но вече по-малко пъти. Наистина има някакво притеснение, че ни си там отначало и е нормално. После отминава, което също е нормално :) Не е толкова страшно.
*
Re: За спането заедно
« Отговор #64 -: Януари 25, 2008, 20:41:51 pm »
Eli7, не ставай смешна. как може една жена да бъде педиатър без да е раждала, примерно?

Ами какво да кажем за мъж тогава, Д-р Бърди ще трябва да го отпишем :lol:
Сори, много, ама не се сдържах...

Имаше една много интересна публикация на Уиникът по тези въпроси - за спането с мама (той ролята на бащата много много не я споменава по принцип, явно приема, че се е оттеглил доброволно), както и за предлагането на храна винаги, щом у детето има някакъв емоционален дискомфорт, ама ми я няма книжката да цитирам.
« Последна редакция: Януари 25, 2008, 20:50:40 pm от tzvetenze »
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: За спането заедно
« Отговор #65 -: Януари 25, 2008, 20:52:02 pm »
Четох, мълчах, ама не издържах :oops:
Ели, ще ме прощаваш, ама не си права. Да оставим на страна въпроса, че ти си решила какво искаш и тук търсиш одобрение. Ако си искала само и единствено одобрение, то тогава не е имало нужда да пускаш тема и тук, а да си беше останала с темата в бг-мама, в кърмаческия. Там ще те подкрепят, ще те потупат по рамото и няма да ти кажат нищо по-различно от това, което ти се иска да чуеш.
Колкото до кърмещи и не кърмещи - за мен лично е ужасно обидна квалификация, тази, която ти направи. Не всички са имали възможност да кърмят децата си по ред причини и това не ги прави по-лоши майки от кърмещите. Това просто за мен е смешно. Айде моля те обясни ми аз в коя категория се нареждам - моето дете беше на смесено хранене. Кърмих до 9 месеца, но в определени часове, защото повече кърма нямах. Това прави ли го половин човек??? Защото аз не съм кърмила на 100%??? Хайде да не се излагаме, всички сме интелигентни жени и можем да мислим /ако имаме желание за това естествено/. Всяко дете има нужда от собствено пространство и родителите имат нужда от такова. Гушкането и лигавенето е едно, а храненето е друго. Децата имат нужда от определен ритъм, който не трябва да се нарушава. По всички дебели книги го пише, ако не те мързи - попрочети. Режима и познатите дейности дават сигурност на детето, а не факта дали ще спи в едно легло с майка си и ще изгоним бащата. И в никакъв случай не залитам по Фройд!!!
П.С. Цветенце, на Бърди ще му е трудно да се класира за раждане :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: За спането заедно
« Отговор #66 -: Януари 25, 2008, 21:17:35 pm »
Е и аз да не съм по-назад - ами ако нямаме друга стая, в която да отделим детето, а съм сигурна, че не сме единствени - защо това трябва да е гаранция, че ще търсим психилози после, за да го отделим 8O
*
Re: За спането заедно
« Отговор #67 -: Януари 25, 2008, 21:21:24 pm »
П.С. Цветенце, на Бърди ще му е трудно да се класира за раждане :lol:

Еми то и за кърменето тъй :lol:

Мари, не винаги има възможност за отделна стая, но рано или късно се търси решение на този въпрос. А и тук въпроса тръгна от спането на мама и бебе заедно, и доброволното оттегляне на бащата. И да нямате отделна стая, предполагам, че имате обособен кът на детето с негово креватче :wink:
А иначе, логиката за мен е, че отделния кът/стая на детето ще му създаде някакво чувство за самостоятелност за в бъдеще, увереност и сигурност, че може само да се справя и по-лесно осъзнаване, че е индивидуалност, а не част от майката, съответно оттам и по-малко страх от заобикалящия свят. Но това може и да са пълни глупости или не чак глупости, но да греша някъде :lol: затова исках да си намеря една книжка, която съм чела навремето, да видим какво казват самите психолози по въпроса  :wink:

« Последна редакция: Януари 25, 2008, 21:34:47 pm от tzvetenze »
*
Re: За спането заедно
« Отговор #68 -: Януари 25, 2008, 21:51:19 pm »
Не мога да разбера защо  в Зачатие винаги става така...Пуснала съм темата, защото съзнавам , че това, което ни се случва /на семейството ми/не е правилно, не е удобно и не е полезно за никой. Написах, че не деля майките на лоши и добри, а на кърмещи и не, защото в моя случей това е основния проблем.Как да го отуча да спи с мен, като  все още кърмя по 5-6-7 пъти на денонощие и наистина детето много се успокоява като е на гърда. Да ме извинявате ама шише и гърда са много различни моменти. Затова за мен лично би бил особено ценен съвета на майки, които имат общо взето нашия тип хранене и поведение. Както аз не мога да съм адекватна  със съвет за храненето с шише и за много други неща, така смятам , че и момичетата, хранили по различен начин от кърменето не могат да са адекватни с проблема. Тук някой беше написал да попорочета малко за кърмене на поискване :lol:  Да ви успокоя, доста съм информирана, а вие ако наистина бяхте в час щяхте да знаете, че кърмене на поискване означава - детето само да избира кога и по колко да яде, с времето нещата се регулират и кърменето на поискване се превръща в една доста стройна програма.В моменто СЗО поощрява именно тази схема и кърменето до 1 годинка. И ако на някой му се чете, а не го мързи ето и един интересен линк http://www.biberonbg.com/info/psihologia_na_karmeneto. Относно "потупването" по рамото не си го прося, иначе просто нямаше да пиша тук.Темата пуснах  не случайно  в БГ мама при кърмещите майки, защото исках да чуя мнение на хора на моя хал.Искам да благодаря на Каси и Цветенцето за адекватните отговори и съвети. Приятна вечер на всички :wink:
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
*
Re: За спането заедно
« Отговор #69 -: Януари 25, 2008, 21:58:42 pm »

Психология на кърменето

Възраст
 Начин на хранене
 Взаимоотношение между майката и детето по време на кърмене
 
1 месец
 Кърмене на поискване, хаотично. Бебето може да прекара много време на гърдата, посуквай я в продължение на час-час и половина.
 Съвместният сън с майката в съчетание с непрекъснато сучене осигурява на детето чувство за безопасност, необходимо за формиране на пълноценна и уравновесена психика.
 
2  месец
 Кърмене на поискване. Детето все още хаотично търси да суче, без изразен режим. Честото поставяне на гърдата, осигуряващо на бебето психоемоционален комфорт може да бъде до 4 пъти на час. В същото време пълноценното сучене е с интервал от 40 минути до 3,5 часа. Между 3 и 5 са нощните кърмения, а между 8 и 20 дневните, като от тях около 5-7 са пълноценни. Бебетата като правило се нуждаят от поставяне на гърдата преди заспиване и по време на събуждането им.
 В тази възраст бебето чувства себе си в единно цяло с майката и се стреми към постоянен контакт с нея. Ето защо много често е в ръцете й. Намирайки се у мама, бебето изисква специално внимание, спокойно и търпеливо понася всяка промяна на позата. То дава сигнали само, когато се почувства дискомфортно или възникне някаква нужда. Освобождавайки го от дразнителя и удовлетворявайки потребностите му,  то отново ни освобождава вниманието за други задачи. По такъв начин, намирайки се постоянно при мам, детето получава информация за околния свят
 
3  месец
 Остановява се режим на кърмене: 6-8  пъти на ден и 2-4 пъти през нощта. Все по-рядко е необходимо извънредно поставяне на гърдата. Може да се появи по-продължителна нощна пауза, до 5 часа, но по-често промеждутъците продължават да са 2.5-3.5 часа. В тази възраст, тялото на бебето се закръгля.
 Бебето вече може по мъничко да изчаква поставянето на гърдата, вземането на ръце и т.н. Но търпението му все още не е голямо. В тази възраст настъпва момент, когато по време на кърмене то обхваща с ръце гърдата на майката, което й носи приятни усещания.
 
4  месец
 Храненето продължава изключително да е кърма, без въвеждане на вода и каквито и да било други добавки. Бебето започва по-рядко да търси гърдата и си изгражда доста стабилен режим. От тази възраст, при определени обстоятелства е възможно въвеждането на захранване.
 Бебето започва силно да притиска и бута майчините гърди, което може да предизвика болезнено усещане. Това е първото действие на бебето, в посока на отделяне на собственото „Аз” от майката. Поведението на майката в ситуация на дискомфорт, помага на детето да разбере, че майката и то не са едно и също нещо и се държат и реагират по различен начин. По време на кърменето детето започва често на се отделя от гърдата, демонстрирайки своята важност. То казва: моята майка, моята гърда, никъде не могат да ми избягат. Този важен момент от поведението на бебето трябва да се поощрява и да не се отделя от гърдата, смятайки, че се е наял.
 
5  месец
 На тази възраст бебетата имат 6-8 дневни кърмения и 2-3 нощни. Бебе, на което майка му го взема със себе си на масата, може да започне да проявява активен интерес към вода и към храната на възрастни, дърпайки мамината лъжица, чиния или чаша и настоявайки да опита. Може да му позволите да го направи, подавайки му само да близне от продуктите.
 На тази възраст бебетата лесно се разсейват и се отдръпват от гърдата по време на кърмене. Всеки незначителен шум или движение привлича вниманието им и може да стане причина детето да се отдръпне буквално след 2-3  сукателни движения. Даже ако майката се опита да осигури спокойно кърмене, уединявайки се, това като правило не помага особено, защото бебето въпреки всичко намира повод да се разсея. Тази особеност просто трябва да се приеме. Подобно накъсано сукане не пречи на детето да наддава на тегло и да се чувства прекрасно.
 
6  месец
 Кърменето се запазва като основен начин на хранене, но започва да се въвежда педагогическо захранване. Режимът се променя: бебето започва най-активно да суче през последните 2-3 часа преди да се събуди от нощен сън. Периодът на дневно бодърстване условно може да се раздели на две части: сутрешен, когато накърменото бебе рядко търси да суче и вечен, когато сукането зачестява. Общо взето се оформят 6-8 дневни и 3-4 нощни кърмения. У детето се появява интерес към храната, който се състои в желание да опитва храната на възрастните. Ако детето е здраво, добре наддава на тегло и се развива, то все още не се нуждае от допълнителна храна, на него напълно му е достатъчно майчиното мляко. Проявяването на активен интерес към храната не е сигнал, че не му достига поеманата кърма. Просто възниква потребност да се запознае с нови продукти, които се използват в неговото семейство.
 По време на кърмене, детето започва да се отблъсква с ръце от майката. Така то открива своите физически възможности и това е началото на отделянето от майката.
 
7  месец
 Запазва се кърменето, съчетано с педагогическо захранване. Детето активно опитва всичко сложено на масата за възрастните и в продължение на целия ден може непрекъснато да смуче и бавно да предъвква парче ябълка, например. Режимът остава същият: 5-7 дневни и 2-4 нощни кърмения.
 Настъпва поредният етап от отделянето на собственото „Аз” от майчиното: детето започва по време на кърмене на хапе майчината гръд.
 
8  месец
 Тъй като детето е заето с висока двигателна активност и е много заето с усвояване на окръжаващото пространство, през деня то забравя да търси гърдата. В тази връзка броят на дневните кърмения се съкращава до 4-6 пъти и детето компенсира увеличавайки нощните кърмения 2-5 пъти. В тази възраст е възможно да се въведе първото хранене, т.е. едно от дневните хранения изцяло да се замести с друга храна. Такова смесено хранене винаги трябва да започва или да завършва с кърмене. Майчиното мляко помага да се усвои другата храна, доставяйки необходимите за това ферменти.
 Детето може да започне да щипе гърдите на майката по време на кърмене, ако не е започнало това по-рано, продължавайки процеса на отделяне от майката. Прави самостоятелни опити да намери майчината гръд и да засуче, когато то изпита нужда от сукане.
 
9  месец
 В тази възраст едно от дневните кърмения може да се допълни с друга храна, както и в предния месец. Освен това у детето може да възникне нужда от постоянно дъвчене: сега активно се развиват зъбите и челюстите и за това им е необходима повишено дъвкателно натоварване. За това на детето редовно трябва да се дава за дъвчене парчета твърда ябълка, сухар, бисквита и др.
 
 
10  месец
 В тази възраст детето може да учести търсенето на гърдата. През деня пълноценните кърмения са 4-6 и още толкова са поставянията на гърдата по различни други поводи. През нощта кърменията са между 2 и 4, като по-активно започва да сучи на разсъмване. През деня, между храненията, той постоянно нещо дъвче и търси парченца храна, когато ядат възрастните.
 Детето започва да се отнася доста свободно към процеса на кърменето. Сега то не само самостоятелно търси, но и се добира до майчините гърди, опитвайки се да ги освободи от дрехите. По време на кърмене, детето може да изважда гърдата от устата си с ръка и да я поставя обратно, а също така произволно да променя позата по време на кърмене по свое желание. Вече може да суче от най-невероятни положения.
 
11  месец
 Детето продължава активно да опитва всичко от масата. В тази възраст се появяват 1-2 други хранения, които трябва да завършват с кърмене. Пълноценните дневни кърмения стават 3-4, но се появяват повече кратковременни, а също се запазват активните нощни кърмения, особено преди събуждане в периода между 4 и 8 часа сутринта.
 
 
12  месец
 Режимът на кърмене и сън остават същите. Храненето е основно кърмене с дохранване 1-2 пъти дневно. При това детето често се поставя на гърдата и постоянно опитва вкуса на различни храни, като стремежът не е да се насища, дори с храна, която видимо му се услажда.
 
 
След годинката
 Децата стават активно хранещи се. Примерно към година и три месеца вече се хранят не само в съответствие със собствения си режим, но и се присъединяват към всеки член от семейството, който се храни. Към година и четири месеца започват активно да пият вода. Също така започват да пият вода по време на хранене.

Още една особеност: децата не могат да изядат цялата си порция храна, спокойно седейки на масата. Те поглъщат храната си, движейки се. Това изглежда така: мама седи и се храни, а детето притичва до нея, взема хапка и бяга, а после се връща за още.

Най-активният период на сукане е между 4 и 8 сутринта. През деня кърменето се свежда до кратки поставяния на гърдата. Пълноценните кърмения са само 1-2 и като правило са свързани със слагането на детето да спи и пробуждането му след дневния сън.
 Детето свободно и често отива при майката, за да посуче буквално „на бегом”. То може да се сгуши в мама и да посуче по-дълго, а може да го направи само за няколко секунди и да продължи със заниманията си. Ако взаимоотношенията между майката и детето са доброжелателни, а достъпът до гърдата е безпрепятствен, то детето вижда в майчината гърда и мамините обятия гарантирана защита от беди и нещастия. За това ако е паднал, обиден, ухапан от оса, например, за успокоение е достатъчно да се постави на гърдата.
 
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: За спането заедно
« Отговор #70 -: Януари 25, 2008, 22:03:36 pm »
Ели, както подхождаш, така става. Не е от Зачатие или нещо друго. Не може да делиш по такива признаци майките.
Точно там е проблема - в успокояването. Ти му създаваш една фалшива сигурност. Освен това - храненето дали е кърмене или хранене с шише е все хранене. И изобщо няма разлика между двете, повярвай ми. Аз съм кърмила, хранила съм и с шише. Времето и за едното и за другото е еднакво, просто се променя с времето, заради това, че децата растат и имат вече по-силно развит сукателен рефлекс.
Можеш да попиташ Бърди какво е неговото мнение по въпроса.
П.С. По въпроса мога доста неща да кажа, все пак съм завършила психология. Мога ако искаш до утре да ти говоря за успокоението. Приведох ти и пример какво правят немските акушерки и лекари в такива случаи. Ти просто не искаш по-различно мнение. Явно си решила какво да правиш.
Мари, по принцип ние също сме в момента с една стая и няма как да отделим Алекс, но му е обособен собствен кът, така че да си се чувства самостоятелен. Важното е така да се подхожда към детето, че да се намери златната среда между тясната връзка с него и откъсването му създаването на някакви навици и самостоятелност. Точно поради тази причина кърменето на поискване след 4 месец не е особено удачно. Да не говорим за време 2-3 години...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: За спането заедно
« Отговор #71 -: Януари 25, 2008, 22:06:07 pm »
Детето свободно и често отива при майката, за да посуче буквално „на бегом”. То може да се сгуши в мама и да посуче по-дълго, а може да го направи само за няколко секунди и да продължи със заниманията си. Ако взаимоотношенията между майката и детето са доброжелателни, а достъпът до гърдата е безпрепятствен, то детето вижда в майчината гърда и мамините обятия гарантирана защита от беди и нещастия. За това ако е паднал, обиден, ухапан от оса, например, за успокоение е достатъчно да се постави на гърдата.

Във възраст - 6-7 години, бие го другарчето, чувства се пренебрегнат и хоп - мама го кърми на поискване, успокоява го и го защитава от бедствия и нещастия....
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: За спането заедно
« Отговор #72 -: Януари 25, 2008, 22:09:04 pm »
Eli7, не знам какво препоръчва СЗО. Аз съм зависима към храна. Намирам утешение в яденето. Хранена съм винаги "на поискване" без никакъв режим, нито на ядене, нито на спане и до ден днешен ми е страшно трудно да се вкарам в релси. Бях зависима от майка си...Правя си изводи за моето дете. Не го оставям да пищи от глад (т.е. не ми е толкова строг режима), но кърмене по 12 пъти на ден НЕ е от глад, това е зависимост и утешаване. Детето преяжда...или кърмата ти не стига или НЕЩО не е наред! Ти си решаваш как ще отглеждаш детето ти, тук всеки говори от собствената си гледна точка.

П.с. моят син както се храни по режим, така е "пухкавелко" - осем и кусур кила... :lol:
« Последна редакция: Януари 25, 2008, 22:10:55 pm от Lan »
*
Re: За спането заедно
« Отговор #73 -: Януари 25, 2008, 22:16:29 pm »
 :lol:Уффффф, ся го прочетох кърменето за 5-тия месец! Леле ако Цецича яде по толкоз пъти ще е станал 15кг. поне!  :lol:А нощно време не ядем почти от 3 месеца!
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: За спането заедно
« Отговор #74 -: Януари 25, 2008, 22:17:55 pm »
Мисля, че когато контролираш нещата можеш да си позволиш такива режими, аз кърмя на поискване и съм УБЕДЕНА, че ако не бях почнала да кърмя така нямаше да мога да кърмя толкова време Стефания. Докато гледах часовник на колко и по колко време имах проблеми и дохранвах, след като спрях нямах проблеми и детето ми наддаде най-много. Всеки избира кой режим е полезен за него, но когато му дойде времето- след 8 месец започнах малко по малко да й ограничавам кърменията, които за по навик и така редуцирахме кърменето до паузи около 8-10 часа. Още малко и ще я отбия, а за спането вече казах- тъй като в момента баба й я гледа, когато вече е достатъчно привързана към нея ще й я пратя да спят у тях и така мисля да си разреша въпроса със спането.
Но Стефи не е само за кърмата така, каквато и храна да й предложиш- яде, женския вариант на Николата на Фусита  :D
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: За спането заедно
« Отговор #75 -: Януари 25, 2008, 22:22:44 pm »
Във възраст - 6-7 години, бие го другарчето, чувства се пренебрегнат и хоп - мама го кърми на поискване, успокоява го и го защитава от бедствия и нещастия....

Малиии, горката му бъдеща жена :lol:! Сори за спама, ама не се сдържах.... :oops:


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
Re: За спането заедно
« Отговор #76 -: Януари 25, 2008, 22:24:53 pm »
Ели, малко обидно звучи "вие тук в Зачатие". Ние тук в зачатие, ти гарантирам, че сме най-информираните и четящи майки, желаещи и правещи най-доброто за децата си.
И аз съм кърмила не малко детето си, и аз съм изчела достатъчно по въпроса, включая и "панацеята" форума на кърмачките от бгмама, еми моите уважения, но колкото безумия съм прочела там другъде няма. А след това иди чети и в темата им за захранване на кърмачета, ужас и безумие.
Сори за отлконението.
По въпроса. Незнам защо толкова се говори за кърмене на поискване, ами моите уважения, както някой ти беше писал по-горе, 12 пъти не е никак нормално да се храни дете, това не е хранене на поискване, това е просто цоцане, и биберон върши същата работа. НО "най-добрите кърмачки" не дават такова чудо, защото видиш ли детето ще се отбие, велика глупост...
Знаеш ли какво съм си мислела за хранещите на т.нар. поискване, нищо лично, но това е подход на майката, която не мисли, не анализира, не наблюдава и не се опитва да разбере детето си, защото няма нищо по-лесно от това да сложиш ревящо дете на гърда. Но повярвай ми в 50% от случаите то не реве, защото е гладно. Може да му е топло, да му е студено, да му е скучно и т.н.
не реагирай емоционално, помисли над това което ти пишем тук и ще намериш отговора на въпроса си
*
Re: За спането заедно
« Отговор #77 -: Януари 25, 2008, 22:28:12 pm »
Исках да напиша и това, че аргументът на Shakira25 е много важен! Първите месеци бях скапана от умора и безсъние :(, но никога не си позволявах да го оставя в нашето легло...само си представях как го затискам малкото Мишле с цялото си тяло докато спя :(...и косата ми се изправяше. Нямах сили да ставам, за това си имахме портативно легълце, прикрепено към нашата спалня.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: За спането заедно
« Отговор #78 -: Януари 25, 2008, 22:50:31 pm »
Във възраст - 6-7 години, бие го другарчето, чувства се пренебрегнат и хоп - мама го кърми на поискване, успокоява го и го защитава от бедствия и нещастия....

Малиии, горката му бъдеща жена :lol:! Сори за спама, ама не се сдържах.... :oops:
Ма какво по-лесно бе - ще му даде и тя цица и ще се оправят нещата 8)
Сори, ама и аз не се сдържах, ни мъ бийте
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: За спането заедно
« Отговор #79 -: Януари 25, 2008, 23:23:37 pm »
Айде и аз се включвам по темата, че тази ми е първата по важност, другата значима тема я знаят повечето мами от Зачатие  :wink:
Първо да кажа, че само един месец бяхме на смесено хранене, след което минахме изцяло на АМ. Моят син беше и все още е от ужасно мрънкащите и ревящи бебета. Аз винаги съм смятала, че щом едно новородено плаче понякога часове наред, то това не е безпричинно, нещо го мъчи. Повярвайте ми много е трудно, да разбереш какво му е, особено ако е първо дете, аз даже се бях депресирала. Така три месеца, това дете неможе да спи нито през деня, нито през нощта, но аз не си позволих да го взема при мен на спалнята. Имало е моменти да спи върху мен часове, но това беше докато отминеха ужасните колики. Винаги съм го слагала в неговото легълце, макар и да съм ставала през 20-30 минути. Събирало ми се за 24 ч., да спя/дремя има няма по 2 часа. Радвам се, че по това време, се появи д-р Бърди, защото имахме видим храносмилателен проблем, доверих му се и детето към 5-ти месец вече беше променено. Имахме нощи на непрекъснат сън, тогава пък ставах да проверявам дали диша. След захранването и последваните коремните неразположения, дойде ред на зъбките е те тука вече ми се разказа играта. На 9 месеза и 12 дни ни проби първото зъбче, малко преди това нещният сън се превърна в кошмар.
На 10 месеца бебе, изнемощяла от недостиг на качесвен сън, реших да го взимам само сутрин към 5-6 ч. на спалнята, уж да си доспивам. Въпреки че това и на двамата много ни допадна, държах да си спи в кошарата и започнах да ставам и аз рано с него, когато бях адекватна за това. Опитвах се и да го науча да се приспива сам, естесвено с мама до него на спалнята, тъкмо се научи и съседите от съседната залепена до нашата стена кооперация, решиха че е време за цялостен външен и вътрешен ремонт. Повярвайте ми бях в истерия, изнесохме се по вили за около месец уж да свършат, но уви, за сведние ремонта продължи до Коледа. По онова време, навън бяха големите жеги, а дребосъчко неможеше да спи в количката повече от 30 минути, та исках неисках си седяхме на хладно, но истерично подлудяващо шумно, в къщи. Детето се стресира, спеше само силно притиснат и гушнат в мен, дори съм му запушвала ушите, за да не подскача от ударите на хилтито/кангото. Естествено това некачествено следобедно спане се отрази несъмнено и на нощният сън, като прибавя и никнещите зъби (за месец и половина извади 7 зъба) плюс малко храносмилателни болежки и бебешки инат, лека полека започнах да го взимам за през нощта при нас на спалнята. Само така бебе,мама и татко успяваха да подремнат качествено и съберат сили за следващият ден. Опитвала съм няколко пъти за от период от две седмици, да го приуча да спи през нощта само в своето креватче, но не се получава. Стояла съм и все още стоя на нощен пост, когато се пробужда, а това става през час-два. Тъй като все още имаме храносмилателни проблеми за мое огромно съжаление, аз настоятелно го приспивам отново и поставям в легълцето му. Това докато ми издържат силите и клепачите не ми се затварят сами, след това си го взимам при нас.
Живеем в малък апартамент, няма негова стая, след време може и да се сдобие с такава, но засега сме в такова полжение. Никога не е заспивал сам, дали заради проблемното му коремче, примесено с бебешка глезотия или пък темперамента му е такъв незнам, но е факт че винаги съм и все още го приспивам на ръце.

Дано не съм ви досадила  :oops: лека нощ и спокойни сънища  :)
« Последна редакция: Януари 25, 2008, 23:33:19 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!