0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #80 -: Април 22, 2009, 22:27:08 pm »
Pavka, терапия с Имуновенин и Преднизолон не съм правила. Нямам отклонения при имунологичните. Консултирах се с д-р Тодорова и с д-р Начев. И двамата признават, че не са много наясно с АИ. Ако Хашимотото ти не е активно в момента - не би следвало да има проблем. В Тодоров казаха, че може евентуално да има леко покачване на антителата. Като приключа ще проверя.
Pipita, процедурата струва 480 лв.
Sistur, под "вирусология" имах предвид - СПИН, Хепатит B и Хепатит C.
Angy, успех на следващата процедура! Стиснати палци на всички!
А за самоизлъгването ...ооох, момичета, след 5 г. борба с неясен враг толкова трудно намирам някаква вяра, че нямам търпение да си повярвам ... дано да си се вържа де ... :wink:
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #81 -: Август 30, 2009, 21:35:30 pm »
Здравейте! Аз съм с :
1.   Вродена тромбофилия – хомозиготен носител 4G/4G, хетерозиготен носител по MTHFR;
2.   NK-клетки – 26%. Изследването е правено през м.01 2009г.
3.   Т-цитотоксични лимфоцити – значително понижени /същото януарско изследване/.
4.   Тромбоцитно-левкоцитни агрегати – повишени /изследването е правено през м. май 2009г./
5.   Хашимото – хормоните ми са в норма. Никога не съм пила лекарства за тях. ТАТ и МАТ – повишени.
Последно изследване на ТАТ и МАТ съм правила през м. април 2009г.
ТАТ беше  703.  Референтни стойности до 115.
МАТ беше  98 . Референтни стойности до 34.

Имам дадена 5-месечна имуностимулираща терапия от доц. Конова по схема за: Бронхо ваксом, Енгистол, Антиоксидант, Изопринозин и Цитросепт. След това ми е изписала вливания на Имуновенин в комбинация с Интралипид.
След петмесечната терапия ще направя пак същите имунологични изследвания и хормоните на щитовидната жлеза.
Нямам никакви спонтанни аборти. Имам преждевременно раждане в 33 г.с. поради тези проблеми.
Искам да попитам има ли някой с подобни на моите проблеми, който е правил Активна имунизация. Мога ли да направя нея вместо вливанията? Високите ТАТ и МАТ противопоказни ли са за нея? Интересува ме най-вече тази АИ, която се прави в Солун. Ще се радвам ако някой се включи и предварително благодаря.

« Последна редакция: Август 30, 2009, 21:38:37 pm от Карина »
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #82 -: Август 30, 2009, 22:41:40 pm »
Здравей,аз съм с високи NK клетки и правих активна имунизация в Солун и съм много доволна изкарах цялата бременност без проблем от страна на NK клетките и сега имам син на 1.6 месеца.Доколкото знам високите стоиности на ТАТ и МАТ не пречат те също могат да се реголират с лечение.Най добре се свържи с Албена за по точна информация.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #83 -: Август 31, 2009, 09:25:43 am »
Бях срещала тук информация, че някои имунолози смятат, че АИ не трябва да се прави при автоимунни заболявания, освен ако не са в ремисия. Други имунолози твърдят, че няма проблем. 
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #84 -: Август 31, 2009, 21:40:27 pm »
E-mail който е даден ли да използвам или телефонът, който също дават? Видях, че е имало и публикуване на въпроси към гръцките лекари и отговори от тях. Но, последната публикация е от преди една година. Може би вече не отговарят. А тази Албена каква е? Лекар ли е там?
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #85 -: Септември 01, 2009, 13:29:43 pm »
По последна информация, която получих е все още Албена е координатор за българите там в клиниката Якентро. Тя не е доктор. Свържи се с нея ако можеш или пиши на клиниката, предполагам че ще ти отговорят. Аз съм правила преди време такава имунизация, имай предвид че тя активно действа около 1 година и другото което е интересно за тази АИ е, че можело да се прави само 2 пъти в живота, но защо е така - това не знам и ще ми е интересно да разбера...


Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #86 -: Септември 01, 2009, 14:57:05 pm »
Само за информация: току - що говорих с Албена. За месец септември датата за АИ е била днес. За другият месец ще е ясно в края на този.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #87 -: Септември 01, 2009, 22:44:37 pm »
При направена АИ, след като настъпи бременност, правят ли се периодично изследвания на NK-клетките или повече не се интересуваме от тях?
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #88 -: Септември 18, 2009, 17:15:47 pm »
Аз правих ЛИТ (АИ) със сериозно автоимунно заболяване, което към момента беше в ремисия и не съм имала никакви проблеми, остана си в ремисия до 3-тия месец на бременността.
По време на бременността не съм правила никакви допълнителни изследвания - НК или друго, нямаше проблеми.

п.с. Единственото, което ми каза лекарят, е, че не трябва да съм на кортикостероиди по време на ЛИТ, и естествено да следя внимателно автоимунното заболяване, въпреки че не очаква проблем.
« Последна редакция: Септември 18, 2009, 17:17:18 pm от FreshBreeze »
Благодаря ти, Бени!







Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #89 -: Септември 28, 2009, 21:11:14 pm »
Благодаря ви за отговорите!
FreshBreeze, не пия никакви хормонални лекарства. Д-р Катя Тодорова искаше да ми даде 3 лекарства в ниски дози, всичките хормонални, едно от които беше кортикостероид. Само заради ТАТ и МАТ. Хормоните са ми в норма. Но, аз се отказах. Скоро не съм си следила антителата и сега не знам как са. В момента прилагам 5-месечна имуностимулираща терапия, предписана ми от доц. Конова. Като свърши ще си направя отново всички изследвания и тогава ще преценя дали да вливам имуновенин или да отида на консултация за АИ в Солун. А ти какво направи когато автоимунното ти заболяване се е активирало от 3-тия месец на бременността ти? Започна ли да пиеш някакви лекарства?
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #90 -: Септември 29, 2009, 09:05:12 am »
Карина, аз пробвах първо вливане на имуновенин. Теб какво те притеснява, че предпочиташ АИ пред вливане? Въпреки че при мен не помогна, а АИ се оказа дълго търсената панацея, по теория имуновенинът е по-широко признат сред специалистите.
Ами в 10 гс ми се обостри заболяването, което е с тежки симптоми, до 12 гс го избутах без лекарства, след което, до края на бременността, бях на лечение - внимателно, първо на най-леки препарати, които не помогнаха особено, после с по-сериозни и така. Лекарствата, от които се нуждаех, по принцип не са противопоказни при бременност, само леко нежелателни.

Успех!
Благодаря ти, Бени!







Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #91 -: Септември 29, 2009, 19:10:23 pm »
 Бях чела някъде , че АИ не се прилага при АФС , заради риска проблема да се задълбочи.
 Някой може ли да даде повече инфо по този въпрос?
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #92 -: Септември 29, 2009, 20:46:36 pm »
Теб какво те притеснява, че предпочиташ АИ пред вливане?

За сега не ме притеснява нищо. Още не съм стигнала до тази част от терапията ми. Просто искам да съм максимално информирана, за да направя най-добрият избор когато му дойде времето. Благодаря за отговора.
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #93 -: Ноември 25, 2009, 16:09:42 pm »
Интересна тема! Прочетох я цялата. След като повторя имунологичните може би ще имам въпроси. Това май служи само за запис  :)
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #94 -: Декември 02, 2009, 14:17:39 pm »
Съпругът ми е носител на "австралийски антиген" - предполагам, че няма да мога да си направя АИ порати това, права ли съм? Не съм ваксинирана срещу Хепатит Б, но смятам да го направя тези дни?
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #95 -: Декември 26, 2009, 21:30:52 pm »
доста интересна тема, след като я прочетох потърсих информация за инвитро клиниката на братя Тодорови,и ще копирам от сайта им, може би ще се включите с нови коментари:

Имунна система и бременност
Основният проблем при бременността и присъщият на тялото защитен механизъм на отхвърляне, представлява бащината част от зародиша. Тъй като половината от генния материал на детето произхожда от бащата, забременяването е потенциално точно толкова застрашено да бъде атакувано от имунната система, колкто например и един трансплантиран орган. При трансплантиране от една страна се внимава за това тъканите на донора и приемника да са възможно еднакви и от друга страна се подтиска реакцията на отхвърляне чрез даване на специални медикаменти. Тъй като избора на партньор рядко става от гледна точка на неговата хисто-съвместимост, бременността трябва да се защити чрез други механизми от атаките на женската имунна система. Познати фактори са определени антитела (като съставна част на имунната система), които защитават бременността от атаките на имунната система. Това се обяснява с блокиране на определени имунни клетки вследствие на което се блокира тяхната функция. Имунната система трябва да разпознае ембриона като чужд, но да е подготвена за това “чуждо тяло” чрез специалните антитела (антитела, блокиращи Fc) и да може да инициира защитна реакция, т.е. да предотврати отхвърляне. Т.е. проблема не е в това, че имунната система е “твърде силна” или свръхчувствителна, а в това, че е твърде слаба и поради недостатъчните си сблъсъци с чужди белтъчини в предисторията си не е способна да допусне бременността.

Как се подготвя имунната система за бременността?
При различни изследвания на учените е направило впечатление, че определени повърхностни дадености на телесните клетки (HLA – антигени) извънредно често са сходни (HLA – shering) при двойки с повтарящи се прекъсвания на бременността (помятания). Предполага се, че приликата между партньорите води до това, че имунната система на жената не се активира достатъчно и отсъства развитието на защитни антитела. Изглежда, че същото е в сила и за HLA – несъответствието между майка и ембрион.

Винаги ли HLA – приликата води до прекъсване на бременността / помятане?
Не. Има много двойки, при които има висока степен на сходство на HLA – белезите и поради това липсват защитните антитела при жената. Тези двойки обаче не са засегнати от повтарящи се прекъсвания на бременността (помятания). Не може със сигурност да се установи безспорна зависимост.

Какво може да се направи?
Една от най-познатите мерки е така наречената “активна имунизация”. Предпоставка за такава терапия е изследване на кръвта на двамата партньори в специализирана имунологична лаборатория. Там се прави HLA – типизиране и определяне на “защитните антитела”. Докато по-рано HLA – типизирането беше съществена съставна част на изследването и големи сходства между партньорите се разглеждаха като указание за имунологична причина за помятане, то сега вече то е несъществено.
Отсъствието на Fc-блокиращи антитела води до индикация за активна имунизация; HLA – типизиране се извършва основно с цел да се установи дали мъжът е подходящ донор на кръв за имунизирането на жената.
Принципът на активната имунизация се състои в това, че имунната система на жената се стимулира да произвежда “защитни антитела” чрез даване на донорски лимфоцити (лимфоцитите са специална форма на белите кръвни телца), т.е. имунната система се активира. За пръв път такава терапия е проведена през 1981 година чрез инфузия на бели кръвни телца от донори. И в трите случая се стига до безпроблемна бременност.
В центъра с най-голям опит в тази област, института по имунология при университета в Кил, при имунизирането се процедира по следния начин: за имунизирането от донора (най-често партньора) се вземат около 100 ml кръв и от нея се изолират лимфоцити с градиенти на плътност. Остатъчният обем с лимфоцитен концентрат след обогатяването е около 1 ml и се инжектира най-често в кожата. След четири седмици чрез EIA (еритроцитно-аглунатинационно-инхибиционен)-тест се проверява дали са се образували достатъчно “защитни антитела”. Според реакцията на имунната система може да се определи период от време в който е в сила имунологичната защита на бременността.

За кого е подходяща тази терапия?
За съжаление не съществува тест, който достатъчно рано (по възможност преди първата бременност) да показва дали една жена е застрашена от аборт. Едва след минимум две помятания може да се предположи, че в основата им лежи някакъв проблем, а не случайна причина без повишена вероятност за повторение. Преди това резултатите от съответните изследвания не са достатъчно специфични. Важно е всички останали възможни причини за помятане да са изключени предварително, т.е. да е проведена всеобхватна абортна диагностика. При жени с автоимунни заболявания (ревматизъм, множествена склероза, автоимунен тиреодит, Morbus Crohn – образуващ рани ентерит, Colitis ulcerosa) не се провежда имунизация, тъй като има опасения за влошаване на заболяването.

Имунолечение при изкуствено оплождане
Предполага се, че при жени, които въпреки добрите предпоставки не забременяват при оплождане в епруветка след неколкократни опити, е възможно също да има имунологични предпоставки за това. Предположението е, че при тези пациентки се стига до загнездване, но тези бременности се отхвърлят екстремно рано, още преди теста за бременност. По тази причина би трябвало да имат успех същите терапии както при лечение на повтарящи се прекъсвания на бременността / помятания. Гаранцията за това обаче е твърде по-малка отколкото при терапия на повтарящи се помятания. И тук най-много опит има натрупан в университета в Кил при прилагане на активна имунизация. Той беше публикуван през 2002 г. в изследователски обзор. Разкрива се, че изглежда възможно да се повиши с 10 % броя на забременяванията при жени по-млади от 39 години, добро качество на ембрионите и най малко 3 IVF-терапии.

Рискове
При активната, а също и при пасивната имунизация става въпрос за пренасяне / вкарване на съставни части на кръвта, което в по-широк смисъл отговаря на трансфузия. Поради това теоретично са възможни всички усложнения, които могат да се получат при трансфизия: анафилактични (алергични) реакции и пренасяне на инфекциозни болести. Освен това поради неволно вкарване на червени кръвни телца или на кръвни плаки (отговарящи за съсирването) има опасност да се образуват антитела срещу тези съставни части на кръвта.

Обобщение
За лекуване на имунологични причини за аборти има избор от различни методи, като никой от тях още не е станал стандартна терапия. Най-добре е изследвана активната имунизация. Тези методи са също така приложими и за подобряване на загнездването при IVF- или ICSI-терапия. По-малки проучвания дават окуражаващи резултати, но и тук не може да се говори за твърдо установени методи.

Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #96 -: Януари 12, 2010, 10:32:28 am »
При жени с автоимунни заболявания (ревматизъм, множествена склероза, автоимунен тиреодит, Morbus Crohn – образуващ рани ентерит, Colitis ulcerosa) не се провежда имунизация, тъй като има опасения за влошаване на заболяването.



Аз само да кажа, че едно от горните е моята диагноза точно. Явно не се споделя от всички мнението, че това са категорични противопоказания, на мен и гастроентерологът, и консултиращият ни за АИ ни позволиха процедурата. Ремисията ми се запази и по време, и след АИ, и то без никакви лекарства. Освен това, след като съм прочела книгата на д-р Биър и цялата му теория на имунологичния стерилитет, в повечето случаи такъв има, когато жените имат предразположение към автоимунно заболяване, независимо дали се е отключило или не, или иначе казано, често точно от тази терапия се нуждаят жени с автоимунно заболяване.
Благодаря ти, Бени!







*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #97 -: Януари 17, 2010, 18:45:36 pm »
При жени с автоимунни заболявания (ревматизъм, множествена склероза, автоимунен тиреодит, Morbus Crohn – образуващ рани ентерит, Colitis ulcerosa) не се провежда имунизация, тъй като има опасения за влошаване на заболяването.
Аз само да кажа, че едно от горните е моята диагноза точно. Явно не се споделя от всички мнението, че това са категорични противопоказания, на мен и гастроентерологът, и консултиращият ни за АИ ни позволиха процедурата. Ремисията ми се запази и по време, и след АИ, и то без никакви лекарства. Освен това, след като съм прочела книгата на д-р Биър и цялата му теория на имунологичния стерилитет, в повечето случаи такъв има, когато жените имат предразположение към автоимунно заболяване, независимо дали се е отключило или не, или иначе казано, често точно от тази терапия се нуждаят жени с автоимунно заболяване.

Моля те дай повече информация с какво заболяване точно си, ако искаш пиши ми на лични  съобщения. От декември месец и аз се сдобих с автоимунно заболяване "хашимото" и незнам дали  бих могла да направя  АИ, защото по принцип не е хубаво и да се ваксинираме с автоимунно заболяване. Ако ти е възможно разкажи с няколко думи за книгата на д-р Alan Beer, видях я в интернет, но за съжеление ползвам немски език, английския ми е много слаб, незнам дали бих се справила да прочета книгата на английски. Предварително ти Благодаря
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #98 -: Януари 20, 2010, 16:23:49 pm »
Изчетох цялата тема, защото много ме интересува, но не можах да разбера как се стига до извода, че си за АИ и какви точно изследвания се правят и кои от тях са задължителни. Ако някой може да обясни по-подробно, ще съм благодарна.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #99 -: Януари 21, 2010, 14:21:43 pm »
Със съпруга ми направихме HLA типизиране и HLA крос мач тест в имунологична лаборатория. Резултатите от типизацията показаха, че сме абсолютно различни, нямаме дори и един еднакъв показател. Резултатите от крос мача показаха, че аз образувам антитела и че тяхната реакция на кръвта на мъжа ми е - умерена. С други думи - организмът ми се държи така сякаш вече съм направила АИ. Категорично не сме подходящи за тази имунизация. Ще се наложи да пробваме с вливания.

Много се радвам, че направихме това изследване, въпреки че има клиники, които правят АИ, без да го изискват. В Германия например държат на тези резултати и прибягват към терапия само, ако пациентите са подходящи. Това е професионално.

Между другото да ви кажа един любопитен факт, който открих, като се разрових по тая тема...В България преди 20-ина години една професорка е правила нещо подобно на АИ. Присаждала е мъничко кожа от съпруга на съпугата. Интересното е, че е направила 32 такива присаждания и са се родили 32 бебета..., т.е. успеваемостта е страхотна... Обаче е правила ХЛА тестове, за да прецени кои жени са подходящи...

Късмет на всички!