0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #340 -: Март 14, 2011, 13:44:24 pm »
Извинявайте, че ви връщам към предъвкван въпрос, но не мога да намеря информацията тук...
Някой носил ли е превод на брачно свидетелство в Мемориал на английски език? Оригиналът трябва ли да се носи също?
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #341 -: Март 15, 2011, 12:55:19 pm »
Ние носихме оргигинала,негово копие и превод на английски. Те вземаха и приложиха към досието английския превод
*
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #342 -: Март 15, 2011, 14:11:54 pm »
Някой носил ли е превод на брачно свидетелство в Мемориал на английски език? Оригиналът трябва ли да се носи също?
Оригинал и превод носих , преснимаха си и двете и ги приложиха към досието , което ти създават. В последствие при пункцията и трансфера Кюбра отново ми ги искаше заедно с паспортите, аз вече ги бях изпратила в София и по таза причина надълго и нашироко се обяснявахме , че имат всички документи снимани при тях. Много са "педантични" да не се размножите с някой друг , а не с представения съпруг. Не си спомням дали сме коментирали по-напред искат и снимки формат за документи, на теб и съпруга залепват ги на предна страница на досието  :D
Хайде да си идваш с бебе вече , че пролет дойде и щъркелите ще бъдат тук тия дни  :babyflips:
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #343 -: Март 15, 2011, 20:37:28 pm »
Отговорът е даден, ама и аз да потвърдя :) - оригиналът (да го видят) + копие и превод, които остават при тях.
Няма нужда преводът да е с официални заверки (легализация), но да има подпис, печат или бланка на преводач. Т.е. да не е "самоделен" :wink:
Освен това - снимки на двамата. Форматът не е фиксиран, примерно 6/4 или подобен става.

Кога тръгвате? да знам от кога :crossfingers: :crossfingers:  :)

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #344 -: Март 16, 2011, 09:04:57 am »
Освен документите свидетелство и мед.иследвания преведени на англииски ако имате такива. Подгответе си въпроси предварително относно здравословни проблеми ако имате такива.
Много важно нещо. Ако пътувате с личен автомобил. След като минете границата на първата бензиностанция на Шел си купете карта за преминаване по магистралата .Те са 2 вида на KGS или OGS. защото без тях няма да можете да влизате и излизате от нея.А това непрекъснато ще ви се случва Има бариери и навремето там имаше служители които събираха таксите на ръка сега обаче няма никой на гишетата и няма кой да ви таксува и само стази карат можете да преминете .Една такава карта ви осигорява около 5 таксувания.
За ориентацията имата около 2 часа път по магистралата до стигане в Истанбул от поне 1час може и повече зависи от трафика може и 2 до болницата В момента в който влезнете в града Гледайте табелите и следвайте посоката Окмейдани и Сисли.
Ако все пак се загубите наемете такси което да следвате.
Относно цените на хотелите .Са повишени . Хотела където съм била за 60евро в момента предлага на 70евро но с пазърлък заради по дългия престой се навиват да свалят цената. Относно апартаменти под наем и те са скъпи .Ако успеете да се договорите за 800 900евро за месец това е супер но се съмнявам.
Незабравяте картата за магистралата. По цялата и дължина има бариери и не можете да преминете.
« Последна редакция: Март 16, 2011, 09:08:05 am от zarina »
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #345 -: Март 16, 2011, 12:12:28 pm »
Незабравяте картата за магистралата.

Добре, че zarina се е сетила за това!
Ние улучихме, когато въведоха картите за първи път и бяха неприятна изненада. Но тогава поне на първите бариери имаше една кибитка, с един гавазин, който ломотеше само турски, но поне размахваше карти и сочеше към табела с цените :D . Той ни добавяше всеки път по 20-30TL в картата (работят като дебитни). Ако са го махнали от там е много тъпо. Всеки чужденец рискува да изгрее пред бариерата, без да има идея, че му трябва такава карта... :?

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #346 -: Март 16, 2011, 13:05:09 pm »
Много ви благодаря! Страхотни сте!
Аз все още се кандардисвам.
Исках поне да знам дали ще трябва да търся и преводач от турски.
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #347 -: Март 16, 2011, 13:14:07 pm »
Не ти трябва преводач и стига се кандрдисва! Я виж какво време се отвори. Знаеш ли колко е хубаво сега в Истанбул? :D

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #348 -: Март 16, 2011, 14:50:28 pm »
Махнали са го и няма никой на магистралата.
Стига сте се мотали винаги има първи път и аз първия път се загубих .То пък ако не се загубиш в истанбул "срамота",то си е нормално.
Не се притеснявайте толкова много ами тръгвайте да правите бебета. :lol: :lol:
За езиковата бариера. Споделете на Кюбра че примерно не знаете нито турски нито англииски тя ще намери начин как да стане комуникацията.На нея това и е работата.
 Хайде чакаме пролетни новини.

« Последна редакция: Март 16, 2011, 14:54:01 pm от zarina »
*
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #349 -: Март 16, 2011, 14:53:25 pm »
Довечера ще ти изпратя на лични телчето на Нурие сестрата от 7-мия етаж, Сабрие ми се обажда от някаква централа и нямам неин мобилен, но за начало за да се чувстваш в свои води Нурие е достатъчна  :D
Ако си от София , по-добре вземи самолета 35 евра ти е билета заедно с летищни такси и ще ти е споко за 40 мин. си там  :D
Плумерия е права времето сега е приказно в Истанбул. Малее как се размечтах , почна да ми се ходи на шопинг и едни хубави бутици ....За бременни и бебета какви неща имааа. Хайде не му мисли много stork-boy
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #350 -: Март 17, 2011, 11:25:20 am »
Момичета, много сте готини и мили! Много ви благодаря!

Истината е, че аз все още се колебая, защото стимулацията не ми е помогнала досега.
Имам много лош отговор и нисък АМХ, затова смятам, че естественият цикъл е по-добрият вариант. Чакам първо да отпадне забраната за 43-годишните, за да мога да отида в някоя що-годе успешна клиника в София. (Изключвам "Надежда", където и сега не връщат наборки.)
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #351 -: Март 17, 2011, 12:04:44 pm »
Здравейте и от мен, и аз да кажа че на 24.03 заминаваме имаме час на 25.03 при професор Кахраман, малко ме е страх дали ще се оправим по пътищата, но няма как, иначе малко съм шокирана от преводите на изследванията ни доста парички дойде, как ще се оправим той само мъжа ми знае английски аз съм доста зле с езика. И друго по принцип как процедират там ако има зелена светлина за процедура бавят ли се или не, казват ли веднага като видят документите какви са им плановете, предполагаеми проблеми и т.н и ориентират ли по какъв портокол ще съм и колко парички долу горе ще излезе, за да знаем, защото тука направо си и казаха парите преди да започнем.
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #352 -: Март 17, 2011, 13:08:33 pm »
 Не се притеснявайте за езика, ние като бяхме изследванията, които аз не преведох - преведох само свидетелството за граждански брак, първия ни преглед беше от лекар, който е много близък до д-р Карлъкая, и който е с български произход. Той говори малко смешно, но всичко разбира. Отделно е сестрата, която също говори български. И Кюбра е отзивчива, ако не е, бъдете по-настоятелни, тя е много заета. За пътуването, ако имате всички изследвания необходими - имате 2 варианта - единия е да отидете на предварителен преглед, и после да заминете за стимулация - както направихме ние. Втория е да отидете на 2 ден от цикъла и да кажете, че искате да стартирате. Цената е 2100 евро без лекарствата, и без изследванията на мъжа. За да се оправите, имате нужда само от джипиес, въвеждате си адреса, сградат се вижда лесно много е висока с черни стъкла и голям надпис мемориал. Късмет, наистина са факири там.
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #353 -: Март 17, 2011, 20:43:55 pm »
И друго по принцип как процедират там ако има зелена светлина за процедура бавят ли се или не, казват ли веднага като видят документите какви са им плановете, предполагаеми проблеми и т.н

За да не се повтарям, ако искаш, прочети постовете ми по-назад в темата. Мен ме почнаха преди да съм успяла да си събера акъла :D, само трябваше да кажа едно "искам". Какво ти бавене...

За парите, ще ви обясняват всичко предварително - кое колко ще ви струва, кое може да направите в България или съответно да купите от външна аптека (има с/у клиниката). Естествено, стремят се да предложат максимално неща да са от тях и затова е добре да питате и уточнявате всичко. Не се притеснявайте да питате! Там всички се пазарят :wink: и се очаква човек да си отстоява интересите. Но пък мога да кажа, че всичко, което са ми предложили, е било разумно. Те са много наясно, кое ни излиза изгодно при тях и кое не. :wink:


Не се притеснявай, с езиците ще се оправите много по-лесно, отколкото очакваш.
Пътищата... е, с тях е малко по-зорно първия път. До Истанбул е песен, но вътре става.. дискотека :D Един GPS ще ви е от полза.
И гледайте да не улучите пиковите часове около 7:00-9:00 и 17:00-20:00ч. Умножи софийския трафик по 10 и ще си представиш картинката по това време.
Имай предвид, че от началото на града (условно казано, защото трудно се определя, кое е "начало") до клиниката са около 40-50км. Такова разстояние в задръстване си е филм :?, а с едно объркване може да стане и сериал :D . Аз си имам професионален шофьор и пак успяхме да направим един-два мини-сериала :wink:  Но пък беше интересно :D Не съжалявам за нито едно истанбулско приключение...

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #354 -: Март 17, 2011, 22:34:04 pm »
Присетих се още нещо, в помощ на начинаещите автотуристи :wink:.. Важни момента за шофирането в Истанбул:
 
- Като караш, не те интересува какво правят тези отзад. Те да му мислят :wink:.  Цялото ти внимание е насочено да пазиш тези пред тебе, защото те, от своя страна, действат на същия принцип :D
- При престрояване м/у лентите на градските магистрали минава по споразумение този, на който "очевидно" повече му се налага да мине. :wink: Т.е., ако не се "бутате" може и да не се пристроите.
- Околните ползват клаксона непрестанно, но обикновено не е за да ви "направят забележка", а за да обозначат присъствието си, в случай, че не сте ги забелязали. Като наблюдавате как странно се движат някои субекти, ще разберете, че има защо :wink:
- На булевард (стига да не е магистрала) може да отбиете встрани и да спрете където и както ви хрумне, примерно, за да разгледате картата. И да има забранителни знаци, никой не им обръща внимание. И да дойде полиция, най-много... да ви свирне с клаксона (тяхното е по-скоро кратка сирена, с която "подкарват стадото") :D

Ех, този Истанбул... Любима тема. Като почна да пиша, никога не свършвам с малко... :? :)

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #355 -: Март 18, 2011, 10:28:49 am »
plumeria ще е приключение иначе ние този хотел в който ще бъдем въобще не е близо до болницата, плюс това отиваме предния ден така че да намерим хотела иначе сме решили за прегледа да си поръчаме такси от хотела, за по сигурно пък и да не се притесняваме :)
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #356 -: Март 18, 2011, 13:26:36 pm »
Освен документите свидетелство и мед.иследвания преведени на англииски ако имате такива. Подгответе си въпроси предварително относно здравословни проблеми ако имате такива.
Много важно нещо. Ако пътувате с личен автомобил. След като минете границата на първата бензиностанция на Шел си купете карта за преминаване по магистралата .Те са 2 вида на KGS или OGS. защото без тях няма да можете да влизате и излизате от нея.А това непрекъснато ще ви се случва Има бариери и навремето там имаше служители които събираха таксите на ръка сега обаче няма никой на гишетата и няма кой да ви таксува и само стази карат можете да преминете .Една такава карта ви осигорява около 5 таксувания.
За ориентацията имата около 2 часа път по магистралата до стигане в Истанбул от поне 1час може и повече зависи от трафика може и 2 до болницата В момента в който влезнете в града Гледайте табелите и следвайте посоката Окмейдани и Сисли.
Ако все пак се загубите наемете такси което да следвате.
Относно цените на хотелите .Са повишени . Хотела където съм била за 60евро в момента предлага на 70евро но с пазърлък заради по дългия престой се навиват да свалят цената. Относно апартаменти под наем и те са скъпи .Ако успеете да се договорите за 800 900евро за месец това е супер но се съмнявам.
Незабравяте картата за магистралата. По цялата и дължина има бариери и не можете да преминете.
Zarina, колко карти ще ни трябват за магистралите, казваш, че една стига за 5 пъти ?? И трябва ли легализация на изследвания и свидетелство за брак или може обикновен преводач да ги преведе и да сложи печат на фирмата си?
« Последна редакция: Март 18, 2011, 14:26:20 pm от margopetrova »
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #357 -: Март 18, 2011, 13:40:27 pm »
margopetrova аз питах адвокат и той каза, че документите трябва да се преведат и легализират във фирма за преводи и легализация, относно свидетелството за брак се вади дубликат от общината и се носи за превод и легализация,дубликат издават в общината към която сте се женили.
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #358 -: Март 18, 2011, 14:31:30 pm »
margopetrova аз питах адвокат и той каза, че документите трябва да се преведат и легализират във фирма за преводи и легализация, относно свидетелството за брак се вади дубликат от общината и се носи за превод и легализация,дубликат издават в общината към която сте се женили.
Благодаря !Свидетелството за брак е важен докумен, който може би се прилага в досие и сигурно подлежи на проверка, но медицинските изследвания го подлагам на съмнение дали трябва да бъдат легализирани. Аз ще питам лично на е-мail! Ако някой вече им отговор нека да сподели, защото според мен всички са ограничени със средствата и няма нужда да се харчат излишни пари , ако това не е нужно!
Re: Ин витро в Истанбул
« Отговор #359 -: Март 18, 2011, 14:34:05 pm »
Отговорът е даден, ама и аз да потвърдя :) - оригиналът (да го видят) + копие и превод, които остават при тях.
Няма нужда преводът да е с официални заверки (легализация), но да има подпис, печат или бланка на преводач. Т.е. да не е "самоделен" :wink:
Освен това - снимки на двамата. Форматът не е фиксиран, примерно 6/4 или подобен става.

Кога тръгвате? да знам от кога :crossfingers: :crossfingers:  :)
Сега видях и този коментар явно съм дублирала темата за което се извинявам. Снимките заедно или поотделно? И в смисъл някаква фирма, която извършва преводи ли трябва да сложи печата? Има ли значение езика, на който ще се преведат- английски или турски?

Да ви споделя и аз вече съм убедила и съпруга ми да правим нов опит в Турция!! Сега ми остават 45 дни да пия лекарства и да лекувам щитовидна жлеза и като си вкарам хормоните в норма веднага заминавам на 2-3 ден от цикъла. Получих и две писма от Мемориал и Istanbulcerrahi- при проф. Леми Ибрахимоглу. За сега цената ме устройва повече на втората клиника 3000-3500$  с лекарствата, доката на първата 2100 евро +700-800 за лекарства. Така ,че непременно ще следя темата и аз ще пиша за всяка една новост!!
« Последна редакция: Март 18, 2011, 15:17:12 pm от margopetrova »