0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #60 -: Април 24, 2019, 10:06:16 am »
Радвам се че Мишето е добре. Тери, какво да им кажа? имам предвид какво да ми е оплакването?
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #61 -: Април 24, 2019, 10:08:20 am »
Как какво-повръщаш много и си имала неудвоено ЧХГ.Ти при лекар ли ще ходиш,или в лаборатория,във второто не ги интересува.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #62 -: Април 24, 2019, 10:11:30 am »
ще ходя във лаборатория Слънчицето, след малко. Иначе със спешния кабинет говорих.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #63 -: Април 24, 2019, 10:14:17 am »
Момичета много ви мисля, да знаете!

Лина, според мен отиди на преглед, макар при тези ниски стойности те нищо да не могат да видят, е малко несериозно тяхното отношение.Една извънматочна е живтизастрашаваща.Стискам много силно палци да се е утроило, защото иначе става изключително притеснително, какво точно се случва.

Тери, и аз имам такива моменти, на ядосване, бяс, въобще много съм зла тогава!За сайтовете на които вярвам, изключително малко са, чета статията, гледам начина по който е написана, проверявам автора.

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #64 -: Април 24, 2019, 10:24:15 am »
Лина, пусни ЧХГ в лаборатория, но трябва да идеш при лекар, независимо от резултата. Всички се притесняваме за теб да не е извънматочна. Опитваме се да не те стряскаме и те подтикваме сама да решиш да идеш при лекар, но ако ЧХГ продължава да расте с малък темп, обезателно отивай на лекар. Слънчицето, Павла, Круела, Точица всички са били с извънматочна. За съжаление се оказа не толкова рядко срещана. И ако, да не дава Господ, това е случаят при теб: колкото по-рано отидеш, толкова по-голям шанс имаш да запазиш тръбата си. Съжалявам за стряскащия пост, но трбява да се погрижиш за себе си.
Слънчице, направо ме учудвате вие с Павла. В бг-мама, в страницата ни във фейсбук с няколко жени си писах, които също като мен щяха да припадат от комбинацията, даже докторката ми е казвала, че е много често срещано явление.
Пожелавам ви успех и на двете и да имате хубави резултати.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #65 -: Април 24, 2019, 10:26:43 am »
При мен може и да е било от натрупването на кринона толкова време, нали уж действа по-агресивно, защото и вчера и днес само той самия ми излиза оцветен, без реално кървене. А и от снощи си е тъмно кафяв.
Слънчице и Лина, много ви стискам палци всичко да е наред.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #66 -: Април 24, 2019, 10:44:09 am »
Да, момичета благодаря ви за грижата. Отидох и пуснах, чакам го наобяд да излезне и звъння в надежда. И мен ми е странно, че от спешното бяха толкова спокойни и все си повтарям, че аз прекалено много се стресирам и щом те са казали така е ок...
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #67 -: Април 24, 2019, 11:01:02 am »
Те в спешното не са гинеколози.Моята извънматочна протече почти безсимптомно,само ЧХГ не растеше.Стискам палци да не е това при теб.
Да ,а в един "научен" сайт пише ,че е 1 на 1000.
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #68 -: Април 24, 2019, 11:06:29 am »
Момичета стискам ви палци вдичко да е наред с ембриончетата  :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #69 -: Април 24, 2019, 11:06:47 am »
По повод извънматочната,знаете моето ЧХГ вървеше идеално,видя се в тръбата про 1500ЧХГ,ходех на прегледи всеки ден. Лина съвет от мен следи се често,ако се качват стойностите.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #70 -: Април 24, 2019, 11:09:41 am »
Моята извънматочна, ако наистина е бил такава, я третираха с метотрексат и после имам 2 бременности от нея, дори и Симеон. Според мен се получи заради самолетен полет от 5-6ч. Уж пише, че не може да е причината, но за мен беше.  Също за мен беше или хетеротопична, или имаше изчезващ близнак, защото в деня на цикъла имах около 500. както и да е. Минаха 4 години от тогава. 
Чакаме резултата, Лина!

Слънце, имам добро усещане за теб. Ще се е покачил ЧХГ много! Хубаво си решил да отидеш на място. То ако има нещо да става няма значение дали ще отидеш или не, но поне ще знаеш,

Тери, аз на български почти не чета. Ако чета гледам авторите и тях проверявам. Иначе пак не са много, защото тъпотията с ваксините пак е публикувана в Лансет, май, но... Ако е написано както трябва по всички правила на научна статия- ок. Чета към американската медицинска организация, Бритиш медикал джърнал, статиите към NCBI, майоклиник (на тях не вярвам много, но са достъпно написани).
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #71 -: Април 24, 2019, 11:53:39 am »
166.59 Пиша ей сега от една среща... ужас.. какви са тези игри на нерви ..супер много се изнервих

редакция, седнах на комютъра сега:
16.04 -36.33
18.04-41.89
20.04-53.95
24.04-166.59

сега говорих със спешното. Казаха че е добре. Питаха ме дата на последна местурация 19.03. Казаха че оплождането може да е настъпило след като фоликула е бил спукан т.е 05 Април (вече го видяхме спукан) .  Доволни са от ЧХГ-то и ми казаха да спирам да пускам ? Аз ще пусна петъка все пак. Да си пия дуфастона и на 30 в Надежда.

Блаодаря, че ме следиш Павла :grouphug:
« Последна редакция: Април 24, 2019, 12:12:34 pm от Lina88 »
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #72 -: Април 24, 2019, 11:58:47 am »
18ти 40, а сега 160 май е добре. Петък задължително пак!
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #73 -: Април 24, 2019, 12:19:54 pm »
Аз щях да падна,три пъти питах лаборантката да не е объркала.
ЧХГ на 22.04 беше 202,днес е 649.Чакам доктора да ми изпише нещо.
Тери,Павла правилно сте усетили😍
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #74 -: Април 24, 2019, 12:22:44 pm »
Слънчицето баааааааааааааааааа (без извинение)  8O супер яко.  :youwoman:.  ako можеш излегни се там да не си седнала. Аз си спомням, преди сто години, като бях бременна, това ми помагаше при такива ситуации
« Последна редакция: Април 24, 2019, 12:24:25 pm от Lina88 »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #75 -: Април 24, 2019, 12:33:12 pm »
Тери, по изключение и защото си наша пациентка и си ми симпатична, и много искам да успееш, ще направя кратък коментар по статията, която си пуснала. :) Казвам по изключение, защото това ми отнема много време, а няма да ми стигнат и 100 живота да опровергавам всяко безумие, което се появи в публичното пространство.
Още когато излезе статията, имаше остри реакции на редица учени, които критикуват не по принцип, а по същество тезата, изказана в проучването. Това е теза, а не доказатество, защото в науката трябва да има т.нар. причинно-следствена връзка. Т.е. едно нещо трябва да е води да друго нещо - първото е причината, второто е следствието. В това проучване няма нищо такова. Има само данни за деца, които са развили някакъв вид разствойства от аутестичния спектър и данни за нивата на два витамина при техните майки. Нищо дори не намеква, че високите нива на витамини са причина за аутистичното разстройство. Със същия успех можеха да измерят ръста на майките и да направят корелация. Може да е точно обратното - тези родители да имат генни предразположения, които да водят до висок риск от аутизъм и приемът на пренатални витамини да предпазва децата им от по-сериозните форми на аутизма. Отделно има критика относно много малкия брой на жени с високи нива на витамини, не е ясно кога са били високи тези нива, защото са изследвани само един път при раждане, не е ясно какви предиспозиции имат майките и т.н.

Самите учени в оригиналното си проучване, казват, че това не бива да е основание да се спира приемът на фолиева киселина от когото и да било, нито да се променя здравната политика, а също и че има нужда от следващи проучвания. Също така казват, че е много възможно поради фортификацията на храните повече деца да оцеляват - иначе те биха загинали. Това, естествено, е пропуснато в препечатаните и коментирани фриволно публикации на други места.

Друг важен елемент от аутистичния спектър е следния - проучванията върху ембрионалното развитие на плода показват, че неврогенезата (образуването на неврони) завършва в 20 седмица, а миграцията на неврони - в 16 седмица. Това са двата основни процеса, които се смята, че са засегнати при развитието на аутистичните разстройства. Именно и това е рисковият прозорец по време на вътреутробното развитие - да кажем по-общо първия триместър от бременността. Каква би била връзката между нивата на витамини при раждане и първия триместър на бременността? Често учените, работещи върху разни проблеми, забравят да си четат ембриологията, а аз като ембриолог знам колко е важно да имаш основни познания, а после да градиш хипотези.

И обратно, има много на брой други проучвания, че пренаталният прием на В9 предпазва от развитието на аутизъм - както преди, така и след това проучване. Вкл. и при майки с мутация в MTHFR гена и по-трудно усвояване на фолиевата киселина, вкл. и с дозозависим протективен ефект - т.е. по-високата доза пренатален витамин предпазва в по-висок процент. Хващам напосоки някои такива проучвания:
- Schmidt RJ, Hansen RL, Hartiala J, Allayee H, Schmidt LC, Tancredi DJ, Tassone F, Hertz-Picciotto I Prenatal vitamins, one-carbon metabolism gene variants, and risk for autism.
- Suren P, Roth C, Bresnahan M, et al. Association between maternal use of folic acid supplements and risk of autism spectrum disorders in children.
- Julvez J, Fortuny J, Mendez M, Torrent M, Ribas-Fito N, Sunyer J. Maternal use of folic acid supplements during pregnancy and four-year-old neurodevelopment in a population-based birth cohort.
- Roza SJ, van Batenburg-Eddes T, Steegers EA, et al. Maternal folic acid supplement use in early pregnancy and child behavioural problems: The Generation R Study.
- Roth C, Magnus P, Schjolberg S, et al. Folic acid supplements in pregnancy and severe language delay in children.
- Schmidt RJ, Tancredi DJ, Ozonoff S, et al. Maternal periconceptional folic acid intake and risk of autism spectrum disorders and developmental delay in the CHARGE (CHildhood Autism Risks from Genetics and Environment) case-control study.
- Steffenburg S, Gillberg C, Hellgren L, et al. A twin study of autism in Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden.
- Larsson HJ, Eaton WW, Madsen KM, et al. Risk factors for autism: perinatal factors, parental psychiatric history, and socioeconomic status.
- Schanen NC Epigenetics of autism spectrum disorders.
- James SJ, Melnyk S, Jernigan S, Pavliv O, Trusty T, Lehman S, Seidel L, Gaylor DW, Cleves MA A functional polymorphism in the reduced folate carrier gene and DNA hypomethylation in mothers of children with autism.

Аз съм качила превод на едно скорошно проучване, в което се проследяват братята и сестрите на вече родени деца с аутизъм. Пренаталната употреба на фолиева киселина намалява риска от разстройство от аутистичния спектър. Такова проучване се прави за първи път, то е проспективно и е много стойностно като наука. 

Последно, христоматийния пример е началото на антиваксърското движение. Един шарлатанин - не го наричам учен, защото умишлено е подправил данните и ги е предложил за публикация, та този Уейкфийлд публикува в престижното медицинско списание "The Lancet" своята теза. И после знаете какво става ... казвам това заради отговорността, която носим като лекари и заради безотговорното изричане на лъжи, които могат да имат драматични последици върху пациентите.

Проблемът, всъщност, е по-глобален. Съвременният човек първо решава да повярва в нещо - теза, кауза, идея, и после избирателно намира подкрепа за това, като игнорира обратното. Ако човек реши да търси разни неща из мрежата, ще намери всякаква подкрепа за всяка теза. Има такъв израз - за всеки проблем може да се намери много логично и напълно погрешно решение. Особено ако е в област, от която не разбира. А ние не можем да разбираме от всичко, нали.

P.S. Пиша това и като родител на дете с аутистично разстройство, като съм била бременна в години без никаква информация, витамини и други глезотии. Пазете се от псевдонаучни тези/публикации/лекари и т.н. Тръгнете ли по тази линия, няма измъкване.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #76 -: Април 24, 2019, 13:00:47 pm »
Мели, респект!

Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #77 -: Април 24, 2019, 13:07:08 pm »
Маги_ст и аз това бях тръгнала да пиша. Д-р Мели възхищавам ви се и се радвам, че все още има лекари като вас. Мойте адмирации за което!
Слънчице мисля че е добре ЧХГ. Всичко ще е наред този път. :*
Лина малко е като стойност, но според мен е по важно че се покачва. Надявам се всичко да завърши с щастлив финал след 9 месеца 
Мишеее и за теб стискам палци всичко да е наред и да имаш много лека бременност.
Късмет и на всички други.
Кулапетъл къде изчезна... :(  :bighug:
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #78 -: Април 24, 2019, 13:57:48 pm »
Дано на д-р Мели й се върне доброто ,което прави.Кой ще ти седне да дава консултации про боно,да ти обяснява и превежда.Адмирации!
Аз пак съм в хоризонтално положение,утрогестан,но шпа и лежане.Доктора каза да пия много вода.Да не се оставям да ожаднея-1.5 ,2 литра.Не разбрах какво общо има с кървенето.На 30ти сме на преглед.Няма да пътуваме,снощи го решихме ,оставаме във Варна.Така ми се искаше,ама...
Аптб,важното е да расте,все пак може да отидеш за коментар до лекаря си.
Мише,дано не се повтаря,че е голям шок като видиш кръв.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #79 -: Април 24, 2019, 14:03:02 pm »
Кулапетъл и на мен ми се губи. Дано е добре. Слънцемое,
3 седмици от ПРМ: 5 - 50 mIU/ml
• 4 седмици от ПРМ: 5 - 426 mIU/ml
• 5 седмици от ПРМ: 18 – 7 340 mIU/ml
• 6 седмици от ПРМ: 1 080 – 56 500 mIU/ml
това са рефентните стойности, които видях от ЧХГ калкулатора. Но пише  че са индивидуални. По това,което четох в нета, е индивидуално. А  ме успокоиха от спешния телефон, като казаха да спра с ЧХГ-то. Е аз все пак ще го направя. Слънчицето, на колко време ви е доктора?
« Последна редакция: Април 24, 2019, 14:05:46 pm от Lina88 »