0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11777
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #80 -: Февруари 03, 2019, 11:15:19 am »
Здравейте д-р Даскалова!
Извинявам се първо ако въпроса ми е глупав.Може ли да ми кажете какъв е този тест за генетична съвместимост между съпрузи?Скоро ми излезе резултат-хомогиготен генотип HLA-G  а имаме и едно неуспешно ИКСИ.Асо съществува такъв тест,къде може да се направи?Благодаря!

Не зная какво имаш предвид под "тест за генетична съвместимост между съпрузи", можеш ли да ми дадеш линк или да ми кажеш къде си го прочела/чула или някой ти го е препоръчал?


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #81 -: Февруари 03, 2019, 15:06:53 pm »
Здравейте д-р Даскалова!
Извинявам се първо ако въпроса ми е глупав.Може ли да ми кажете какъв е този тест за генетична съвместимост между съпрузи?Скоро ми излезе резултат-хомогиготен генотип HLA-G  а имаме и едно неуспешно ИКСИ.Асо съществува такъв тест,къде може да се направи?Благодаря!

Не зная какво имаш предвид под "тест за генетична съвместимост между съпрузи", можеш ли да ми дадеш линк или да ми кажеш къде си го прочела/чула или някой ти го е препоръчал?
Извинявам се отново,но най-вероятно аз не съм разбрала правилно написаното.Отностно тази генна мутацияHLA-G какво е вашето мнение?
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11777
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #82 -: Февруари 08, 2019, 12:07:27 pm »
HLA-G играе роля в процеса на имплантация, като поддържа локалния имунотолеранс. При жените с повтарящи се спонтанни аборти може да има полиморфизъм в HLA-G. Освен това може да се измерва разтворимата му фракция sHLA-G в средата, в която се отглеждат ембрионите и да се селектират по този признак. Доколко това има практическо значение не мога да кажа, нямам опит.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #83 -: Февруари 08, 2019, 13:39:07 pm »
HLA-G играе роля в процеса на имплантация, като поддържа локалния имунотолеранс. При жените с повтарящи се спонтанни аборти може да има полиморфизъм в HLA-G. Освен това може да се измерва разтворимата му фракция sHLA-G в средата, в която се отглеждат ембрионите и да се селектират по този признак. Доколко това има практическо значение не мога да кажа, нямам опит.
Благодаря ви!
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #84 -: Февруари 15, 2019, 16:38:28 pm »
Здравейте, д-р Мели,

На 34 години съм, имам едно детенце (от първия ми мъж) и един аборт по желание от същия мъж в 7 г.с. след установен пулс.

Със сегашният ми съпруг имам 3 спонтанни бременности, всички завършили с мисед в 5-6 г.с. без установен пулс на ембриона. Мъжът ми е с 3.5% морфология по Крюгер при CASA. Според вас това може ли да е причина за неуспешните бременности? Благодаря предварително.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11777
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #85 -: Февруари 15, 2019, 21:09:07 pm »
Здравейте, д-р Мели,

На 34 години съм, имам едно детенце (от първия ми мъж) и един аборт по желание от същия мъж в 7 г.с. след установен пулс.

Със сегашният ми съпруг имам 3 спонтанни бременности, всички завършили с мисед в 5-6 г.с. без установен пулс на ембриона. Мъжът ми е с 3.5% морфология по Крюгер при CASA. Според вас това може ли да е причина за неуспешните бременности? Благодаря предварително.

Здравей, serenity!

Да, причината за спонтанен аборт може да е у мъжа. Аз бих направила поне един кариотип.

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #86 -: Февруари 16, 2019, 08:59:46 am »
Благодаря за отговора, д-р Мели. Кариотип сме правили и двамата - нормален е. Може ли само морфологията да е причината? При мен има високи НК клетки, сега пуснахме кросмач и сега търсим друга причина пак при мен. Благодаря отново и хубава почивка.
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #87 -: Февруари 22, 2019, 14:03:34 pm »
Да, но нещата не се получаваха. Оказа се, че уреаплазмата не е била от скоро, и след първия курс антибиотици не се изчисти. В момента отново е на антибиотици. Докторът му е казал , че задължително трябва да ги изчисти и след това, евентуално може да има промяна в спермограмата. Уреаплазмата била много коварна.

Здравейте д-р Даскалова, след близо 2ву месечно лечение с 3 АБ, в понеделник съпругът ми получи отрицателен резултат за уреаплазма. Днес сутринта направи спермограма и резултатът е тератозооспермия ( от азооспермия - преди лечението). Въпросът ми е, може ли да очакваме още подобрение на спермограмата с течение на времето? Възможно ли е причината за лошата спермограма да е била уреаплазмата ( хормоналните му изследвания са в норма)? Предварително Ви благодаря!
« Последна редакция: Февруари 22, 2019, 14:05:18 pm от нана нан »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11777
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #88 -: Февруари 23, 2019, 21:28:58 pm »
Да, но нещата не се получаваха. Оказа се, че уреаплазмата не е била от скоро, и след първия курс антибиотици не се изчисти. В момента отново е на антибиотици. Докторът му е казал , че задължително трябва да ги изчисти и след това, евентуално може да има промяна в спермограмата. Уреаплазмата била много коварна.

Здравейте д-р Даскалова, след близо 2ву месечно лечение с 3 АБ, в понеделник съпругът ми получи отрицателен резултат за уреаплазма. Днес сутринта направи спермограма и резултатът е тератозооспермия ( от азооспермия - преди лечението). Въпросът ми е, може ли да очакваме още подобрение на спермограмата с течение на времето? Възможно ли е причината за лошата спермограма да е била уреаплазмата ( хормоналните му изследвания са в норма)? Предварително Ви благодаря!

Чудесно, от пълна липса на сперматозоиди до нормални основни параметри, като брой и подвижност на сперматозоидите, е отлично постижение! Самата динамика в спермалните му параметри преди и след лечение показва, че причината е била уреаплазмената инфекция, така че ...



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #89 -: Февруари 24, 2019, 20:11:58 pm »
Да, но нещата не се получаваха. Оказа се, че уреаплазмата не е била от скоро, и след първия курс антибиотици не се изчисти. В момента отново е на антибиотици. Докторът му е казал , че задължително трябва да ги изчисти и след това, евентуално може да има промяна в спермограмата. Уреаплазмата била много коварна.

Здравейте д-р Даскалова, след близо 2ву месечно лечение с 3 АБ, в понеделник съпругът ми получи отрицателен резултат за уреаплазма. Днес сутринта направи спермограма и резултатът е тератозооспермия ( от азооспермия - преди лечението). Въпросът ми е, може ли да очакваме още подобрение на спермограмата с течение на времето? Възможно ли е причината за лошата спермограма да е била уреаплазмата ( хормоналните му изследвания са в норма)? Предварително Ви благодаря!

Чудесно, от пълна липса на сперматозоиди до нормални основни параметри, като брой и подвижност на сперматозоидите, е отлично постижение! Самата динамика в спермалните му параметри преди и след лечение показва, че причината е била уреаплазмената инфекция, така че ...
Много Ви благодаря!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11777
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #90 -: Февруари 24, 2019, 20:24:03 pm »
Да, но нещата не се получаваха. Оказа се, че уреаплазмата не е била от скоро, и след първия курс антибиотици не се изчисти. В момента отново е на антибиотици. Докторът му е казал , че задължително трябва да ги изчисти и след това, евентуално може да има промяна в спермограмата. Уреаплазмата била много коварна.

Здравейте д-р Даскалова, след близо 2ву месечно лечение с 3 АБ, в понеделник съпругът ми получи отрицателен резултат за уреаплазма. Днес сутринта направи спермограма и резултатът е тератозооспермия ( от азооспермия - преди лечението). Въпросът ми е, може ли да очакваме още подобрение на спермограмата с течение на времето? Възможно ли е причината за лошата спермограма да е била уреаплазмата ( хормоналните му изследвания са в норма)? Предварително Ви благодаря!

Чудесно, от пълна липса на сперматозоиди до нормални основни параметри, като брой и подвижност на сперматозоидите, е отлично постижение! Самата динамика в спермалните му параметри преди и след лечение показва, че причината е била уреаплазмената инфекция, така че ...
Много Ви благодаря!

За нищо, на следващата спермограма му пожелавам нормозооспермия. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #91 -: Февруари 28, 2019, 20:08:36 pm »
Здравейте д-р Даскалова,
Може ли да коментирате спермограмата на мъжа ми.Знаем че не е много добра,не можем и да си обясним наличието на левкоцити.Правени са изследвания за хламидия които са отрицателни.Моля за вашия съвет към какво като лечение да се насочим и за малко разяснение по спермограмата.Имаме записан час за специалист но той е чак след месец,а дотогава ще се побъркаме от чудене и притеснение.Предварително благодаря.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11777
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте д-р Даскалова,
Може ли да коментирате спермограмата на мъжа ми.Знаем че не е много добра,не можем и да си обясним наличието на левкоцити.Правени са изследвания за хламидия които са отрицателни.Моля за вашия съвет към какво като лечение да се насочим и за малко разяснение по спермограмата.Имаме записан час за специалист но той е чак след месец,а дотогава ще се побъркаме от чудене и притеснение.Предварително благодаря.

Здравей, lina_di!

В тази спермограма има няколко проблема и те са следните:
- обемът на еякулата е под норма
- броят и концентрацията на сперматозоиди са намалени
- подвижността на сперматозоидите е ниска
- морфологията им е влошена
- левкоцитите са над допустимата граница

За колко време е занесъл пробата до лабораторията? Спазил ли е условията за отделяне, съхранение и транспорт? Ако не е, би било редно да се повтори спермалния анализ. Ако да, тогава следват поредица от прегледи и консултации при него, за да се установи защо има проблеми със сперматогенезата, каква е причината и дали е лечима. Първата стъпка е среща със специалист, който да снеме анамнеза, да оцени репродуктивната история, дали има рискови фактори и заболявания, увреждащи сперматогенезата и какво може да се направи, за да се премахнат.

Конкретно за наличието на левкоцити тази статия може да ти е от полза - Левкоцитоспермия.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Здравейте!
 Мъжът ми е на 22 години, от 2 години бебеправим и не се получава. Решихме да потърсим проблема. Аз съм с поликистоза, а при него излезе много лоша спермограмата. Ходихме при д-р Кацаров, той ни каза, че тестисите му са по малки от нормалното ( хипопластични 10 мл) . Пусна ни и изследване за фсх, тестостерон и микробиология . Всичко е в норма . 3 месеца ще пие ортомол фертил плюс и онази бърканица с мед и ако нямало резултат единствения ни вариант е ин витро . Някак ме стряска мисълта за ин витро . Благодаря предварително !
« Последна редакция: Март 06, 2019, 19:09:17 pm от nikoglori »
Здравейте, д-р Даскалова! Бихте ли коментирали спермограмата на мъжът ми на 26г.е. В момента пие Профертил по предписание на моят АГ, освен това му давам Омега 3, Прегнакеър концепцията за него и нея, чай от бабини зъби, петопръстник, магарешки трън и сладник и бърканица с мед, пчелен прашец, мака, орехи и сусам и пшеничен зародиш. Според вас с тези добавки дали ще има някакво подобрение?
Благодаря предварително! Хубав ден!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11777
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте!
 Мъжът ми е на 22 години, от 2 години бебеправим и не се получава. Решихме да потърсим проблема. Аз съм с поликистоза, а при него излезе много лоша спермограмата. Ходихме при д-р Кацаров, той ни каза, че тестисите му са по малки от нормалното ( хипопластични 10 мл) . Пусна ни и изследване за фсх, тестостерон и микробиология . Всичко е в норма . 3 месеца ще пие ортомол фертил плюс и онази бърканица с мед и ако нямало резултат единствения ни вариант е ин витро . Някак ме стряска мисълта за ин витро . Благодаря предварително !

Здравей, nikoglori!

При хипопластични тестиси ситуацията като цяло не е оптимистична, тъй като процесът на растеж и развитие на тестисите е приключил в пубертета, очевидно неправилно и почти нищо не можем да направим в тази насока. Единствено аз бих изключила други причини за влошената сперматогенеза, освен очевидните, преди да пристъпя към ин витро оплождане. Имам предвид да се направи цитогенетичен анализ, тест за микроделеции на У хромозома и скрининг за мутации в CFTR гена. Да, в началото мисълта за асистирана репродукция е плашеща, но при толкова ниска спермална концентрация е трудно да се предложи друг вариант. Освен да се ползват донорски сперматозоиди за инсеминация, което е по-мек вариант за жената, с по-малко рискове, но пък изисква осъзнаване от страна на мъже и приемане на факта, че детето няма да унаследи неговите гени. Също така може да се упорства за стимулация на сперматогенезата, с неясната идея да се произведат повече сперматозоиди, достатъчни за инсеминация примерно.

Разбира се, ако има рискове от страна на професията си и начина на живот, като напр. тютюнопушене, наднормено тегло, хипертония, гонадотоксини и т.н., работата в тази посока ще е от полза.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Здравейте!
 Мъжът ми е на 22 години, от 2 години бебеправим и не се получава. Решихме да потърсим проблема. Аз съм с поликистоза, а при него излезе много лоша спермограмата. Ходихме при д-р Кацаров, той ни каза, че тестисите му са по малки от нормалното ( хипопластични 10 мл) . Пусна ни и изследване за фсх, тестостерон и микробиология . Всичко е в норма . 3 месеца ще пие ортомол фертил плюс и онази бърканица с мед и ако нямало резултат единствения ни вариант е ин витро . Някак ме стряска мисълта за ин витро . Благодаря предварително !

Здравей, nikoglori!

При хипопластични тестиси ситуацията като цяло не е оптимистична, тъй като процесът на растеж и развитие на тестисите е приключил в пубертета, очевидно неправилно и почти нищо не можем да направим в тази насока. Единствено аз бих изключила други причини за влошената сперматогенеза, освен очевидните, преди да пристъпя към ин витро оплождане. Имам предвид да се направи цитогенетичен анализ, тест за микроделеции на У хромозома и скрининг за мутации в CFTR гена. Да, в началото мисълта за асистирана репродукция е плашеща, но при толкова ниска спермална концентрация е трудно да се предложи друг вариант. Освен да се ползват донорски сперматозоиди за инсеминация, което е по-мек вариант за жената, с по-малко рискове, но пък изисква осъзнаване от страна на мъже и приемане на факта, че детето няма да унаследи неговите гени. Също така може да се упорства за стимулация на сперматогенезата, с неясната идея да се произведат повече сперматозоиди, достатъчни за инсеминация примерно.

Разбира се, ако има рискове от страна на професията си и начина на живот, като напр. тютюнопушене, наднормено тегло, хипертония, гонадотоксини и т.н., работата в тази посока ще е от полза.

Поздрави! :)



Благодарим за вниманието!  :) Приятен ден !
Здравейте! Мъжът ни е на 28 год. като малък са го оперирали от хипоспадия,като дупчицата от която уринира е малко под обичайното място,възможно ли е да нямаме деца по нормалния начин? Благодаря
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11777
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте, д-р Даскалова! Бихте ли коментирали спермограмата на мъжът ми на 26г.е. В момента пие Профертил по предписание на моят АГ, освен това му давам Омега 3, Прегнакеър концепцията за него и нея, чай от бабини зъби, петопръстник, магарешки трън и сладник и бърканица с мед, пчелен прашец, мака, орехи и сусам и пшеничен зародиш. Според вас с тези добавки дали ще има някакво подобрение?
Благодаря предварително! Хубав ден!

Здравей, Buni25!

Има известни отклонения в спермалните параметри, като процентът на бързо прогресивно подвижни сперматозоиди е под нормата, както и спермалната морфология е нарушена.

С тези добавки ... може и да го заболи стомаха. :) Шегувам се, но и не виждам смисъл от многобройните хранителни добавки. Първо трябва да се намери причината да има отклонения в сперматогенезата и после да се провежда лечение. Ако не си набавя съответните хранителни вещества, разбира се, даването на хранителни добавки би имало ефект. Но ако причината е друга, то и лечение е редно да бъда специфично.

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11777
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравейте! Мъжът ни е на 28 год. като малък са го оперирали от хипоспадия,като дупчицата от която уринира е малко под обичайното място,възможно ли е да нямаме деца по нормалния начин? Благодаря

Здравей, Galchesita!

Обичайно това не е причина за безплодие, но все пак една спермограма ще помогне да се ориентирате има или няма проблеми.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу