0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

In vitro в Нидерзаксен/Германия
« -: Януари 31, 2018, 15:21:27 pm »
Здравейте,

живея от доста време в областа Нидерзаксен в град Олденбург Германия и от година и половина с партньора ми опитваме да имаме детенце. Пробваме 6 месеца нормално, но после се записахме в репродуктивна клиника в нашия град тъй като вече съм на 40г. Тук след две малки хормонални стимулации ми предложиха инсеминация тъй като след лапароскопията, която си направих се оказа, че по рождение имам еднорогова матка. За щастие яйчниците, матката са добре и тръбата, която имав ми е проходима. Не знам дали това е удачната стъпка в нашия случаи и се интересувам и от други добри репродуктивни клиники в този регион и най вече в Бремен, Хамбург или Хановер. Също така какви са вашите опити в Германия. Благодаря!
*
Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #1 -: Януари 31, 2018, 22:17:53 pm »
Здравей! Много си ми далече, аз съм в Берлин, но имам една позната, която живее в Хамбург и знам, че прави опити. Ще я разпитам.
Ти потърси ли информация в някой немски сайт, за да се ориентираш по-лесно евентуално?

Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #2 -: Април 13, 2018, 21:42:39 pm »
Аз също правя опити в Германия.
Минах през 4 леки стимулации за таймирана овулация(и последващи естествени опити ) и една отново лека стимулация за инсеминация.
Аз съм на 37  с една запушена тръба и хормони в норма .... имаме добра спермограма според клиниката ,която посещаваме.
От това което виждам не е по Крюгер.

prousseva на вас  каква спермограма ви правиха и какви изследвания ?
При мен виждам ,че само основните хормини са ми изследвани ,а по форумите чета че в БГ правят доста повече изследвания.
Сега имам час в друга клиника да видя и там какво ще кажат и след което ще избера къде да пристъпим към инвитро.
Ще ми е интересно да споделиш при вас как протичат нещата.
Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #3 -: Април 14, 2018, 12:42:22 pm »
Здравейте, аз съм в Берлин и вчера с неуспех приключи третия ни опит Икси. Пристъпихме към инвитро, защото след претърпяна химиотерапия мъжът ми вече не може да има деца...за щастие бяхме предупредени,че съществува такава вероятност и преди химиотерапията замръзихме сперма (с перфектно качество). По думите на лекарката при мен проблем няма, но всички изследвания ми бяха направени преди една година ,преди първия опит и от тогава пристъпваме към следващи опити само с взимане на кръв,  резултата от което никога не ми се опакзва или обяснява, а само чувам "всичко е на ред " . Аз се доверявах сляпо, защото бях много наясно, то и все още не съм,  но нали за това са лекарите, нали сме в Германия където уж много е напреднала медицината и т.н.. Сега след толкова неуспешни опити започнах по- задъбочено да чета и започнах много да се съмнявам, че въобще всичко протича както трябва, на мен никога не са ми правили снимки на тръбите и още много изследвания за които установих, че се правят в България!  Може би трябваше малко повече да се поинтересувам, но и с не доброто владеене на немски език нещата се усложняват още повече! Извинете ме за дългия пост, ще се радвам ако се включи някой, който е в Берлин, за да споделим опит ,защото аз обмислям и смяна на клиниката, но не знам с коя друга!
Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #4 -: Април 14, 2018, 21:22:52 pm »
Това с изследванията май е всеобщ проблем.
Но аз сега поисках да ми извадят копие от всички резултати и виждам ,че са правени основните хормони плюс че ми беше назначена лапароскопия (правих я в  друга болница)където се видя ,че съм с лява запушена тръба ,но няма снимки и документи  ....просто едно писмо към клиниката в което са описва съсноянието.
При мен е същото ...само чувам всичко  е наред ,нормално и това е .
Аз сега ще видя какво ще кажат и на другото място  което избрах ,то е университетската болница в Кил.
Аз се насочих там ,защото друго не намирам толкова близо.

Archi187 ,дано намериш и ти нещо по-добро стискам палци !
Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #5 -: Април 14, 2018, 22:17:52 pm »
И аз сега съм решила да си поискам да ми разпечатат всички изследвания, за да видя за какво иде реч....с това доверие стига толкова! Освен това ни остава само още един последен опит по здравната каса и не мисля да го пропилявам. Но направо съм изумена, въобще не съм предполагала, че тук в Германия може да се действа така отгоре отгоре, мн странно! Чак започват да ме навяват мисли, че се отнасят така защото сме чужденци!
Пожелавам успех и на теб и ще се радвам да продължим да споделяме опит!
*
Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #6 -: Април 16, 2018, 01:40:54 am »
Аз съм в Берлин, но не съм правила опити тук.
Снаха ми прави в една клиника в Шпандау, забременя от първия път (имаха проблеми със спермограмата), но не бяха доволни от отношението. Тогава беше на 30 или 31 г. Имат още замразени, но за момента искат да изчакат, защото нито детето може да ходи на градина (няма места, казах й следващия път да се запише още като бременна), нито тя има работа. Но за да взима обезщетението за безработица, трябва да се прави, че кандидатства за различни работи. :-(
Правила съм два пъти икси, единият път беше в Западна Германия. И двата без цс. Не ви пренебрегват, защото сте чужденци. Така си работят по принцип.
Поне в Берлин има голям избор на клиники. Трябва да потърсиш повече информация.
Ти в коя клиника си?

Силви, извинявай! Съвсем те забравих. Ще си запиша утре да проверя малко отзиви за клиниката в Кил. Както ти казах, щом имаш чувството, че не вървите напред, е добре да се вземе и второ мнение. Ако трябва, дори и трето.

Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #7 -: Април 16, 2018, 20:51:59 pm »

Силви, извинявай! Съвсем те забравих. Ще си запиша утре да проверя малко отзиви за клиниката в Кил. Както ти казах, щом имаш чувството, че не вървите напред, е добре да се вземе и второ мнение. Ако трябва, дори и трето.
Няма проблем.Когато имаш време.
Идващия понеделник ни е часът ,да видим какво ще кажат там.
Но имам положителна нагласа  :D
Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #8 -: Април 23, 2018, 19:59:08 pm »
Днес мина прегледа ми в новата клиника и мисля ,че останах по доволна от отношението и компетентността на лекаря.Дано не ми е грешно първото впечатление.
По отношение за заплащането  ни посъветва да сменим здравната каса към която се осигуряваме ,защото здравна каса ДАК поемала всички разходи по опитите(инвитро или икси),а нашата АОК поема само 50%.
Съответно  днес посетихме  ДАК и сега трябва да изчакаме отговор от АОК ,ако всичко е ок ни казаха ,че юли месец ще можем да започнем.
Вие към кои здравни каси сте?Какво заплащате  за опитите си?
*
Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #9 -: Април 30, 2018, 01:56:12 am »
Силви, това са чудесни новини. :-)
Дръж ни в течение!

Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #10 -: Ноември 12, 2018, 17:45:37 pm »
Все поглеждам в тази темичка  с надеждата някой да сподели как му протичат процедурите в Германия ,уви...

Да си кажа моите трепети и дано някой да ми даде съвет ,че нещо се оплетох и не мога да взема решение.

Мина първото ни Икси и за съжаление без успех...
Започнаха със стимулацията без да има преглед на първи или втори ден от цикъла....попадала съм на коментари от други момичета ,че и при тях е било така.Аз за мое спокойствие се прегледах при гинеколога ми и така започнах стимулацията .Прегледаха ме чак на осми ден  ,нещата бяха ок (имах 9 фоликула) и след три дни още един преглед ,на който вече всичко беше с необходимите размери и последваха нещата ...пункция (7 яйцеклетки)...трансфер на втори ден (имахме 5 , върнаха ми 2) и така по живо по здраво вкъщи всеки ден 3×1 прогестерон ,само това до 13 ден от трансфера ,когато ми зацапа и направихме кръвния тест ...
Като  цяло нещата минаха гладко ,трансферът ми беше много лек и професионално направен  .
Но не спирам да се питам защо протича така една процедура тук?В България по време на стимулация те следят постоянно ,сменят дози ...лекарства ..,след трансфер те оставят да лежиш известно време ,след това дозите и лекарствата  които се взимат до теста нямат нищо общо с тук.Не разбирам и не знам кое е по добре?

Сега съм в голяма чуденка къде да правя следващия опит ,ако го правя в бг ще е много по сложно пътувания ,болнични ....разходи...,ако е тук всичко е много по лесно ,но дали в бг шанса не е по голям??

Когато си бях в бг лятото се консултирах с един лекар и първото нещо което искаше е да направи цветна снимка(казах му че съм със запушена лява тръба) и да прецени дали трябва да бъде отстранена .Моя приятелка е правила инвитро при него и след три неуспешни опита  ,успява при него като предварително отстраняват запушената й тръба.

Според вас мога ли тук да задам този въпрос ,какво е тяхното мнение ,дали не е добре да се отстрани тази тръба ,да ги питам дали няма да назначат генетични изследвания....моят хормон на щитовидната жлеза е 2.3 и тук казват ,че е добре ,но в бг го искат под 2 за да се пристъпи към процедура?
Какво е вашето мнение ,ако питам такива неща дали ще има смисъл или ще си действат по техния начин и  ще ми отговорят  отгоре отгоре на въпросите?
Ще се радвам на всякакъв съвет и да споделите ,ако има момичета които са правили процедури в Германия да споделят как е било при тях.

Извинявам се дългия пост ,но се надявам и да съм полезна на някое момиче ,ако търси инфо за Германия.
Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #11 -: Декември 04, 2018, 15:05:14 pm »
Здравейте, ето ме и мен с един съвсем пресен разказ, който ще помогне и на мен да събера малко мислите си! За съжаление, първи неуспешен опит.
Към Kinderwunsch клиниката ме насочи гинеколожката ми, тъй като миналото лято забременях, след половин година опити, за съжаление извънматочно. От нашия лекар в клиниката имаме много добри впечатления, човечен, изслушва те и като цяло оставаш с впечатлението, че вниква в проблемите ти и иска да ти помогне (личното отношение като цяло, по мое мнение, трудно им се получава на лекарите тук, специално с гинеколожката не мога да почувствам такова отношение).
Решихме да направим диагностична лапароскопия, в препоръчан от Kinderwunsch клиниката медицински център. Тук всеки си е тясно профилиран, за добро или зло (за разлика от България, където гинекологът е и репродуктивен специалист, хирург, изражда те, всичко в едно). Оказа се, че тръбата, в която е била извънматочната бременност, се е запушила. Другата тръба се установи проходима, но със сраствания. Хирургът, който извърши диагностичната лапароскопия, беше много мил и внимателен, разясни всичко подробно. Предаде ни отчет от операцията, заедно със снимки. Запушената тръба не беше отстранена, така са решили.
В Kinderwunsch клиниката обсъдихме с лекаря възможностите и решихме да поизчакаме, като опитаме отново по естествен път. Предупреди ме, че има голяма вероятност отново да се получи извънматочна, но решихме да рискуваме. След два месеца бях отново бременна, но отново със съмнения за извънматочна бременност. Реакцията на лекаря беше напълно адекватна , незабавно ме насочи към гинекологична клиника за проследяване, вместо да изчаква и да протака (което се опита да направи гинеколожката ми, въпреки че много добре знаеше за риска). За мое огромно съжаление съмненията се потвърдиха, оказа се отново извънматочна, този път в другата тръба. Оперираха ме отново в началото на това лято. Състоянието на оперираната тръба не ми е известно.
Пак след консулт с лекаря решихме да не рискуваме повече и да пристъпим към инвитро. Преди процедурата попитах за хормонални изследвания, но ми отговориха, че са ми направили при постъпване в клиниката и нямало нужда. Конкретно TSH ме притесняваше, понеже съм с лек проблем на щитовидната жлеза. Както и да е, отидох при личния лекар и я проконтролирах преди да започна (TSH =2,13, което според мен не е съвсем ОК, но личният ми каза, че ако забременея, ще я следи, според репродуктивния специалист нямало проблем). Дадоха ми папка с докумети и рецептите, да купим лекарствата (ние плащаме всичко, понеже съм над 40, малко, но касите не плащат). На втория ден от цикъла (миналия месец) отидох в клиниката да се обадя, показаха ми и как да си поставям инжекциите. Преглед нямаше, предполагам в България по това време правят броене на т.нар.антрални фоликули. Е, тук не се прави явно. На 8-мия ден по график трябваше да съм на преглед, но го преместиха за 9-тия, защото прегледите били само в понеделник, сряда и петък. Тук малко се шокирах, признавам, защото мога да предположа колко е важно прецизното таймиране в една толкова сложна процедура. Както и да е, прегледаха ме на 9-тия ден, лекарят беше приятно изненадан от броя на фоликулите, които съм образувала, изброи 8 или 9. Повика ме отново на преглед в петък, на 11-тия ден, за да види как вървят нещата и да реши кога ще е пункцията. Видя 12 фоликула, най-големите от които около 2 см., ако съм запомнила добре. Тук отново ме втрещи фактът, че пункции се правят само в работен ден, тоест най-рано в понеделник, понеже трябваше да си сложа Бревактид 36 часа по-рано. Планира ме за понеделник, 14-ти ден. По принцип бях чела в интернет, че пункция се прави межди 11-тия и 14-тия ден.
В деня на пункцията бяхме 5-6 двойки, организацията беше безупречна, лекарят внимателен както винаги, извади 8 яйцеклетки. Не зная разликата откъде се е получила, надявам се само да не съм загубила няколко заради уикенда, всъщност не знам дали е възможно, нали всичко е стимулирано, но вероятността да са остарели също не е за подценяване. Извадил е 8, от които годните са били 7. Полежах след процедурата около 15-тина минути, основно заради упойката, изпих един чай с бисквитки и си тръгнахме. На другия ден ми се обадих ембриологът да ми каже, че са се оплодили и развиват 4 ембриона. Разбрахме се да се чуем в четвъртък, за да получа информация за моите ембриончета. Обясниха ми, че ако не се развиват добре, ще ме извикат по-рано за ембриотрансфера, ако не, ще ги трансферират по план в събота, на 5-тия ден. Тук отново разочарование, лекарят ми заминаваше на конгрес, в петък и събота щеше да отсъства. Трансферът в събота щяла да го направи колежката, също репродуктивен специалист. По принцип имам хубави впечатления от нея, беше ме гледала веднъж, когато моят лекар отсъстваше, но все пак за нея аз съм чужд пациент, не е толкова запозната, въпреки че ми демонстрира, че познава моя случай.
В четвъртък ми се обади ембриологът да ми каже, че имаме 3 ембриончета, едно 8-клетъчно и две 6-клетъчни. Попитах го значи ли това, че имаме един качествен и два не толкова качествени ембриона. Отговори ми, че и трите изглеждат добре и се развиват напълно нормално за възрастта си. Тук е моментът да вмъкна и че по принцип стимулацията с цел замразяване на ембриони е забранена по закон в Германия. Могат да се замразяват само и единствено ембриони, останали неизползвани от текущата процедура. Ние първоначално се надявахме чрез стимулацията да получим ембриони за два опита, за да избегнем едно стимулиране в случай на неуспех, но лекарят, въпреки че в началото подхвърли тази възможност, сякаш всячески се опитваше да ни откаже от тази възможност, с аргумента, че хвърляме пари на вятъра, тъй като успеваемостта с размразени била много ниска. В събота се оказахме с два останали ембриона, едни отличен и един не толкова. Поискахме да трансферират един, по настояване на мъжа ми, тъй като се страхувахме от многоплодна бременност. Втория го оставиха да видят как се развива и евентуално да го замразят в понеделник, което на мен ми се видя много странно, защото не съм чувала да се замразяват 7-дневни ембриони, та той тогава вече трябваше да се е излюпил! Както и да е, в понеделник ми се обадиха да ми кажат, че вторият ембрион е спрял да се развива, каквото и да означава това.
Другият особен момент по отношение на ембрионите в Германия, е че на ембрионолозите им е забранено да ги селектират, по някакъв закон за защита на ембриона. Това го обсъждах с гинеколожката ми в България и тя ми каза, че не вярва, че не правят поне някаква селекция да отделят по-качествените, защото, според нея, така процентите на успеваемост на клиниките ще спаднат, а няма клиника, която да не гони успеваемост. Мисля, че бях видяла някъде в интернет процентите на успеваемост в Германия, но сега не мога да ги открия, дали не беше и в този форум даже?! Според мен това, което не правят, е предимплантационна диагностика, което и в България не се прави често , а и се заплаща допълнително. Но не съм сигурна!
В деня на трансфера, събота (слава Богу, че правят поне трансфери в събота), процедурата беше отново много добре организирана. Frau Dr. започна с пациентите на Herr Dr., тоест с мен, което ме очарова. Нямаше система или инжекция за отпускане на матката, както в България. Показаха ми на дисплея съда с името ми и ембриончето, аз бях толкова развълнувана, че не успях да го разгледам добре. Направи ми впечатление, че ембриолога го нямаше, имаше една девойка, която оперираше с ембрионите, надявам се, че не беше просто медицинска сестра. Извади ембриона в катетъра, лекарката го постави, по нейни думи, в средата на матката, заради предходните ми извънматочни, провериха катетъра след това да не би да го е задържал и ме изпратиха да си ходя. Лежане нямаше, аз поседнах за 5  минути и това беше. От гравитацията нямало как да изпадне, ми каза лекарката. Теста ми го насрочиха за 11-тия ден. Прибрахме се и полежах малко вкъщи. В неделя излязохме и имахме един напълно нормален ден, както и през следващата седмица.
Точно седмица след трансфера, отново събота, бяхме доста навън, повървяхме, седнахме да хапнем. Когато се прибрах, видях че превръзката ми е леко оцветена. Общо взето, с този Утрогестан имах два дни, в които го слагах малко на по-големи интервали, но не съм пропускала прием, като в деня на пункцията даже сложих и на обяд по грешка, въпреки че на упътването ми пишеше да започна от вечерта. Утрогестана ми го изписаха вагинално, защото така се отразявал по-добре. Вечерта видях, че започвам по малко да кървя. Не се шашках в началото (аз през цялото време се опитвах да не се навивам излишно, а да изчакам да видя как ще се развият нещата, преди да се радвам или тъжа). В неделя течението се засили, беше ми 8-ми ден от трансфера, като не броим деня на самия трансфер. Изчетох всичко, което намерих по форумите, явно се дължеше на срив в нивото на прогестерона, но аз нали бях на прогестерон?? Останах с впечатление, че се случва рядко, повечето момичета устискваха поне до тест, а аз вече имах менструация!! Беше ми ясно, че нищо не се е получило. В понеделник, тоест вчера, отидох в клиниката и пуснах тест. Резултатът беше отрицателен. Асистентката ми каза, че лекарят е казал да спра утрогестана. Уговорихме се да се чуем с лекаря другата седмица по телефона, за да анализираме опита и да решим какво ще правим по-нататък. Ще се опитам да превърна телефонната среща в реална, защото имаме толкова много въпроси,а тези телефонни термини са ми адски неудобни, предпочитам реалния контакт. Решихме да опитаме тук, защото няма да ни се налага да пътуваме, имаме доверие на лекаря, цената ни излиза горе-долу същата, понеже лекарствата ги купихме от Австрия на цени доста по-ниски от немските.
Знам, че един опит е крайно недостатъчен, но има доста неща, които създават въпросителни у мен, а не би трябвало да е така. Не знам и какво да правя отсега нататък. Голямо писание ми се получи, съжалявам!
Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #12 -: Декември 05, 2018, 20:19:49 pm »
Виталиана ,здравей!
Съжалявам за неуспешния опит ....и благодаря за разказа ти .
В темамата не се пише много за съжаление.
По твоя разказ и от други примери на момичета тук ,ми става  ясно ,че тук така се  работи .
По различно е от бг ,но силно се надявам да успеем и с техните методи ...
Процента  на успеваемст в Германия и аз не знам какъв е и ако някой сподели ще се радвам да разбера.
Ще се радвам да споделяш нещата ,които ти се случват и опита който имаш ,стискам ти палци за успешен следващ опит.
Re: In vitro в Нидерзаксен/Германия
« Отговор #13 -: Декември 11, 2018, 12:07:54 pm »
Здравейте, момичета! Благодаря ти, Силви, успех и на теб!
Днес бях при лекаря, обясни ми всичко подробно. Смята, че причината за неуспеха е по-скоро лош късмет, затова не се е стигнало до имплантация. Обясни ми отново намалените шансове предвид възрастта и като цяло смята, че развитието на нещата е в следствие на застарелите ми яйцеклетки. Като цяло, смята че реакцията на стимулацията е била добра, по протокол с антагонисти. Следващия път каза ще работим по дълъг протокол, ще смени стимулацията в опит да добие повече яйцеклетки. Ще увеличи прогестерона във втората фаза.
Показа ми развитието на ембрионите. На 5-ти ден е имало една морула и един бластоцит. Ние трансферирахме бластоцита. Чудя се дали нямаше шанс тази морулка, но каквото било, било. Другия път, дай Боже да има повече бластоцити, ще трансферираме два.
При теб как върви? Ще правиш ли нов опит скоро? Аз мисля в края на януари да опитам пак. Все пак нямам много време!