0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тубарни проблеми
« -: Октомври 03, 2017, 09:48:24 am »
Здравейте,

Бих искала да попитам дали във форума има момичета с моя проблем - на цветна снимка се установи: едната тръба не се визуализира, запушена, не пропуска дори при голямо налягане; другата тръба е силно нагъната в средна и дистална трета, но пропуска контрастно вещество.
Имам вече едно дете на 7 години - забременях без никакъв проблем, по-точно без да е планирано.
По всяка вероятност преди 7 години проблемът с едната запушена тръба съм го имала, защото в миналото съм имала две операции от същата страна, от която се намира запушената тръба.
Въпросът е в другата - нагънатата тръба. Възможно ли е да се забременее, ако е нагъната - все пак пропуска /пропусна контрастното вещество дори без налягане/. Също така дали евентуална лапароскопия би решила проблема поне с тази нагънатата.
След една седмица имам час за лекар, с когото ще обсъдим резултата от цветната снимка, но до тогава треперя...
Искам да допълня, че на съпруга ми спермограмата е с много добри характеристики, хормоналните ми изследвания са в нормите, на ехограф се визулаизират 7 фоликула в единия яйчник и около 9 броя в другия, т.е. нямам хормонални проблеми и яйчниковият ми резерв е добър. Изследването за хламидии е отрицателно.
Опитите за бебе правим от 7 месеца. На 35 години съм.
В момента се ччувствам наистина "изгубена" и объркана - как така преди 7 години забременях без дори да съм го планирала, а 7 години по-късно се оказва, че имам тубарни проблеми.
Ще бъда благодарна, ако някой, който е имал същите проблеми сподели опит.
« Последна редакция: Октомври 03, 2017, 11:03:16 am от ZaraA »
*
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #1 -: Октомври 03, 2017, 13:54:01 pm »
Обсъди резултатите със следящият лекар. Добре е запушената тръба да бъде премахната. Мисля че най добре лекар да каже какво следва.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #2 -: Октомври 03, 2017, 18:48:22 pm »
Здравей, Зара, добре дошла при нас! :)

Проблемите с маточните тръби са най-честата причина за инфертилитет при жената. Предходните коремни операции са една възможна причина за това състояние на нещата, както като оперативна процедура, така и заради причината, която ги е наложила. С годините, колкото и да не ни се иска, здравословните проблеми се задълбочават - това е естественият ход на нещата. С това се опитвам да отговоря на въпроса ти защо не е имало проблеми преди години, а сега има.

На теория е възможно забременяване и през нагъната и недостатъчно добре изглеждаща тръба, но също така и рискът от извънматочна бременност е малко по-висок.

Дали оперативно могат да се отстранят сраствания и да се подобри по този начин състоянието на тръбата е въпрос, на който едва ли някой лекар може да ти отговори, преди да погледне какво е състоянието в корема. Така че поне диагностична лапароскопска операция е редно да се обсъди и, ако е възможно да се проникне в корема, да се предприеме диагностика и евентуална оперативна намеса.

Добре е тези неща да се обсъдят предварително с оператора, като се прецени какъв да е обемът на операцията, защото при нефункционални тръби е по-добре да се прекъснат и да се премине към ин витро оплождане.

Вторият вариант е без други действия да се премине към следене на овулацията, за да се види дали яйчникът откъм проходимата тръба овулира. Ако да, може да се предложи таймиран цикъл. Ако не, да се обсъди стимулация с инсеминация.

Всичко това в сферата на предположенията - говори с лекаря за това и виж той какво ще предложи.

Успех!  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #3 -: Октомври 04, 2017, 09:36:13 am »
Здравейте,

Благодаря за съветите и разбирането.
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #4 -: Октомври 12, 2017, 15:12:30 pm »
Здравейте,може ли да коментирате направената прикачената цветна снимка - второ мнение,тъй като се притеснявам от това,което ми казаха!
*
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #5 -: Октомври 12, 2017, 15:42:15 pm »
Паулина, на добре е второто мнение да е от лекар.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #6 -: Октомври 26, 2017, 01:03:59 am »
Здравейте, момичета
искам да попитам за съвет и мнение. Преди няколко дни си направих ЦС, резултата от която е 2 запушени тръби. Пред 2 години забременях, но плода падна и съответно не стигнах до така желаният от нас резултат. Та въпроса ми е възможно ли е според вас за 2 години тръбите ми да се запушат напълно /не че зная какво е било състоянието им преди две години, но все пак имах спонтанно забременяване/ или мога да мисля за така обсъжданите от много хора маточни спазми, които да доведат до този резултат
Редактиране на публикация
*
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #7 -: Октомври 26, 2017, 08:49:20 am »
Пламена, как беше направена цветната снимка, с или без упойка?Ако са запушени не ти ли предложиха лапароскопия за тяхното прекъсване?При такава интервенция ще се види със сигурност тяхното състояние.

Re: Тубарни проблеми
« Отговор #8 -: Октомври 26, 2017, 13:43:17 pm »
Без упойка. Направо ми казаха да подавам документи по фонда за инвитро, което е едиственият вариант за забременяваме в предвид на резултата от две запушени тръби
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #9 -: Октомври 26, 2017, 13:44:54 pm »
Нито гинеколога, нито ренгелонога споменаха лапароскопия
*
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #10 -: Октомври 26, 2017, 14:30:16 pm »
Къде е правена цветната снимка, не сте ли коментирали защо са запушени тези тръби?По време на снимката изпитахте ли остра режеща болка в слабините?

Re: Тубарни проблеми
« Отговор #11 -: Октомври 26, 2017, 17:14:36 pm »
Снимката правих в Щерев, при Д-р Билчев. Остра режеща болка не изпитах, макар че не беше приятно, беше по скоро тъпа постоянна болка, наподобяваща болезнена менструация. Всичко стана толкова бързо, не бях запозната в подробности с ЦС и не бях подготвена за подобен резултата/ не че някой е подготвен, но мъжа ми е с лоша спермограма, аз съм забременявала и отидох на снимката с настройката че всичко ще е наред и правя това изследване просто рутинно, макар че много се страхувах от болката. 10 мин преди изследването дори гинеколожката ми казваше, че ако правим икси това изследване не ни е необходимо и ме разубеждаваше да го правя/. Та дори и не можах да асимилирам резултата поне 10 мин., през които доктора вече беше излязал. Единственото, което ме попита е дали съм имала някога тазови инфекции. Отговорът ми беше не. Каза ми, че единственият начин е да забременея инвитро и си тръгна. След това гинеколожката д-р Коновалова набързо ми попълни формулярите за фонда и това беше. След това започнах да чета, попаднах на мнения, че няма как да съм била бременна и за две години да съм с напълно запушени тръби, прочетох и за маточни спазми и ... започнах да се колебая в истинноста на резултата
*
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #12 -: Октомври 26, 2017, 19:11:06 pm »
Аз бих направила лапароскопия да се види състоянието на тръбите и да се прекъснат, за да се предотврати евентуслна извънматочна.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #13 -: Октомври 26, 2017, 19:34:03 pm »
След това започнах да чета, попаднах на мнения, че няма как да съм била бременна и за две години да съм с напълно запушени тръби ...

Това, разбира се, не е вярно, тръбите могат да се запушат и за доста по-кратък период от време.

Пламена, добър вариант е когато си подавате документите за ЦАР, да се срещнете с лекар и да обсъдите резултата, притесненията, следващите стъпки и т.н.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #14 -: Октомври 26, 2017, 22:09:50 pm »
Благодаря ви за отговора Д-р Мариела Даскалова. Наясно съм, че трябва да се консултирам с лекар, просто в деня на ЦС не бях на себе си и дори и не се досетих за стотиците въпроси, които ми възникват сега. Като повечето хора, малко след това започнах да обмислям, разсъждавам и търся инфо за поставената вече диагноза. Аз незная дали е възможно или не да се запушат за две години. Дори и не бях чувала за въпросните маточни спазми и т.н. Никой в центъра не ми и спомена за необходимост от отстраняване на тръбите, възможност за лапароскопия и т.н. Предполагам, че малко по- малко ще достигна до това инфо комплексно- форуми, интернет, лекари, Щерев и т.н. Аз съм от Сливен, преди да избера клиника и да се срещна с лекари в репродуктивен център, гинекологът ми от Сливен ме посъветва да направя ЦС и да я направя с упойка. Страхувах се много от манипулацията, попитах за упойка в Щерев, но ми беше казано, че не е чак толкова болезнено и не се налага упойка. След като се установи запушването на тръбите и търсенето на инфо из форуми чух за първи път за спазмите. Не съм от хората, които не уважават мнението на специалистите във всяка една област. Патила съм си и от претупване на лекари и пропускане на инфо, както и съм се радвала на съвестното отношение и помощ от други такива. Може би е много наивно, но всичко което прочетох из форуми ми даде лъч светлина и надежда, както и много притеснения. Исках да помоля за мнение на "преживелите" за да взема решение да повторя ли тази ЦС, да направя ли лапароскопия или просто да се примиря и приема. Така или иначе съм подала документи за инвитро, ще продължа да се боря с помоща на лекарите за така мечтаното за нас бебче. И в тази връзка наистина ви благодаря много за отделеното внимание и време за съвет /Д-р Мариела Даскалова и magi_st/
*
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #15 -: Октомври 27, 2017, 08:40:24 am »
Аз лично бих направила лапаро, за да прекъсна тръбите.Защото понякога запушените тръби правят проблеми при бъдещо ин витро, а не искам това да се случва.

Re: Тубарни проблеми
« Отговор #16 -: Януари 19, 2018, 22:42:27 pm »
Здравейте, и аз си направих цветната снимка без упойка, боля наистина ужасно и нетърпимо, но беше само за секунди и то само докато вкарваха контраста. Едната ми тръба пропусна идеално, но другата има стоп в началото й, на истимуса. Прекарала съм уреаплазма. Имала съм и оплаквания от болки вседстивие настинка и бях лекувана с аб заради ТВБ преди време. Попитах за лапароскопия, но казаха, че при положение, че стопът е на истмуса не било нужно. Ще правим стимулация и ще дебнем фоликул от към проходимата тръба, което не знам колко време ще отнеме. Не е ли редно да се премине направо към лапаро, имам много опасения да започна така на сляпо без да знам как са нещата. Какво бихте ме посъветвали ?
*
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #17 -: Януари 20, 2018, 08:04:50 am »
Аз съм с една проходима и една запушена тръба. Направихме лапароскопска, за да се види точно какъв е проблема на запушрната и я клампира доктора. След това пристъпихме към инсеминация като дебнехме фоликули на здравата тръба.

Re: Тубарни проблеми
« Отговор #18 -: Януари 20, 2018, 13:17:07 pm »
Да, и аз си мисля, че е добре да се проверят чрез лапаро. Ще настоявам за това. Аз имам и поликистоза и не ми е само проблема едната тръба, шансовете ми стават по-малки. Доктора спомена, че това, че  е запушена от към маточния рог не било на сто процента сигурно и ,че точно това била особеността. Другата пропусна много лесно. Търсих и аз инфо за запушване на това място и намерих, че доста често било от спазъм, не можел да стане хидросалпингс с такова запушване и имало разлика със запушване на друго място.  Не знам.. толкова много боля, и не знам възможно ли е наистина толкова кратка да е процедурата, все си мисля, че ако не ме болеше толкова можеха да пробват още няколко секунди да вкарат контраст и да пропусне при по-голямо налягане. Имам два дена подред неприятнни болки точно на мястото на запушването и мноого леко кафяво зацапване. Контраст изобщо не съм видяла да изтича.
Re: Тубарни проблеми
« Отговор #19 -: Януари 20, 2018, 16:29:50 pm »
Имам и още един въпрос- малко глупав може да е. Проблем ли е ако съм поставила вагинален пробиотик един ден след снимката, знам че разширяват канала за да се вкара контрастът, той веднага се свива след това, нали и няма опасност да влезе и в матката и да направи възпаление. Няма проблем ако съм сложила пробиотик?