www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Стерилитет при жената => Темата е започната от: ZaraA в Октомври 03, 2017, 09:48:24 am

Титла: Тубарни проблеми
Публикувано от: ZaraA в Октомври 03, 2017, 09:48:24 am
Здравейте,

Бих искала да попитам дали във форума има момичета с моя проблем - на цветна снимка се установи: едната тръба не се визуализира, запушена, не пропуска дори при голямо налягане; другата тръба е силно нагъната в средна и дистална трета, но пропуска контрастно вещество.
Имам вече едно дете на 7 години - забременях без никакъв проблем, по-точно без да е планирано.
По всяка вероятност преди 7 години проблемът с едната запушена тръба съм го имала, защото в миналото съм имала две операции от същата страна, от която се намира запушената тръба.
Въпросът е в другата - нагънатата тръба. Възможно ли е да се забременее, ако е нагъната - все пак пропуска /пропусна контрастното вещество дори без налягане/. Също така дали евентуална лапароскопия би решила проблема поне с тази нагънатата.
След една седмица имам час за лекар, с когото ще обсъдим резултата от цветната снимка, но до тогава треперя...
Искам да допълня, че на съпруга ми спермограмата е с много добри характеристики, хормоналните ми изследвания са в нормите, на ехограф се визулаизират 7 фоликула в единия яйчник и около 9 броя в другия, т.е. нямам хормонални проблеми и яйчниковият ми резерв е добър. Изследването за хламидии е отрицателно.
Опитите за бебе правим от 7 месеца. На 35 години съм.
В момента се ччувствам наистина "изгубена" и объркана - как така преди 7 години забременях без дори да съм го планирала, а 7 години по-късно се оказва, че имам тубарни проблеми.
Ще бъда благодарна, ако някой, който е имал същите проблеми сподели опит.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: f_33 в Октомври 03, 2017, 13:54:01 pm
Обсъди резултатите със следящият лекар. Добре е запушената тръба да бъде премахната. Мисля че най добре лекар да каже какво следва.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: Мели в Октомври 03, 2017, 18:48:22 pm
Здравей, Зара, добре дошла при нас! :)

Проблемите с маточните тръби са най-честата причина за инфертилитет при жената. Предходните коремни операции са една възможна причина за това състояние на нещата, както като оперативна процедура, така и заради причината, която ги е наложила. С годините, колкото и да не ни се иска, здравословните проблеми се задълбочават - това е естественият ход на нещата. С това се опитвам да отговоря на въпроса ти защо не е имало проблеми преди години, а сега има.

На теория е възможно забременяване и през нагъната и недостатъчно добре изглеждаща тръба, но също така и рискът от извънматочна бременност е малко по-висок.

Дали оперативно могат да се отстранят сраствания и да се подобри по този начин състоянието на тръбата е въпрос, на който едва ли някой лекар може да ти отговори, преди да погледне какво е състоянието в корема. Така че поне диагностична лапароскопска операция е редно да се обсъди и, ако е възможно да се проникне в корема, да се предприеме диагностика и евентуална оперативна намеса.

Добре е тези неща да се обсъдят предварително с оператора, като се прецени какъв да е обемът на операцията, защото при нефункционални тръби е по-добре да се прекъснат и да се премине към ин витро оплождане.

Вторият вариант е без други действия да се премине към следене на овулацията, за да се види дали яйчникът откъм проходимата тръба овулира. Ако да, може да се предложи таймиран цикъл. Ако не, да се обсъди стимулация с инсеминация.

Всичко това в сферата на предположенията - говори с лекаря за това и виж той какво ще предложи.

Успех!  :)
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: ZaraA в Октомври 04, 2017, 09:36:13 am
Здравейте,

Благодаря за съветите и разбирането.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: polittuu в Октомври 12, 2017, 15:12:30 pm
Здравейте,може ли да коментирате направената прикачената цветна снимка - второ мнение,тъй като се притеснявам от това,което ми казаха!
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: avallon в Октомври 12, 2017, 15:42:15 pm
Паулина, на добре е второто мнение да е от лекар.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: pplamena в Октомври 26, 2017, 01:03:59 am
Здравейте, момичета
искам да попитам за съвет и мнение. Преди няколко дни си направих ЦС, резултата от която е 2 запушени тръби. Пред 2 години забременях, но плода падна и съответно не стигнах до така желаният от нас резултат. Та въпроса ми е възможно ли е според вас за 2 години тръбите ми да се запушат напълно /не че зная какво е било състоянието им преди две години, но все пак имах спонтанно забременяване/ или мога да мисля за така обсъжданите от много хора маточни спазми, които да доведат до този резултат
Редактиране на публикация
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: magi_st в Октомври 26, 2017, 08:49:20 am
Пламена, как беше направена цветната снимка, с или без упойка?Ако са запушени не ти ли предложиха лапароскопия за тяхното прекъсване?При такава интервенция ще се види със сигурност тяхното състояние.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: pplamena в Октомври 26, 2017, 13:43:17 pm
Без упойка. Направо ми казаха да подавам документи по фонда за инвитро, което е едиственият вариант за забременяваме в предвид на резултата от две запушени тръби
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: pplamena в Октомври 26, 2017, 13:44:54 pm
Нито гинеколога, нито ренгелонога споменаха лапароскопия
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: magi_st в Октомври 26, 2017, 14:30:16 pm
Къде е правена цветната снимка, не сте ли коментирали защо са запушени тези тръби?По време на снимката изпитахте ли остра режеща болка в слабините?
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: pplamena в Октомври 26, 2017, 17:14:36 pm
Снимката правих в Щерев, при Д-р Билчев. Остра режеща болка не изпитах, макар че не беше приятно, беше по скоро тъпа постоянна болка, наподобяваща болезнена менструация. Всичко стана толкова бързо, не бях запозната в подробности с ЦС и не бях подготвена за подобен резултата/ не че някой е подготвен, но мъжа ми е с лоша спермограма, аз съм забременявала и отидох на снимката с настройката че всичко ще е наред и правя това изследване просто рутинно, макар че много се страхувах от болката. 10 мин преди изследването дори гинеколожката ми казваше, че ако правим икси това изследване не ни е необходимо и ме разубеждаваше да го правя/. Та дори и не можах да асимилирам резултата поне 10 мин., през които доктора вече беше излязал. Единственото, което ме попита е дали съм имала някога тазови инфекции. Отговорът ми беше не. Каза ми, че единственият начин е да забременея инвитро и си тръгна. След това гинеколожката д-р Коновалова набързо ми попълни формулярите за фонда и това беше. След това започнах да чета, попаднах на мнения, че няма как да съм била бременна и за две години да съм с напълно запушени тръби, прочетох и за маточни спазми и ... започнах да се колебая в истинноста на резултата
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: magi_st в Октомври 26, 2017, 19:11:06 pm
Аз бих направила лапароскопия да се види състоянието на тръбите и да се прекъснат, за да се предотврати евентуслна извънматочна.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: Мели в Октомври 26, 2017, 19:34:03 pm
След това започнах да чета, попаднах на мнения, че няма как да съм била бременна и за две години да съм с напълно запушени тръби ...

Това, разбира се, не е вярно, тръбите могат да се запушат и за доста по-кратък период от време.

Пламена, добър вариант е когато си подавате документите за ЦАР, да се срещнете с лекар и да обсъдите резултата, притесненията, следващите стъпки и т.н.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: pplamena в Октомври 26, 2017, 22:09:50 pm
Благодаря ви за отговора Д-р Мариела Даскалова. Наясно съм, че трябва да се консултирам с лекар, просто в деня на ЦС не бях на себе си и дори и не се досетих за стотиците въпроси, които ми възникват сега. Като повечето хора, малко след това започнах да обмислям, разсъждавам и търся инфо за поставената вече диагноза. Аз незная дали е възможно или не да се запушат за две години. Дори и не бях чувала за въпросните маточни спазми и т.н. Никой в центъра не ми и спомена за необходимост от отстраняване на тръбите, възможност за лапароскопия и т.н. Предполагам, че малко по- малко ще достигна до това инфо комплексно- форуми, интернет, лекари, Щерев и т.н. Аз съм от Сливен, преди да избера клиника и да се срещна с лекари в репродуктивен център, гинекологът ми от Сливен ме посъветва да направя ЦС и да я направя с упойка. Страхувах се много от манипулацията, попитах за упойка в Щерев, но ми беше казано, че не е чак толкова болезнено и не се налага упойка. След като се установи запушването на тръбите и търсенето на инфо из форуми чух за първи път за спазмите. Не съм от хората, които не уважават мнението на специалистите във всяка една област. Патила съм си и от претупване на лекари и пропускане на инфо, както и съм се радвала на съвестното отношение и помощ от други такива. Може би е много наивно, но всичко което прочетох из форуми ми даде лъч светлина и надежда, както и много притеснения. Исках да помоля за мнение на "преживелите" за да взема решение да повторя ли тази ЦС, да направя ли лапароскопия или просто да се примиря и приема. Така или иначе съм подала документи за инвитро, ще продължа да се боря с помоща на лекарите за така мечтаното за нас бебче. И в тази връзка наистина ви благодаря много за отделеното внимание и време за съвет /Д-р Мариела Даскалова и magi_st/
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: magi_st в Октомври 27, 2017, 08:40:24 am
Аз лично бих направила лапаро, за да прекъсна тръбите.Защото понякога запушените тръби правят проблеми при бъдещо ин витро, а не искам това да се случва.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: CorneliaG в Януари 19, 2018, 22:42:27 pm
Здравейте, и аз си направих цветната снимка без упойка, боля наистина ужасно и нетърпимо, но беше само за секунди и то само докато вкарваха контраста. Едната ми тръба пропусна идеално, но другата има стоп в началото й, на истимуса. Прекарала съм уреаплазма. Имала съм и оплаквания от болки вседстивие настинка и бях лекувана с аб заради ТВБ преди време. Попитах за лапароскопия, но казаха, че при положение, че стопът е на истмуса не било нужно. Ще правим стимулация и ще дебнем фоликул от към проходимата тръба, което не знам колко време ще отнеме. Не е ли редно да се премине направо към лапаро, имам много опасения да започна така на сляпо без да знам как са нещата. Какво бихте ме посъветвали ?
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: magi_st в Януари 20, 2018, 08:04:50 am
Аз съм с една проходима и една запушена тръба. Направихме лапароскопска, за да се види точно какъв е проблема на запушрната и я клампира доктора. След това пристъпихме към инсеминация като дебнехме фоликули на здравата тръба.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: CorneliaG в Януари 20, 2018, 13:17:07 pm
Да, и аз си мисля, че е добре да се проверят чрез лапаро. Ще настоявам за това. Аз имам и поликистоза и не ми е само проблема едната тръба, шансовете ми стават по-малки. Доктора спомена, че това, че  е запушена от към маточния рог не било на сто процента сигурно и ,че точно това била особеността. Другата пропусна много лесно. Търсих и аз инфо за запушване на това място и намерих, че доста често било от спазъм, не можел да стане хидросалпингс с такова запушване и имало разлика със запушване на друго място.  Не знам.. толкова много боля, и не знам възможно ли е наистина толкова кратка да е процедурата, все си мисля, че ако не ме болеше толкова можеха да пробват още няколко секунди да вкарат контраст и да пропусне при по-голямо налягане. Имам два дена подред неприятнни болки точно на мястото на запушването и мноого леко кафяво зацапване. Контраст изобщо не съм видяла да изтича.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: CorneliaG в Януари 20, 2018, 16:29:50 pm
Имам и още един въпрос- малко глупав може да е. Проблем ли е ако съм поставила вагинален пробиотик един ден след снимката, знам че разширяват канала за да се вкара контрастът, той веднага се свива след това, нали и няма опасност да влезе и в матката и да направи възпаление. Няма проблем ако съм сложила пробиотик?
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: magi_st в Януари 20, 2018, 19:49:25 pm
И при мен не изтичаше контраст, само зацапване имах. За пробиотик не мога да помогна.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: Pav-la в Януари 20, 2018, 20:35:34 pm
Имам 2 цветни снимки. Не ми е изтичал контраст. Първия път имах зацапване около 10 дена, силни болки в корема и разтройство. Втория път всичко мина със зацапване 1-2 дена.
За пробиотика е най- добре да споделиш с лекаря си, но не мисля, че би било чак такъв проблем.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: CorneliaG в Януари 21, 2018, 01:20:35 am
Благодаря за отговорите. Минаха 24 часа от снимката и тогава го сложих пробиотик Белиема- има само лактобацили и млечна киселина, изобщо не съобразих, че може да е евентуален проблем. Дано всичко е ок. Аз все в най-неподходящите моменти си слагам пробиотик, предния път - точно в деня на О и май не се отрязява ок това подкисляване на живота на сперматозоидите.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: eli_vp в Февруари 08, 2018, 14:26:20 pm
Здравейте, момичета
Искам да попитам за вашето мнение. Преди няколко дни ми направиха хистеросалпингография и се установи, че дясната маточна тръба не пропуска контрастна материя дори при контрастиране с повишено налягане. Лявата маточна тръба е с неправилен, силно нагънат ход разположен в близост до левия маточен рог,пропуска контрастна материя. Заключението е обтурацио тубе декстра. Изразени перитубарни адхезии вляво. Като отидох при лекаря си, той ми каза, че вариантите да забременея са или чрез инсеминация или инвитро. Не ми каза за лапароскопия. Според вас трябва ли да направя. Има ли вероятност да съм направила спазъм по-време на прегледа, тъй като изпитах остра болка за няколко минути.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: magi_st в Февруари 08, 2018, 14:35:36 pm
Според мен лично, е хубаво да се направи лапароскопия.Едно за да се прекъсне още в началото запушената тръба, второ за да се провери допълнително пропускащата и ако трябва да се прекъсне и тя или да се остави.Аз съм с една тръба с множество сраствания и една която пропуска.Тази съссрастванията я прекъснахме и при лапароскопията се погледна и втората и се прецени, че тя е хубава и може да се забременее с нея.Така и стана.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: eli_vp в Февруари 08, 2018, 14:52:18 pm
Благодаря ти много за съвета.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: ZaraA в Февруари 23, 2018, 15:23:18 pm
Здравейте,

Започнах тази тема преди време - едновременно уплашена и изумена от резултата от цветната снимка. Дълго време се бунтувах вътрешно срещу това, което показа и се успокоявах, че поне едната тръба пропуска и може би има шанс... Един, втори, трети месец, но все нищо не се получаваше. Направих консултация в друга клиника, с друг лекар. След внимателно разглеждане на цялата купчина с изследвания лекарят ми каза, че запушената тръба е вероятно такава в резултат на сраствания, получени от операцията от апендицит. Нормално било след време тези сратвания да се пренесат и върху здравата тръба, която въпреки че пропуска, може да се окаже с увредени власинки. В следствие на това ми посочи два варианта - първият - да ми направят лапароскопия, за да се установи точното състочние на пропускливата тръба, второ - да се престъпи към ин витро. Общо взето прецених, че диагностична лапароскопия само ще отложи във времето ин витрото. Въпреки това изчаках няколко месеца с процедурата по ин витро.
Днес съм в нейния край и скоро ми предстои пункция. Не съжалявам за решението си - ако преди време са пробвали да "продухат" тръбите, днес вече има други методи, по-сигурни, които ни позволяват да увеличим шанса си за забременяване. Медецината напредна и не виждам причина да не се възползваме максимално от този факт.
Може би ще ме упрекнете, че съм действала прибързано, но си дадох сметка, че времето върви - месец след месец, а надеждата лека-полека умира. Затова и се реших на ин витро процедурата - нямах време за прилагане на диагностична лапароскопия.
Дълго време се борих със собствените си емоции - преминах през отчаянието, озлоблението, омразата към себе си, самосъжалението... Чувствах се различна, неспособна, осакатена, наказана, различна... Когато отидох в клиниката, за да започна стимулацията разбрах обаче, че не съм различна - аз бях една от многото жени, сблъскали се с този проблем. Всяка една от тях ежедневно се бореше със собствените си страхове, но търсеше надежда и вярваше, че този път ще се получи. И докато на мен това ми беше първи опит, някои от тях минаваха през процедурата за пореден път. Днес в моите очи тези жени са безценни, защото са понесли върху себе си емоционалната и физическа болка, но не са се отказали.
Затова, мили момичета, моят съвет е да действате - независимо дали ще се решите на лапароскопия или ще преминете през ин витро процедура, защото има един фактор - ВРЕМЕ - с който не можем да се преборим. Действайте и бъдете смели. Вярвайте, че ще успеете, а ако не успеете, поне ще знаете, че сте пробвали. И не се оставяйте в плен на разочарованието, страха и тъгата, а гледайте с оптимизъм напред.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: magi_st в Февруари 23, 2018, 15:50:02 pm
Зара, всеки сам решава как да действа.Аз съм с една тръба.Открихме на цветна снимка, че едната не пропуска.Исках, настоявах за лапароскопия, защото само тя може да покаже от какво е непропускането и дали ще попречи на бъдещо забременяване ин витро или естествено.Как се е разбрало, че е от апандецит при теб не знам, аз също съм оперирана от апандесит, но срастванията ми са в следствие на възпаление и нямат общо с апандесита.Напротив, тръбата е далеч от операцията и не е засегната.Доволна успях да продължа след операцията и да направим няколко инсета и няколко ин витра на ЕЦ.Забременях спонтанно от другата тръба, която по време на лапарото провериха и се оказа, че е здрава и всичко с нея е наред.
Емоционална подкрепа и сила винаги съм срещала тук при тези момичета.Тук във форума на Зачатие за мен е място на което мога да споделя, да ми дадат съвет, да ме побутнат, а дори и да ме нахокат понякога.Човек има нужда от много, много различни видове подкрепа!

Ако прочетеш историите ще видиш през какво минава всяка една от нас, какво ни чака.Няма отказали се, о не, това пред нас не е вариант!

Успех и дано това ин витро е успешно!

ПП. Не съм искала да съм зла или нагла, просто казвам какъв е бил реда при мен, както и при много други момичета!Искрено ти пожелавам успех и дано тази процедура е успешната ти!
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: kate_l в Март 01, 2018, 12:52:34 pm
Здравейте, имам опасения, че имам тазова възпалителна болест. Ясно е че моят гинеколог няма да може да ми помогне и трябва да се обърна към специалист. Моят въпрос е докато чакам часа си при специалист, какви изследваниия бих могла да направя? Правила съм хламидия/микоплазма/уреаплазма pcr и хламидия IgG и IgA, които са отрицателни. Би ли могъл да се хване патоген ако той отдавна е преминал към останалите органи? Има ли други кръвни изследвания, които могат да хващат стара инфекция?  Много ще съм благодарна ако някой може да ми отговори!
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: Litta в Март 02, 2018, 09:56:49 am
Добре, а не може ли да се повтори след 2-3 месеца цветната снимка( особено ако е имало съмнение за спазъм) , преди да се направи лапаро?
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: Litta в Март 04, 2018, 13:16:47 pm
Никой ли не знае, след колко време може да се повтори цветна снимка ?
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: Pav-la в Март 04, 2018, 13:24:01 pm
Защо искаш да я повтаряш? Аз лично бих направила директно лапарото. По- точно е, може да се действа директно, а и за 2-3 дена вече всичко все едно си нямал операция. При повтарянето на ЦС няма гаранция, че няма да има пак спазъм.
Аз имам две през 5 месеца.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: Litta в Март 04, 2018, 14:44:18 pm
Благодаря ти, че отговори. Ако съм с упойка този път, може и да се избегне спазъм. Беше много болезнена при мен ЦС и имам запушване на едно определено място и др изказа съмнение, че е точно спазъм. Все пак бих искала да повторя, преди да се подложа на операция. За това питах. Друг е въпроса, че моя др ме съветва направо инвитро, а аз ако съм с една запушена тръба без да знам каква е причината за това, не искам да правя.
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: Pav-la в Март 04, 2018, 15:02:57 pm
Не мисля, че упойката на 100% избягва риска от спазъм, защото при нея няма мускулен релаксант.
Ако пак има проблем на ЦС ще има така или иначе лапаро (при него има релаксант). Спестяваш си пари и притеснения. Само една тръба ли беше с проблем? Другата как е? Ако си имаш О от работещата страна не може ли да се дебне О от там и да се направи инсеминация, примерно?
Пожелавам ти късмет каквото и да решиш!
Титла: Re: Тубарни проблеми
Публикувано от: Litta в Март 04, 2018, 15:43:10 pm
Ами надявам се, да е било от болката. Не знам, длъжна съм да опитам. Другата тръба е супер, но нямам само този проблем- с ПКЯ съм, малко кофти спермограма и др хормонални проблеми. Да видим до къде ще я откараме. Не очаквах да е толкова трудно. Благодаря!