0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Изчерпан яйчников резерв
« -: Май 17, 2017, 18:22:05 pm »
Здравейте, дами!

Обръщам се към тези от вас, които имат опит/информация за ин витро при изчерпан яйчников резерв.

Наскоро научих, че съм с изчерпан яйчников резерв (36 г., FSH: 25 mg/ml, AMH: 0.5). От две места ми казаха, че единственият ми вариант е ин витро с донорска яйцеклетка, и че шансът за успешно ин витро с моя яйцеклетка е под 5%. Няма смисъл да ви обяснявам какво е чувстото от такава новина ...

Поразрових се из интернет и се оказа, че много клиники изобщо не предлагат ин витро на жени като мен - при такива ниски шансове за успех това само им разваля статистиката ... Та въпросът ми по същество е - има ли някоя от вас в подобна ситуация, която да е правила ин витро (успешно или не) в клиника в България?

Предварително ви благодаря за помощта. Здраве и успех на всички!
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #1 -: Май 17, 2017, 21:22:28 pm »
Rooz, говори с лекаря дали да не пробвате да вадите яйцеклетки на естествен цикъл.Не знам към коя клиника си се насочила, но се запиши в донорска програма, а през това време пробвай.
Дано по-разбиращите от мен се включат, но знам че някой ще помогне.Не е лесно, пътя е ужасно трънлив, а да чуеш това на тези години е убийствено.Кураж момиче!

*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #2 -: Май 18, 2017, 12:07:22 pm »
Rooz, щом от две места са ти казали, че шансът ти е само ин витро с донорска яйцеклетка, предполагам, че са ти направени необходимите изследвания. Нивото на АМХ наистина говори за изчерпан яйчников резерв. Мога да си представя как се чувстваш и колко неподготвена те е заварила тази информация.


Аз правих ин витро със собствени яйцеклетки при подобна на твоята, дори още по-лоша, ситуация. Без успех. Проблемът не е в това, че клиниките ще си развалят статистиката. Те ще ти вземат парите за процедура и без това. Ти обаче ще пропилееш много надежди, нерви и време. Все пак, предвид още младата ти възраст, можеш да се посъветваш какви са възможностите, пък били те и с 5% вероятност за успех, и да решиш. При изчерпан яйчников резерв съществено е не толкова количеството, а качеството на яйцеклетките. Това намалява шансовете за успех. Обмисли сериозно варианта с донорска яйцеклетка. Ако той ти се вижда приемлив, включи се в донорска програма.
« Последна редакция: Май 18, 2017, 12:18:55 pm от beata »
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #3 -: Май 18, 2017, 22:27:15 pm »
Beata и Magi - благодаря ви за отговора! Морално се подготвям за донор, и ще се запиша в програмите, но... сърцето ми се къса да се откажа, без дори да се опитам с мои яйцеклетки, колкото и да са непрокопсани :/

Magi - благодаря за съвета, юни месец съм на консултация, ще питам за естествен цикъл.
Beata - в коя клиника ходи (ако е удобно да кажеш)?

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 11562
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #4 -: Май 18, 2017, 23:41:01 pm »
Rooz, макар да е тежка, ситуацията при тебе не изключва напълно възможността за постигане на бременност със собствена яйцеклетка. Имай предвид, че млада жена с лоши хормони има по-добри шансове от възрастна жена с добри хормони. Аз бих потърсила (бързо) евентуална причина за ранното изчерпване на резерва - химиотерапия, операции върху яйчниците и съседни органи, автоимунни процеси, като напр. лупус или тироидна дисфункция, радиация, наследственост, тютюнопушене, поднормено тегло, вегански тип хранене, някои хиповитаминози, епилепсия, генетични фактори. След което бих обсъдила възможностите с репродуктивния специалист. Ако си в България, има достатъчно на брой центрове, които ще направят най-доброто за тебе от медицинска гледна точка, а няма да мислят за успеваемост, статистика и пари (новите мантри са това, не се фиксирай върху тях, а си търси лекаря, който да се движи заедно с тебе във вярната посока). Дори и веднага да преминеш към донорска програма, пак е добре да имаш яснота относно общото си здраве. Това има отношение към износването, не само към забременяването.

Пожелавам ти успех. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #5 -: Май 19, 2017, 15:14:01 pm »
Beata - в коя клиника ходи (ако е удобно да кажеш)?
Не искам да прозвучи като реклама, нито пък да твърдя, че е единствената клиника, където може да се опита. Моят лекар беше д-р Владимиров.
Успех, каквото и да избереш!
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #6 -: Май 19, 2017, 16:08:45 pm »
Аз само ще допълня, на 10.06 в Бургас ще се проведе Денят на репродуктивно здраве.Много от най-добрите лекари в страната ще бъдат там на място.Може да дойдеш и съвсем безплатно и много спокойно, в дискретна и приятелска обстановка да говориш с лекарите и да видиш какво ще ти кажат.Това е една уникална възможност!

Успех!

Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #7 -: Май 19, 2017, 20:58:04 pm »
Благодаря на всички за отговорите! Така е, трънлив е пътя, застлан е с отчаяние, и ако кажа, че не ме е страх, много ще излъжа ....

@ Мели - и аз не спирам да се чудя за причината  - вероятно на цигарите трябва да благодаря за този "подарък", въпреки че ги спрях преди повече от две години. Ех, ако можех да върна времето .... :)
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #8 -: Май 21, 2017, 13:05:06 pm »
rooz, и аз ще се включа, макар и кратко (със спящо бебе в ръцете съм...)
Писала съм подробно в други теми, при интерес, можеш да прочетеш.
Аз съм с АМХ 0,250 още от 30-годишна възраст. Разликата с теб е, че ФСХ е със запазени стойности, но пък за разкош имам и LUFS. Реагирах слабо на стимулации, вадихме само по две яйцеклетки, които обаче бяха с хубаво качество и се оплождаха и развиваха много добре. Според моя лекар, този плюс се дължи на годините, т.е. с напредването им, се влошава и качеството (това вече момичетата са го отбелязали по-нагоре). Имам един канселиран опит, един с отрицателен тест и един, при който заради тънка лигавица замразихме единственото ембрионче, което се разви. Е, именно след този ЗЕТ, забременях на 32 години със собствена яйцеклетка от ИКСИ и родих дъщеря ни на 33. Според мен, както и Мели и Маги са отбелязали, не пречи да опиташ със собствен генетичен материал, докато чакаш донорска яйцеклетка. За тези чудеса точна наука няма :)
Много късмет и скорошен успех ти желая!
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява."


Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #9 -: Септември 01, 2017, 14:48:36 pm »
Здравей не се отчайвай яз бях с АМХ 0.10 и ми казаха че ядинственият начин да забременея е донорска яйцеклетка но реших да пробвам с стимулация извадиха 2 яйцеклетки и двете се оплодиха но само едното се захвана е сега е вече на  2 месеца и аз съм на 36 год така че първо пробвай с стимулация   
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #10 -: Септември 04, 2017, 09:37:52 am »
Здравей ivona81 и аз съм с тези стойности на АМХ  от м.април тогава последно го изследвах и ми казаха ,че съм за донорска никой не ми предложи да опитам с мой яйцеклетки.Къде прави инвитрото твоя случай ми дава надежда да опитам.
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #11 -: Февруари 11, 2018, 14:36:02 pm »
Здравейте .АМХ ми е 0,900 при граници 1-6.8.Лекаря ми каза че трябва да е поне 1 та да мога да кандидатствам във фонда.Мога ли да го повиша?
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #12 -: Февруари 11, 2018, 15:38:36 pm »
За съжаление не.

Малък шанс и надежда за лабораторна грешка. Ако искаш повтори изследването в друга лаборатория.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #13 -: Февруари 11, 2018, 17:22:21 pm »
Инозитол, Аргинин и NAC са добри добавки. Изследвай витамин Д, ако ти е нисък също пий.
Аз съм изследвала АМХ 33 пъти, първият и последният в една и съща лаборатория. Съотвветно- 0,75, 2,25 и 1,75 (или нещо подобно, не помня точно). Имам добри стойности на ФСХ, също и над 12 атрални фоликула. Реагирам нормално на стимулации. Според мен пий малко добавки 1-2 месеца и изследвай АМХ на 2-3 ден от цикъла, макар да казват, че не се вияе от деня. Най ниско ми беше 1-2 дена преди цикъл, а най- високо 2-3ти ден от МЦ. 
Късмет! Вярвам, че ще го качиш достатъчно за ЦАР :)
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #14 -: Февруари 11, 2018, 22:18:11 pm »
Да, АМХ може да се покачи (не трайно) след стимулация, както и се влияе в обратната посока от задържан фоликул, ако са налице такива фактори.
Но срещу генетиката ... дано помогнат витамините и добавките , за да уловиш ЦФАР.
Цялостната оценка е друг въпрос и частен случай.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #15 -: Февруари 11, 2018, 23:28:59 pm »
Зависи на колко години си.
Аз съм изследвала от 29 до 31г 3 пъти АМХ. Казвам, че се влияе и от други фактори и не е 100% непроменяем както казват. Особено с толкова малко като трябва да се повиши.