0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Изчерпан яйчников резерв
« -: Май 17, 2017, 18:22:05 pm »
Здравейте, дами!

Обръщам се към тези от вас, които имат опит/информация за ин витро при изчерпан яйчников резерв.

Наскоро научих, че съм с изчерпан яйчников резерв (36 г., FSH: 25 mg/ml, AMH: 0.5). От две места ми казаха, че единственият ми вариант е ин витро с донорска яйцеклетка, и че шансът за успешно ин витро с моя яйцеклетка е под 5%. Няма смисъл да ви обяснявам какво е чувстото от такава новина ...

Поразрових се из интернет и се оказа, че много клиники изобщо не предлагат ин витро на жени като мен - при такива ниски шансове за успех това само им разваля статистиката ... Та въпросът ми по същество е - има ли някоя от вас в подобна ситуация, която да е правила ин витро (успешно или не) в клиника в България?

Предварително ви благодаря за помощта. Здраве и успех на всички!
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #1 -: Май 17, 2017, 21:22:28 pm »
Rooz, говори с лекаря дали да не пробвате да вадите яйцеклетки на естествен цикъл.Не знам към коя клиника си се насочила, но се запиши в донорска програма, а през това време пробвай.
Дано по-разбиращите от мен се включат, но знам че някой ще помогне.Не е лесно, пътя е ужасно трънлив, а да чуеш това на тези години е убийствено.Кураж момиче!

*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #2 -: Май 18, 2017, 12:07:22 pm »
Rooz, щом от две места са ти казали, че шансът ти е само ин витро с донорска яйцеклетка, предполагам, че са ти направени необходимите изследвания. Нивото на АМХ наистина говори за изчерпан яйчников резерв. Мога да си представя как се чувстваш и колко неподготвена те е заварила тази информация.


Аз правих ин витро със собствени яйцеклетки при подобна на твоята, дори още по-лоша, ситуация. Без успех. Проблемът не е в това, че клиниките ще си развалят статистиката. Те ще ти вземат парите за процедура и без това. Ти обаче ще пропилееш много надежди, нерви и време. Все пак, предвид още младата ти възраст, можеш да се посъветваш какви са възможностите, пък били те и с 5% вероятност за успех, и да решиш. При изчерпан яйчников резерв съществено е не толкова количеството, а качеството на яйцеклетките. Това намалява шансовете за успех. Обмисли сериозно варианта с донорска яйцеклетка. Ако той ти се вижда приемлив, включи се в донорска програма.
« Последна редакция: Май 18, 2017, 12:18:55 pm от beata »
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #3 -: Май 18, 2017, 22:27:15 pm »
Beata и Magi - благодаря ви за отговора! Морално се подготвям за донор, и ще се запиша в програмите, но... сърцето ми се къса да се откажа, без дори да се опитам с мои яйцеклетки, колкото и да са непрокопсани :/

Magi - благодаря за съвета, юни месец съм на консултация, ще питам за естествен цикъл.
Beata - в коя клиника ходи (ако е удобно да кажеш)?

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #4 -: Май 18, 2017, 23:41:01 pm »
Rooz, макар да е тежка, ситуацията при тебе не изключва напълно възможността за постигане на бременност със собствена яйцеклетка. Имай предвид, че млада жена с лоши хормони има по-добри шансове от възрастна жена с добри хормони. Аз бих потърсила (бързо) евентуална причина за ранното изчерпване на резерва - химиотерапия, операции върху яйчниците и съседни органи, автоимунни процеси, като напр. лупус или тироидна дисфункция, радиация, наследственост, тютюнопушене, поднормено тегло, вегански тип хранене, някои хиповитаминози, епилепсия, генетични фактори. След което бих обсъдила възможностите с репродуктивния специалист. Ако си в България, има достатъчно на брой центрове, които ще направят най-доброто за тебе от медицинска гледна точка, а няма да мислят за успеваемост, статистика и пари (новите мантри са това, не се фиксирай върху тях, а си търси лекаря, който да се движи заедно с тебе във вярната посока). Дори и веднага да преминеш към донорска програма, пак е добре да имаш яснота относно общото си здраве. Това има отношение към износването, не само към забременяването.

Пожелавам ти успех. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #5 -: Май 19, 2017, 15:14:01 pm »
Beata - в коя клиника ходи (ако е удобно да кажеш)?
Не искам да прозвучи като реклама, нито пък да твърдя, че е единствената клиника, където може да се опита. Моят лекар беше д-р Владимиров.
Успех, каквото и да избереш!
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #6 -: Май 19, 2017, 16:08:45 pm »
Аз само ще допълня, на 10.06 в Бургас ще се проведе Денят на репродуктивно здраве.Много от най-добрите лекари в страната ще бъдат там на място.Може да дойдеш и съвсем безплатно и много спокойно, в дискретна и приятелска обстановка да говориш с лекарите и да видиш какво ще ти кажат.Това е една уникална възможност!

Успех!

Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #7 -: Май 19, 2017, 20:58:04 pm »
Благодаря на всички за отговорите! Така е, трънлив е пътя, застлан е с отчаяние, и ако кажа, че не ме е страх, много ще излъжа ....

@ Мели - и аз не спирам да се чудя за причината  - вероятно на цигарите трябва да благодаря за този "подарък", въпреки че ги спрях преди повече от две години. Ех, ако можех да върна времето .... :)
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #8 -: Май 21, 2017, 13:05:06 pm »
rooz, и аз ще се включа, макар и кратко (със спящо бебе в ръцете съм...)
Писала съм подробно в други теми, при интерес, можеш да прочетеш.
Аз съм с АМХ 0,250 още от 30-годишна възраст. Разликата с теб е, че ФСХ е със запазени стойности, но пък за разкош имам и LUFS. Реагирах слабо на стимулации, вадихме само по две яйцеклетки, които обаче бяха с хубаво качество и се оплождаха и развиваха много добре. Според моя лекар, този плюс се дължи на годините, т.е. с напредването им, се влошава и качеството (това вече момичетата са го отбелязали по-нагоре). Имам един канселиран опит, един с отрицателен тест и един, при който заради тънка лигавица замразихме единственото ембрионче, което се разви. Е, именно след този ЗЕТ, забременях на 32 години със собствена яйцеклетка от ИКСИ и родих дъщеря ни на 33. Според мен, както и Мели и Маги са отбелязали, не пречи да опиташ със собствен генетичен материал, докато чакаш донорска яйцеклетка. За тези чудеса точна наука няма :)
Много късмет и скорошен успех ти желая!
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #9 -: Септември 01, 2017, 14:48:36 pm »
Здравей не се отчайвай яз бях с АМХ 0.10 и ми казаха че ядинственият начин да забременея е донорска яйцеклетка но реших да пробвам с стимулация извадиха 2 яйцеклетки и двете се оплодиха но само едното се захвана е сега е вече на  2 месеца и аз съм на 36 год така че първо пробвай с стимулация   
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #10 -: Септември 04, 2017, 09:37:52 am »
Здравей ivona81 и аз съм с тези стойности на АМХ  от м.април тогава последно го изследвах и ми казаха ,че съм за донорска никой не ми предложи да опитам с мой яйцеклетки.Къде прави инвитрото твоя случай ми дава надежда да опитам.
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #11 -: Февруари 11, 2018, 14:36:02 pm »
Здравейте .АМХ ми е 0,900 при граници 1-6.8.Лекаря ми каза че трябва да е поне 1 та да мога да кандидатствам във фонда.Мога ли да го повиша?
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #12 -: Февруари 11, 2018, 15:38:36 pm »
За съжаление не.

Малък шанс и надежда за лабораторна грешка. Ако искаш повтори изследването в друга лаборатория.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #13 -: Февруари 11, 2018, 17:22:21 pm »
Инозитол, Аргинин и NAC са добри добавки. Изследвай витамин Д, ако ти е нисък също пий.
Аз съм изследвала АМХ 33 пъти, първият и последният в една и съща лаборатория. Съотвветно- 0,75, 2,25 и 1,75 (или нещо подобно, не помня точно). Имам добри стойности на ФСХ, също и над 12 атрални фоликула. Реагирам нормално на стимулации. Според мен пий малко добавки 1-2 месеца и изследвай АМХ на 2-3 ден от цикъла, макар да казват, че не се вияе от деня. Най ниско ми беше 1-2 дена преди цикъл, а най- високо 2-3ти ден от МЦ. 
Късмет! Вярвам, че ще го качиш достатъчно за ЦАР :)
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #14 -: Февруари 11, 2018, 22:18:11 pm »
Да, АМХ може да се покачи (не трайно) след стимулация, както и се влияе в обратната посока от задържан фоликул, ако са налице такива фактори.
Но срещу генетиката ... дано помогнат витамините и добавките , за да уловиш ЦФАР.
Цялостната оценка е друг въпрос и частен случай.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #15 -: Февруари 11, 2018, 23:28:59 pm »
Зависи на колко години си.
Аз съм изследвала от 29 до 31г 3 пъти АМХ. Казвам, че се влияе и от други фактори и не е 100% непроменяем както казват. Особено с толкова малко като трябва да се повиши.
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #16 -: Юни 26, 2018, 23:30:54 pm »
Здравейте,
Искам да попитам стойност на FSH 10.21mIU/mL счита ли се за повишена? На изследването ми е маркирана с flag EXP, който какво значи? Дадени са и референтни стойности и моята попада в тях, но е маркирана. Четох, че опасните стойности са над 10 IU/L, a моето е в mIU/mL, което май е същото. Също така не зная в кой ден от цикъла съм го правила, но със сигурност е било след менструацията което е доста след 3ти ден. На 31г. съм, а това изследване е правено преди 3г. по друг повод, сега като разбрах за показателите за ИЯР реших да го прегледам. Знам, че е несериозен и доста объркан въпросът ми, за което се извинявам, но докато чакам точния ден и новите резултати се надявам, ако може някой да ми помогне с мерните единици и дали това, че тестът е направен най-вероятно в овулаторната фаза може да е повлияло на зявишения резултат. Благодаря предварително!
« Последна редакция: Юни 26, 2018, 23:35:19 pm от kate_l »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #17 -: Юни 26, 2018, 23:53:58 pm »
след като не знаеш на кой ден от цикъла е правено изследването, няма смисъл да гадаем дали е повишена стойността или не.
ако е правено на 3-ти ден - да, повишена е.

най-показателно за ИЯР е изследването на Анти-Мюлеров хормон и броя на антралните фоликули на 1-2 ден от цикъла.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #18 -: Юли 15, 2018, 16:53:46 pm »
Здравейте и от мен.Аз знам че съм с изчерпан резерв от миналата година октомви месец.мин.год. АМХ ми беше 0.19 а ФСХ-26.61.Вчера ми излезнаха резултатите от новите изследвания ,като предния месец имах задържан фоликул о ими закъсня с 12 дена цикъла.Пуснах ги на 2 ден о цикъла.Дали задържания резултат влияе по някакъв начин на АМХ.Сегашните ми са:АМХ-0.04 а ФСХ-12.
*
Re: Изчерпан яйчников резерв
« Отговор #19 -: Юли 15, 2018, 17:19:21 pm »
Не знам как и защо, но съм чела жени, на които са казвали лекари, че АМХ не се изследва в месец на противозачатъчни или задържан фоликул. Но защо, кой знае. Но за съжаление при вас спадът не е толкова голям и може да са си реални резултатите.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света