www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Стерилитет при жената => Темата е започната от: Rooz в Май 17, 2017, 18:22:05 pm

Титла: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: Rooz в Май 17, 2017, 18:22:05 pm
Здравейте, дами!

Обръщам се към тези от вас, които имат опит/информация за ин витро при изчерпан яйчников резерв.

Наскоро научих, че съм с изчерпан яйчников резерв (36 г., FSH: 25 mg/ml, AMH: 0.5). От две места ми казаха, че единственият ми вариант е ин витро с донорска яйцеклетка, и че шансът за успешно ин витро с моя яйцеклетка е под 5%. Няма смисъл да ви обяснявам какво е чувстото от такава новина ...

Поразрових се из интернет и се оказа, че много клиники изобщо не предлагат ин витро на жени като мен - при такива ниски шансове за успех това само им разваля статистиката ... Та въпросът ми по същество е - има ли някоя от вас в подобна ситуация, която да е правила ин витро (успешно или не) в клиника в България?

Предварително ви благодаря за помощта. Здраве и успех на всички!
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: magi_st в Май 17, 2017, 21:22:28 pm
Rooz, говори с лекаря дали да не пробвате да вадите яйцеклетки на естествен цикъл.Не знам към коя клиника си се насочила, но се запиши в донорска програма, а през това време пробвай.
Дано по-разбиращите от мен се включат, но знам че някой ще помогне.Не е лесно, пътя е ужасно трънлив, а да чуеш това на тези години е убийствено.Кураж момиче!
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: beata в Май 18, 2017, 12:07:22 pm
Rooz, щом от две места са ти казали, че шансът ти е само ин витро с донорска яйцеклетка, предполагам, че са ти направени необходимите изследвания. Нивото на АМХ наистина говори за изчерпан яйчников резерв. Мога да си представя как се чувстваш и колко неподготвена те е заварила тази информация.


Аз правих ин витро със собствени яйцеклетки при подобна на твоята, дори още по-лоша, ситуация. Без успех. Проблемът не е в това, че клиниките ще си развалят статистиката. Те ще ти вземат парите за процедура и без това. Ти обаче ще пропилееш много надежди, нерви и време. Все пак, предвид още младата ти възраст, можеш да се посъветваш какви са възможностите, пък били те и с 5% вероятност за успех, и да решиш. При изчерпан яйчников резерв съществено е не толкова количеството, а качеството на яйцеклетките. Това намалява шансовете за успех. Обмисли сериозно варианта с донорска яйцеклетка. Ако той ти се вижда приемлив, включи се в донорска програма.
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: Rooz в Май 18, 2017, 22:27:15 pm
Beata и Magi - благодаря ви за отговора! Морално се подготвям за донор, и ще се запиша в програмите, но... сърцето ми се къса да се откажа, без дори да се опитам с мои яйцеклетки, колкото и да са непрокопсани :/

Magi - благодаря за съвета, юни месец съм на консултация, ще питам за естествен цикъл.
Beata - в коя клиника ходи (ако е удобно да кажеш)?

Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: Мели в Май 18, 2017, 23:41:01 pm
Rooz, макар да е тежка, ситуацията при тебе не изключва напълно възможността за постигане на бременност със собствена яйцеклетка. Имай предвид, че млада жена с лоши хормони има по-добри шансове от възрастна жена с добри хормони. Аз бих потърсила (бързо) евентуална причина за ранното изчерпване на резерва - химиотерапия, операции върху яйчниците и съседни органи, автоимунни процеси, като напр. лупус или тироидна дисфункция, радиация, наследственост, тютюнопушене, поднормено тегло, вегански тип хранене, някои хиповитаминози, епилепсия, генетични фактори. След което бих обсъдила възможностите с репродуктивния специалист. Ако си в България, има достатъчно на брой центрове, които ще направят най-доброто за тебе от медицинска гледна точка, а няма да мислят за успеваемост, статистика и пари (новите мантри са това, не се фиксирай върху тях, а си търси лекаря, който да се движи заедно с тебе във вярната посока). Дори и веднага да преминеш към донорска програма, пак е добре да имаш яснота относно общото си здраве. Това има отношение към износването, не само към забременяването.

Пожелавам ти успех. :)
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: beata в Май 19, 2017, 15:14:01 pm
Beata - в коя клиника ходи (ако е удобно да кажеш)?
Не искам да прозвучи като реклама, нито пък да твърдя, че е единствената клиника, където може да се опита. Моят лекар беше д-р Владимиров.
Успех, каквото и да избереш!
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: magi_st в Май 19, 2017, 16:08:45 pm
Аз само ще допълня, на 10.06 в Бургас ще се проведе Денят на репродуктивно здраве.Много от най-добрите лекари в страната ще бъдат там на място.Може да дойдеш и съвсем безплатно и много спокойно, в дискретна и приятелска обстановка да говориш с лекарите и да видиш какво ще ти кажат.Това е една уникална възможност!

Успех!
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: Rooz в Май 19, 2017, 20:58:04 pm
Благодаря на всички за отговорите! Така е, трънлив е пътя, застлан е с отчаяние, и ако кажа, че не ме е страх, много ще излъжа ....

@ Мели - и аз не спирам да се чудя за причината  - вероятно на цигарите трябва да благодаря за този "подарък", въпреки че ги спрях преди повече от две години. Ех, ако можех да върна времето .... :)
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: Zlateto ♡ в Май 21, 2017, 13:05:06 pm
rooz, и аз ще се включа, макар и кратко (със спящо бебе в ръцете съм...)
Писала съм подробно в други теми, при интерес, можеш да прочетеш.
Аз съм с АМХ 0,250 още от 30-годишна възраст. Разликата с теб е, че ФСХ е със запазени стойности, но пък за разкош имам и LUFS. Реагирах слабо на стимулации, вадихме само по две яйцеклетки, които обаче бяха с хубаво качество и се оплождаха и развиваха много добре. Според моя лекар, този плюс се дължи на годините, т.е. с напредването им, се влошава и качеството (това вече момичетата са го отбелязали по-нагоре). Имам един канселиран опит, един с отрицателен тест и един, при който заради тънка лигавица замразихме единственото ембрионче, което се разви. Е, именно след този ЗЕТ, забременях на 32 години със собствена яйцеклетка от ИКСИ и родих дъщеря ни на 33. Според мен, както и Мели и Маги са отбелязали, не пречи да опиташ със собствен генетичен материал, докато чакаш донорска яйцеклетка. За тези чудеса точна наука няма :)
Много късмет и скорошен успех ти желая!
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: ivona81 в Септември 01, 2017, 14:48:36 pm
Здравей не се отчайвай яз бях с АМХ 0.10 и ми казаха че ядинственият начин да забременея е донорска яйцеклетка но реших да пробвам с стимулация извадиха 2 яйцеклетки и двете се оплодиха но само едното се захвана е сега е вече на  2 месеца и аз съм на 36 год така че първо пробвай с стимулация   
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: lorena78 в Септември 04, 2017, 09:37:52 am
Здравей ivona81 и аз съм с тези стойности на АМХ  от м.април тогава последно го изследвах и ми казаха ,че съм за донорска никой не ми предложи да опитам с мой яйцеклетки.Къде прави инвитрото твоя случай ми дава надежда да опитам.
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: roni86 в Февруари 11, 2018, 14:36:02 pm
Здравейте .АМХ ми е 0,900 при граници 1-6.8.Лекаря ми каза че трябва да е поне 1 та да мога да кандидатствам във фонда.Мога ли да го повиша?
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: avallon в Февруари 11, 2018, 15:38:36 pm
За съжаление не.

Малък шанс и надежда за лабораторна грешка. Ако искаш повтори изследването в друга лаборатория.
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: Pav-la в Февруари 11, 2018, 17:22:21 pm
Инозитол, Аргинин и NAC са добри добавки. Изследвай витамин Д, ако ти е нисък също пий.
Аз съм изследвала АМХ 33 пъти, първият и последният в една и съща лаборатория. Съотвветно- 0,75, 2,25 и 1,75 (или нещо подобно, не помня точно). Имам добри стойности на ФСХ, също и над 12 атрални фоликула. Реагирам нормално на стимулации. Според мен пий малко добавки 1-2 месеца и изследвай АМХ на 2-3 ден от цикъла, макар да казват, че не се вияе от деня. Най ниско ми беше 1-2 дена преди цикъл, а най- високо 2-3ти ден от МЦ. 
Късмет! Вярвам, че ще го качиш достатъчно за ЦАР :)
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: avallon в Февруари 11, 2018, 22:18:11 pm
Да, АМХ може да се покачи (не трайно) след стимулация, както и се влияе в обратната посока от задържан фоликул, ако са налице такива фактори.
Но срещу генетиката ... дано помогнат витамините и добавките , за да уловиш ЦФАР.
Цялостната оценка е друг въпрос и частен случай.
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: Pav-la в Февруари 11, 2018, 23:28:59 pm
Зависи на колко години си.
Аз съм изследвала от 29 до 31г 3 пъти АМХ. Казвам, че се влияе и от други фактори и не е 100% непроменяем както казват. Особено с толкова малко като трябва да се повиши.
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: kate_l в Юни 26, 2018, 23:30:54 pm
Здравейте,
Искам да попитам стойност на FSH 10.21mIU/mL счита ли се за повишена? На изследването ми е маркирана с flag EXP, който какво значи? Дадени са и референтни стойности и моята попада в тях, но е маркирана. Четох, че опасните стойности са над 10 IU/L, a моето е в mIU/mL, което май е същото. Също така не зная в кой ден от цикъла съм го правила, но със сигурност е било след менструацията което е доста след 3ти ден. На 31г. съм, а това изследване е правено преди 3г. по друг повод, сега като разбрах за показателите за ИЯР реших да го прегледам. Знам, че е несериозен и доста объркан въпросът ми, за което се извинявам, но докато чакам точния ден и новите резултати се надявам, ако може някой да ми помогне с мерните единици и дали това, че тестът е направен най-вероятно в овулаторната фаза може да е повлияло на зявишения резултат. Благодаря предварително!
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: jam в Юни 26, 2018, 23:53:58 pm
след като не знаеш на кой ден от цикъла е правено изследването, няма смисъл да гадаем дали е повишена стойността или не.
ако е правено на 3-ти ден - да, повишена е.

най-показателно за ИЯР е изследването на Анти-Мюлеров хормон и броя на антралните фоликули на 1-2 ден от цикъла.
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: Мая1981 в Юли 15, 2018, 16:53:46 pm
Здравейте и от мен.Аз знам че съм с изчерпан резерв от миналата година октомви месец.мин.год. АМХ ми беше 0.19 а ФСХ-26.61.Вчера ми излезнаха резултатите от новите изследвания ,като предния месец имах задържан фоликул о ими закъсня с 12 дена цикъла.Пуснах ги на 2 ден о цикъла.Дали задържания резултат влияе по някакъв начин на АМХ.Сегашните ми са:АМХ-0.04 а ФСХ-12.
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: teri_90 в Юли 15, 2018, 17:19:21 pm
Не знам как и защо, но съм чела жени, на които са казвали лекари, че АМХ не се изследва в месец на противозачатъчни или задържан фоликул. Но защо, кой знае. Но за съжаление при вас спадът не е толкова голям и може да са си реални резултатите.
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: Мая1981 в Юли 15, 2018, 23:30:06 pm
Иска ми се тези стойности да не аа верни,аз за ФСХ какво ще кажеш,то пък е пафнало надолу.Възможно ли е това.Възможно ли е ФСХ да е в норма а АМХ да е 0.04.Верно на горната граница е ,но като знам колко по високо беше.Мисля да направя една консултация в Мемориал,но ме е страх да не ме върнат като видят стойностите ми
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: teri_90 в Юли 16, 2018, 07:32:40 am
В България съм чела, че под 0.2 препращат за съжаление за донорска яйцеклетка. ФСХ е високо. Ако на 3ти ден от цикъл е 1.5 пъти по-голямо от ЛХ говори за изчерпан яйчников резерв.  Пожелавам ти късмет и бебе на финал, независимо по какъв начин. Много жени раждат от донор, не гените биха те направили майка.
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: Мая1981 в Юли 16, 2018, 09:25:47 am
Лх ми е 7.7 това много ли е зле,а естрадиола 236.2.Моля тези които са ходили в Мемориал да кажат дали въобще започват стимулация в такъв случай.
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: Мая1981 в Юли 16, 2018, 09:32:12 am
При предния ми опит с АМХ 0.19 в Турция ми направиха стимулаци и извадиха 3 яйцеклетки.Една ми я трансферираха на 3 ден.Опита беше неуспешен и използвах другите две които бяха замразили на 5 ден.
Титла: Re: Изчерпан яйчников резерв
Публикувано от: teri_90 в Юли 16, 2018, 15:26:49 pm
Днес ми излезе второто изследване на АМХ. Декември в месец със задържан фоликул беше 2, този месец е 2.3. Изследвах го точно заради това, че съм чела, че задържан фоликул  показва нереални стойности (не  знам защо).Но може положително влияние да е оказал и Иногинол-ът.